22 Februari 2014

Wayne Rooney Tandatangani Perjanjian Baru Dengan Man United

22 Rabiul Akhir 1435. [MOD] -
LONDON: Kurang setahun menolak untuk meninggalkan Manchester United, Wayne Rooney komited terhadap masa depannya dengan melihat dari segi jangka panjang dan menandatangani kontrak baru yang lumayan sehingga Jun 2019, Jumaat.

Masa depan penyerang berusia 28 tahun ini di United seolah-olah tidak dapat ditentukan sejak Chelsea cuba untuk mendapatkannya pada tahun lepas.

Beberapa Jalan Di KL Ditutup Ahad Ini

22 Rabiul Akhir 1435. [MOD] -
KUALA LUMPUR: Beberapa jalan di sekitar ibu kota akan ditutup bagi memberi laluan kepada larian amal 'International Customer Experience Charity Run 2014 (ICE RUN 2014), Ahad ini.

Presiden Pertubuhan Pengurusan Perhubungan Pelanggan dan Pusat Perhubungan Malaysia (CCAM) Mohd Irwan Rizal berkata jalan terbabit akan ditutup dari pukul 6 pagi hingga 9 pagi.

Petugas Al-Hijrah cerita detik cemas dikepung lima jam di Myanmar

22 Rabiul Akhir 1435. [MOD] -
SEPANG: "Kami bernasib baik kerana kira-kira 50 anggota polis datang menyelamatkan kami," kata seorang daripada dua petugas stesen televisyen Al-Hijrah ketika menceritakan detik cemas dikepung selama lima jam oleh 100 penduduk di Sitwee, Rakhine, Myanmar.

Wartawan yang juga penolong penerbit, Mohd Muhaimin Samad, 28, berkata kejadian berlaku kira-kira 8 malam semalam ketika beliau dan jurukamera Mohd Fithri Ahmad, 42, berada di luar hotel penginapan. 

Jalan Raya Di Malaysia Tempat Ke-17 Paling Bahaya Di Dunia - Kajian

22 Rabiul Akhir 1435. [MOD] -
PETALING JAYA: Malaysia adalah antara 25 negara yang paling berbahaya bagi pengguna jalan raya, dengan mencatatkan 30 kematian bagi setiap 100,000 individu, menurut kajian oleh Universiti Michigan.

Dikendalikan oleh Institut Penyelidikan Pengangkutan universiti itu menggunakan data 193 negara Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), senarai kajian pada Februari 2014 menunjukkan Malaysia sebagai negara ke-17 yang paling berbahaya untuk pemandu.

8 DISEDUT PASIR JERLUS

22 Rabiul Akhir 1435. [MOD] -
Satu demi satu ‘ditelan sungai’

Segamat: “Ya Allah... Zikri... Ayoi... tolong aku.” Itu ungkapan terakhir mangsa pertama tragedi lemas di Sungai Muar, Buloh Kasap, dekat sini, yang mengorbankan tiga remaja manakala lima lagi rakan mereka masih hilang, semalam.


Dalam kejadian jam 8.50 pagi itu, Mohd Hafizuddin Kamal, 16, yang berjalan di kawasan berpasir di sungai itu bersama 11 rakannya, tiba-tiba tergelincir ke dalam sungai itu sebelum tujuh rakannya yang cuba membantu turut hilang. 

Mazlan ditahan di Sibu

22 Rabiul Akhir 1435. [MOD] -
SIBU: Pengerusi Lajnah Tanah PAS Pusat, Mazlan Aliman sekali lagi ditahan dari memasuki Sarawak. Kali ini beliau ditahan Lapangan Terbang Sibu. 

Dalam FB peribadinya Mazlan menulis bahawa;

"Saya di tahan oleh Pihak Imigresen setibanya di Airport Sibu jam 11.25 pagi ini. Alasan, arahan Pejabat Ketua Menteri Sarawak."

6 remaja lemas: Pemuda PAS ucap takziah

22 Rabiul Akhir 1435. [MOD] -
KUALA LUMPUR: Ekoran kejadian enam orang remaja lemas di Sungai Muar berdekatan Buluh Kasap Segamat Johor, Pemuda PAS Malaysia mengucapkan takziah kepada keluarga anak-anak yang terkorban. Kemalangan ini berpunca daripada aktiviti pengorekan pasir yang menyebabkan dasar sungai menjadi dalam. Biasanya kedalamannya melebihi 20 kaki.

Dalam kenyataan medianya, ketua Pemuda PAS Malaysia, Suhaizan Kaiat mendesak langkah-langkah keselamatan dibuat bagi memastikan kawasan tersebut tidak meragut nyawa lagi.

Tragedi mangsa lemas: Mayat keempat ditemui ketika azan Zohor

22 Rabiul Akhir 1435. [MOD] -
SEGAMAT: Sebaik saja azan Zohor dilaungkan di lokasi tragedi lemas lapan sekawan di Sungai Muar, Buloh Kasap, dekat sini, mayat mangsa keempat berjaya ditemui kira-kira jam 1.45 tengah hari tadi.

Mangsa Mohd Nazreen Zainal, 14, timbul kira kira 20 meter dari kawasan khemah utama bilik gerakan operasi menyelamat.

Timbalan Menteri akui PBS susah

22 Rabiul Akhir 1435. [MOD] -
KUALA LUMPUR: Jika Timbalan Menteri Pendidikan, YB P Kamalanathan juga mengeluh untuk mengisi data seorang murid dalam sistem penilaian pelajar, bagaimana pula dengan keadaan guru-guru yang mempunyai kira-kira lebih 80 pelajar untuk tugasan tersebut?

Demikian ulas Nasrudin Hasan, Ahli Parlimen Temerloh merangkap AJK PAS Pusat. Ulasan beliau merujuk kepada berita dalam yang disiarkan dalam The Star Online semalam. 
Kamalanathan mencuba sendiri sistem tersebut ketika kunjungannya ke beberapa buah sekolah di kajang semalam. Beliau mengambil masa lebih dua minit untuk memasukkan data seorang pelajar ke dalam sistem.