10 Mac 2014

Media China Bidas Cara Malaysia Selesai Masalah Pesawat Hilang

8 Jamadil Awwal 1435. [MOD] -

BEIJING: Media di China pada Isnin membidas Malaysia dan syarikat penerbangan negara, MAS berhubung cara mereka menyelesaikan kes pesawat penumpang yang hilang sambil menyeru usaha tindak balas yang lebih cepat dan keselamatan lapangan terbang diperketatkan.
Hampir dua pertiga daripada 239 orang di atas kapal MH370 adalah dari China dan jika kehilangan pesawat itu disahkan, ia akan menjadi bencana udara kedua terburuk dalam sejarah China.

Pelbagai Teori Mengenai Pesawat Hilang MH370

8 Jamadil Awwal 1435. [MOD] -

Kapal penyelamat KM Amanah menjalankan operasi mencari pesawat MH370 yang dilaporkan hilang di perairan Laut China Selatan selepas bertolak kira-kira dua jam dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada awal pagi Sabtu.
 -fotoBERNAMA
PETALING JAYA: Sama ada dengan sedikit kemajuan atau langsung tiada kemajuan dalam pencarian pesawat MH370 yang hilang, banyak teori dikemukakan mengenai misteri kehilangannya.

Timbul syak bahawa pesawat dalam perjalanan ke Beijing dengan 239 orang di dalamnya, mungkin telah dirampas atau dibom selepas dua penumpang didapati menggunakan pasport yang dicuri.
'Reuters' melaporkan bahawa terdapat kemungkinan pesawat berkecai ketika dalam penerbangan.

Travelog Idham Lim (9)

8 Jamadil Awwal 1435. [MOD] -
11. Kenangan Dulu2....selepas saya sembuh dari bersunat dan melihat keadaan agak tenang lalu saya balik ke Machang dan menetap di rumah ayah angkat Ust Abd Rahman Salleh yang letaknya sekitar 50 meter dari Mesjid Daerah Machang.

Disinilah saya menggunakan peluang yang ada untuk menunaikan solat berjemaah pada setiap waktu. Disamping saya tidak melepaskan peluang untuk mengikuti setiap pengajian agama yang diadakan di situ terutamanya kuliah subuh dan maghrib.

Dengan berbekalkan sedikit ilmu yang semakin bertambah saya memulai langkah dengan berserban pada setiap hari. Cara lilitannya saya belajar dari ayah angkat sendiri.

'Pesawat terbang rendah dari biasa'

8 Jamadil Awwal 1435. [MOD] -

KOTA BHARU - Seorang nelayan di sini mendakwa melihat sebuah pesawat terbang lebih rendah daripada biasa di Laut China Selatan, kira-kira lapan batu nautika dari Kuala Besar, Pantai Cahaya Bulan, awal pagi kelmarin.

Azid Ibrahim, 66, berkata, dia melihat pesawat itu kira-kira jam 1.30 pagi semasa membawa lima kaki pancing di kawasan tersebut.

Menurutnya, pesawat itu terbang rendah menghala keluar dari negara ini menuju ke tengah laut.

Satu cawangan satu usrah

8 Jamadil Awwal 1435. [MOD] -
Usrah merupakan satu nizam yang penting di dalam tarbiah PAS. Selain daripada usrah, ialah tamrin, liqa' al-Fikri, Majlis Ilmu, Daurah Tadribiah, Nadwah, Rehlah, Mukhayam, Qiamullail, Riadah. Kesemua program ini mesti digarap oleh semua ahli PAS supaya tidaklah mereka menyertai PAS hanya dari segi isi borang sahaja, sedangkan pemikiran dan tingkah laku tidak berubah. Perkara ini tidak sepatutnya berlaku. Biarlah apabila menjadi ahli PAS, dia perlu berubah dalam semua perkara, walau pun memakan masa yang lama.

MAS Terbangkan Kumpulan Pertama Keluarga Penumpang Dari China Ke KL Isnin

8 Jamadil Awwal 1435. [MOD] -

BEIJING: Malaysia Airlines (MAS) akan menerbangkan kumpulan pertama keluarga penumpang pesawat MH370 esok untuk mendapatkan maklumat terkini, kata jurucakap MAS, Ignatious Ong Ming Choy pada Ahad.
Beliau berkata kumpulan pertama itu terdiri daripada hanya dua anggota keluarga penumpang pesawat itu memandangkan mereka mempunyai pasport dan visa yang sah ke Malaysia.

Saya Masih Di Pantai, Kata Pemilik Pasport Itali Yang Dicuri

8 Jamadil Awwal 1435. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Luigi Maraldi, warga Itali yang kehilangan pasport ketika bercuti di Phuket tahun lalu terkejut apabila namanya tersenarai antara penumpang pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH370.
Bercakap kepada The Star, Maraldi, 37, yang kini sedang bercuti di Phuket berkata, beliau sudah melaporkan kepada polis, jabatan imigresen Thailand dan pihak Kedutaan Itali berhubung kemungkinan identitinya digunakan oleh individu yang menaiki pesawat yang hilang daripada radar tersebut.

Chong Wei Kalahkan Chen Long, Rampas Gelaran Juara All England 2014

8 Jamadil Awwal 1435. [MOD] -

Chog Wei menjulang trofi kemenangan setelah berjaya menumpaskan lawannya dari China, dalam masa 19 minit.
KUALA LUMPUR: Jaguh badminton negara Datuk Lee Chong Wei merampas gelaran juara All England 2014 selepas membenam musuh tradisinya Chen Long dari China pada final di National Indoor Arena, Birmingham, England, awal pagi Isnin waktu tempatan.