27 Januari 2009

Tajol cuba tutup kelemahan, dakwa BN tidak terjejas.

IPOH, 26 Jan.: - Pengerusi Badan Perhubungan Umno Perak Datuk Seri Tajol Rosli Ghazali mengeluarkan kenyataan yang mengelirukan dan dianggap sekadar untuk menutup kelemahan yang sedang dialami oleh UMNO apa bila menyifatkan keputusan anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) kawasan Bota, Datuk Nasaruddin Hashim meninggalkan Umno dan menyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR) tidak menjejaskan kedudukan Barisan Nasional (BN).

Keputusan Nasaruddin itu sebenarnya bukan hanya membawa perubahan kepada jumlah kerusi di persidangan DUN Perak seperti didakwa beliau tetapi sebenarnya telah menyebabkan usaha merampas Perak menerima tamparan yang hebat dan menemui jalan buntu.

Tajol Rosli, yang juga Pengerusi BN Perak, dilihat cuba menutup kelemahan partinya dengan mendakwa BN di Perak masih kukuh dan berazam mahu merampas semula Perak daripada Pakatan Rakyat pada pilihan raya umum akan datang.

Dalam perkembangan yang lain, Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin hari ini mendedahkan tiga lagi Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Barisan Nasional BN) dijangka menyertai Pakatan Rakyat.

Beliau berkata perbincangan dengan ketiga-tiga Adun terbabit sedang berlangsung dengan Pakatan Rakyat.

“Kita sedang berurusan. Perbincangan mengenainya sedang berjalan,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri Rumah Terbuka Tahun Baru Cina anjuran DAP Perak di sini hari ini.

Dalam Mesyuarat tergempar yang diadakan di Ibu pejabat UMNO selepas berita Nasruddin keluar dari UMNO , 7 orang ADUN UMNO tidak hadir . Menjawab persoalan itu Tajol mengatakan mereka berada di luar negara.

Ketidak hadiran 7 yang lain sebenarnya menguatkan kenyataan Mohamaad Nizar dan menjadi perbualan umum bahawa merekalah antara yang akan keluar dari UMNO dalam masa terdekat.

Senario terkini politik di Negeri Perak semakin menarik dan mendapat perhatian ramai dengan berlaku keputusan mengejutkan apabila ADUN Kawasan Bota, Dato' Nasharuddin Hashim bertindak meninggalkan UMNO.

Sebenarnya terdapat satu Isu baru yang bertiup kencang di Ipoh dengan dakwaan baru pihak UMNO untuk merampas kembali Perak pada Mac ini. Namun realiti yang berlaku menafikan dakwaan itu dan menyebabkan UMNO dan BN menerima satu pukulan yang hebat yang menyebabkan pimpinannya di semua peringkat menggelabah.

Tindakan ADUN Bota disambut baik oleh penduduk setempat.

Petang tadi saya menalipon pimpinan PAS Kawasan Parit bertanyakan suasana di Bota dan Parlimen Parit setelah ADUN Bota, Dato' Nasharuddin Hashim mengumumkan keluar dari UMNO dan menyertai PKR.

Mereka memaklumkan terdapat tanda-tanda masyarakat setempat gembira dengan tindakan tersebut. Katanya banyak bendera KeAdilan dan PAS dikibarkan sejak kelmarin. Malah telah ada yang menyembelih kambing buat kesyukuran.

Paling menggemparkan menurut maklumat itu seramai 21 orang Tok Sidang/Ketua Kampung akan turut serta keluar dari UMNO mengikuti langkah ADUN Bota itu.

Kalau itu semua menjadi kenyataan, akan lumpuhkan UMNO Parit khususnya di DUN Bota. Apa yang berlaku di Petaling Jaya Selatan akan berulang di Bota.

Siapa lagi akan meloncat ?

Mesyuarat khas Badan Perhubungan UMNO Perak yang di adakan ekoran tindakan Nasaruddin meninggalkan BN dan menyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR) di Ipoh malam tadi dilaporkan media dihadiri seramai 20 daripada 28 orang wakil rakyat BN. Antara alasan mereka yang tidak dapat hadir mesyuarat berkenaan ialah sedang berada di luar negara.

Media juga melaporkan kenyataan Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin di mana terdapat beberapa lagi pemimpin daripada BN akan melompat parti.

Bila ditanya oleh media Tajol dengan spontan menjawab,''Itulah kerja pembangkang, bila kita uar-uarkan ada orang dia nak masuk BN dia tuduh kita beli, tetapi bila dia sendiri buat tidak mengapa pula,"

Terdapat beberapa percanggahan dan kekeliruan dari apa yang dilaporkan media di atas. Pengunaan kalimat "pembangkang" yang ditujukan kepada Pakatan Rakyat di Perak adalah memalukan. Ia menunjukkan dan mengesahkan bahawa Tajol masih belum bangun dari tidurnya yang lena. Sedarlah kamulah yang duduk dikerusi pembangkang dan kamulah ketuanya dan kami adalah kerajaan yang diamanahkan secara sah oleh rakyat Negeri Perak dalam proses Demokrasi yang mesti diakui semua pihak.

Kenapakah angka yang dihitung masih lagi 28 sedangkan sepatutnya bilangan yang sepatutnya hadir ialah 27 orang(26 UMNO dan 1 MCA). Tidakkah mesyuarat diadakan khusus membincangkan tentang seorang ADUN UMNO telah keluar dari Partinya.

Selain itu menjadi persoalan besar hanya 20 orang sahaja yang hadir sedangkan menurut pengetahuan saya kebanyakan ADUN memang berada di kawasan masing-masing dan yang pastinya berada di dalam negara bukannya di luar negera.

Alasan dan laporan mereka berada di luar negera adalah mengelirukan dan alasan yang saya ingin sifatkan sengaja diada-adakan bagi melindungi alasan sebenar bahawa mereka yang tidak hadir memang sudah tidak sayangkan lagi UMNO dan sekaligus merasakan tidak penting untuk mengajak kembali Dato' Nasharuddin ke pangkuan parti.

Desas-dasus mengenai ada lagi beberapa orang lagi ADUN UMNO akan meninggalkan partinya sedang bertiup kencang di Negeri Perak. Malah saya menerima talipon bertanyakan siapakah mereka yang dimaksudkan dan ke parti mana pula mereka akan masuk PAS atau PKR ?

Kalau alasan kekalahan dalam pertandingan dalam perebutan Ketua Bahagian UMNO banyak melihat kepada ADUN Lintang, Dato' Fakih Adam yang kalah kepada pencabarnya.Beliau yang saya anggap sebagai bapa kepada UMNO Perak dan seorang vateren yang saya cukup saya hormati. Ucapannya dalam sidang yang lepas adalah teguran yang membina dan dengan suatu semangat setia kawan yang tinggi. Selamat datang saya ucapkan kepada Dato' Fakih adam ke Pakatan Rakyat.

Selain itu saya mengagak sudah sampai masanya ADUN Batu Kurau yang sudah tidak boleh berfungsi dengan keilmuan Islamnya kalau terus berada dalam UMNO. Bayangkan dalam Sidang DUN yang lalu Dato' Najmuddin Alias semacam menyebelahi kami dengan banyak berdiam diri. Oleh itu saya menjemput Dato' untuk berjuang bersama kami Parti Islam Semalaysia.

Saya anggap Dato' sebagai kawan dan regu yang saya alu-alukan untuk menguatkan Kerajaan Negeri Perak pakatan Rakyat.

Selain itu saya menganggap masih ada ADUN UMNO yang menyimpan suatu keputusan yang Tajol pun tidak dapat mengagak dan menciumnya. Siapapun saya ucapkan SELAMAT DATANG KE PAKATAN RAKYAT.