16 Oktober 2013

Dr Asri: Takkan seluruh dunia Arab murtad?

11 Zulhijjah 1434 H. [MOD] -Tindakan memurtadkan umat Islam yang membenarkan penganut Kristian menyebut kalimah Allah mempunyai kesan yang amat besar sehingga melibatkan seluruh dunia Arab dan ulama-ulama terkemuka, kata Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin.

PAS lancar jentera operasi PRK Sg Limau esok


11 Zulhijjah 1434 H. [MOD] -


KUALA LUMPUR: PAS akan melancarkan Jentera Operasi Induk bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Dun Sungai Limau malam esok.

Pengarah Jawatankuasa Induk PRK Sg Limau, Datuk Mahfuz Omar berkata, pelancaran tersebut akan disempurnakan oleh Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu dan akan disertai beberapa pemimpinan dari PKR dan DAP.

Sistem pemilihan Umno tidak cerminkan suara akar umbi


11 Zulhijjah 1434 H. [MOD] -

Selangorku,16 Okt 2013
SHAH ALAM: Sistem pemilihan 'satu bahagian satu undi' yang dipraktikkan dalam Pemilihan Umno 2013 tidak menzahirkan kehendak majoriti ahli akar umbi parti itu.

Penganalisa politik, Prof Datuk Mohamad Abu Bakar berkata melalui sistem seperti itu, pemimpin yang menang perebutan jawatan tidak semestinya menang dari segi undi popular.

Pemimpin S'wak berang dengan keputusan kes 'Allah'

11 Zulhijjah 1434 H. [MOD] - 
Keputusan Mahkamah Rayuan yang menghalang penggunaan kalimah Allah dalam majalah Kristian The Herald disambut dengan kenyataan keras dari pemimpin Sarawak, baik dari kumpulan penyokong kerajaan mahupun dari pembangkang.

Bapa disyaki pukul bayi hingga mati

11 Zulhijjah 1434 H. [MOD] -

Seorang bayi lelaki berusia dua minggu mati disyaki dipukul oleh bapanya di rumah kongsi pekerja ladang kelapa sawit di Beluran, Isnin lalu.

Dalam kejadian kira-kira pukul 10 malam itu, lelaki berusia 34 tahun rakyat Indonesia itu turut mencederakan isterinya berusia 35 tahun dan tiga lagi anaknya berusia dua, empat dan tujuh tahun.

Benarkah ? 'Kafir, murtad jika pertikai keputusan kes kalimah Allah'


11 Zulhijjah 1434 H. [MOD] -


Penasihat Majlis Agama Islam Johor Datuk Nooh Gadut memberi amaran bahawa umat Islam yang mempertikai keputusan Mahkamah Rayuan berhubung kes penggunaan kalimah 'Allah' boleh menjadi kafir dan murtad.


Nooh Gadut juga berkata, tindakan mempertikai keputusan berkenaan juga “mencerminkan akidah dan syariat mereka sesat serta keji dari segi akhlak”, lapor Utusan Malaysia.

Taufan kuat hampiri loji nuklear Fukushima

11 Zulhijjah 1434 H. [MOD] -

TOKYO: Satu taufan yang dianggap terkuat dalam tempoh 10 tahun menghampiri perairan Jepun hari ini, dan sedang menuju ke arah loji nuklear Fukushima. 


Awal pagi tadi, bandaraya Tokyo dan kawasan sekitar dilanda angin ribut dan hujan lebat apabila Taufan Wipha beralih dari timur laut ke tengah Jepun.

Angka korban gempa bumi di Filipina meningkat kepada 10

11 Zulhijjah 1434 H. [MOD] -


CEBU (Filipina): Angka korban akibat gempa kuat dengan magnitud 7.2 yang menggegarkan bahagian tengah Filipina semalam meningkat kepada 100 orang dan hanya tiga mangsa berjaya diselamatkan. 

Komander Tentera Wilayah, Leftenan Jeneral Roy Deveraturda, berkata 100 penduduk maut di Bohol manakala sembilan yang lain dijumpai terkorban di wilayah Cebu dan beberapa pulau berdekatan. 

Takziah buat keluarga Almarhum Datuk Adnan


11 Zulhijjah 1434 H. [MOD] -

Harakahdaily,16 Okt 2013
KUALA LUMPUR: PAS mengucapkan takziah kepada keluarga Datuk Adnan Othman, 69, yang kembali ke rahmatullah kira-kira jam 7.40 malam tadi di kediamannya di Kota Damansara.

Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali dalam satu kenyataan ringkas mewakili kepimpinan dan ahli parti itu merakamkan takziah buat keluarga almarhum dan berharap mereka bersabar di atas ujian Allah itu.

“Semoga Allah menempatkan almarhum bersama-sama dengan hamba-hamba-Nya yang soleh,” ujarnya.

Jenazah almarhum akan dibawa ke Masjid Kota Damansara untuk dimandi dan dikafankan sekitar jam 8.30 pagi dan seterusnya disembahyangkan jam 10.00 pagi.

PAS Sarawak Menyambut Eid al-Adha dengan Rakyat Tempatan

11 Zulhijjah 1434 H. [MOD] -

PAS Sarawak menyambut Idul Adha bersama rakyat tempatan dibeberapa kawasan di bahagian Sarawak. Antara kawasan PAS Sarawak terlibat dalam aktiviti sempena Hari Raya Idul Adha adalah Miri, Bintulu, Beting Maro dan beberapa bahagian lain dalam Sarawak.