15 Ogos 2021

11 kegiatan ekonomi dibenar kembali beroperasi esok

 Pekerja pusat cuci kereta di Subang, membersih kereta pada waktu petang. - Foto  NSTP/OSMAN ADNAN

Pekerja pusat cuci kereta di Subang, membersih kereta pada waktu petang. - Foto NSTP/OSMAN ADNAN

KUALA LUMPUR: Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan kebenaran operasi untuk 11 aktiviti ekonomi bagi negeri Fasa 1 Pelan Pemulihan Negara (PPN), dalam sektor perdagangan dan pengedaran, berkuat kuasa esok.

SEMBAH MAKLUM RAYUAN 175 BADAN PERTUBUHAN BUKAN KERAJAAN AGAR TUANKU MENIMBANGKAN GENCATAN POLITIK


KENYATAAN MEDIA

SEMBAH MAKLUM RAYUAN 175 BADAN PERTUBUHAN BUKAN KERAJAAN AGAR TUANKU MENIMBANGKAN GENCATAN POLITIK

Bismillahirrahmanirrahim.

Patik sebagai salah seorang rakyat di negara yang tercinta ini, dan tidak berpihak kepada mana-mana kelompok, merafak sembah memohon Tuanku Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong menimbangkan dan memperkenankan rayuan 175 Pertubuhan Badan Bukan Kerajaan agar Tuanku Kebawah Duli menimbangkan gencatan politik dalam keadaan negara masih dilanda wabak Covid-19.

Tolak perpecahan dan politik berkepentingan, Prof. Ibrahim Shah.

 


KENYATAAN MEDIA
SOKONG PERPADUAN NASIONAL DI KALA NEGARA BERHADAPAN WABAK PANDEMIK COVID-19, TOLAK PERPECAHAN DAN POLITIK BERKEPENTINGAN

1. Pergolakan politik yang berlaku pada hari ini amat memberi kesan terhadap negara. Walaupun Tuanku Yang di-Pertuan Agong (YDPA) telah memperkenankan supaya kerajaan pada hari ini meneruskan pentadbiran sehingga penentuan berkaitan keabsahan kerajaan dilakukan di Parlimen pada September 2021 melalui Usul Undi Percaya kepada YAB PM, namun masih terdapat desakan agar Parlimen segera dibuka. Desakan sebegini dirasakan tidak membantu di saat rakyat sedang sengsara akibat wabak COVID-19.

Meneruskan acuan perpaduan

SETELAH mengkaji Sirah Nabawiyyah yang wajib dijadikan teladan, kita menyaksikan bagaimana pendekatan secara berhikmah oleh Rasulullah SAW apabila menyatukan umat Islam dan bukan Islam yang tidak ekstrem yang berada dalam kalangan masyarakat Madinah.

Arab Saudi rancang benarkan 120,000 tunai umrah sehari

- Foto AFP
- Foto AFP

RIYADH: Kementerian Haji dan Umrah Arab Saudi merancang meningkatkan jumlah jemaah umrah sehingga mencecah 120,000 orang sehari, berbanding 60,000 orang ketika ini.

Lebih 10 juta individu lengkap dua dos vaksin COVID-19

 Foto hiasan NSTP

Foto hiasan NSTP

KUALA LUMPUR: Sebanyak 31.9 peratus atau 10,425,300 populasi negara ini telah melengkapkan dua dos suntikan vaksin COVID-19 setakat semalam, kata Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba.

Lebih banyak perniagaan dibenarkan dalam Fasa 2 PPN

 Kedai vape juga dibenarkan beroperasi di negeri Fasa 2 PPN, mulai esok. - Foto AFP

Kedai vape juga dibenarkan beroperasi di negeri Fasa 2 PPN, mulai esok. - Foto AFP

PUTRAJAYA: Kerajaan membenarkan 11 aktiviti ekonomi dalam sektor perdagangan dan pengedaran kembali beroperasi dalam Fasa 2 Pelan Pemulihan Negara (PPN) yang berkuat kuasa esok.