02 April 2008

Pakatan Rakyat saingan baru Barisan Nasional

PETALING JAYA 1 April – Parti Keadilan Rakyat (PKR), DAP dan PAS hari ini bersetuju menggunakan perkataan “Pakatan Rakyat” bagi menggambarkan kerjasama tiga parti itu, kata Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Katanya, penasihat DAP Lim Kit Siang, Presiden PAS, Datuk Seri Hadi Awang dan Presiden PKR, Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail akan membawa perkara itu kepada parti masing-masing untuk persetujuan.

“Nama Pakatan Rakyat ini akan disahkan setelah ketiga-tiga parti mendapat persetujuan pimpinan masing-masing dalam masa terdekat ini,” katanya pada sidang akhbar selepas mesyuarat antara ketiga-tiga pihak itu di ibu pejabat PKR di sini hari ini.

Anwar berkata, bagi memantapkan kerjasama Pakatan Rakyat, satu Majlis Pimpinan yang terdiri daripada tiga ketua parti itu akan diwujudkan selain satu Sekretariat Bersama yang mempunyai wakil setiap parti.

Pakatan ini sekaligus memecah kebuntuan yang hampir menjangkau 10 tahun. Beberapa penganilisa politik menjangkakan dengan adanya pakatan baru ini mempercepatkan lagi perubahan landskap politik Malaysia dalam mengisi 50 tahun kemerdekaan akan datang.

Kaya hati..

“Barangsiapa memudahkan kesukaran seseorang, Allah akan memudahkan baginya di dunia dan akhirat” (HR. Muslim).

Tidak mudah merasakan bagaimana sesungguhnya hidup susah, kecuali oleh orang-orang yang sedang mengalami kesusahan hidup. Seperti halnya perasaan saudara-saudara kita yang sedang hidup di rumah-rumah setinggan atau kem-kem pelarian sementara yang kemudahannya serba kekurangan. Dengan demikian, hanya orang orang tertentu yang mampu merasakan perasaan susahnya orang lain, terutama orang-orang yang tergolong sebagai kaya hati.

Bahkan dalam suatu hadits, Rasulullah SAW mengatakan bahwa kekayaan yang sesungguhnya ialah kaya hati. Hal ini memang sangat kuat alasannya. Orang yang kaya hati, meskipun tidak kaya harta, akan tetap berusaha untuk menunjukkan keperihatinannya terhadap orang lain. Sebaliknya, orang yang kaya harta, namun tidak kaya hati, tidak akan mudah perihatin terhadap nasib orang lain, terutama orang orang yang hidup dalam kesusahan.

Sebagaimana dikatakan dalam hadits di atas, orang yang kaya hati sehingga mahu membantu meringankan beban orang susah akan mendapatkan sekurang-kurang dua kemudahan. Pertama, kemudahan hidup sewaktu di dunia. Ada saja pertolongan yang diperolehnya, meskipun bukan melalui orang yang pernah dibantunya. Allah mengirim bantuan melalui tangan hamba hambaNya yang lain. Kedua, pahala yang akan membantunya sewaktu ditimbang amalnya di hari akhirat kelak.

Oleh itu perbanyakkan berdoa kepada Allah supaya kita dimasukkan ke dalam golongan yang kaya hatinya. Jangan sampai kita menjadi orang yang mati sebelum dimatikan oleh Allah SWT iaitu orang yang mati hatinya.

Malaysia ada 500,000 laman blog

KUALA LUMPUR 1 April – Sedar atau tidak, tetapi Malaysia adalah antara negara yang memiliki pengendali laman blog yang tertinggi di dunia selepas Kesatuan Eropah dan Indonesia.

Malaysia dianggar memiliki hampir 500,000 blog yang aktif dikendalikan oleh pelbagai pihak atas tujuan berlainan.

Pensyarah Jabatan Media Universiti Malaya, Dr. Abu Hassan Hasbullah berkata, ini menjadikan penggunaan blog sebagai sangat berkuasa dalam mempengaruhi pemikiran rakyat negara ini terutama mengenai politik.

Katanya, blog kini mempunyai jangkauan penyebaran maklumat sangat berkesan memandangkan jumlah pengguna Internet yang melayari web dan blog adalah sangat ramai setiap hari.

“Kajian pihak kami mendapati 70 peratus keputusan Pilihan Raya Umum Ke-12 yang lalu dipengaruhi oleh maklumat yang dipaparkan dalam blog,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyampaikan ucapan pada forum bertajuk Masyarakat dan Media Dalam Pilihan Raya 2008

Beliau berkata, pemimpin kerajaan kini juga boleh menggunakan blog untuk berkempen tetapi mereka perlu ingat bahawa masa sehingga 10 tahun diperlukan bagi membolehkan sesuatu blog itu mula dikenali ramai.

Johan pula berkata, sesetengah blog begitu berpengaruh apabila menerima sehingga sejuta kunjungan dalam satu hari yang normal.

“Kalau pada hari-hari yang ada isu yang panas, jumlah kunjungan boleh mencecah antara tiga dan empat juta,” katanya di sini hari ini.


Komen Karpal mengenai tindakan Siva

PULAU PINANG 1 April – Pengerusi DAP, Karpal Singh kesal dengan tindakan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Buntong, A. Sivasubramaniam memburukkan nama baik parti dengan “bermain tarik tali” dalam soal peletakan jawatan dan hasrat untuk keluar daripada parti itu semalam.Beliau berkata, tindakan ADUN itu bukan sahaja menjejaskan imej parti malah memalukan diri sendiri apabila menarik balik keputusannya selepas beberapa jam mengumumkan perletakan semua jawatan dalam parti serta keluar daripada parti itu.

“Perkara ini bukan boleh main-main. Saya tidak faham kenapa beliau buat seperti ini dan saya tidak boleh terima perbuatan seperti ini,”