10 September 2021

SIRIM, Ko-Makmur bangun pusat penyelidikan emas

 

KUANTAN: SIRIM Berhad dan Koperasi Makmur Malaysia Berhad (Ko-Makmur) menjalin kerjasama strategik membangunkan Pusat Kecemerlangan dan Penyelidikan Emas terbesar di negara ini.

Perkhidmatan feri Kuala Perlis ke Langkawi ditambah dua trip

 GAMBAR fail, sekadar hiasan. FOTO NSTP

GAMBAR fail, sekadar hiasan. FOTO NSTP

Alor Setar: Jumlah perkhidmatan feri dari Kuala Perlis ke Langkawi akan ditambah kepada dua trip sehari bermula 16 September ini berikutan Gelembung Pelancongan (Travel Bubble) Projek Rintis ke Langkawi.

51.1 peratus populasi Malaysia lengkap divaksin

 ORANG ramai hadir untuk mendapatkan suntikan vaksin Covid-19 di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) Taman Tamadun Islam di Terengganu. FOTO GHAZALI KORI

ORANG ramai hadir untuk mendapatkan suntikan vaksin Covid-19 di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) Taman Tamadun Islam di Terengganu. FOTO GHAZALI KORI

Kuala Lumpur: Seramai 16,680,780 individu atau 51.1 peratus populasi keseluruhan di Malaysia lengkap menerima suntikan vaksin Covid-19 setakat semalam, menurut Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin Covid-19 (JKJAV).

Raja berperlembagaan: Perkembangan yang merisaukan

 

Oleh: Tun Abdul Hamid Mohamad

Dalam tahun 1946, apabila Raja-Raja Melayu menandatangani Perjanjian Malayan Union, Raja-Raja Melayu hampir menyerahkan kesemua kuasa mereka kepada penjajah British. Nasib baiklah orang Melayu sedar akan kesilapan itu dan bangun menentangnya.

Nelayan menang rayuan halang projek kerajaan Pulau Pinang bina 3 pulau

 

Nelayan mengadakan bantahan terhadap projek tambakan laut di Teluk Kumbar, selatan Pulau Pinang pada Mac 2020.

GEORGE TOWN: Projek tiga pulau di Pulau Pinang menghadapi rintangan selepas Jabatan Alam Sekitar (JAS) membenarkan rayuan nelayan yang mahu ia dibatalkan kerana menjejaskan punca pendapatan mereka.

Kongres Rakyat sambut ulangtahun ke-6

 1. Berdasarkan kepada Resolusi Konvensyen NGO-NGO Peringkat Kebangsaan ke-2 bertarikh 1 Zulhijjah 1442 bersamaan dengan 11 Julai 2021 bersetuju , “10. Menggerakkan semula Sekretariat Kongres Rakyat bagi membela dan memperjuangkan kepentingan Rakyat”

Tubuh kompleks bagi pendidikan hujung usia, bekalan akhirat

 HASAN, gambar fail. FOTO NSTP

HASAN, gambar fail. FOTO NSTP

Kuala Lumpur: Yayasan Kebajikan Sabha (Yayasan Sabha) mengalu-alukan orang ramai untuk menderma dalam projek pembangunan Kompleks Anjung Husnul Khatimah yang dijangka beroperasi pertengahan 2023 di bawah kendaliannya.

Polis tamat sekatan jalan raya sekitar Lembah Klang

 - Hiasan. FOTO NSTP.

- Hiasan. FOTO NSTP.

KUALA LUMPUR: Sekatan jalan raya di Lebuhraya Persekutuan dan Taman Kanagapuram ditutup mulai tengah malam tadi susulan peralihan kepada Fasa 2 Pelan Pemulihan Negara (PPN) di Lembah Klang yang diumumkan kerajaan, kelmarin.

Saya di sini bukan untuk bercuti - Ronaldo

 Cristiano Ronaldo bersedia membarisi kesebelasan utama Manchester United pada aksi Liga Perdana Inggeris menentang Newcastle esok. - Foto AGENSI

Cristiano Ronaldo bersedia membarisi kesebelasan utama Manchester United pada aksi Liga Perdana Inggeris menentang Newcastle esok. - Foto AGENSI

MANCHESTER: Cristiano Ronaldo berkata dia bukan datang untuk bercuti, sekali gus memberi tekanan kepada pengendali Manchester United Ole Gunnar Solskjaer untuk menurunkannya dalam kesebelasan utama menentang Newcastle esok.

USTAZ DR ABU BAKAR ABDULLAH DALAM KENANGAN

 

Oleh: Dr Riduan Mohamad Nor

Musim pandemik ini, sebahagian besar jadual perancanganku terbantut. Antaranya untuk menziarahi Ustaz  Dr Abu Bakar Abdullah dikediamannya yang terletak di kampong Gemuruh Kuala Nerus. Bimbang akan menyusahkan keluarga beliau dan menularkan penyakit dalam kondisi beliau yang terbaring lemah.Almarhum antara sosok besar dalam program kaderisasi dakwah dalam dekad 70an Dan 1980an, berkubang di kampus   UKM ,PKPIM,ABIM seterusnya dalam pemuda PAS serta dalam Dewan ulama PAS. Menziarahi almarhum bermakna aku akan mencungkil banyak sejarah perjuangan dan pelbagai maklumat tentang harakatul ummah ini. Berita kematian Ustaz Kor dipagi Jumaat ini menghiasi medsos terutama aktivis PAS di Terengganu, ribuan anak murid almarhum alumni Institut Berakan juga  berkongsi khabar duka ini.