05 April 2008

Nazri nafi letak jawatan di Parit Buntar

PARIT BUNTAR ,4 April : – Datuk Seri Mohamad Nazri Abdul Aziz menafikan dakwaan sesetengah pihak kononnya beliau akan meletakkan jawatan sebagai Menteri di Jabatan Perdana Menteri dalam tempoh terdekat.Menurutnya, dakwaan itu tidak benar sama sekali dan beliau akan terus memegang jawatan tersebut selagi diperlukan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

‘‘Saya masih di sini sebab UMNO tidak kalah, Barisan Nasional (BN) juga tidak kalah. Saya sendiri masih menang dan kekal sebagai Ahli Parlimen Padang Rengas,” katanya.

Beliau menyatakan demikian kepada pemberita selepas menyampaikan bantuan wang tunai antara RM500 hingga RM3,000 kepada 124 mangsa ribut daerah Kerian di sini hari ini.

Majlis tersebut pada mulanya melibatkan kehadiran Wakil-wakil Rakyat dari PAS dan PKR. Pejabat Wakil rakyat Adun titi Serong pada mulanya menerima jemputan dan telah dibatalkan sektar satu jam sesudah itu. Hal ini telah menjadi tanda tanya kepada pihak kami. Kenapa pada mula ada yang bersetuju dan mengarakan surat jemputan dihantar ke poejabat kami, dan tentunya ada mengarahkan membatalkannya sejam kemudian.

Alasanya menteri tidak jadi datang, namun mereka berbohong dengan kehadiran Nazri dalam program tersebut.

Beliau sebelum itu diminta mengulas desas-desus bahawa beliau akan meletakkan jawatan sebagai menteri dalam tempoh terdekat.

Antara sebab beliau dikatakan wajar meletakkan jawatan adalah kerana kelantangannya di Parlimen telah menyebabkan ramai yang tidak menyukai sikapnya itu hingga pengundi menolak untuk memilih calon-calon BN.

Sila letak jawatan kalau betul-betul bertanggung jawab.

Abdullah Ahmad Badawi berkata, beliau bertanggungjawab di atas prestasi buruk Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum lalu yang menyaksikan lima negeri tewas di tangan parti pembangkang.


“Ia betul, kita telah kalah daripada apa yang kita sasarkan, tapi kita ada banyak sebab kenapa kita kalah... saya bertanggungjawab,” kata beliau.

Pengerusi BN itu berkata, sehubungan itu satu pertemuan dengan ahli UMNO akan diadakan pada Ahad ini untuk beliau menjelaskan keadaan dan apa yang sebenarnya berlaku dalam parti.

Inilah perkembangan terkini dan pertama kali Abdullah mengakui ia bertanggung jawab dengan kekalah partinya dalam PR ke 12 yang lepas. Desakan demi desakan telah dilakukan oleh pelbagai pihak suapaya beliau meletakkan jawatan sebagai mengambil tanggungjawab tersebut.

Beberapa hari lepas desas-desus mengenai perletakan jawatan telah dibuat oleh beliau. Namun begitu saya berpandangan bahawa isu ini bukan mudah hendak reda. Akhbar perdana seolah ada sedikit terbuka dalam menyiarkan isu ini. Yang jelas Abdullah semakin banyak yang menolaknya dan bermusuh dengannya. Antaranya Ku Li dan Mukhriz.

Sampai timbalan-timbalan menteri yasng dilantik sudah 3 orang yang meletakkan jawatan. Selain itu kemelut perlantikan MB Perlis dan Terengganunya di mana calon yang ditunjukinya di tolak oleh Istana adalah sesuatu yang luarbiasa dan menjatuhkan air mukanya.

Nampaknya susahlah sekarang kita mahu ambil gambarnya dalam keadaan tidur sebelum ini. Sampai Nazripun dikatakan mahu letak jawatan. Apa dah jadi dengan Pak Lah......nasiblah kamu yek........