24 November 2013

Peniaga kuih maut ditikam

20 Muharram 1435H. [MOD] -

Seorang peniaga kuih maut selepas ditikam beberapa kali dengan objek tajam disyaki oleh rakannya dalam satu pergaduhan di Kampung Nara di Pasir Puteh, semalam.
Ketua Polis Daerah Pasir Puteh DSP Mohd Kamal Zainal berkata Mohd Azizi Abdul Razak, 48, meninggal dunia dalam perjalanan ke Hospital Tengku Anis Pasir Puteh. 

"Mangsa ditikam bertalu-talu di rusuk, pinggang dan bahagian kaki dalam pergaduhan pada kira-kira 6 petang itu," katanya kepada pemberita ketika ditemui di Pasir Puteh, hari ini.

Selangor lantik masjid kendali kebajikan mualaf

20 Muharram 1435H. [MOD] -
HARAKAHDAILY
SHAH ALAM: Kerajaan Negeri Selangor akan melantik jawatankuasa masjid yang akan mengendalikan tabung dan kebajikan golongan mualaf bermula tahun depan.

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Islam, Permodenan Pertanian dan Pembangunan Desa negeri, Sallehen Mukhyi (gambar), jawatankuasa itu akan mengendalikan hal kebajikan golongan itu termasuk mengajar ilmu agama dan fardu ain.

Beliau berkata, pendekatan itu akan dilaksanakan kerana terdapat 93 permohonan golongan mualaf yang mahu keluar daripada Islam.

Syariah: PAS sedia muzakarah dengan Umno

20 Muharram 1435H. [MOD] -

SHAH ALAM: PAS mengajak Umno untuk bermuzakarah sekiranya parti itu benar-benar bersungguh bagi memastikan pelaksanaan hukum Islam dapat dilaksanakan di negara ini.

Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang mengulangi pelawaan itu ketika menyampaikan ucapan penangguhan di Stadium Malawati, sempena Muktamar Tahunan PAS kali ke-59.

Berucap di hadapan para perwakilan, Ustaz Hadi menegaskan PAS bersedia dengan barisan pakar untuk tujuan muzakarah itu seperti ulama, mahupun peguam.

Tiada jawatan tak halang saya bantu parti - Mahfuz

20 Muharram 1435H. [MOD] -

SHAH ALAM: Datuk Mahfuz Omar tidak melihat kegagalan mengekalkan jawatan Naib Presiden PAS pada pemilihan Muktamar Tahunan PAS ke-59 sebagai halangan untuk beliau terus berjuang dalam parti.

Bercakap kepada lebih 5,000 perwakilan dan pemerhati, ketika sesi penggulungan ucapan dasar pagi ini, beliau berkata, ruangan baginya untuk berjuang membantu PAS luas terhidang walaupun bergelar ahli biasa selepas ini.

Perwakilan terlepas pandang bahas akta zalim

20Muharram 1435H. [MOD] -

SHAH ALAM: Lajnah Undang-undang dan Hak Asasi Manusia PAS Pusat terkilan apabila tidak ada seorang pun perwakilan yang membahaskan undang- undang rimba yang menzalimi rakyat.

Timbalannya Hanipa Maidin berkata ramai yang tidak sedar bahawa tiga undang-undang yang dibuat kerajaan seperti SOSMA, Kanun Keseksaan dan Akta Pencegahan Jenayah.

PAS tegas pendirian isu antarabangsa

20 Muharram 1435H. [MOD] -

SHAH ALAM: PAS tegas dengan pendirian mereka dalam isu-isu yang membabitkan soal kemanusiaan termasuk di peringkat antarabangsa.

Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi (gambar) yang berucap mewakili Lajnah Hubungan Antarabangsa dan Hal Ehwal Luar pada penggulungan ucapan dasar di Muktamar Tahunan PAS kali ke-59 menjelaskan penglibatan PAS di peringkat antarabangsa sentiasa berterusan sehingga sekarang.

Naib Presiden: Salahuddin, Tuan Ibrahim dan Husam

20 Muharram 1435H. [MOD] -

SHAH ALAM: Salahuddin Ayub, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dan Datuk Husam Musa dipilih sebagai Naib Presiden PAS bagi sesi 2013-2015 pada Muktamar Tahunan PAS ke-59.

Salahuddin memperolehi 917 undi, Tuan Ibrahim (849) dan Husam (520).