22 Januari 2010

Sidang Media : Setahun Kudeta di Perak

6 Safar 1431H

Kita buat sidang akhbar pada hari ini bahawa sudah setahun rampasan berlaku dengan kita menjemput para wartawan dan bloggers dan ada minum pagi bersama, demikian mukaddimah MB Pakatan Rakyat Perak, Ds. Nizar Jamaluddin semasa sidang akhbar dan minum pagi sempena Setahun Kudeta di Perak oleh BN.

Sidang media itu dihadiri oleh hampir semua pimpinan tertinggi Pakatan Rakyat Perak bersama ADUN PR yang lain.

Kata Ds. Nizar " Kami masih memberikan khidmat kami kepada rakyat, dan menjadi tulang belakang kepada mereka untuk berurusan dengan jabatan kerajaan".

MB Rakyat itu juga menegaskan sebelas bulan kita memerintah diPerak dengan prinsip adil, amanah, telus, wibawa dan berkebajikan.

Sepanjang 11 bulan lepas banyak yang mereka lakukan adalah meniru dari apa yang dimulai oleh PR, katanya..

Kita mahu rakyat Perak diberikan proses demokrasi diletak ditempat yang sepatutnya.

Semasa 11 bulan BN memerintah, apa saja perkhabaran BN adalah kata-kata yang tidak ada makna selagi pelabur asing tidak melakukannya.

Kami telah mencapai 3.2 billion pelaburan dan laporan audit negara selama kita memerintah ialah cukai tanah tertinggi melebihi kutipan zaman BN selama 184 juta melebihi zakat 58 juta, masa BN tidak setinggi itu, jelasnya.

Belanjawan haram BN selama 20 minit, hasil balak mereka dianggarkan 17 juta sahaja. Masa PR sebanyak 40 juta. Ini boleh dinilai oleh rakyat, masa BN kita tak tahu mana pergi.

Masa kita memerintah kita berikan RM1,000 kepada yang masuk IPTA, dia juga teruskan, sebelum ini hanya pinjaman sahaja.

Hak milik tanah juga diteruskan oleh BN dengan istilah yang lain.

Selama 11 bulan kita telah berjaya mengadakan hubungan yang baik dengan Jabatan Kerajaan disemua peringkat dan mereka memberikan kerjasama yang baik juga. Namun selepas kita ditendang dan mereka tetap menghormati kami dan berikan kerjasama yang baik.

Ds. Nizar juga menegaskan dan yakin pada pilihanraya akan datang insyaAllah rakyat akan tetap memilih PR dan kita akan melakukan yang terbaik melalui manifesto kami.

Kita akan satukan manifesto PR Perak dan tawaran PR Pusat dan ditawarkan kepada rakyat.

Beliau juga mengulangi bahawa kaedah yang dilakukan BN di Perak adalah rampasan kuasa dan bukannya peralihan kuasa seperti yang diwar-warkan oleh BN, "ini adalah rampasan kuasa. Tidak menggunakan cara politik yang baik, ini kudeta". katanya.

Habuan sek dan rasuah dari Islam adalah haram. Jelas merujuk kepada 3 ADUN PR yang melompat.

Pada kesempatan itu beliau menegaskan " Kita mencapai tahap hormat menghormati antara semua kaum semasa 11bulan berkuasa, ini kita rasakan "

Kakitangan kerajaan semasa PR memerintah menurut beliau tidak mendapat tekanan politik, mereka katakan kepada kami, sekarang ini bila BN ambil alih, mereka ditekan, dan ada ditukar, komuniti media ada 7 orang yang ditukar, jelasnya.

Menyentuh mengenai manifeto beliau mahukan rakyat nyatakan hasrat kami untuk dibincangkan dalam JawatanKuasa Manifesto.

Sementara itu, Exco Kanan Pakatan Rakyat Perak yang juga Pengerusi DAP Negeri, Dato Ngeh Khoo Ham bila menjelaskan isu pemberian geran kekal, menafikan hanya memberi manfaat untuk orang Cina tidak betul langsung, sedangkan orang Melayu juga mendapat manfaat. Dalam sepanjang pentadbiran kami ada pertambahan kampung tersusun 320 hektar tanah dan memberi manfaat kepada orang Melayu.

Kita membantu rakyat tanpa mengira kaum. Kami telah meluluskan.

Kita meluluskan 33 kawasan untuk masjid dan surau, 22 untuk kuil, gereja dan sikh, lulus pembinaan dewan, tadika dan RT.

Di Gua Tempurung mereka lulus untuk 5 tahun, kita lulus untuk 99 tahun dengan syarat bina dalam tempoh yang ditetapkan, lulus tempat kebajikan OKU, bakar mayat dan lupus sisa pepejal.

Lulus 8 tapak sekolah Cina, agama rakyat dan lain-lain.

Tapak perkuburan 37.2 hektar dan Cina 17.2 hektar.

Ipoh Central di Meru Raya dengan 250 bas, diberhentikan oleh BN, dikatakan BN mahukan kroninya masuk. Hamidah umum 11.6 billion dalam Malaysia Insider, tidak ada satupun yang dilaksanakan. Kita umum yang dirancang dan dilaksana.

Disamping beliau menyenaraikan banyak kepincangan dan pembohongan semasa BN memrintah.


Perluas hak undi pos karut, undur ke belakang

6 Safar 1431H
Hazayani Zakaria

KUALA LUMPUR, 20 Jan: PAS menyifatkan cadangan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk memperluaskan hak pengundi pos kepada mereka yang berada dalam perkhidmatan-perkhidmatan penting sebagai mengarut dan tidak masuk akal serta tindakan undur ke belakang.

Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali berkata, langkah itu undur ke belakang kerana sistem undi pos yang ada sudah banyak menimbulkan masalah dan mahu dibuang apatah lagi dengan tindakan mahu menambahkan golongan yang layak mengundi pos.

"Saya mengesyaki ada agenda tersirat dalam langkah ini jika benar SPR bercadang berbuat demikian," kata beliau kepada Harakahdaily.

Ketua Pengarah Pilihanraya PAS, Datuk Abdul Halim Abdul Rahman pula berkata, prinsip PAS jelas untuk memansuhkan undi pos di kalangan anggota polis dan tentera dan tidak akan bersetuju jika ianya mahu diperluaskan kepada pengundi selain mereka.

"Ini cadangan yang mengarut. Pada dasarnya PAS memang tidak bersetuju sebab kita berjuang selama ini untuk hapuskan undi pos di kalangan polis dan tentera, tiba-tiba SPR nak luaskan hak pengundi pos," katanya ketika dihubungi Harakahdaily, sebentar tadi.

Ahli Parlimen Pengkalan Chepa itu juga berkata, cadangan itu hanyalah rancangan politik Barisan Nasional (BN) untuk meningkatkan jumlah undi mereka.

"Ini rancangan politik Kerajaan BN untuk mengawal pengundi supaya mengundi mereka, tidak lebih dari itu. Tidak munasabah SPR membuat cadangan itu," katanya.

PAS, katanya akan meminta penjelasan daripada SPR berhubung perkara itu dan bersedia mengadakan pertemuan untuk berdialog.

"Kita akan dapatkan maklumat terperinci dan minta penjelasan dari pihak SPR berkenaan perkara ini. Kalau perlu kepada pertemuan, kita akan bertemu mereka," katanya lagi.

Sementara itu, salah seorang jurucakap Gabungan Pilihan raya Bersih dan Adil (Bersih), Mohamad Sabu berkata, cadangan itu merupakan satu lagi cara yang membolehkan Umno/BN memanipusi undi pos untuk kemenangan mereka.

"Kita memang tidak setuju. Kalau semua orang boleh mengundi pos, lagi banyak berlaku manipulasi undi pos," katanya yang juga Ahli Jawatankuasa PAS Pusat.

Beliau juga menegaskan, cadangan SPR itu menunjukkan mereka sedang cuba menghapuskan kebebasan para pengundi kerana undi pos memang diragui ketelusannya.

Sebelum ini, salah satu daripada empat tuntutan Bersih ialah menghapuskan undi pos.

"Lagi teruk demokrasi kalau laksanakan cadangan ini. Ini usaha ke arah nak tutup ruang kebebasan dan demokrasi dalam pilihan raya," tegasnya.

Semalam, Pengerusi SPR, Tan Sri Abd Aziz Mohd Yusof berkata, doktor, jururawat dan wartawan mungkin dipertimbang untuk dibenarkan mengundi secara pos pada pilihan raya umum akan datang.

Ia akan dibuat menerusi pindaan Peraturan-Peraturan Pilihan Raya (Perjalanan Pilihan Raya) 1981 yang sedang diteliti oleh SPR.

Harakahdaily.net/-

Umno tidak layak tangani Majlis Perundingan Agama

6 Safar 1431H
Muhammad Yusri Amin

KOTA BHARU, 20 Jan: Umno tidak layak untuk menangani isu Majlis Perundingan Antara Agama sekiranya ia ditubuhkan, sebaliknya hendaklah diserahkan kepada pihak yang berkelayakan dan mampu menangani berkaitan agama Islam dengan sebenarnya di negara ini.

Ini kerana Umno itu sendiri dalam segi pengamalan Islamnya, boleh dipertikaikan, kata Ketua Penerangan PAS Kelantan, Ahmad Baihaki Atiqullah.

Beliau berkata, ini kerana lebih 50 tahun Umno mendominasi pemerintahan negara, namun parti itu dilihat tidak serius dalam menangani permasalahan yang berkait dengan agama Islam dan isu yang berbangkit.

Katanya, setelah lebih 50 tahun mendominasikan pemerintahan negara, Umno enggan melaksanakan Islam, bahkan agama suci itu dilihat terkebelakang di bawah pemerintahan yang ada sekarang.

"Kalau mereka serius mahu menangani isu agama (Islam), sudah lama mereka berbuat demikian, bahkan boleh mereka berbuat demikian, justeru sudah lama imej Islam di negara dilihat lebih baik.

"Oleh itu, Umno bukan orangnya yang layak untuk menguruskan (penubuhan) Majlis Perundingan Antara Agama itu. Ini kerana Umno sendiri pun dalam bab pengamalan Islamnya boleh dipertikaikan," katanya.

Oleh itu, katanya, pengurusan majlis itu wajar diserahkan kepada pihak lain yang memang mahir dan berkelayakan serta mampu menerangkan mengenai Islam dengan sebenarnya.

"Bagi kita, Umno ini selamanya pun kalau menggunakan isu agama, hanya untuk (kepentingan) politiknya saja, dan apabila tersepit mengenai agama, barulah mereka kata boleh menggunakan agama.

"Sebelum ini ketika PAS membincarakan isu agama Islam, Umno menuduh PAS berpolitik. Ketika membicarakan mengenai agama Islam, Umno sebenarnya hendak memancing sokongan Melayu," katanya.

Harakahdaily.net/-

Tak perlu blok BLOG

6 Safar 1431H
Email : Zamri keciks
By : by roslan sms


Sekali lagi isu mengenai pengawalan laman-laman blog dibangkitkan. Ini barangkali ekoran tindakan beberapa pemilik blog yang sering membuat posting yang hangat-hangat kadangkala diluar kemampuan akal dan lompong fakta.

Memang dunia blog dewasa ini semakin popular dan semakin berkesan membentuk persepsi masyarakat khasnya mereka yang ada akses padanya. Sesungguhnya apa sahaja alat dan bahan kalau digunakan untuk kebaikan jadilah ia baik walaupun pada adatnya ia merbahaya atau mampu membunuh. Pisau kalau diguna untuk menyiang ikan dan sayur serta buah-buahan memang membantu dan bermanfaat. Tetapi kiranya dihunus ke perut atau tubuh orang lain apa lagi tubuh sendiri, nahas padahnya.

Agenda, niat dan hasrat pemilik laman blog adalah pada tuan punya badan. Ada yang menulis untuk menyibarkan kebenaran dan mempertahankannya, ada yang menulis untuk harta, ada yang menulis untuk meraih popularity tidak kurang semata-mata untuk mencari pasal. Sehubungan ini Rasulullah saw ada bersabda:

“Bahawa sesungguhnya setiap amalan itu bergantung kepada niat, dan bahawa sesungguhnya bagi setiap orang apa yang dia niatkan. Barangsiapa yang hijrahnya menuju kepada Allah dan RasulNya, maka hijrahnya kepada Allah dan RasulNya. Barangsiapa yang hijrahnya kerana dunia yang dia mahu mencari habuannya, atau kerana seorang perempuan yang dia mahu kahwininya, maka hijrahnya ke arah perkara yang ditujuinya itu.”
(Riwayat Bukhari dan Muslim)

Memang dunia blog ini tiada sempadan. Kita mampu menerobos dari celah-celah penempatan rakyat termiskin sehinggalah ke koridor istana. Dari satu hujung dunia ke satu hujung yang lain. Kerana itu memang seronok menulis apabila anda tahu yang ramai akan mampu mebaca karya anda jika mereka memilih untuk mengunjunginya.

Namun saya percaya pada konsep pertanggungjawaban ataupun akauntabiliti. Hatta apabila Hang Jebat menghunus kerisnya untuk menuntut bela atas kematian Tuah, beliau tahu risikonya. Begitulah juga kita yang menulis. Siapa yang berani berhujah dia mesti berani bertanggungjawab atas hujahnya itu. Kalau tidak pun di dunia kita umat Islam yakin dan faham bahawa kemudian nanti proses pertanggungjawaban itu akan terkena atas batang tubuh kita jua,tanpa boleh meloloskan diri.

Bagi saya apa yang ada tidak perlu dikawal-kawal. Negara sudah cukup dengan undang-undang dan peraturan tak perlu ditokok tambah dari yang telah sedia ada. Siapa yang dilihat atau dikesan melanggar undang-undang dan peraturan, maka dakwalah ia di mahkamah terbuka. Manakala mana-mana individu atau kumpulan yang merasakan mereka difitnah atau diaib boleh mendakwa di mahkamah sivil.

Pasti yang berani menulis berani juga berhadapan dengan pengadilan. Kerana dunia terbuka hari ini melindungi kita dari dikenakan dakwaan secara senyap-senyap atau tertutup apalagi dianiaya.

Dato Seri Anwar contohnya pernah dibelasah dalam tahanan, mahu ditekup-tekup, tetapi akhirnya dalam pemerhatian dunia semuanya terbongkar dan kini beliau bangkit atas sokongan rakyat sebagai Ketua Pembangkang dan memiliki peluangmalah menjadi orang nombor satu negara!

Jadilah kita warga blog yang bermaruah dan ada harga diri. Kalau kita menjulang bendera keadilan dan kebenaran, kita bukan hanya dituntutu menjulangnya tetapi menjiwai dan menghidupkannya. Berani buat berani tanggung insyallah.


Amar Makruf dan Nahi Mungkar

6 Safar 1431H
Email : Shah Bundy

Ajaran-ajaran agama mendorong rakyat untuk menjalankan kewajiban yang besar ini terlebih lagi pada hal-hal yang berkaitan dengan para penguasa.

Imam Ali As bersabda: “Seluruh perbuatan baik dan jihad di jalan Allah dibandingkan dengan perbuatan memerintah pada sesuatu yang makruf dan melarang pada sesuatu yang mungkar, laksana setitis air di hadapan laut yang luas membentang dengan ombaknya. Dan sesungguhnya memerintah pada sesuatu yang makruf (amar makruf) dan melarang pada sesuatu yang mungkar (nahi mungkar) itu tidak mendekatkan pada ajal dan tidak mengurangi kadar rezkinya. Bahkan perbuatan yang lebih baik dari itu semua adalah, menyampaikan perkataan yang benar di hadapan seorang penguasa yang zalim.

Sebab keutamaan mengucapkan perkatan adil di hadapan para penguasa yang zalim adalah karena rakyat biasanya tunduk dan taat kepada para pemimpinnya dan perbuatan mereka itu memiliki keluasan yang dapat menyesatkan masyarakat. Oleh karena itu, memberikan peringatan dan petunjuk kepada mereka memiliki nilai yang sangat tinggi.


Imam Baqir As bersabda: “Seorang yang pergi menuju penguasa yang zalim dan ia memerintahkannya untuk bertakwa kepada Allah Swt, menasihatinya dan memberi peringatan agar takut akibat dari ketidak takwaannya, maka ia akan mendapatkan balasan pahala sebanyak jin dan manusia dan amalan-amalan mereka.


Dalam pandangan Islam, kewajiban amar makruf dan nahi mungkar memainkan peran sangat penting. Termasuk kepada para penguasa. Karena meninggalkan hal tersebut dapat menyebabkan siksaan Allah Swt. Imam Ali As besabda: “Allah Swt tidak akan menyiksa seluruh rakyat dikarenakan dosa-dosa yang terselubung pada orang-orang tertentu, namun jika orang-orang tertentu tadi secara terang-terangan melakukan dosa dan rakyat secara umum tidak memperotes mereka, kedua golongan (orang-orang tertentu dan masyarakat umum) tadi akan menerima siksa Allah Swt.

tok malim


Pro-Mahasiswa bantah Kuis mansuh pilihan raya

6 Safar 1431H
Hazayani Zakaria

KUALA LUMPUR, 20 Jan: Kumpulan Pro-Mahasiswa Kolej Universiti Islam Antarabangsa (Kuis) Selangor membantah keputusan pihak universiti memansuhkan sesi kempen dan hari pembuangan undi bagi pilihan raya kampus berkenaan kerana kumpulannya telah memenangi 12 daripada 21 kerusi yang dipertandingkan.

Pengerusinya, Ahmad Syukri Che Abdul Razak berkata, meskipun Pro-Mahasiswa berjaya menguasai Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) kampus itu, namun mereka tetap mahu sesi kempen berjalan seperti biasa bagi mendapatkan respons masyarakat kampus berhubung kemenangan mereka tanpa bertanding.

"Pro-Mahasiswa bersuara keras bahawa kami ingin mendapat mandat daripada masyarakat kampus dengan menghidupkan minggu kempen.

"Calon yang menang tanpa bertanding akan turun kepada masyarakat kampus pada minggu kempen ini bagi mendapatkan pandangan mereka sama ada bersetuju dengan kemenangan Pro-M tanpa bertanding atau ingin menuntut supaya diadakan juga pilihan raya," katanya ketika dihubungi Harakahdaily sebentar tadi.

Proses penamaan calon semalam, menyaksikan Pro-Mahasiswa berjaya menguasai 12 daripada 21 kerusi yang dipertandingkan dan tambahan satu lagi kerusi apabila pihak universiti membuat keputusan mengisytiharkan Pro-Mahasiswa menang tanpa bertanding bagi satu fakulti yang ditandingi seorang calon individu.

Ia merupakan kemenangan kedua kumpulan Pro-Mahasiswa dalam pilihan raya kampus tahun ini apabila kumpulan itu telahpun berjaya menguasai MPP Universiti Malaysia Terengganu, Ahad lalu.

Ditanya sama ada situasi berkenaan disebabkan adanya unsur boikot daripada pihak lawan, beliau tidak menolak kemungkinan itu.

"Mungkin ada unsur boikot di atas situasi ini kerana calon yang pernah bertembung dengan Pro-Mahasiswa dalam isu yuran Kuis sebelum ini, memang ada perancangan untuk menghantar calon mereka tapi masa pencalonan tidak datang.

"Persepsi kami, mungkin ada unsur boikot daripada pihak mereka," katanya lagi.

Menurut beliau juga, pihak universiti telah membuat keputusan memansuhkan hari kempen dan mengisytiharkan kemenangan kepada Pro-Mahasiswa hari ini.

Sepatutnya kempen bermula hari ini dan hari pengundian berlangsung pada 28 Januari depan.

Harakahdaily.net/-

KPP anjur pertandingan memasak sempena Pesta Ponggal

6 Safar 1431H
Hashim Abdullah

KUALA LIPIS, 20 Jan: Kegiatan kebudayaan yang tidak bercanggah dengan hukum agama adalah digalakkan dan boleh dijadikan asas ke arah memupuk keharmonian kaum di Negara ini kata Setiausaha Badan Perhubungan PAS Pahang, Roslan Zainal Al Ahmadi.

Berucap pada merasmikan pertandingan memasak susu dan beras sempena Pesta Ponggal anjuran Kelab Penyokong PAS Kaum India Pahang, di Ladang Benta, dekat sini, baru-baru ini, Roslan berkata pendekatan ke arah memahami budaya pelbagai kaum dengan melibatkan aktiviti bersama adalah sesuatu yang harus diberikan pujian kerana ianya berperanan memupuk semangat muhibah di kalangan rakyat.

(Gambar: Roslan memerhatikan pertandingan sambil diperhatikan Balasubramaniam)

”Saya mengucapkan tahniah kepada Kelab Penyokong PAS kaum India Pahang yang telah berjaya meneroka satu lagi pendekatan yang boleh memecahkan tembok perkauman dan stigma perpecahan (divide and rule) yang disemai BN selama 52 tahun negara merdeka.

“Program ini perlu menjadi platform merapatkan hubungan rakyat pelbagai kaum di negara ini supaya lebih memahami kekayaan budaya pelbagai kaum ke arah perpaduan dan pembangunan yang lebih bermakna,” katanya.

Pada program yang dihadiri lebih 300 masyarakat keturunan India itu turut meriah dengan acara lain termasuklah pertandingan memasak susu lembu, pakaian beraga, pertandingan tarik tali dan lain-lain.

Turut disediakan kaunter aduan rakyat dan pemberian bantuan kebajikan kepada keluarga yang memerlukan.

Harakahdaily.net/-

Hanya pemimpin tidak bersih perlukan APCO

6 Safar 1431H
Abdul Aziz Mustafa

KUALA LUMPUR, 20 Jan: Hanya pemimpin yang tidak dilihat bersih yang memerlukan perunding imej bagi memberikan gambaran penuh pembohongan kepada rakyat tentang dirinya, kata Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar.

Mengulas pendedahan laman berita Free Malaysia Today bahawa APCO Worldwide yang diambil khidmatnya oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak juga memberikan perkhidmatan yang sama kepada diktator-diktator dan pemimpin-pemimpin korup di seluruh dunia, beliau berkata, orang yang mempunyai penyakit yang sama biasanya pergi ke klinik yang sama.

"Orang yang perlu perunding imej seperti itu ialah orang yang ada penyakit. Najib yang sebaris diktator-diktator dan pemimpin-pemimpin korup untuk mendapatkan khidmat APCO juga dilihat ada penyakit.

"Rakyat sentiasa teringatkan Altantuya Shaariibuu apabila nama Najib disebut. Sebab itulah beliau memerlukan perunding seperti APCO bagi memaparkan gambaran penuh pembohongan kepada rakyat tentang dirinya," kata Ahli Parlimen Pokok Sena itu.

Najib perlu perunding seperti itu untuk mereka-reka dakwaan kepada rakyat kononnya dia tidak ada penyakit, katanya.

Mahfuz juga kesal dengan penggunaan wang negara yang begitu banyak semata-mata untuk memberikan gambaran palsu tentang diri Najib.

Memetik The Times Of India (TTI), Free Malaysia Today melaporkan bahawa APCO Worldwide juga memberikan perkhidmatan kepada diktator Nigeria, Sani Abacha dan presiden seumur hidup Kazakhstan, Nursultan Abishuly Nazarbayev.

Pelanggan-pelanggan lain APCO termasuk jutawan Mikhail Khodorkovsky, yang juga salah seorang pemimpin muda Parti Komunis Rusia yang dikaitkan dengan kegiatan mafia.

Akhbar The Edge dan laman berita Malaysian Insider tahun lalu melaporkan kerajaan Malaysia memilih APCO dengan kontrak bernilai RM20 juta sebaik saja Najib menjadi Perdana Menteri untuk memulihkan imejnya yang sering dikaitkan oleh media-media seluruh dunia dengan pembunuhan Altantuya serta misteri di sebalik pembelian kapal selam Scorpene dan jet Sukhoi yang diselubungi misteri.

Pada 1 September lalu, APCO Worldwide membuka cawangannya di sini selepas perjanjian yang ditandatangani dengan kerajaan Najib.

Harakahdaily.net/-

Apa manfaat tingkat pendapatan kalau inflasi

6 Safar 1431H
Dzulfikar Mashoor

KUALA LUMPUR, 20 Jan: Ahli Parlimen Kuala Selangor, Dr Dzulkefly Ahmad mempersoal kenyataan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir supaya rakyat bersedia menghadapi inflasi, jika mahu menikmati gaji yang lebih tinggi dalam Model Ekonomi Baru.

Baginya, Mahathir hanya menunjukkan sikap bersetuju dengan tindakan kerajaan mengurangkan subsidi dan memperkenal polisi pencukaian yang baru, iaitu Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST).


"Persoalannya, apakah manfaat hasil peningkatan pendapatan ini kalau rakyat (pada) masa yang sama dibebankan kos inflasi disebabkan GST (dan) penarikan subsidi yang lain," soal beliau ketika dihubungi Harakahdaily pagi tadi.

Menurutnya, sikap terlalu bergantung pada hasil (pendapatan) komoditi mentah dan cukai merupakan punca utama yang menjadikan Mahathir serta kerajaan tidak berupaya menjana pertumbuhan ekonomi yang lebih progresif dan inovatif melalui Model Ekonomi Baru tersebut.

Beliau yang juga Ahli Jaatankuasa PAS Pusat berkata, kerajaan seharusnya memperkasakan sektor perkhidmatan dan inovasi dalam Model Ekonomi Baru.

"Sektor inovasi seperti membangunkan teknologi petroleum, membangunkan kepakaran pekerja, memasarkan produk-produk dari sumber yang diperbaharui, bukannya bercakap soal model (ekonomi) yang baru, tetapi penjanaan cara yang lama,” ujarnya.

Jelas beliau lagi, inisiatif tersebut membolehkan kerajaan menawarkan gaji yang lebih berpatutan kepada pekerja tanpa perlu pada penarikan subsidi atau menaikkan cukai GST, disebabkan pendapatan yang berganda.

Beliau yang juga bekas Pengarah Pusat Penyelidikan PAS Pusat turut mendedahkan realiti kenaikan gaji para pekerja di Malaysia disebabkan pengurusan ekonomi secara konservatif, sebagaimana yang dikeluarkan oleh Bank Dunia.

"Di antara 1994 hingga 2007, 'gaji sebenar' hanya meningkat hanya 2.6 peratus pada sektor domestik dan 2.0 peratus pada sektor pembuatan. (Selama) 13 tahun, peratusan peningkatan gaji adalah begitu mendatar, hanya empat peratus, kalau gaji RM1,000 (bermakna) kenaikan hanya RM40 sahaja.

"Manakala inflasi tahun ini naik (sebanyak) 4 peratus juga. Jadi kenaikkan gaji sebenar adalah kosong atau mendatar,” jelasnya.

Pun begitu, beliau berkata kerajaan boleh melaksanakan GST sekiranya 'gaji sebenar' para pekerja benar-benar munasabah jika dibandingkan kos hidup yang sebenar disebabkan peningkatan inflasi.

Harakahdaily.net/-