12 Mei 2010

UMNO telah pun menjadi pembangkang.

26 Jamadil Awal 1431
Drs. Khalil Idham Lim

Datuk Seri Najib Tun Razak mengingatkan, walaupun dalam dua pilihan raya kecil sebelum ini sokongan Melayu kembali kepada Umno, tetapi jika tidak berjaga-jaga, parti itu boleh bertukar menjadi pembangkang.

Presiden Umno menegaskan selepas bersama-sama dengan kepimpinan Umno berhimpun untuk menunaikan solat Maghrib berjemaah dan membacakan surah Yasin, tahlil dan membaca doa selamat kepada pejuang-pejuang parti malam tadi.

Sebenarnya UMNO telahpun menjadi pembangkang di Kelantan, Kedah, Pulau Pinang, Selangor, dan satu masa dulu di Perak. Ucapan najib diatas semacam dia ingin menuntup kelemahan dan realiti yang sebenarnya berlaku.

Secara umunya UMNO telahpun berkubur sejak Piliharaya Umum ke 12 pada tahun 2008. Sejak dari itu kita menyaksikan negeri yang telah dikuasai oleh Pakatan Rakyat telah dapat menunaikan amanah yang lebih baik kepada rakyat di negeri yang dimenangi. Apa yang UMNO dan BN lakukan sejak kemerdekaan dapat kita tunaikan, namun yang memeningkan kepala UMNO ialah kita melakukan apa yang mereka tidak pernah lakukan.

Dalam ucapannya, Najib memberi contoh kekalahan parti LDP di Jepun dalam pilihan raya umum negara itu yang mana parti tersebut sekarang ini telah menjadi pembangkang.

Katanya, kekalahan parti itu menjadi satu kisah yang relevan untuk menjadi "iktibar dan sempadan" kepada Umno dan parti komponen BN.

"Sebagai sebuah parti politik yang memerintah negara selama 45 tahun dan memenangi 12kali pilihan raya umum pasca kemerdekaan, parti ini berdepan dengan pelbagai cabaran dan mengambil iktibar daripada apa yang beraku kepada parti-parti lain, yang seusianya dengan Umno tetapi hari ini menjadi pembangkang," katanya ketika menyampaikan ucapan sempena menyambut ulangtahun Umno ke-64 di ibu negara.

Najib berkata Umno telah menjemput wakil daripada parti tersebut bagi menceritakan mengenai faktor kekalahan parti itu dalam pilihan raya baru baru ini.

Katanya, wakil tersebut menjelaskan terdapat tiga faktor kekalahan parti itu. Yang pertama, menurutnya, kerana corak politik dalaman parti itu yang terdapat terlalu banyak kelompok.

"Politik kelompok diutamakan daripada berkhidmat untuk rakyat," katanya dihadapan lebih 1,000 hadirin termasuk pemimpin parti komponen BN.

Tambah Najib, faktor kedua adalah kerana dalam parti itu lebih mementingkan 'special interest group' daripada kepentingan rakyat jelata.

"Kelompok yang ada kepentingan lebih diutamakan tetapi tuntutan rakyat tidak diberi keutamaan,.

Manakala faktor ketiga, tegas Najib, disebabkan LDP memulakan proses reformasi tetapi tidak mempunyai iltizam politik untuk terus meneruskannya.

"(Mereka) kembali kepada zon selesa dan mempertahankan status qou. Rakyat lihat (parti itu) jauh di hati rakyat, tidak merasa denyut nadi dan bukan (menjadi) parti yang segar dan dinamik.

"Kalau tidak bersetuju semuanya, (tetapi) sedikit sebanyak ia relevan kepada Umno dan parti komponen yang lain," katanya

Sehubungan itu, beliau mengajak ahli Umno supaya kembali bersemangat jitu dan gigih kepada perjuangan parti untuk mengangkat matlamat perjuangan parti menjadi lebih kukuh dan mantap.

Namun apa yang saya rasakan UMNO tidak mampu untuk berubah walaupun mulut mereka manis berkata-kata untuk berubah. Demikianlah bila mereka kalah teruk dalam pilihyanraya, lalu mereka bercakap kepada ahli dan rakyat untuk berubah.

Sesungguhnya pemimpin UMNO yang ada sekarang akan meneruskan apa yang disifatkan oleh Najib sebagaimana kelemahan LDP di Jepun. Mereka tidak akan dan mudah berubah seperti yang boleh dilakukan oleh orang Jepun.

Sudah lama kita mengikuti pelbagai berita mengenai kesugguhan pemimpin Jepun yang sangup meletakkan jawatan demi kepentingan parti bukannya jawatan. Adakah ini boleh dilakukan oleh pemimpin UMNO ? yang kita lihat cuma kesanggupan Dato Zaid Ibrahim yang meletakan jawatan, dan itulah satu-satunya, namun orang sepertinya ditolak oleh Melayu di Hulu Selangor.

Februari 2009, Menteri Kewangan Jepun, Shoichi Nakagawa meletakkan jawatan selepas beliau gagal menafikan mabuk ketika menghadiri satu sidang akhbar Kumpulan Tujuh (G7). Nakagawa meletakkan jawatang walaupun sebelum itu Perdana Menteri meminta beliau terus memegang jawatan.

Ketika sidang G7 diadakan di Rom , suara Nakagawa tidak dapat didengar dengan jelas sehingga pada satu masa beliau turut tertidur akibat terlalu mabuk. Alasan Nakagawa memberi penjelasan keadaan itu berlaku kerana beliau hanya meminum sedikit arak dan ubat selesema sebelum sidang akhbar itu bermula, namun ditolak oleh rakyat.

Dia meletakkan jawatan dengan memohon maaf secara terbuka kerana tindakannya yang telah memalukan negaranya. Persoalannya apakah ini boleh dilakukan oleh pemnimpin UMNO dalam tempoh akan datang ? saya yakin UMNO akan terus dengan sikap hipokritnya yang kononnya ingin berubah namun terus menipu rakyat untuk terus berkuasa.

Semuga rakyat yang sudah matang dengan politik dan penipuan UMNO ini akan menolak UMNO dalam usianya yang sudah cukup tua sempena 64 tahun penubuhannya. Semuga ucapan Najib diatas adalah persiapan akhir UMNO untuk menjadi pembangkang di Malaysia.

PAS yakin Pakatan Rakyat berpeluang menang di Sibu

27 Jamadil Awal 1431H.
Nazri Abdullah

KUALA LUMPUR, 12 Mei: Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang yakin Pakatan Rakyat berpeluang menang pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Sibu jika gelombang sokongan masyarakat Cina di Semenanjung turut melanda Sibu.

Menurutnya, pengundi Cina di Semenanjung telah menunjukkan perubahan positif dengan menyokong Pakatan Rakyat sejak pilihan raya umum lalu dan pada siri pilihan raya kecil berikutnya.

"Kita mengharapkan gelombang di Semenanjung di mana pengundi Cina menunjukkan perubahan yang baik dan positif, memberi sokongan kepada Pakatan Rakyat.

"Sekiranya arus ini sampai ke Sibu, kita boleh menang," katanya yang juga Ahli Parlimen Marang.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas peluang Pakatan Rakyat pada PRK Sibu 16 Mei ini.

Ditanya kempen BN yang memainkan isu negara Islam kepada masyarakat Kristian di sana, beliau yakin masyarakat Sibu sudah faham demokrasi dan politik Malaysia.

Bagaimanapun jelasnya, laluan Pakatan Rakyat tidak mudah kerana terpaksa berdepan 'demokrasi luar tabii ala Umno BN.

"Demokrasi di Malaysia ni demokrasi luar tabii, banyak berlaku penyalahgunaan kuasa bila pilihan raya kecil," katanya lagi.

Mengulas lanjut beliau berkata, BN sebagai parti pemerintah akan menggunakan seluruh jentera kerajaan berdepan Pakatan Rakyat.

Menurutnya lagi, sekiranya Sibu berpihak kepada Pakatan Rakyat, ianya satu kemenangan bermakna dan satu kemenangan besar dalam sejarah Pakatan.

Namun jika kalah, ianya kekalahan yang tidak seberapa kerana Pakatan Rakyat bukan parti pemerintah.

"Mereka (BN) guna seluruh jentera kerajaan, kalau mereka menang dengan majoriti sedikit, ia tetap kemenangan yang memalukan," katanya.

PRK Parlimen Sibu menyaksikan pertandingan tiga penjuru antara calon Pakatan Rakyat daripada DAP, Richard Wong Ho Leng, Robert Lau Hui Yew (BN) dan Narawi Haron (Bebas).

Harakahdaily/-

PAS BANTAH : Program ‘Melayu Bangkit’ bersifat perkauman

26 Jamadil Awal 1431H.
Harakahdaily/-

KUALA LUMPUR, 11 Mei: PAS melihat program Melayu Bangkit anjuran Gerakan Kebangkitan Rakyat (Gertak) pada 13 Mei ini jelas bersifat perkauman untuk membangkitkan semangat orang Melayu.

Naib Presidennya, Salahuddin Ayub berkata, program itu tidak sihat dan tidak wajar untuk diadakan dalam keadaan rakyat sedang bersatu ke arah mewujudkan perpaduan.

"Ini sudah tentu satu perkara yang tidak sihat dan tidak wajar untuk diadakan di persada tanah air di saat kita sudah merdeka 50 tahun dan Perdana Menteri membangkitkan slogan 1Malaysia,” katanya pada sidang media di Pejabat Agung PAS di sini, pagi ini.

Beliau merujuk kepada kenyataan Pengerusi Gertak, Razali Idris yang disiarkan di sebuah akhbar semalam yang menyatakan bahawa tarikh 13 Mei dipilih untuk membangkitkan kesedaran orang Melayu dan mengenang peristiwa berdarah yang pernah berlaku pada tarikh tersebut.

"Ini satu kenyataan yang serius yang menyebut secara nyata dan terang memilih tarikh tersebut untuk membangkitkan semangat Melayu ini. PAS memandang tindakan ini sebagai sangat tidak bertamadun," kata Salahuddin.

Justeru, PAS katanya meminta seluruh rakyat menyedari tentang bahaya kumpulan yang cuba mewujudkan sentimen perkauman ini.

"Kita minta rakyat Malaysia sedar dengan kewujudan kumpulan yang sangat berbahaya ini, yang cuba membangkitkan kembali semangat perkauman di negara ini," katanya yang juga Ahli Parlimen Kubang Kerian.

Beliau juga menegaskan, tidak salah jika Umno BN ingin mengadakan program sedemikian tetapi harus memilih topik yang lebih sihat dan tidak menyentuh sensitiviti perkauman.

"Kita harap program ini diadakan dengan topik yang lebih sihat.

Beliau juga khuatir Institut Integriti Malaysia (IIM) Terengganu yang dilibatkan secara langsung dalam program itu, dipergunakan untuk politik sempit Umno.

"Saya sangat aktif dengan IIM dan banyak perkara yang dibangkitkan dalam IIM. Tapi IIM Terengganu dilibatkan dalam program yang sangat sempit dan ekstrem ini.

"Jadi saya minta Presiden IIM, Datuk Dr Mohd Tap Salleh mengambil tindakan yang sewajarnya terhadap IIM Terengganu yang boleh dipergunakan oleh puak-puak yang ekstrem ini kerana saya yakin di belakang program ini adalah Umno," katanya.

Sementara itu, Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali pula berharap program itu dibatalkan.

Belau berkata, ianya jelas melibatkan Unit Perancang Ekonomi di bawah Kerajaan Negeri Terengganu.

Beliau mempersoalkan Mantan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad yang dijangka akan menghadiri program itu.

"Saya nak tanya Mahathir, adakah dia nak hidupkan kembali semangat perkauman ini? Dia sebagai negarawan, nak hadir ke program sebegini. Ini yang amat dikesalkan," katanya.

Program itu akan diadakan di Stadium Tertutup Kompleks Sukan Negeri, Gong Badak, Kuala Terengganu.

Setelah kalah hujjah, BN didakwa guna polis di Sibu

26 Jamadil Awal 1431H.
Harakahdaily

SIBU, 11 Mei: Selepas terasa sukar untuk berlawan hujjah dengan Pakatan Rakyat dan DAP dalam isu penggunaan nama Allah, hari ke empat kempen Pilihan Raya Kecil (PRK) Sibu menyaksikan polis masuk campur dan menghalang isu nama Allah disentuh dalam kempen.

Ketua Polis Sarawak SAC II Huzir Mohamed mengeluarkan kenyataan melarang penggunaan isu “Allah” sepanjang kempen atau akan berdepan tindakan ISA atau Akta Hasutan.

“Kami telah mengawasi ceramah yang dibuat dan mendapati sesetengah parti menggunakan isu kalimah Allah," kata Huzir dalam sidang media hariannya.


“Ini adalah isu sensitif. Kami nasihatkan semua parti berhentikan menggunakan isu ini secara menyeluruh.

“Jika ada mana-mana pihak berkeras menggunakannya, kami akan ambil tindakan di bawah Akta Hasutan atau ISA. Kepada semua parti, jalan bawa masalah yang tidak perlu," katanya dalam sidang media itu.

Timbalan Pengarah Jabatan Pilihan Raya PAS Pusat, Dr Siti Mariah Mahmud ketika mengulas perkara itu berkata, tindakan tersebut membuktikan Umno BN kini semakin terdesak.

Mengulas lanjut, Siti Mariah berkata, larangan tersebut dibuat mungkin setelah melihat isu tersebut yang dibawa DAP mampu mempengaruhi pengundi berbanding isu negara Islam yang dibawa BN melalui SUPP.

"Setiap kali Umno BN hadapi masalah yang mereka tidak boleh tangani dengan hujah, mereka akan guna undang-undang dan polis.

"Kenapa Umno BN harus takut,” ujarnya kepada Harakahdaily.

BN sepanjang empat hari kempen mereka, menggunakan isu negara Islam bagi menanam kebencian 52 peratus masyarakat Kristian di parlimen itu kepada DAP.

Poster dan billboard mereka membawa mesej "undi DAP sama seperti mengundi PAS untuk menubuhkan negara Islam".

Manakala DAP pula memberi penjelasan berhubung isu penggunaan kalimah Allah sebagai serangan balas bagi memancing undi bukan Islam khususnya di kalangan penganut Kristian.

Siti Mariah yang berada di Sibu sejak hari penamaan calon lagi berkata, apa yang dibuat Pakatan Rakyat hanya sekadar memberi penjelasan berhubung keadaan sebenar polemik penggunaan kalimah tersebut.

"Mereka buat tidak apa, tapi kita buat tak boleh.

"Mereka yang mulakan dan bila kita jawab mereka dah tak boleh handle lagi," kata Ahli Parlimen Kota Raja itu lagi.

Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz sebelum ini berkata penganut Kristian di Sabah dan Sarawak dibenar menggunakan kalimah Allah dalam upacara sembahyang dan keagamaan kerana secara tradisinya ia telah diamalkan sejak dahulu lagi.

Bagaimanapun di Semenanjung, penggunaan kalimah itu tetap tidak dibenarkan di dalam sebarang upacara keagamaan termasuk penerbitan.

PERASMIAN SERENTAK UMNO CAWANGAN PERAK: BUKTI UMNO PERAK LEMAH

26 Jamadil Awal 1431H.
Kenyataan Media (11 Mei 2010)

Dewan Pemuda PAS Negeri Perak (DPPN Pk) melihat Badan Perhubungan Umno Negeri Perak di bawah kepimpinan Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir sebagai Pengerusinya jelas menunjukkan bahawa Umno Perak semangkin lemah dan tenat setelah usaha mengadakan perasmian serentak Umno Cawangan di seluruh Negeri Perak tidak mendapat sambutan sepertimana yang diharapkan.

DPPN Pk melihat jika seluruh 24 Umno Bahagian yang dikatakan mempunyai sebanyak 1,666 Umno Cawangan, bermakna jika setiap cawangan menghantar sekurang-kurangnya 4 orang ahli yang akan melibatkan seramai 6,664 orang ahli terdiri dari Ketua-Ketua Cawangan, Pemuda, Wanita dan Puteri. Stadium Indera Mulia yang hanya mampu menampung seramai 3,500 orang sahaja dan sudah tentu akan melimpah serta tidak dapat menampung jumlah perwakilan semasa perasmian baru-baru ini.

DPPN Pk melihat Umno Perak yang di bawah kepimpinan Datuk Seri Zambry yang mungkin bila-bila masa sahaja akan ditukar kerana kegagalan dan kelemahannya menguruskan orang Melayu terutamanya. Ditambah dengan ketidak mampuan Pergerakkan Pemuda Umno Negeri Perak di bawah ketuanya, Maslin Sham Razman yang jelas tidak disenangi hampir 18 Pemuda Umno Bahagian. Dengan lemahnya Umno ini, DPPN Pk menyeru agar orang Melayu tidak lagi bergantung dengan Umno yang sudah tidak mampu membangunkan orang Melayu khasnya dan memimpin Negeri Perak ini amnya.


DR RAJA AHMAD AL-HISS
Setiausaha,
Dewan Pemuda PAS Negeri Perak.

Membalas Cacian Dengan Senyuman

26 Jamadil Awal 1431H.
By: agussyafii

Malam belum begitu larut. Seorang istri menunggu suaminya pulang kerja. Membantu sang buah hati mengerjakan PR. Terdengar suara motor. Pertanda suaminya telah pulang. Disambut dengan penuh suka cita. Berebut menyambut kedatangannya. Wajahnya terlihat letih dan lelah. Sepanjang hari pekerjaan menumpuk. bukan senyuman yang didapat. Suami itu membentak istrinya. Istrinya membalas dengan senyuman. mencium tangan Sang Suami tercinta.

'Ayah, sudah saya siapkan air hangat untukmu,' kata Sang Istri.

Suaminya bergegas mengambil handuk(tuala mandi). Suaminya terheran. Bentakannya dibalas dengan senyuman. Setelah usai mandi dan sholat. Letih dan penat telah hilang. Suami menghampiri istrinya. Ditelinga membisikkan kata, 'Mah, maafin ayah ya..' Suami istri itu saling berpandangan. Anaknya memeluk ibundanya dari belakang. Terdengar suara tertawa riuh. Air mata itu mengalir. Terasa damai dihati.

Ketika kita melakukan perbuatan baik tetapi dibalas dengan cacian, berarti kita telah memasuki gerbang maaf, ikhlas, cinta dan kasih sayang. Maka tersenyumlah sebab itu adalah anugerah yang terindah dari Allah Subhanahu Wa Ta'ala karena Allah menempatkan diri kita pada derajat sebagai kekasihNya yang mampu mengolah kebencian menjadi kesejukan hati, mengolah cacian menjadi senyuman. Maka hidup ini terasa indah. Tersenyumlah!

'Sesungguhnya Allah bersama orang-orang yang bertaqwa dan orang-orang yang berbuat kebaikan. (QS. an-Nahl : 128).

Kenapa pula sambut hari ibu haram?

26 Jamadil Awal 1431H.
Ahmad Baei Jaafar

Tiba-tiba saja semalam saya terbaca kenyataan bahawa sambut hari ibu haram kerana perayaan itu mula disambut oleh orang kafir iaitu masyarakat yang beragama Kristian. Kononnya Greek kuno memanggilnya sebagai hari cybele iaitu ibu kepada dewa-dewa mereka. Manakala Roman kuno pula meraikan hari matronalia sebagai tanda memperingati dewa juno iaitu mak kepada juventas, vulcan dan mars.

Persoalannya adakah Greek kuno dan Roman kuno beragama Kristian? Kalau begitu jawapannya, sah hari ibu itu diasaskan oleh orang Kristian. Tetapi kalau benarlah diasaskan oleh Kristian, tidak bolehkah kita mencontohinya? Apakah sambutan hari ibu itu terdapat pengaruh agama Kristian atau atas kesedaran mereka sendiri yang tiada kaitan dengan agama?

Dr. Yusuf al-Qaradhawi pernah berkata, “Hari ibu ini timbul kerana pihak orentalis/doktrin barat memikirkan bahawa inilah cara yang terbaik untuk mereka menarik minat anak-anak remaja barat agar menghormati orang tua mereka. Umumnya kita tahu bahawa masyarakat barat amat tipis dengan adab tatasusila, jadi dengan mengadakan/mengkhususkan hari-hari tertentu sekaligus dapat memupuk remaja mereka agar menyayangi dan menghormati orang tua mereka.”

Pendapat Dr Yusuf itu mengesahkan bahawa sambutan hari ibu itu tiada kaitan dengan agama Kristian tetapi timbul kesedaran masyarakat barat betapa perlunya mereka menyayangi ibu. Pada mereka kalau tidak boleh setiap hari kenang ibu, cukuplah sehari yang khususkan untuk ibu.

Jadi, kalau sambutan ini tiada kaitan dengan agama, sudah tentu tidak salah kita mencontoh sesuatu yang baik daripada orang lain. Tetapi kalau memang ada kaitan dengan agama Kristian tidak bolehkah kita mengambilnya sebagai contoh tetapi pengisiannya kita sesuaikan dengan Islam?

Sebenarnya sambutan hari ibu seperti yang disambut oleh masyarakat dunia tiada langsung kaitan dengan agama. Pengajur memilih hari ibu sesuai dengan keadaan negara. Negara kita memilih setiap hari Ahad minggu kedua bulan Mei.

Walau bagaimanapun bagi orang Islam, setiap kerja dan usaha kita pasti dinilai sebagai ibadah termasuk menyambut hari ibu. Maka kalau kita ikut panduannya kita akan beroleh pahala dan dinilai sebagai kerja agama. Jadi, sambutan hari ibu walaupun orang lain sebagai sambutan biasa, kita diberi pahala oleh Allah. Kalau begitu, bagaimana kita menghukumkan sambutan hari ibu sebagai haram?

Firman Allah s.w.t. yang bermaksud: “Dan Tuhanmu telah perintahkan, supaya engkau tidak menyembah melainkan kepada-Nya semata-mata, dan hendaklah engkau berbuat baik kepada ibu bapa. Jika salah seorang dari keduanya, atau kedua-duanya sekali, sampai kepada umur tua dalam jagaan dan peliharaanmu, maka janganlah engkau berkata kepada mereka (sebarang perkataan kasar) sekalipun perkataan “Ah”, dan janganlah engkau menengking menyergah mereka, tetapi katakanlah kepada mereka perkataan yang mulia (yang bersopan santun). Dan hendaklah engkau merendah diri kepada keduanya kerana belas kasihan dan kasih sayangmu, dan doakanlah (untuk mereka, dengan berkata): “Wahai Tuhanku! Cucurilah rahmat kepada mereka berdua sebagaimana mereka telah mencurahkan kasih sayangnya memelihara dan mendidikku semasa kecil.” (Surah al-Israa’, Ayat 23 hingga 24)

Selain ayat ini terdapat banyak hadis yang menyebut tentang perintah menghormati ibu. Dalam sebuah hadis yang masyhor, sahabat bertanya rasul siapa yang harus mereka hormati dan memberi ketaatan, rasul menjawab ibu, mereka tanya lagi siapa lepas itu, baginda jawab ibu. Soalan yang sama diulang untuk kali ketiga, dan jawapan baginda tetap ibu. Cuma yang keempat barulah disebut bapa.

Jelas di sini, kita yang lebih patut menyambut hari ibu berbanding orang lain. Sayang kita kepada ibu sepatutnya berganda berbanding orang lain. Oleh sebab itu, sambutlah hari ibu dengan memberi penghormatan kepadanya. Berikah kasih sayang yang paling tinggi pada hari tersebut. Namun pada hari-hari lain, kasih dan sayang kepada ibu harus dikekalkan setiap hari. Menghormati ibu tidak ada musim cutinya. Inilah yang membezakan Islam dengan bukan Islam.
--
Dicatat Oleh Ahmad Baei Jaafar ke Fikrah Islamiah

ADUN Titi Serong imamkan solat jenazah, Abdullah selamat disemadikan.

26 Jamadil Awal 1431H.

Drs. Khalil sedang membacakan doa selepas mengimamkan solat jenazah Abdullah Sani pada jam 11 pagi tadi.TITI SERONG : Ahli Dewan Undangan Titi Serong, Drs. Khalil Idham Lim telah mengimamkan solat jenazah bekas pekerja di Pejabatnya pada jam 11.00 pagi tadi di Pusat Tarbiyah PAS di sini. Sekitar 200 orang telah ikut serta solat jenazah yang julung-julung kali diadakan disitu kerana rumah Almarhum kebetulan duduk bersebelahan dengan Pusat Tarbiyah PAS itu.

Sebelum itu kelihatan sama hadir menziarahi ialah ADUN Kuala Kurau, Yb. Ab. Yunus Jamhari, UDP PASawasan, Hj. Harun Hj. Hashim, Pimpinan PAS Kawasan, Pemuda dan Muslimat .Jenazah disemadikan di Tanah Perkuburan Islan Mesjid Tebuh Hj. Musa.

Teman baik kepada almarhun dari Dewan Himpunan Penyokong PAS, Aley juga turut hadir .

Majlis Tahlil sebelum solat Jenazah.