28 September 2021

Tarik balik tambah cabutan nombor ekor atau berdepan ‘tentangan lebih hebat’, kata Ahli Parlimen PAS

 

Sebelum ini kerajaan mengesahkan kadar kekerapan cabutan khas nombor ramalan dinaikkan kepada 22 kali setahun dan kebenaran itu diberikan kepada semua syarikat judi di negara ini.

KUALA LUMPUR: Seorang Ahli Parlimen PAS memberi amaran bahawa Putrajaya akan berdepan “tentangan lebih hebat” di dalam dan luar Dewan Rakyat jika tidak menarik balik keputusan menambah cabutan khas nombor ekor.

PGA rampas 6.3 tan beras Siam dalam pasar

 

Sebahagian beras Siam yang dirampas PGA dalam serbuan di sekitar Pasar Wakaf Bharu, Tumpat semalam. - FOTO IHSAN PGA

TUMPAT – Batalion 7 Pasukan Gerakan Am (PGA) merampas 6.3 tan beras Siam yang dijual oleh peniaga-peniaga di sekitar Pasar Wakaf Bharu di sini semalam.

Rampasan beras bernilai RM25,380 yang dijalankan menerusi Op Khas bermula pukul 6.30 pagi hingga 8 pagi itu turut menahan sembilan peniaga bagi membantu siasatan berkait dengan perkara tersebut.

Polis siasat dakwaan kebocoran data 4 juta rakyat Malaysia

 

Mohd. Kamarudin (kiri) menunjukkan sebahagian daripada alat ganti kereta yang dirampas di Balai Polis Jinjang di sini hari ini.

KUALA LUMPUR – Polis kini sedang berusaha untuk mengenal pasti dalang serta punca kebocoran data milik 4 juta rakyat Malaysia yang kini didakwa dijual secara online.

Lelaki bawa mayat ibu ‘bersiar-siar’

 

Henshall ditahan di Pusat Perubatan Jabatan Hal Ehwal Veteran di Nashville selepas membawa mayat ibunya ‘bersiar-siar’ sejauh 209 kilometer. – Google Maps

NASHVILLE, TENNESSEE – Seorang lelaki di  Tennessee, Amerika Syarikat diberkas polis kerana membalut mayat ibunya dengan kain kanvas dan membawanya ‘bersiar-siar’ menaiki trak ke seluruh negeri itu, lapor akhbar New York Post kelmarin.

Usahawan tersenarai CTOS, CCRIS boleh mohon dana kerajaan, kata Noh

 

MEDAC akan menubuhkan sebuah jawatankuasa khas bagi memantau kelulusan pinjaman di bawah kementerian, kata Noh Omar.

KUALA LUMPUR: Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (MEDAC) akan mengetepikan proses agensi pelaporan kredit, CTOS dan Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat (CCRIS) bagi mempercepatkan proses kelulusan pinjaman, terutama membabitkan dana kerajaan.

Umrah mungkin dibenar tak lama lagi, kata menteri

 

Kuota kebenaran ke Makkah bergantung kepada kerajaan Arab Saudi kerana mereka juga ada syarat yang ketat, kata Idris Ahmad.

PETALING JAYA: Umat Islam di negara ini dijangka dapat menunaikan umrah dalam masa terdekat selepas kerajaan meneliti beberapa perkara sebelum ia dimuktamadkan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Idris Ahmad berkata, Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sedang berbincang untuk membenarkan rakyat Malaysia mengerjakan ibadat umrah dan haji tahun depan.

HydroConquest tampil berbeza

 Reka bentuk kemas, bingkai menampilkan sisipan seramik dalam warna sama dengan jarum pemutar menyerlahkan koleksi terbaru Longines.

Reka bentuk kemas, bingkai menampilkan sisipan seramik dalam warna sama dengan jarum pemutar menyerlahkan koleksi terbaru Longines.

KUALA LUMPUR: Jam tangan mewah dan eksklusif mampu menyerlahkan imej seseorang, sekali gus menampakkan kredibiliti serta gaya pemakainya yang jelas menghargai masa.

AirAsia X berdepan masalah kewangan serius

 AirAsia X Bhd

AirAsia X Bhd

KUALA LUMPUR: AirAsia X Bhd (AirAsia X) terus berdepan masalah kecairan serius dengan semua harapan untuk pulih semula terletak kepada beberapa faktor, termasuk kejayaan penyusunan semula hutangnya.

11,332 kes baharu COVID hari ini

 

Gambar hiasan. - Foto fail NSTP
Gambar hiasan. - Foto fail NSTP


PUTRAJAYA: Malaysia merekodkan 11,332 kes positif COVID-19 hari ini, menjadikan jumlah keseluruhan kes jangkitan wabak itu mencecah 2,220,526 kes setakat ini.

Lebih 60 peratus orang dewasa terima vaksin lengkap

 - Hiasan. FOTO NSTP

- Hiasan. FOTO NSTP

KUALA LUMPUR: Seramai 19,784,628 atau 60.6 peratus populasi keseluruhan di negara ini menerima vaksinasi lengkap COVID-19 dan seramai 23,007,292 atau 70.5 peratus menerima sekurang-kurangnya satu dos.

Pfizer mulakan ujian klinikal fasa akhir untuk pil anti-COVID-19

 

WASHINGTON: Pfizer memulakan ujian klinikal tahap pertengahan hingga akhir pil anti-COVID-19 bagi individu yang terdedah kepada virus itu.

Beberapa syarikat menghasilkan apa yang dikenali sebagai antivirus oral seperti yang dilakukan Tamiflu untuk influenza dan mencegah penyakit daripada terus menjadi lebih teruk, lapor AFP.

Ceroboh hutan cari gaharu liar harga RM100,000

 Harga gaharu yang mahal menyebabkan ada pihak menceroboh hutan bagi mendapatkan pohon itu. - Foto hiasan

Harga gaharu yang mahal menyebabkan ada pihak menceroboh hutan bagi mendapatkan pohon itu. - Foto hiasan

HARGA gaharu yang mahal mampu mencecah ribuan ringgit membuatkan ramai menanam pokok karas bagi mendapatkan bahannya.

AirAsia X rugi RM24.63 bilion

 AirAsia X Bhd - Foto Bloomberg

AirAsia X Bhd - Foto Bloomberg

KUALA LUMPUR: AirAsia X Bhd, mencatatkan kerugian bersih RM24.63 bilion bagi suku tahun 1 April hingga 30 Jun 2021 berikutan peruntukan jumlah yang perlu dibayar kepada pemiutang.

Pfizer lancar ujian vaksin selesema mRNA

 SERDANG 05 MAC 2021. Seorang petugas kesihatan menunjukkan botol vaksin Covid-19, Pfizer-BioNTech ketika tinjauan suntikan vaksin di Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 (PKRC) 2.0 Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (MAEPS), Serdang. NSTP/AIZUDDIN SAAD

SERDANG 05 MAC 2021. Seorang petugas kesihatan menunjukkan botol vaksin Covid-19, Pfizer-BioNTech ketika tinjauan suntikan vaksin di Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 (PKRC) 2.0 Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (MAEPS), Serdang. NSTP/AIZUDDIN SAAD

WASHINGTON: Syarikat farmaseutikal Amerika Syarikat (AS), Pfizer menyatakan ia telah memulakan ujian klinikal vaksin influenza menggunakan teknologi Messenger Asid Ribonukleik (mRNA), yang sama seperti kejayaan vaksin COVID-19 yang dihasilkan.

Kualiti telefon bimbit China merudum?

 

REN Zhengfei mahu memastikan syarikat Huawei yang diterajuinya memiliki sebanyak mungkin hak paten teknologi 6G. – AFP

SAUDARA PENGARANG,

SAYA tertarik membaca laporan Utusan Malaysia pada 22 September lalu mengenai nasihat Kementerian Pertahanan Lithuania supaya rakyatnya membuang telefon bimbit dari China atau mengelakkan daripada membeli jenama dari negara itu.

APM Melaka tangkap 11 ekor ular sehari

 

ANGGOTA APM Melaka menunjukkan ular tedung selar tiga meter yang ditangkap di Kampung Parit Melana di Melaka minggu lalu.

MELAKA: Angkatan Pertahanan Awam (APM) Melaka menjangkakan peningkatan kes penangkapan ular, susulan perubahan cuaca daripada monsun barat daya kepada monsun timur laut. Data rasmi menunjukkan, agensi itu telah menyelesaikan 2,731 kes tangkapan reptilia berkenaan bagi tempoh Januari hingga Ogos tahun ini. Jika dikira purata harian, ini bermakna APM Melaka melakukan kira-kira 11 tangkapan sehari di tiga daerah di negeri ini.

Utusan/-

Bukan saja-saja, kurang makan sayur & buah boleh sebabkan 5 petanda ini pada badan!

 

Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) menyarankan agar individu mengambil sekurang-kurangnya 5 hidangan sayur dan buah setiap hari.

Hakikatnya, umum mungkin sudah tahu kebaikan makan sayur dan buah namun masih ada individu yang tidak mahu atau tidak gemar untuk mengambilnya.

Pindahan dana hanya di hujung jari

 Fasa pertama jalinan DuitNow-PayNow dijangka bermula pada suku keempat tahun 2022.

Fasa pertama jalinan DuitNow-PayNow dijangka bermula pada suku keempat tahun 2022.

Kuala Lumpur: Bank Negara Malaysia (BNM) dan Monetary Authority of Singapore (MAS) mengumumkan rancangan untuk mula menghubungkan sistem pembayaran runcit masa nyata DuitNow di Malaysia dan PayNow di Singapura secara berfasa.