14 Jun 2012

Noh akui masalah sebenar air di Selangor

24 Rejab 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Selangor, Datuk Seri Noh Omar akhirnya mengaku bahawa masalah sebenar air di Selangor kerana keengganan syarikat-syarikat konsesi menerima tawaran kerajaan negeri untuk menstruktur semula perkhidmatan air.

"Noh secara tidak langsung mengakui bahawa isu air di Selangor hanya akan selesai jika kerajaan negeri dibenarkan untuk menstruktur semula bekalan air yang akan memberi perkhidmatan lebih berkualiti, cekap dan pada harga munasabah kepada pengguna di Lembah Klang," kata Setiausaha Politik Menteri Besar Selangor, Faekah Husin.

Katanya, Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani itu telah sedar bahawa kekurangan rezab air terawat yang kini dikatakan sekitar 2.,4 peratus adalah kerana ketidakupayaan SYABAS dan Puncak Niaga menguruskan rawatan air bersih seperti yang dipersetujui dalam perjanjian konsesi.

"Kita amat menghargai keprihatinan Noh yang mengakui penstrukturan semula ini menjadi jalan buntu kerana syarikat konsesi enggan menerima tawaran Kerajaan Selangor. Namun begitu, kita mempunyai beberapa persoalan yang perlu dijawab oleh Noh.

"Adakah Noh tahu perjanjian konsesi ini melibatkan tiga pihak di mana Kerajaan Pusat turut terlibat?

"Sebagai Menteri Kabinet dari Selangor, apakah yang telah beliau lakukan untuk memujuk kerajaan Pusat membenarkan penstrukturan semula ini diselesaikan seperti yang dikehendaki Akta Industri Pembekalan Air 2006 (WSIA)," ujarnya

Tanya beliau lagi, adakah Noh tahu Kerajaan Selangor menawarkan keuntungan 12 peratus kepada syarikat-syarikat konsesi bagi mengambialihan ini yang menepati piawaian antarabangsa.

"Jika Noh tahu tentang perkara ini, adakah ini bermakna beliau setuju dengan permintaan SYABAS dan Puncak Niaga yang meminta keuntungan sehingga 75 % (untuk pengambilalihan) dan akhirnya rakyat terbeban dengan kenaikan tarif air.

"Adakah Noh berani untuk mengakui beliau lebih mengutamakan kepentingan SYABAS dan Puncak Niaga berbanding kebajikan rakyat? Adakah beliau mempunyai sebarang kepentingan atau bersekongkol dengan dua syarikat konsesi ini?" soalnya lagi.

Menurutnya, Kerajaan Pusat pada Januari 2008 telah setuju untuk membenarkan Kerajaan Selangor ambil alih perkhidmatan air tetapi membuat ‘u-turn’ selepas UMNO/BN kalah pilihan raya umum 2008.

"Adakah Noh berani mengakui UMNO/BN adalah parti U-turn?" katanya.

Katanya, dalam isu PTPTN juga UMNO telah membuat u-turn tidak sampai 24 jam dengan menjadikan pelajar-pelajar baharu Universiti Selangor (UNISEL) sebagai tebusan politik.

Noh juga, ujar beliau membuat kenyataan ‘merepek’ apabila mendakwa pembekuan pinjaman PTPTN dirancang lebih awal oleh Kerajaan Selangor.

Faekah menjelaskan, Kerajaan Selangor tidak akan sesekali memperjudikan masa depan generasi muda demi menjamin kelangsungan politik.

Malah, kata beliau Kerajaan Selangor tidak perlu pun membuat begitu lantaran sokongan padu rakyat terhadap Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat yang mempunyai pemimpin yang bersih dari skandal lembu atau Scorpene.

"Kita mengaku kewangan UNISEL tidak membanggakan kerana menanggung beban hutang yang diwarisi dari kerajaan UMNO/BN yang lebih tidak cekap menguruskan pembinaan sebuah universiti kerana mengutamakan kroni," jelasnya.

Beliau berkata, KUIS adalah contoh terbaik bagaimana pemimpin UMNO/BN mempergunakan pendidikan untuk anak-anak muda sebagai jalan mudah untuk menambah kekayaan kronik dan suku sakat.

"Begitupun, kita amat yakin dengan kebijaksanaan serta pengalaman Menteri Besar dalam pengurusan kewangan akan menjadikan UNISEL lebih mantap dan sebaris dengan universiti swasta lain.

"Seperti yang dijelaskan Menteri Besar, Kerajaan Selangor tetap akan mengapungkan aset UNISEL untuk mendapatkan dana bagi menguruskan UNISEL dan KUIS," ujarnya.

Harakah Daily

Kenyataan Ismail Sabri baik tetapi tidak berlaku lagi

24 Rejab 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Kenyataan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang memperingatkan pemimpin UMNO supaya tidak memperjuangkan kelompok tertentu atau krooni sahaja sebaliknya berjuang untuk semua rakyat sudah tidak berlaku lagi.

Bahkan, ia berlaku sebaliknya, kata bekas Menteri Penerangan yang kini menjadi Presiden Protem Parti Ikatan Bangsa Malaysia, Tan Sri Kadir Sheikh Fadzil (gambar).

"Walaupun terdapat kenyataan-kenyataan yang dibuat dari semasa ke semasa untuk memerangi rasuah dan penyalahgunaan kuasa tetapi apa yang sedang berlaku adalah sebaliknya.

"Semua dapat melihat dan faham keadaan ini dan ini menjadi perbualan rata-rata. Keadaan ini jelas semakin hari semakin buruk.

"Oleh itu rakyat sememangnya berhak untuk merasa kecewa dan terdesak untuk bertindak," kata Kadir dalam satu kenyataannya hari ini.

Dalam kenyataannya, Kadir berkata,
dia tertarik dengan kenyataan terbuka yang dibuat oleh Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang memperingatkan pemimpin UMNO disemua peringkat supaya tidak memperjuangkan kelompok tertentu atau krooni sahaja sebaliknya berjuang untuk semua rakyat.

"Saya mengalu-alukan kenyataan berani ini yang dibuat bukan sahaja oleh seorang Ahli Majlis Tertinggi tetapi juga seorang Menteri penuh.

"Percayalah, perasaan yang sama juga ada kepada ratusan ribu ahli-ahli UMNO, pemimpin-pemimpin UMNO disemua peringkat termasuk juga ramai orang kenamaan lain dan ramai bekas Menteri," kata Kadir.

Menurut beliau, di antara cara-cara yang dipilih ini adalah menerusi kontrak-kontrak perundingan terus dan juga projek penswastaan.

Namun, katanya, dalam sistem kontrak tawaran terbuka pun ada cara-caranya untuk memenangi tawaran dari syarikat-syarikat nominee atau kroni pihak-pihak yang berkuasa.

"Akibatnya rakyat telah kerugian berpuluh-puluh billion ringgit disebabkan penipuan, ketirisan dan pembaziran," tambah beliau.

Menurutnya juga, projek-projek tertentu dan projek penswastaan sengaja diada-adakan dan mendapat kelulusan sedangkan projek-projek ini dari segi keutamaan tidaklah begitu penting atau diperlukan.

Harakah Daily

Rakyat Palestin habiskan usia di penjara Israel

24 Rejab 1433H. [MOD] -

SUDAH lebih 60 tahun bumi Palestin dijajah rejim haram Zionis Israel. Sejak tempoh itu, bumi anbiya itu tidak pernah sunyi dengan kezaliman dan penindasan di luar batasan kemanusiaan.

Rakyat Palestin diratah semahu-mahunya bagi membenarkan misi Yahudi mewujudkan negara haram Israel. Maka tidak hairanlah umat Islam di Palestin sudah begitu kebal dengan penderitaan.

Dalam tempoh itu sudah berpuluh-puluh ribu rakyat Palestin ditahan tanpa bicara. Episod penahanan tidak pernah berakhir. Tentera-tentera penceroboh berkeliaran tanpa sekatan.

Nasib tahanan Israel sukar diramalkan. Kebanyakan tahanan menghabiskan umur di penjara. Namun, kebelakangan ini situasi agak berlainan. Tahanan penjara Israel mulai mendapat perhatian setelah tertawannya seorang tentera penceroboh, Gilad Shalit.

Mahkamah Israel memutuskan bagi memastikan Shalit dikembalikan, seramai 1000 tahanan Palestin di penjara-penjara Israel dibebaskan. Pertukaran bermula dengan pembebasan 550 tahanan Palestin dengan Gilat Shalit.

Ia dianggap satu kejayaan buat rakyat Palestin. Tahanan Palestin tidak putus asa. Tahun ini siri-siri mogok lapar dilakukan mereka.

Dunia dikejutkan dengan dua mogok lapar berprofil tinggi oleh Khadir Adnan selama 66 hari dan akhirnya mahkamah Israel terpaksa membebaskan beliau pada 21 Februari lalu.

Begitu juga Hana Shalabi dibebaskan setelah 43 hari melakukan mogok lapar. Beliau dibebaskan awal April lalu. Tahanan Palestin terus mendesak Israel dengan melancarkan mogok lapar.

Seramai 2,500 lagi tahanan melancarkan mogok lapar setelah Israel mengabaikan tuntutan Bilal Diab dan Thaer Halahleh yang meneruskan mogok lapar masuk hari ke-70.

Mereka cuma minum air dan kesihatan mereka semakin meruncing. Israel yang sering mendabik dada dengan mendakwa negaranya tidak melanggar undang-undang akan terjejas sekiranya tahanan tanpa bicara mati.

Isu di Palestin bukanlah terbatas kepada isu penganiayaan kepada tahanan sahaja malah lebih teruk lagi, Semenanjung Gaza diburukkan dengan kekurangan bekalan ubatan serta krisis bekalan elektrik.

Bumi Gaza hanya dapat menggunakan kemudahan elektrik selama 6-7 jam sahaja sehari. Bekalan ubat-ubatan dari misi-misi kemanusiaan disekat daripada menghampiri sempadan Gaza.

Stesen janakuasa Gaza dihadkan operasinya kerana ketandusan sumber bahan api. Palestin membeli bahan api dari Mesir, namun Kementerian Hal Ehwal Luar dan Keselamatan Mesir masih melakukan sekatan ke atas Gaza.

Hampir sebulan lalu iaitu pada 15 Mei lepas merupakan hari peringatan ke-64 tahun Nakbah Palestin, hari malapetaka yang menyaksikan bumi Palestin dijajah rejim Zionis Israel.

Sejak tempoh itu bumi Palestin tidak pernah sunyi dengan kezaliman. Rakyatnya diratah semahu-mahunya oleh penjajah Israel.

Harakah Daily

"Saya dapat maklumat orang Umno dalam Jais ada agenda"

24 Rejab 1433H. [MOD] -

SHAH ALAM: Mahkamah Tinggi Shah Alam menetapkan esok (15 Jun) sebagai mendengar hujahan terhadap kes saman Umno terhadap Harakah berhubung artikel yang mengaitkan serbuan ke atas gereja tahun lepas.

Datuk Ahmad Zaki Husin bertindak sebagai hakim dalam kes ini menetapkan tarikh tersebut setelah mendengar keterangan dari semua saksi defenden dan juga plantif.

Mahkamah yang bersambung hari ini mendengar keterangan dari Setiausaha Agung Datuk Mustafa Ali yang merupakan individu yang memberi kenyataan berhubung dakwaan tersebut.

Mustafa dalam laporannya sebelum ini mendakwa beliau mendapat maklumat, serbuan ke atas gereja itu didalangi oleh Umno.

Beliau yang menjawab pertanyaan peguam Asmuni Awi berhubung dengan dakwaannya itu menyatakan melalui maklumat yang diterima yang mengatakan di dalam Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) mempunyai orang Umno serta ada agenda tertentu.

Malah jelasnya, individu yang memberi maklumat itu merupakan kakitangan Jais.

"Saya mendapat maklumat melalui telefon yang mengatakan ada orang Umno di dalam Jais dan mereka mempunyai agenda tertentu.

"Pemberi maklumat tersebut juga merupakan kakitangan Jais namun identiti mereka tidak didedahkan," jelasnya.

Tambahnya, Datuk Dr Hasan Mohamad Ali ketika menjadi exco bukan sahaja memberi penjelasan malah turut memberi taklimat kepada Jawatankuasa PAS Pusat bagi menerangkan apa yang telah berlaku semasa serbuan ke gereja tersebut.

Selain Setiausaha Agung PAS, turut dipanggil A. Zarin A. Kudus yang bertindak sebagai pihak pencetak Harakah, Angkatan Edaran.

Jelasnya ketika pertanyaan peguamnya, Zulhazmi Shariff, pihaknya tidak berhak untuk mengubah atau menelefon sesiapa yang nama mereka terkandung di dalam aktikel yang dikeluarkan.

Malah pihaknya hanya memproses cetakkan mengikut apa jua maklumat yang dihantar.

Beliau juga turut bersetuju bahawa akhbar Harakah itu diterbitkan hanya untuk ahli PAS sahaja.

Sebelum itu, Umno Selangor melalui Setiausaha Perhubungannya, Ir Datuk Seri Mohd Zin bin Mohamed menyaman Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, timbalannya Haji Mohamad Sabu, Setiausaha Agung Datuk Mustafa Ali, Ketua Pengarang Harakah Ahmad Lutfi Othman, wartawan Harakah, Khairul Azlan Mohamad serta pencetak Harakah, Angkatan Edaran.

Bagaimanapun nama Abdul Hadi dan Mohamad Sabu telah ditolak oleh mahkamah dari menjadi defendan.

Umno Selangor menuntut gantirugi RM10 juta atas dakwaan akhbar Harakah memfitnah Umno Selangor di dalam satu artikel bertajuk 'PAS akan dedah bukti Umno main peranan operasi Jais'.

Harakah Daily

Peninju 12 negara rebut Tali Pinggang Tok Guru

24 Rejab 1433H. [MOD] -

KOTA BHARU: Peninju dari 12 negara akan bertarung merebut tali pinggang di kejohanan Royal Kelantan International Boxing Challenge 2012 pada 1 hingga 3 Julai ini bertempat di Stadium Sultan Muhammad ke-IV.

Peninju terbabit dari Myanmar, Australia, Algeria, China, Thailand, Belanda, New Zealand, Iran, Costa Rica, England, Ireland dan tuan rumah.

Program berkenaan diadakan sempena sambutan Tahun Melawat Kelantan 2012, dianjurkan kerajaan negeri dengan kerjasama Kelab Boxing Sentosa Jaya.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Kebudayaan dan Pelancongan, Datuk Takiyuddin Hassan berkata, sebanyak 17 regu akan dipertandingkan dalam tiga kategori iaitu Super Fight, Title Belt dan Special Fight.

Katanya, peninju akan merebut tiga tali pinggang iaitu malam pertama (Tali Pinggang Kejohanan YTM Tengku Mahkota Kelantan), malam kedua Tali Pinggang Kejohanan KDYMM Sultan Muhammad V.

Dan pada malam ketiga peninju akan merebut Tali Pinggang Tok Guru Menteri Besar Kelantan.

“Tuanku Al-Sultan Kelantan dijangka berangkat menyaksikan perlawanan itu pada malam kedua,” katanya pada sidang media di sini hari ini.

Turut hadir Pengelola Istana Kelantan, Datuk Ahmad Mahmood dan Pengerusi Kelab Boxing Sentosa Jaya, Datuk Rozali Daud.

Tahun lepas kerajaan negeri menganjurkan kejohanan boksing Siam di Rantau Panjang yang juga disertai peninju luar negara.

Takiyuddin berkata, pada setiap malam pertandingan diadakan hadiah wang tunai sebanyak USD500 akan diberi kepada peninju terbaik.

“Kita akan dapat saksikan perlawanan antara peninju terkemuka dari Thailand yang pernah menyertai perlawanan sebanyak 350 dan 300 kali iaitu Oron Sumalee dan Pit Thaksin.

“Mereka akan merebut Piala Exco Sukan, Datuk Abdul Fattah Mahmood. Manakala dua lagi peninju Thailand iaitu Jom Buniyarit dan Sikapirt akan bertarung merebut Piala Exco Pelancongan,” katanya.

Beliau juga berkata, setiap peserta akan dipastikan mematuhi peraturan yang ditetapkan dan kawalan keselamatan diperketatkan.

Harakah Daily

PAC didesak segera mesyuarat 4 isu penting

24 Rejab 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Ahli Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) Pakatan Rakyat mendesak pengerusinya Datuk Seri Azmi Khalid memanggil mesyuarat dengan kadar segera bagi menyiasat kes-kes yang telah dipersetujui sebelum ini. (Gambar Hiasan)

Dalam mesyuarat PAC pada 5 Mac 2012, ahli-ahlinya telah bersetuju supaya pegawai-pegawai kerajaan dan syarikat-syarikat berkanun kerajaan dipanggil untuk membincangkan empat isu yang penting.

Isu-isu yang telah dipersetujui bersama antaranya, Perbelanjaan Pusat Fidlot Kebangsaan (NFC), Pembinaan Lapangan Terbang Kos Rendah (KLIA 2), Pelaburan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan Kes Hutang Tan Sri Tajuddin Ramli yang dilupuskan.

Menurut Anggota PAC, Ahli Parlimen Tumpat Datuk Kamarudin Jaffar, PAC perlu menyelesaikan empat isu terbabit yang melibatkan kerugian berbilion wang negara sebelum meluluskan Perbekalan Tambahan sebanyak RM`13 billion yang dibentangkan hari ini.

"PAC adalah jawatankuasa tetap parlimen, tempoh perkhidmatannya seperti parlimen, jadi sebelum parlimen dibubarkan jawatankuasa ini terus aktif. Cuma bila dan berapa kali kita boleh mesyuarat ia akan diputuskan atas persetujuan bersama," katanya.

Namun, katanya mesyuarat akhir Mac lalu secara bersama memutuskan untuk mengadakan mesyuarat seberapa segera untuk menyelesaikan kes-kes besar dari segi nilai dan integriti pengurusan kewangan negara.

"Kami ingin kemukakan perasaan kecewa kerana tiada mesyuarat yang dipanggil untuk membincangkan perkara-perkara terbabit selepas tiga bulan," katanya.

Misalnya, kata beliau kes pinjaman Tajuddin Ramli yang dilenyapkan diluar mahkamah sehingga kini menjadi tanda tanya dan perlu didedahkan.

"Kita minta PAC dimaklumkan apakah butiran dan perjanjian rahsia ini. Sekarang ini ada pula rang undang-undang perbelanjaan tambahan, jadi yang bermasalah pun kita tak selesai lagi nak tanmbah pula sebanyak RM13 billion," katanya.

Turut bersama dalam sidang media, Naib Pengerusi PAC Dr tan Seng Giaw, Ahli Parlimen Selayang William Leong Jee Keen, Ahli Parlimen Telok Kemang Kamarul Bahrin Abbas dan Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara Tony Pua.

Justeru katanya, isu pengurusan negara dipertanggungjawabkan mereka untuk menjaga pengendalian wang negara sebaik mungkin.

Harakah Daily

'Umno! tunggu saya di Johor' - Salahuddin

24 Rejab 1433H. [MOD] -

BANGI: Ahli Parlimen Kubang Kerian Salahuddin Ayub (gambar) berkata, beliau tidak akan berganjak dengan keputusannya untuk balik bertanding di negeri kelahirannya di Johor pada pilihan raya akan datang.

Menurutnya, biarpun Umno mendakwa ianya sebagai 'tindakan bunuh diri', namun demi perjuangan katanya, beliau tidak akan berpatah balik.

"Siapa terbunuh, siapa dibunuh, tunggu saya di Johor," tegasnya yang juga Naib Presiden PAS.

Beliau berkata demikian ketika berceramah di Kompleks Sukan Seksyen 15, Bandar Baru Bangi malam tadi.

Selepas beliau mengumumkan akan balik bertanding di Johor, banyak pihak khususnya rakyat negeri itu menerima baik kepulangan beliau ke negeri itu.

Ianya sekaligus menggusarkan Umno apatah lagi dengan desas-desus beliau akan dicalon sebagai menteri besar jika Pakatan berjaya di negeri itu.

Dan terbaru ada yang mengatakan beliau ibarat membunuh diri kerana kerusinya di Kubang Kerian dilihat kerusi selamat untuk beliau.

Mengulas perkara itu, Salahuddin menujukan pantun berikut kepada Umno.

"Buah Salak masak sepiring, dibawa orang dalam perahu, seekor si jalak seekor si biring, ayuh bertarung kalah menang belum tahu.

"Limau Bantan masak di tingkap, budak-budak melempar tempurung, harimau di hutan sedang kita tangkap, inikan pula cicak mengkarung," katanya.

Sementara itu turut berceramah malam tadi adalah Yang Dipertua PAS Putrajaya Mohd Nazir Zakaria, Ahli Parlimen Jerai Mohd Firdaus Jaafar dan bekas Ketua Setiausaha Kementerian Tanah dan Koperasi yang menyertai PAS, Prof Datuk Dr Nik Mohd Zain.

Hadir juga malam tadi Adun Bangi Dr Shafie Abu Bakar dan bekas penyanyi dangdut Iwan yang turut menyampaikan empat buah lagu dakwahnya.

Harakah Daily

Haji: Pembodek Umno wajar ‘tadah’ kitab fiqh

24 Rejab 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Jabatan Pilihanraya Dewan Pemuda PAS Malaysia menyokong penuh dan bersetuju dengan saranan Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dan Pesuruhjaya PAS Negeri Selangor, Dr Abdul Rani Osman supaya para petugas parti yang terlibat secara langsung untuk menggerakkan jentera parti bagi menghadapi pilihanraya umum yang ke 13 supaya ‘menangguhkan’ hasrat untuk menunaikan haji pada tahun ini sekiranya terpilih.

Pengarahnya, Mohd Sany Hamzan (gambar) berkata, ini kerana keperluan untuk menukar pemerintah di peringkat pusat sekarang ini adalah terlebih penting di dalam pilihanraya nanti supaya rakyat akan dapat diselamatkan daripada penindasan dan kezaliman pemimpin Umno dan Barisan Nasional selama ini.

“Jabatan Pilihanraya Dewan Pemuda PAS Malaysia menganggap isu sensasi berkenaan penangguhan pemergian haji ini bukanlah isu yang besar sekiranya Umno dan Barisan Nasional mengamalkan sikap politik yang bertamadun,” ujarnya dalam satu kenyataan kepada Harakahdaily.

Beliau berkata, sekiranya sejak awal lagi sudah ditetapkan tarikh untuk pembubaran Parlimen dan persediaan untuk menghadapi pilihanraya maka ianya akan menyelesaikan banyak perancangan-perancangan pelbagai pihak.

Tetapi, ujarnya Umno dan Barisan Nasional sememangnya spesis penakut dan pengecut yang hanya mahu mendapat kelebihan di atas kesusahan dan kepayahan orang lain.

Tambahnya, Jabatan Pilihanraya Dewan Pemuda PAS Malaysia juga menyelar beberapa kenyataan dangkal pemimpin-pemimpin Umno yang cuba untuk mengambil kesempatan menjadi populis di atas isu ini.

“Sememangnya sifat orang yang suka bermuka-muka dan berpura-pura akan terserlah apabila cuba mengekploitasi isu agama sedangkan dalam masa yang sama merekalah juara di dalam menghina agama mereka sendiri samada dalam bentuk tindakan, pemikiran, kenyataan dan tingkah laku,” ujarnya.

Oleh itu, katanya Jabatan Pilihanraya Dewan Pemuda PAS Malaysia amat bersetuju dengan saranan Dr Rani supaya pemimpin, pembodek dan penjilat Umno perlu ‘menadah kitab’ untuk belajar berkenaan dengan Kitab Fiqh Keutamaan karangan Dr Yusuf Al Qardhawi bagi lebih memahami tuntutan dan kepentingan sesuatu perkara di dalam Islam.

Harakah Daily

Bayi enam minggu ditemui dalam bot pelarian Rohingya

24 Rejab 1433H. [MOD] -

SEKUMPULAN etnik Rohingya Islam duduk di dalam sebuah bot selepas mereka dipintas tentera pihak berkuasa Bangladesh semasa melintasi Sungai Naf di sempadan Bangladesh semalam.

PULAU SHAHPURI, Bangladesh - Seorang bayi perempuan yang dibawa melintasi sebatang sungai di sempadan pada waktu malam bagi melarikan diri daripada keganasan di Myanmar ditemui bersendirian di dalam sebuah bot semalam.

Bayi berkenaan ditemui oleh beberapa pengawal keselamatan Bangladesh yang mengusir beratus-ratus pelarian Islam etnik Rohingya dari Myanmar.

Anak kecil berusia enam bulan itu kemudian diserahkan kepada sebuah keluarga Bangladesh.

Keluarga berkenaan memberitahu, bayi itu kurang sihat tetapi mereka akan berusaha menjaganya.

"Pasukan peronda sungai kami memintas sebuah bot pada pukul 2 pagi (waktu Bangladesh)," kata Mejar Shafiqur Rahman.

Beliau mengetuai operasi untuk menghantar pulang pelarian Rohingya yang cuba memasuki Bangladesh melalui bot di Sungai Naf bagi melarikan diri daripada keganasan agama di Myanmar.

"Mereka menggeledah bot berkenaan dan menemui seorang bayi perempuan Rohingya berusia dalam lingkungan satu setengah bulan," kata Rahman kepada agensi berita AFP dalam satu wawancara telefon.

"Bot berkenaan kosong. Ini satu keajaiban tetapi bayi tersebut kelihatan pucat," tambahnya.

Sejak kelmarin, pasukan peronda sungai Bangladesh telah mengusir 16 buah bot yang membawa lebih 660 pelarian Rohingya dengan kebanyakan mereka terdiri daripada wanita dan kanak-kanak.

Sementara itu, beberapa pegawai Myanmar memberitahu, keganasan yang melanda negeri Rakhine di barat Myanmar telah meragut nyawa sekitar 25 orang setakat ini.

Kekacauan di Myanmar tercetus selepas sekumpulan penduduk beragama Buddha memukul sehingga mati 10 orang etnik Rohingya yang beragama Islam pada 3 Jun lepas kerana tersilap menyangka mereka membunuh dan merogol seorang gadis tempatan pada bulan lalu.

Tindakan tersebut mencetuskan serangan balas etnik Myanmar dengan banyak kediaman penduduk beragama Buddha dibakar sehingga memaksa campur tangan tentera. - AFP

Rejim Zionis cabul kesucian Masjid Al-Aqsa

24 Rejab 1433H. [MOD] -

BAITULMAQDIS - Yayasan Waqaf dan Warisan Aqsa (Afeh), awal minggu lalu memberi amaran bahawa pihak berkuasa Israel kini sedang giat melakukan penggalian terbesar dalam tempoh 150 tahun di sekitar Masjid Al-Aqsa.

Jurucakap Afeh mendakwa tindakan biadab rejim Zionis sejak 10 tahun lalu itu kononnya bertujuan untuk menempa sejarah dengan mewujudkan bandar bawah tanah Yahudi dan di sekitar kawasan tersebut.

Difahamkan, tiga cabang penggalian untuk menghasilkan rangkaian terowong dijalankan di bawah masjid yang menjadi kiblat pertama orang Islam itu.

Sebagai tanda membantah tindakan rejim Zionis itu, Afeh menggesa saudara Islam di seluruh dunia untuk bersatu menggagalkan usaha mereka kerana ia satu pencabulan serius terhadap kesucian Masjid Al-Aqsa di Baitulmaqdis tersebut.

sinar harian/-

Lebuh raya Rakyat wajar disokong, bukan sebaliknya

24 Rejab 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Pembinaan Lebuh raya Rakyat merupakan inisiatif kerajaan negeri setelah cadangan yang dikemukakan sejak Rancangan Malaysia Ke-5 masih ‘tidak ditunai/ditangguh’ sehingga sekarang sekarang tanpa sebarang alasan dan sebab yang munasabah.

Justeru, Persatuan Anak Kelantan Darulnaim Di Selangor & Kuala Lumpur (Persada) merakamkan setinggi-tinggi tahniah dan amat mengalu-alukan inisiatif dan langkah proaktif kerajaan negeri sebagai usaha yang amat murni demi melihat kepentingan dan kesejahteraan rakyat melebihi kepentingan lain.

"Persada menyokong penuh inisiatif ini dan bersedia sebagai ‘duta kecil Kelantan’ untuk membantu kerajaan negeri dalam memastikan usaha murni ini berjalan lancar dan semoga Lebuh raya Rakyat tanpa tol ini dapat direalisasikan di Kelantan dengan jayanya," ujar Presiden Persada, Ali Hanafiah Mohamed dalam satu kenyataan.

Katanya, berdasarkan pengalaman Persada sebagai anak Kelantan perantauan, kesesakan jalan raya merupakan satu isu yang seringkali ditimbulkan oleh para pelancong yang melawat Kelantan dan sering kali menjadi rungutan warga Kelantan perantauan apabila pulang ke kampung.

Tambahnya, kemudahan rangkaian jalan raya yang baik juga antara faktor utama yang menentukan para pelabur untuk membuat pelaburan di Kelantan.

Justeru, ujar beliau pembinaan lebuh raya ini sudah tentu amat menggembirakan kami sebagai anak Kelantan perantauan dan akan memberi imej yang baik kepada kami sebagai ‘duta kecil Kelantan’ dalam kehidupan bermasyarakat di perantauan.

Menurutnya lagi, ia juga akan merungkai ‘kekusutan’ utama para pelabur sejak sekian lama, mudahan dengan terbina lebuhraya ini negeri Kelantan akan menjadi tumpuan para pelabur dan para pelancong dari dalam dan luar negara.

"Idea mengusahakan pembinaan secara waqaf dan kerjasama antara kerajaan dan rakyat amat meruntun jiwa kami dan kami percaya bahawa masyarakat Kelantan khasnya dan rakyat Malaysia amnya yang percayakan konsep amal jariah akan menyokong dan bersedia mengambil bahagian dalam hal ini," ujarnya.

Ini, tegasnya membuktikan kebijaksanaan dan kehebatan sebuah kerajaan yang diurus berpaksikan Islam.

"Kami menyeru pihak-pihak yang mempertikaikan serta memperkecilkan hasrat murni kerajaan negeri supaya insaf dan bersedia memberi peluang kepada kerajaan negeri untuk membuktikan kemampuan dan keupayaan mereka," katanya lagi.

Beliau menambah, seharusnya usaha yang baik ini perlu disokong bahkan seharusnya bersama-sama berganding bahu membantu kerajaan negeri untuk merealisasikanya bukan sebaliknya.

"Kami juga menyeru kepada warga Kelantan khasnya dan rakyat Malaysia amnya supaya mengambil peluang ini dan bersama-sama memberi sumbangan bagi merealisasikan lebuh raya tanpa tol ini terbina dengan jayanya.

"Insya Allah, keberkatan daripada sumbangan rakyat akan dipermudahkan oleh Allah S.W.T. usaha pembinaannya dan semoga sumbangan yang dihulurkan menjadi amal jariah yang berkekalan," katanya.

Pada 28 Mei 2012 bersamaan 7 Rejab 1433, Kerajaan Negeri Kelantan di bawah kepimpinan Tuan Guru Nik Aziz telah mengadakan upacara pecah tanah merasmikan pembinaan Lebuhraya Rakyat tanpa tol dari Kota Bharu ke Kuala Krai sejauh 73 Kilometer untuk manfaat rakyat dengan anggaran kos RM1.8 bilion.

Harakah Daily

Penganggur menyamar JKM diburu

24 Rejab 1433H. [MOD] -

SEGAMAT: Seorang penganggur yang menyamar sebagai pegawai Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) kini diburu polis kerana disyaki mendalangi penipuan dengan menjadikan warga tua dan keluarga miskin yang meminta bantuan kebajikan sebagai sasaran mudah.

Sejak tahun lalu, lelaki berusia 27 tahun itu dipercayai memperdayakan belasan mangsa di sekitar daerah ini selepas mengumpan mereka dengan dakwaan dipilih menerima bantuan RM500 daripada JKM.

Ketua Polis Daerah, Superintendan Hanafi Daud berkata, lelaki itu memperkenalkan diri sebagai pegawai JKM bagi meyakinkan mangsa dan meminta bayaran RM150 hingga RM200 sebagai alasan bagi urusan membuka akaun bank untuk urusan bantuan itu.

“Berdasarkan modus operandi, mangsa diberitahu yang mereka diminta hadir ke suatu majlis untuk menerima sagu hati RM500 sebagai bantuan daripada JKM Segamat. Mangsa diminta membayar antara RM150 hingga RM200 atas alasan membuka akaun bank untuk memudahkan urusan pemberian bantuan itu.

“Suspek juga mendakwa boleh membantu mangsa mendapatkan bantuan seperti bantuan orang tua, ibu tunggal dan miskin tegar. Sebaik menerima wang berkenaan, suspek akan bergegas meninggalkan rumah mangsa sebelum menyedari ditipu apabila tidak menerima bantuan seperti dijanjikan,” katanya di sini semalam.

Hanafi berkata, berdasarkan laporan yang diterima daripada mangsa, polis membuat semakan sebelum mendapati lelaki terbabit tiada kaitan dengan JKM Segamat seperti didakwa.

Beliau berkata, susulan kejadian itu, Polis Segamat ini sedang mengesan penganggur, Azhar Nordin, 27, menggunakan kad pengenalan 850122-05-5175 bagi membantu siasatan yang sedang dijalankan oleh Cawangan Jenayah Perdagangan.

Katanya, lelaki terbabit yang menggunakan motosikal jenis Honda EX-5 bernombor pendaftaran JKA 1479, gagal dikesan di alamat terakhirnya, 23, Kampung Lembah Bakti, Batu 13, Stesen Tenang.

“Orang ramai yang mempunyai sebarang maklumat mengenai kedudukan Azhar diminta menghubungi Polis Segamat, telefon 07-931 2222 atau mana-mana balai polis berdekatan,” katanya.

Pegawai JKM Segamat, Ansari Matarsad, berkata ada di kalangan mangsa terdiri daripada penerima bantuan secara bulanan dari JKM berusia di antara 50-an sehingga 70-an.

“Kes penyamaran serta penipuan ini dikesan meningkat sejak kerajaan mengagihkan Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M) sebanyak RM500 dan dianggarkan kerugian belasan mangsa sekitar Segamat dianggar mencapai RM6,500 sejak tahun lalu,” katanya.

berita harian/-

Rooney masuk rumah terbakar

24 Rejab 1433H. [MOD] -

HANGUS...Tahir di dalam rumahnya yang terbakar, semalam.

SEDIH...ahli keluarga mangsa menunggu jenazah untuk dikebumikan.
KOTA SAMARAHAN: Seorang nenek dan dua cucu lelakinya ditemui rentung dalam keadaan berpelukan di ruang tamu tingkat atas rumah mereka yang terbakar dalam kejadian di Kampung Rembus, di sini, semalam.

Dalam kejadian jam 2 petang itu, Uka anak Jenil, 54, bersama cucu lelakinya, Wayne Rooney anak Austin, 4, dan Christino Norado, 6, ditemui anggota bomba dan penyelamat dalam keadaan menyayat hati sebaik api dipadamkan.

Menurut suami Uka, Tahir Saban, 57, ketika kejadian dia berada di kedai runcit di bahagian depan rumahnya, manakala isteri dan tiga cucunya tidur di ruang tamu tingkat bawah rumah separuh konkrit itu.

Katanya, Christino mengejutkan neneknya apabila menyedari bahagian atas rumah mereka terbakar serta diselubungi asap.

Menurutnya, selepas mendengar jeritan Christino, Uka terjaga daripada tidur dan bergegas mengambil seorang lagi cucunya, Ryann Ferdinand anak Fedrick, berusia setahun lapan bulan yang tidur dalam buaian.

“Sebaik menyerahkan Ryann kepada saya, dia masuk semula dalam rumah dan naik ke tingkat atas. Tetapi, Rooney dan Christino yang ketika itu sudah berada di luar rumah mengikut neneknya masuk dalam rumah.

“Sebaik menyedari tindakan mereka, saya beberapa kali menjerit menyuruh mereka keluar menyelamatkan diri, tetapi jeritan saya tidak diendahkan,” katanya ketika ditemui di tempat kejadian.

Tahir berkata, dia terkilan kerana tidak sempat menyelamatkan isteri serta dua cucunya kerana ketika itu dia mengendong cucunya yang masih kecil dan api yang marak terlalu cepat.

“Saya tidak tahu apa punca kejadian itu, namun api dipercayai bermula di ruang tamu atas,” katanya.

Seorang saksi, Alvin Jessie, 22, yang tinggal berhampiran rumah mangsa berkata, dia terkejut apabila melihat api marak dari bahagian atas rumah dan Tahir menggendong cucunya di luar rumah sambil menjerit meminta tolong.

“Saya terkejut dan memaklumkan kejadian itu kepada orang kampung sebelum menghubungi Balai Bomba Kota Samarahan,” katanya.

Sementara itu, jurucakap bomba berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan pada jam 2.19 petang dan sebuah jentera bersama enam anggota dikejarkan ke tempat kejadian.

Menurutnya, api dipadamkan sepenuhnya pada jam 3 petang dan kebakaran itu menyebabkan 40 peratus daripada rumah mangsa musnah terutama di bahagian atas.

Mayat mangsa dihantar ke Hospital Umum Sarawak (HUS) untuk bedah siasat sebelum diserahkan kepada keluarga untuk dikebumikan.

metro/-

Kemalangan: Kepala tersepit bawah keret

24 Rejab 1433H. [MOD] -

KUALA TERENGGANU - Seorang pemuda berdepan detik mencemaskan apabila tersepit di bawah kereta jenis Perodua Myvi, hampir sejam dalam satu kejadian di persisiran Pantai Tok Jembal, di sini, malam kelmarin.

Dalam kejadian kira-kira 7.40 malam itu, mangsa, Amir Hussin, 20-an, dari Kampung Jabi, Jertih difahamkan memilih kawasan berpasir itu bagi rehatkan badan sementara menunggu teman wanitanya keluar makan malam bersama.

Bagaimanapun, hasratnya terbantut apabila kereta milik teman wanitanya itu terbenam dalam pasir pantai dan pemuda itu kemudiannya bertindak guna ‘jek’ kereta dengan beralaskan batu bukit bagi mengalih kenderaan itu.

Menurut Ketua Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Kuala Terengganu, Mohd Fauzi Mohd Yazid, kepala mangsa terperangkap di bawah kereta tersebut kerana ‘jek’ kereta yang digunakan tiba-tiba bengkok menyebabkan tayar kereta berkenaan semakin masuk ke dalam pasir.

“Mangsa yang meniarap tidak sempat selamatkan diri kerana ia berlaku begitu pantas. Bagaimanapun, dia sempat hubungi teman wanitanya bagi dapatkan bantuan bomba.

“Kami ambil masa kira-kira lima minit menarik keluar mangsa tersepit bawah kereta. Mangsa yang separuh sedar alami kecederaan di bahagian bahu dan dihantar ke Hospital Sultanah Nur Zahirah bagi rawatan susulan,” katanya.

sinar harian/-

Polis sahkan syabu, eramin

24 Rejab 1433H. [MOD] -

JOHOR BAHRU - Polis Johor mengesahkan dadah yang ditemui ketika kebakaran melibatkan sebuah kilang di Pekan Nenas, Pontian, 11 Jun lalu, merupakan jenis syabu dan pil eramin dipercayai bernilai kira-kira RM18 juta.

Ketua Polis negeri, Datuk Mohd Mokhtar Mohd Sahriff berkata, pihaknya sudah mengenal pasti beberapa suspek termasuk seorang warga asing yang terbabit dalam kes berkenaan dan percaya akan membuat tangkapan dalam masa terdekat.

“Polis sedang giat menjejaki suspek-suspek. Kita juga menyeru pekerja kilang terbabit untuk tampil memberi maklumat bagi membantu polis menjalankan siasatan berhubung kejadian itu,” katanya kepada pemberita pada sidang akhbar selepas merasmikan Perhimpunan Bulanan di Ibu Pejabat Kontinjen (IPK) Johor, di sini, semalam.

Pada majlis itu, Mohd Mokhtar turut menyempurnakan majlis pemakaian pangkat Asisten Superintendan kepada 29 anggota polis berpangkat Inspektor dan menyampaikan sijil penghargaan.

Menurutnya, sebahagian daripada dadah yang ditemui sudah dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Pontian, manakala butiran siasatan berhubung kebakaran serta kerja pembersihan kilang pula sedang dilakukan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia bersama Jabatan Kimia.

Dalam perkembangan lain, Mohd Mokhtar berkata, pihaknya kini sedang menjejaki suspek berdasarkan beberapa petunjuk berhubung kejadian tembak di sebuah stesen minyak sekitar daerah Segamat, kelmarin.

“Kita masih menyiasat motif sebenar kejadian tembakan itu kerana tiada barang yang diambil dari mangsa dalam kejadian itu. Kita juga masih menyiasat latar belakang mangsa dan kini pihak polis sedang giat mengesan penjenayah yang terlibat," katanya.

Terdahulu, seorang warga emas ditemui mati dengan kesan enam tembakan ketika sedang mengisi minyak di sebuah stesen minyak di Jalan Genuang, Segamat, kira-kira jam 8 pagi, kelmarin.

Sinar Harian

Mati ditolak depan isteri

24 Rejab 1433H. [MOD] -

MERAUNG...isteri mangsa ditenangkan jiran selepas suaminya mati ditolak penyamun.

SENAI: Seorang wanita hanya mampu meraung kesedihan apabila melihat suaminya dikasari hingga mati oleh enam penjenayah warga Vietnam yang menyamun mereka di sebuah rumah di Taman Senai Baru, di sini, kelmarin.

Dalam kejadian jam 11.30 malam itu, wanita berusia 30 tahun berkenaan diikat dan dikawal lima daripada lelaki terbabit manakala seorang lagi penjenayah mengugut suaminya sambil mengarahkannya menyerahkan wang serta barangan berharga.

Ketua Polis Daerah Kulaijaya, Superintendan Zulkifly Yahya berkata, mangsa, Low Kwang Kean, 41, bertengkar dengan penjenayah sebaik penyamun terbabit meminta dia menyerahkan wang serta barangan berharga.

“Tiba-tiba, penjenayah menolak Low hingga jatuh menyebabkan mangsa mengalami pendarahan teruk di kepala dan kejadian itu berlaku di depan isterinya,” katanya, semalam.

metro/-

Suspek cubaan culik masih dicari

24 Rejab 1433H. [MOD] -

IPOH - Polis masih mencari dua suspek lelaki yang dipercayai terlibat dalam cubaan menculik seorang murid tahun enam ketika dalam perjalanan ke sekolah di Jalan Lahat untuk menghadiri aktiviti Sabtu lalu.

Ketua Polis Daerah Ipoh, Asisten Komisioner Azisman Alias berkata, dalam kejadian jam 7 pagi itu, mangsa yang dikenali sebagai Devi dalam perjalanan ke sekolah sebelum didatangi dua lelaki tersebut.

Bagaimanapun, kanak-kanak berusia 12 tahun itu terselamat apabila bertindak melompat keluar dari kereta penculik berkenaan ketika kenderaan itu menghampiri lampu isyarat trafik di pusat bandaraya ini.

Beliau berkata, pihaknya belum mendapat maklumat berhubung suspek terbabit namun masih meneruskan siasatan bagi menjejaki mereka.

“Kami sudah mengambil segala keterangan daripada mangsa untuk tindakan selanjutnya,” katanya ketika dihubungi di sini semalam.

Sinar Harian

Syria meruncing, Iraq digegar bom

24 Rejab 1433H. [MOD] -

BEIRUT: Pertumpahan darah berterusan di rantau Arab selepas 72 maut di Syria akibat bedilan askar kerajaan manakala 61 lagi penduduk Syiah Iraq terbunuh kerana letupan bom ketika dalam perjalanan ke makam Imam Musa Kadhim semalam.

Majoriti daripada yang terbunuh adalah orang awam termasuk seorang wanita dan lima anaknya, kata pergerakan Syrian Observatory for Human Rights, awal minggu ini.

Di Aleppo, tentera kerajaan membedil beberapa perkampungan menyebabkan 19 orang maut termasuk 13 wanita dan kanak-kanak.

“Mayat seorang wanita dan lima kanak-kanak yang diculik pada Isnin lalu ditemui di perkampungan Qustal Mukhtar, Aleppo.

Pertubuhan Britain itu juga berkata, yang terbunuh termasuk 24 anggota tentera serta seorang pegawai.

Di wilayah Homs, kawasan itu terus dibedil menyebabkan 18 orang awam terbunuh membabitkan kubu pemberontak di Khalidiyeh, Rastan dan Qusayr.

Di Damsyik, seorang lelaki maut selepas diseksa anggota keselamatan. Selain itu, 13 lagi terbunuh di wilayah timur Deir Ezzor selepas tentera kerajaan mengepung dan membedil Jbeibla.
Pembangkang utama, Majlis Kebangsaan Syria yang juga penentang utama, mengutuk bedilan askar kerajaan sambil menyifatkannya kejam serta menuduh pemerintah mengada-adakan cerita bagi membunuh orang awam.

Keganasan meletus semula selepas ketua pengaman Pertubuhan-Bangsa Bersatu (PBB), Herve Ladsous memberi amaran bahawa perang saudara sudah meletus di Syria.

Lebih 14,100 orang maut sejak pemberontakan meletus terhadap pemerintahan Presiden Bashar al-Assad.

Di BAGHDAD, beberapa serangan menggegarkan Iraq ketika ramai penduduk Syiah menyambut ulang tahun kematian Imam Musa Kadhim menyebabkan 61 maut dan lebih 200 lagi cedera.

Serangan itu turut mencederakan wartawan agensi berita yang dilancarkan ketika penduduk Syiah itu dalam perjalanan ke makam Imam Musa, salah satu daripada tujuh imam utama Syiah, apabila satu bom kereta meletup.
– Agensi

Pelajar hilang lepas waktu rehat

24 Rejab 1433H. [MOD] -

KUALA SELANGOR – Gejalaponteng sekolah yang sering dilaporkan berlaku di sekitar daerah ini rata-ratanya berpunca daripada struktur pagar yang rosak sekali gus memudahkan pelajar menyelinap keluar ketika waktu rehat.

Tinjauan Sinar Harian di beberapa sekolah termasuk Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Rantau Panjang mendapati, pagar hijau yang menyembah bumi di belakang sekolah terbabit didakwa menjadi laluan pintas pelajar ponteng.

Dakwaan itu turut dipersetujui penduduk di Taman Purnama yang bersebelahan sekolah terbabit berikutan sering terlihat beberapa pelajar ponteng pada waktu rehat dan selepas musim peperiksaan.

Pengerusi Jawatankuasa Penduduk Taman Purnama, Zulkifli Sudin berkata, keadaan pagar yang rosak dijadikan satu peluang buat pelajar sekolah untuk ponteng tanpa disedari guru.

“Saya turut menerima aduan daripada penduduk yang memaklumkan sering melihat kelibat remaja berpakaian sekolah keluar daripada laluan pagar terbabit namun tiada kuasa untuk menegurnya.

“Saya berpendapat pagar yang rosak ini perlu dibaiki segera memandangkan segelintir pelajar mengambil peluang untuk melarikan diri dan terjebak dengan perkara yang kurang sihat.

“Sudah pasti, remaja ini akan menghabiskan masa di kafe siber berdekatan untuk bermain permainan video online dan terikut dengan budaya tidak sihat sekali gus menghancurkan masa depan.

“Pemantauan pihak sekolah amat penting bagi menyelesaikan gejala ponteng ini dan kalau boleh, ada guru disiplin atau pengawal keselamatan menjaga laluan ini sementara menunggu kerja penambahbaikan,” katanya.

Sementara itu, Penasihat Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) SMK Rantau Panjang, Bibit Mardzuki berkata, pihaknya mengakui ada rungutan daripada guru yang melaporkan kehilangan pelajar mereka.

“Untuk makluman, pagar terbabit sering kali dibaiki pihak sekolah setiap tahun, namun akibat vandalisme individu tidak bertanggungjawab, lokasi pagar lebih rendah daripada kawasan penempatan penduduk itu begitu mudah dipijak.

“Pihak sekolah tidak berpeluk tubuh sahaja melihat perkara ini dan memohon untuk membina pagar batu bernilai RM100,000 sebagai langkah penyelesaian, namun sehingga kini peruntukan masih belum ada,” katanya

Sinar Harian

AirAsia diperintah bayar RM646

24 Rejab 1433H. [MOD] -

ZOOLIHSAN menunjukkan pas daftar masuk penerbangan AirAsia selepas membuat tuntutan di Mahkamah TTPM di Putrajaya semalam.

PUTRAJAYA - Gara-gara menunda penerbangan sebanyak dua kali, syarikat penerbangan tambang murah AirAsia semalam diperintahkan oleh Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia (TTPM) agar memulangkan bayaran tiket seorang penumpang sebanyak RM646.

Penumpang itu yang merupakan Setiausaha Sulit Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Zoolihsan Ahmad, 37, menempah tiket penerbangan sehala ke Medan, Indonesia pada 20 Mei lalu atas urusan rasmi.

Bagaimanapun, ketika dalam perjalanan ke Terminal Penerbangan Tambang Murah (LCCT) di Sepang pada pukul 12.20 tengah hari, Zoolihsan menerima khidmat pesanan ringkas (SMS) daripada AirAsia berhubung penundaan penerbangan QZ 8055.

"Sepatutnya penerbangan saya ke Medan berlepas pukul 1.40 petang tetapi ditunda sehingga 8.40 malam. Jadi, saya mengambil keputusan untuk patah balik ke rumah kerana waktu yang ditunda terlalu lama.

"Sekitar pukul 7 malam saya kembali ke LCCT tapi sebaik sahaja sampai di kaunter AirAsia, saya dimaklumkan bahawa penerbangan itu sekali lagi ditunda kepada pukul 10.45 malam," katanya ketika ditemui di luar kamar TTPM di sini semalam.

Ekoran penundaan hampir sembilan jam itu, Zoolihsan terpaksa menghubungi Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob untuk kepastian sama ada wajar atau tidak beliau berlepas ke Medan.

kosmo/-

Wanita maut dirempuh jentolak

24 Rejab 1433H. [MOD] -

KLANG - Belum genap sebulan seorang wanita Indonesia tiba di negara ini untuk menikmati kehidupan di sini terbunuh selepas dia dirempuh sebuah jentolak yang berundur ketika sedang mengemas kotak dalam sebuah kilang, di sini malam kelmarin.

Dalam kejadian kira-kira jam 8 malam itu, mangsa dikenali Hazezah, 33, yang parah di kepala meninggal dunia di lokasi kejadian.

Rakan mangsa yang enggan dikenali berkata, mangsa tiba di negara ini pada Mei lalu dengan menggunakan pas lawatan sosial.

“Hasrat dia ke sini untuk melawat rakan-rakan. Dalam masa yang sama dia turut membantu seorang kakak mengemas kotak dan kertas dalam kilang itu.

“Walaupun begitu, dia bukan kakitangan kilang itu tetapi dia cuma mengikut rakan- rakan untuk membantu,” katanya.

Dalam pada itu, Ketua Trafik Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Klang Utara, Asisten Superintenden Zawary Mahadi berkata, sebelum kejadian berlaku mangsa dipercayai sedang menyusun kotak di sebuah sudut dalam kilang terbabit.

“Dalam masa yang sama, sebuah jentolak yang dipandu lelaki warga Myammar yang dipercayai tidak sedar kewujudan mangsa di situ lalu mengundurkan kenderaan itu dan merempuh mangsa.

“Berikutan rempuhan itu, mangsa mengalami kecederaan parah di kepala, rebah dan meninggal dunia di situ.

“Sejurus kejadian itu, kami dimaklumkan pemandu jentolak itu melarikan diri dipercayai ketakutan selain khuatir keselamatan dirinya berikutan kesilapannya itu,” katanya.

Menurutnya, mayat mangsa dihantar ke Bilik Mayat, Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR) untuk bedah siasat.

Dalam pada itu, katanya, polis masih mengesan pemandu jentolak terbabit untuk diambil keterangan bagi membantu siasatan.

Sesiapa yang mempunyai maklumat berkenaan lelaki terbabit diminta tampil ke Balai Trafik Klang Utara atau menghubungi Pegawai Penyiasat Trafik, Inspektor Mohd Zaini Abdullah di talian 03-32902222 bagi membantu siasatan.

Sinar Harian

Empat nelayan disyaki jual dadah tumpas di tangan polis

24 Rejab 1433H. [MOD] -

ALOR GAJAH – Kepantasan sepasukan anggota polis Cawangan Narkotik Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Alor Gajah berjaya menahan empat lelaki sedang berurusan jual beli dadah di sebuah rumah tinggal dekat Kampung Guan, Kuala Sungai Baru, dekat sini, Isnin lalu.

Operasi kira-kira 2 petang itu diketuai Inspektor Norhasrina Johari bersama tujuh anggota dilakukan atas maklumat awam yang mengesyaki sesuatu selepas menyedari kelibat individu keluar masuk dari rumah terbabit, disusuli intipan seminggu selepas itu.

Ketua Polis Daerah Alor Gajah, Superitendan Umar Ali Saifuddin Shaharuddin berkata, ketika serbuan, keempat-empat suspek yang merupakan nelayan cuba melarikan diri sebaik menyedari kehadiran polis yang sudah mengepung rumah tinggal itu.

“Berlaku sedikit pergelutan ketika tangkapan dilakukan, namun tiada sebarang kecederaan dilaporkan. Hasil pemeriksaan polis menemui satu beg komputer riba di bahagian dapur yang mengandungi 18 paket kecil lutsinar berisi dadah jenis heroin diletakkan dalam satu bekas gula-gula.

“Kesemua dadah yang dirampas itu seberat 33.15 gram dan nilai keseluruhannya dianggarkan RM1,000,” katanya kepada Sinar Harian di sini, semalam.

Menurut Umar Ali, rumah tinggal berkenaan yang terletak dalam kawasan perkampungan itu dijadikan port jual beli dadah dan dipercayai bekalan dadah berkenaan turut diedarkan kepada golongan penagih dadah lain di sekitar kawasan berkenaan termasuk sempadan Kuala Linggi.

"Kesemua empat suspek ini ditahan reman selama tujuh hari sehingga 18 Jun ini dan kes disiasat di bawah Seksyen 39 (B) Akta Dadah Merbahaya 1952.

Sinar Harian

Dua kes ular tedung dalam sejam

24 Rejab 1433H. [MOD] -

ALOR GAJAH – Dalam tempoh sejam, Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) di sini menerima dua panggilan kecemasan membabitkan penemuan ular tedung oleh orang awam, kelmarin.

Panggilan pertama membabitkan seekor ular tedung selar yang dijumpai di bahagian enjin sebuah kereta di Taman Kebaya, Paya Datuk di sini.

Manakala, setengah jam selepas usaha menangkap ular berkenaan dilakukan tiga anggota JPAM, mereka menerima panggilan penemuan seekor ular jenis sama di sebuah rak dapur di Kampung Brisu, Lubok Cina pula.

Pegawai Staff Muda JPAM, Shahrul Reza Saiful Bahari berkata, pihaknya menerima panggilan pertama dari seorang warga emas berusia 75 tahun dari Taman Kebaya, kira-kira 6.45 petang.

“Warga emas itu terkejut apabila melihat bahagian ekor ular tedung selar berkenaan terjuntai keluar di bahagian bawah enjin kereta jenis Proton Juara yang diletakkan di dalam garaj rumahnya.

"Semasa warga emas berkenaan hendak membuka bonet kereta, dia terdengar bunyi dengusan kuat sebelum melihat ular berkenaan sedang melingkar di bahagian enjin, menyebabkan dia cepat-cepat menutup semula bonet berkenaan," katanya.

Menurutnya, tiga anggota JPAM tiba beberapa minit kemudian dan berjaya menjinakkan ular terbabit yang beratnya hampir lima kilogram.

Bagaimanapun, katanya, kira-kira setengah jam kemudian, anggotanya menerima satu lagi panggilan daripada seorang wanita berusia 25 tahun dari Kampung Brisu mengatakan terdapat seekor ular tedung selar di bawah dapur rumahnya.

“Selepas selesai menangkap ular di Taman Kebaya, kita bergerak ke Kampung Brisu, tetapi menghadapi kesukaran disebabkan ular berkenaan menyorok di bahagian dalam rak dapur itu.

“Kita terpaksa keluarkan semua peralatan yang terdapat di dalam rak dapur berkenaan satu persatu kerana bimbang ular tedung selar menyerang," katanya kepada Sinar Harian, malam kelmarin.

Bagaimanapun, katanya, usaha menangkap ular berkenaan berhasil beberapa minit kemudian menerusi teknik yang betul supaya binatang berbisa berkenaan dapat jinakkan.

"Ular tedung selar adalah sejenis haiwan menjalar berbisa yang amat sensitif, namun memiliki perasaan serta dia juga suka dibelai ketika menangkapnya," katanya.

Agency

Cubaan rompak ATM gagal

24 Rejab 1433H. [MOD] -

BANDAR TEMERLOH – Cubaan sekumpulan penjenayah melarikan mesin pengeluaran wang automatik (ATM) di sebuah pasar raya, di sini, awal pagi semalam, gagal selepas menyedari terdapat seorang pengawal keselamatan sedang meronda di premis perniagaan itu.

Kejadian berlaku kira-kira jam 3 pagi semalam, dipercayai dilakukan sekumpulan penjenayah yang menaiki dua kenderaan dengan salah sebuah dikenal pasti jenis Toyota Estima.

Difahamkan, pengawal keselamatan warga Nepal itu menyedari kejadian selepas membuat rondaan kali kedua di dalam premis terbabit.

Dia menyedari terdapat kesan tebukan pada mesin ATM berkenaan dan terus melaporkan kejadian kepada ketuanya yang kemudian membuat laporan polis.

Ketua Bahagian Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Daerah Temerloh, Deputi Superintendan R Sundralingam mengesahkan menerima laporan kejadian itu.

Menurutnya, memang terdapat cubaan melarikan mesin ATM berkenaan tetapi gagal dan polis mengambil pita rakaman kamera litar tertutup (CCTV) premis terbabit untuk siasatan.

“Kita percaya kejadian berlaku kira-kira jam 3 pagi apabila pengawal keselamatan terbabit membuat rondaan kali kedua di dalam premis perniagaan tersebut.

“Siasatan awal mendapati, ada kesan tebukan pada mesin ATM itu dipercayai dilakukan penjenayah sebelum meninggalkannya selepas mengetahui ada pengawal keselamatan sedang bertugas.

Kes disiasat di bawah Seksyen 457 Kanun Keseksaan,” katanyakepada Sinar Harian, semalam.

Sinar Harian

Mengapa pinjaman PTPTN tidak boleh dimansuh?

24 Rejab 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: PAS meminta Menteri Pengajian Tinggi menyatakan mengapakah pinjaman PTPTN tidak boleh dimansuhkan sedangkan ia merupakan jumlah yang kecil berbanding Belanjawan Negara.

Demikian pertanyaan bagi jawab lisan yang dikemukakan oleh Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Abdul Samad (gambar) pada persidangan Dewan Rakyat hari ini.

Berikut ialah soalan-soalan bagi jawab lisan daripada ahli-ahli parlimen PAS.

Datuk Mahfuz Omar [ Pokok Sena ] minta PERDANA MENTERI menyatakan apakah Kerajaan bercadang untuk meminda Akta Profesyen Guaman 1976 atau menggubal suatu undang-undang baru bagi menubuhkan sebuah badan yang turut menjalankan peranan yang sama seperti Bar Council Malaysia.

Datuk Dr. Mohd Hayati Othman [ Pendang ] minta MENTERI PENGAJIAN TINGGI menyatakan berapakah perbelanjaan kepada Politeknik untuk pelajar menghadiri program Rural Tranformation Centre di Kota Bharu pada 4 Mei 2012 di seluruh
Kelantan.

Khalid Abdul Samad [ Shah Alam ] minta MENTERI PENGAJIAN TINGGI menyatakan mengapakah pinjaman PTPTN tidak boleh dimansuhkan sedangkan ia merupakan jumlah yang kecil berbanding Belanjawan Negara.

Mohd. Nasir Zakaria [ Padang Terap ] minta PERDANA MENTERI menyatakan rezab tunai FELDA berakhir 31 Disember 2011.

Salahuddin Ayub [ Kubang Kerian ] minta PERDANA MENTERI menyatakan berapa peratuskah sumbangan minyak dan gas kepada keluaran dalam negara kasar (KDNK), berapa tong sehari yang dikeluarkan, apakah sasaran pengeluaran bagi tahun 2015 dan berapa banyak telaga minyak lama (brown fields) yang disasarkan untuk dimajukan.

Nasharudin Mat Isa [ Bachok ] minta PERDANA MENTERI menyatakan ura-ura penubuhan Akademi Peguam dan bagaimanakah hubungan nya dengan Majlis Peguam Malaysia dalam konteks kewujudan dua "badan atau persatuan guaman" yang masing-masing tentutnya mempunyai peranan yang hampir sama tetapi wujud secara berasingan.

Datuk Seri Abdul Hadi Awang [ Marang ] minta MENTERI DALAM NEGERI menyatakan statistik rasmi dan terkini di Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) jumlah masyarakat Islam yang memohon untuk menukar agama atau murtad.

Siti Zailah Mohd. Yusoff [ Rantau Panjang ] minta MENTERI PENERANGAN, KOMUNIKASI DAN KEBUDAYAAN menyatakan apakah garis panduan aktiviti hiburan supaya dapat mengukuhkan pembinaan jatidiri generasi muda melalui aktiviti hiburan
dan kesenian.

Dr. Mujahid Yusof Rawa [ Parit Buntar ] minta MENTERI SUMBER MANUSIA menyatakan apakah ada penyelarasan dengan Kementerian Pengajian Tinggi dalam menentukan kadar keperluan kursus yang ditawarkan supaya sesuai dengan tuntutan pasaran buruh.

Che Uda Che Nik [ Sik ] minta MENTERI PELAJARAN menyatakan kedudukan per kapita yang rendah yang telah dibuat beberapa tahun yang lalu menyebabkan pentadbir sekolah amat tertekan dalam menyediakan keperluan yang cukup untuk proses P&P sekolah. Apakah langkah Kementerian untuk mengatasi perkara ini.

Datuk Taib Azamudden Md Taib [ Baling ] minta PERDANA MENTERI menyatakan mengapa Kerajaan menarik balik Rang Undang-undang Kesalahan Pilihan Raya (Pindaan) 2012 walhal ia baru dipersetujui dan diluluskan oleh Wakil BN di Dewan ini.

Mohd Firdaus Jaafar [ Jerai ] minta MENTERI SUMBER MANUSIA menyatakan jumlah terkini siswazah menganggur mengikut bangsa dan bidang pengajian.

Mohd. Abdul Wahid Endut [ Kuala Terengganu ] minta PERDANA MENTERI menyatakan senarai jenis-jenis pelaburan dalam ECER di negeri-negeri Kelantan, Terengganu, Pahang dan Johor dan berapakah nilai setiap satu pelaburan tersebut.

Muhammad Husain [ Pasir Puteh ] minta MENTERI PERTANIAN DAN INDUSTRI ASAS TANI menyatakan perbandingan jualan produk pertanian tempatan berbanding yang diimport di RTC Wakaf Che Yeh yang dirasmikan YAB. Perdana Menteri baru-baru ini.

Harakah Daily

Talian 999 jadi penyelamat

24 Rejab 1433H. [MOD] -

DUNGUN – “Sebaik terdengar bunyi letupan, saya terus menjenguk keluar lalu melihat api besar sebelum adik lelaki saya yang turut menyaksikan kejadian mengarahkan saya mendail talian 999 untuk meminta bantuan,” kata Nurfarahida Othman, 23, bakal pengantin yang sempat menghubungi bomba selepas melihat api besar di bahagian belakang rumahnya.

Dalam kejadian kebakaran kira-kira jam 2.30 petang itu, sebuah stor penyimpanan alat ganti motosikal milik bapa Nurfarahida, iaitu Othman Hassan, 53, seorang peniaga hampir musnah selepas api yang dipercayai berpunca daripada kejadian letupan itu merebak sehingga menyebabkan beberapa alat ganti motosikal termasuk dua motosikal adik lelakinya hangus.

Menurut Nurfarahida, ketika kejadian, dia berada di dalam rumah bersama adik perempuannya, Nuratiqah, 14 sementara adik lelakinya, Mohd Faizol Othman, 22 sedang membasuh kuali burger di garaj rumah.

“Selepas melihat api mulai marak, adik lelaki saya cuba memadamkan api dengan menggunakan air paip. “Dalam keadaan cemas itu saya sempat mencapai telefon bimbit lalu mendail talian
kecemasan, beberapa minit kemudian bomba tiba untuk memadamkan keseluruhan api,” kata Nurfarahida yang bakal naik pelamin pada 30 Jun nanti.

Nurfarahida berkata, jika tidak kerana bantuan pasukan penyelamat yang cepat tiba, mungkin api yang bermula di bahagian stor belakang rumah itu akan merebak ke rumahnya.

“Kami bersyukur kerana api itu berjaya dipadamkan pada peringkat awal sebelum ia terus merebak,” katanya.

Sementara itu, Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Kuala Dungun, Penolong Penguasa Nor Azizi Che Nor berkata, sepasukan anggota bomba bersama sebuah jentera pemadam dikejarkan ke lokasi sebaik menerima panggilan kecemasan berkaitan kabakaran tersebut.

“Punca kejadian dan nilai kerugian yang dianggarkan lebih RM5,000 itu masih disiasat,”katanya.

Sinar Harian

Maut digilis lori

24 Rejab 1433H. [MOD] -

SEREMBAN – Seorang lelaki tidak sempat pulang ke rumah selepas selesai bekerja apabila maut dalam kemalangan di Kilometer 10, Jalan Seremban – Tampin berdekatan Stesen Komuter Sungai Gadut, dekat sini, malam kelmarin.

Dalam kejadian jam 10.30 malam itu, mangsa, N Prabakaran, 25, yang menunggang motosikal bertembung dengan sebuah lori dan maut serta-merta akibat digilis selepas terperosok di bawah kenderaan itu.

Jurucakap polis berkata, mangsa yang menunggang bersendirian dalam perjalanan pulang ke rumahnya di Chengkau, Rembau.

“Siasatan awal polis mendapati, mangsa dipercayai gagal mengawal motosikalnya lalu terbabas ke laluan bertentangan.

“Keadaan jalan yang berselekoh dan gelap menyebabkan mangsa kemudiannya melanggar sebuah lori dipandu seorang lelaki berusia 23 tahun,” katanya, semalam.

Menurutnya, mangsa terperosok di bawah lori sebelum digilis menyebabkan mangsa cedera parah seluruh anggota badan.

"Bagaimanapun, pemandu lori tidak mengalami sebarang kecederaan dan telah membuat laporan polis mengenai kejadian itu," katanya.

Pegawai Turus Trafik negeri, Asisten Superintendan Abd Halil Hamzah mengesahkan laporan berkenaan.

Menurutnya, mayat mangsa dibawa ke Hospital Tuanku Ja'afar untuk bedah siasat dan telah dituntut ahli keluarga bagi urusan pengebumian.

"Kami masih menjalankan siasatan terhadap punca kemalangan," katanya.

Sinar Harian

Merajuk kerana telefon bimbit

24 Rejab 1433H. [MOD] -

MARANG – "Selepas dua hari menangis kerana sedih telefon bimbitnya hilang, dia meminta kami membelikan yang baru tetapi kami tidak mampu dalam masa terdekat ini. Dia kemudiannya menghilangkan diri,” kata seorang ibu, Zaiton Abdullah, 42.

Ibu kepada 10 anak itu mendakwa, anak gadisnya, Wan Amirah Wan Zaki, 19, meninggalkan rumah mereka di Rusila di sini, sejak 1 Jun lalu, dan masih belum dapat dikesan sehingga kini.

Mengakui terkejut dengan tindakan anak sulungnya itu, Zaiton juga tidak menyangka hanya kerana kehilangan telefon bimbit jenis Samsung Corby II ketika mandi di pantai berdekatan rumah mereka pada 30 Mei lalu, anaknya sanggup bertindak sedemikian.

Bekas pelajar Institut Profesional Baitulmal, Kampung Pandan di Kuala Lumpur itu dikatakan merajuk dan keluar dari rumah dengan memberikan alasan untuk ke rumah rakannya di Bukit Gasing, namun tidak pulang dan gagal dikesan sehingga kini.

“Wan Amirah hanya memaklumkan perkara itu kepada kembarnya, Wan Nur Asma Dahlia dan kami hanya mengetahui dia keluar dari rumah sekitar jam 11 pagi iaitu pada 1 Jun lalu,” katanya ketika ditemui Sinar Harian di rumahnya di Rusila, semalam.

Zaiton berkata, disebabkan anak mereka masih tidak pulang walaupun hari sudah lewat petang, dia dan suami, Wan Zaki Wan Ngah, 45, terus menghubungi rakan anaknya di Bukit Gasing itu namun dimaklumkan, anak mereka tiada di situ.

Susulan kehilangan itu, Wan Zaki kemudiannya membuat laporan polis di Balai Polis Marang pada malam kejadian kerana bimbang keselamatan anaknya terancam, tambah pula anak perempuannya itu keluar tanpa membawa kad pengenalan.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Marang, Deputi Superintendan Ahmad Mazlan Yahaya mengesahkan menerima laporan mengenai kehilangan gadis terbabit.

Sehubungan itu, Wan Amirah dirayu kembali semula ke pangkuan keluarga kerana dikhuatiri sesuatu yang tidak baik akan menimpanya.

Malah, kembarnya, Wan Nur Asma Dahlia, 19 dan adik bongsunya, Wan Nor Raudah Adni, 3, juga jatuh sakit.

Dalam pada itu, Zaiton berkata, suaminya juga sudah dua minggu mencari anak perempuan mereka itu di merata tempat di daerah ini sehingga ke Kuala Terengganu, dan ketua keluarga itu juga tidak dapat tidur dengan lena pada setiap malam.

Sesiapa yang terlihat Wan Amirah diharap dapat menghubungi keluarganya menerusi talian, 013 9711 692 atau 012 9664 353.

Sinar Harian

Syiria di ambang perang saudara

24 Rejab 1433H. [MOD] -

DAMSYIK - Syria kini di ambang perang saudara berikutan pasukan keselamatan rejim Presiden Bashar al-Assad didakwa tidak lagi mampu mengawal sebahagian besar wilayah di negara itu, menurut Ketua Keamanan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Herve Ladsous berkata, kebanyakan bandar di negara tersebut kini dikuasai pembangkang dan pasukan keselamatan Bashar dilihat seperti mahu merampas kuasa semula. "Majlis keselamatan PBB sedang mencari jalan lain menamatkan keganasan, sekali gus menyatukan pembangkang yang telah berpecahbelah. Kami perlu memikirkan cara lebih efektif berikutan pelan damai tajaan Kofi Annan juga gagal dipatuhi," jelasnya.

Laporan PBB yang diterbitkan, kelmarin mendedahkan tentera Syria menggunakan kanak- kanak sekecil lapan tahun sebagai perisai manusia semasa bertempur dengan kumpulan pemberontak selain menyenaraikan kerajaan Bashar sebagai antara negara bergolak paling teruk di dunia.

Sebelum ini, rejim Bashar pernah mengecam campur tangan Amerika Syarikat yang didakwa secara terang-terangan menyokong pengganas dan memutar belitkan fakta mengenai konflik meruncing di negara itu kepada PBB.

Dalam satu kenyataan, Timbalan Menteri Luar Turki, Naci Koru turut menyuarakan kebimbangannya jika pergolakan di Syria merebak ke sempadan memandangkan lebih 29,000 pelarian dilaporkan telah memasuki negara tersebut.

Sehingga kini kira-kira 14,100 orang dilaporkan terkorban akibat pergolakan yang tercetus sejak 15 bulan lalu.

Sinar Harian

Didera dengan besi panas

24 Rejab 1433H. [MOD] -

KUALA TERENGGANU - Seorang pemandu jentolak tidak menyangka tindakannya membenarkan anak tunggalnya menghabiskan masa sepanjang cuti penggal persekolahan lalu bersama bekas isterinya, mengundang padah setelah kanak-kanak itudipercayai didera suami baru wanita terbabit.

Kejadian yang berlaku kepada kanak-kanak lelaki berusia enam tahun itu hanya disedari bapa kandungnya kira-kira jam 12.30 tengah hari, Isnin lalu iaitu semasa dia mengambil semula anaknya di rumah ibunya di Kampung Raja, Besut.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Negeri, Asisten Komisioner K Manoharan berkata, kejadian dipercayai berlaku apabila kanak-kanak itu dihantar ke rumah ibu kandungnya di Kampung Gong Macang, Besut, selama enam hari sempena cuti sekolah, sebelum menjemput semula anaknya pada 9 Jun lalu kira-kira jam 7.30 petang.

“Kejadian hanya terbongkar setelah kanak-kanak itu mengadu sakit di bahagian kiri belakang punggung sebelum bapanya membuat pemeriksaan dan terkejut mendapati ada kesan parut melecur serta luka di badan anaknya.

“Lebih mengejutkan, ketika ditanya, kanak-kanak itu menceritakan dia telah didera oleh bapa tirinya dengan besi tajam panas semasa berada di rumah ibunya itu,” katanya kepada pemberita ketika ditemui di pejabatnya, semalam.

Manoharan berkata, terkejut mendengar pengakuan jujur anaknya, bapa mangsa mengambil keputusan membuat laporan di Balai Polis Kampung Raja, Besut, kira-kira jam 4 petang hari sama.

Susulan laporan dibuat, suspek yang berusia 40 tahun dan bekerja sebagai penternak ikan ditahan dikediamannya di Kampung Macang, Besut, keesokan harinya kira-kira jam 2 pagi.

Jelas Manoharan, hasil pemeriksaan mendapati mangsa didera menggunakan besi panas tajam dan pihaknya masih menyiasat sama ada luka di jari mangsa disebabkan perbuatan suspek atau individu lain.

“Kami masih menjalankan siasatan terperinci dan suspek yang berasal dari Permaisuri, Setiu kini direman selama empat hari sehingga esok untuk disiasat mengikut Seksyen 30 (1) (a) Akta Kanak-Kanak 2001,” katanya.

Menurutnya, hasil siasatan awal turut mendapati suspek positif dadah jenis methamphetamine dan turut memiliki rekod penyalahgunaan dadah sebelum ini.

Difahamkan, ibu bapa kanak-kanak malang itu berpisah sejak tiga tahun lalu dan bapa mangsa mendapat hak penjagaan kanak-kanak berkenaan.

Bagaimanapun, sempena cuti penggal persekolahan, dia dengan rela hati menyerahkan kanak-kanak itu untuk dijaga bekas isterinya.

Sinar Harian

Rejim Zionis cabul kesucian Masjid Al-Aqsa

24 Rejab 1433H. [MOD] -

BAITULMAQDIS - Yayasan Waqaf dan Warisan Aqsa (Afeh), awal minggu lalu memberi amaran bahawa pihak berkuasa Israel kini sedang giat melakukan penggalian terbesar dalam tempoh 150 tahun di sekitar Masjid Al-Aqsa.

Jurucakap Afeh mendakwa tindakan biadab rejim Zionis sejak 10 tahun lalu itu kononnya bertujuan untuk menempa sejarah dengan mewujudkan bandar bawah tanah Yahudi dan di sekitar kawasan tersebut.

Difahamkan, tiga cabang penggalian untuk menghasilkan rangkaian terowong dijalankan di bawah masjid yang menjadi kiblat pertama orang Islam itu.

Sebagai tanda membantah tindakan rejim Zionis itu, Afeh menggesa saudara Islam di seluruh dunia untuk bersatu menggagalkan usaha mereka kerana ia satu pencabulan serius terhadap kesucian Masjid Al-Aqsa di Baitulmaqdis tersebut.

Sinar Harian

Cubaan memotong di garisan berkembar

24 Rejab 1433H. [MOD] -

PASIR MAS – Gara-gara cuba memotong kenderaan di garisan berkembar, seorang lelaki mengalami kecederaan parah, apabila terlibat dalam kemalangan di Jambatan Pasir Mas-Kota Bharu, jam 12.30 tengahari, semalam.

Ketua Polis Daerah Pasir Mas, Asisten Komisioner Haliludin Rahim berkata, mangsa yang memandu Perodua Kancil, memandu dari arah Kota Bharu ke bulatan Lemal, Pasir Mas.

Menurutnya, mangsa dipercayai cuba memotong, namun tidak sempat mengelak seterusnya melanggar lori Tenaga Nasional Berhad (TNB) dari arah bertentangan.

“Mangsa mengalami kecederaan parah di bahagian kaki, setelah tersepit selama beberapa minit, namun berjaya diselamatkan oleh pasukan Bomba dan Penyelamat Pasir Mas. Pemandu lori bagaimanapun tidak mengalami sebarang kecederaan,” katanya, kepada Sinar Harian, semalam.

Beliau berkata, kemalangan ini menyebabkan kesesakan lalu lintas, di sepanjang dua kilometer dari keempat-empat penjuru laluan Pasir Mas, Kota Bharu, Rantau Panjang dan Tanah Merah.

Beliau turut menasihati semua pemandu, agar bersikap tenang ketika dan mengutamakan keselamatan diri serta pemandu lain.

“Sikap tergesa-gesa ketika memandu dan melanggar undang-undang jalan raya, dipercayai punca utama berlakunya kemalangan, sebelum ini. Saya menasihati semua pihak agar tidak gopoh kerana sikap pemandu itu sendirilah, yang boleh mengelakkan berlakunya kemalangan jalan raya,” katanya, semalam.

Sementara itu, Pegawai Kanan Bomba II (PBK), Che Kadir Che Ya berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan pada jam 12.47 tengahhari, dan bergegas ke tempat kejadian dengan kekuatan enam anggota.

“Kita berjaya mengeluarkan mangsa yang tersepit, di bahagian kaki, lima minit kemudian. Kenderaan yang rosak teruk itu, turut menyebabkan kebocoran minyak dan kita mengambil tindakan segera bagi mengelakkan berlakunya kebakaran kenderaan,” katanya

Sinar Harian