18 Oktober 2012

Henti tindakan zalim kepada warga pendidik

2 Zulhijjah 1433H. [MOD] -KUALA LUMPUR: Persatuan Gerakan Kebangkitan Pendidik Kebangsaan (Pendidik) mendesak kerajaan menghentikan tindakan tidak profesional, penganiayaan dan kezaliman kepada warga pendidik.

Presiden Pendidik Normala Sudirman berkata, wujud penyalahgunaan kuasa sewenang-wenangnya di peringkat Jabatan Negeri dan Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) dan pentadbir sekolah iaitu pengetua dan guru besar.

Malah katanya, Kementerian Pelajaran seolah-olah gagal mengawal pegawai-pegawai tertinggi dari segi penurunan kuasa, pelaksanaan peraturan dan prosedur dalam melaksanakan tindakan.

Menurut Normala, beberapa kes telah dikenal pasti, antaranya seorang guru Omar Bakar dari Sekolah Kebangsaan Sungai Perah, Parit Perak telah dibuang kerja hanya kerana tidak bersetuju dengan tindakan Jabatan Pelajaran Perak menukarkannya ke SK Sungai Samak Hutan Melintang.

"Beliau tidak setuju kerana tidak tahan menurut arahan bertukar sebelum ini sebanyak lima kali. Beliau diarahkan bertukar pada 16 Jun 2006 namun beliau telah dibuang kerja ketika kesnya masih dalam proses rayuan supaya tidak dipindahkan," katanya.

Kes kedua katanya, melibatkan suami isteri yang meraikan rakannya yang merupakan ahli keluarga Adun Paroi (PAS) datang menziarahi dan minum petang dirumahnya.

"Kedua-dua mereka Abdul Latif Aminon dipindahkan dari SMK Felcra Bukit Kepong Muar ke SMK Kota Masai Pasir Gudang dan isterinya Hasmah Mohamad Jaiz dari sekolah sama ke SMK Kota Masai 2 pada Febuari 2011," katanya ketika dalam sidang media di lobi Parlimen.

Malah katanya, ada kes yang cukup memalukan apabila seorang guru ditumbuk dan diterajang pada Hari Guru 16 Mei 2012 di hadapan pelajar sekolah.

Guru terbabit, Azman Mohamad Nadzir, katanya mengalami kecederaan di bahagian tangan kiri, lebam di bahagian badan serta anak matanya akibat diserang oleh seorang guru yang merupakan penyokong Umno di sekolah yang sama.

Jelas Normala, wujud sikap 'double standard' dalam pelaksanaan tindakan terhadap guru-guru yang menyokong parti pembangkang tetapi di satu pihak yang lain, penglibatan guru-guru dalam politik dan memegang jawatan tidak pula dikenakan sebarang tindakan bahkan terus dipertahankan.

Sehubungan itu, Pendidik meminta kerajaan mengambil tindkan tegas terhadap pegawai di Jabatan Pendidikan Negeri (JPN), PPD dan sekolah yang bertindak tidak profesional tidak mengikut prosedur dan mengikut telunjuk orang politik Umno BN yang ada agenda tertentu.

Pendidik juga mencadangkan agar kementerian membentuk satu jawatankuasa bebas di bawah Parlimen bagi menangani dan mengendalikan  kes-kes penganiayaan yang melibatkan guru.

Ekoran itu, Pendidik turut menyerahkan memorandum 'Desakan Menghentikan Tindakan Tidak Profesional ke atas Warga Pendidik' kepada wakil Ahli Parlimen Kota Raja dan Sik, Dr Siti Mariah Mahmud dan Che Uda Che Nik.

harakah/-

Qatar umum pelan pembinaan semula Gaza

2 Zulhijjah 1433H. [MOD] -

Projek yang dibiayai sepenuhnya oleh Qatar akan memulihkan semula infrastruktur di Gaza.
Projek yang dibiayai sepenuhnya oleh Qatar akan memulihkan semula infrastruktur di Gaza.
DOHA - Qatar, kelmarin melancarkan pelan pembinaan semula Gaza membabitkan kos berjumlah AS$254 juta (RM773 juta) yang dibiayai sepenuhnya oleh negara itu.

Projek yang diumumkan oleh Duta Qatar, Mohammed Al-Amadi akan dimulakan dalam tempoh tiga bulan dan  ia memerlukan kerjasama dari Israel serta Mesir bagi membenarkan jentera berat dan bahan binaan dihantar ke Gaza.

Al-Amadi berkata, segala rancangan telah diatur dengan teliti dan ia akan dimulakan dengan projek pembinaan lebuh raya di sepanjang pesisir pantai Mediterranean.

"Mengikut dasar kami, selepas kesemua projek pemulihan infrastruktur ini selesai, ia akan diserahkan kepada kementerian berkaitan. Dasar ini telah diguna pakai sebelum ini dan Gaza tidak terkecuali.

Keputusan kami untuk memberikan bantuan dana kepada Gaza juga bukan atas pengaruh politik kerana projek itu sebenarnya lebih memberi manfaat kepada penduduk," jelasnya.

Di bawah projek pemodenan Gaza tersebut, sebanyak tiga jalan utama akan dipulihkan, sebuah bandar baru akan diwujudkan termasuk hospital dan kediaman selesa untuk penduduk.
Projek pembinaan yang mendapat suntikan dana terbesar dari negara luar itu diharap dapat mengubah cara hidup 1.6 juta penduduk di Gaza dan memberi peluang pekerjaan kepada 28 peratus penganggur di negara itu.-Reuters

Kedudukan Kewangan Selangor Diiktiraf Antara Terbaik

2 Zulhijjah 1433H. [MOD] -

http://profile.ak.fbcdn.net/hprofile-ak-prn1/50414_38012338900_6913_n.jpg

Kerajaan Negeri berpuas hati dengan prestasi negeri Selangor seperti dinyatakan dalam Laporan Ketua Audit Negara 2011. Kerajaan Selangor telah mencapai beberapa kejayaan dan peningkatan dalam pelbagai aspek antaranya;

1. Kedudukan kewangan yang baik dengan peningkatan dari segi wang simpanan, hasil, pelaburan dan pengurusan kewangan

2. Sembilan daripada 12 pihak berkuasa tempatan (PBT) dan lima badan berkanun mencatat untung

3. Peningkatan wang pelaburan pada 2011 sebanyak RM1.55 bilion berbanding tahun sebelumnya, RM 928.61 juta. Ini merupakan peningkatan berterusan untuk tahun ke lima berturut-turut

4. Peningkatan hasil sebanyak RM62.50 juta dari RM1.571 bilion pada 2010 kepada RM1.634 bilion pada 2011

5. Kumpulan Wang Disatukan naik kepada RM1.944 bilion dari RM1.58 bilion pada tahun 2010

6. Pembayaran hutang awam sangat baik

7. Projek pembangunan sangat baik dari segi perbelanjaan dan bilangan projek lulus.

Mengenai Skim Tabung Warisan Anak Selangor (Tawas), kita faham dengan kerisauan Barisan Nasional (BN) terutama bekas Menteri Besar, Dr Khir Toyo yang telah melalui pengalaman buruk apabila Amanah Saham Selangor (ASAS) terpaksa ditutup selepas mengalami kerugian teruk sehinggakan kerajaan Selangor ketika itu memperuntukkan RM200 juta untuk membayar balik kepada pemegang saham.

Kita menggunakan kepakaran bagi menyelesaikan kerisauan yang ditunjukkan oleh pemimpin Barisan Nasional ini. Kita telah membuat kajian keberkesanan TAWAS dan menubuhkan tabung dana untuk menguruskannya. Kita hanya membayar RM70 setahun untuk seorang peserta dan mereka ini akan mendapat RM1,500 selepas berumur 18 tahun.

Yayasan Warisan Anak Selangor (YAWAS) yang menguruskan Skim TAWAS ditubuhkan bukan berasaskan keuntungan. Justeru, dakwaan Khir Toyo bahawa skim ini akan lingkup adalah tidak berasas kerana YAWAS mendapat geran sepenuhnya dari kerajaan negeri untuk perbelanjaan operasi.

Bagaimanapun, YAWAS mengambil inisiatif untuk menjana pendapatan dari dana yang belum dibelanjakan untuk dilaburkan ke dalam pasaran wang. Dari 2008 hingga 2011, YAWAS telah menjana pendapatan dari pelaburan ini sebanyak RM622,782 dan ini telah meringankan kos operasi.

Mengenai dakwaan bahawa skim ini tidak menarik minat kerana hanya 19.4 peratus anak kelahiran Selangor mendaftar adalah tidak tidak berasas. YAWAS tidak mempunyai statistik kelahiran yang tepat kerana Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) enggan memberikan statistik kelahiran yang layak dikategorikan sebagai rakyat Selangor kepada YAWAS.

Jumlah 313,706 kelahiran pada 2011 tidak boleh dijadikan asas untuk mengukur peratusan pendaftaran kerana jumlah ini termasuk bukan warga negara atau bukan warga Selangor. YAWAS mengandaikan hanya 60 peratus daripada jumlah kelahiran ini yang layak mendaftar Skim ini. YAWAS menjangkakan pencapaian pendaftaran ialah 33.5% dan bukan 19.4%.

Mengenai Sijil Simpanan Tetap lewat dikeluarkan adalah kerana pihak bank menghadapi kekangan dari segi pengurusan dan prosedur bank yang ketat dan sering berubah. Pihak bank telah meminta YAWAS menghentikan penghantaran sehingga mereka selesai memproses Sijil Simpanan Tetap yang tertunggak.

Sehingga Mei 2012, jumlah pembayaran kepada bank telah meningkat kepada RM4,159, 700 yang melibatkan 41,597 ahli. Seramai 24,473 telah menerima Sijil Simpanan Tetap, 16,748 masih dalam proses dan terdapat 30,000 permohonan yang menunggu giliran untuk dihantar kepada bank.

Pihak bank telah memaklumkan kes tertunggak hampir disiapkan dan bank bersedia untuk menerima penghantaran baharu untuk diproses. Perkara-perkara ini telah dimaklumkan kepada juruaudit ketika proses pengauditan dijalankan di pejabat YAWAS.

Kerajaan Selangor menerima baik teguran ini dan akan terus memperbaiki kelemahan dari semasa ke semasa selaras dengan prinsip ketelusan dan kebertanggungjawaban di samping memastikan dana awam diguna dengan sebaiknya untuk kebajikan rakyat.

TAN SRI ABDUL KHALID IBRAHIM

DATO’ MENTERI BESAR SELANGOR

Pelajar Saudi di AS lancar kempen Nabi Muhammad

2 Zulhijjah 1433H. [MOD] -


RIYADH: Sebagai reaksi kepada filem yang menyinggung umat Islam Julai lalu, enam pelajar Arab Saudi di Amerika Syarikat telah memulakan inisiatif untuk membiasakan orang ramai dengan watak sebenar Nabi Muhammad SAW, dengan cara yang bertamadun dan tidak konvensional.

Pelajar di University of Dayton, Ohio, telah melancarkan satu projek dengan cara yang mereka gambarkan sebagai "inovatif dan bertamadun, untuk memberi gambaran sebenar Nabi, tidak seperti yang digambarkan oleh orang-orang yang bertujuan untuk menghina baginda," ujar Abdul Muhsin Abdul Kareem, antara pelajar yang melancarkan inisiatif tersebut.

Dalam temu bual telefon dengan Asharq al-Awsat, Abdul Kareem berkata: "Kami menyediakan mawar yang berlabel 'Who is Muhammed', dan di sisi lain label terdapat biografi ringkas Nabi SAW, dan pautan ke sebuah laman web yang mengandungi maklumat yang lebih luas dan terperinci".

Pelajar-pelajar tersebut meletakkan lebih daripada 200 kad di tengah-tengah satu kalungan bunga ros, dan mengedarkannya di seluruh universiti dengan bantuan Kelab Arab Universiti Dayton. Kumpulan ini meluangkan beberapa hari sebagai persediaan projek tersebut, dan membeli bunga ros dengan jumlah yang besar.

Abdul Kareem menjelaskan bahawa "Kami berusaha untuk memberi gambaran positif pelajar Saudi yang belajar di luar negara, dan pada masa yang sama kami mahu secara praktikal menyokong Nabi SAW dan umat Islam".

Ahmed al-Safran, yang turut mengambil bahagian dalam projek itu berkata: "Kami mengambil pendekatan yang menarik untuk membiasakan orang ramai dengan Nabi SAW, dengan menyampaikan bunga dan hadiah. Ini membuatkan mereka tersenyum, budaya Amerika sangat menerima pendekatan seperti ini ".

Inisiatif itu disertakan dengan gambar-gambar yang dihantar di di rangkaian sosial, dan ia telah menarik minat pelbagai pihak. Ahli pasukan yang lain; Mohammed al-Manea, Adib Luhaidan, Yusuf al-Rumaih dan Abdullah al-Shammari, berjaya untuk mendapatkan pelajar-pelajar lain untuk mengambil bahagian di negeri dan bandar lain, dalam usaha untuk menyebarkan inisiatif tersebut dan menerapkan idea yang sama di universiti mereka sendiri.

Filem yang menghina Nabi Muhammad mencetuskan kemarahan di seluruh dunia Islam yang menyebabkan berlakunya protes di Libya, Mesir, Pakistan dan lain-lain negara Islam.

Pada masa yang sama, belia dari negara Arab, Islam dan Barat menghasilkan siri klip video untuk memaklumkan kepada orang ramai mengenai watak Nabi Mohammed SAW yang sebenar dan sifat sebenar Islam.

Mereka menyiarkan klip-klip tersebut di YouTube dan lain-lain laman web rangkaian sosial, menggunakan kaedah sama yang digunakan oleh penerbit filem hina Nabi. (Asharq Al-Awsat)

harakah/-

Pastikan RM250 juta NFC Dikembalikan, KEADILAN Cadangkan Kenakan "Jaminan Peribadi"

2 Zulhijjah 1433H. [MOD] -

Laporan Ketua Audit Negara 2011 menyatakan beberapa langkah yang dipertimbangkan oleh Kerajaan Persekutuan terhadap NFC berikutan kegagalannya memenuhi syarat perjanjian yang ditandatangani dan prestasi projek yang tidak dicapai.

Salah satu langkah yang dipertimbangkan adalah mengambil tindakan undang-undang sivil (bermakna menyaman NFC), seperti yang dilaporkan oleh Ketua Audit Negara.

KEADILAN menolak langkah mengambil tindakan undang-undang sivil ke atas NFC atas dasar ia tidak menjamin bahawa dana awam RM250 juta dapat dikutip sepenuhnya, berasaskan perkara-perkara berikut:

1. Perjanjian yang dimeterai adalah di antara Kerajaan Malaysia dan NFCorp, maka sebarang tindakan undang-undang sivil seperti saman akan hanya melibatkan NFCorp;

2. Perlakuan penyelewengan dan pembelian aset mewah yang tidak ada kena mengena dengan projek fidlot kebangsaan banyak berlaku di dalam syarikat-syarikat yang dimiliki sepenuhnya oleh keluarga Dato’ Seri Shahrizat Jalil, bukannya NFCorp;

3. Syarikat-syarikat ini secara undang-undang tidak mempunyai apa-apa tanggungjawab atau obligasi kepada kerajaan atau pun perjanjian dana awam RM250 juta kerana ia hanya melibatkan NFCorp, maka ia tidak boleh disaman;
4. NFCorp tidak mempunyai aset yang besar dan mengalami kerugian sejak ia beroperasi.

Jika Kerajaan Persekutuan berjaya sekali pun di dalam tindakan saman sivilnya, NFCorp boleh sahaja diisytiharkan muflis tetapi tidak masih mampu membayar kembali RM250 juta yang dipinjam.

Oleh sebab itulah, KEADILAN sejak dari awal lagi mengesyorkan kepada Kerajaan Persekutuan untuk mengenakan “jaminan peribadi” (“personal guarantee”) terhadap Dato’ Seri Shahrizat Jalil dan keluarganya agar semua harta mereka (termasuk hartanah mewah yang dibeli melalui syarikat-syarikat milik keluarga mereka tetapi menggunakan dana dari NFCorp) boleh disita bagi mendapatkan kembali RM250 juta dana awam yang diselewengkan.

Pada masa yang sama, pihak berkuasa termasuklah Peguam Negara dan Bank Negara Malaysia sepatutnya telah pun mengambil tindakan di bawah Akta Anti Pengubahan Wang (Anti Money Laundering Act, AMLA) seperti yang pernah disyorkan sebelum ini, agar sebarang aset mereka boleh dibekukan dan disita.

Saya mengalu-alukan pendedahan di dalam Laporan Ketua Audit Negara 2011 mengenai NFC kerana ia melambangkan sikap Dato’ Seri Najib Tun Razak yang hanya mahu melengah-lengahkan tindakan diambil ke atas NFC (dengan harapan Barisan Nasional menang PRU13 dan isu ini boleh dipadamkan). 
 
 Pendirian Kerajaan Persekutuan yang hanya mahu mengambil tindakan undang-undang sivil, bukannya tindakan tegas dengan mengenakan “jaminan peribadi” atau pembekuan aset/sita aset di bawah AMLA mengesahkan bahawa Barisan Nasional tidak berniat mendapatkan kembali RM250 juta dana awam yang telah disalurkan kepada NFC.

KEADILAN akan tetap bersuara demi memastikan segala usaha diambil untuk mendapatkan kembali wang RM250 juta tersebut.

Rafizi Ramli
Pengarah Strategi KEADILAN
16 Oktober 2012


AES: Pemuda PAS Sabah puji P Pinang dan Kelantan

2 Zulhijjah 1433H. [MOD] -


KOTA KINABALU: Dewan Pemuda PAS Negeri Sabah (DPPNS) hari ini memuji langkah Pulau Pinang dan Kelantan yang menangguhkan pemasangan dan penguatkuasaan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) bagi kesalahan trafik.

Apa yang dilaksanakan oleh kedua-dua buah negeri ini merupakan adaptasi atau contoh kepada apa yang diperkatakan iaitu negeri ‘berkebajikan dan utamakan rakyat dalam setiap agenda’, kata ketuanya, Lahirul Latigu.

Selain itu, pihak DPPNS turut mempertikai tindakan Kementerian Pengangkutan yang mempertahankan pemasangan sistem tersebut biarpun mendapat tentangan dan kritikan sama ada di kalangan pemimpin UMNO/ Barisan Nasional mahupun pihak Pakatan Rakyat.

Ini jelas bahawa, kementerian tersebut tidak mengendahkan suara pemimpin yang dilantik rakyat sekaligus merendah-rendahkan martabat Dewan Parlimen selaku penguasa penuh dalam setiap keputusan terhadap rakyat, katanya.

AES di Sabah

Sementara itu, Sabah turut menjadi lokasi pemasangan sistem berkenaan di mana 21 kawasan seluruh Sabah yang menjadi lokasi strategik bagi pemasangan sistem berkenaan.

DPPNS berpandangan bahawa, pemasangan sistem di negeri ini adalah satu tindakan yang tidak membawa apa-apa kesan terhadap pembangunan prasarana di negeri ini.
Untuk makluman, kata Lahirul (gambar), rakyat Sabah terutamanya mahukan sebuah jaringan pengangkutan yang sempurna.

Rakyat Sabah, jelasnya, sudah terlalu kerap dijanjikan imbuhan serta pembangunan, tetapi adakah semua rakyat Sabah mengecapi kemakmuran berkenaan.

"Buat apa dipasang sistem AES, sedangkan jalan-jalan raya di Sabah boleh disifatkan terlalu teruk dan mundur ke belakang.

"Apakah kiranya, rakyat Sabah diminta bersabar lagi seperti mana suruhan mantan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamed yang meminta rakyat Sabah bersabar?" soalnya.

Bagi beliau, Kementerian Pengangkutan sebenarnya boleh memahami situasi berkenaan dan tidak hanya menjadikan wang dan kuasa sebagai tonggak segala-galanya.

"Kementerian Pengangkutan boleh sahaja datang untuk melihat sendiri keadaan jalan di Sabah lantas mengeluarkan perbelanjaan untuk menaik taraf sistem pengangkutan di Sabah ini.

"Sudahlah untuk menipu rakyat Sabah dengan laungan ‘rakyat didahulukan’ sedangkan pencapaian untuk rakyat tidak diendahkan," tambah beliau.

Oleh yang demikian, pihak DPPNS menggesa Kementerian Pengangkutan untuk menangguhkan dahulu pemasangan dan penguatkuasaan sistem ini sementara menunggu titik persetujuan diantara semua pihak – rakyat, kementerian dan pihak terbabit.

DPPNS turut menggambarkan akan menangguh serta memansuhkan penggunaan AES ini di Sabah sekiranya berjaya memerintah negeri ini.

Apa yang penting ialah, hak dan keadilan rakyat menjadi keutamaan di samping keselesaan serta kemakmuran yang perlu dikecapi rakyat Sabah.

harakah/-

AES: Kereta lembu pun lebih laju dari itu

2 Zulhijjah 1433H. [MOD] -KUALA LUMPUR: Rakyat khususnya pengguna jalanraya sangat kecewa dengan jawapan yang diberikan Timbalan Meneri Pengangkutan, Datuk Rahim Bakri bahawa kerajaan akan meneruskan sistem AES walaupun ianya ditentang oleh pengguna jalanraya.

Justeru, PAS mengingatkan betapa slogan “Rakyat Didahulukan” hanyalah slogan kosong tanpa makna.

“Kalau Perdana Menteri betul-betul menjiwai slogan tersebut, beliau pasti mendengar bantahan, keluhan dan kebimbangan rakyat terhadap sistem yang bermotif mengaut untung dan bukan bersifat pencegahan kemalangan jalanraya,” kata Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.

Ini, katanya kerana kamera turut dipasang di kawasan 30 km sejam dan ianya sangat tidak masuk akal.

“Kereta lembu pun lebih laju dari itu,” ujarnya dalam satu kenyataan.


Sehubungan itu, katanya PAS meminta rakyat yang tidak berpuas hati menjadikan peti undi bagi mengajar kerajaan BN dalam pilihanraya akan datang.

Menurutnya, lebih lama masa diberi kepada BN memerintah, lebih banyak tekanan kepada rakyat terbanyak.

Bayangkan, ujar beliau kalau hanya dalam masa 8 hari, 63,558 saman dikeluarkan walaupun kamera baru dipasang di beberapa lokasi sahaja.

“Kalaulah ia dipasang di seluruh negara, ia akan menjadi sumber pendapatan utama negara, mengatasi minyak dan gas, bezanya ia datang daripada poket rakyat sendiri.

“Kalau budaya kerajaan berniaga dengan rakyat ini tidak dibendung, sudah pasti  ekonomi rakyat akan terjejas, dan ini akan mengundang pelbagai gejala negatif yang lainnya,” katanya.


PAS, ujarnya mengingatkan bahawa bagi mengatasi kemalangan jalanraya, bukan hanya faktor kelajuan mesti difokus, sebaliknya keadaan jalan, perjalanan jarak jauh yang banyak, kurangnya kemudahan rehat dan rawat, kekurangan pengangkutan awam yang efisyen yang menyebabkan peningkatan jumlah kenderaan di jalanraya, sikap pemandu serta tanda jalan yang tidak mengikut peraturan turut menyumbang peningkatan kemalangan.

“PR telah tegaskan sistem ini akan disemak semula andainya kami diberi mandat menerajui kerajaan selepas PRU akan datang. Bahkan terdapat pelbagai lagi peraturan yang tidak munasabah, zalim, dan menindas rakyat akan diteliti semula.

“Beri kami satu peluang untuk buktikan,” ujarnya.

harakah/-

Mursyidul Am: Umno macam musang jaga reban ayam

2 Zulhijjah 1433H. [MOD] -


KUALA LUMPUR: Permintaan Umno supaya Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berundur sama seperti musang meminta menjaga reban ayam.

Demikian kata AJK PAS Pusat, Idris Ahmad ekoran tiba-tiba pemimpin Umno, Utusan Malaysia, bekas pemimpin PAS yang kena pecat Datuk Dr Hassan Ali, Datuk Nakhaei Ahmad yang keluar daripada PAS menyuruh Tuan Guru Nik Aziz berundur daripada jawatan Mursyidul Am PAS.

Katanya, tidak pernah berlaku di dalam mana-mana organisasi mereka yang bukan ahli hendak menentukan kepimpinan di dalam sebuah organisasi.


Jelasnya, PAS sebagai sebuah parti yang matang sesuai dengan usianya sudah menjangkau 61 tahun tentu tahu apa yang PAS putuskan.

“Tiba-tiba musuh PAS sedih kerana Tuan Guru Nik Aziz mencemar perjuangan Islam PAS.

“Sejak bila pula Umno dan media Umno iktiraf PAS sebagai parti Islam? Bukankah selama ini Umno mengatakan PAS bukan parti Islam,” kata beliau dalam satu kenyataan.

Pujian itu, ujarnya seperti kata-kata Saidina ALi Karramallahuwajhah "Kalimah itu betul, maksud yang dikehendaki batil", ertinya puji ada makna yang tersirat.


Justeru, ujarnya tidak perlulah Umno cuba hendak melaga-lagakan pemimpin PAS kerana semua keputusan PAS bukan diputuskan oleh seorang, sebaliknya dimesyuarat terlebih dahulu.

Beliau menambah, agenda peribadi tidak akan diterima di dalam PAS.


“Tuan Guru Nik Aziz masih diperlukan di dalam barisan pimpinan PAS. Beliau tetap menjadi ikon, segala buah fikirannya tetap segar yang boleh menggoncang kuasa kerajaan BN.

“Beliau telah berjaya menunjukkan kepada masyarakat PAS bukan semacam Umno, meletakkan orang agama hanya untuk membaca doa tahlil dan marhaban sahaja,” katanya lagi.

Menurutnya, mulut penuh dengan "sagon" yang tidak mampu untuk menegur kemungkaran dan penyelewengan oleh kerajaan sedangkan Tuan Guru Nik Aziz telah memimpin perubahan di dalam pentadbiran negeri kemudian idea itu ditiru oleh kerajaan BN.

Beliau berkata, antaranya ialah cuti dua hari, rumah 3 bilik, pinjaman tanpa faedah, pajak gadai Islam, penggunaan dinar.


“Jika pemimpin Umno dan media Umno kononnya hendak membela PAS dengan meminta supaya Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat berundur kerana beliau telah terkeluar daripada dasar PAS.

“Permintaan Umno ini sama seperti musang meminta supaya menjaga reban ayam,” ujarnya sinis.

harakah/-

Budak koma jatuh tingkat 4

2 Zulhijjah 1433H. [MOD] -


JOHOR BAHRU: “Saya sangka ia bunyi sampah dibuang tapi terkejut apabila mendapati sebenarnya anak jiran terjatuh dari tingkat empat,” kata Mariam Husin, 50, di Flat Geharu, Taman Rinting, Masai, dekat sini, semalam.

Mariam individu pertama menemui Almuziri Said, kanak-kanak berusia lima tahun yang terjatuh dari tingkat empat kediaman keluarganya di flat berkenaan pada jam 5.30 petang kelmarin.

Mariam berkata, sebaik menyedari apa sebenarnya berlaku, dia menjerit untuk menarik perhatian jiran dan mangsa kemudian dihantar orang awam ke klinik berhampiran sebelum dirujuk ke Hospital Sultan Ismail (HSI) Pandan.
  
Sebelum kejadian, Almuziri dipercayai memanjat tingkap bilik ibunya, namun terjatuh dan ketika itu ibu saudara, Adelin Ismail, 17, yang menjaganya sedang membancuh susu di dapur manakala ibunya, Fauzieh Ismail, 30, keluar bekerja di Pasir Gudang.

Akibat kejadian itu, tempurung kepala Almuziri retak dan dia kini koma serta dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) HSI.

Menurut Mariam, dia kerap melihat Almuziri bermain di kawasan parkir kenderaan berdepan rumahnya.
“Dia kanak-kanak yang periang. Kami sedih dengan kejadian menimpa Almuziri dan akan melawatnya dalam masa terdekat. “Ini kejadian pertama berlaku di sini dan kami harap, keluarganya tabah dengan ujian ini,” katanya.

Sementara itu, Fauzieh ketika ditemui di HSI berkata, dia berdoa agar anak tunggalnya itu selamat.
“Saya sedang bekerja sebelum dihubungi adik yang memaklumkan Almuziri terjatuh dari tingkat empat sebelum bergegas pulang.

“Saya terkejut melihat kecederaan anak dan berdoa supaya dia segera sembuh. Doktor memaklumkan Almuziri akan menjalani pembedahan di kepala dalam masa terdekat,” katanya yang juga ibu tunggal.

Fauzieh turut berterima kasih kepada jiran yang membantu, kakitangan HSI serta Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Permas Jaya, Datuk M M Samy yang melawat dan menghulurkan sumbangan kecemasan.
M Samy berkata, pihaknya akan memantau perkembangan Almuziri dan menghulurkan bantuan lain yang bersesuaian.

“Kami simpati dengan kemalangan yang menimpa Almuziri dan berharap Fauzieh tabah. Kami akan bantu keluarga berkenaan mengikut keperluan,” katanya.

Sementara itu, Pengerusi Persatuan Masyarakat Sabah Pasir Gudang, Alex Puspah, menasihatkan komuniti itu yang tinggal di flat memasang jeriji di kediaman masing-masing.

“Ada di kalangan masyarakat Sabah tidak memasang jeriji pada kediaman di flat menyebabkan anak mereka berisiko untuk jatuh jika bermain di tingkap bilik atau dapur.

“Itulah yang berlaku terhadap Almuziri. Jika kediaman itu dipasang jeriji, kemalangan itu mungkin boleh dielakkan. Ia perlu dijadikan pengajaran kepada semua,” katanya.

Harian Metro

Buah labu terbesar dunia milik Wallace

2 Zulhijjah 1433H. [MOD] -


NEW YORK - Seorang penanam labu, Ron Wallace dari Greene, Pulau Rhode, Amerika Syarikat diundang menghadiri program bual bicara Live with Kelly and Michael di sini kelmarin.

Dia diundang bagi menceritakan tentang buah labunya yang seberat 849 kilogram (kg).
Buah labu itu direkodkan sebagai yang terbesar di dunia.

Ia mengatasi rekod Guinness World Records hampir 90.71kg.

Wallace memenangi pertandingan buah labu terbesar pada pertandingan hasil pertanian di Topsfield, Massachusetts baru-baru ini.

Dia menenangi hadiah wang tunai sebanyak AS$5,500 (RM16,694) ekoran kemenangannya.
Wallace juga memperoleh wang tunai sebanyak AS$10,000 (RM30,353) kerana berjaya memecahkan rekod dunia. - Agensi

Siasat wang seludup RM40 juta Umno Sabah

2 Zulhijjah 1433H. [MOD] -


KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) digesa menyiasat wang RM40 juta yang diseludup ke Malaysia untuk Umno Sabah walaupun perkara itu  sedang disiasat oleh Independent Commission Against Corruption (ICAC) Hong Kong.

Ahli Parlimen Cheras, Tan Kok Wai berkata, walaupun Perdana Menteri sendiri merestui pemberian wang tersebut sebagai sumbangan politik tetapi keraguan di kalangan rakyat menyatakan wang itu milik Ketua Menteri Sabah.

"Sudah terbongkar penyeludupan wang itu, terus dikatakan ia sumbangan untuk parti, kalau tidak diketahui umum  adakah ia dikatakan milik parti atau hak sendiri," katanya dalam sidang media di lobi Parlimen.

Apa yang diragukan, katanya, SPRM masih belum menyiasat perkara ini sebaik sahaja Perdana Menteri memberi perlindungan kepada Ketua Menteri Sabah.

Beliau berkata demikian selepas tidak berpuas hati dengan jawapan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz dalam sesi soal jawab berhubung perkara itu.

Tan Kok Wai turut menjelaskan kos pembinaan bangunan DAP di Pulau Pinang tidak ada kaitan dengan wang dari pihak berkepentingan melainkan ianya adalah sumbangan orang ramai.

"Bangunan kita kira-kira RM3 juta adalah melalui akaun tabung yang telus dan terbuka.

"Wang yang diperolehi melalui kegiatan dan kempen kutipan derma secara terbuka," katanya.

Malah katanya, DAP bersedia memaklumkan secara terbuka akaun mereka termasuklah akaun pembinaan bangunan tersebut.

"Kita cabar parti komponen BN untuk berbuat sedemikian," katanya.

Dalam jawapannya kepada soalan Ahli Parlimen Batu Tian Chua sebelum ini, Nazri Aziz berkata, "tidak ada unsur rasuah dibuktikan" di dalam kes itu.

Ketua Menteri Sabah yang juga Ketua Umno negeri, Datuk Seri Musa Aman sebelum ini menafikan tuduhan yang mengaitkan dirinya dengan hartawan balak, Michael Chia yang pernah ditahan pada 2008 kerana cuba menyeludup wang haram berjumlah RM40 juta.

harakah/-

Audit 2011 bercanggah dengan prinsip wasatiyyah

2 Zulhijjah 1433H. [MOD] -


KUALA LUMPUR: Laporan Ketua Audit Negara 2011 yang telah dikeluarkan baru-baru ini adalah kemuncak lambang kegagalan Umno BN menguruskan kekayaan negara dengan baik.

Penolong Setiausaha Dewan Ulamak PAS Pusat, Nazmi Nik Din berkata, ia amat bertentangan dengan prinsip wasatiyyah yang dicanangkan oleh Umno selama ini bahkan memalukan umat Islam di negara ini.

“Rakyat sudah bosan dengan pembaziran, kebocoran dan ketirisan yang berlaku. Rakyat sudah tidak mampu menanggung lagi kerajaan yang sedia ada,” ujarnya kepada Harakahdaily.

Baginya, laporan audit itu memberikan isyarat bahawa Umno BN menjadi liabiliti kepada rakyat Malaysia sekarang yang mesti ditumbangkan dalam PRU13 yang akan datang.

"Busuk ikan bermula daripada kepala! Lihatlah bagaimana negeri yang dipimpin Pakatan Rakyat telah mendapat pujian yang membanggakan dari pihak audit, itupun dengan pelbagai sekatan dan tekanan daripada pihak kerajaan pusat yang didukung oleh Umno BN.

“Bayangkan sekiranya Putrajaya kita takluki, insyaAllah lebih banyak lagi kemakmuran yang akan mengalir kepada rakyat," tegas beliau lagi.

Katanya, angka-angka ketirisan yang begitu menggerunkan telah dipaparkan secara rasmi di dalam laporan itu dan sekiranya dibiarkan berterusan nescaya negara akan menuju ke arah bankrap.

"Kekayaan Malaysia adalah anugerah Allah s.w.t, maka ianya mesti diuruskan mengikut kehendak Allah sebabnya apa yang perolehi selama ini adalah milik Allah, kegagalan untuk mengikut peraturan Allah sudah pasti akan mendatangkan mudarat kepada seluruh manusia.

"Kalau Umno BN terus diberi mandat untuk memerintah, selain daripada kita, generasi selepas kita juga turut menderita, kita yang menanggung hutang dan ketirisan yang berbilion ini," katanya lagi.

harakah/-

Rumah: Umno, Utusan terperangkap fitnah jahat

2 Zulhijjah 1433H. [MOD] -


UMNO dan Utusan Malaysia terperangkap dengan fitnah jahat dan permainan perkauman bila mempersoalkan mengapa kerajaan negeri Pulau Pinang tidak menggunakan Akaun Amanah Perumahan Bumiputera sebanyak RM33.6 juta untuk membina 10,000 rumah kos rendah dan mampu milik. Laporan Ketua Audit Negara 2011 menyatakan bahawa Akaun Amanah tersebut naik 58% kepada RM33.6 juta.

Sebelum ini kerajaan negeri PR dituduh bahawa tidak menubuhkan akaun amanah sedemikian untuk membantu membina rumah untuk orang Melayu/bumi. Sekarang bila fitnah ini dibuktikan, tidak pula minta maaf sebaliknya pusing mendakwa  Kerajaan negeri Pulau Pinang menganiayai orang Bumi dan Melayu dengan tidak menggunakan wang tersebut untuk membina rumah mampu milik. Fitnah jahat ini mempermainkan ideologi perkauman untuk menanam kebencian di kalangan rakyat dan mengancan pemimpin kerajaan negeri, khususnya saya sebagai Ketua Menteri.

Sungguhpun adalah tanggungjawab kerajaan pusat untuk membina rumah mampu milik, kerajaan negeri PR Pulau Pinang telah mencatatkan rekod yang tidak pernah dilakukan dengan memperuntukkan RM500 juta untuk membina rumah mampu milik di seluruh negeri Pulau Pinang, termasuk di kawasan pulau. Usaha mengumpulkan wang RM500 juta bukanlah mudah dan perlu 4 tahun untuk mencapainya. RM500 juta hanya cukup untuk membina 18,000 yunit rumah mampu milik kepada semua rakyat pada 5 tahun yang akan datang.

Sejak 2008, kerajaan negeri melalui Penang Development Corporation (PDC) telah berjaya membina 4,000 unit rumah kos rendah dan kos sederhana rendah dengan 8,000 unit lagi disumbangkan oleh pihak swasta menjadikan keseluruhan 12,000 unit. Sekiranya kerajaan negeri menggunakan wang Akaun Amanah terdahulu, akan datang pula tuduhan jahat Utusan dan UMNO bahawa kerajaan negeri tidak mahu menggunakan wang sendiri untuk membina rumah mampu milik sebaliknya guna wang bumi.

Maka untuk mengelakkan tuduhan sedemikian, wang kerajaan negeri digunakan dahulu. Lagipun wang akaun amanah tidak mencukupi kerana untuk  membina 350 yunit rumah kos sederhana rendah, kos pembinaan tanpa kira kos tanah menjangkau RM35 juta.

Fitnah jahat Utusan dan UMNO terserlah dengan kenyataan Ketua Pembangkang Pulau Pinang dan Pengerusi PERDA Datuk Azhar Ibrahim menyelar kerajaan negeri tidak mahu menggunakan wang akaun RM33.6 juta untuk membina 10,000 unit rumah kos rendah dan mampu milik. Kenyataan Azhar ini adalah tidak masuk akal kerana ini bermakna hanya perlu RM3,360 untuk membina sebuah yunit! Saya ingin melihat PERDA bina rumah kos rendah dan mampu milik dengan kos RM 3,360 seunit –mustahil dilakukan.

Kerajaan negeri Pulau Pinang memberikan jaminan akan menggunakan wang akaun amanah perumahan bumiputera untuk membina rumah mampu milik. Ia akan dibukti dengan rumah pangsa dan bukan dengan kata. Kerajaan negeri akan menepati janji bukan macam BN yang masih belum menepati janji yang dibuat 28 tahun dahulu untuk membina rumah kelamin bagi anggota Tentera Udara Di Raja Malaysia (TUDM) di Bertam, Kepala Batas.

330 ekar tanah TUDM di Bertam, Kepala Batas tidak dibina rumah kelamin TUDM sejak 1984 tetapi disewa dengan harga hanya RM7,000 sebulan. Saya difahamkan 330 ekar tanah tersebut diambil alih oleh kerajaan negeri pada 1982 bagi tujuan tapak rumah kelamin TUDM dengan pampasan RM5,148,000 ataupun harga RM15,600 seekar.

Selepas proses pengambilan tanah siap, geran tanah telahpun dipindahmilik dan dikeluarkan kepada Pesuruhjaya Tanah Persekutuan pada 23.2 1984. Akan tetapi sehingga sekarang selepas 28 tahun, tiada  rumah kelamin TUDM dibina di atas 330 ekar tanah. Sebaliknya tanah tersebut yang terdiri daripada pokok kelapa sawit kini disewa dengan harga RM7,000 sebulan.

Tempoh sewaan adalah 3 tahun setiap penggal dan akan tamat pada Jun 2013. Mengapakah UMNO, Utusan dan Azhar tidak mempersoalkan apakah faedah kepada angkatan tentera dan negara kalau 330 tanah yang diambil alih tidak digunakan untuk membina rumah kelamin tetapi disewa hanya dengan harga RM7,000 sebulan?

harakah/-

Tangguh AES: Pusat wajar contohi P Pinang, Kelantan

2 Zulhijjah 1433H. [MOD] -


KUALA LUMPUR: Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) bersetuju dengan langkah yang diambil oleh kerajaan Pulau Pinang dan Kelantan yang menangguhkan pemasangan sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) bagi kesalahan trafik sementara menunggu kajiannya sendiri perhubung pelaksanaan projek kontroversi tersebut.

Ketua Penerangan DPPM, Riduan Mohd Nor (gambar) berkata, pihaknya menganggap langkah kerajaan Pulau Pinang dan Kelantan sebagai tindakan tepat dan wajar bagi memastikan kepentingan ramai pihak terjaga.

“Oleh kerana ia melibatkan rakyat khususnya pengguna jalan raya, ia perlu dikaji sedalam-dalamnya mengenai kesan pelaksanaan projek tersebut supaya tidak ada pihak yang merasa kerugian,” ujarnya kepada Harakahdaily.

Ini, katanya kerana ramai mengesyaki projek ini hanya akan menguntungkan syarikat kroni terbabit dan bukan sebagai pendidikan terhadap pengguna trafik.

Sepatutnya, kata beliau kerajaan membentangkan hasil kajian serta kesan sistem terhadap pengguna jalan raya sebelum pelaksanaan penuh sistem ini nanti.

“Apa yang dibimbangi sistem ini tidak dapat membantu mengurangkan kemalangan jalan raya malah pengguna jalan raya pula dianiaya dengan banyaknya saman yang terpaksa ditanggung oleh mereka,” ujarnya lagi.

Beliau berkata, seharusnya kerajaan pusat juga mencontohi kerajaan Pulau Pinang dan Kelantan dengan membuat kajian dan analisa berhubung pelaksanaannya.

Tambahnya, jika kerajaan benar-benar ikhlas mahu menjaga keselamatan jalan raya, setiap pelaksanaan yang melibatkan rakyat perlu diperhalusi supaya tidak dikatakan ‘kerajaan mengambil keuntungan di atas kesengsaraan rakyat’.

“Akhirnya nanti rakyat pula yang merana kerana terpaksa membayar saman beratus ringgit sementara syarikat tertentu kaya raya hasil saman yang mereka perolehi,” katanya lagi.

harakah/-

Saya akan tanggungjawab serangan Benghazi - Clinton

2 Zulhijjah 1433H. [MOD] -


(Duta Amerika selepas diserang di Benghazi, Libya)

WASHINGTON: Setiausaha Negara Amerika Syarikat, Hillary Clinton memberitahu CNN Isnin lalu bahawa dia bertanggungjawab untuk serangan ke atas  misi diplomatik Amerika Syarikat bulan lepas di Benghazi, Libya.

"Saya akan bertanggungjawab untuk apa yang berlaku pada 11 September," ujar Clinton dalam satu temu bual semasa lawatan ke Lima, Peru. Beliau menegaskan Presiden Barack Obama dan Naib Presiden Joe Biden tidak terlibat dalam keputusan keselamatan yang berkaitan dengan konsulat.

Serangan ke atas misi Benghazi, dan respons pentadbiran Obama untuk keganasan, telah menjadi satu isu pilihan raya dan komen Clinton muncul sehari sebelum debat kedua antara Presiden Obama dan lawannya, Mitt Romney.

Romney berkata kematian Christopher Stevens, duta Amerika Syarikat ke Libya, dan tiga rakyat Amerika lain yang terbunuh di konsulat mendedahkan kelemahan dalam dasar luar Obama. Romney telah menuduh pentadbiran tidak menyediakan keselamatan yang mencukupi untuk diplomat Amerika dan menyalahtafsirkan sifat serangan tersebut.

Dasar luar dianggap sebagai kekuatan Obama, yang dipuji kerana membunuh pemimpin al-Qaeda, Osama bin Laden dan pengunduran tentera dari perang di Iraq dan Afghanistan.

Kongres telah menambhkan tekanan ke atas Jabatan Negara untuk memberi lebih maklumat mengenai serangan tersebut. Obama dan Clinton telah berikrar untuk melakukan siasatan penuh.

Clinton juga menafikan bahawa pihaknya pada awalnya mengaitkan keganasan tersebut dengan protes filem hina Nabi.

Sentiasa ada "kekeliruan" selepas serangan, ujar Clinton tentang hal tersebut.

harakah/-

“HALANGAN KECEMERLANGAN UMAT ISLAM”


2 Zulhijjah 1433H. [MOD] 


اَلْحَمْدُ للهِ الَّذِيْ أَرْسَلَ رَسُوْلَهُ بِالهُدَى وَدِيْنِ الحَقِّ لِيُظْهِرَهُ عَلَى الدِّيْنِ كُلِّهِ 
وَلَوْ كَرِهَ المُشْرِكُوْنَ . أَشْهَدُ أَنْ لاإِلهَ إِلا اللهُ  وَأَشْهَدُ أَنَّ سَيِّدَنَا مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ  . اللّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكْ عَلىَ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَأَصْحَابِهِ وَمَنْ تَبِعَهُمْ بِإِحْسَانٍ إِلَى يَوْمِ الدِّيْنِ
أَمَّا بَعْدُ ، فَيَا عِبَادَ اللهِ ! اتَّقُوْا اللهَ  حَقَّ تُقَاتِهِ وَلاتمَوُتُنَّ إِلا وَأَنْتُمْ مُسْلِمُوْنَ

Wahai hamba-hamba Allah! Bertaqwalah sekalian kamu kepada Allah dengan sebenar-benar taqwa. Dan Janganlah kamu mati melainkan dalam keadaan Islam. Saya  menyeru diri saya sendiri dan juga sidang Jumaat sekalian,  agar  kita  sama-sama  meningkatkan  ketaqwaan  kita  kepada  Allah  dengan  melakukan  segala  suruhan-Nya  dan  menjauhi  segala  yang  ditegah-Nya. 

Sidang Jumaat yang dihormati sekalian
Firman Allah dalam ayat 1 dan 2 surah al-hajj:
يَا أَيُّهَا النَّاسُ اتَّقُوا رَبَّكُمْ ۚ إِنَّ زَلْزَلَةَ السَّاعَةِ شَيْءٌ عَظِيمٌ *  
يَوْمَ تَرَوْنَهَا تَذْهَلُ كُلُّ مُرْضِعَةٍ عَمَّا أَرْضَعَتْ وَتَضَعُ كُلُّ ذَاتِ حَمْلٍ حَمْلَهَا وَتَرَى النَّاسَ سُكَارَىٰ وَمَا هُمْ بِسُكَارَىٰ وَلَٰكِنَّ عَذَابَ اللَّهِ شَدِيدٌ 
Maksudnya : Wahai umat manusia! Bertaqwalah kepada Tuhanmu. Sesungguhnya goncangan hari qiamat itu adalah suatu yang dahsyat. Hari itu kamu dapati goncangan itu menyebabkan lalai semua perempuan yang menyusui anak  daripada anak yang disusuinya, gugurlah perempuan yang hamil dan kamu lihat manusia dalam keadaan mabuk sedangkan mereka sebenanrnya bukan mabuk akan tetapi azab Allah itu sangat keras.

Sidang Jumaat yang berkati Allah,
        Daripada ayat al-Quran yang dibaca sebentar tadi, Allah memulakan surah al-Hajj dengan gambaran yang amat dahsyat tentang  hari Qiamat. Apakah hubungan surah ini dengan hari kiamat? Ketahuilah, bahawa ibadah haji dan hari kiamat mempunyai banyak persamaan, antaranya ialah ketika kita berhimpun di padang Arafah. Dalam keadaan yang amat sesak dan kelam kabut, begitulah juga keadaan kita di padang Mahsyar. Detik-detik terakhir kita berhimpun di padang Mahsyar untuk menunggu pengadilan daripada Allah untuk ke syurga atau ke neraka.

Sidang Jumaat Yang Dikasihi Sekalian
Ibadah Haji menyaksikan perhimpunan agung manusia dari seluruh pelusuk dunia. Perhimpunan yang mempunyai satu arah dan tujuan. Perhimpunan yang menyaksikan perbezaan darjat yang selama ini dibanggakan manusia, warna kulit yang suka dibeza-beza, dan kedudukan serta pangkat yang sentiasa dibanding-banding dan dipuja semuanya menjadi sama, serupa dan tiada berbeza.
Kebersamaan inilah yang lahir atas kepatuhan dan ketundukan kepada Allah Yang Maha Esa yang menjadikan manusia terhimpun menjadi satu. Satu aqidah, satu iman, satu qiblat dan satu tujuan, akhirnya akan melahirkan satu umat yang berpegang teguh dengan satu kitab al-Quran,  beramal kukuh dengan sunnah Nabi Junjungan dengan erti kata lain beramal dengan seluruh ajaran Islam, sehingga mampu menjadi pegangan yang berkekalan untuk dipersembahkan di hadapan al-Rahman pada perhimpunan Mahsyar yang agung kelak.

Hadirin sidang jumaat sekalian
Umat Islam merupakan umat yang teramai dan terbesar di muka bumi ini. Hampir 1/5 penduduk dunia adalah terdiri daripada umat Islam. Sejarah membuktikan bahawa umat kita mampu memimpin dan mentadbir dunia sehingga penduduk dunia dapat merasai kemuliaan agama ini dan hidup dengan rahmat agama ini.  
Namun pada hari ini, nasib umat Islam amat menyedihkan. umat Islam dilihat sebagai umat yang jauh ketinggalan di belakang, tahap kekuatannya menurun, kerap tertindas, berpecah-belah tidak bersatu, dan saling bertelagah di antara satu sama lain. Adakah kerana kita terlalu berbangga dengan pencapaian tamadun dan budaya umat Islam tanpa melakukan apa-apa tindakan untuk mengembalikan kemuliaan umat ini?

Sidang jumaat yang dikasihi sekalian
Terlalu banyak faktor penyumbang kepada kemuduran dan kelemahan umat Islam hari ini sehingga mudah dipermain-mainkan oleh pihak musuh, maka pada hari ini, saya akan menyatakan sebahagian daripada faktor-faktor kelemahan umat Islam, antaranya ialah :

1.  Jauh Dari Ilmu dan Ajaran Islam Yang Sebenar
         Umat Islam sekarang ini sangat jahil dengan ilmu dan ajaran Islam yang  sebenar. Sehingga menyebabkan mereka hilang keyakinan dengan Islam itu sendiri, sebagai cara hidup yang sempurna, merangkumi akidah dan syariat, ibadah dan akhlak. Islam adalah agama yang mengatur hidup umat manusia secara peribadi, berkeluarga, bermasyarakat dan bernegara.

2 - Mendustakan Dan Meninggalkan Syari’at Islam.
Kebanyakan apa yang berlaku hari ini, begitu ramai sekali umat Islam yang meninggalkan syari’at Islam yang sebenar. Mereka meremeh-remehkan agama. Mereka meninggalkan sebahagian dari agama kerana beranggapan terdapat sebahagian syari’at di dalam Islam ini yang sudah tidak lagi sesuai untuk diamalkan, malah hanya bakal mengundang kejumudan dalam menjalani kehidupan di era sains dan teknologi. Mereka menganggap apa yang mereka tinggalkan sebagai suatu perkara yang remeh-temeh, malah dengan sebuah penghinaan.

3 – Umat Islam Suka Dan Berbangga Meniru Peradaban Orang Lain
Ini jelas dapat dilihat melalui sistem kehidupan seharian umat Islam, di mana cara berpakaian, perlaksanaan ekonomi, sistem bernegara, cara berfikir dan lebih teruk lagi apabila mereka mengambil idola-idola mereka dari kaum yang disesatkan oleh Allah. Sehinggakan kita berbangga dengan peradaban dan budaya yang dicipta oleh mereka.
Amat menyedihkan dalam segenap segi hidup umat Islam, mereka mengambil dan mengikut golongan yang dibenci dan disesatkan oleh Allah.         Bukankah kita, setiap hari tidak kurang daripada 17 kali kita meminta dan memohon kepada Allah untuk menunjukkan kita jalan yang lurus dan bukannya ditunjukkan jalan-jalan golongan yang dibenci dan disesatkan oleh Allah, iaitu kaum Nasrani dan kaum Yahudi.
ٱهْدِنَا ٱلصِّرَ‌ٰطَ ٱلْمُسْتَقِيمَ ﴿٦﴾ صِرَ‌ٰطَ ٱلَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ غَيْرِ ٱلْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلَا ٱلضَّآلِّينَ ﴿٧﴾
Tunjukilah Kami jalan Yang lurus.Iaitu jalan orang-orang Yang Engkau telah kurniakan nikmat kepada mereka, bukan (jalan) orang-orang Yang Engkau telah murkai, dan bukan pula (jalan) orang-orang Yang sesat. (surah al-Fatihah ayat 6-7)


Sedarkan kita, atau masih lagi kita leka dan lalai dengan doa dan permintaan kita ini kepada Allah? Sebagaimana yang kita baca dalam surah al-Fatihah di dalam solat kita sehari semalam?  Allah juga, pernah menegaskan di dalam firman-Nya di dalam surah Ali Imran ayat 85 yang berbunyi :
وَمَنْ يَبْتَغِ غَيْرَ الْإِسْلَامِ دِينًا فَلَنْ يُقْبَلَ مِنْهُ وَهُوَ فِي الآخِرَةِ مِنَ الْخَاسِرِينَ
Dan sesiapa yang mencari agama selain agama Islam, maka tidak akan diterima daripadanya dan dia pada hari akhirat kelak dari orang-orang yang rugi. – Ali Imran ayat 85.

Sanggupkah kita mengikut gaya hidup dan budaya kaum-kaum yang telah disesatkan oleh Allah yang akan mengundang penyesalan dan kerugian kepada kita di akhirat kelak?

4 – Taksub Kepada Pendapat Sendiri
Taksub bermaksud cenderong kepada pendapat sendiri dan tidak menerima pendapat orang lain. Sebahagian daripada kalangan umat Islam, memiliki sikap taksub kepada diri sendiri.  Apabila kebenaran berada pada pihak lain, dia akan menolak kebenaran tersebut. Mereka hanya inginkan kebenaran itu datang daripada mereka sahaja dan tidak mahu menerima kebenaran itu datang dari pihak lain. Firman Allah Taala :-
وَمَا اخْتَلَفَ فِيهِ إِلاَّ الَّذِينَ أُوتُوهُ مِنْ بَعْدِ مَا جَاءَتْهُمُ الْبَيِّنَاتُ بَغْيًا بَيْنَهُمْ فَهَدَى اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا لِمَا اخْتَلَفُوا فِيهِ مِنَ الْحَقِّ بِإِذْنِهِ وَاللَّهُ يَهْدِي مَنْ يَشَاءُ إِلَى صِرَاطٍ مُسْتَقِيمٍ    

“Tidaklah berselisih tentang kitab itu melainkan orang yang telah didatangkan kepada mereka kitab, iaitu setelah datang kepada mereka keterangan-keterangan yang nyata, kerana dengki di antara mereka sendiri. Maka Allah memberi petunjuk orang-orang yang beriman kepada kebenaran berkenaan perkara yang mereka perselisihkan itu dengan kehendak-Nya. Dan Allah selalu memberi petunjuk orang yang dikehendaki-Nya kepada jalan yang lurus.” (Surah al-Baqarah, 2: 213)


بَارَكَ اللهُ لِىْ وَلَكُمْ بِالْقُرْآءنِ الْعَظِيْمِ، وَنفَعَنِىْ وَاِيَّاكُمْ بِمَا فِيْهِ مِنَ اْلآيَاتِ وَالذِّكْرِ الْحَكِيْمِ، وَتَقَبَّلَ مِنِّى وَمِنْكُمْ تِلاَوَتَهُ اِنَّهُ هُوَ السَّمِيْعُ الْعَلِيْمُ، أَقُوْلُ قَوْلِيْ هَذَا وَاسْتَغْفِرُ اللهَ الْعَظِيْمَ ِليْ وَلَكُمْ وَلِسَائِرِ الْمُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَاتِ وَالْمُؤْمِنِيْنَ وَالْمُؤْمِنَاتِ فَيَا فَوْزَ الْمُسْتَغْفِرِيْنَ وَياَ نَجَاةَ التَّاءِبِيْنَ.  

 

خطبة كدوا

اَلْحَمْدُ ِللهِ الْقاَئِلِ :
إِنَّ هَذِهِ أُمَّتُكُمْ أُمَّةً وَاحِدَةً وَأَنَا رَبُّكُمْ فَاعْبُدُونِ – الأنبياء : 92
 أَشْهَدُ أَنْ لاَ إِلَــهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيْكَ لَهُ وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ،
اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلى ءَالــِهِ وَصَحْبِهِ أَجْمَعِيْنَ .
فَيَا عِبَادَ اللهِ، اِتَّقُوْا اللهَ، أُوْصِيْكُمْ وَإِيـَّايَ بِتَقْوَى اللهَ، فَقَدْ فَازَ الْمُتَّقُوْنَ

Sidang Jumaat yang dirahmati Allah,
Daripada khutbah pertama kita dapat menyimpulkan bahawa halangan-halangan kecemerlangan umat Islam seperti yang dinyatakan sebelum ini merupakan perosak dan pencemar kepada kecemerlangan umat Islam. Menjadi tanggungjawab kita sebagai umat Islam untuk memastikan halangan-halangan tersebut dapat dirungkai dan dibuang daripada kita. Jauh Dari Ilmu dan Ajaran Islam Yang Sebenar, Mendustakan Dan Meninggalkan Syari’at Islam, Umat Islam Suka Dan Berbangga Meniru Peradaban Orang Lain dan Taksub Kepada Pendapat Sendiri merupakan faktor-faktor yang menyebabkan kita tertinggal jauh dibelakang.. Adakah selama-lamanya kita mahu terus menerus melihat kegagalan demi kegagalan yang diraih oleh kita dengan sebab kita tidak bersatu, sedangkan musuh-musuh kita bersatu untuk memusnahkan kita daripada alam ini?
اَللَّهُمَّ اغْفِرْ لِلْمُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَاتِ وَالْمُؤْمِنِيْنَ والْمُؤمِنَاتِ، وَأَصْلِحْ ذَاتَ بَيْنِهِمْ وَأَلِّفْ بَيْنَ قُلُوْبِهِمْ، وَاجْعَلْ فِى قُلُوْبِهِمُ الإِيْمَانَ وَالحِكْمَةَ، وَثَبِّتْهُمْ عَلَى مِلَّةِ رَسُوْلِ اللهِ صَلَّ اللهِ عَلَيهِ وَسَلَّم . اَللَّهُمَّ أَعِزَّ الإِسْلاَمَ وَالْمُسْلِمِيْنَ ، اَللَّهُمَّ انْصُرِ الإِسْلاَمَ وَاْلمُسْلِمِيْنَ، اَللَّهُمَّ انْصُرِ الدُّعَاةَ وَالْمُجَاهِدِيْنَ ، اَللَّهُمَّ دَمِّرِ الْكَفَرَةَ وَالْمُشْرِكِيْنَ،
وَأَهْلِكْ أَعْدَائَكَ أَعْدَاءَ الدِّيْنِ .
اَللَّهُمَّ عَذِّبِ اْلكَفَرَةَ الَّذِيْنَ يَصُدُّوْنَ عَنْ سَبِيْلِكَ ، وَيُكَذِّبُوْنَ رُسُلَكَ، وَيُقَاتِلُوْنَ أَوْلِيَائَكَ،
اَللَّهُمَّ بَدِّدْ شَمْلَهُمْ وَفَرِّقْ جَمْعَهُمْ،  وَزَلْزِلْ أَقْدَامَهُمْ، وَسَلِّطْ عَلَيْهِمْ كَلْبًا
مِنْ كِلاَبِكَ، اَللَّهُمَّ يَا مُنْزِلَ الْكِتَابِ، وَيَا مُجْرِيَ السَّحَابِ، وَيَا هَازِمَ الْأَحْزَابِ،
إِهْزِمْهُمْ وَانْصُرْنَا عَلَيْهِمْ، بِقُدْرَتِكَ وَقُوَّتِكَ يَا رَبَّ الْعَالَمِينَ.
اَللَّهُمَّ وَفِّقْ سلطان أزلن مُحِبُّ الدِّيْن شاه اِبْنِ اَلْمَرْحُوْمِ سلطان يُوْسُف
عِزُّ الدِّيْن شَاه غَفَرُ اللهُ لَهُ بِمَا تُحِبُّ وَتَرْضَاهُ
رَبَّنَا ءَاتنِاَ فِى الدُّنْياَ حَسَنَةً وَفِى الأخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ، وَصَلَّى الله عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى ءَالِهِ وَأَصْحَابِهِ أَجْمَعِيْنَ، وَالْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ .
إِنَّ الله يَأْمُرُ بِالْعَدْلِ وَالإِحْسَانِ، وَإِيْتَاءِ ذِي الْقُرْبَى وَيَنْهَى عَنِ الْفَحْشَاءِ
وَالْمُنْكَرِ وَالْبَغْيِ، يَعِظُكُم لَعَلَّكُم تَذَكَّرُوْنَ .
فَاذْكُرُوْا اللهَ الْعَظِيْمَ يَذْكُرْكُمْ ، وَاشْكُرُوهُ عَلَى نِعَمِهِ يَزِدْكُمْ ، وَاسْأَلُوْهُ مِنْ فَضْلِهِ يُعْطِكُمْ ، وَلَذِكْرُ اللهِ أَكْبَرُ، وَاللهُ يَعْلَمُ مَا تَصْنَعُونَ .


Bahagian Pengurusan Masjid,
Jabatan Agama Islam Perak