06 September 2008

UMNO bangkit isu perkauman: Taktik memulih sokongan

Laporan The Malaysian Insider (September 5, 08), UMNO Penang mempertahan kenyataan Ahmad Ismail, Ketua Bahagian Bukit Bendera berhubung 'orang Cina adalah menumpang' ketika kempen pilihan raya kecil Permatang Pauh!!
Sidang media yang diadakan (gambar dipetik dari The Malaysian Insider), dilihatkan penuh sentimen dan 'bersemangat perkauman' itu turut membariskan beberapa pemimpin Perhubungan UMNO negeri Pulau Pinang, kecuali Pak Lah itu semacam meminta-minta reaksi balas daripada pemimpin parti-parti yang mewakili kaum Cina.
Di samping turut membantai pihak media yang kononnya memanipulasikan kenyataan beliau.
Jikalau benar, pemimpin parti-parti Cina, terutama MCA dan Gerakan membuat tindak balas, maka berjayalah UMNO untuk memaut semula sokongan orang Melayu bernaung semula di bawah payung UMNO. Walaupun sebelum itu, UMNO telah bangkit menentang (melalui demontrasi aman) terhadap kenyataan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng berhubungan hasratnya untuk tidak meneruskan dasar-dasar DEB , namun ia gagal untuk menarik sokongan orang Melayu secara total. Oleh itu, kenyataan Ahmad Ismail itu dilihat peluang kedua bagi UMNO Pulau Pinang untuk mensentimen orang Melayu Pulau Pinang yang telah hilang sentimennya sejak sekian lama di bawah pemerintahan BN yang diketuai Gerakan.
Mungkin ini merupakan peluang baik bagi UMNO, yang dilihat suatu kesepakatan dalaman antara parti-parti komponen BN agar sama-sama membangkit isu perkauman, apabila keputusan pilihan raya umum lalu dan pilihan raya kecil Permatang Pauh didapati pola pengundiannya adalah bersifat 'merentasi perkauman' yang signifikan kepada Pakatan Rakyat. Sekiligus memberi petanda bahawa masa depan politik Malaysia telah menolak 'pendekatan perkauman'. Dengan kata lain, isu-isu perkauman telah mati dan tidak relevan lagi.
Jika situasi sebegitu, dapat dibaca dengan baik oleh orang Melayu, Cina dan India adalah sewajarnya rakyat tidak mudah tertipu dengan permainan UMNO, MCA dan Gerakan. Apa yang jelas, permainan UMNO itu tidak lebih daripada taktik untuk mengalih perhatian rakyat (khususnya orang Melayu) daripada membincangkan isu "16 September", iaitu agenda politik Anwar Ibrahim untuk mengambil alih tampuk pemerintahan negara.
Sebagai rakyat Malaysia yang telah ditentukan Tuhan yang Maha Esa, hidup dengan aman damai bersama masyarakat pelbagai kaum sewajarnya mampu mengolah masa depan dengan bijaksana di atas setiap isu yang boleh memudaratkan keamanan dan kesejahteraan hidup.
Maknanya, kehidupan harmoni berteraskan permuafakatan, pakatan dan toleransi adalah arah baru politik Malaysia. Di sini, jelas sekali Islam adalah sesuai dijadikan rujukan bagi menyelesaikan kekusutan sesuatu isu perkauman. Lihatlah kerajaan Pakatan Rakyat pimpinan DAP Pulau Pinang dketuai Guan Eng; di dalam diam dilihat telah menerima pakai prinsip pentadbiran Islam.
Misalnya, kesungguhannya ingin meniru gaya pentadbiran khalifah Omar Abdul Aziz, memberi wang kebajikan kepada rakyat miskin, bertegas untuk memajukan sekolah agama Islam, komited menghapus rasuah dan penyelewengan, amalan tender terbuka secara e-tender; kesemuanya adalah penyelesaian yang ada di dalam Islam dalam menangani banyak kemelut pentadbiran ke arah membangun masyarakat yang cemerlang.

Realitinya ia merupakan cabaran yang tidak mudah untuk dihadapi BN, terutamanya bagi UMNO untuk merelevankan semula perjuangan Melayu yang telah nyata gagal di Pulau Pinang.Oleh sebab itu, permainan UMNO Pulau Pinang yang bermuka-muka mengungkitkan 'sejarah lama' isu perkauman itu boleh dianggap suatu tindakan 'backwards' yang tidak perlu dianggap bermakna kepada masa depan rakyat di negara ini. Ingatlah seperti mana posting saya ( September, 2)

"...Tuhan menjadikan manusia beriman atau tidak beriman ada tujuan dan manfaatnya. Harus diingat, manusia itu dijadikan berbangsa-bangsa/pelbagai kaum dan budaya supaya kita berkenal-kenalan dan berkasih sayang secara harmoni. Hiduplah kita dengan aturan kententuan Tuhan, baru aman dunia sejagat.

Sesungguhnya tidak ke mana kita jika terus terpaku dengan perjuangan perkauman yang baseless.

Sifat dengki merosak ibadah puasa.

Diantara penyakit yang merusak pahala puasa adalah dengki, dalam bahasa Arab disebut hasad. Dengki adalah perasaan tidak senang atas keberuntungan orang lain disertai usaha menghilangkan dan memindahkan keberuntungan itu kepada diri sendiri.

Adapun meninginkan hal yang serupa dengan yang diperoleh orang lain tidak termasuk dengki,karena al Qur'an bahkan menyuruh kita berlomba meraih kebajikan.

Mengapa orang mendengki ? Dasar dari sifat dengki adalah adanya keinginan orang untuk menjadi orang nombor satu, menjadi orang yang terhebat, terkaya, terhormat dan terkenal.

Dalam bahasa agama, dunia dengan segala urusannya sebenarnya adalah sesuatu yang rendah nilainya . Dalam bahasa Arab, 'dun ya' artinya dekat atau rendah atau hina. Jadi orang hanya mendengki manakala yang diperebutkan itu sesuatu yang rendah, hina dan bersifat jangka pendek, ibarat orang yang memasuki lorong sempit yang hanya muat untuk satu orang. Ruang sempit itulah yang menyebabkan para peminat harus berasakan dan saling menolak orang lain ke tepi.

Selanjutnya jika ada satu orang yang telah berhasil memasuki lorong dan berhasil menduduki kerusi duniawi yang diperebutkan, kerusi sebagai Wakil Rakyat contohnya, maka orang yang kalah memandang orang yang telah menang sebagai musuh yang harus disingkirkan, kerana itulah orang yang menang menduduki kerusi itu mesti sentiasa waspada dengan khianat dan sifat dengki mereka itu.

Adapun jika memperebutkan sesuatu yang besar, mulia dan bersifat panjang hingga akhirat, maka diantara para peminat saling berhubungan. Orang yang merindukan derajat takwa akan senang jika ada orang lain yang bermaksud sama. Demikian juga orang yang ikhlas bersedekah [rujuk dalam QS. Al-Baqarah: 261] ; maka ia sangat senang jika ada orang lain yang juga gemar bersedekah.

Jika di antara orang yang ingin menjadi orang yang dekat Pimpinan didunia pasti terdapat sifat iri, dengki dan sebagainya . Hal itu adalah kerana sempitnya ruang untuk menjadi orang dekat dengan Pimpinan tersebut. Sebaliknya jika ingin menjadi orang yang dekat dengan Tuhan Allah SWT, maka berapa banyakpun orang yang menginginkan, di sana tersedia ruangannya seluas-luasnya, kerana Allah Maha Luas rahmat Nya.

Dengki itu sangat bahaya, bukan hanya bagi diri pemiliknya tetapi juga bagi masyarakat umum. Dengki itu disifatkan dalam hadis nabi ibarat setitik api yang dapat membakar kayu api seberapa banyaknya. Ia juga bagaikan pisau cukur yang boleh mencukur bersih amal seseorang.
Sabda Nabi, hanya dua hal orang boleh irihati ; yakni jika ada orang yang dikurnia ilmu yang banyak, ia dapat mengajarkan kepada orang lain dan juga yang bersangkutan mengamalkannya. Kedua, jika ada orang yang dianugerahi banyak harta, tetapi ia membelanjakannya di jalan yang benar hingga habis.
Selain itu jika ada yang timbul sifat irihati dalam melihat kejayaan orang lain didunia sebenarnya adalah suatu kejahatan yang mesti dihindari. Terlebih lagi di bulan Ramadhan yang mulia ini agar pahala puasa kita tidak terhapus kerananya.

Perjuangan

“Bila hidup kita untuk orang lain, maka kehidupan ini akan terasa panjang dan memiliki makna yang dalam” (Sayyid Quthb).

Kata orang bijak, hidup ini adalah suatu perjuangan yang panjang. Namun, arah perjuangan hidup manusia yang berbeza-beza, sehingga menghasilkan kenikmatan hidup berbeza pula. Sebahagian orang berjuang hanya untuk kepentingan dirinya sendiri, sedangkan sebahagian yang lain untuk orang lain di samping untuk dirinya sendiri. Menurut Sayyid Quthb, sangat berbeza jauh kenikmatan hidup yang dirasakan oleh orang yang berjuang untuk diri sendiri dan orang yang berjuang untuk orang lain.

Berjuang untuk orang lain jauh lebih nikmat dibandingkan berjuang hanya untuk diri sendiri. Hidup akan terasa lebih bermakna. Sebab, kenikmatan akan menjadi berlipat ganda, iaitu kenikmatan yang dirasakan diri sendiri juga kenikmatan yang dirasakan orang lain. Bahkan, ada kenikmatan lain lagi, yakni kenikmatan yang muncul ketika melihat orang lain merasa nikmat. Hasil perjuangannya juga memberi makna jauh setelah kematian. Di mana saja orang yang berjuang untuk orang lain berada, orang-orang di sekitarnya akan merasa damai dan dipandu dengan berbagai ilmu pengetahuan yang ditinggalkan .

Lain halnya bila berjuang untuk diri sendiri. Hati menjadi sempit. Setiap orang lain dirasakan sebagai lawan dan musuh . Yang difikirkan bagaimana menaklukkan orang lain, baik dengan kelicikan kata-katanya atau kejahatan tangannya. Meskipun mengaku muslim, orang-orang seperti ini bukanlah orang baik. Menurut Rasulullah SAW, seorang yang baik ialah yang diharapkan kebaikannya dan aman dari kejahatannya, dan orang yang paling buruk ialah yang tidak diharapkan kebaikannya dan tidak aman dari kejahatannya (HR. At Tarmidzi dan Abu Yu‘la).

Ketua Menteri, Exco, MP Parlimen DAP berbuka puasa bersama PAS Pulau Pinang

SEBERANG JAYA, 4 Sept :-Hari ini dalam sejarah politik Kepimpinan DAP dan PAS Pulau Pinang dimana suatu majlis berbuka puasa dapat diadakan di Restoran Kassim Mustaffa.

Kehadiran Ketua Menteri Pulau Pinang disambut oleh Pesuruhjaya Pas Pulau Pinang bersama ahli jawatan kuasa harian PAS negeri.

Ketua menteri, beliau berharap berhubungan PAS, DAP & PKR dapat dieratkan lagi dan mahu segala selisih faham dihentikan demi perpaduan rakyat dan mahu PAS turut serta dalam menjayakan program kerajaan yang akan diaturkan kelak.

Pesuruhjaya PAS Negeri, Ustaz Salleh Man berharap perhubungan DAP dan PAS khasnya Pulau Pinang perlu bertemu kekerapan dan segala masalah dapat diatasi dengan segera. Secara langsungnya mengeratkan lagi tali siratulrahim antara PAS, DAP & PKR.

Majlis berbuka puasa dihadiri oleh YB.Chow Kon Yeow, YB.Chong Eng bersama suaminya, YB.Lim Hock Seng, YB.Phee Boon Poh, YB.Leew Chin Tong, YB.Ng Wei Aik serta Chong.

Bagi pihak PAS Negeri Pulau Pinang yang hadir berbuka puasa ialah YB.Hamdan Abdul Rahman, YB.Mujahid Yusuf Rawa, Ust Taquiddin Hamzah, YDP kawasan-kawasan, Dewan Ulama, Pemuda serta ahli jawatankuasa Badan Perhubungan PAS Negeri serta kawasan-kawasan Pas Pulau Pinang.

sumber :http://www.tranungkite.net/v7/