18 September 2013

Staf Komas didakwa kes tayang filem Sri Lanka

12 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -
KUALA LUMPUR: Pegawai Program Komas Lena Hendry berdepan pendakwaan berhubung penayangan filem “No Fire Zone" sebuah dokumentari pembunuhan beramai-ramai di Sri Lanka, Julai lalu.


Menurut satu kenyataan Komas hari ini, Lena diminta hadir ke Mahkamah Majistret Kuala Lumpur pada hari esok, 19 September, 2013.

"KDN telah mengeluarkan notis memaklumkan kepada Komas bahawa Lena Hedry akan didakwa dan dia diminta untuk hadir di mahkamah Majistret pada 19 September 2013 untuk didakwa di bawah akta penapisan filem," kata Tan Jo Hann, Pengarah Pusat Komas dalam satu kenyataan.

Hadi: Tak betul jika abai hak kaum lain

12 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -
Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata langkah menyalurkan bantuan kepada golongan bumiputera sahaja adalah satu tindakan tidak betul.

Katanya, PAS menganjurkan dasar negara berkebajikan dan bantuan seperti itu perlu diagihkan sama rata kepada semua kaum.

Menjerat Kedah dalam isu air

12 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] - 
SEWAKTU di bawah Pakatan Rakyat, kerajaan Negeri Kedah berusaha keras menyelamatkan hak-hak negeri berhubung air, dari menjadi mangsa 'penjajahan' oleh kerajaan Persekutuan. Kini apabila Kedah bertukar teraju kepimpinan kerajaan negeri, dengan mudah pula hak tersebut diserahkan kepada Pusat di samping negeri terpaksa menanggung beban tanggungan tertentu. Akibat yang tidak dapat dielakkan dan hampir pasti akan berlaku ialah kenaikan tarif air untuk rakyat!

Sepanjang 50 tahun BN mentadbir Kedah (1957-2007), negeri ini dibebani hutang sebanyak RM2.4 bilion, yang mana RM1.7 bilion daripada jumlah itu adalah pinjaman daripada Kerajaan Persekutuan untuk membiayai perkhidmatan bekalan air. 

Generasi muda turut terkesan dengan Chin Peng

12 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -
Biarpun kekejaman Chin Peng, pengganas komunis pada era 1948 hingga 1960 tidak dirasai generasi muda kini, namun rata-rata mereka bersetuju dengan keputusan kerajaan untuk tidak membenarkan abu mendiang dibawa ke Malaysia.

Generasi muda pelbagai bangsa memberitahu Bernama, mereka seolah-olah dapat menyelami penderitaan dan kesengsaraan rakyat Malaysia di zaman darurat yang berhadapan dengan keganasan dan kekejaman yang dilakukan oleh Parti Komunis Malaya (PKM) di bawah pimpinan Chin Peng.

Tingkat hubungan rakyat kepentingan kritikal Asean

12 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -
Asean bukan sahaja perlu meningkatkan tiga tonggaknya - politik/keselamatan, ekonomi dan sosiobudaya, tetapi juga hubungan sesama rakyat bagi memastikan kumpulan serantau itu terus kukuh selepas 2015.


Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman (kiri) berkata ini antara kepentingan kritikal bagi Asean untuk melakar masa depannya selepas 2015.

Wanita terperangkap 15 hari dalam perigi

12 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -
BEIJING 18 Sept. - Seorang wanita ditemukan masih hidup selepas terperangkap selama 15 hari dalam sebuah perigi terbiar dengan hanya memakan batang jagung dan minum air hujan.


Agensi berita Xinhua hari ini melaporkan, Su Qixiu, dipercayai terjatuh ke dalam perigi tersebut di perkampungannya di wilayah Henan selepas keluar mencari herba.

Mesir tahan jurucakap Ikhwanul Muslimin

12 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -
KAHERAH 18 Sept. - Polis Mesir menahan jurucakap pergerakan Ikhwanul Muslimin, Gehad El-Haddad, dalam satu serbuan di sebuah kediaman di daerah bandar Nasr, di sini semalam.

Menurut pihak berkuasa, bekas Gabenor wilayah Qalyoubiya, Hossan Abu Bkr antara yang ditahan bersama Gehad dalam serbuan tersebut.

Berjuang Melayu di dua musim

12 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Orang Melayu khususnya pemimpin dan penyokong Umno perlu merenung mengapa bangsa Melayu masih ketinggalan di sudut ekonomi walaupun dasar yang dirancang seperti Dasar Ekonomi baru (DEB) adalah baik dan mampu mengangkat taraf hidup golongan bumiputera.


Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad berkata, dasar yang dilaksanakan kerajaan untuk memperbaiki taraf hidup bumiputera dan orang Melayu khususnya digubal oleh pegawai yang profesional namun dilaksanakan oleh pemimpin politik yang tidak amanah.

Pendidikan berubah, anak-anak jadi tempat ujian

12 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -
KUALA LUMPUR: Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang menyeru agar kerajaan kembali kepada asas pendidikan mengikut acuan pembangunan manusia yang mempunyai fitrah dan roh sebagai hamba Allah.

Katanya,  sistem pendidikan yang ada pada hari ini malangnya tidak sebegitu menyebabkan anak-anak menjadi mangsa.


"Sistem pendidikan yang dibuat kerajaan sentiasa berubah, anak-anak kita dijadikan tempat ujian sahaja. Selepas gagal, buat yang lain puncanya tidak guna acuan yang ditetapkan oleh Allah Taala.