20 Januari 2010

Kes Felda : Mahkamah menyebelahi rakyat, macam mana pula di Perak ?

4 Safar 1431
Cina Islam.

Mahkamah Persekutuan kelmarin mengarahkannya supaya Felda membayar RM12 juta kerana menipu 354 peneroka sejak 1995. Malah panel tiga orang hakim yang diketuai oleh Tun Zaki Azmi sebulat suara enggan membenarkan Felda membuat rayuan.

Saya menganggap keputusan yang dibuat oleh Mahkamah Persekutuan itu telah menybelahi rakyat dan ianya sesuatu yang dialu-alukan. Tambahan pula saya ucapkan tahniah kepada Tun Zaki yang mengepalai jemaah hakin untuk mendengar dan memutuskan kes ini.

Kira-kira 600 orang, termasuk keluarga peneroka Felda Kemahang 3 dari Kelantan, yang memenuhi dewan mahkamah di Putrajaya, gembira menerima keputusan Mahkamah Persekutuantersebut.

Namun sesuatu yang malang di mahkamah yang sama telah berlaku untuk negeri Perak apabila krisis politik Perak yang dibicarakan di mahkamah tersebut nampaknya kurang penting, sedangkan kalau kes Felda melibatkan 354 peneroka di Perak melibat 2 juta lebih pendudk yang terkial-kial menunggu keputusan yang sebenarnya.

Semasa perbicaraan pada 5 November 2009 yang lepas peihak peguam DS. Nizar yang menmpilkan Pn. Ambiga untuk berhujah, dia telah mengemukakan bukti yang cukup kuat supaya lebih rakmai hakin mendengar kes tersebut kerana ia memberi kesan kepada 2.4 juta rakyat perak dan banyak lagi hujah yang diberikan.

Pertanyaan saya lagi kenapa Tun Zaki langsung tidak nampak batang hidung dalam kes ini, jauh sekali untuk mengepalai kes MB Perak. kalau kes Felda hanya untuk 354 peneroka dia sanggup tampil kenapa untuk 2.4 juta rakyat Perak dia tidak muncul.

Rakyat Perak sebenarnya secara jelas telah menolak BN dengan lebih 50 pratus undi telah diberikan kepada PAS, DAP dan PKR dan selepas itu mereka bergabung dalam gagasan yang dipanggil Pakatan Rakyat.

Namun keharmonian kehidupan politik dan rakyat terganggu dengan teruk apabila Perak menyaksikan berlakunya satu kuudeta yang terancang oleh Bn apabila mereka berjaya menafikan hak rakyat yang memilih secara demokratik dengan membeli 3 ADUN Pakatan Rakyat dengan nilai jutaan ringgit.

Kalau dalam kes Felda, mereka telah menipu 354 rakyat dan di Perak BN juga telah menipu rakyat dengan melanggar perlembagaan dan Undang-Undang Tubuh Negeri Perak demi kuasa yang telah hilang dan ditolak oleh rakyat. Mereka cuba mewujukkan kefahaman baru yang tidak benar iaitu bahawa mahkamah boleh mengesahkan seseorang sebagai MB.

Kalaupun Tun Zaki tidak mengepalai panel hakim untuk mendengar ke MB Perak kenapakah payah sangat untuk membenarkan lebih 5 hakim mendengarnya.

Selain itu nampak payah dan sesuatu yang tidak kena untuk mementukan siapakah pemenangnya. Setelah melewati 2 bulan kes ini masih belum diumumkan siapa yang menang.

Jelas dua kes yang berbeza ini ada persamaan yang sedikit saya utarakan. Rakyat Perak sesungguhnya menunggu-nunggu sesutu yang sebenarnya di pulihkan dalam sistem kehakiman negara termasuklah campurtangan pihak lain kepada badan ini. Seperti mana yang diucapkan oleh Tun Zaki beberapa hari lepas.

Sekali ini Mahkamah mampu melakukannya, dan ianya boleh bermula di Perak.

Malang tidak berbau, Kanak-kanak Mati Dihempap Televisyen

4 Safar 1431

Mungkin kejadian pertama seumpamanya apabila seorang kanak-kanak perempuan berumur tiga tahun , Cyndi Yeo (gambar)meninggal dunia selepas dihempap televisyen berukuran 24 inci di rumahnya di Bandar Putra, Kulaijaya, dekat sini, malam tadi.

Ketua Polis Daerah Kulaijaya Supritendan Zulkefly Yahya berkata kejadian berlaku kira-kira pukul 9.40 malam ketika mangsa, Cyndi Yeo, sedang menonton berseorangan di dalam bilik belakang di rumah tersebut.

"Kejadian disedari bapanya, Yeo Sung Wah, 38, yang terdengar bunyi sesuatu benda terjatuh di dalam bilik berkenaan dan disusuli jeritan anak perempuannya itu," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Beliau berkata Yeo yang ketika itu berada di ruang tamu terus bergegas ke bilik berkenaan lalu menemui anaknya yang tertiarap dihempap televisyen tersebut.

Katanya, Yeo yang merupakan seorang peniaga terus membawa Cyndi ke Hospital Kulai dan kanak-kanak tersebut disahkan meninggal dunia di hospital berkenaan pada pukul 12.20 tengah hari tadi selepas kecederaan teruk di kepala.

Cyndi katanya dipercayai tertarik wayar televisyen tersebut menggunakan kakinya yang menyebabkan televisyen itu terjatuh dari rak sebelum menghempap kanak-kanak itu.

Kes itu diklasifikasikan sebagai mati mengejut, katanya

Kejadian ini memberi pengajaran kepada ibu bapa bahawa televisyen bukan sahaja bahaya kepada anak-anak dari segi bahan penyiaran yang banyak melalaikan namun sekali ini juga dibuktikan bahaya bila ianya mengancam nyawa anak-anak kita bila dibiarkan ia menonton bersendirian.

Felda diarah bayar RM11 juta kepada peneroka

4 Safar 1431

Mahkamah Persekutuan hari ini enggan membenarkan Felda untuk merayu dan mengarahkannya supaya membayar RM12 juta kerana menipu 354 peneroka sejak 1995.

Kira-kira 600 orang, termasuk keluarga peneroka Felda Kemahang 3 dari Kelantan, yang memenuhi dewan mahkamah di Putrajaya, gembira menerima keputusan mahkamah tersebut.

Pengurus tanah rancangan tersebut yang telahpun meninggalkan dunia, telah menipu peneroka tersebut berhubung gred buah kelapa sawit mereka.

Panel tiga orang hakim yang diketuai oleh Tun Zaki Azmi, sebulat suara enggan membenarkan Felda membuat rayuan.

"Mahkamah puas hati bahawa tiada mana-mana bahagian dalam undang-undang bagi perkara ini disemak semula oleh mahkamah ini. Kami mengekalkan keputusan Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rayuan," kata Zaki dalam penghakiman lisannya.

Dua lagi panel hakim tersebut ialah Datuk Gopal Ram dan Datuk Zulkefli Ahmad Makinuddin.

Ekoran keputusan itu, maka 354 peneroka masing-masing dijangka mendapat antara RM25,000 dan RM30,000.

Mereka diwakili oleh sepasukan peguam yang diketuai oleh Wan Rohimi Wan Daud dan Yusfarizal Yusoff. Malaysiakini/-

[Fikrah Islamiah] Ciri-ciri wanita yang paling baik

04 Safar 1431H
Ahmad Baei Jaafar

Kekuatan lelaki bergantung kepada wanita yang baik. Sebaliknya wanita yang jahat boleh merosakan masa depan lelaki. Kenyataan ini mungkin tidak disenangi oleh baik lelaki mahupun wanita. Tapi kenyataan itu boleh dibuktikan seperti berikut:

Wanita :-

1. Isteri sambut kepulangan suami dengan senyuman
2. Isteri menyediakan minuman untuk meredakan kepenatan suami.
3. Isteri menyediakan kain tuala dan berus gigi untuk suami mandi sebelum solat maghrib
4. Isteri siapkan tempat tidur untuk suami berihat selepas solat isya’
5. Isteri menemani suami menjelang tidur dengan perbualan yang menghiburkan
6. Isteri siapkan pakaian untuk kerja dan menghidangkan sarapan pagi
7. Isteri menjaga diri, maruah diri, dan menjaga harta dan anak suami

Lelaki :-

1. Masalah suami di pejabat hilang serta merta, hati gembira melihat keadaan isteri
2. Masalah suami di pejabat hilang serta merta, hati gembira melihat keadaan isteri
3. Suami mandi dan tubuhnya kembali segar sebelum menghadap Allah
4. Jiwa suami tenang sambil merihatkan minda dan tenaga.
5. Suami beroleh tenaga baru kerana mendapat aura isteri
6. Suami pergi kerja dalam keadaan jiwa yang tenang dan terhibur
7. Suami dalam perjalanan ke tempat kerja penuh keyakinan dan dapat bekerja yang penuh ikhlas

Inilah yang dijelaskan oleh Rasulullah s.a.w. tentang sifat dan sikap sebaik-baik wanita atau isteri. Sabda Rasulullah s.a.w:

وَخَيرُ النِّسَاءِ مَنْ تَسُرُّكَ إِذَا أَبْصَرْتَ وَتَطِيعُكَ إِذَا أَمَرْتَ وَتَحْفَظُ غَيْبَكَ فِى نَفْسِهَا وَمَالِكَ

Hadis riwayat Ahmad, an-Nasaie dan al-Hakim ini bermaksud: “Dan sebaik-baik wanita ialah mereka yang boleh mengembirakan engkau apabila kamu melihatnya, dan yang mentaati kamu apabila kamu menyuruhnya, dan dia memelihara maruah dirinya dan harta engkau ketika ketiadaanmu.

Lihatlah betapa cerianya suami ketika pulang dari tempat kerja. Keadaan itu berterusan sehingga suami tidur dan bangun semula. Suami tidak mengharapkan sesuatu daripada isterinya kecuali belaian kasih dan manja sepanjang masa.

Sebaliknya jika isteri jahat, tidak mengikut panduan di atas, maka suami akan berhadapan dengan tekanan perasaan. Perhatikan contoh berikut:

Isteri :-

1. Isteri menyembut kepulang suami dengan pelbagai soalan perangkap
2. Isteri sebuk di dapur untuk membuat makan malam
3. Isteri asyik menonton tv
4. Isteri tidur di hadapan tv
5. Isteri menghantar suami di hadapan pintu tanpa memohon maaf kerana tidak berasa bersalah kepada suami
6. Isteri tidak menjaga maruah diri dan harta suami diperlakukan sesuka hati.

Suami :-

1. Suami yang hendak masuk rumah berkira-kira untuk keluar rumah, masalah menjadi bertambah berat
2. Suami yang dahaga ke dapat mengambil sendiri air minuman
3. Suami juga menonton tv
4. Suami menunggu dilayan isteri di atas katil
5. Suami pergi kerja dalam keadaan tidak ceria dan terbuku pelbagai persoalan yang belum terjawab
6. Suami di tempat kerja penuh kebimbangan.

Isteri yang tidak dapat melakukan perkara yang disebut dalam hadis di atas, adalah sejahat-jahat isteri. Dia telah merosakan masa depan suaminya. Suami tidak beroleh pahala malah boleh jadi berdosa. Menyedari keadaan ini, seseorang isteri harus melatihkan diri ke arah wanita yang terbaik. Semoga kehidupan mereka nanti terarah kea rah yang tepat.

Mencari Guru BM

04 Safar 1431H
Emel : muhd tiang

Assalamua'laikum...
Sekolah Menengah Shen Jai INGIN mencari seorang Cikgu B.Malaysia( boleh pertuturan dalam bhs Mandarin adalah diutamakan ) untuk mengajar Senior 1( Tingkatan 4 ) ke atas, saya memohon jasa baik Tuan YB tolong masuk blog tuan, sekiranya bolehlah.

Alamat: Lot No.6452, 8225, Mukim Sg.Raia, Daerah Kinta, Off Jalan Gopeng, 31300 Ipoh, Perak.
Tel: 05-3126717

Siapa yang berminat boleh hubungi alamat di atas atau email resume ke muhd_tiang@yahoo.com.
Sekian sahaja, terima kasih.

Drp: Muhammad K.Y.Tiang


PAKATAN RAKYAT SEMAKIN KUAT, KEZALIMAN BN SEMAKIN TERBONGKAR

04 Safar 1431H
Email : mohd hafez sabri

IPOH, Pesuruhjaya PAS Perak hari ini menegaskan bahawa Pakatan Rakyat Perak akan meningkatkan kualiti dan komitmen bekerja untuk rakyat bagi menyelamatkan rakyat dari terus ditipu oleh umno dan BN.

Beliau juga menegaskan, Pakatan Rakyat di Perak khususnya akan memastikan rakyat mendapatkan maklumat yang benar supaya semua rakyat jelata mengetahui dengan jelas perjuangan rakyat yang didokong oleh Pakatan Rakyat.

Menurut beliau, jika tidak kerana rampasan kuasa yang dilakukan oleh UMNO BN, sudah semestinya rakyat Perak akan hidup dengan aman di bawah pentadbiran Pakatan Rakyat.

Selain itu beliau juga menegaskan bahawa Pakatan Rakyat Perak khususnya tidak sesekali akan memberi peluang kepada umno BN untuk meracuni pemikiran rakyat jelata dengan belbagai lakonan bagi menutup kezaliman UMNO BN merampas negeri Perak secara tidak sah.

Disamping itu beliau juga menyeru agar rakyat menilai dengan sebaiknya bagaimanakah Sepanjang pakatan rakyat memerintah lima negeri, Selangor Perak Pulau Pinang Kedah dan Kelantan adakah bangsa dan rakyat yg di tindas? dan sepanjang 50 tahun BN memerintah hak rakyat sudah banyak tergadai akibat rasuah dan salahguna kuasa yang dilakukan UMNO BN.

Beliau turut mendakwa Umno sedang dalam proses memulihkan imej partiitu melalui program Juara Rakyat setelah terpalit dengan pelbagai isu yang menghakis kepercayaan rakyat terhadap mereka.

Memetik ucapan beliau "Kita lihat program ini lebih banyak kepada usaha membaik pulih imej Umno.Tapi pada waktu yang sama rakyat melihat isu yang lebih besar yang sepatutnya ditangani oleh pemimpin Umno belum selesai ”. jelasnya

"Sebagai contoh kos hidup rakyat yang semakin meningkat, rasuah yang berleluasa, kehilangan jet dan kes Menetri Besar Perak yang belum selesai,"ujarnya.

“ Kita juga tahu bahawa UMNO BN sedang berada dalam ketakutan kerana Pakatan Rakyat semakin hampir mengambil alih pentadbiran Malaysia di Putrajaya, dan jika Pakatan Rakyat berjaya memimpin rakyat Malaysia, UMNO BN bimbang segala kezaliman dan penipuan mereka terhadap rakyat akan dibongkarkan”.

Beliau juga menegaskan bahawa bagi manghadapi pembubaran DUN yang dijangka akan berlaku dalam masa terdekat ini, Pakatan Rakyat Perak sudah bersedia untuk mengembalikan keharmornian dan kestabilan hidup rakyat Perak dengan berkhidmat sepenuhnya untuk rakyat.

Invitation Renunion SK Panglima

04 Safar 1431H
Emel : Zamri keciks
Anugerah Juara Lagu 24

04 Safar 1431H
Email : ameer ..

Selepas anda gembira dan puas menonton Anugerah Juara Lagu ke 24, mengenai apa yang ada pada malam AJL 24 dengan tema Origami tersebut? Saya tidak mahu berkata mengenai dosa atau tidak diadakan program seperti itu kerana saya tahu anda lebih arif mengenainya. Apa yang membuatkan jari jemari saya menekan papan kekunci di laptop ini adalah untuk memberitahu dan berkongsi dengan anda illuminati sial ini memang sudah lama wujud di tanah air kita. Cuma sejak-sejak kebelakangan ini, mereka seolah sengaja menampakkan wajah mereka yang ditutupi ‘kain hitam’ itu.

Cadangan: Adalah lebih baik kalau anda boleh tonton kembali AJL 24 di website www.tv3.com.my selepas anda baca apa yang saya dapati dari siaran tv tersebut.

1) Pertama sekali, sila perhatikan gambar dibawah ini;

Apa persamaan dengan scene yang disnapshot ini?


Adakah ini satu kebetulan?

2) Yang kedua, anda juga mungkin dapat lihat apa persamaan penari-penari ini dengan salah satu dari kerabat-kerabat firaun yang dipercayai oleh mereka mempunyai suatu yang berkuasa?


Mungkin anda tidak hairan kerana sudah terlalu banyak kostum ala-ala bangsawan firaun selalu dipakai dalam acara-acara sebegini. Tapi, mengapa ingin dipertontonkan sangat si firaun yang telah dilaknat ini? Untuk mengetahui jawapannya, anda perlu buka fikiran anda dan fikirkan tentangnya..

3) Yang ketiga, Alyah yang merupakan finalis AJL 24 mengenakan gaun merah ala-ala lady in red.


Ingatkah anda lady in red? Mungkin ada diantara kita yang kurang tahu. Jom kita saksikan video di youtube apa itu lady in red.
Jadi apa yang dipakai oleh Alyah? Mungkin ada di antara kita kurang senang dengan persamaan ini, terpulang kepada anda. Bagi saya ini merupakan satu rancangan tertutup dan saya juga percaya yang di atas pentas itu juga tidak tahu menahu mengenai semua ini. Kebetulan? saya kata tidak.

Jom kita lihat apa yang seterusnya. Anda mungkin ada yang sudah tahu mengenai the Master Carpet, turut dikenali sebagai Checkered Floor, tetapi bagi yang belum tahu, sila ambil tahu. Ini adalah gambaran jelas mengenainya.


Adakah ia juga ada di AJL 24? Ya, memang ada.

* ketika persembahan Jeffry din
Kenapa dihamparkan juga? Ini juga terdapat di tali pengikat gitar yang dipakai oleh Bunkface dan beberapa orang guitarist yang lain. Cuba lihat gambar di atas.
Dan apa pula ini?

Apa persamaannya?

Ini adalah merupakan logo salah sebuah kumpulan nyanyian di Malaysia. Anda dan saya mungkin sudah sebati dengan nama Search. Terlalu ketara persamaannya. Saya tidak perlu menulis panjang kerana anda telah berfikir dan terfikir apa yang saya akan tulis.

Lihat ditangga turun naik di atas pentas ini. Terdapat susunan cahaya berbentuk piramid. Lihat snapshot di bawah


Pembaca sekelian, selalu dikatakan, ini hanya merupakan satu kebetulan sahaja. Tapi benarkah ia sebagai satu kebetulan? Kalau anda teruskan pandangan anda seperti itu, anda mungkin salah seorang mangsa makhluk perosak yahudi. Saya percaya bahawa apa-apa yang terjadi hari ini, bukan lagi kebetulan bahkan ia diatur sebaik mungkin. Untuk apa? bagi memperlihatkan kepada anda bahawa ia suatu kebetulan. Bebaskan minda anda.APA YG MENYERANG PORT DICKSON?

04 Safar 1431H
Email : Naninu Sakun

Assalamualaikum semua!

Kita dikejutkan dengan berita di Port Dickson seorang posmen telah cedera di kakinya yang didakwa oleh beliau buaya. Namun begitu para pakar dan doktor 2 termasuk MB Negeri Sembilan menafikan perkara ini. Hari ini MB Negeri Sembilan mendakwa ia bukan buaya atau spesis ikan dan menurut beliau pantai Port Dickson selamat. Cuba 1 Malaysia melihat gambar kaki posmen yg diserang. Betulkah bukan buaya? Ikan? atau yang seangkatan dengannya. Terumbu karangke yang gigit? Kalau bukan semuatu apa yang terjadi? SELAMATKAH Pantai Port Dickson? Saya letak kepada pembaca menilainya. Tapi bagi pihak saya, saya rasa masih belum selamat lagi Pantai Port Dickson kerana benda yg menyerang masih tidak diketahui lagi, selagi itu saya takkan membawa ahli keluarga mandi disitu. Anda? Tepuk dada tanya MB N9.............

ANAK KOMANDO REJIMEN 1


Pro-M diterima, pro-aspirasi makin hilang pengaruh

04 Safar 1431H

KUALA LUMPUR, 18 Jan: Pro-mahasiswa (pro-M) Nasional mengucapkan tahniah kepada kumpulan pro-M di Universiti Malaysia Terengganu (UMT) yang telah memenangi sebanyak 11 daripada 12 kerusi yang telah dipertandingkan dalam pilihan raya kampus, semalam.

Pengerusinya, Mohd Shafie Hashim berkata, walaupun terdapat halangan demi halangan oleh pihak pentadbiran dan 'tangan ghaib' yang tidak bertanggungjawab, namun kumpulan pro-M berjaya di UMT.

“Kemenangan ini membuktikan bahawa perjuangan pro-mahasiswa diterima oleh semua dan pro-aspirasi semakin hilang pengaruhnya,” ujarnya yang juga Pengerusi pro-M Universiti Malaya.

Katanya, kemenangan itu merupakan gelombang awal sebaik sahaja Misi-10 dilancarkan oleh pro-mahasiswa baru-baru ini.

“Selepas ini, pro-M akan terus meningkat usaha sehabis mungkin untuk memastikan gelombang kemenangan di UMT ini akan terus dibawa ke Universiti Islam Antarabangsa (UIA) yang dijangka tahu keputusannya 21 Januari ini dan seterusnya meresap ke kampus-kampus utama yang lain yang dijangkakan penghujung Januari ini,” katanya.

Sejak UMT dinaik taraf sebagai sebuah universiti pada 2007, tahun ini merupakan pertama kali dalam sejarah pro-aspirasi tumbang teruk apabila dalam pilihan raya kampus yang berakhir semalam di mana telah dimenangi pro-M yang baru dizahirkan kewujudannya pada kali ini.

Harakahdaily.net/-

UNICEF needs RM 410 million to help children in Haiti

04 Safar 1431H

KUALA LUMPUR, Jan 18: The United Nations Children’s Fund (UNICEF) has launched a “2010 Haiti Earthquake Children’s Appeal” in Malaysia to support its global appeal for RM 410 million (US$ 120 million).

Funds raised will be used to help children and families who survived the devastating earthquake that rocked Haiti on 12 January.

UNICEF’s request is part of a United Nations appeal for RM 1.9 billion (US$ 562 million), launched last Friday, to facilitate humanitarian operations for the next six months in one of the poorest countries on earth.

Haiti ranks 148 out of 179 countries on UNDP’s Human Development Index.

It has a long history of being struck by one natural disaster after another, and is struggling to recover from years of violence, insecurity and instability.

Given that nearly 50 per cent of Haiti's 10 million population is under the age of 18, UNICEF has a particularly critical role to play.

Focus in the days and weeks ahead are to prevent a second wave of disaster by ensuring against any outbreak of diarrheal infections and life threatening diseases.

In this case, water saves lives.

Besides supplies that were already in the country, UNICEF is organising aid from its pre-positioned regional stocks in Panama.

Additional shipments are being dispatched from the agency's central warehouse in Copenhagen, Denmark.

Over the weekend, a plane loaded with UNICEF emergency relief supplies arrived in Port-au-Prince carrying urgently needed water and sanitation supplies.

Experts in water and sanitation were also on the flight.

An earlier UNICEF shipment included water tanks, water purification tablets and rehydration salts.

In addition, UNICEF and its partners are intensifying emergency operations to protect the safety of children at risk.

One critical concern involves children who have become separated from their families and may find themselves without shelter, food, water or other basic necessities and at risk of violence and exploitation.

Those who wish to make donations to the Appeal in Ringgit Malaysia can do so through

1) credit card via UNICEF’s secure online donation site;

2) crossed cheque; and

3) Bank transfer (Maybank Account No. 514329427587).

For more information, please call UNICEF at (6.03) 2095 9154 or visit http://www.unicef.org/malaysia


Harakahdaily.net/-

4.39 juta penduduk belum daftar pemilih

4 Safar 1431

PUTRAJAYA - Kira-kira 28 peratus atau 4.39 juta penduduk negara ini yang berusia lebih 21 tahun dan layak bergelar pengundi masih belum mendaftar sebagai pemilih sehingga akhir tahun lalu, dengan 65 peratus daripada mereka adalah Bumiputera.

Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Datuk Wira Wan Ahmad Wan Omar berkata, daripada jumlah itu, Selangor mencatat jumlah yang paling tinggi iaitu seramai 787,000 orang, diikuti Johor (605,000), Perak (526,000) dan Sarawak (473,000).

“Pada pengamatan saya, majoriti iaitu 65 peratus mereka yang belum berdaftar ini terdiri dari kalangan Bumiputera, iaitu kaum Melayu dan kaum-kaum etnik di Sabah dan Sarawak kerana mengikut ratio penduduk juga kaum Bumiputera adalah kaum yang paling ramai.

“Daripada jumlah borang pendaftaran yang diterima baru-baru ini juga didapati lebih ramai belia daripada kalangan bukan Bumiputera yang mendaftar,” katanya ketika dihubungi Bernama, di sini semalam.

Sehubungan itu, Wan Ahmad meminta kerjasama daripada pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan (NGO), persatuan-persatuan belia serta mana-mana pihak yang ingin membuat perjumpaan atau apa jua acara melibatkan penyertaan yang ramai seperti karnival atau pesta agar turut memaklumkan kepada pejabat-pejabat pilihan raya negeri.

Dengan itu, katanya pejabat pilihan raya negeri dapat membuka kaunter pendaftaran pemilih, sebagai satu kemudahan mendaftar kepada mereka yang menghadiri majlis tersebut.

“Mereka boleh telefon sahaja untuk beritahu tentang perjumpaan itu, dan SPR sangat berbesar hati untuk membuka kaunter di sana,” katanya.

Beliau berkata, SPR juga akan melipatgandakan usaha pendaftaran pemilih melalui pembukaan kaunter di pusat membeli-belah, hari pelanggan di pejabat-pejabat kerajaan dan pesta-pesta tertentu, sebagai pilihan kepada orang ramai selain mendaftar di 700 pejabat pos di seluruh negara.

Selain itu, katanya SPR juga sering turun padang ke kawasan-kawasan pedalaman, selain melantik Penolong Pendaftar Sementara di kalangan parti-parti politik untuk mendaftarkan mereka yang layak ini.

SPR juga akan meminta kerjasama media elektronik seperti radio dan televisyen untuk menimbulkan kesedaran terhadap golongan yang belum berdaftar itu agar segera mendaftar, katanya.

Bagaimanapun, Wan Ahmad berkata, ia semua tertakluk kepada sikap individu itu sendiri, kerana kajian oleh SPR sebelum ini mendapati sikap suka menunggu hingga ke saat akhir adalah punca utama mengapa mereka belum berdaftar walaupun telah layak untuk berbuat demikian.

“Setiap kali pilihan raya umum diadakan, SPR menerima lebih satu juta borang pendaftaran baru, jadi bayangkan dalam tempoh satu atau dua bulan borang itu perlu disahkan. Bila tak sempat didaftar dan mereka tidak boleh mengundi mereka salahkan SPR, padahal mereka boleh mendaftar bila-bila masa sepanjang tahun. - Bernama

Nizar: No news yet from the Fed Court on MB vs MB

04 Safar 1431H

IPOH, Jan 18: Amid intensifying speculation that snap elections will soon be called in Perak, deposed Pakatan Rakyat Mentri Besar Nizar Jamaluddin said that although the Federal Court had still not informed him when judgment will be delivered on his suit against Umno leader Zambry Kadir, he was prepared for any eventuality.

“No news, nothing yet although rumours have certainly been rife these few weeks,” Nizar told Harakahdaily in an interview. “But neither I nor my lawyers have received any notification yet.”

Zambry, who was installed as the Umno-BN chief minister, had recently gone to Saudi Arabia to meet with Prime Minister Najib Razak, who was there on an official visit.

Their overseas encounter raised eyebrows, sparking talk that Zambry - unable to garner support for his administration despite having illegally overthrown Nizar a year ago - was now seeking to dissolve the legislative assembly. This would pave the way for a state-wide election, which has been much clamoured for by Perakians.

Judiciary tarnished

In one of the most controversial cases in Malaysian legal history, Nizar had sued Zambry for illegally usurping his position as the chief minister of Perak in February 2009.

The High Court had on 11 May ruled in his favour, with Justice Abdul Aziz Rahim declaring him the rightful Mentri Besar of Perak as he had not resigned and could only be removed by a vote of no-confidence taken by the legislative assembly. In other words, the Sultan of Perak did not have the constitutional authority to sack the chief minister.

However, on May 22 and at lightning-quick speed, a three-man bench at the Court of Appeal overturned the High Court decision on the grounds that Nizar had ceased to command the majority of the legislative assembly.

Nizar then appealed to the Federal Court, which heard the case on November 5. Only a five-man bench was convened at the apex court although Nizar had requested for the maximum 11-man panel because of the gravity of the suit - which is to determine who is to govern Perak.

After a one-day hearing, the Federal Court reserved judgment and till now, Malaysians – especially Perakians – are awaiting the outcome. Given the judiciary’s record of bowing to political pressure from top Umno leaders, most Malaysians fear the final decision may favour Zambry.

We will never turn our backs on Perakians

Nevertheless, Nizar is unfazed. To him, it does not matter if the final decision goes against him or if Zambry tries to slip a fast one past him by dissolving the assembly to regain the political advantage with voters.

For Nizar, no matter which, it is all in a day's work. Even if he is re-installed the Mentri Besar, both he and Pakatan have promised fresh election to allow Perakians to choose the government they wished.

“I think all of us Malaysians and Perakians know what is blowing in the wind. We know the level of corruption and consequently how great is the need for reform. But we cannot give up,” the 52-year engineer by training said.

“For us in Pakatan, we will continue to run a parallel government to monitor and keep track of the usurper Umno-BN. We will do our best to make sure that the rights and interests of the Perak people are protected. We won’t hesitate to publicize any wrongdoing that we come across and unravel.

“In Perak Pakatan, we are very close-knit and united. We go out and meet the people, engage them, and try to service and help them, as a group. We plan many activities together. And the results have been tremendous. We are very well received everywhere we go and the people always encourage us and tell us not to give up. That alone keeps us going.”

More unscrupulous policies

Nizar also slammed PM Najib over the latest public uproar – this time, the spate of attacks against non-Malay places of worship.

It was Najib who had orchestrated the Umno coup d’etat of the Pakatan state government in Perak. The PM is now in the spotlight once again.

He has been widely blamed for the recent outbreak of religious bigotry – one of the worst in the nation’s history – by fanning religious fanatics with his communal rhetoric aimed at garnering political support from the Malays for his Umno party.

“It is one of the most ridiculous and unscrupulous acts. It has gone out of control and Umno is now trying to cover up. But instead of coming out with a good and sincere solution, the Umno government says East Malaysia can use Allah but West Malaysia cannot. Is it trying to divide the country now?” said Nizar.

Minister in the PM’s Department Nazri Aziz had said in a recent press interview that the government would allow the word Allah to be used by Christians in Sabah and Sarawak but not in the peninsula.

The contradictory and confusing stance has been widely denounced by civil society as well as by Church leaders.

Harakahdaily.net/-

Hutang Kerajaan Brunai Darussalam Paling Rendah di Dunia

4 Safar 1431

"Laporan Daya Saing Global 2008 hingga 2009" yang dikeluarkan oleh Forum Ekonomi Dunia menyebut hutang kerajaan Brunai Darussalam paling rendah di dunia. Kestabilan ekonomi makronya menduduki tempat kedua, selepas Kuwait.

Berdasarkan media Brunai Darussalam, krisis kewangan global yang berlaku dari 2008 hingga 2009 hampir tidak membawa kesan negatif kepada negara itu. Sebaliknya, krisis itu menggalakkan program pembangunan ekonomi yang baru dan membawa reputasi baik kepada negara itu di arena antarabangsa serta meningkatkan keyakinan peniaga luar. Laporan Forum Ekonomi Dunia juga menyebut, "Laporan Brunai Darussalam" yang dikeluarkan oleh Kumpulan Perdagangan Oxford, London bersama-sama Jabatan Perdana Menteri Brunai Darussalam pula mengakui kestabilan kewangan dan kecukupan rizab mata wang asing negara itu

Berkunjung ke Langkawi lagi

04 Safar 1431H
Subky Latif

PERTAMA kali saya ke Langkawi sekitar 40 tahun lalu ketika Menteri Besar Kedahnya Tun Syed Ahmad Shahbudin.

Saya bersama rombongan penulis ke situ selepas satu acara persuratan di Alor Setar. Bersama rombongan itu Harun Aminur Rasyid, pendidik dan pujangga terkenal tanahair yang menetap di Singapura.

Langkawi sebuah pulau desa nelayan yang sebahagian atau separuh dari tanahnya kebun getah Liew Boon Siew, jutawan Pulau Pinang yang terkemuka ketika itu.

Ia pulau perkelahan yang dikunjungi sekali sekala. Pekan utamanya, Kuah, pekan rumah kedai kayu beberapa puluh pintu saja. Ia pekan kecil.

Tiada yang menarik saya untuk datang lagi jika tiada hal tertentu. Tetapi saya diundang beberapa kali berceramah di pulau lagenda Mahsuri itu.

Semalam saja saya di situ. Tiba ketika senja. Berangkat dari pulau itu sebaik matahari terbit kerana Menteri Besar Syed Ahmad Shahbudin mempelawa saya pulang dengan feri rasmi.

Yang terakhir saya ke situ ketika anak bungsu saya belum bersekolah rendah dan sekarang dia siswa tahun pertama universiti.

Ketika itu Langkawi baru dibangunkan sebagai pusat pelancongan terkenal dunia. Saya menginap di syele Bumiputera di Pantai Canang yang tidak menghidangkan minuman keras kepada pelanggan.

Antara pelancong antarabangsa yang sudah ramai suka memilih rumah tumpangan yang diiklan bebas minuman keras. Mengapa mereka suka rumah tumpangan itu?

Mereka hendak mengelakkan mengambil minuman keras. Tahi arak itu memberitahu, mereka sebolah-bolehnya mahu menjauhkan arak. Tapi kalau mereka terlihat botol arak, mereka tidak terdaya mengelaknya. Justeru itu mereka memilih rumah tumpangan yang restorannya tidak menjual arak.

Allah bantu tuan syele yang tidak menperdagangkan arak dengan tidak putus-putus kaki botol menginap di tempatnya.

Menteri Besar ketika itu Tan Sri Sanusi Joned yang terkenal di Langkawi masa itu dengan projek menanam padi di bumbung rumah. Saya cari bendang itu. Terdapat sebuah rumah saja yang menyambut seruan Tan Sri Sanusi.

Langkawi ketika itu sudah didatangi ramai tetapi belum jadi pusat pelancongan yang besar.

Jeti di Kuah belum dipenuhi gerai. Sebahagian dari pekan Kuah dapat dilihat dari jeti dan orang yang tiba di jeti dapat dilihat dari jalan besar.

Sudah ada bangunan-bangunan besar, tetapi rumah-rumah kedai kayu masih beroperasi. Pusat membeli belah baru ada dan belum banyak.

Masa itu belum banyak jalan yang bersimpang siur. Tidak sukar memandu walau pun tidak biasa dengan suasana tempatan.

Setelah hampir 20 tahun dari kunjung yang terakhir, saya datang lagi ke Langkawi dengan kapalterbang murah. Saya tiba malam. Sepanjang 20 minit perjalanan dari Lapangan Terbang ke rumah tumpangan di Pantai Tengah, masih di kawasan Canang, tak putus-putus dengan gerai di kiri kanan jalan dan cahaya lampu yang benderang dan berkilauan, terasa seperti berada di kota kayangan dunia.

Gerai-gerai penuh dengan manusia berbagai bangsa dan kebanyakannya orang berkulit putih berambut perang. Waktu siangnya tidak seindah malam. Tetapi tetap dapat melihat manusia berbagai bangsa mundar mandir di jalan dengan pakaian orang bekelah. Tidak ada yang separuh bogel atau tiga suku bogel di jalan-jalan di luar pantai.

Bagi masyarakat Malaysia khususnya orang Melayu yang tidak berpeluang menjelajah ke seluruh dunia, dengan pergi ke Langkawi, berpeluang melihat berbagai jenis dan rupa manusia dari segala pelusuk dunia.

Orang Eropah dari berbagai negara seperti Itali, Finland, Perancis, Jerman, Inggeris dan lain-lain. Arab dari berbagai kabilah. India dari India dan China dari China memenuhi kawasan antarabangsa yang tidak jauh dari lapangan terbang dan berdekatan dengan pantai.

Tidak perlu mereka ke Eropah dan ke mana-mana di dunia untuk melihat manusia dari berbagai bangsa, memadai pergi ke Langkawi. Penuh dengan manusia berlainan keturunan dan budaya.

Pantainya dari gelap pagi lagi penuh dengan orang berjogging atau berlari-lari anak membuat hal masing-masing. Dan pantai-pantainya tidak lagi jadi pantai di Tanah Melayu dengan orang timur yang berbudaya lembut, tinggi dan mulia. Tetapi ia sudah jadi pantai dunia penuh dengan laki-laki perempuan, tua muda seperti dunia barat.

Di gigi air orang berjalan mundar mandir dan di gigi pantai pula oleh berjemur terlentang dan meniarap. Payah mencari orang Melayu tetapi senang menemui orang Rusia.

Saya terjumpa keluarga orang Rusia sekitar sepuluh orang, datang seminggu dengan jet peribadi. Rusia baru terlepas dari belenggu komunis, sudah ada orang kaya yang boleh datang dengan jet sendiri dan selepas seminggu terus pulang ke Moskow.

Jeti kuah sudah penuh dengan gerai. Suasana jeti sudah tidak lagi dilihat dari jalan besar. Semuanya sudah terlindung dari bangunan dan gerai yang tumbuh cepat. Kuah sudah jadi macam Singapura dan Pulau Pinang tiga puluh tahun dulu.

Kuah jadi pusat membeli belah. Gedung-gedung bebas cukai menarik orang dari luar menghabiskan duit di situ. Singapura dan Pulau Pinang itu bangun dan membesar kerana status bebas cukai. Apabila Singapura dan Pulau Pinang sudah ditutup dari bebas cukai, maka Langkawi pula tempat tumpuan baru.

Semuanya murah, cuma duit saja tidak cukup.

Di Kuala Lumpur anak dan cucu tidak pernah melihat lembu, kerbau dan kambing. Masih ada sawah dan kebun di Langkawi. Sebelumnya mereka makan daging binatang ternakan itu saja tetapi di Langkawi mereka baru mengenali kerbau dan lembu makan rumput di tapak sawah yang kering kerana musim bersawah belum tiba.

Seorang penduduk tempatan yang ada tanah mahu membangunkan rumah tumpangan bagi pelancong. Tetapi takut subahat kerana mungkin ramai yang datang itu pasangan yang tidak nikah.

Bagaimana? Saya kata, iklankan hanya pasangan yang ada dokumen perkahwinan boleh menginap. Jika pasangan yang tidak dokumen itu, boleh menginap di bilik berlainan dan sedikit berjauhan. Dengan iklan itu suami isteri saja yang diterima jadi tetamu.

Amat payah untuk memikirkan bagi menjadikan Langkawi tempat yang mendapat keredhaan Ilahi.

Harakahdaily.net/-

SELENA TAY: Rakyat Malaysia mudah lupa

04 Safar 1431H
Selena Tay

Tun Dr. Mahathir pernah berkata ‘Melayu mudah lupa!’ Sebenarnya bukan sahaja Melayu mudah lupa tetapi kebanyakan rakyat Malaysia dari semua kaum pun mudah lupa juga.

Daya ingatan yang singkat inilah yang membawa kemenangan kepada Barisan Nasional sehingga kini. Mujurlah pada tahun 2008, daya ingatan rakyat telah diberi satu jolokan oleh skandal pita Lingam itu. Jika tidak, saya yakin parti-parti pembangkang tidak boleh memenangi 5 buah negeri di Semenanjung Malaysia dan 10 buah kerusi Parlimen di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

Ada orang yang meramalkan bahawa pilihanraya umum akan diadakan pada hujung tahun 2010 ini. Namun demikian walaupun pilihanraya umum diadakan hujung tahun ini ataupun dalam tahun 2013, daya ingatan rakyat mesti sentiasa diperkukuhkan dengan satu senarai ‘Masterlist’ yang menyenaraikan skandal-skandal BN yang melibatkan penyalahgunaan wang/kuasa.

Senarai ini mestilah dipaparkan, dipamirkan dan diedarkan pada setiap forum, ceramah, roadshow dan konferens Pakatan Rakyat terutamanya dalam ceramah kepada orangramai.

Senarai skandal BN (dibuat secara rawak oleh penulis ini):-

1) Port Klang Free Zone (PKFZ) melibatkan penyelewengan wang sebanyak RM12.5
billion
2) Kes pembelian Eurocopter
3) Kes pembelian kapalselam Scorpene
4) Kes kehilangan 2 enjin jet dalam tahun 2007
5) BALKIS
6) Istana Khir Toyo
7) Pita Lingam
8) Kematian A Kugan semasa berada dalam tahanan - tahun 2009
9) Kematian Teoh Beng Hock di Plaza Masalam selepas disoal-siasat - tahun 2009
10) Kes pembelian dakwat untuk pengundian dalam Pilihanraya Umum - tahun 2008
11) Kes pembunuhan Altantuya Shariibuu – Oktober 2006
12) Kes Private Investigator Bala – Julai 2008
13) METRAMAC
14) BMF
15) APs
16) Datuk Seri Anwar Ibrahim dipukul semasa dalam lokap
17) Rampasan kuasa di Perak - Februari 2009
18) Kes perempuan bogel yang dipaksa mencangkung sambil menarik telinga
dalam tahanan - November 2005
19) Kekecohan semasa Bersih Rally - November 2007
20) Kekecohan semasa Hindraf Rally - November 2007
21) Protes kenaikan harga minyak, orangramai dipukul dan dicederakan - Mei 2005
22) Protes mengenai KESAS

Dapat dilihat diatas bahawa daya ingatan penulis adalah agak baik. Senarai sebeginilah yang patut diedarkan kepada rakyat untuk disimpan sebagai rekod dan sebelum hari mengundi, rakyat perlu digesa untuk mengkaji semula senarai ini sekali lagi.

Jika Pakatan Rakyat membuat satu senarai seperti diatas, saya yakin rakyat Malaysia akan diberi peringatan yang sewajarnya.

Saya percaya orang cerdik-pandai dalam Pakatan Rakyat boleh membuat senarai yang lebih canggih lagi. Oleh itu, sila mula buat senarai ‘Masterlist’ sekarang juga, takut lewat nanti, akan lupa pula.

Harakahdaily.Net/-

Juara Rakyat bukti Umno kritikal

04 Safar 1431H

KUALA LUMPUR, 18 Jan: Naib Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man mendakwa Umno kini dalam keadaan terdesak untuk mendapatkan sokongan rakyat sehingga terpaksa mengadakan Program Juara Rakyat.

Beliau berkata, usaha Umno membuka kaunter daftar pemilih dan keanggotaan Umno pada setiap siri program Juara rakyat di seluruh negara adalah kerana mereka menyedari kemerosotan sokongan rakyat khususnya generasi muda terhadap parti itu.

"Juara Rakyat ini menunjukkan usaha terdesak Umno yang sedang dalam keadaan kritikal dari segi sokongan pengundi khususnya generasi muda," katanya ketika dihubungi Harakahdaily petang tadi.

Pesuruhjaya PAS Pahang itu turut mendakwa Umno juga telah menyalahgunakan peruntukan kerajaan untuk menjayakan program tersebut.

"Juara Rakyat ini lebih kepada usaha mengambil kesempatan ke atas dana kerajaan untuk kukuhkan kedudukan Umno.

Semalam, Ketua Penerangan Umno,Datuk Ahmad Maslan berkata, usaha membuka daftra pemilih itu pada setiap siri Juara Rakyat itu adalah bagi membolehkan lebih ramai yang belum lagi mendaftar keanggotaan Umno dan pemilih dapat mendaftar segera, dan dapat menunaikan hak mereka sebagai pengundi.

Tuan Ibrahim berharap agar PAS memandang serius mengenai gerakan daftar pemilih terutamanya di kalangan anak-anak ahli dan penyokong parti bagi mengelakkan Umno mengambil kesempatan terhadap mereka.

"PAS perlu bersungguh-sungguh dalam isu daftar ahli dan pemilih ini kerana semua parti sedang berusaha menarik rakyat supaya mendaftar parti masing-masing.

"Pejabat Agung PAS juga mengambil inisiatif menggerakkan kempen keahlian an daftar pemilih ini," katanya.

Beliau turut mendakwa Umno sedang dalam proses memulihkan imej parti itu melalui program Juara Rakyat setelah terpalit dengan pelbagai isu yang menghakis kepercayaan rakayt terhadap mereka.

"Kita lihat program ini lebih banyak kepada usaha membaik pulih imej Umno.Tapi pada waktu yang sama rakyat melihat isu yang lebih besar yang sepatutnya ditangani oleh pemimpin Umno belum selesai.

"Sebagai contoh kos hidup rakyat yang semakin meningkat, rasuah yang berleluasa, kehilangan jet dan kes Menetri Besar Perak yang belum selesai,"ujarnya.

Harakahdaily.net/-

AJK MASJID: UMNO TIDAK BANTAH?

04 Safar 1431H

Kenyataan Media (18 Januari 2010)

Dewan Pemuda PAS Negeri Perak (DPPN Pk) masih menunggu komen terbaru daripada Dato’ Mohd Khusairi Abdul Talib, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kawasan Slim yang juga Setiausaha Badan Perhubungan UMNO Negeri Perak berkaitan isu perlantikan Ahli Jawatankuasa (AJK) Masjid setelah selesai Persidangan Ke-169 Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak (MAIAMP) baru-baru ini.

Rakyat maklum bahawa pada Persidangan Ke-169 MAIAMP yang telah di pengerusikan oleh Raja Muda Perak, Raja Dr Nazrin Shah baru-baru ini, Kerajaan kudeta Barisan Nasional (BN) Negeri Perak tidak menghantar wakil kerana Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir selaku Pengerusi Jawatankuasa Agama Islam telah mengikuti rombongan Datuk Seri Mohd Najib Razak ke Arab Saudi. Walaupun Datuk Najmuddin Alias Al-Hafiz selaku Penasihat Agama Islam kepada Menteri Besar kudeta, beliau tidak layak untuk hadir di dalam persidangan tersebut.

Di lihat jelas UMNO tidak mementingkan urusan Agama Islam di tambah pula dengan suasana tegang berkaitan kalimah Allah dan berbagai isu Agama Islam yang perlu di tangani segera. UMNO seolah-olah tidak menghormati Raja Dr Nazrin Shah semasa persidangan tersebut berlangsung kerana tiada seorang pun wakilnya yang hadir dalam persidangan tersebut. Isu AJK Masjid yang masih belum selesai, jelas memperlihatkan bahawa UMNO tidak serius di dalam perkembangan Agama Islam di Negeri Perak khasnya. DPPN Pk mendesak supaya UMNO menghormati keputusan perlantikan AJK Masjid yang telah di perkenan oleh Raja Dr Nazrin Shah dan tidak menggunakan saluran media untuk mencari kesalahan yang sepatutnya di bawa semasa persidangan tersebut.

DPPN Pk akan menunggu respon daripada UMNO berkaitan perlantikan AJK Masjid ini. UMNO jangan cuba merosakkan institusi Masjid sebagai gelanggang dan juga pentas politik murahan mereka. DPPN Pk memohon Raja Dr Nazrin Shah selaku Yang Di Pertua MAIAMP agar tidak tunduk dengan desakan UMNO untuk menjadikan AJK Masjid sebagai AJK Masjid UMNO.


SALMAN HAJI SALEH
Naib Ketua,
Dewan Pemuda PAS Negeri Perak.

ZAMBRY BERTEMU NAJIB DI ARAB SAUDI : PETANDA BUBAR DUN PERAK

04 Safar 1431H


Kenyataan Media (18 Januari 2010)

Dewan Pemuda PAS Negeri Perak (DPPN Pk) meminta semua jentera Pemuda PAS khasnya dan Pakatan Rakyat amnya supaya bersedia dengan pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak yang akan di umumkan bila-bila masa sahaja. Rakyat Negeri Perak dan pegawai kerajaan tentu lega dengan pembubaran DUN Perak ini di lakukan segera demi keharmonian dan kesejahteraan yang akan kembali pulih. DPPN Pk melihat banyak petanda-petanda bahawa pembubaran DUN Perak ini akan di lakukan dalam tempoh yang terdekat kerana pentadbiran kerajaan negeri semakin lumpuh.

Dengan pertemuan yang telah di lakukan oleh Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir dan Datuk Seri Mohd Najib Razak semasa di Arab Saudi baru-baru ini, sudah tentu akan membawa khabar berkaitan krisis rampasan kuasa oleh Kerajaan Negeri kudeta Barisan Nasional (BN) di Perak. Datuk Seri Zambry yang sanggup tidak hadir ke Persidangan Ke-169 Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak (MAIAMP) yang di pengerusikan oleh Raja Muda Perak baru-baru ini di lihat ada perkara lebih penting yang akan di bincangkan dengan Datuk Seri Najib di Arab Saudi.

DPPN Pk juga telah mendapat sumber maklumat berkaitan majlis mengadap yang telah diadakan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR) bersama Seri Paduka Sultan Perak awal November yang lalu menghangatkan lagi suasana pembubaran DUN Perak kelak. Pada awal Februari ini pula telah menandakan setahun rampasan kuasa oleh Datuk Seri Zambry bersama kerajaan negeri kudetanya. Disebabkan itulah Datuk Seri Zambry akan menyenaraikan pencapaian 11 bulan pentadbirannya berbanding 11 bulan pemerintahan Datuk Seri Ir Haji Mohammad Nizar Jamaluddin.

DPPN Pk melihat suasana ini cukup untuk rakyat menilai sendiri krisis yang telah berlaku di Perak. Datuk Seri Zambry yang terdesak juga telah cuba mengawal media-media Cina untuk memastikan kaum Cina akan menyokong BN walaupun MCA yang masih tidak dapat di pulihkan. DPPN Pk meminta dan merayu kepada rakyat supaya kezaliman dapat di hapuskan dan keadialan dapat di tegakkan.


MOHD NUR AMIN
Pemangku Ketua,
Dewan Pemuda PAS Negeri Perak.