25 April 2010

Hulu Selangor : Gelangang telah dibuka, rakyat tentukan siapa pemenangnya hari ini .

10 Jamadil Awal 1431H.

Tempoh berkempen yang telah tamat pada jam 12 malam tadi menyaksikan suasana kempen paling buruk dalam perkiraan saya sebelum dari ini. bayangkan sebagaimana kita maklum Barisan Nasional sejak awal menggunakan serangan peribadi kepada calon Pakatan Rakyat sejak calon kita ZAid Ibrahim di umumkan.

Tindakan yang disifatkan oleh Tok Guru Nik Aziz sebagai tindakan orang bodoh itu adalah gambaran yang membuktikan BN sudah sangat terdesak dan bimbang dengan gelombang Isu yang dibentangkan oleh penceramah Pakatan Rakyat.

Seperti yang dijangkakan BN telah semaksima mungkin untuk membelanjakan wang dari kocek wang rakyat untuk dijadikan umpan untuk menarik undi di Hulu Selangor. Satu tindakan yang biasa berlaku setiap kali PRK.

Dalam keadaan semua badan adan agensi kerajaan diarahkan berbelanja dengan berhemat , saya tidak pasti dari manakah wang yang turun ke Hulu Selangor.

Selain itu jani-janji manis yang BN taburkan tidak kurang rancaknya. Mee segera yang disifatkan membazir oleh pemimpin UMNO sebelum ini sudah dilupakan malah datang dengan lebih banyak jenama dan perasa.

Terkahir BN memancing undi untuk pengundi di Felda Sungai Buaya dengan Najib Razak, berkata bayaran pendahuluan RM 1000 yang melibatkan peruntukan keseluruhan RM5 juta kononnya akan menamatkan penantian 15 tahun bekas peneroka Sungai Buaya dan waris mereka berhubung isu pampasan tanah tertunggak. Najib berkata bayaran itu diberi dalam bentuk RM1,000 tunai dan bakinya RM 49,000 dalam bentuk bank draf.

Tidak kurang janji BN dengan lebuhraya bertingkat .Pembinaan projek pembinaan persimpangan bertingkat Sungai Buaya di Lebuh Raya Utara-Selatan yang menelan belanja kira-kira RM85 juta, didakwa oleh Menteri Kerja Raya sebagai projek lazim bagi kerajaan dalam usaha menyediakan kemudahan asas kepada rakyat.

Itulah antara kempen-kempen pembangunan yang BN tawarkan kepada rakyat. Namun kerana BN tidak yakin dengan penerimaan rakyat dengan politik lama itu, kerana itulah isu peribadi Zaid terus menerus dimainkan oleh BN .

Apapun pengundi di Huliu Selangor saya kira sangat arif dan matang dalam perkara ini. Kempen Pakatan Rakyat telah mampu melonjakkan jumlah undi sehingga saya jangkakan dapat memenangkan calon pakatan Rakyat.

Rakyat Hulu Selanmgor sudah sangat insaf dan sedar dengan pembohongan dan dosa BN dan UMNO. Tambahan pula calon BN Kamalanathan tidak mampu menampilkan Imej sebenar sebagai tokoh yang mampu membela rakyat Hulu Selangor.

Kelmarin Zentrum Future Studies Malaysia memberikan 78 peratus undi Cina memihak kepada Pakatan Rakyat dalam pilihan raya ini. Kajian Zentrum menunjukkan 61 peratus masyarakat Melayu memilih BN manakala sokongan kaum India adalah sebanyak 54 peratus.

Hasilnya, badan yang dipimpin oleh Dr Abu Hassan Hasbullah ini menjangkakan PKR akan menang dalam pilihan raya ini dengan mendapat 51.7 peratus dan BN 48.3 peratus. Ini keputusan pada dua hari sebelum mengundi iaitu pada 23 April.

Sebelum itu, Zentrun memberikan kemenangan kepada BN antara 63 hingga 54 peratus sehingga pada 23 April kajian Zentrun menunjukkan PKR akan menang.

Kempen malam tadi diakiri dengan kehadiran dan doa dari Tok Guru Nik Aziz, dua hari suntuk beliau berada di sini untuki membantu calon Pakatan Rakyat. Kesan dan lonjakan undi dengan kehadiran ini tidak dapat dinafikankan dan mungkin boleh mencapai jumlah 5 pratus hingga 10 pratus.

Kalau benar kajian dan jangkaan saya diatas, InsyaAlah Calon pakatan Rakyat kan ditabalkan sebagai Wakil Rakyat baru sebelum lewat malam ini.

DRS. KHALIL IDHAM LIM
ADUN TITI SERONG.

Tidak rasmi: PKR 7,770 BN 6,504 pada 7 malam

Kemenangan awal menunjukkan PKR memang dua pertiga undi daripada kawasan majoriti pengundi Cina - di bawah 85 peratus yang menurut pemimpin PKR, Lim Kit Siang, perlu diperolehi calon PKR.

PKR dijangka kalah di gugusan Felda yang majoriti pengundinya adalah Melayu.

Jadikah debat pada malam ini ?

9 Jamadil Awal 1431h.

Kelmarin Naib Presiden PKR Azmin Ali mencabar Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berdebat dengan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim malam ini, sekali gus mengesahkan ura-ura program tersebut yang diiklankan melalui kain rentang di pelbagai tempat.

Debat Datuk Seri Anwar dan Najib di laporkan mendapat permit polis sudah dapat. Namun menjadi persoalannya sekarang adakah debat itu jadi dan Najib atau wakilnya datang malam ini pada jam 9.00 malam ditempat seperti yang ditetapkan.

Najib dipersilakan hadir dengan membawa penyokongnya di stadium mini Kuala Kubu Bharu bagi berhujah tetang kewajaran kerajaan melantik Apco Worldwide sebagai firma perunding kepada kerajaan Malaysia.

Hebahan media mengenai program kempen calon PKR Datuk Zaid Ibrahim pula menunjukkan Anwar, Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Aziz Nik Mat dan Zaid akan juga hadir pada ceramah di situ.

Bagaimanapun, seorang pegawai pejabat perdana menteri dilaporkan menafikan Najib akan menyertai majlis debat itu.

Sementara itu, Setiausaha Agung PKR ketika ditemui pada ceramah yang sama di Sungai Buaya berkata, walaupun tiada sebarang surat rasmi dihantar bagi menyatakan cabaran itu, ia sudah cukup untuk “berkomunikasi” dengan Najib.

“Saya percaya Najib pun tidak masuk pejabat sekarang,” katanya ketika ditanya tentang cabaran yang hanya dibuat melalui pentas ceramah dan kain rentang sahaja

OKU ,Warga Emas dan Ibu Tunggal Terharu Ziarah Jejak Fakir PAS dan PR Miri


9 Jamadil Awal 1431H.
PAS Miri

Program Ziarah Jejak Fakir kali ini pasti meruntun jiwa Sukarelawan PAS dan rakan rakan komponen Pakatan Rakyat Miri apabila lebih 17 keluarga yang disantuni adalah dari warge emas yang mengalami sakit tua dan uzur,warga OKU dan ibu tunggal miskin. Destinasi kali ini adalah Kampung Pengkalan Lutong ,kira kira 15 km dari bandaraya Miri. Misi kali ini yang merupakan misi kebajikan kali ketujuh tahun ini desekitar Miri oleh PAS Kawasan diketuai sendiri YDP PAS Kawasan;Tuan Haji Jofri Jaraiee. Turut serta TYDP,Engr KhairulNizam Yob ,Ketua Pemuda PAS,Abe Wan Husni,Ketua DAPSY Miri,Saudara Michael Ding serta Pimpinan Wanita DAP dan Keadilan.

Warga OKU yang disantuni,Puan Ratna berasa terharu dengan rombongan dan telah meluahkan rasa kecewa tentang kegagalan agensi kerajaan teraju BN yang tidak pernah membantu usahanya mendapatkan bantuan walaupun beberapa kali telah membuat permohonan

"Kamek udah 4 kali undi dalam Pilihanraya ;di Lambir dan Senadin;macam macam dijanji BN tapi sik pernah dipolah.Kamek benar benar kecewa. Malah rumah kamek tuk sik pernah ada orang mahu datang. Tengok sendirik kesusahan kamek. Kamek bersyukur kehadrat ALLAH atas kesudiaan pihak PAS dan Pakatan datang dan ziarah kamek tok" keluhan Puan Rathna kepada Sukarelawan PAS dan PR semasa Ziarah.Selain itu seorang warga emas yang terlantar sakit ,dan hidup dengan anak anak yang masih memerlukan bantuan menyatakan rasa hiba dan syukur dengan kesudian rombongan hadir. malah pimpinan PAS yang hadir mendoakan agar kesihatan diberikan semula pada warga emas dan kata kata motivasi telah disampaikan YDP kepada anak anaknya agar menjadi insan yang berguna dalam membantu keluarga.

Apa yang lebih menarik program ini adalah lanjutan dari program Kebajikan bersama antara komponen PR.Minggu lalu rombongan telah berkampung di Kampung Iban,Kg Pasir diketuai oleh DAP. Untuk minggu ini giliran PAS mengetuai ziarah. Kesepakatan erat dalam membawa mesej Negeri Rakyat dan Berkebajikan oleh setiap komponen parti Pakatan adalah mesej jelas kesediaan PR kearah mengambil alih pentadbiran dari kerajaan BN yang zalim.

Dimanakah hasil bumi Sarawak selama ini dihabiskan;sedangkan Rakyat Sarawak terus menderita. Masa kezaliman BN sudah berakhir,InsyaALLAH Pakatan rakyat akan membawa kesejahteraan untuk penduduk Bumi Kenyalang ini dari kronisme dan kebejatan sosio- ekonomi kearah rakyat yang pasti mendapat pembelaan sewajarnya.Ayuh bersama PAS dan Pakatan Rakyat.

Kehebatan Tok Guru : Semangat Pakatan Rakyat Bangkit Kembali


9 Jamadil Awal 1431H.
azman wan adnan

SELESAI sembahyang Maghrib berjemaah di masjid Al Rahimiah Kuala Kubu Baru, Tok Guru Nik Aziz mendirikan sembahyang sunat. Semasa solat beliau dilingkungi orang ramai. Masing-masing tidak mahu melepaskan peluang untuk berjabat salam bertemu mata dengannya. Wap setangi di makam Nabi dan Kaabah masih ada pada tubuhnya. Beliau baru pulang dari tanah suci.

Saya turut merontai-rontai dicelahan asakan orang ramai untuk melihat wajahnya yang agak lama terpisah dari pandangan mata. Saya nampak Tok Guru sujud agak lama.

Mungkin beliau memohon agar Allah memberi kemenangan kepada Zaid Ibrahim. Kehebatan tok Guru meskipun uzur, keletihan namun kerana tuntutan perjuangan dan jihad beliau sanggup mengeret jasadnya ke Kuala Kubu Baru.

Dan yang sedikit mengusik ilusi saya ketika menyaksikan peristiwa itu, mengenai gelagat orang ramai. Mereka menyanyangi Tok Guru, menghormati Tok Guru, tetapi tidak pula ikut sama mendirikan solat sunat dan bersujud seperti Tok Guru?

Semangat Pakatan Rakyat Bangkit Kembali

MALAM ini adalah malam paling bererti bagi saya sepanjang mengikuti ceramah PKR di pilihan raya kecil Hulu Selangor. Bagi saya kalau PKR kalah pun tidak akan merasai apa-apa rasa terkilan kerana apa yang berlaku malam ini satu hadiah atau cenderamata paling bermakna buat saya sendiri. Saya percaya mereka yang hadir malam ini juga berpuas hati dan balik rumah tanpa merasakan kesal kerana berjaga. Malam ini adalah berbaloi.

Apa yang berlaku malam ini adalah satu bingkasan yang menakjubkan.

Malam ini bertempat di Sungai Buaya, ceramah PKR yang diuruskan oleh Angkatan Muda Keadilan (AMK) mencatat rekod sebagai majlis paling berjaya, berkesan dan penuh dengan semangat. Keyakinan semua orang juga bertambah bahawa PKR akan menang. Kejayaan malam ini juga sebagai membayar kelemahan dan kesuraman beberapa puluh jam lalu!

Kehadiran malam ini saya anggarkan lebih 10,000. Padang seluas pandang bola penuh sedak. Di kiri jalan, belakang dan hadapan padang berkenaan juga penuh sesak.
Di jalan besar untuk masuk ke taman itu juga bebondong-bodong dengan orang ramai, kecil besar, tua muda, lelaki dan perempuan. Kereta memenuhi kiri jalan lebih 1 km. Keadaan itu seolah-olah majlis meraikan kemenangan!
Kalau majlis berkenaan adalah majlis BN sudah tentu akhabr dan tv akan merekodkan kehadirannya melebih 20,000. Tetapi saya tidak suka menambahkan angka. Saya lebih suka memberi gambaran angka sebenarnya walaupun mungkin ada yang tidak bersetuju.

Sekiranya laporan dalam blog atau media pro pembangkang menyimpulkan orang yang hadir pada majlis malam ini 15,000 saya bersetuju dan angka itu bukan palsu. Tetapi untuk adil saya tidak mahu mencatat demikian.

Kenapa? Kerana mungkin 3/4 daripada jumlah itu adalah pemerhati luar, namun apa yang jelasnya bahawa semangat rakyat untuk melihat kerajaan BN runtuh berkobar-kobar di jiwa orang ramai. Tepukan dan sorakan bergemuruh apabila ucapan penceramah mengusik hati dan perasaan hadirin.

Mungkin tidak salah kalau saya mengatakan berdasarkan perkembangan malam ini bahawa pintu untuk Zaid Ibrahim melangkah masuk ke parlimen kini sudah mulai terbuka perlahan demi perlahan dan akan memubuka luas pada keesokkannya.

Suasana malam ini merubah sama sekali senario beberama malam lalu yang boleh dianggap sebagai redup dan kabur. Semangat orang ramai dan para petugas jentera PKR juga naik dengan tiba-tiba. Ada yang sudah bersiap membungkus tikar bantal untuk pulang esok, membatalkan semula niat kerana melihat perubahan mendadak malam ini.

Kenapa malam ini saya mengatakan malam yang cukup melegakan, (saya percaya bukan saja saya tetapi pemerhati lain juga) kerana kesemua pemimpin tertinggi PKR turut sama berada di pentas dan mendampingi Zaid Ibrahim. Keempat-empat pemimpin PKR yang sebelum ini saya tandai di dalam kepala dan tercari-cari wajah mereka semuanya ada kecuali seorang, Mustapa Kamil Ayub. Bagaimana pun Mustafa tetap ada dan berceramah di Hulu Berenam.

Saifuddin Nasution Ismail, Mohd Azmin Ali dan Shamsul Iskandar Md Akin turut berada di pentas dan masing-masing menyampaikan ceramah. Barisan ini diperkuatkan dengan kedatangan Ketua Pemuda DAP, Pengerusinya Lim Kit Siang. Mengejutkan juga pada majlis itu diumumkan kemasukan bekas ahli parlimen MCA ke dalam PKR dan beberapa orang anak muda dari Negeri Sembilan.

Bukan itu saja majlis malam ini juga bertambah bererti lagi apabila anak bekas Timbalan Perdana Menteri, Tun Ghabar Baba, iaitu Tamrin Ghafar turut sama berada di pentas. Selain Tamrin beberapa rakan seangkatannya dalam Umno turut sama hadir memberi sokongan moral kepada Zaid Ibrahim.

Meskipun Tamrin tidak bercakap tetapi penampilannya sudah cukup memberi mesej kepada rakyat. Sebaik Anwar menyedari kehadiran Tamrin dan mengumumkannya, orang ramai bertepuk mengalu-alukan kedatangan Tamrin. Walaupun Tun Ghabar sudah meninggal tetapi dengan kehadiran warisnya itu menunjukkan bahawa semangat Tun Ghafar bersama PKR.

Dengan kehadiran hampir semua pemimpin tertinggi dan semangat yang ditunjukkan orang ramai malam ini seolah ceramah PKR sudah berada di kemuncak. Dan malam ini seperti malam penutup sebelum para penyokong menanti untuk merayakan kemenangan pada Ahad ini.

Pada mulanya Tok Guru Nik Aziz dijangka akan bersama dalam majlis berkenaan. Tetapi kerana beliau keletihan kehadirannya dibatalkan. Seperti mana dijanjikan MB Kelantan itu telah memasuki Hulu Selangor petang tadi. Mulanya beliau dijangka menyampaikan kuliah Maghrib di masjid al Rahimiah, Kuala Kubu Baru tetapi dibatalkan kerana ada larangan keras agar masjid tidak digunakan untuk berpolitik.

Beliau hanya bersembahyang jemaah Maghrib. Selepas menunaikan solat Maghrib beliau ke sidang akhbar bersama Zaid Ibrahim kemudian menyampaikan ceramah di Kampung Rasa.

Disebabkan keletihan beliau minta menuzurkan diri dari hadir di Sungai Buaya Bagaimana pun petang esok Tok Guru akan ke Felda Sungai Tengi dan malamnya akan berceramah di stadium Kuala Kubu Baru. Apakah ceramah beliau bakal mengegarkan stadium? Sama-samalah saksi sendiri dan sama-samalah mengaminkan doa Tok Guru untuk kemenangan rakyat.

Dari pengamatan malam ini, semangat dan prestasi PKR juga meningkat mandadak. Saya berani mengatakan graf PKR naik mencanak malam ini. Sekiranya semangat dan momentum malam ini dapat dipertahankan dan tidak ada kejahatan-kejahatan lain dari BN sudah pasti keputusan pilihan raya Hulu Selangor yang tidak sampai 48 jam itu akan berlaku kejutan besar!

TAHNIAH BN

9 Jamadil Awal 1431H
Naninu Sakun

Semalam bermacam2 lagi janji manis BN ditaburkan di Hulu Selangor. Perkara yang dah tertunggak dekat 15 tahun oleh kerana ada pilihanraya cepat2 BN tunaikan. Kadang kala rasa elok juga ada pilihanraya kecil ini barulah macam2 benda dapat. Internet berkelajuan tinggi iaitu Ekios juga dapat. Bagustu! Hari ini Kenduri Rakyat pulak dianjurkan oleh BN. Memanglah Kenduri Rakyat apa tidaknya lepasni segala2 barangpun bolehlah naik. Yang peliknya orang Melayu di kawasan pedalaman Hulu Selangorni ada segelintir yang masih tidak sedarke tentang kepura-puraan BN ni.

Tengok saja Manik Urai mana jambatan yang konon dijanjikan walaupun mereka kalah. Apa jadi pada penduduk2 Bukit Pelandok? Mana BN bila orang kampung dok bising tentang insurans kereta dan motor2 lama yang naik lebih 100 peratus? Lihat sahaja BN pandai kata jangan guna surau2 atau masjid atau sekolah2 untuk berpolitik tetapi mereka buat jugak. Lihat sahaja ketelusan SPR yang menjawab bantahan PR tentang pengundi2 yang dipindahkan ke Parlimen lain? Ada 1 lagi kata2 mereka semalam bahawa PR janganlah kata mereka memihak Bn kerana kalau kata macamtu PR takkan menang Pilihanraya lepas lebih 80 kerusi Parlimen. Namun, bila kita yang berotak memikirkan balik apa yang dikata mereka, boleh lah kita katakan merekani juga merupakan lat BN dalam menjatuhkan PR kalau tidak kes di Perak akan memihak kepada PR.

BUKALAH MATA WAHAI PENDUDUK PARLIMEN HULU SELANGOR PANGKAHLAH PILIHLAH CALON PAKATAN RAKYAT. Jangan bila dah jadi tragedi seperti keluarga saya barulah nak pangkah PR. Bagi yang dah pangkah PR pertahankanlah dan bagi yang atas pagar pilihlah calon PR....

ANAK KOMANDO REJIMEN 1

Hasan Ali Nafi Guna Masjid Untuk Berpolitik

9 Jamadil Awal 1431H.

SHAH ALAM: Pesuruhjaya Pas Selangor Datuk Dr Hasan Ali hari ini menafikan beliau mengingkari arahan Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah supaya tidak menggunakan masjid sebagai medan untuk berpolitik.

Beliau berkata laporan akhbar hari ini yang menyatakan beliau telah menyentuh perkara berkaitan politik ketika menyampaikan khutbah di MasjidAs-Salam Bukit Sentosa, Hulu Selangor semalam adalah tidak benar dan merupakan satu tuduhan semata-mata.

"Terdapat juga tuduhan yang menyatakan saya terlupa untuk membaca selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dalam khutbah kedua yang merupakan rukun sahnya khutbah, sebaliknya saya membacanya," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Hasan berkata apa yang disampaikan ketika khutbah ialah mengenai pembangunan yang tidak seimbang dan kesannya dengan memetik beberapa pandangan ahli fikir Islam yang menyatakan hanya Islam yang menjadi faktor bagi menyelesaikan masalah umat.

Mengenai bacaan selawat yang menjadi rukun sah khutbah dan sembahyang Jumaat, beliau berkata pegawai Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) dan anggota jawatankuasa (AJK) masjid terbabit yang hadir mengesahkan bahawa beliau ada membaca selawat itu.

"Suka juga saya nyatakan di sini saya sebagai Timbalan Pengerusi Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) dan Exco Agama Islam negeri, sudah pastilah menjaga kesucian rumah Allah sebagai tempat suci dan menjunjung perintah Sultan Selangor," katanya.

Hasan berkata penjelasan itu diharap dapat menjawab kekeliruan laporan akhbar dan dakwaan yang dibuat oleh beberapa pemimpin mengenai penyalahgunaan masjid serta syarat sah solat Jumaat seperti yang disiarkan dalam beberapa media.

"Penjelasan ini merupakan jawapan kepada tuduhan tidak berasas yang dilemparkan kepada saya dan suka saya nyatakan saya tidak berpolitik melalui khutbah sebaliknya khutbah saya itu telah dipolitikkan," katanya. - BERNAMA

SPR Jangka 80 Peratus Keluar Buang Undi

9 Jamadil Awal 1431H.

KUALA KUBU BARU: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menjangkakan kira-kira 80 peratus jumlah pengundi akan keluar membuang undi pada pilihan raya kecil kerusi Parlimen Hulu Selangor yang akan berlangsung esok.

Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata, jangkaan itu meningkat lima peratus berbanding jumlah keluar mengundi pada Pilihan Raya Umum ke-12 yang lalu.

"Peratus keluar mengundi kita jangka akan lebih sedikit kerana pada PRU-12 peratus keluar mengundi ialah 75.24 peratus...jadi kali inikita jangka lebih iaitu 80 peratus," katanya pada sidang media di Pejabat Daerah dan Tanah Hulu Selangor di sini hari ini.
Selain itu Abdul Aziz berkata, pihaknya turut menjangkakan keputusan pilihan raya kecil itu akan dapat diketahui selewat-lewatnya pada pukul 9 malam.

"Jika semuanya berjalan baik, urusan pengiraan undi berjalan lancar... ia tak ada masalah.

"Sebagai contoh di peti undi Bukit Fraser hanya ada 65 pengundi, jadi kalau ikut jumlah itu sekitar pukul 6 petang dah siap... cuma masalah untuk bawa turun ke tempat penjumlahan undi mungkin ambil masa sebab jauh," katanya.

Menurutnya jika wujudnya proses pengiraan semula, ia akan diadakan di peringkat saluran daerah mengundi sebelum dibawa ke pusat penjumlahan undi.

Proses pembuangan undi akan dibuka pada pukul 8 pagi dan ditutup pada pukul 5 petang.

Kerusi Hulu Selangor meliputi tiga kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) iaitu Hulu Bernam, Kuala Kubu Baharu dan Batang Kali, yang ketiga-tiganya diwakili BN.Kawasan Parlimen itu mempunyai 64,500 pengundi termasuk 799 pengundi pos.

Daripada jumlah itu 34,020 pengundi atau 52.7 peratus adalah pengundi Melayu, 16,964 pengundi atau 26.3 peratus adalah pengundi Cina dan 12,453 pengundi atau 19.3 peratus adalah pengundi India selain terdapat 1,000 pengundi Orang Asli.

Dalam pada itu, SPR memberi amaran keras agar parti-parti politik tidak menyediakan barung atau pondok panas berhampiran pusat mengundi.

"Pada hari mengundi kita tak benar sama sekali buka pondok panas, jika dirikan juga kita akan pastikan ia akan dirobohkan... pihak polis dan pihak berkuasa tempatan akan bantu kita laksanakannya.

"SPR amat tegas dalam hal ini, walaupun meja menyemak kita tak akan benarkan... sebaliknya SPR sendiri memang sediakan kaunter semakan untuk memudahkan pengundi membuat semakan," katanya.

Selain itu, Abdul Aziz juga mengingatkan supaya semua parti-parti politik yang bertanding supaya menghentikan proses berkempen bermula pukul 12 tengah malam ini.

"Ingin diingatkan juga supaya mana-mana parti yang menang, kita tak benarkan mereka buat upacara meraikan kemenangan sebaik sahaja keputusan diumumkan," katanya.

Mstar/-

Zentrum: Pakatan 51.7 peratus, BN 48.3 peratus


9 Jamadil Awal 1431H.

Kempen pilihan raya kecil Hulu Selangor terpaksa melabuhkan tirainya tepat jam 12 tengah malam ini.

Apapun, yang pasti pertembungan antara Datuk Zaid Ibrahim yang mewakili PKR dan P Kamalanathan dari BN esok dijangka sengit.

Sehingga saat ini, kedua-dua parti menggunakan tempoh kurang daripada 10 jam berkempen untuk menggerakkan jentera masing-masing hingga ke saat terakhir dalam misi menawan hati pengundi, apabilah pengundian bermula jam 8 pagi esok.

Datuk Seri Najib Abdul Razak serta timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin terus mengetuai jentera BN menggempur kawasan-kawasan yang dipercayai kubu pembangkang.

Manakala Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, serta pemimpin lain bertungkus lumus cuba mempertahankan kerusi yang dimenanginya pada pilihan raya umum 2008 dengan majoriti tipis, 198 undi datipada jatuh ke tangan BN.

Mursyidul Am PAS yang jelas uzur dan terpaksa bertongkat juga sedang berkempen dan bertemu pengundi di Hulu Selangor.

Lim Kit Siang dan Nik Aziz bertungkus memainkan peranan untuk tawan hati pengundi.

Jika semalam Ilham Centre dalam kaji selidiknya mendakwa kemenangan akan memihak kepada Barisan Nasional, kajian sebuah lagi pertubuhan bebas menunjukkan pengundi Hulu Selangor mula mendekati Pakatan Rakyat.

Kajian Zentrum Future Studies Malaysia, mengenai Analisis Kajian Mikro Persepsi Kepercayaan Politik menunjukkan Pakatan Rakyat yang diwakili PKR berada di hadapan dengan sokongan 51.7 peratus berbanding 48.3 peratus yang diperolehi Barisan Nasional.

Perbezaan tipis 3.4 peratus itu masih membimbangkan kedua-dua Pakatan dan BN apabila menuju penghujung kempen yang mungkin akan pengaruhi bagaimana pengundi membuat keputusan esok.

Keputusan kajian yang diperolehi sebelum tengah malam semalam menunjukkan BN memperolehi 51.4 peratus sokongan manakala Pakatan pula mendapat sokongan 48.6 peratus pengundi.

Ia akan menjadi menarik bagaimana keputusan malam terakhir hari ini sebelum pembuangan undi samada dapat memberi gambaran jelas siapa mendahului.

Zentrum yang diketuai pengasas dan presidennya Abu Hassan Hasbullah, dari Universiti Malaya mengumpulkan data secara harian kerana ia merasakan perubahan tertentu boleh mempengaruhi sentimen pengundi.

Menurutnya sokongan kecil memihak kepada Pakatan atas alasan komunikasi dan peranan media baru, di samping kain rentang, poster dan ceramah yang kini dikatan memberi kesan.

Zentrum berharap kajian ini boleh dijadikan rujukan untuk menentukan corak pengundian pada masa depan.

Pemuda sokong Pakatan

Kajian Zentrum menunjukkan 61 peratus masyarakat Melayu memilih BN manakala sokongan kaum India adalah sebanyak 54 peratus.

Namun sokongan kaum Cina kepada PKR berada pada tahap yang tinggi, iaitu 78 peratus.

Golongan lelaki pula dilihat sebagai penyokong kuatan Pakatan dengan 58 peratus manakala wanita (69 peratus) menyokong BN.

Apa yang lebih menarik ialah kajian menunjukkan 37 peratus wanita Melayu masih belum membuat keputusan sejak semalam berbanding wanita India dan Cina yang kebanyakkan mereka telah membuat keputusan.

Turut mencuri tumpuan ialah kajian mendapati 57 peratus golongan muda iaitu responden yang berusia antara 21 hingga 30 tahun menyokong pembangkang manakala 58 peratus daripada golongan mereka yang berumur 31 hingga 40 juga menyokong calon PKR.

Manakala golongan tua dan warga emas seperti mereka berumur yang 40 hingga 59 serta golongan berumur 60 ke atas adalah penyokong kuat BN.

Peranan media baru

Kajian Zentrum juga menunjukkan 72 peratus penduduk kawasan bandar bergantung pada media baru. Manakala kajian juga menunjukkan media baru berjaya menembus 42 peratus ke kawasan pendalaman.

Beberapa faktor mempengaruhi corak mengundi setelah tempoh berakhir kempen hampir tamat iaitu:

• pengaruh dan kehadiran pemimpin berpengaruh,
• pengaruh media baru dan tradisional,
• pengaruh atmosfera demokrasi seperti ugutan kepada kakitangan awam, masyarakat dan keluarga serta,
• pengaruh budaya dalam isu agama.

Kajian juga menunjukkan faktor yang akan menentukan kemenangan seseorang calon bergantung pada faktor pengundi yang akan keluar mengundi. Ia mengambil kira faktor umur dan jantina mereka.

Malaysiakini/-