19 April 2014

Orang ramai diminta berwaspada penularan MERS

20 Jamadil Akhir 1435. [MOD] -
KUALA LUMPUR: Orang ramai diminta mengambil langkah berjaga-jaga untuk mencegah penularan wabak "Sindrom Pernafasan Asia Barat-Virus Korona (MERS-CoV).
    
Presiden Persatuan Perubatan Malaysia (MMA) Datuk Dr N.K.S Tharmaseelan berkata tidak perlu bagi sesiapa untuk menukar rancangan perjalanan kerana MERS.

Bukan minyak pesawat

20 Jamadil Akhir 1435. [MOD] -
PERTH: Tompok minyak yang dikesan Ahad lalu di kawasan pencarian penerbangan MH370 bukan daripada psawat itu.

Menurut kenyataan Pusat Penyelarasan Agensi Bersama (JACC), analisis awal sampel yang dikumpul oleh kapal Tentera Laut Diraja Australia ADV Ocean Shield mengesahkan ia bukan minyak enjin pesawat atau cecair hidraulik.

Bluefin-21 antara AUV terbaik

20 Jamadil Akhir 1435. [MOD] -
PERTH - AUSTRALIA.  Bluefin-21 yang digunakan dalam pencarian dalam air untuk mengesan pesawat penerbangan MH370 Malaysia Airlines di selatan Lautan Hindi dianggap sebagai kenderaan dalam air autonomi (AUV) terbaik bagi operasi seperti itu.

Charitha Pattiaratchi, profesor oseanografi pantai dari University of Western Australia berkata mungkin ada hanya beberapa AUV yang dapat bertahan daripada tekanan dalam air pada kedalaman 4,500 meter, dengan keupayaan yang sama seperti Bluefin-21.
"Ada yang boleh menyelam ke paras kedalaman yang serupa tetapi peralatan itu tidak banyak. 

Hudud di Kelantan tidak cabul persefahaman Pakatan

20 Jamadil Akhir 1435. [MOD] -
KEMAMAN: Timbalan Menteri Besar Kelantan, Datuk Mohd Amar Abdullah berkata, tindakan kerajaan negeri itu untuk melaksanakan undang-undang jenayah syariah termasuk hukum hudud tidak mencabul persefahaman dalam Pakatan Rakyat.

Ini, katanya kerana Dewan Undangan Negeri (Dun) Kelantan telah meluluskan Kanun Jenayah Syariah II negeri itu sebelum wujudnya Pakatan Rakyat.

PAS kesal hutan simpan Orang Asal diceroboh

20 Jamadil Akhir 1435. [MOD] -
TEMERLOH: PAS memandang serius penebangan hutan kawasan Simpanan Orang Asal di Kampung Pasu dan Kampung Penderas. Kedua-dua kampung tersebut terletak dalam Perlimen Kuala Krau, Pahang. Penebangan yang ini boleh mengancam sumber rezeki masyarakat Asli di Kawasan tersebut dan bertentangan dengan peraturan yang sedia ada. 

Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, selaku Pesuruhjaya PAS Pahang menyatakan bahawa perkara seperti itu tidak sepatutnya berlaku.