19 Ogos 2012

Idulfitri: Kemenangan menentang kebatilan

1 Syawal 1433H. [MOD] -

Allahuakbar, Allahuakbar, Allahuakbar, Walillahilhamd

Bersyukur kita kepada Allah s.w.t di atas limpah kurniaNya yang tidak terkira yang masih meletakkan diri kita di dalam arus perjuangan menegakkan agama Allah di dalam wadah perjuangan PAS untuk mendaulatkan kalimahNya.

Ramadhan hanya menghitung hari untuk ke penghujungnya. Ianya merupakan madrasah tarbiah yang mendidik jiwa kita supaya lebih mengasihi Allah dan RasulNya mengatasi kasih kita kepada perkara-perkara yang lain.

Alhamdulillah sepanjang bulan Ramadhan kita telah berjaya mendidik diri kita bencikan kebatilan dan kezaliman apatah lagi ketika umat Islam pada hari ini berhadapan dengan ujian dan mehnah yang benar-benar menguji sejauh mana keimanan kita kepada Allah s.w.t.

Oleh kerana itulah, Eidul Fitri merupakan hari kemenangan bagi seluruh umat Islam di atas kejayaan menentang segala bentuk hawa nafsu di sepanjang bulan Ramadhan. Kita berharap kemenangan menentang hawa nafsu dan kebatilan ini dapat dilakukan secara berterusan selepas ini dan diterjemahkan dalam erti kata yang lebih berkesan dan lebih besar untuk merungkai segala bentuk rangkaian jahiliah dan kezaliman di dalam negara ini untuk digantikan dengan kesejahteraan Islam.

Situasi politik semasa di negara ini sekarang menuntut kita sebagai umat Islam untuk kembali kepada panduan Al-Quran dan Sunnah dalam memimpin kehidupan manusia. Tidak ada sistem dan cara hidup yang lebih agung melainkan kita kembali kepada sistem dan panduan Islam sepertimana yang ditinggalkan oleh junjungan besar kita Nabi Muhammad s.a.w.

Menjadi suatu tanggungjawab kepada umat Islam untuk mengembalikan kemenangan dan kedaulatan Islam di atas runtuhan sistem buatan manusia. Semangat kemenangan pada bulan Ramadhan mengatasi hawa nafsu hendaklah diteruskan pada setiap masa dan di mana sahaja kita berada sehingga kita memperolehi kemenangan yang hakiki iaitu keredhaan Allah s.w.t di hari akhirat kelak.

Kita hendaklah mengingati kata-kata saidina Umar ibn al-Khattab, "Kita adalah satu kaum yang telah diberi kemuliaan oleh Allah s.wt. dengan islam, bagaimanapun, jika kita mencari kemuliaan itu dengan sesuatu yang dihina oleh Allah s.w.t maka kita akan dihina oleh Allah."

Yakinlah wahai para pejuang islam.

Sekian.

Allahuakbar, Allahuakbar, Allahuakbar, Walillahilhamd

Datuk Harun Taib,

Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat.ADUN Titi Serong : Umat Islam dipesongkan oleh media perosak di Hari Raya.

Drs. Khalil Idham Lim sedang menyampaikan khutbah Aidil Fitri.

1 Syawal 1433H. [MOD] -
Al Banjari Online

PARIT BUNTAR,19 Ogos 2012:- Umat Islam disarankan untuk mempertahankan nilai dan pengertaian Syawal yang sebenar serta tidak terpengaruh dengan media perosak pada Hari Raya,demikian antara kandungan Khutbah hari Raya yang disampaikan oleh ADUN Titi Serong, Drs. Khalil Idham Lim diSurau Sungai Labu Bawah, Tanjung Piandang di sini hari ini.

Selain itu beliau juga memperingatkan kepada jemaah yang hadir untuk mengelakkan diri dari sekelompok manusia yang mengaku Islam namun berperangaikan yahudi dengan menerima sebahagian Al Quran dan menolak sebahagian darinya.

Sambil melahirkan rasa kesal beliau juga berkata " kalau dalam persoalan mengambil air sembahyang seperti yang diperintahkan Allah dalam Quran dipatuhi tetapi kenapakan perintah Allah berkaiatan hukum Hudud dalam Al Quran dipertikai dan dipersendakan "

Beliau yang hadir bersama keluarganya untuk mengerjakan solat Aidil Fitri dan berkhutbah sempat mengambil peluang untuk mengetuai tahlil arwah bersama para jemaah selepas berkhutbah.

Selain itu peluang diambil untuk beramah mesra dengan jemaah serta menyampaikan duit raya kepada hampir 50 orang kanak-kanak yang hadir.

Kegembiraan dikongsi sama dengan penyampaian duit raya kepada hampir 50 kanak-kanak yang hadir

Beramah mesra dengan jemaah selepas berkhutbah.