15 Jun 2011

RON 97 turun 10 sen.

13 Rejab 1432H. [MOD] -

Mulai tengah malam ini harga minyak petrol RON97 turun sebanyak 10 sen kepada RM 2.80 setiap liter.Harga sebelum ini ialah RM 2.90 seliter.

Penurunan ini adalah kali pertama berlaku sejak minyak jenis itu didakwa telah diapung dan kenaikannya berdasarkan harga pasaran minyak dunia.

Perubahan harga ini dilihat tidak memberi banyak kesan dan boleh menggembirakan rakyat. Mungkin mereka lebih seronok dan mengharapkan harga minyak petrol R0N 95 diturunkan.

Gaji minimum sebelum hujung tahun

13 Rejab 1432H. [MOD] -

SUBANG - Pelaksanaan gaji minimum kepada seluruh pekerja di seluruh negara bakal dilaksanakan sebelum hujung tahun ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, pelaksanaan selepas Parlimen meluluskan Rang Undang-Undang Konsultansi Gaji Negara yang akan dibuat pada sesi Parlimen ini.

“Kita berharap dengan pelaksanaan gaji minimum akan menguntungkan semua pihak supaya negara mampu mencapai negara maju dengan pendapatan tinggi menjelang 2020,” katanya ketika merasmikan Makan Malam Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC), malam tadi.

Selain itu, beliau turut memberi nasihat supaya pekerja, majikan dan kerajaan mampu menjadi satu pasukan yang ampuh serta mampu menjalin perkongsian bersama.

“Perkongsian ini bukan bererti kita tidak boleh berbeza pendapat, ia adalah lumrah alam, tetapi yang paling penting perbezaan ini positif mencari titik persamaan yang sama.

“Apa yang paling penting adalah semua pihak kena untung kerana hubungan ini adalah yang paling ideal sekali,” katanya.

sinarharian/-

Berlusconi hilang sokongan rakyat

13 Rejab 1432H. [MOD] -

ROM - Pungutan suara di Itali, kelmarin membuktikan rancangan Perdana Menteri Itali, Silvio Berlusconi untuk membina loji nuklear ditentang hebat penduduk negara itu.

Lebih 90 peratus pengundi dalam pungutan suara itu menentang rancangan kerajaan dalam empat isu utama termasuk pembangunan tenaga nuklear, undang-undang yang bakal memberikan kekebalan kepada Berlusconi dan dua lagi berkaitan isu penswastaan air.

Tentangan terhadap pemberian kekebalan undang-undang kepada Berlusconi dilihat membuktikan perasaan tidak senang rakyat dengan masalah perilaku pemimpin itu.

Berlusconi, 74, sedang dibicarakan dalam tiga kes berasingan melibatkan dakwaan rasuah dan penipuan, penyalahgunaan kuasa dan mengadakan hubungan seks dengan pelacur bawah umur.

SINARHARIAN/-

Khasiat rawatan madu

13 Rejab 1432H. [MOD] -

KHASIAT madu lebah bagi tujuan perubatan sememangnya sudah diketahui umum. Secara semula jadi, madu sangat berkhasiat dan mengandungi gula seperti fruktus dan glukos selain mineral seperti magnesium, kalium, kalsium, natrium klorida, sulfur, besi dan fosfat.Ia juga mengandungi vitamin B1, B2, C, B6, B5 dan B3.

Hari ini, madu lebah dianggap penting dalam industri penjagaan kesihatan yang meliputi setiap lapisan masyarakat tanpa mengira umur.

Malah, dalam al-Quran sendiri turut menyatakan kelebihan madu seperti firman Allah dalam surah Al-Nahl ayat 68 dan 69 yang bermaksud: Kemudian makanlah daripada setiap macam buah-buahan dan tempuhlah jalan Tuhanmu yang telah dimudahkan. Daripada perut lebah itu keluar minuman madu yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya terdapat ubat menyembuhkan bagi manusia. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda kebesaran Tuhan bagi orang yang memikirkan.

Sehubungan itu, syarikat pengeluar produk makanan kesihatan tempatan, Tasbih Emas Resources (Tasbih Emas) telah mengorak langkah dengan mengembangkan produk kesihatan berasaskan madu lebah.

Dimiliki sepenuhnya oleh bumiputera, rangkaian produk keluaran Tasbih Emas yang diberi nama Aulia juga merupakan alternatif dan sebahagian pakej lengkap khususnya untuk mereka yang ingin memelihara kecantikan dalaman dan luaran dengan baik.

Menurut Perunding Produknya, Dr. Rosli Senafi, produk Aulia dihasilkan dengan pengawalan yang ketat bagi memastikan mutu dan kualiti produk mencapai piawai yang tinggi.

Katanya lagi, semua produk Aulia dihasilkan daripada campuran herba terbaik dan terpilih tanpa mengandungi bahan kimia.

Ia didaftarkan di bawah Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan, Kementerian Kesihatan Malaysia.

"Dengan menggunakan formula daripada kitab karangan Imam Sayuti, akhirnya kami berjaya mengeluarkan enam produk kesihatan yang berasaskan madu lebah.

"Insya-Allah, produk yang menggunakan formula daripada kitab berkenaan mampu menyembuhkan pelbagai penyakit kerana ia diambil berdasarkan al-Quran dan Hadis bagaimanapun sebelum itu pelbagai kajian telah pun dilakukan.

"Seperti umum ketahui, madu lebah mempunyai permintaan yang tinggi di pasaran," ujarnya ketika ditemui di premisnya di Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Produk kesihatan Aulia yang terdapat di pasaran hari ini terdiri daripada madu asli, madu sawda, madu minta, madu langsing, madu yogurt dan kismis IQ.

Apa yang menarik mengenai produk-produk tersebut, jelas Dr. Rosli, terdapat dua produk baru yang diperkenalkan di pasaran iaitu madu slim dan madu yogurt.

Kedua-dua produk itu bukan sahaja mampu membantu menurunkan berat badan dan tekanan darah tetapi ia juga mampu membantu mengempiskan perut, membantu memecah dan menghilangkan lemak-lemak, menghilangkan lendir-lendir dalam badan, melancarkan perjalanan darah serta menambahkan tenaga tubuh badan.

Tambah Dr. Rosli lagi, kesemua produk keluaran Tasbih Emas diproses di kilang yang terletak di Jempol, Negeri Sembilan.

Dalam pada itu, Tasbih Emas turut giat mencari rakan niaga di seluruh negara sama ada pengedar atau stokis.

"Buat masa sekarang kami akan memberi tumpuan terhadap pasaran dalam negeri tetapi dalam masa yang sama kami menggalakkan lebih ramai usahawan menceburi bidang perniagaan sama ada sebagai pengedar atau stokis.

"Kami juga dalam perancangan untuk mempelbagaikan lagi produk kesihatan pada masa hadapan.

"Produk Aulia dijual bermula dari harga RM2.50 untuk kismis sehingga RM99.00 untuk produk berasaskan madu," katanya.

oleh mariatul qatiah zakaria

Pemuda PAS kutuk Utusan hina hukum Allah

13 Rejab 1432H. [MOD] -

MELAKA, 15 Jun: Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka mengutuk Utusan Malaysia kerana dengan terang-terang menghina dan mempersenda hukum Islam.

Ruangan kartun yang disiarkan oleh akhbar itu hari ini jelas cuba mempermain-mainkan hukum Islam iaitu hukum tentang persaksian kes zina.

Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka, Aizat Baharuddin berkata, tindakan akhbar tersebut jelas cuba mempermain-mainkan hukum Islam yang datangnya daripada Allah.

"Dalam hukum Islam jelas dinyatakan bahawa apabila seseorang Islam di tuduh melakukan zina orang yang menuduh perlu dibawakan 4 orang saksi yang tidak fasiq,” katanya.

Namun, katanya dialog kartun yang cuba digambarkan oleh pelukis langsung tidak sensitif pada hukum Islam bahkan mempersendakan hukum Islam.

Tambahnya, ia menggambarkan seolah-olah hukum membawa 4 orang saksi itu tidak boleh diguna pakai tetapi video dan gambar boleh dijadikan sebagai bukti.

Katanya lagi, kartun tersebut juga menggambarkan bahawa golongan agamawan begitu jahil dan tidak serius berbanding pihak polis.

Aizat berkata tidak hairanlah apabila khutbah Jumaat di Selangor mengenai tentang qazaf dan fitnah, pemuda Umno pula buat laporan, kononnya agama politikkan.

“Mereka sebenarnya mahu membiarkan orang menjadi jahil dan buta agama seperti mereka.

"Inilah akibatnya apabila akhbar menjadi alat Umno. Campur tangan Umno akan merosakkan semua, paling menyedihkan apabila agama sendiri dipersenda,” katanya.

Tegasnya, Utusan Malaysia perlu meminta maaf kepada umat Islam kerana sesungguhnya penghinaan seumpama itu hanya akan merugikan umat Islam.

“Janganlah orang Islam sendiri yang menghina hukum yang Allah tetapkan disebabkan kejahilan sendiri," katanya.

HARAKAHDAILY/-
Ahmad Danial

Anwar saman KJ mungkin selesai luar mahkamah

13 Rejab 1432H. [MOD] -

KUALA LUMPUR - Pihak-dalam saman fitnah dikemukakan oleh Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim terhadap Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin Abu Bakar akan menimbangkan kemungkinan menyelesaikan kes di luar mahkamah.

Peguam yang mewakili Khairy, Datuk Seri Muhammad Shafee Abdullah berkata, Pesuruhjaya Kehakiman Mahkamah Tinggi Datuk Nik Hasmat Nik Mohamad meminta pihak berkenaan berbuat demikian semasa berjumpa dengan mereka di dalam: kamarnya semalam.

Khairy turut diwakili peguam Sarah Abishegam manakala Anwar diwakili peguam Mohd Haijan Omar.

Muhammad Shafee berkata beliau akan berbincang dengan Khairy mengenai sama ada anak guamnya itu bersetuju dengan penyelesaian itu.

Mahkamah menetapkan 24 Jun bagi pengurusan kes bagi mereka memaklumkan kepada mahkamah mengenai keputusan mereka.

Anwar memfailkan saman, 7 September 2007, mendakwa Khairy yang ketika itu Naib Ketua Pemuda UMNO telah memfitnahnya dalam satu majlis politik di Kuala Kangsar, pada Ogos 2007.

Beliau berkata kenyataan memfitnah itu disiarkan oleh media di negara ini pada 3 Ogos, 2007.

Anwar mendakwa kenyataan itu menggambarkan beliau sebagai ahli politik tidak boleh dipercayai oleh orang Melayu, tidak mengutamakan perjuangan orang Melayu serta hak dan beliau berkeupayaan untuk mengkhianati perjuangan dan hak orang Melayu demi mendapatkan sokongan bukan Melayu dalam negara.

Beliau berkata Khairy membuat kenyataan itu untuk menyindirnya sebagai seorang ejen politik Amerika Syarikat dan Yahudi, bertujuan memusnahkan erjaya :politiknya.- Bernama.

Diusir keluar pesawat kerana cakap lucah

13 Rejab 1432H. [MOD] -

NEW YORK: Seorang penulis buku kanak-kanak diusir keluar dari pesawat kerana menggunakan perkataan lucah ketika merungut mengenai kelewatan penerbangan yang dinaikinya.

Robert Sayegh, 37, berkata syarikat penerbangan Atlantic Southeast Airlines bertindak melampau apabila memanggil polis untuk mengusir beliau keluar dari pesawat itu yang berada di lapangan terbang Detroit Metro petang Ahad lalu.
“Perkataan F yang saya gunakan itu tidaklah baik digunakan tetapi saya hanya menggunakannya untuk melepaskan geram dan tidak ditujukan kepada sesiapa,” katanya semalam.

“Saya tidak rasa saya menengking ketika itu.”

Sayegh yang juga seorang penerbit rancangan televisyen berkata beliau sedang dalam perjalanan untuk menghadiri majlis perkahwinan saudaranya di Kansas City, Missouri. – Reuters

Warga Singapura dituduh rasuah pemain bola sepak

13 Rejab 1432H. [MOD] -

SHAH ALAM, 15 Jun: Seorang bookie berhadapan dengan 11 pertuduhan di dua mahkamah yang berasingan hari ini selepas didakwa memberikan suapan wang rasuah kepada pemain bola sepak T Team, Piala Presiden Terengganu.

Rajendran a/l R.Kurusamy, 51, warga Singapura telah dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Shah Alam pagi ini atas 6 pertuduhan kerana didakwa melakukan kesalahan di bawah Seksyen 16(b)(A) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009.

Menurut kenyataan SPRM, tertuduh didakwa kerana memberikan sejumlah suapan berbentuk wang tunai RM200 setiap seorang kepada enam pemain pasukan berkenaan sebagai upah bagi mengatur perlawanan bolasepak di antara pasukan T-Team (Terengganu) dengan Pasukan Selangor bagi Piala Presiden.

Tertuduh didakwa melakukan kesalahan tersebut di Hotel Grand BlueWave, Shah Alam, Selangor pada bulan Mac 2010, jam 7.00 malam.

Tertuduh mengaku tidak bersalah atas kesemua pertuduhan yang dibacakan dan minta untuk dibicarakan.

Hakim menetapkan wang jaminan sebanyak RM6,000 dengan seorang penjamin.

Tertuduh telah dijamin dengan seorang penjamin warga Malaysia, manakala pasport tertuduh turut diserah kepada mahkamah.

Hakim turut membenarkan permohonan pihak pendakwaan supaya kes ini dipindahkan ke Mahkamah Sesyen di Terengganu memandangkan kesemua saksi berada di negeri itu dan satu kes membabitkan transaksi yang sama turut dibicarakan di sana.

Hakim menetapkan tarikh sebutan pada 20 Jun 2011.

Pendakwaan telah dijalankan oleh Timbalan Pendakwaraya Fadzillah Mahmud daripada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di hadapan Hakim Bakri Abd Majid, manakala tertuduh diwakili oleh peguamnya, V. Shanmugam.

Sekiranya disabitkan dengan kesalahan, tertuduh boleh dikenakan hukuman di bawah Seksyen 24 Akta yang sama iaitu penjara selama tempoh tidak melebihi 20 tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda nilai suapan.

Tertuduh bakal berhadapan lima lagi pertuduhan di Mahkamah Sesyen Seremban petang ini.

Harakahdaily

Menyamar Polis, Rela

13 Rejab 1432H. [MOD] -

IPOH – Seorang ‘bouncer’ ditahan di hadapan sebuah restoran di Jalan Pasir selepas disyaki terbabit dalam kegiatan menyamar sebagai anggota polis dan Ikatan Relawan Rakyat (Rela) di sini, awal pagi semalam.

Suspek, Lai Soon Siew, 29, dari Melaka ditahan selepas cuba melarikan diri daripada anggota peronda yang bertugas di Jalan Perhentian berhadapan stesen minyak Shell Medan Kidd.

Timbalan Ketua Polis Daerah Ipoh, Superintendan Ibrahim Abu Bakar berkata, dalam kejadian jam 3.50 pagi, dua anggota polis dari Balai Polis Pusat membuat rondaan sebelum terlihat sebuah kereta jenis Naza Sutera dalam keadaan mencurigakan.

Katanya, salah seorang anggota mengarahkan suspek memberhentikan kenderaan namun gagal.

“Sebaliknya, suspek terus memecut ke arah Jalan Bendahara untuk menyelamatkan diri. Anggota itu meminta bantuan sokongan dari Balai Polis Pusat, dan suspek berjaya di tahan di Jalan Pasir Putih 15 minit kemudian.

“Difahamkan kereta yang dipandu adalah milik abang saudara suspek,” katanya kepada media di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Ipoh, semalam.

Ibrahim berkata, hasil pemeriksaan menemui pelbagai barangan antaranya sehelai baju pegawai Rela berpangkat Leftenan (bernama S S Lai), sehelai baju pegawai polis berpangkat Inspektor, beret berlambang polis, dua pucuk pistol mainan, jaket kalis peluru dan T baton bersarung kulit hitam.

Menurutnya, polis masih menyiasat motif sebenar suspek menyamar dan suspek direman empat hari sehingga 17 Jun ini bagi membantu siasatan.

“Suspek kini disiasat di bawah Seksyen 170 Kanun Keseksaan iaitu menyamar sebagai penjawat awam,” katanya.

sinarharian/-

Mangsa culik sakit

13 Rejab 1432H. [MOD] -

SAIDIN dan ibu Mohd Nazarrudin, Siti Hamdan Ahmad sedih dengan nasib yang menimpa anak mereka.

Nazarrudin dilapor enggan makan, rindu anak

SUNGAI BULUH: Mohd Nazarrudin Saidin yang ditahan kumpulan penculik di Pulau Jolo, selatan Filipina, dilaporkan tenat selepas dikatakan tidak lalu makan seminggu lalu.
Berita Harian yang menghubungi kumpulan penculik untuk memberi peluang kepada bekas isterinya, Mazlina Mohammad serta enam anaknya bercakap dengannya, semalam, dimaklumkan keadaan tidak mengizinkan untuk mangsa bercakap.

“Ya, ada di sini,” kata jurucakap penculik ketika ditanya di mana Nazarrudin.

beritaharian/-

UMNO tiada makna

13 Rejab 1432H. [MOD] -

Sejak Presiden Pas, Datuk Seri Hadi Awang menambah wadah perjuangan kearah Negara Berkebajikan UMNO dikatakan mula bersuara supaya Pas menggugurkan nama Islam dari partinya.

Mohd Shoberi Shafei dalam entri terbarunya menulis, ini buka pertama kali pemimpin-pemimpin UMNO dan pertubuhan bukan kerajaan yang rapat dengan parti tersebut mahu Pas mengugurkan nama Islam, ia pernah ditimbulkan buat kali terakhir selepas pilihanraya 1999 dulu.

"Yang peliknya UMNO sendiri masih mengunakan bahasa Inggeris dalam menjenamakan parti Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu itu. Cakap pasal Melayu tapi nak sebut Pertubuhan Kebangsaan Melayu pun tak mahu dan masih berselindung disebalik nama bahasa Inggeris iaitu United Malays Nasional Organisation (UMNO).

"Semuanya itu adalah kerana takut, cakap orang yang tak ada fokus dalam perjuangan, cakap nak mengampu kerana berbahas mengenai nama sesebuah parti di Malaysia ini tidak dapat mengubah minda rakyat yang cerdik. Nama Pas sudah lama ujud.

"Sekiranya orang UMNO tidak mahu nama Islam digunakan dalam pilihanraya umum ke 13 nanti, senang saja, minta kerajaan BN melalui Suruhanjaya Piliharaya supaya menetapkan bahawa PRU 13 hanya dua parti kompenan saja yang layak bertanding iaitu BN dan PR selain dari calon bebas dan pendaftar pertubuhan hendaklah meluluskan permohonan yang diminta oleh Pas, PKR dan DAP untuk menggunkan lambang PR, habis cerita dan nama Islam boleh dihapuskan.

"Itulah semolek-moleknya untuk mengelak nama Islam diguna pakai dalam poster pilihanraya sekiranya orang UMNO takut sangat kepada nama Islam yang dipelopori oleh parti Pas. Jadi nama UMNO untuk melayu pun tak ada dan nama Pas untuk Islam pun tak ada," katanya.

sianrharian/-

Rakyat dicandui mimpi muluk Umno-BN lagi

13 Rejab 1432H. [MOD] -

Dalam lawatan saya ke India baru-baru ini, saban hari saya membaca iklan-iklan berbayar oleh kerajaan-kerajaan negeri di rantau itu mengenai projek-projek yang mereka telah mulakan untuk kebaikan rakyat.

Iklan itu dihiasi dengan pelbagai slogan, semuanya untuk memberikan mesej bagaimana rakyat bakal menerima manfaat begitu besar hasil pemerintahan kerajaan berkenaan.

Peliknya kerajaan-kerajaan negeri yang membuat janji-janji sedemikian sudah pun lama memerintah. Jadi jika rakyat baru dijanjikan manafaat “yang bakal” dinikmati mereka, tentunya ada sesuatu yang tidak kena.

Di sebalik iklan-iklan yang penuh dengan janji-janji sedemikian, saya hanya perlu melangkah ke luar hotel untuk berdepan dengan realiti hidup di India.

Memang diakui New Dehli, Jaipur dan bandaraya-bandaraya lain seperti Amritsar mempunyai bangunan pencakar langit dan lebuh raya sibuk dengan kereta mewah, namun ia juga penuh dengan pengemis tua, muda dan kanak-kanak.
Menyayat hati

Amat menyayat hati bila melihat ibu mendokong bayi belasan bulan yang berpakaian nipis di musim sejuk dengan suhu 10 darjah Celsius di celah-celah kotaraya, mencari makanan di tong-tong sampah.

Saya tidak dapat mengelak daripada membandingkan iklan-iklan di India itu dengan muka depan akhbar-akhbar arus perdana di Malaysia semalam mengenai kejayaan Program Transformasi Ekonomi (ETP) membabitkan pelaburan sebanyak RM2.27 bilion.

Utusan Malaysia melaporkan gabungan semua 15 inisiatif ini dalam tujuh Bidang Ekonomi Utama Negara (NKEA) mewakili pelaburan RM63.38 bilion dan pendapatan negara kasar sebanyak RM66.13 bilion serta mewujudkan 63,531 peluang pekerjaan.

Berdasarkan laporan media itu semata-mata, nampaknya Malaysia kini memasuki era keemasan di bawah pemerintahan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Mungkinkah ini satu hakikat? Atau, ia sebenarnya sama seperti apa yang berlaku di India?

Kita bersyukur kerana pengemis-pengemis jalanan yang berkeliaran di negara kita kini kebanyakan mereka adalah rakyat asing; buat masa ini.

Namun siapa yang sanggup menafikan hakikat kita semua semakin merasakan kesempitan hidup.

Kos sara hidup yang melambung, tanpa kenaikan gaji yang selari, penarikan balik subsidi, kenaikan harga hampir semua barangan perlu, dari secawan kopi di gerai kepada bil elektrik – semuanya semakin mencengkam kita.

Bajet tambahan

Sehari selepas Najib mendabik dada memberitahu dunia mengenai manfaat yang bakal dikecapi rakyat daripada NKRA dan ETP tajaannya, timbalan beliau terpaksa berdiri di Parlimen memohon Belanjawan tambahan sebanyak RM13 bilion.

“Ini untuk menampung keperluan perbelanjaan menguruskan negara,” kata Timbalan Menteri Kewangan Awang Adek Hussain (kiri).

Bermakna Belanjawan sebelum ini yang dibentangkan oleh Najib iaitu sebanyak RM162.8 bilion tidak mencukupi.

Ini juga bermakna belanjawan Najib hanya bertahan untuk tempoh begitu singkat, dan segala unjuran oleh pakar-pakar beliau tidak menepati sasaran!

Adakah kita sanggup dibuai dengan janji-janji indah NKRA, ETP dan sebagainya atau berpegang kepada realiti hidup semasa untuk merumuskan bahawa ada sesuatu yang amat tidak kena dengan ekonomi negara kita.

Kenapa subsidi untuk rakyat ditarik balik, manakala subsidi untuk Penjana Eletrik Bebas di kekalkan?

Kenapa perlu diadakan projek mega 100 tingkat Menara Warisan bernilai RM5 bilion atau membelanjakan RM65 juta untuk mengubah suai kediaman Perdana Menteri?

Apakah keperluan untuk kerajaan bergabung dengan sektor swasta membelanjakan RM27 juta ringgit untuk mengumpul sejuta pemuda bagi beramah mesra dengan Perdana Menteri, baru-baru ini?

Keperitan hidup

Bagaimanakah Kementerian Perlancongan boleh diberi kelulusan membelanjakan RM1.8 juta untuk mengendalikan laman Facebooknya, sesuatu yang boleh dilakukan dengan belanja jauh lebih murah?

Jawapan kepada persoalan-persoalan ini tidak mungkin akan dikupas oleh media arus perdana milik kerajaan, namun ini tidak bererti rakyat tidak boleh memikirkan mengenainya.

Dalam mengharungi keperitan hidup akibat pemotongan subsidi, rakyat kini menyaksikan kerajaan yang sama memohon kepada Parlimen untuk diberikan tambahan RM13 bilion bagi pengurusan negara.

Sudah tentu ia akan memburukkan lagi defisit negara, dan jika defisit negara bertambah meruncing, apakah ini tidak bermakna rakyat akan dijadikan mangsa menerusi pemotongan subsidi yang lebih dahsyat?

Pembaziran, ketirisan dan rasuah mewarnai setiap kerajaan yang memerintah di India sejak kemerdekaan. Prinsip-prinsip yang dijulang oleh Bapa India – Mahatma Gandhi sudah lama diabaikan oleh kebanyakan ahli poltik negara itu dalam mengejar kemewahan untuk diri dan kroni.

Segelintir daripada rakyatnya adalah antara yang terkaya di dunia, namun sebilangan besar masih lagi terperangkap dalam kancah kemiskinan tegar yang amat memeritkan.

Di Malaysia, janji-janji NKRA-ETP ialah pusingan mimpi baru yang dijual oleh kerajaan Umno-BN kepada rakyat negara ini.

Ungkapan kroni, kronisme

Kita sudahpun menyaksikan bagaimana pengswastaan Tun Dr Mahathir Mohamad mempopularkan ungkapan kroni dan kronisme.

Duit rakyat beratus billion ringgit disalur untuk membayar syarikat-syarikat konsesi air, elektrik, dan sistem aliran transit ringan dan sebagainya.

Hasil jelas pemerintahan beliau, rakyat terpaksa membayar tol tinggi untuk menggunakan lebuhraya, bil elektrik dan air juga meningkatkan manakala kemudahan pengangkutan awam negara ini jauh daripada memuaskan.

Selepas Mahathir, rakyat disajikan pula rancangan-rancangan seperti Koridor Ekonomi wawasan Tun Abdullah Badawi.

Belum pun Koridor itu menjadi realiti, rakyat diminta menerima keindahan NKRA dan ETA oleh Perdana Menteri 1Malaysia Najib Razak.

Maaf jika rasa sinis saya membaca iklan-iklan akhbar berbayar kerajaan di India menyerlah sekali lagi apabila membaca “kebesaran ETP dan NKRA” di muka depan akhbar-akhbar arus perdana semalam.

Saya cuma memikirkan nasib rakyat yang terperangkap dengan segala sara hidup semakin melambung yang cuba dibuai dengan mimpi-mimpi seorang lagi Perdana Menteri Umno-BN.

ULASAN ini adalah pendapat peribadi penulis dan tidak semestinya mencerminkan pendirian sidang pengarang Malaysiakini.
Wira Arjuna adalah seorang wartawan dan editor kanan yang berpengalaman luas dan pernah menerajui beberapa media arus perdana sebelum bersara menjadi pemerhati politik.

Belajar dari AKP untuk menang PRU-13

13 Rejab 1432H. [MOD] -

ISTANBUL, 15 Jun: Selepas tiga hari berada di Turki untuk melihat dari dekat perjalanan dan strategi kempen parti AK di Turki, rombongan hari ini berkemas-kemas untuk pulang.

Lima delegasi telah berlepas pulang 13 Jun, sehari selepas pilihan raya, manakala hari ini lima lagi anggota akan berlepas pulang ke Malaysia.

Banyak yang dapat dipelajari dari AK parti untuk membolehkan PAS, PKR dan DAP juga menempah kemenangan yang sama di Malaysia.

"Bagi saya, terlalu banyak perkara yang kita boleh pelajari dalam pilihan raya ini dan perlu kita laksanakan. Sebaik saja pulang ke Malaysia, saya akan pastikan perkara ini sampai kepada pimpinan PKR untuk dilaksanakan," kata Saifudin Nasution Ismail, Setiuasaha Agung PKR sebelum berlepas pulang 13 Jun.

Turut pulang bersama beliau adalah Dr Siti Mariah Mahmud, Nasir Mustafa, Datuk Johari Abdul dan juga Nurul Izzah Anwar.

"Saya akan membuat beberapa cadangan kepada PAS untuk dilaksanakan menjelang pilihan raya akan datang," kata Dr Mariah Mahmud. Sessi lepas, Dr Mariah adalah timbalan pengarah Jabatan Pilihan Raya PAS Pusat.

Selepas melihat dari dekat strategi dan pendekatan kempen AKP, ada beberapa perkara pokok yang perlu dipertimbangkan dan wajar dilaksanakan oleh PAS khasnya untuk memenangi hati rakyat Malaysia menjelang pilihan raya ke 13 nanti.

Pertama, kempen ini mesti inklusif atau memasukkan semua orang dalam sasaran. Benar PAS parti Islam tetapi Islam hendaklah dijelmakan untuk memimpin semua pihak, Islam dan bukan Islam. Di Turki, AK disenangi semua pihak. Yang mahukan Islam menyokong AKP, yang sudah jauh dari Islam juga menyokong AKP.

Kami berjumpa dengan seorang pemain bola sepak semi pro Turki ketika membeli CD lagu Turki untuk dibawa pulang ke Malaysia. Kebetulan dikedai itu, dia yang boleh berbahasa Inggeris. Apabila diberitahu kami mencari lagu tema kempen AK yang dicipta khas untuk pilihan raya ini, beliau sibuk sekali cuba mendapatkannya. Perkenalan itu menjadi sangat mesra kerana mengetahui kami menyokong AKP.

Seorang penyokong Saadet, Hassan, juga menjangkakan AKP akan menang besar dalam pilihan raya ini. Ini kerana, beliau akui orang ramai suka dengan cara AK. Yang kuat Islamnya suka kerana AK sangat tegas mempertahankan nilai-nilai Islam manakala yang sudah terungkai Islamnya dek lamanya Turki dibawah sekular, senang dengan pendekatan terbuka AKP.

Yang kuat Islam sangat terpaku dengan ketegasan Raccip Toyyib Erdogan memperjuangkan hak untuk wanita Islam memakai pakaian yang menutup aurat sebagaimana isteri beliau hatta di universiti dan majlis rasmi kerajaan yang selama ini dihalang oleh undang-undang Turki.

Mereka juga terkesima dengan cara Erdogan melayan perdana menteri Israel, Simon Peres, dalam Forum Ekonomi Dunia di Davos beberapa tahun lalu. Gambar Erdogan menunding jari kepada Peres dan video peristiwa itu menjadi bahan kempen utama AKP dalam pilihan raya ini.

Yang sudah jauh dari Islam juga menerima AKP. Ketika AKP memperjuangkan hak untuk wanita Islam memakai tudung, parti itu juga memberikan peluang kepada wanita yang tidak bertudung untuk menjadi calon mereka. Mungkin PAS tidak perlu melakukan hal ini di Malaysia namun keterbukaan mereka memberikan makna besar kepada rakyat Turki.

Cara kempen Turki juga berjaya membawa golongan muda dan seluruh keluarga untuk bersama mereka. Lebih 80 peratus pihak yang meraikan kemenangan AKP 12 Jun lalu adalah golongan muda yang datang bersama keluarga mereka.

Ketika berkempen begitu juga. Ramai sekali golongan ini bersama berarak di jalan raya (walk about) bersama calon-calon AKP. Ketika berkumpul di sebuah taman untuk mendengar ucapan, ia juga dipenuhi anak-anak muda.

Pemimpin AKP sendiri mendekati mereka bukannya diserahkan kepada pemimpin muda sahaja. Lagipun, suasana yang dihasilkan dalam kempen juga menggamit anak muda dan keluarga untuk turut bersama dalam kempen itu.

Pendekatan kempen mereka bukan pentas ceramah semata tetapi berkumpul di taman, berjalan di kawasan perumahan dengan diiringi muzik yang sesuai dan sebagainya.

Pendekatan kempen AKP juga bercorak 'lihat dan percaya'. Melalui pendekatan ini, bahan-bahan kempen AKP juga lebih bercorak gambar yang besar-besar. Gambar-gambar besar tanpa perkataan ini di pasang di merata-rata tempat khasnya di pejabat-pejabat AKP.

Jentera kempen utama AKP adalah van yang dibaluti dengan gambar bahan kempen parti mereka. Van-van ini disewa untuk tempoh kempen ini sahaja. Pendekatan ini menyebabkan AKP boleh dilihat di merata tempat. Untuk Istanbul sahaja, AKP mempunyai lebih 300 buah van. Setiap calon anggota Parlimen mereka akan mempunyai sekurang-kurangnya dua buah van semacam ini.

Van ini pula dipantau pergerakan mereka dengan GPRS. Hasilnya, pergerakan jentera mereka ini dapat dilihat dengan jelas di ibu pejabat mereka.

Selain gambar kempen membaluti van ini, ia juga dilengkapkan dengan pembesar suara yang memasangkan lagu-lagu AKP sepanjang kempen mereka.

Dalam kempen ini, AKP banyak memaparkan kejayaan yang dibuat oleh mereka sepanjang lapan tahun pentadbiran AKP bermula 2002 lalu. Mereka bandingkan setiap perkara dari pendidikan, kesihatan, pengangkutan, ekonomi dan sebagainya. Perbandingan dibuat antara 'Nereden' (dahulu) dan 'Nereye' (kini) dalam bentuk gambar, grafik dan angka yang besar, jelas dan terang.

Kami yakin, ini perkara utama yang perlu di buat oleh negeri-negeri Pakatan Rakyat iaitu Kelantan, Selangor, Pulau Pinang dan Kedah.

Untuk peringkat nasional juga boleh dibuat iaitu dengan membanding Malaysia dahulu dan kini selepas 50 tahun di perintah oleh Umno dan Barisan Nasional.

Oleh kerana media di Turki adalah bebas tanpa kongkongan parti politik yang memerintah, semua parti boleh berkempen melalui media samada tv, akhbar atau dalam bentuk banner-banner besar.

Hasilnya, tidak banyak dirasai kehangatan kempen di jalan-jalan raya Turki tetapi ia sangat hangat di media. Memandangkan Malaysia tidak menikmati kebebasan sebegini, ia agak sukar dilakukan. Namun begitu, Pakatan perlu juga mengambil pendekatan ini dengan membeli ruang-ruang iklan di media yang agak bebas untuk menyampaikan mesejnya.

Pendekatan tulisan yang banyak sudah ketinggalan. Manifesto perlu dipaparkan dalam bentuk gambaran bukan tulisan yang banyak lagi. lihat dan percaya (Seing is beliving) perlu dipraktikkan sepenuhnya dalam kempen era moden dan tanpa sempadan ini.

harakahdaily/-

Ancaman Anonymous: M'sia pertingkat keselamatan

13 Rejab 1432H. [MOD] -

Malaysia mempertingkatkan keselamatan di alam siber berikutan ancaman sekumpulan pengodam tanpa nama yang mahu menyerang portal kerajaan berikutan tindakan kerajaan menyekat beberapa laman web perkongsian fail, kata Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar.

Dengan menamakan kumpulan mereka sebagai Anonymous, mereka berkata tindakan kerajaan Malaysia yang menyekat beberapa laman web berkenaan dianggap sebagai satu bentuk penapisan.

Serangan yang diberi nama "Operation Malaysia", kata Anonymous akan dilancarkan pada jam 1930 GMT (3 pagi esok waktu tempatan) bagi memberi pengajaran kepada sesebuah negara yang menapis laman web Wikileaks.

"Kami menerima berita mengenai ancaman ini. Pelbagai agensi yang terlibat dan kita akan siasat,” kata Ismail kepada Reuters.

"Siasatan perlu dijalankan dan kita perlu melindungi sistem kita pada masa yang sama.”

Malaysia adalah negara terbaru yang menjadi perang siber oleh aktivis berkenaan yang sebelum ini melumpuhkan laman web MasterCard dan Paypal kerana menghentikan perkhidmatan kewangan kepada Wikileaks.

Mereka juga pernah menggodam laman web di Syria, Tunisia, Mesir dan India.

malaysiakini/-

Angkara lelaki bertatu

13 Rejab 1432H. [MOD] -

KUANTAN - Seorang penjenayah menaiki kereta jenis Perodua Kancil menjadikan seorang suri rumah sebagai mangsa samunnya selepas terserempak dengan wanita itu sedang berjalan kaki bersama anaknya di satu laluan agak sunyi di Jalan Kuantan-Maran kira-kira 300 meter dari Masjid Kampung Paya Bongor dekat sini, petang kelmarin.

Penjenayah berbangsa Cina berusia dalam lingkungan 30-an itu menggunakan modus operandi mendekati mangsa dengan kenderaan dipandu sebelum berpura-pura bertanyakan arah jalan ke Bukit Gambang Resort, Gambang.

Dalam kejadian kira-kira jam 3.30 petang itu, mangsa berusia 33 tahun tidak mengendahkan suspek sebaliknya dia segera menarik tangan anak lelakinya berusia empat tahun untuk beredar dan cuba mengelak daripada lelaki tidak dikenali itu.

Timbalan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Negeri (Risikan dan Operasi) Superintendan Nordin Mustapha berkata, tidak puas hati dengan tindakan wanita itu, suspek mengeluarkan sebilah pisau lipat dan mengacukan ke arah mangsa.

Menurutnya, penjenayah terbabit mengancam akan mencederakan mangsa sebelum mengarahkan wanita itu menyerahkan rantai leher emas yang dipakai bernilai kira-kira RM4,000.

“Selepas mendapatkan habuannya, lelaki terbabit segera melarikan diri dengan kereta Kancil berwarna perak.

“Mangsa sempat mengecam suspek termasuk gambar tatu di bahagian lengan sebelah kiri,” katanya ketika ditemui di pejabatnya di sini, semalam.

Beliau berkata, mangsa kemudiannya membuat laporan polis berhubung kejadian di Balai Polis Jaya Gading dekat sini.

“Polis akan memanggil mangsa untuk tujuan pengecaman bagi mendapatkan lakaran wajah penjenayah dalam masa terdekat,” katanya.

Menurutnya, kes itu kini disiasat mengikut Seksyen 392/397 Kanun Keseksaan.

sinarharian/-

10 sukarelawan sertai Flotila II

13 Rejab 1432H. [MOD] -

DR NOORAZAMAN pada sidang media mengenai misi kemanusiaan antarabangsa Freedom Flotila II di ibu negara, semalam. Turut serta Ahmad Zaki (tengah) dan Mat Ariffin.
Dua Ahli Parlimen ikut serta belayar menerusi misi kemanusiaan ke Gaza

KUALA LUMPUR: Sepuluh sukarelawan Malaysia, termasuk dua Ahli Parlimen, akan belayar ke Gaza akhir bulan ini menerusi misi kemanusiaan antarabangsa Freedom Flotila II bagi memecahkan kepungan haram rejim zionis Israel ke atas perairan Gaza.

Mereka akan menyertai lebih 1,000 sukarelawan daripada lebih 600 badan bukan kerajaan (NGO) dunia, yang akan belayar ke perairan Gaza dengan menaiki 13 kapal penumpang dengan tiga darinya adalah kapal kargo membawa pelbagai bantuan kemanusiaan berupa bekalan perubatan, peralatan sekolah dan bahan binaan seperti simen kepada 1.5 juta rakyat Palestin.

Semua sukarelawan yang bernaung di bawah pertubuhan Lifeline4Gaza (LL4G) itu akan menaiki kapal penumpang Scotland dan Jerman selain diwajibkan menjalani latihan persediaan mental dan fizikal untuk berhadapan dengan sebarang kemungkinan, termasuk kursus survival di lautan, bermula Ahad ini.

Presiden LL4G, Dr Noorazman Mohd Samsuddin berkata pasukan sukarelawan Malaysia itu mendapat sokongan daripada kerajaan dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak akan mengumumkan identiti anggota sukarelawan terbabit pada 18 Jun depan pada majlis pelepasan diadakan di Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

“Sepuluh rakyat Malaysia, termasuk dua Ahli Parlimen masing-masing seorang dari BN (Barisan Nasional) dan pakatan pembangkang akan ikut serta, menaiki kapal (tajaan NGO) dari Jerman dan Scotland menggunakan bendera Scotland.

“Semua 13 kapal dijangka bertemu di satu titik pertemuan di Laut Mediterranean pada 27 atau 28 Jun depan sebelum belayar ke arah Gaza,” katanya pada sidang media LL4G mengenai penyertaan rakyat Malaysia dalam misi kemanusiaan antarabangsa itu di Stesen KL Sentral, di sini semalam.
Hadir sama adalah Pengerusi Perikatan Keamanan Rakyat Malaysia (Aman Malaysia), Datuk Ahmad Zaki Zahid; Pengerusi Muslim Care Malaysia, Mat Ariffin Ismail; Timbalan Presiden Yayasan Amal Malaysia, Jamuliddin Elias; Pengerusi PC2P-Aman Palestin, Dr Isa Hamzah dan Pengarah Hubungan Luar Cakna Palestin, Zahari Mohd Sidik.

Noorazman yang juga pengasas kepada LL4G, iaitu gabungan 19 NGO pro-Palestin di negara ini berkata misi kemanusiaan itu adalah kesinambungan misi Freedom Flotila pada Mei tahun lalu yang menyaksikan sembilan aktivis kemanusiaan yang menaiki kapal penumpang Turki, MV Marvi Marmara ditembak mati komando Israel.

Katanya, misi kemanusiaan kali ini menggunakan tema ‘Pertahankan Kemanusiaan’ bagi mengingati pembunuhan aktivis kemanusiaan pro-Palestin, Vittorio Arrigoni di Gaza beberapa bulan lalu, di mana kesemua sukarelawan akan belayar ke Gaza bersandarkan prinsip menolak sebarang bentuk keganasan.

“Kami dijangka bergerak ke Gaza pada 30 Jun kecuali ada halangan. Kami sudah minta Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk memeriksa kapal termasuk penumpang. Kalau ada individu yang disenaraihitamkan, kita akan keluarkan mereka. Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) juga boleh buat ‘sportcheck’ kecuali Israel,” katanya.

Noorazman berkata, pasukan itu masih kekurangan RM300,000 bagi menampung kos pembiayaan keseluruhan misi kemanusiaan itu dengan individu dan korporat yang berminat untuk menyumbang boleh menyalurkan sumbangan masing-masing kepada Muslim Care (Viva Palestin) melalui akaun Maybank bernombor: 564490211159.

beritaharian/-

Syria biar penunjuk perasaan Palestin lintas sempadan: PBB

13 Rejab 1432H. [MOD] -

PERTUBUHAN BANGSA-BANGSA BERSATU: Anggota keselamatan Syria hanya berdiri melihat penunjuk perasaan Palestin melintasi garisan sempadan gencatan senjata di Golan Heights dan ditembak tentera Israel, menurut laporan PBB yang diperoleh AFP.

Sekurang-kurangnya 27 orang terbunuh dalam tunjuk perasaan pada 15 Mei dan 5 Jun itu dan beberapa diplomat berkata kenyataan saksi menguatkan dakwaan bahawa Syria mencetuskan masalah sempadan bagi mengalih perhatian daripada tindakan keras Presiden Bashar al-Assad terhadap penunjuk perasaan antikerajaan.

Laporan oleh Setiausaha Agung PBB, Jeneral Ban Ki-moon, itu turut menyatakan bantahan terhadap Assad merebak ke sempadan dan PBB serta anggota pasukan pendamai tidak dibenarkan ke beberapa daerah.

Laporan berhubung Pasukan Pemantau Pengunduran PBB (UNDOF) yang memantau gencatan senjata di antara Syria dan Israel itu tidak menuduh Syria menganjur tunjuk perasaan oleh rakyat Palestin pada hari simbolik konflik Arab-Israel itu.

Bagaimanapun, ia menegaskan setiap kali tunjuk perasaan itu diadakan, pasukan keselamatan Syria berada berhampiran tempat kejadian. - AFP

Umno Selangor gelabah

13 Rejab 1432H. [MOD] -

SHAH ALAM, 15 Jun: Pesuruhjaya PAS Selangor, Dr Abd Rani Osman (gambar) menyifatkan Umno dalam keadaan gelabah sekarang ini hingga mengeluarkan kenyataan tidak berasas.

Beliau yang juga Adun Meru berkata demikian ketika mengulas kenyataan Umno Selangor yang mendesak Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menggugurkan Datuk Dr Hasan Ali sebagai exco kerajaan negeri.

Desakan ini ekoran penyusunan semula Pesuruhjaya Selangor yang sebelum ini dipegang Dr Hasan yang juga Exco Agama, Adat Melayu dan Kemudahan Asas negeri.

Mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat yang bersidang pada 12 Jun lalu membuat keputusan melantik Dr Rani mengambilalih tugas Pesuruhjaya PAS Selangor dari Dr Hasan.

Dalam hal ini, Dr Rani berkata, kenapa pula MB perlu menggugurkan Dr Hasan kerana asas pelantikan beliau adalah untuk memberi peluang dan ruang luas untuk Dr Hasan tumpukan kepada tugasan exconya.

"Inilah keadaan di mana jelas Umno Selangor berada dalam keadaan gelabah dalam menghadapi perkembangan politik semasa terutama di Selangor.

"Bahkan Himpunan Bersih 2.0 yang aman dan mendesak pilihan raya adil dan bersih juga ditakuti oleh Umno BN, entah apa yang mereka bimbang?

"Jika mereka tidak mahu atau bersetuju dengan desakan diadakan pilihan raya adil dan bersih, apakah mereka ingin kekalkan bentuk pilihan raya yang jelas jijik, penuh keji dan penipuan?" soalnya.

Dalam soal sama, Dr Rani berkata, Umno Selangor memang tidak mengikuti perkembangan politik semasa, sejarah dan urutannya.

Jika Umno membuat sedikit kajian, tegasnya, mereka pasti akan ketemu dengan isu Exco Kerajaan, Ronnie Liew tetap memegang jawatan itu sampai sekarang meskipun tidak lagi memegang jawatan utama dalam partinya.

Sementara itu, Dr Rani berkata, PAS Selangor akan membentuk jawatankuasa perhubungan negeri pada Isnin ini.

Dalam kenyataannyai, beliau berkata, amanah berat yang dipikul oleh pasukan barunya untuk memastikan Kerajaan Negeri Selangor terus berada di bawah pentadbiran Pakatan Rakyat.

Dr Hasan juga dalam amanatnya dalam sebuah akhbar harian mengingatkan pesuruhjaya baru agar pertingkatkan persediaan untuk hadapi PRU 13 yang akan diumumkan pada bila-bila masa sahaja.

harakahdaily/-
Ismail Hashim

PAS setuju Abu Dhabi ambil alih RHBCap

13 Rejab 1432H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub bersetuju mengenai kebenaran yang dikeluarkan oleh Bank Negara terhadap pengambilalihan bank RHBCap oleh Abu Dhabi Commercial Bank (ADCB).

Beliau yang juga ahli Parlimen Kubang Kerian semasa ditemui di lobi Parlimen hari ini mengalu-alukan ADCB untuk ambil alih RHBCap dan menyatakan hasrat Maybank dan CIMB untuk mengambil alih RHBCap perlu dilupakan apabila kebenaran itu telah dibuat oleh Bank Negara.

Menurut beliau lagi, Maybank dan CIMB perlu terus dan merancang memikirkan satu sektor lain yang lebih menguntungkan mereka.

"Bagi kita tidak perlu Mybank dan CIMB untuk ambil alih RHBCap kerana Mybank dan CIMB ini kepentingannya adalah merupakan pengumpulan besar wang dana rakyat.

"Jadi, kita nak selamatkan dana dalam bank Maybank dan CIMB supaya tidak menggugat kepentingan awam.

"Hal ini kerana Maybank di bawah Pemodalan Nasional Berhad dan CIMB pula di bawah Khazanah yang terdapat wang dana rakyat.

"Kita mengharapkan tidak berlaku pengambilan bank oleh Maybank dan CIMB yang berhasrat untuk mengambil alih RHBCap.

"Hal ini kerana kita merasakan pekara itu tidak ada satu keperluan yang mendesak bagi kedua-dua bank yang besar ini untuk mengambil alih RHBCap," jelas beliau lagi.

Sebelum ini beliau telah membangktkan perkara tersebut semasa membahaskan Rang Undang-undang Larangan Kumpulan Wang Kutu 2011 di Dewan Rakyat.

Akhbar The Sun pada 13 Jun lalu melaporkan mengenai rancangan ADCB untuk mengambi alih bank RHBCap.

Harakahdaily

Felda kalah lagi, diarah bayar RM1.2 juta

13 Rejab 1432H. [MOD] -


KUALA LUMPUR: Seramai 131 peneroka Felda Kemahang 1 dan 2 menerima berita gembira hari ini apabila Mahkamah Tinggi Kota Bharu mengarahkan Felda membayar RM1.2 juta kepada mereka.

Kes tersebut difailkan peneroka yang gagal mendapat semula wang caruman mereka  di bawah tabung wang tanam semula yang diuruskan Felda melalui peguam Wan Rohaimi Wan Daud.

Keputusan tersebut dibuat Hakim Datuk Mohd Azman Husin jam dan mengarahkan wang tabung tersebut ditaksirkan.

Menurut Pengerusi Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak), Mazlan Aliman sejumlah RM1.2 juta itu dikira daripada caruman pokok  peneroka termasuk caruman  yang dibuat setiap bulan selama lebih kurang 20 tahun.

Manakala dividennya juga dikira dalam tempoh 20 tahun itu.

Mazlan menyifatkan keputusan tersebut sebagai sangat menggembirakan peneroka dan membuktikan perjuangan mereka menuntut keadilan semakin mendapat perhatian.

"Ini satu keputusan yang menggembirakan yang ditunggu-tunggu selama ini dan mengulang kes yang sama yang dibawa peguam Hanipa Maidin dalam kes saman peneroka Sungai Koyan terhadap Felda sebelum ini dan ini kemenangan buat kesekian kalinya.

"Ini menandakan bahawa perjuangan warga felda mendapat tempat dan kebenaran akhirnya memihak kepada peneroka," katanya ketika dihubungi Harakahdaily hari ini.

Ogos tahun lalu, seramai 354 peneroka Felda Kemahang 3, Kelantan, menerima ganti rugi berjumlah RM11 juta dari Felda kerana manipulasi gred buah kelapa sawit.

Mazlan juga berkata, kemenangan kali ini sangat penting untuk menyuntik semangat peneroka agar terus berjuang menuntut hak mereka.

"Ini satu keputusan yang penting kerana melibatkan lebih kurang 10 ribu lagi peneroka yang tidak mendapat wang tanam semula dan ada kesnya yang sedang dibicarakan," katanya.

Mazlan turut memberitahu, lebih kurang 700 peneroka dari sekitar Felda Jengka akan memfailkan saman terhadap Felda di Mahkamah Tinggi Temerloh berhubung  kadar perahan gred (kpg) sawit yang diterima mereka begitu rendah.

"Kes ini akan diketuai peguam Sivarasa Rasiah," katanya.

Sekretariat Task Force Felda

Sementara itu Mazlan turut memaklumkan bahawa satu diskusi mengenai akta penempatan berkelompok (GSA) 1960 berlangsung di Bangunan SUK Selangor hari ini dan dirasmikan Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim.

Diskusi tersebut dianjurkan oleh Sekretariat Task Force Felda yang ditubuhkan Kerajaan Negeri Selangor.

"Ahli panel terdiri daripada para peguam yang membentang dan menghurai tentang GSA dari sudut kelemahan,kepincangan dan apakah langkah-langkah yang perlu dilakukan untuk melakukan penambah baikan terhadap felda ini termasuk keadilan akta ini kepada peneroka," katanya.

Beliau berkata, hasil diskusi tersebut, mereka bersetuju untuk memperincikan semua kelemahan yang  terdapat dalam GSA ini agar dilakukan semakan semula supaya dapat memberi keadilan kepada pemilik tanah.

Mazlan merupakan salah seorang ahli jawatankuasa task force tersebut.

Harakahdaily

6 maut selepas bertempur dengan pihak keselamatan Syria

13 Rejab 1432H. [MOD] -

DAMSYIK 15 Jun – Seramai enam penduduk terbunuh selepas bertempur dengan pasukan keselamatan sementara beberapa kereta kebal ditempatkan berhampiran sempadan Syria-Iraq.

“Enam penduduk maut dalam masa beberapa jam lalu di Ariha, timur bandar Jisr al-Shughur selepas bertempur dengan pasukan keselamatan dalam protes yang dilakukan di timur bandar Deir Ezzor,” kata seorang aktivis.

Sementara itu, pasukan keselamatan Syria meneruskan operasi mereka dengan menangkap penduduk kampung berhampiran Jisr al-Shughur. – AFP

Gempa bumi 2 kali gegaran

13 Rejab 1432H. [MOD] -


MEDAN: Gempa bumi 5.5 magnitud dilaporkan berlaku di Tarutung, Tapanuli Utara, Wilayah Sumatera Utara semalam, sebanyak dua kali iaitu pada jam 7.08 pagi dan 10.01 pagi waktu tempatan.

Kakitangan Pelayanan Data dan Informasi Balai Besar Meterologi Klimatologi dan Geofizik Wilayah 1 Medan, Albertus Simanullang berkata gegaran pertama berpusat pada 1.79 lintang utara dan 99.13 bujur timur.

Gempa pada jam 7.08 (Waktu Indonesia Barat) itu berlaku di 30 km ke tenggara Tarutun dengan kedalaman kira-kira 10 km di bawah tanah.

Manakala gempa kedua berpusat pada 1.83 lintang utara dan 99.07 barat timur atau 22 km ke tenggara Tarutung dengan kedalaman 10 km di bawah tanah. 

Agensi 

Bil tertunggak RM60 ribu punca elektrik dipotong?

13 Rejab 1432H. [MOD] -

KOTA BHARU,: Selepas agak lama isu membabitkan Bazar Tok Guru reda, kini Persatuan Peniaga Pasar Lama MPKB kembali kelam kabut apabila menghantar memorandum kepada pelbagai pihak mendakwa kononnya mereka dianiaya.

Isunya bermula apabila bekalan elektrik di pasar tersebut dipotong pada 10 Jun lalu. Ekoran itu peniaga di situ gelabah semula.

Apa puncanya bekalan elektrik dipotong. Persatuan mungkin menyembunyikan fakta bil elektrik berjumlah hampir RM60,000 difahamkan gagal dibayar peniaga di situ sejak beberapa bulan lalu.

Persoalannya sekarang siapa yang tidak menjelaskan bil tersebut, peniaga atau persatuan.

Pemilik bangunan Pasar Lama MPKB, Sensa Timur Sdn Bhd difahamkan mengarah peniaga terbabit mengosongkan bangunan itu 31 Mac lalu, namun hasil campur tangan kerajaan negeri tempoh perpindahan dilewatkan sehingga akhir Jun ini.

Pengurus Pemasaran Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK), Khalili Abdul Kadir berkata, isu terbaru yang ditimbulkan Persatuan Peniaga Pasar Lama MPKB ada kaitan bekalan elektrik dipotong kerana bil tertunggak begitu banyak.

“Difahamkan peniaga terbabit sudah pun dimaklumkan mengenai tunggakan bil elektrik yang belum dijelaskan,” katanya.

Pengerusi Persatuan Peniaga Pasar Lama MPKB, Salim Ahmad semalam dilaporkan mendakwa Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandar Raya Islam menarik balik deposit di Tenaga Nasional Berhad menyebabkan bekalan elektrik dipotong.

Persatuan itu juga dilapor menyerah memorandum kepada Istana Kelantan dan kerajaan negeri supaya campur tangan bagi menyelesaikan kemelut tersebut.

Salim juga mendakwa peniaga berdepan dengan pemilih lot secara tidak adil di Bazar Tok Guru.

Sebelum ini persatuan terbabit juga mengharap pemimpin Umno termasuk Pengerusi Perhubungan Umno Negeri, Datuk Seri Mustapa Mohamed membela mereka.

Namun sehingga kini Umno mendiamkan diri, sebaliknya masalah mereka diselesaikan kerajaan negeri termasuk menawar lot di Bazar Tok Guru secara percuma selama setahun di tingkat bawah dan dua tahun di tingkat satu.

Selain itu juga mengurangkan harga setiap lot sebanyak RM25,000 menjadikan harga ditawarkan RM63,000 jauh lebih rendah berbanding harga asal RM88,000.

Tawaran memiliki lot di tingkat bawah dan tingkat satu dengan harga RM63,000 hanya sah sehingga 31 Mei lalu.

Dan selepas 31 Mei sehingga akhir Jun ini harga setiap lot ditawarkan sebanyak RM70,000 dan setiap peniaga perlu mengurus sendiri pinjaman bank.

Selepas 30 Jun tiada lagi sebarang diskaun diberi dan peniaga ditawar pada harga asal iaitu RM92,000 di tingkat satu dan RM88,000 di tingkat bawah.

PMBK juga memberi peluang mana-mana peniaga yang mendaftar awal boleh memilih lot dan pendaftaran lewat akan diberi lot secara pengundian.

Sebelum ini hampir setahun persatuan terbabit menjaja isu lot ruang niaga di Bazar Tok Guru sempit dan mahal. Mereka menggunakan Umno bagi menghentam kerajaan negeri.

Sedangkan mereka lupa saiz lot dikecilkan berdasar kepada kehendak persatuan kerana mahu kesemua peniaga ditempatkan di tingkat bawah.

Khalili berkata, peniaga yang mendaftar awal iaitu lebih 80 orang akan berpindah dahulu ke Bazar Tok Guru dalam masa terdekat ini.

“Kumpulan kedua iaitu 200 peniaga yang memohon selepas 2 Mei lalu perlu menjalani pengundian bagi menentukan lot masing-masing,” katanya.

Menurutnya minggu ini surat tawaran dikeluarkan kepada peniaga berkenaan iaitu berdasar kepada permohonan awal yang diterima PMBK.

Persatuan Peniaga Pasar Lama hanya berbaki hayat 16 hari lagi. Sebelum ini difahamkan mereka menemui beberapa pemimpin PAS memohon maaf di atas kritikan dilempar kepada kerajaan negeri berhubung isu Bazar Tok Guru.

Pada pagi Ahad lalu ada pihak tertentu menaikkan bendera PAS di sekeliling Pasar Lama MPKB sebagai memprotes bekalan elektrik dipotong.

Pemilik bangunan juga sudah memasang tiang besi bagi membina pagar di sekeliling pasar tersebut untuk membolehkan projek pembangunan semula pasar dijalankan selepas peniaga berpindah.

harakahdaily/-

Jamil Khir: Permohonan murtad 135 orang diluluskan

13 Rejab 1432H. [MOD] -

Mahkamah Syariah menerima 863 kes permohonan untuk menukar status agama Islam dari tahun 2000 hingga 2010, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom (bawah, kiri).

Beliau menjawap soalan lisan daripada Er Teck Hwa (DAP-Bakri) yang meminta perdana menteri menyatakan jumlah permohonan murtad bagi penganut Islam dan berapakah jumlah yang diluluskan mengikut negeri sepanjang sedekad yang lalu.

Er juga memohon penjelasan kerajaan mengenai cara-cara yang diambil bagi menangani kes-kes gejala murtad itu.

Jamil dalam jawapannya berkata mengikut perangkaan yang dibekalkan kepada kementeriannya menunjukkan sejumlah 168 orang yang memohon untuk meninggalkan agama Islam diluluskan.

Bagaimanapun perangkaan yang dibekalkan kepada Dewan Rakyat itu tidak selaras dengan jumlah yang dikira.

Mengikut kiraan Malaysiakini, jumlah permohonan untuk murtad adalah 686 manakala permohonan yang diluluskan pula adalah 135 orang.

Mengikut data yang dibekalkan, jumlah tertinggi yang diluluskan adalah dari Sabah iaitu seramai 67 orang dan diikuti dari Negeri Sembilan dengan 33 orang.

Jumlah permohonan untuk meninggalkan Islam yang terbesar adalah di Sabah - 238, Negeri Sembilan - 172, Selangor - 99 dan Perak - 47.

Tiada permohonan murtad dicatatkan di Kelantan.

"Dalam menangani gejala murtad, Jabatan Agama Islam Negeri (JAIN) sentiasa melasanakan program dan aktiviti bagi mengelakkan berlakunya gejala ini terutamnya di kalangan saudara-saudara baru.

"Antara program dan aktiviti yang dilaksanakan adalah seperti khidmat nasihat; ziarah dan lawatan ke rumah; aktivitiaktiviti pengukuhan agama; kelas pengajian agam; dan sokongan Baitulmal," kata Jamil.

malaysiakini/-

55,000 penduduk dipindahkan selepas banjir

13 Rejab 1432H. [MOD] -

BEIJING 15 Jun – Kira-kira 55,000 penduduk terpaksa dipindahkan selepas China dilanda bencana banjir dan tanah runtuh, lapor media semalam.

Perpindahan tersebut kebanyakannya melibatkan penduduk di bandar Xianning di tengah wilayah Hubei.

Sementara itu, jumlah mangsa yang terkorban dalam bencana tersebut sejak seminggu lalu kini mencecah angka 100. – AFP