05 September 2009

Keputusan N31 Bagan Pinang PR ke 12 2008

N31 BAGAN PINANG
Jumlah Pengundi: 14,192
Peratusan Kaum: M: 66% C: 10.5% I: 19.9% L: 3.5%

1. Azman Mohd. Nor (BN) (6,430)
2. Ramli Ismail (Pas) (4,097)

Majoriti: 2,333
Jumlah undi: 10,911
Peratus mengundi: 76.88%
Undi rosak: 384

Penyandang: Mohd. Faizal Ramli (BN)
(Majoriti: 4,411 undi)

ADUN BN Bagan Pinang NS meninggal

ADUN BN bagi Bagan Pinang, Negri Sembilan, Azman Mohd Noor meninggal dunia di Seremban hari ini.

Beliau meninggal dunia kerana serangan sakit jantung pada jam 2.30 petang tadi di Pusat Pakar Seremban.

Dalam pilihanraya umum lalu, Azman, 55, menang dengan mendapat 6,430 undi, menewaskan calon PAS, Ramli Ismail.

Dalam pilihanraya umum lalu, DUN Bagan Pinang mempunyai 14,192 pengundi yang 66 peratus Melayu, Cina (10.5%), India (19.9%) dan lain-lain (3.5%).

Ekoran itu, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan mengadakan pilihanraya kecil dalam tempoh 60 hari ini.

Ia merupakan pilihanraya kecil kesembilan selepas pilihanraya umum tahun lalu.

Bagan Pinang merupakan kawasan DUN dalam Parlimen Telok Kemang. Empat lagi DUN dalam parlimen tersebut ialah Chuah, Lukut, Linggi dan Port Dickson.

Dalam pilihanraya umum lalu, Parlimen Telok Kemang dimenangi oleh calon PKR, Datuk Kamarul Baharin Abbas.

Manakala DUN Chuah pula dimenangi oleh PKR, Lukut (DAP), Linggi (BN) dan Port Dickson (PKR).

ADUN BN Bagan Pinang Negeri Sembilan meninggal dunia.

Terkini : ADUN UMNO Bagan Pinang, Azman Md. Noor meninggal dunia akibat serangan jantung pada hari ini di Hospital Pakar Seremban pada pukul 2 petang .

Majlis Iftar Jamaie & Ceramah Ghazwatul Badar

Oleh : Mr. President

Kenyataan Media Dewan Pemuda PAS Negeri Perak

Oleh : safarizal salleh

Kenyataan Media (3 September 2009)

SPEAKER SAH: SERAH KEPADA SULTAN PERAK

Dewan Pemuda PAS Negeri Perak (DPPN Pk) memohon perkenan Seri Paduka Sultan Perak, Sultan Azlan Muhibbuddin Shah campur tangan untuk menyelesaikan kemelut politik Perak serta krisis Perlembagaan yang terus berpanjangan sehingga kini semenjak rampasan kuasa awal Februari tahun ini.

DPPN Pk yakin kemelut yang berlaku adalah sebahagian daripada krisis politik yang telah dicemari dengan pelbagai kejadian yang tidak diinggini terutama yang telah melanggar undang-undang yang memberikan gambaran keharmonian dan kesejahteraan rakyat terabai. Yang paling penting adalah implikasi ekonomi negeri yang menyebabkan pelabur takut untuk berlabur di negeri Perak ini.

DPPN Pk memohon perkenan Sultan Azlan Muhibbuddin Shah sebagai Seri Paduka Sultan Perak dan juga bekas Ketua Hakim Negara untuk menyelesaikan kemelut dan krisis yang berlaku di negeri Perak ini dengan satu formula yang konkrit. DPPN Pk menegaskan kemelut dan krisis yang berlaku ini memberikan implikasi yang negatif di peringkat antarabangsa.

DPPN Pk melihat kedudukan Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak adalah krisis terbaru yang memerlukan penyelesaian segera. Sidang DUN Perak pada 7 Mei yang lalu jelas tercemar kerana kedudukan sebenarnya masih tidak diketahui. DPPK Pk yakin rakyat negeri Perak khasnya dan rakyat Malaysia amnya amat malu dengan suasana yang berlaku terhadap Speaker DUN Perak.

DPPN Pk memberi jaminan hanya dengan pembubaran DUN Perak selepas hari raya ini nanti akan menyelesaikan kemelut dan krisis yang berlaku serta keharmonian dan kesejahteraan negeri akan kembali seperti biasa kelak. DPPN Pk yakin Sultan Azlan Muhibbuddin Shah akan memperkenankan pembubaran DUN Perak demi rakyat Perak keseluruhannya.


ZAWAWI HASSAN
Ketua,
Dewan Pemuda PAS Negeri Perak

Hindari buruk sangka

Oleh : Muhamad Al Hafiz

Salam,

Dalam surah al-Hujaraat (QS49), Allah SWT menekankan tentang ukhuwah, baik sesama Muslim mahupun sesama manusia. Ukhuwah, yang biasa diertikan 'persaudaraan, diambil dari akar kata yang pada mulanya bererti 'memperhatikan'. Makna asal kata ini memberi kesan bahawa persaudaraan mengharuskan adanya perhatian dari semua pihak yang merasa bersaudara. Perhatian itu dicurahkan kerana adanya persamaan antara pihak-pihak yang bersaudara, sehingga makna asal tersebut kemudian berkembang dan pada akhirnya bererti 'persamaan dan keserasian' dengan pihak lain. Bahkan mencakup persamaan dalam salah satu sifat seperti kemanusiaan, suku, agama, profession, perasaan dan sebagainya. Dalam kamus-kamus bahasa, ditemukan kata 'akh' yang dibentuk dari kata ukhuwah digunakan juga dalam maksud teman akrab atau sahabat, yang tentunya terjalin kerana adanya persamaan antara mereka.

Hubungan yang baik antara satu dengan lain dan khususnya antara muslim yang satu dengan muslim yang lainnya merupakan sesuatu yang harus dijalin dengan sebaik-baiknya. Ini kerana Allah telah menggariskan bahawa setiap mukmin itu bersaudara, seperti dalam firmannya yang bermaksud, "Sesungguhnya orang-orang mukmin adalah bersaudara kerana itu damaikanlah antara kedua saudaramu dan bertakwalah kepada Allah supaya kamu mendapat rahmat." (Surah al-Hujuraat, ayat 10)

Seterusnya, Allah SWT telah memberi amaran, "Hai orang-orang yang beriman janganlah suatu kaum mengolok-olok kaum yang lain (karena) boleh jadi mereka (yang diolok-olok) lebih baik dari mereka (yang mengolok-olok) dan jangan pula wanita-wanita (mengolok-olok) wanita-wanita lain (karena) boleh jadi wanita-wanita (yang diperolok-olokkan) lebih baik dari wanita (yang mengolok-olok) dan janganlah kamu mencela dirimu sendiri dan janganlah kamu panggil memanggil dengan gelar-gelar yang buruk. Seburuk-buruk panggilan ialah (panggilan) yang buruk sesudah iman dan barang siapa yang tidak bertobat, maka mereka itulah orang-orang yang zalim." (Surah al-Hujuraat, ayat 11)

Itulah sebabnya, segala bentuk sikap dan sifat yang akan memperkukuh dan memantapkan persaudaraan harus suburkan dan dipelihara, sedangkan segala bentuk sikap dan sifat yang dapat merosak ukhuwah harus dihilangkan. Agar hubungan ukhuwah Islamiah itu tetap terjalin dengan baik, salah satu sifat positif yang harus dipenuhi adalah Husnuzh Zhan iaitu 'berbaik sangka'.

Oleh itu, apabila kita mendapatkan informasi negatif tentang sesuatu yang berkait dengan peribadi seseorang apatah lagi seorang Muslim, maka kita harus melakukan tabayyun (penyelidikan) terlebih dahulu sebelum mempercayainya, apatah lagi memberi respons secara negatif.

Allah berfirman yang maksudnya, "Wahai orang-orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasiq membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak dingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan." (Surah al-Hujuraat, ayat 6).

Manafaat berbaik sangka

Ada banyak nilai dan manafaat yang diperolehi seseorang muslim apabila memiliki sifat husnuzh zhan kepada orang lain.

Pertama, hubungan persahabatan dan persaudaraan akan menjadi lebih baik. Berbaik sangka dalam hubungan sesama Muslim akan menghindari terjadinya keretakan hubungan.

Kedua, terhindar daripada penyesalan dalam hubungan dengan sesama kita kerana buruk sangka akan membuat seseorang menimpakan keburukkan kepada orang lain, tanpa bukti yang benar.

Ketiga, selalu berbahagia dan bersyukur di atas segala kemajuan yang dicapai oleh orang lain, meskipun kita sendiri belum dapat mencapainya.

Buruk sangka salah satu penyakit hati


Buruk sangka adalah satu dari penyakit hati yang amat kronik. Ia bukan sahaja menjarah dengan parah hati dan jiwa pengidapnya, tetapi turut lahir tersendiri, malah ia lahir bersama dengan sifat-sifat mazmumah yang bongkak, dendam, zalim dan sebagainya. Apabila sifat tersebut meneraju dan memacu kehidupan seseorang insan, ia akan menjadi manusia yang sentiasa resah, gelisah dan tidak tenteram, kerana sentiasa mencari keaiban dan kelemahan orang lain, tidak punya masa untuk mengingati Allah SWT.

Buruk sangka yang dimaksudkan di sini ialah buruk sangka yang tidak baik. Ia mengheret sifat-sifat mazmumah yang bersarang di hati, yang akan mempengaruhi anggota-anggota badan yang lain supaya mengikut kehendaknya. Rasulullah SAW dalam sebuah hadisnya menyatakan, "Ketahuilah bahawa di dalam badan ada seketul daging, apabila ia baik, baiklah badan seluruhnya dan apabila ia rosak, rosaklah sekaliannya, ketahuilah! Itulah yang dikatakan hati." (Hadis Riwayat Al-Bukhari Muslim)

Buruk sangka dibahagikan kepada 2 jenis:

1. Buruk sangka yang bertujuan baik, seperti untuk menyedar atau memperbaiki seseorang yang dikatakan melakukan kejahatan.
2. Buruk sangka yang bertujuan jahat demi untuk menjatuhkan maruah dan kedudukan seseorang. Walau apapun tujuannya, buruk sangka tetap memberikan impak yang negatif, jarang ada manusia yang terselamat dari terkena bahana prasangka. Dengan sebab itulah Islam sangat melarang dari berprasangka.

Buruk sangka boleh terjadi dengan berbagai sebab antaranya:

1 - Godaan dan tipu helah syaitan atau iblis.
Buruk sangka adalah jalan terbaik bagi syaitan merangsang manusia untuk bergaduh, mengumpat, melempar tohmahan, membuat pakatan jahat, berpecah belah dan sebagainya.

2 - Kelemahan jiwa.
Jiwa yang lemah akan mendorong seseorang mudah terikut dengan pemikiran yang negatif dan buruk terhadap orang lain.

3 - Perasaan sombong dan bongkak.
Perasaan ini menyebabkan seseorang itu merasakan dirinya lebih baik daripada orang lain. Ia merasa dengki kalau ada orang lain mendahului dalam mengecapi sesuatu kejayaan atau membuat sesuatu kebaikan atau pun mendengar orang memuji musuhnya dihadapannya.

4 - Keburukan batinnya.
Seseorang yang biasa membuat tipu helah dan penipuan akan merasakan orang lain juga sama sepertinya.

Ruginya berburuk sangka

Apabila kita melakukan atau memiliki sifat buruk sangka, ada sejumlah kerugian yang akan kita perolehi, baik dalam kehidupan di dunia mahupun kehidupan di akhirat. Ia adalah wadah kehancuran, mengundang segala macam keruntuhan. Jiwa mangsanya hancur luluh, perasaan amat tertekan, rumahtangga kian runtuh, kedamaian akan musnah, masyarakat menjadi porak-peranda. Kesemuanya itu adalah gara-gara perangai buruk sangka. Justeru, Islam sangat-sangat mendesak umatnya agar mendahulukan bersangka baik daripada cepat bersangka buruk. Satu-satu hukuman tidak harus dijatuhkan hanya berdasarkan kepada sangkaan.

Allah SWT telah mengharamkan sikap buruk sangka terhadap sesama mukmin, kerana ia akan menyebabkan timbulnya fitnah, bukan sahaja di antara seseorang individu dengan individu yang lain tetapi juga dalam masyarakat Muslim amnya. Apabila sikap terkutuk ini terdapat di kalangan kita, ia boleh mengwujudkan perasaan saling tidak percaya, saling meragui, benci-membenci, pertelingkahan, perpecahan dan akhirnya bermusuh-musuhan di antara sesama Islam.

Pertama, mendapat dosa. Buruk sangka merupakan sesuatu yang berdosa kerana kita sudah menganggap orang lain tidak baik tanpa dasar yang jelas, berusaha menyelidiki atau mencari-cari keburukkan orang lain dan mengungkapkan segala sesuatu yang buruk tentang orang lain.

Allah SWT telah mengharamkan hamba-Nya yang beriman dari menyimpan perasaan persangkaan atau sangka-sangka buruk terhadap Allah dan terhadap saudara-saudaranya yang seagama. Malah Allah mengharamkan juga segala unsur, bibit atau segala punca yang boleh menyebabkan timbulnya rasa buruk sangka di kalangan muslimin. Pengharaman ini telah ditegaskan di dalam al-Quran dan hadis-hadis Rasulullah SAW sebagaimana firman Allah yang maksudnya, "Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakkan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (Jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. )Oleh itu, patuhilah larangan-larangan yang tersebut) dan bertakwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah penerima taubat, lagi Maha Mengasihani." (Surah al-Hujuraat, ayat 12)

Asal dari godaan syaitan

Kedua, dusta yang besar. Berburuk sangka akan membuat kita menjadi rugi, kerana apa yang kita kemukakan merupakan suatu dusta yang sebesar-besarnya, perkata ini disabdakan oleh Rasulullah SAW, "Jauhilah prasangka itu, sebab prasangka itu perbicaraan yang paling dusta." (Hadis Riwayat Muttaafaqun alaihi)

Rasulullah SAW juga telah memberi peringatan tentang sifat-sifat yang patut dihindari oleh setiap Muslim seperti saling dengki-mendengki, marah mahupun bersikap acuh tak acuh. Dari Abu Hurairah r.a., katanya Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud, "Hindarilah prasangka, kerana prasangka itu berita yang paling bohong. Jangan saling mencari-cari keburukan orang. Jangan saling mengorek rahsia orang dan saling menyaingi. Jangan saling mendengki, jangan saling marah dan jangan saling tak acuh. Tetapi jadilah kamu semua bersaudara sebagai hama-hamba Allah." (Sahih Muslim)

Ketiga, menimbulkan sifat buruk. Berburuk sangka kepada orang lain tidak hanya berakibat pada penilaian dosa dan dusta yang besar, tetapi jua akan mengakibatkan munculnya sifat-sifat buruk lainnya yang sangat berbahaya, baik dalam perkembangan peribadi mahupun hubungannya dengan orang lain.

Sabda Rasulullah SAW dari Abdullah bin Umar yang bermaksud, "Aku melihat Rasulullah sallallahu ‘alaihi wa-sallam sedang tawaf di Kaabah lalu bersabda: Demi jiwa Muhammad yang di tangan-Nya, sesungguhnya kehormatan seseorang mukmin lebih besar di sisi Allah dari engkau (Kaabah) wangnya dan darahnya sehinggalah dia berprangsangka sesamanya yang baik." (Hadis Riwayat Ibn Majah)

Dari Haritha bin an-Nukman berkata, "Bersabda Rasulullah SAW: Tiga perkara yang sentiasa ada pada umatku: Kepercayaan sial. Hasad dengki. Prasangka. Beliau bertanya: Apakah yang boleh menghilangkan dari itu (semua) wahai Rasulullah bagi sesiapa yang telah ada pada dirinya perkara-perkara tersebut? Baginda bersabda: Apabila berhasad dengki mintalah ampun, apabila berprasangka janganlah diteruskan dan apabila mempercayai tataiyur hendaklah dihapuskan." (Hadis Riwayat at-Tabrani)

Semua punca-punca timbulnya buruk sangka yang dijelaskan oleh ayat al-Quran dan hadis-hadis di atas berpangkal dari hati yang rosak dan berpenyakit lantaran kejahilan (tidak berilmu agama). Akhirnya menyebabkan lemah iman, lemah keperibadian, hilang panduan dan tidak tahu ke arah mana mahu dituju sehingga mudah berburuk sangka.

Hal keadaan seperti ini telah dijelaskan oleh Rasulullah SAW yang bermaksud, "Apabila (seseorang) kurang berilmu akan (mudah) menimbulkan perasaan benci dan tuduhan salah (kepada orang lain). Dan jika pengetahuan tentang athar (hadis dan perbuatan sahabat) hanya sedikit, akan ramai yang mengikut hawa nafsu. Berpunca dari yang demikian, akan engkau temui suatu kaum (kumpulan) yang ramai mencintai (menyebelahi) kaum (kumpulan) yang lain hanya atas dasar hawa nafsu (bukan atas dasar kebenaran al-Quran atau al-Hadis) kerana tidak mengetahui (ilmu)nya dan dalilnya. Sedangkan mereka menyokong atau memusuhi (satu kumpulan) tanpa mengikut (landasan) hadis yang sahih dari Nabi dan dari Salaf ummah ini, mereka tidak mengetahui makna (al-Quran dan al-Hadis) dan tidak mengetahui apa yang dikehendaki (oleh hadis) tersebut dan tidak tahu untuk mempraktikalkannya." (Hadis Riwayat Imam Malik)

Berbuat Baik Dan Bersabar Di Atas Perilaku Manusia

Seorang lelaki bertanya, “Wahai Rasulullah sesungguhnya aku mempunyai beberapa orang kerabat, yang hubungan aku erat dengan mereka tetapi mereka memutuskannya. Aku berbuat baik kepada mereka tetapi mereka berperangai buruk kepadaku, aku bersabar menghadapi sikap mereka itu tetapi mereka menganggap sikapku itu adalah bodoh.” Kemudian baginda menjawab, “Sekiranya benar sepertimana yang engkau katakan itu, maka seolah-olah engkau menyuap mereka dengan abu yang panas, sedangkan engkau sentiasa mendapat pertolongan daripada Allah Taala selama mana engkau berada di dalam kebenaran atas perkara yang demikian itu.” (Hadis Riwayat Muslim)

Islam mengajar umatnya supaya banyak bersabar di dalam semua keadaan sama ada ketika senang atau pun susah kerana ia merupakan pengukur darjat keimanan seseorang. Islam juga mengajar umatnya supaya jangan membalas keburukan orang sebaliknya menambahkan lagi kebaikan terhadap mereka mudah-mudahan dengan itu hati mereka menjadi lembut dan baik. Allah sentiasa memberi pertolongan kepada orang yang sentiasa sabar dan benar dalam bertindak. Setiap umat Islam wajib menghubungkan silaturrahim dan haram memutuskannya.

Penawar buruk sangka

Sebenarnya, tiada penawar mahupun yang berasaskan sainstifik atau tradisional yang mampu mengubati dan menyembuhkan penyakit buruk sangka ini. Namun para ulamak dan cendiakawan islam ada menyarankan beberapa cara. Antaranya:

1. Buruk sangka terhadap diri sendiri, tetapi jangan mencari kekurangan orang lain, tetapi bergaullah dengan orang yang diburuk sangka terhadapnya itu dengan lebih rapat dan berdoalah untuk kebaikkan baginya.
2. Bermuhasabah diri setiap hari, jadikanlah diri kita seorang yang dapat menguasai was-was, bukan orang yang dikuasai was-was.
3. Perbaikilah diri kita dan bersihkanlah ia dari sifat buruk, kerana di sebalik buruk sangka akan mengundang sifat-sifat keji yang lain.
4. Ingatlah selalu bahawa Mahabbah, Mawaddah dan bersikap toleransi itu adalah nikmat yang sangat besar. Jangan musnahkan nikmat itu dengan sifat buruk sangka.
5. Ingatlah selalu, bahawa buruk sangka boleh merosakkan diri kita. Kita akan kehilangan rakan, kekasih, saudara-mara, malah juga isteri. Kita akan kehilangan ramai khalik dan disisih oleh masyarakat.
6. Ketahuilah dan ingatlah, bahawa syariat islam meletakkan asasnya atas rasa sangka baik terhadap semua orang islam dalam semua bidang: ekonomi, politik, sosial dan lain-lain lagi.

Dalam satu hadis Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya, "Hendaklah kamu selalu benar. Sesungguhnya kebenaran membawa kepada kebajikan dan kebajikan mambawa ke syurga. Selama seseorang benar dan selalu memilih kebenaran dia tercatat di sisi Allah, seorang yang benar (jujur). Berhati-hati terhadap dusta, sesungguhnya dusta membawa kepada kejahatan dan kejahatan membawa kepada neraka. Selama seseorang dusta dan selalu memilih dusta dia tercatat di sisi Allah, sebagai seorang pendusta." (Hadis Riwayat Bukhari)

Untuk menjauhi perasaan berburuk sangka, maka masing-masing kita harus menyedari betapa hal ini sangat tidak baik dan tidak benar dalam hubungan persaudaraan, apatah lagi dengan sesama Muslim dan aktivis dakwah. Di samping itu, bila ada benih-benih perasaan buruk sangka, maka perkara itu harus segera dicegah dan dijauhi kerana ia berasal dari bisikan atau godaan syaitan yang bermaksud buruk kepada kita.

Orang-orang yang mempunyai penyakit buruk sangka, ragu-ragu dan was-was terhadap orang lain dan ibadahnya, maka dia wajib berusaha meninggalkan penyakit tersebut dan segera bertaubat. Agar ia tidak berulang, maka perlu dirawat dengan ilmu agama terutama ilmu akidah. Oleh itu setiap mukmin sewajarnya menyibukkan dirinya dengan menuntut ilmu seperti menghadiri majlis-majlis ilmu yang memperkatakan tentang agama. Kerana hanya ilmu agama yang dapat merawat dan menyembuhkan penyakit buruk sangka, ragu-ragu dan was-was.

Renung-renungkan.


Kemajuan & kemunduran, Borjuis Kaya & Proletariat Marhaen, Keadilan Insan dan sosial. Kemajuan Negara

Oleh : Muhamad Al Hafiz

Kini aku menetap di sebuah kawasan yang terletak di pinggir bandaraya Kuala Lumpur. Sebuah kota yang kononnya megah dan hebat. Ada LRT, ERL, Lebuhraya-lebuhraya yang berselirat dan bangunan-bangunan yang besar dan tinggi. Aku yakin, keadaan dan kemajuan seperti ini tiada di Ipoh atau Alor Setar walaupun jaraknya hanya beberapa ratus kilometer, jika ada pun bandar lain yang mampu menandingi Kuala Lumpur dan kawasan Lembah Kelang, mungkin Pulau Pinang dan Johor Bahru, itu pun masih juga ketinggalan jauh. Tetapi dengan kemajuan Kuala Lumpur yang pesat, masih juga kita boleh menjumpai para fakir-fakir miskin yang tinggal di sini, pengemis juga masih ramai, apakah ini boleh dikatakan satu kemajuan?

Aku tinggal di sebuah kawasan perumahan flat usang, di belakang sana ada kawasan setinggan, di depan sana ada apartmen sederhana, dan di atas bukit sana ada kondominium mewah. Di atas sana juga ada Café tempat orang-orang berada bersantai, tetapi di kawasan bawah ini, beberapa ratus meter sahaja jaraknya hanya ada gerai-gerai makan yang kadang-kadangkala tikus berkeliaran lari, apakah ini takrif kemajuan? Di kawasan ini juga penuh dengan masalah sosial, tetapi aku lihat manusia-manusia di sini umpama tidak mempedulikannya, seolah-olah bahawa kerosakan sosial itu satu lambang kemajuan.

Mengapa pusat pentadbiran, kewangan, perindustrian, pendidikan, perdagangan, & pengangakutan kesemuanya dilonggokkan di kawasan sekitar Lembah Kelang? Aku agak hairan mengapa pihak yang berkuasa membiarkan ini terjadi. Bagaimana dengan kawasa-kawasan lain di Malaysia, aku rasa ini merupakan ketidak seimbangan sosial. Ini akan menimbulkan banyak penghijrahan rakyat dari kawasan lain ke kawasan Lembah Kelang hingga kawasan Lembah Kelang ini sudah tidak mampu diuruskan dengan baik lagi. Mengapa pihak berkuasa dilihat seperti tidak mampu untuk membahagi dan mengagihkan kekayaan Negara secara menyeluruh untuk sampai ke seluruh pelosok Negara dan kepada semua rakyat?

Negara kita ini kaya, tapi mungkin cara pembahagian kekayaan tidak adil atau sistemnya tidak betul atau akibat juga mungkin akibat ketirisan dan rasuah yang berleluasa. Saudara Anwar Ibrahim selalu mencanangkan mengapa pada tahun 70an dahulu, secara ekonominya Malaysia adalah standing dengan Korea Selatan dan Taiwan, tetapi kini mengapa kita talah jauh ketinggalan dengan mereka? Bukankah Taiwan banyak menghadapi pergolakkan politik dan Korea Selatan menghadapi perang saudara? Malaysia yang Allah kurniakan dengan Petroleum dan pelbagai lagi kekayaan hasil bumi, tetap tidak mampu menandingi Korea Selatan dan Taiwan yang kurang hasil bumu mereka, mengapa? Di mana kesilapan pihak yang menggariskan dasar ekonomi dan kewangan Negara?

Pendapatan

Jurang pendaptan antara rakyat di Negara ini juga amat luas jaraknya, bayangkanlah masih ada kilang-kilang yang memberikan pendapatan dibawah RM500.00 sebulan, tapi cuba kita tanya pula berepa pendapatan seorang pengurus di sebuah kilang yang sama juga, berlipat kali ganda pendapatannya, inilah yang tidak adil dan tidak islamik. Mereka dari golongan borjuis selalu member alas an bahawa ini terjadi akibat taraf pendidikan dan tanggungjawab kerja yang berbeza. Apakah mereka tidak terfikir bahawa pekerja bawahan golongan proleteriat marhaen juga adalah manusia yang juga mempunyai tanggungjawab lain dalam kehidupan. Sistem Kapitalis dan masyarakat liberal yang menjunjung konsep ini langsung tidak memikirkan konsep keadilan sosial. Oleh kerana itu Islam menekankan konsep keadilan insan untuk kebaikan semua pihak. Ini kerana jika terlalu banyak individu yang miskin, yang lahir daripada konsep ini, maka kerajaan terpaksa sedikit sebanyak terpaksa bertanggungjawab lebih terhadap mereka, dan ini melibatkan wang. Kerajaan terpaksa mengenakan cukai yang tinggi untuk menampung golongan bawahan.

Aku dambakan sistem ekonomi yang lebih adil

Atau mungkin kerana sistem ekonomi kita yang tidak berlandaskan takwa, iman dan kesederhanaan yang menyebabkan keberadaan ekonomi Negara kita menjadi bobrok? Sistem ekonomi Islam bolehlah kita bayangkan begini, seperti yang Prof Dr Hamka bayangkan, Seorang Ibu yang membesarkan dan menyusukan, pasti tidak mengharapkan apa-apa balasan dari anaknya, tetapi anaknya harus sedar dengan sendiri bahawa tanggungjawab dia sebagai anak untuk menampung kehidupan ibunya. Oleh kerana itu Islam mengenakan zakat pendapatan dan zakat perniagaan yang rendah, kerana zakat dan cukai yang rendah dapat menjana ekonomi Negara dan mengelakkan “ideologi meminjam”.

Bayangkan di Negara kita, cukai pendapatan individu yang tinggi dan cukai yang tinggi sebenarnya agak merencatkan ekonomi Negara. Syarikat-syarikat konglomerat borjuis juga terpaksa meminjam dengan banyak dari pihak bank untuk menjana sesuatu projek besar yang mereka usahakan, ini akibat cukai yang terlalu tinggi yang dikenakan pihak kerajaan hingga menjadikan dana mereka kurang mencukupi untuk membiayai projek mereka sendiri. Ini juga amat menguntungkan pihak bank, yang secara percuma dapat untung “atas angin” dan menggalakkan riba. Zakat perniagaan yang rendah akan meri ruang untuk syarikat itu mempunyai dana yang besar dan kurang perlu untuk berhutang, mereka juga akan mampu menaikkan pendapatan pekerja mereka. Apabila mereka dapat memperbesarkan syarikat mereka dengan kurang tanggungan hutang, maka sesebuah syarikat itu dapat menambahkan guna tenaga kerja, dan secara tidak langsung juga cukai yang diberikan oleh kerajaan juga akan meningkat.

Kita pergi ke kilang-kilang, dan cuba tanya kepada pekerja-pekerja di kilang itu, apakah cukup dengan pendapatan mereka yang sekitar RM500.00-RM600.00, kemungkinan besar mereka akan menjawab, cukuplah sekadar keperluan mereka, jika mahu lebih, mereka akan melakukan kerja lebih masa, apakah ini keadilan sosial? Cukup untuk sekadar keperluan sendiri? Mereka langsung tidak terfikir tentang tanggungjawab sosial mereka untuk berkhidmat untuk masyarakat. Begitu juga dengan kerja lebih masa, hingga mengabaikan tanggungjawab terhadap keluarga, apakah ini keadilan sosial? Masyarakat kita terlalu kurang tentang kesedaran keadilan insan dan keadilan sosial.

Ada juga suara-suara yang menyatakan, jika semua orang kaya, lalu zakat yang dikeluarkan akan diberi untuk siapa? Ini pernah terjadi pada zaman Khalifah Umar Abdul Aziz. Terlupakah mereka pada ujian Allah? Sebuah Negara yang kaya pasti akan mengalami kejatuhan dan kemerosotan ekonomi, jadi semasa inilah pungutan zakat dapat digunakan untuk menampung ekonomi yang merosot.

Jika ekonomi yang berteraskan Islam dan takwa yang seperti Khalifah Abu Bakar As Siddiq contohkan, semasa mula-mula Abu Bakar tiba di Madinah, beliau telah membeli sebuah perigi milik Yahudi dengan menggunakan kekayaannya, lalu diwakafkan kepada kegunaan muslim secara percuma, kerana sebelum itu Yahudi menjual air perigi itu kepada Umat Islam. Lihat bagaimana contoh yang dibawa oleh Saidina Abu Bakar as Siddiq ini. Sikap sebigini sukar untuk kita jumpai dalam masyarakat melayu-Islam hari ini dan seluruh masyarakat Islam pada keseluruhannya.

Projek Koridor (Kaki lima)

Dahulu heboh dengan pembangunan koridor sana-sini, unutk memajukan seluruh Negara, aku juga gembira jika kekayaan ekonomi Negara dapat dikongsi seluruh Negara dan semua rakyat dapat merasainya. Tetapi cara perlaksanaanya amat mengecewakan aku, cara perlaksanaanya masih tetap seperti cara yang dahulu. Di kampung aku, nun jauh di utara, ada nelayan kecil-kecilan yang ke laut untuk mencari rezeki, cari makan kais pagi makan pagi, kais petang makan petang, jika dapat lebih diguna untuk bayar hutang. Atas nama projek koridor utara, maka pengkalan atau jeti sampan tempat mereka menurunkan hasil telah dibuat baru, dari kayu tukar ke batu, besar, suka mereka kerana dapat jeti baru, menampakkan kemajuan kampung kata mereka. Bingung aku, kemajuan apa? Jumlah hasil tangkapan dan pendapatan mereka tidak akan meningkat kerana jeti baru itu. Bukankah kerajaan sepatutunya memberikan sampan baru yang lebih besar kepada mereka, memberikan enjin yang lebih besar, menghantar mereka ke kursus untuk penangkapan ikan yang lebih berkesan, inilah sahaja cara untuk menambahkan pendapatan mereka, dengan sampan dan enjin yang lebih baik, mereka dapat pergi lebih jauh untk menangkapkan ikan dan menambahkan pendapatan mereka. Dengan Jeti baru, hutang mereka tidak akan berkurangan, usaha ini sangat berkurangan. Sekarang ini nelayan-nelayan di kampong aku masih menggunakan basikal-basikal tua dan motorsikal-motorsikal lama dan tidak akan dapat membeli kereta yang baru. Aku yakin dalam kerajaan ada golongan yang bijak pandai, tetapi mengapa sebaliknya idea yang mereka hasilkan, ataupun cadangan mereka ditolak mentah-mentah. Yang lebih memburukkan keadaan, kontraktor yang membangunkan jeti juga datang dari bandar-bandar dan kitaran kekayaan tidak mengalir kepada penduduk-penduduk kampung. Tidak keterlaluan juga untuk aku mengatakan bahawa kontraktor-kontraktor yang mendapat tender projek juga ialah dari kalangan “kroni”. Ini ialah antara contoh yang dapat dijadikan gambaran mengapa sistem ekonomi kita tidak dapat dijana dengan baik.

Ini bukan artikel politik sempit dan murahan tetapi aku tidak lihat dengan jelas konsep keadilan sosial dan keadilan insan di Malaysia. Jika anda Nampak, cuba tunjukkan pada saya dengan jelas. Aku mahu lihat Negara Malaysia yang tercinta ini menjunjung konsep Islam dari semua aspek.

Gaza Way Ahead

Oleh : Muhamad Al Hafiz

Jumaat lepas(6 Februari 2009), salah seorang krew iLuvislam, Zaffan, telah menghadiri sebuah talk yang bertajuk "Gaza Way Ahead". Program ini diadakan di University of Nottingham, England. Penceramah yang dijemput merupakan seorang tokoh dan pakar dalam isu Palestin, Dr. Azzam Tamimi. Berikut adalah perkongsian saudari Zaffan:

1. Andai tidak ambil tahu dan memahami hal politik, isu semasa mahupun sejarah dunia, pening juga kepala ingin menghadam kata-kata semangat Dr. Azzam Tamimi sebentar tadi. Huraian isu Gaza secara ringkas selama lebih kurang 40 minit disusuli sesi soal jawab yang bertalu-talu disambut tepat oleh Dr Azzam selama satu jam. Sejarah sejak 1948, penubuhan negara haram Israel menyaksikan rakyat Palestin membayar seluruh kehidupan mereka terhadap jenayah Nazi yang tiada kena mengena dengan mereka sama sekali.

2. Isu ini memerangi kezaliman Zionis. Mereka yang asalnya Atheis namun menggunakan perkataan Tuhan. Mengaku diri berTuhan. Bukan Yahudi yang diperangi. Kata Dr Azzam Yahudi yang menyokong lebih bersifat ignorant dan naive. Sedih sungguh andai menjadi orang yang ignorant dan naive. Mangsa keadaan bersekongkol dengan penzalim. Keliru barangkali mana yang betul mana yang salah. Pening.

3. Perkataan paling banyak disebut ialah Hamas. Bukan semata-mata parti politik, namun Hamas adalah gerakan yang memperjuangkan hak rakyat. Bersama-sama rakyat mengimpikan dan bekerja untuk kebebasan dan keadilan. Bukankah keadilan itu Islam. Bahkan Islam ditindas dalam isu ini. Kepimpinan Hamas dengan bantuan Allah mendapat sokongan penuh rakyat. Biar lawan jangan biarkan maruah tergadai.

4. Jika dahulu Fatah parti rakyat. Fatah korup. Hamas naik dan memenangi hati rakyat. Paling popular. Inilah janji Allah, akan sentiasa ada golongan yang dicintai Allah dan mereka mencintai Allah. Berjuang walaupun dicela. Walaupun Hamas digelar terrorist oleh terrorist yang sebenar! Jika ditakdirkan Hamas korup suatu hari nanti, maka akan wujud parti lain yang mewakili rakyat. Parti bermakna penguasa. Penguasa dan pemimpin, Amir yang memelihara Islam. Rakyat perlu memberikan sokongan penuh kepada pemimpin-pemimpin yang berjuang lilahita`ala ini. Jangan pula berkecuali dengan menyatakan politik kotor.

5. Rakyat Palestin bukan mahukan one state solution ataupun two state solution. Tiada istilah Palestinian State solution yang mereka minta. Mereka hanya mahu pulang. Perasaan pulang ke kampung halaman setelah sekian lama ditempat orang. Lebih sedih terpaksa kerluar dari kampung halaman kerana dihalau selama beberapa generasi ke generasi.

6. Sudah banyak rundingan dilakukan. Tetapi dengan Zionis ini, buatlah berapa banyak rundingan pun, semuanya tidak boleh dipercayai. Pemimpin Islam sepatutnya memegang amanah. Jika tidak rasa boleh pegang janji, jangan berjanji. Jangan lompat parti! Disebabkan Israeli hanya mahu Hamas menyerah diri tetapi mereka tetap menghentam dan menzalimi. Sungguh tidak boleh dipercayai.

7. Isu Palestin akan berakhir. It is the matter of time. Jika isu apartheid boleh diselesaikan mencapai rundingan damai hidup harmoni bersama. Sama juga di Palestin. Tidak timbul isu menyimpan dan membalas dendam andai hal ini ditangani baik. Berikan hak sepenuhnya kepada rakyat Palestin. Itu sahaja. Mereka hanya mahu pulang. Mahu tinggal dirumah asal mereka. Mereka boleh sahaja berjiran dengan Israeli yang sudah wujud di sana. Kenapa takut sangat kepada rakyat Palestin? Takut mereka membuat seperti apa yang anda buat? Itulah jadi jahat sangat, akhirnya takut dengan bayang-bayang sendiri. Orang lain tidak tergamak jadi sejahat anda. Rugi diri sendiri sahaja.

8. Israel menyuruh Palestin dan Hamas mengiktiraf mereka. Ya mereka memang wujud. Budak tadika juga tahu. Namun untuk mengiktiraf tidak sama sekali. Pengiktirafan memadamkan hak rakyat Palestin ke atas tanah asal mereka. Pengiktirafan membuatkan dunia mengiktiraf Israel sebagai sebuah negara sedangkan mereka wujud secara haram. Jangan mudah mengiktiraf berlembut dan berlakon kerana orang-orang ini tidak pernah puas hati.

9. Kepada yang setiap hari berdemonstrasi. Jangan rasa helpless. Jangan rasa sia-sia. Semangat kita berkumpul dan meyuarakan suara hati sampai ke bumi Gaza. Mereka menyaksikan kita, mereka dengar laungan kita dan mereka bersemangat. Semangat mereka tinggi melihatkan semangat kita berdemonstrasi. Teruskan usaha dan berdoa.

10. Isu ini akan selesai. Letakkan tekanan kepada pimpinan dunia. Pemimpin negara kita itu. Pemimpin negara kita sibuk nak rebut kuasa pula. Jadi banyak masalah. Sedangkan masalah di Palestin tidak pula ambil cakna. Alahai sedihnya!

11. Walaupun isu ini akan selesai, namun masih belum selesai. Terus-terusan memberi sokongan dan doa buat Palestin. Pelastin will be liberated! Kerja kita tidak pernah selesai selagi islam belum menjadi manhaj kehidupan kita seperti di zaman nabi. Entah dimana saya terbaca, tetapi andai kita gembira dengan keadaan sekarang yang tidak Islam, maka kita punya masalah. Hati kita sepatutnya mendambakan dan mencari-cari kehidupan yang Islam. Islam secara menyeluruh dimana-mana di dunia ini. Semua menutup aurat, semua tidak menipu semua meletakkan Allah sebagai Ilah. Ya, kerja masih belum selesai kerana kita di zaman mana menuju zaman yang mana.

Sabda Rasulullah s.a.w,

“Telah berlaku era pemerintahan KENABIAN, ia berlaku dan berakhir sepertimana yang Allah kehendaki. Setelah itu berlaku pula era pemerintahan KHALIFAH AL-RASYIDIN yang berjalan mengikut manhaj (ciri) era kenabian, ia berlaku dan berakhir menurut sepertimana yang Allah kehendaki. setelah itu diganti pula dengan era pemerintahan yang MENGIGIT (FITNAH) diperintah secara warisan (MONARKI), ia berlaku dan berakhir mengikut kadar masa yang ditentukan Allah s.w.t. Setelah itu diganti dengan era pemerintahan DIKTATOR, ia berlaku dan berakhir mengikut tempoh yang Allah kehendaki. Setelah itu diganti pula dengan era pemerintahan KHALIFAH yang mendapat petunjuk di atas jalan kenabian (berjalan mengikut MANHAJ KENABIAN). Era ini ialah era kegemilangan keseluruhan muka bumi”

(Riwayat Imam Ahmad, Al Bazar, dan At Thabrani dari Huzaifah - Rujuk Al’alam Al-Islami Wal Makaid ad-Daulah Khalal Qurna Ar-Rabi’ Isyril Hijri oleh Ust. Fathi Yakan)

* Nota 1: Kezaliman di bumi Palestin perlu diadili. Kezaliman di bumi Malaysia ada kita peduli?
* Nota 2: Pemimpin yang baik menjaga kebajikan rakyat walaupun ditekan. Di Malaysia banyak sahaja kerajaan negeri ditekan. Tetapi mereka tetap bertahan. Kenapa susah payah bertahan ini? Untung sangatkah menolak rasuah dengan tidak menjadi pengkhianat? Kerana mereka pencinta keadilan. Keadilan itulah Islam. Islam meyuruh kita menegakkan perkara yang hak bukan. Kita saksi kebenaran dan keadilan ini.
* Nota 3: Jika tidak paham isu Palestin dari konteks sejarahnya, politiknya, hanya semangat berkobar tanpa belajar ibrah syariatullah tidak ketinggalan sunnahtullah maka tidak hairanlah kenapa tidak faham isu di tanah air sendiri. Tutup mata dan hidup dalam penafian. Isu tanah air sendiri tidak mahu tahu. Isu dunia pula apatah lagi.
* Nota 4: Jika pemimpin-pemimpin Islam memerintah Malaysia. Seperti Hamas memerintah Gaza. Kemudian hari, Amerika akan mengebom Malaysia kerana pemimpin-pemimpin Islam ini. Buat apa. Buat rugi saja. Aduh! Terduduk sedih mendengar. Biar kita mati dibom syahid daripada mejadi boneka Amerika yang bukan penegak Islam apatah lagi penegak keadilan. Jangan bicara soal berjuang andai takut mati. Na`uzubillah.
* Nota 5: Lebih banyak rintangan, lebih hebat prestasi. Lebih kental ketahanan diri. Semua ini patut dijadikan pembakar semangat untuk terus usaha keras dalam pelajaran!

p/s: Yang bernombor diatas kebanyakkannya mengulang kata-kata Dr Azzam Tamimi. Nota-nota dibahagian bawah adalah nota peribadi saya.

Siapa Perguna Pelajar

Oleh : Zamri Keciks

Dibayar antara RM20-30 setiap seorang. Diberikan baju 'T' yang bertulisan Pemuda Umno Kepala Batas. Dihantar ke Pahang menghadiri program bencikan PAS, DAP dan KeADILan.

Demikian antara penemuan dalam siri kempen Barisan Nasional (BN) yang melibatkan pelajar-pelajar sekolah baru-baru ini.

Setelah disiasat rupa-rupanya UMNO mempergunakan murid-murid sekolah yang dipilih daripada beberapa buah sekolah di kawasan Parlimen Kepala Batas untuk tujuan menjadi 'pasukan sorak' bagi Barisan Nasional (BN) di hari pembuangan undi Dewan Undangan Negeri (Dun) N11 Permatang Pasir pada 25 Ogos lalu.

Pasukan itu dibentuk oleh Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Kepala Batas merangkap Presiden Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS), Dato' Seri Reezal Merican Naina Merican supaya jentera UMNO dan BN nampak ramai sekaligus membuktikan sokongan pemuda terhadap parti itu telah kembali sepertimana yang terjadi di Pilihan raya Kecil Manik Urai, Kelantan.

Murid sekolah yang dikesan itu diberikan baju 'T' yang bertulisan Pemuda UMNO Kepala Batas. Mereka ini menaiki motor berkonvoi ke sana ke mari menyesakkan lagi lalu lintas dan bila sampai ke pondok PAS mereka akan melaungkan berbagai slogan provokasi untuk membangkitkan kemarahan jentera Pakatan Rakyat.

Manakala ada yang berbaju biru kehitaman dan tertera perkataan 'Kesatria Pemuda' merupakan sebahagian daripadanya tetapi mereka ini hanya berkumpul di Unit Peti Undi (IUPU) tertentu sahaja contohnya di Kampung Pelet, Bukit Indera Muda dan Kubang Semang bagi menyemarakkan lagi sokongan pada BN dengan melaungkan slogan ciptaan UMNO.Betul ke PR Bagai Retak Menanti Belah?

Oleh : Zamri Keciks

Satu tamparan lagi ke muka Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyddin Mohd Yassin yang menyatakan Pakatan Rakyat retak menanti belah. Selepas MCA, parti kedua terbesar BN mengalami krisis yang parah ekoran isu PKFZ dan Chua Soi Lek yang dipecat, kini MIC, parti ketiag terbesar di dalam BN pula hadapai krisis yang parah.

Apa yang berlaku di dalam MCA dan MIC menunjukkan BN sebagai parti yang retak menanti belah, dan UMNO kini terkai-kapai sendirian. Itu akibat dari kecelupran Muhyiddin yang menuduh parti orang lain retak menanti belah, sedangkan BNlah kini yang menghadapi masalah itu.

Presiden MIC, Datuk Seri S Samy Vellu berkata, beliau telah memutuskan hubungan dengan anak didiknya, Datuk S Sothinathan yang akan bertanding merebut jawatan timbalan presiden parti itu pada 12 September ini.

"Saya tidak akan menerima beliau kerana beliau telah membelakangkan hasrat saya (dengan bertanding jawatan nombor dua)," katanya yang sekaligus menamatkan spekulasi beliau kemungkinan akan menerima Sothinathan selepas pemilihan parti.

"Saya tidak pernah mengiktiraf atau menyokong beliau. Saya meminta beliau supaya menyokong penyandang jawatan timbalan presiden Datuk G Palanivel, tapi beliau tidak dengar cakap saya," katanya.

Samy Vellu berkata, Sothinathan telah mengelirukan perwakilan dengan memberitahu cerita yang berlainan kepada orang yang berlainan bagi meraih undi.

"Saya yang membawa beliau ke dalam parti ketika beliau hanyalah kakitangan Koperasi Pekerja Jaya.

"Beliau telah lupa dan sekarang, apabila beliau berjumpa dengan orang-orang yang tidak menyukai saya, beliau memberitahu mereka supaya mengelak daripada saya.

"Tapi apabila beliau bertemu dengan penyokong saya, beliau memberitahu mereka yang saya seperti bapanya dan oleh itu, mereka (penyokong saya) perlu mengundi beliau," katanya.

Sothinathan, 49, penyandang jawatan naib presiden akan mencabar Palanivel dan bekas timbalan presiden, Datuk S Subramaniam bagi jawatan timbalan presiden.

Samy Vellu, yang mengiktiraf Palanivel untuk terus memegang jawatan itu berkata, politik bukan satu permainan.

"Tidak ada ruang untuk orang yang tidak serius dan memandang mudah ahli-ahli yang lain," katanya.

Samy Vellu berkata, beliau adalah orang yang melantik Sothinathan sebagai setiausaha agung parti yang membolehkannya berhubung rapat dengan perwakilan dan pengerusi cawangan.

"Saya tidak harap beliau (Sothinathan) menghargai tetapi saya tidak mahu beliau memperdaya perwakilan dan ahli-ahli parti dengan mempercayai yang beliau adalah orang Samy Vellu.

"Beliau adalah beliau yang sekarang kerana saya. Tanpa saya, beliau tidak akan menjadi Ahli Parlimen Teluk Kemang, seorang Setiausaha Parlimen dan Timbalan Menteri.

"Beliau menjadi seseorang hari ini kerana saya dan hari ini, beliau menggunakannya (kedudukan) untuk mencemarkan nama dan kerja-kerja yang saya lakukan untuk parti," katanya.

Samy Vellu berkata, beliau mahu membina ahli-ahli pasukan dalam MIC namun Sothinathan ingin menjadi bekerja sendirian.

"Apa yang saya tahu, apabila orang yang saya didik menipu saya, saya akan menyingkirkannya dari fikiran saya dan ramai ahli-ahli MIC dan pengerusi cawangan tahu tentang ini," katanya.

Bershalawat Untuk Anak

By: agussyafii

Setiap malam kala menjelang tidur. Istri saya suka sekali bershalawat untuk Hana putri saya sampai Hana tertidur lelap. Sekalipun suaranya tidak merdu namun saya suka mendengarkannya. Kadangkala saya ikutan hanyut meresapi makna setiap kali shalawat dilantunkan.

Kebiasaan bershalawat menjelang tidur sudah lama istri saya melakukannya. Menurutnya bershalawat untuk anak menjelang tidur memiliki banyak manfaatnya. Salahsatunya dapat menentramkan hati sang anak. Ditengah arus globalisasi begitu kuatnya dominasi media elektronik hampir mengepung disegala penjuru, salahsatu yang sangat berperan membentengi anak adalah ayah dan ibunya sehingga peran orang tualah yang mampu membangun mental magnet yang positif pada diri anak.

Kalau mental magnet pada anak terbangun muatan negatif maka hari demi hari akan menarik seluruh kekuatan negatif pada alam semesta. Namun demikian sebaliknya jika orang tua mengarahkan anak untuk dibangun mental magnet perbuatan positif maka hari demi hari akan menarik seluruh kekuatan positif pada alam semesta.

Untuk tujuan menyerap kekuatan-kekuatan positif itu, orang tua kita sudah sejak zaman dulu sering menidurkan anak-anaknya dengan syair-syair shalawat untuk menenteramkan hati. Terkadang orang tua juga memberikan pujian-pujian sugestif agar membesarkan hati sang putra tercintanya.

Muammar Khadafi waktu kecil ibunya selalu membisikkan kata-kata, Nak kelak engkau akan menjadi pemimpin besar. Kata-kata itu bak mantra menembus alam bawah sadarnya, pelan tapi pasti terus diingat dan dibuktikan bahwa Muammar Khadafi akhirnya menjadi pemimpin di Libya. Itulah kekuatan kata-kata dari seorang ibu yang berarti juga doa dan masa depan bagi anaknya.

Jadi membiasakan bershalawat untuk anak kita dan diikuti dengan pujian-pujian yang sugestif bagi sang buah hati itulah yang mereka butuhkan untuk menenteramkan hati sekaligus mengarahkan anak-anak kita terbangun mental perbuatan positif yang hari demi hari menarik seluruh kekuatan positif pada alam semesta.

Wassalam,
agussyafii

RM 37 juta : Sampai Bila Felda Mahu Menipu

oleh : Zabidie Abas : http://amkj.blogspot.com

Perkhabaran dari Ibupejabat Felda , 112,635 peneroka Felda bakal menerima RM350.00 setiap peneroka. Kata Perdana Menteri ianya sumbangan Edul Fitri.

Para peneroka nampaknya ditipu lagi. Hasil keuntungan dari carumanan-tabungan tanam semula dan penghasilan anak syarikat Felda yang berjumlah ratusan juta hanya diagihkan RM37 juta.

Itulah sikap-sifat Pengurusan Felda dan Pak Perdana Menteri, sudah kerap menipu saban hari ketagih menipu. Hasil mahsul peneroka sememangnya habuan mereka. Segala amaran Allah S.W.T dipandang enteng, angkuh mahkamah dicengkaman.

Jika peneroka mendapat RM350.00 kononnya 'duit raya', kita lihat berapa kakitangan Felda akan terima yang dianggap sebagai ang-paw raya pula. Pencatat membayangkan sekurang-kurangnya satu bulan gaji atau minima RM1,000.00.

Peneroka diperbodohkan lagi.

Dalam beberapa hari lagi pencatat bersama rakan peneroka-generasi akan menubuhkan lagi satu pasukan pelaksana untuk mengempur segala penipuan Felda.

Pasukan ini disertai oleh para professional dari seluruh negara. Pencatat dan rakan-rakan akan berkerjasama dengan PKR pusat bagi menyelak semua fail-fail kejahatan Felda.

Agong sambut kapal selam negara

Sejarah tercipta buat negara dengan ketibaan kapal selam pertama Tentera Laut Diraja Malaysia, KD Tunku Abdul Rahman, di pangkalan KD Sultan Abdul Aziz Shah, di Pulau Indah di Pelabuhan Kelang hari ini.

Ketibaannya disambut oleh Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin yang disertai Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah selaku Kapten Yang Dipertua TLDM, Raja Muda Selangor Tengku Amir Shah, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Turut hadir ialah Panglima Angkatan Tentera Malaysia Jen Tan Sri Azizan Ariffin, Panglima TLDM Laksamana Tan Sri Abdul Aziz Jaafar dan Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan dan juga anggota keluarga anak kapal KD TAR.

KD TAR, yang dikendali oleh 32 orang pegawai dan anggota diketuai Pegawai Memerintah Komander Zulhelmey Ithnain merapat ke jeti pada 9.20 pagi, dengan anak kapalnya melambai-lambai ke arah orang ramai.

Tuanku Mizan dan Sultan Selangor serta Tengku Amir Shah bersama Najib, Muhyiddin, Ahmad Zahid, Panglima ATM, Panglima TLDM dan Ketua Polis Negara kemudiannya diiring masuk melawat ke dalam kapal selam pertama negara itu.

Sempena ketibaan KD TAR, Yang di-Pertuan Agong berkenan untuk melancarkan setem kenangan dan sampul surat hari pertama yang dikeluarkan oleh Pos Malaysia dengan kerjasama TLDM bagi mengiktiraf aset pertahanan negara itu.

KD TAR mula belayar dari tempat ianya dibina di Toulon, Perancis, pada 11 Julai dan mengambil masa 54 hari untuk tiba di Pelabuhan Klang dengan melakukan persinggahan di Jeddah, Djibouti dan Cochin di India.

Semasa dalam pelayaran pulang kapal selam itu telah melakukan penyelaman selama 32 hari, belayar di permukaan selama 10 hari dan selebihnya singgah di pelabuhan.

KD TAR adalah antara dua kapal selam baru jenis Scorpene yang ditempah oleh kerajaan pada 2002 dengan kos pembelian berjumlah RM3.4 bilion. Ia dibina secara bersama oleh DCNS dari Perancis dan Navantia, syarikat pembuat kapal selam dari
Sepanyol.

Sebuah lagi, yang dinamakan KD Tun Razak, akan ditauliahkan pada Oktober ini dan dijangka tiba di Malaysia pada Mac tahun depan. BERNAMA

MalaysiaKini/-

EGM Ong bingungkan Chua

Mesyuarat agung luar biasa (EGM) yang dipanggil oleh Presiden MCA, Datuk Seri Ong Tee Keat pada 27 September ini merupakan satu langkah strategik pihaknya untuk memintas percubaan timbalannya yang dipecat, Datuk Seri Chua Soi Lek untuk mengadakan EGM yang sama.

Langkah itu meletakkan Chua dalam dilema kerana tindakan presiden MCA itu dikatakan telah meredakan sentimen anti-Ong di kalangan penyokong Chua.

Setiausaha Agung MCA, Wong Fong Meng, seorang penyokong Ong berkata, parti itu akan hanya mengadakan satu EGM supaya tidak membebankan para perwakilan.

Katanya, ia juga meringan beban logistik dan tekanan ke atas sumber manusia di ibupejabat MCA.

Kumpulan yang bertelagah itu diberi tempoh sehingga esok untuk mengemukakan agenda EGM masing-masing, yang kemudian akan dikompilasikan oleh pihak ibupejabat parti.

Mengapa 27 September? Parti itu telah menetapkan tarikh 11 Oktober ini untuk mengadakan mesyuarat agung tahunan (AGM) - hanya dua selepas tarikh 27 September.

Ini bermakna kira-kira 2,400 perwakilan terpaksa berulang alik sebanyak dua kali ke Kuala Lumpur dalam tempoh tiga minggu untuk menghadiri kedua-dua mesyuarat tersebut.

Jika penyokong Chua masih berkeras untuk memanggil EGM mereka selepas EGM pada 27 September, maka mereka terpaksa menunggu kemudian, iaitu selepas AGM pada 11 Oktober.

Ini kerana perwakilan mungkin keberatan untuk datang lagi ke ibunegara dalam tempoh yang singkat, terutama perwakilan atas pagar, yang sudah meluat dengan pertelagahan dalam parti itu sekarang.

MalaysiaKini/-

600 ahli komponen BN sertai PKR

Seramai 600 anggota parti komponen BN di Perak didakwa akan menyertai PKR pada satu majlis di Dewan Tow Boo Keong di Ipoh, Sabtu ini.

Bekas anggota parlimen Lumut daripada MCA, Datuk Dr Yap Yit Thong berkata 90 peratus daripada kelompok berkenaan merupakan anggota parti MCA, Umno, MIC dan PPP dan hanya 10 peratus adalah mereka yang belum pernah menyertai mana-mana parti sebelum ini.

"Kebanyakan mereka daripada MCA dari Ipoh Barat, Ipoh Timur, Batu Gajah, Gopeng, Tambun, Kampar, Taiping dan Lumut," katanya pada sidang media di pejabat PKR Perak di Ipoh hari ini.

Beliau mendakwa lebih ramai anggota MCA di Perak akan menyertai PKR selepas mesyuarat agung luar biasa (EGM) parti itu selesai yang akan diadakan tidak lama lagi.

"Ini adalah gelombang pertama... ramai lagi akan sertai PKR selepas EGM.

"Kebanyakan mereka memegang jawatan di peringkat MCA bahagian dan meminta untuk mengundi dalam EGM terlebih dahulu sebelum menyertai PKR," katanya.

Ditanya sama ada tindakan menyertai PKR oleh anggota MCA berkenaan ada kaitan dengan kes pemecatan timbalan presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek baru-baru ini, Yap yang juga bekas naib pengerusi MCA bahagian Ipoh Timur berkata, anggota parti berkenaan menyertai PKR disebabkan tertarik dengan idea "sistem dua parti" dan bukannya disebabkan faktor pemecatan bekas menteri kesihatan itu.

Yap bersama bekas menteri kesihatan Datuk Chua Jui Meng dan bekas senator David Yeoh keluar MCA dan menyertai PKR Julai lepas. BERNAMA

MalaysiaKini/-

Di tengah spekulasi, Muhyiddin turun ke Terengganu

KUALA TERENGGANU, 3 Sept: Di tengah-tengah spekulasi sembilan Adun Umno akan meninggalkan parti untuk menyertai Pakatan Rakyat, Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyidin Yasin turun ke Terengganu hari ini.

Beliau dijadualkan akan pergi ke pusat masalah dan lubuk kepada Ketua Pembangkang Dun Terengganu, Datuk Harun Taib iaitu Hulu Terengganu.

Muhyidin dijadualkan berjumpa dengan ketua masyarakat jam lima petang ini di Pejabat Umno Hulu Terengganu. Sebenarnya pertemuan petang ini adalah dengan pemimpin Umno tetapi oleh kerana lawatan ini atas nama timbalan perdana menteri, dalam kertas program Muhyidin di sebut bertemu dengan ketua masyarakat.

Muhyidin kemudiannya dijadualkan berbuka puasa di Masjid Sultan Mahmud, Kuala Berang. Untuk solat Isya dan Terawih pula Muhyidin memilih Masjid Telok Menara yang terletak dalam Dun Manir yang diwakili Harun Taib.

Ketua Umno Hulu Terengganu yang juga Setiausaha Perhubungan Umno Terengganu adalah Tengku Putera Tengku Awang. Yang Dipertuan PAS Hulu Terengganu adalah Harun Taib yang juga Ketua Dewan Ulama PAS.

Sebelum ini, sebuah akhbar politik mingguan, Siasah melaporkan dimuka depannya, jika terbentuk kerajaan baru di Terengganu, Harun adalah calon Menteri Besarnya. Ini kerana, dia adalah ketua pembangkang Dun dan juga Pesuruhjaya PAS Terengganu.

Menurut sumber PKR, sembilan Adun Umno telah bersetuju untuk menyertai mereka dan seterusnya bergabung dengan PAS bagi membentuk kerajaan baru di Terengganu.

Adun Ajil, Rosol Wahid menolak laporan ini tetapi Adun Hulu Besut, Nawi Mohamad mengaku ada rundingan dibuat yang melibatkan beberapa orang wakil rakyat berkenaan cadangan untuk lompat parti.

Pertemuan juga telah diadakan dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim di sebuah hotel terkenal di Kemaman sebelum ini.

Ketika kemuncak masalah Umno Terengganu sebelum ini, Naib Presiden Umno, Datuk Seri Hishamudin Hussein telah dilantik sebagai Pengerusi Perhubungan Umno negeri.

Dengan kedatangan Muhyidin ke Terengganu hari ini ada yang membuat andaian seolah-olah Hisham gagal untuk menyelesaikan masalah di Terengganu sehingga Muhyidin terpaksa turun sendiri.

HarakahDaily.Net/-

Operasi roboh: 18 ditahan di Kpg Buah Pala

Operasi meroboh rumah penduduk Kampung Buah Pala bermula hari ini apabila syarikat pemaju - Nusmetro Venture (P) Sdn Bhd merobohkan rumah yang pemilik bersetuju untuk dipindahkan dari situ.

Operasi perobohan tersebut bermula dengan sebuah yang pemiliknya telah menerima pampsan dalam bentuk rumah gantian dan kos berpindah. Pemiliknya juga secara sukarela menyerahkan kunci rumahnya kepada pemaju.

Dengan diperhatikan oleh pihak polis dan jawatankuasa persatuan penduduk, pekerja masuk merobohkan rumah tersebut. Kira-kira sejam kemudiannya, mereka merobohkan rumah kedua.

Sementara itu, polis menangkap 18 orang, termasuk empat wanita, apabila penduduk dan anggota Pemuda MIC menghalang pekerja pemaju tersebut merobohkan rumah-rumah yang lain.

Perkara disahkan oleh Ketua Polis Daerah Timur Laut, ACP Azam Abdul Hamid.

Mereka yang ditahan termasuk peguam penduduk terbabit, Darshan Singh Khaira dan bekas ahli Majlis Petaling Jaya, dari PKR, A Thiruvenggadam.

Beberapa orang tercedera dalam insiden tersebut ketika anggota polis memukul dan menolak benteng manusia untuk masuk ke kampung tersebut.

Anggota Pemuda MIC, S Ragubalan, 28, dan K Somasundram, 24, mendakwa mereka mengalami kecederaan di bahagian tangan dan badan.

"Seorang pekerja yang merobohkan rumah memukul saya dengan tukul," kata Ragubalan. Somasundram pula mendakwa dia dipukul oleh seorang anggota polis.

Seorang aktivis sosial, R Aravindraj berkata, lensa kameranya pecah sewaktu kejadian tersebut.

Penduduk naik berang apabila seorang anggota polis yang dikenali sebagai 'Azman' menjerit 'anak haram' kepada orang ramai di situ. Dia bagaimanapun segera beredar dari situ apabila orang ramai cuba menyerangnya.

Bagaimanapun, pergelutan itu terhenti apabila penolong setiausaha persatuan penduduk, C Tharmaraj memujuk mereka supaya bertenang.

Semua yang ditangkap kemudiannya dibawa dengan trak ke balai polis berhampiran.

Perpecahan penduduk

Pengerusi Persatuan Penduduk Kampung Buah Pala, M Sugumaran berkata, rumah pertama dirobohkan itu milik S Saravanan, yang menerima pampasan yang ditawarkan oleh pemaju.

"Saravanan tidak pernah bersama kumpulan majoriti penduduk. Tindakannya tidak akan melemah semangat penduduk.


"Kami semua akan bersatu padu," katanya kepada wartawan, ketika pekerja pemaju menggunakan tukul untuk merobohkan rumah tersebut.

Penduduk sebelum ini enggan membenarkan operasi perobohan dijalankan, dengan alasan perintah mahkamah adalah hanya untuk mengosong pemilikan tetapi bukan untuk merobohkan rumah di kampung itu.

Mereka bagaimanapun, membenarkan kerja perobohan itu diteruskan selepas pengarah syarikat pemaju berkenaan, Gary Ho menjelaskan bahawa Saravanan telahpun bersetuju menerima tawaran pampasan dan turut menyerahkan kunci rumahnya kepada pihak pemaju.

Walaupun pekerja pemaju mahu merobohkan dua buah lagi rumah, tetapi ianya dihentikan ekoran perundingan hangat antara pemimpim penduduk, wakil pemaju - Thomas Chan dan Gary - serta pegawai mahkamah.

Berikutan rundingan tersebut, salah seorang penduduk terbabit, K Shanmugam, 60, berkata pemaju bersetuju membenarkan dia merobohkan sendiri rumahnya.

Pihak pemaju juga turut membatalkan kerja merobohkan sebuah lagi rumah milik Muniammah.

Tetapi rumah ketiga dirobohkan sebelum hujan turun lebat, menyebabkan ia terpaksa dihentikan sementara.

Kerja meroboh itu akhirnya dihentikan pada jam 2 petang dengan tiga rumah kosong dirobohkan manakala rumah keempat sempat dirobohkan sebahagiannya.

Kira-kira 24 pemilik rumah di kampung tersebut telah menerima tawaran rumah dua tingkat yang dibuat oleh Nusmetro.

MalaysiaKini/-


Kontrak Musa disambung setahun

Walaupun dipertikaikan, kontrak Tan Sri Musa Hassan sebagai ketua polis negara dilanjutkan setahun lagi sehingga 12 Sept tahun depan.

Pengumuman itu dibuat dalam satu kenyataan Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri, Datuk Seri Mahmood Adam hari ini.

Beliau berkata lanjutan kontrak itu telah diperkenankan oleh Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin atas nasihat perdana menteri dengan perakuan Suruhanjaya Pasukan Polis yang dipengerusikan oleh Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

Musa memulakan kerjayanya dalam pasukan polis sebagai seorang inspektor pada 11 Nov 1969.

Jawatan yang pernah disandangnya termasuklah penolong pengarah
Bahagian Narkotik Bukit Aman (1981), pensyarah Maktab Polis Kuala Kubu Baharu (1986), pegawai latihan di Bukit Aman (1991), timbalan penolong pengarah pendakwaan Bukit Aman (1995) dan timbalan pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, Bukit Aman (2001).

Beliau juga pernah berkhidmat sebagai ketua polis Johor (2003), pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (2004) dan timbalan ketua polis negara (2005).

Musa, yang berkelulusan undang-undang, dilantik sebagai ketua poli negara pada 12 Sept 2006.

Kelmarin, PAS memohon campur tangan Yang di-Pertuan Agong supaya menolak pelantikan semula beliau dengan alasan peningkatan kadar jenayah yang gagal dibendung dan muncul dakwaan terbaru bahawa wujud penglibatan kongsi gelap dalam mengatur kenaikan pangkat pegawai polis.

Sementara Angkatan Muda PKR pula merancang menyerahkan memorandum membantah penyambungan kontrak Musa kepada menteri berkenaan esok.

Ketuanya Shamsul Iskandar Mohd Akin akan menyerahkan memorandum itu di Putrajaya jam 2.30 petang.

MalaysiaKini/-

PAS dakwa ADUN BN Perak takut bersidang

KUALA LUMPUR, 3 Sept: PAS mendakwa tindakan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Barisan Nasional yang tidak menghadiri persidangan DUN semalam sebagai penakut.

Ketua Penerangan, Ustaz Idris Ahmad dalam satu kenyataan beliau berkata, hingga kini BN masih lagi takut untuk memasuki DUN bagi mengadakan mesyuarat rasmi sebagaimana DUN-DUN lain di seluruh negara selepas kali terakhir DUN Perak bersidang pada 7 Mei lalu.

Semalam polis menangkap enam orang termasuk tiga Adun Pakatan Rakyat yang cuba memasuki Dewan Undangan Negeri bagi mengadakan mesyuarat selepas dipanggil oleh Speaker, V Sivakumar.

Tiga ADUN tersebut adalah ADUN Setiawan, Datuk Ngeh Ko Ham; Simpang Pulai Chan Meng Kai dan ADUN Malim Nawar, Keshwinder Singh.

Ekoran halangan itu, mereka mengadakan persidangan DUN di Hotel Herritage. Dalam sidang itu, mereka membincangkan keputusan Jawatankuasa Hak dan Kebebasan yang dilantik oleh DUN sebelum ini.

Sidang DUN Perak yang dipanggil oleh Speaker Pakatan Rakyat, V Sivakumar mengesahkan keputusan jawatankuasa itu dan menjatuhkan hukuman penjara enam bulan dan denda RM500,000 ke atas Speaker BN, Datuk R Ganesan and ADUN Bebas pro-BN, Hee Yit Foong.

Laporan jawatankuasa tersebut yang dilantik oleh kerajaan negeri Pakatan tahun lalu, dibentangkan dalam sidang di Hotel Heritage, selepas polis menghalang mereka masuk ke bangunan Sekretariat Kerajaan Negeri (SUK).

Bagi Idris, persidangan DUN sebelum ini, merupakan persidangan DUN yang paling buruk dalam sejarah demokrasi negara ini.

ADUN-ADUN BN hanya mengunakan persidangan yang dibuka dan ditangguh pada hari yang sama itu untuk merampas kuasa dari tangan rakyat. Kini Perak ditadbir oleh Kerajaan 'haram' yang hanya berani 'beraksi' di luar dewan.

Rakyat Perak juga menuntut pilihanraya kecil negeri diadakan bagi memulihkan keadaan ini dan sebuah kerajaan yang sah dan diterima rakyat hendaklah ditubuhkan segera, kata Idris anak kelahiran Changkat Jering, Bukit Gantang, Perak.

Menurutnya, PAS turut mengutuk penggunaan mahkamah dan juga anggota keselamatan terutamanya polis bagi menghalang ADUN-ADUN Pakatan Rakyat Perak menjalankan tugas mereka sebagai wakil rakyat.

Peristiwa semalam tegasnya adalah kesinambungan dari puluhan episod malang yang terus memalukan negeri Perak.

Inilah hadiah terbesar BN buat rakyat Perak yang terus menderita akibat ketamakan dan sikap rakus pemimpin BN yang tidak mahu berlapang dada menerima kekalahan mereka dalam Pilihanraya Umum ke 12 yang lalu.

Sehubungan itu, beliau menyeru agar rakyat Perak yang dianiaya, ditindas dan dizalimi oleh kerajaan BN agar menggunakan ruang di bulan Ramadhan ini untuk memanjatkan doa memohon perlindungan dan bantuan dari Allah.

PAS juga berharap agar kisah tragis di Perak ini akan segera tamat. _

Harakahdaily.Net/-

Seorang lagi korban H1N1, total 73

Seorang wanita dari Betong, Sarawak mati akibat jangkitan Influenza A (H1N1) menjadikan jumlah korbannya meningkat kepada 73 orang.

Wanita berkenaan yang berusia 25 tahun, meninggal dunia pada Selasa lalu.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Ismail Merican berkata wanita tersebut dimasukkan ke Hospital Betong pada 30 Ogos 2009 kerana demam, batuk dan sakit tekak selama lima hari.

Wanita itu mendapatkan tiga kali rawatan pesakit luar di hospital yang sama bagi simptom yang sama sebelumnya.

Pada 31 Ogos lalu, wanita itu dirujuk ke Hospital Sibu untuk rawatan lanjut dan rawatan antiviral dimulakan. Bagaimanapun, dia meninggal dunia Selasa lalu kerana radang paru-paru yang serius dengan jangkitan H1N1, yang disahkan melalui ujian makmal hari ini.

Manakala 266 lagi kes penyakit seakan influenza A (ILI) sedang dirawat, termasuk 41 orang ditempat di Unit Rawatan Rapi (ICU). Manakala manakala 293 kes lagi telah dibenarkan pulang.

Seramai 1,211 pesakit ILI masih dirawat di 110 hospital, termasuk 11 hospital swasta di seluruh negara. Daripada jumlah pesakit yang dirawat, hanya 230 pesakit (18.9%) yang telah disahkan positif H1N1.

Daripada 230 kes yang disahkan H1N1, 41 kes berada di ICU di mana lima kes merupakan kemasukan baru, manakala tiga lagi kes telah keluar dari ICU.

Daripada 41 kes yang sedang dirawat di ICU, 31 (75.6%) mempunyai faktor risiko. Pecahan kes mengikut faktor risiko adalah seperti berikut: penyakit kronik (7), obesiti (10), kanak-kanak/bayi (8), post-natal/hamil (2), penyakit jantung (1) dan asma (3).

Ismail berkata, kementerian mendapati ramai mereka yang mempunyai simptom seperti demam, batuk dan sakit tekak, masih berkunjung ke tempat-tempat yang terdapat ramai orang - sama ada untuk membeli belah, hiburan dan keramaian.

“Mereka ini sepatutnya berehat di rumah dan sekiranya terpaksa juga keluar, hendaklah memakai topeng muka bagi mencegah penularan jangkitan virus influenza ini.

“Kementerian Kesihatan juga mendapati masih ramai lagi orang awam yang tidak faham cara virus ini merebak. Virus influenza A(H1N1) merebak atau berjangkit daripada manusia kepada manusia melalui titisan cecair (yang dikeluarkan semasa bercakap, batuk atau bersin).

“Sekiranya kita memahami cara virus ini merebak, maka lebih mudah untuk kita mengambil langkah-langkah pencegahan. Justeru, apabila kita mengetahui seseorang individu itu mengalami simptom influenza-like illness ILI, perlulah kita menjauhinya untuk mengelak dari mendapat jangkitan,” katanya.

Manakala individu yang mempunyai simptom, katanya, juga mesti mengamalkan menjarakkan kedudukan sekurang-kurangnya satu meter dengan individu lain apabila berurusan dengan orang lain. Ini termasuklah mereka yang menjalani pengasingan di rumah.

MalaysiaKini/-