14 Julai 2010

Gambar lama : Semasa menuntut di Aceh dari tahun 1986-1992
Gambar-gambar diatas adalah yang dicrop dari dua keping gambar yang diterbitkan dalam FB teman lama Ust. Zarkasyi. Saya tidak pasti bilakah tahun sebenar gambar ini diambil. Yang pasti gambar tersebut diambil antara tahun 1986 hingga 1992 selama saya belajar di Institut Agama islam Ar Raniry Aceh, Indonesia.


Takutnya Abu Bakar r.a pd Allah

1 Syaaban 1431 H
Oleh: AKHISALMAN

Satu hari Abu bakar r.a telah memakan makanan yg hasil dr wang kerja hambanya. Lalu hambanya bertanya "Adakah kau tahu apa yg kau makan ni?' Beliau berkata "Apa dia?" Hambanya berkata: "Makanan ni dr hasil kerja perbomohan aku di zaman Jahiliyah; sedangkan aku tak reti pun bidang perbomohan ni dan aku cuma memperdayanya.

APa yg engkau makan adalah duit yg diberi oleh org yg aku ubatkan secara tipu.' Serta merta Abu BAkar memasukkan tangannya ke dalam tekaknya dan memuntahkan segala apa yg ada dlm perutnya.

" Maka ade org yg berkate kpdnya:"Semoga Allah merahmatimu; kamu buat semua ni kerna hanya memakan sesuap saje yg tak halal??" Maka beliau berkata: "Kalau lah sesuap ni tak keluar melainkan dgn mengeluarkan nyawaku sekali; nescaya aku berbuat demikian.

Aku telah mendengar Rasulullah bersabda:
(كل جسد نبت من سحت فالنار أولى به)
'Setiap tubuh badan yg ade makanan yg haram maka nerakalaا lebih patut bg tubuh badan tersebut' Maka aku takut tumbuhnya wlau sedikit dr makanan yg haram pd tubuhku hasil suapan tersebut."

Begitulah ketakutan Abu Bakar trhadap makanan yg syubhat dan haram. Walaupun hebat profile Abu Bakar ini namun dia tidak merasakn dirinya hebat dan amat takut kepada Allah sehingga beliau berkata:
(لوددت أني شعرة في جنب عبد مؤمن)

"Alangkah baiknya aku hanyalah sekadar sehelai bulu yg berada di tubuh org yg beriman." Maksudnya beliau tak pasti adakah beliau ahli syurga atau pun tidak dan amat takut dihisab pada hari kiamat dan berharap masuk syurga walau pun sekadar menjadi bulu yg tumbuh di badan org beriman yg akan masuk ke syurga.

Suatu hari beliau masuk ke kebun dan melihat seekor burung yg terbang di bawah teduhan pokok. LAlu beliau menghela nafas seraya berkata:
طوبى لك يا طائر، تأكل من الشجر، وتستظل بالشجر، وتصير إلى غير حساب، يا ليت أبا بكر مثلك
"Betapa beruntungnya kau hai burung, makan buah2an dan hinggap berteduh di pokok; kemudian mati dan tak dibangkitkan utk dihisab. Alangkah baiknya Abu Bakar seumpamamu."

Sejauh manakah ingatan kita pd hari kita dihisab dan meratapi serta bersedih terhadap kecuaian kita di dunia ni...Adakah kita dah merasa kita dah dijamin tempat kita di syurga??..Atau pun kita merasa umur kita masih pannjang; sedangkan maut semakin menghampiri kita.

Hukum membaca al-Quran utk meminta sedekah

1 Syaaban 1431 H
Oleh: AKHISALMAN

Membaca quran dgn tujuan untuk meminta sedekah adalah diharamkn dan juga haram memberi wang kepadanya.
Ini berdasarkan dua hadis berikut:

1. Imran bin Husain r.a lalu pd org yg membaca al-quran dan meminta wang drpd org ramai; lalu beliau mengucapkan Istirja' (إنا لله وإنا إنا إليه راجعون)dan berkata: Aku telah mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:

من قرأ القرآن فليسأل الله به فإنه سيجيء أقوام يقرأون القرآن يسألون به الناس
Maksudnya: Sesiapa yang membaca al-Quran hendaklah dia minta ganjarn pd Allah; Maka sesungguhynya akan datang sekelompok manusia yg membaca al-Quran untuk meminta duit kpd manusia. (HR Tirmizi).

2.Nabi bersabda:

من قرأ القرآن يتأكل به الناس جاء يوم القيامة ووجهه عظم ليس عليه لحم
"Sesiapa yg membaca al-Quran dgn tujuan utk meminta habuan dunia dr manusia ; maka dia akan datang pd hari kiamat dlm keadaan mukanya hanya tinggal tulang tak berdaging."(HR Baihaqi)

Perempuan yg solat jumaat

1 Syaaban 1431 H
Oleh: AKHISALMAN

Sy sering ditanya pasal perempuan yg pergi solat jumaat; adakah dia perlu menunaikan solat zuhur pulak. INi jawapannya:

Hukum solat JUmaat bg wanita

Tidak ada khilaf bahawa perempuan tidak diwajibkan solat jumaat. Ibnu Munzir telah berkata dlm kitabnya (Ijmak):"Telah bersepakat semua ulama yg kami tahu; tidak wajib solat jumaat kpd wanita."Dalilnya adalah hadis Nabi s.a.w:

(الجمعة حق واجب على كل مسلم في جماعة إلا أربعة:عبد مملوك أو إمراءة أو صبي أو مريض
Maksudnya: Solat JUmaat adlh hak yg wajib bg setiap Muslim secara berjemaah melainkan 4 golongan: 1. HAmba sahaya. 2. Perempuan. 3. Budak yg tak balig. 4. Pesakit. (HR Abu Daud).

Perempuan yg pergi solat jumaat

Perempuan dibenarkan pergi solat jumaat, walaupun sembahyang dirumah lebih baik. Ini berdasarkan hadis Nabi s.a.w:

( لاتمنعوا نساءكم المساجد وبيوتهن خير لهن)
Maksudnya: Jangan kamu tegah isteri dan anak perempuan kamu untk solat di mAsjid; Solat di rumah lebih baik bg mereka.(HR Abu Daud)

JIka mereka hendak ke masjid hendaklah mereka dlm keadaan yg tidak menimbulkan fitnah seperti memakai wangian dan sebagainnya. Nabi bersabda:

( لا تمنعوا إماء الله المساجد ولكن ليخرجن تفلات)
Maksudnya: Janganlah kamu tegah wanita2 di bawah tanggunganmu ke Masjid; tetapi hendak mereka keluar dengan tak memakai wangian.(Bukhari dan Muslim)

Ke masjid pun tak leh wangi2 inikan ke tempat2 yg lain..wanita hendaklah tidak menjadikan diri mereka fitnah pd lelaki..Lelaki pula jnganlah cuba menimbulkan fitnah pd diri wanita...BERHATI2LAH PD TIPU DAYA NAFSU DAN SYAITAN...BANYAK2 BERSERAH PD ALLAH..

Adakah perlu melakukan solat Zuhur?

PErempuan yg sudah solat jumaat tidak perlu solat Zuhur. IBnu Munzir berkata:

Para ulama telah bersepakat mana2 wanita yg telah solat jumaat maka itu mencukupi bgnya (tidak perlu buat solat zuhur); kerana gugur solat jumaat adalah satu keringanan bg mereka. Jika mereka buat yg lebih susah maka ianya memadai seperti org yg sakit.

Jangan sampai senjata makan tuan

1 Syaaban 1431 H
Oleh: Ahmad Baei Jaafar

Menarik juga membaca isu yang dibawa Mingguan Malaysia yang memetik tulisan Elaine yang bertajuk 'CIA and Mossad want Anwar Ibrahim assassinated (CIA dan Mossad mahu Anwar Ibrahim dibunuh). Laporan itu menyebut bahawa Anwar merupakan alat ciptaan CIA bagi menjaga kepentingan dan perancangan sulit negara itu di Malaysia.

Akhbar tersebut menterjemah tulisan Elaine dalam blog - Culture of Life News - seperti berikut: "Anwar bukan ejen tetapi alat yang dicipta oleh CIA. Senarai rakan-rakan membuktikan segala-galanya dan merupakan ejen CIA yang menyamar."

Kenapa isu ini menarik? Ya, CIA dan Mossad hendak bunuh Anuar, kenapa? Hal ini kerana Anuar yang menjadi alat CIA telah berjaya membungkar keburukan Kerajaan BN. Moral storynya, buruknya Anuar kerana menjual Negara kepada Yahudi.

Walaupun dia guna isu alat, tetapi mesejnya bukan alat. Isu alat sudah tidak penting kerana lazimnya alat itu digunakan apabila perlu dan dimusnahkan apabila selesai tugasnya. Malah boleh jadi alat itu tidak tahu yang dia dijadikan alat. Kalau dia tahu sudah tentu dia boleh melepaskan dirinya.

Hal ini samalah dengan isu bola sepak piala dunia yang baru berakahir hari ini. Peminat-peminat bola sepak dan judi memperalatkan sotong. Ramalan sotong semuanya benar dan keadaan ini menimbulkan kemarahan pihak yang kalah judi. Lalu kita dengar ura-ura mereka hendak bunuh sotong itu. Sotong sebagai alat itu tentu tidak tahu dia dialatkan sebegitu rupa. Kalau dia tahu tentu dia pun tidak mahu bekerja sebagai alat.

Tetapi saya agak hairan juga mengapa Mingguan Malaysia, Utusan Malaysia sanggup menjadi alat Kerajaan terutama UMNO dalam keadaan dia sedar bahawa dia hanya alat. Dia amat setia dengan tuannya dalam mencari dan mencipta berita untuk kepentingan tuannya.

Lihatlah isu terbaru ialah curi pasir di negeri Selangor, isu ini dibesarkan oleh alat kerajaan yang terdiri daripada media cetak dan eletronik. Mereka sanggup menjadi alat membuat laporan mengenainya. Begitu itu sama ada betul atau tidak bukan menjadi isunya tetapi bagaimana isu itu boleh menguntungkan tuannya.

Tulisan ini bukan hendak mengesahkan Anuar itu alat CIA atau menafikannya, tidak juga untuk mengiakan isu curi pasir di Selangor atau tidak. Tetapi saya ingin mengajak pembaca dalam kalangan umat Islam supaya menilai semua isu yang dibincangkan itu dengan penuh sedar.

Kenapa Anuar dikatakan alat CIA dan sebelum ini dilaporkan Anuar dikatakan kesal apabila dibesarkan isu inti zionis. Dengan sebab itu dikatakan beliau terpaksa meminta maaf kepada Yahudi.

Kenapa isu ini ditimbulkan? Jawapannya mudah saja iaitu supaya menimbulkan keraguan orang ramai terhadap Anuar.

Saya percaya sebagai alat kerajaan laporan akhbar tersebut berjaya mempengaruhi jiwa orang yang di atas pagar. Mungkin pada pilihan raya akan datang, mereka tidak mengundi parti pembangkang lagi. Sungguhpun begitu, laporan tersebut mungkin tidak berjaya menggoncang keyakinan pengikut parti itu terhadap ketua mereka.

Sebenarnya, inilah sepak terajang orang politik, digunakan pelbagai sterategi untuk mengalahkan musuh. Cuma kadang-kadang kalau tersilap guna sterategi boleh makan tuan. Inilah yang perlu diperhatikan oleh orang politik.

Saya percaya dalam isu di atas, kalau soal alat ini terus dibongkar, kemungkinan akan terserlah siapa di belakang berita itu. Kalau didapati isu itu sengaja dicipta oleh orang tertentu untuk memburuk pihak lain, dibimbangkan kepercayaan rakyat kepada kerajaan selama ini akan terjejas.

Begitu juga dengan isu curi pasir, kalau isu itu terus dimainkan oleh UMNO atau BN, tentu isu ini akan terbungkar juga akhirnya. Siapa penjenayahnya akan diketahui kelak. Tetapi bagaimana kalau setelah terbungkar, orang yang ada kepentingan dengan UMNO dan BN yang terlibat, tentu keadaan ini akan memburukkan keadaan.

Jadi, pandai-pandailah main politik, jangan sampai salah langkah, untungnya orang lain. Orang yang zalim dan berniat jahat akan terbungkar juga pada suatu hari yang tidak dapat dijangkakan.

SYABAS !! ANWAR CIPTA REKOD

1 Syaaban 1431 H
Oleh: Mandor

DS ANWAR mencipta rekod. Itulah yang boleh saya perkatakan. Mana ada pemimpin politik di negara ini khususnya, bahkan di Asia yang boleh mencipta rekod seperti DS Anwar? Beliau sememangnya seorang pejuang tulen yang kental, berani dan penuh kejujuran di dalam berpolitik.

Bukan taksub kepada beliau, tetapi hakikat dan sejarah telah membuktikannya sehinggakan kesemua musuh-musuh politik beliau menjadi gerun dan gentar apabila membayangkan DS Anwar.

Semenjak negara kita merdeka, siapakah tokoh politik yang mendapat berbagai gelaran semata-mata untuk menjatuhkan kredibilitinya? Dulu kita pernah dengar nama MAHAFIRAUN dan juga MAHAZALIM atau Bapa Penipu Negara digelarkan kepada seorang tokoh dari Umno.

Kita juga mendengar gelaran Bapa Judi Negara terhadap seorang tokoh politik yang kini masih memimpin. Tetapi itu semua tidak mencapai tahap gelaran yang diberikan oleh musuh-musuh politik terhadap DS Anwar.

DS Anwar digelar Pengkhianat Melayu, ejen negara asing, ejen Amerika, ejen Zionist Israel, dan yang terbaru pula adalah ejen CIA Amerika. Sebelum itu, DS Anwar juga dikaitkan dengan penyokong Komunis apabila beliau mengulas tentang hasrat Chin Peng untuk kembali ke tanah air.

Setelah semua cerita liwat kini menjadi bahan jenaka orang ramai, Penasihat 20 persen dari APCO mungkin telah menasihatkan bahawa DS Anwar hanya boleh dijatuhkan dengan menggunakan propaganda seperti ini. Tidak cukup dengan media tempatan, mereka menggunakan media asing yang sekutu dengan APCO untuk mencipta berbagai gelaran buat Ketua Pembangkang ini.

Inilah yang saya maksudkan dengan kehebatan DS Anwar. Meskipun kesemua gelaran itu adalah negatif, tetapi ini membuktikan betapa musuh-musuh beliau sudah kehilangan modal untuk berdepan dengannya. Tiada bukti, tiada hujah dan fakta, jauh sekali berani untuk berdebat secara terbuka, Umno hanya mampu berbuat sedemikian. Mudah-mudahan rakyat masih bodoh seperti mereka. Itulah yang mereka harapkan.

Jika pemimpin PAS dan parti mereka disebut sebagai parti ajaran sesat, pemimpin Wahabi, Pro Taliban atau Pro Revolusi Iran, maka DS Anwar juga dilakukan sedemikian rupa. Taktik propaganda Umno kini mudah kita kesan kerana cara mereka tidaklah bijak sangat.

Sebagai contoh, mereka tuduh DS Anwar ejen CIA Amerika, di dalam masa yang sama mereka menuduh pula DS Anwar membayar CNN untuk mempromosikan dirinya. Lojikkah seorang ejen CIA Amerika perlu membayar dengan CNN untuk tugasan yang diberikan?

Propaganda mereka selalu terkantoi dengan mudah. Umno tuduh DAP anti Islam dan Melayu, dalam masa yang sama MCA dan Gerakan iaitu parti Komponen Bn pula menyebut DAP parti yang menyokong hudud PAS. Mana satu yang betul? Jelas mereka tidak lagi sependapat dan mereka telah mendedahkan kebodohan mereka masing-masing.

Pemuda Umno menyelar PERKASA sebagai ekstrim, Najib menegur Ketua Pemuda Umno. Sejurus itu, MCA dan MIC pula menyelar PERKASA. Ini bermaksud kata-kata Najib tidak lagi menakutkan mereka.

Timbul pula isu perpaduan Melayu dan Islam. PAS mesti bersatu dengan Umno. Dalam masa yang sama pemimpin kanan Umno menggelar PAS parti ajaran sesat. Mahu bersatu dengan parti ajaran sesatkah? Betapa bebalnya mereka mengatur strategi politik.

Tahniah buat DS Anwar kerana masih berdiri gagah di persada politik tanahair. Malaysia amat beruntung mempunyai pemimpin sepertinya.

ANWAR EJEN CIA AMERIKA TAPI SOKONG PERJUANGAN ISLAM DAN PRO IRAN ?

1 Syaaban 1431 H
Oleh: WFAUZDIN NS

AMAT memualkan tekak ini apabila membaca kenyataan Menteri Dalam Negeri, Hishamuddin seperti yang disiarkan di dalam Malaysiakini semalam. Saya tidak menyangka seorang Naib Presiden Umno, anak kepada bekas PM, cucu pula kepada tokoh Melayu dan negara mempunyai pemikiran sedangkal itu. Memang benarlah kata orang Umno kini kekeringan pemimpin yang bijak dan akhirnya lahirlah pemimpin seperti ini.

Setelah berbagai tuduhan ke atas DS Anwar dengan mengutip dari berbagai `tong najis' dan di tepi-tepi longkang termasuk yang zahir dari `punggung' seorang pemuda di negara ini, akhirnya pemimpin Umno mengutip berita berupa `bangkai' ini dari sumber luar pula.

Baru-baru ini sumber dari Washington Post yang dijadikan modal Umno menuduh DS Anwar ejen zionis Yahudi, dan hari ini di war-warkan pula DS Anwar ejen CIA pula. Kali ini sumbernya juga dari luar iaitu dikutip dari seorang Penulis Blog iaitu Elaine Meinel Supkis. Sampai begitu sekali `lapar'nya pemimpin Umno hinggakan sanggup meletakkan diri beliau seorang Menteri Kabinet ke tahap serendah itu dengan hanya merujuk kepada Penulis Blog?

Lojikkah di fikiran kita DS Anwar itu adalah ejen CIA di dalam masa yang sama Washington Post menyebut harus berhati-hati dengan beliau kerana pendekatan DS Anwar kini seolah-olah menyamai Presiden Iran yang amat ditakuti oleh Amerika? Mana satu yang betul? Jika benar DS Anwar ejen CIA Amerika, sudah lama negara ini lingkup kerana DS Anwar menjadi pemimpin pembangkang sudah begitu lama iaitu semenjak beliau dipecat dari Umno lagi.

Mengapa seorang ejen CIA begitu lantang menentang APCO? Apa pentingnya seorang ejen CIA begitu komited membantu PAS sedangkan PAS adalah sebuah parti yang tegas dengan dasarnya untuk mendirikan sebuah Kerajaan Islam? Semenjak bila ejen CIA membantu perjuangan Islam?

Nampaknya Umno semakin hilang arah untuk menjatuhkan kredibiliti DS Anwar. Berbagai cara dan strategi telah mereka gunakan untuk memperdaya rakyat agar menjauhi tokoh reformasi ini.

Dari tuduhan Liwat 1 yang terbukti silap, kemudiannya Liwat 2, pengkhianat Melayu, Pengkhianat Islam, Penderhaka kepada Raja-Raja Melayu, Penyokong Zionist dan akhirnya ejen CIA.

Selepas ini mungkin dikatakan DS Anwar adalah ejen Iran pula. Maka, Utusan Meloya pun seperti biasa mengutip cerita ini dijadikan bahan berita untuk disumbatkan ke telinga pembaca-pembaca yang mereka rasa bodoh-bodoh belaka.

Sebab itu, beberapa kali kita pesan kepada seluruh rakyat jika ingin menjadi cerdik, Utusan Meloya dan TV3 suku bukanlah media yang patut mereka pilih.

Tidak hairanlah mereka mahu rakyat menjadi bodoh belaka kerana mudah untuk mereka perdayakan. Sekali lagi kita mahu mencabar Umno, beranikah mereka membuktikan dakwaaan mereka dan mengakan debat terbuka dengan DS Anwar? Biar saya sendiri menjawabnya, mengharapkan Umno berani berdebat sama seperti mengharapkan `kambing mandi pagi'.

PAS Cawangan Bandar Universiti lancarkan Bulan Al Quds

1 Syaaban 1431 H
Oleh: SUK DPPN PERAK

Bandar Sri Iskandar, - Pasti Al Jamiah Bandar Universiti dengan kerjasama PAS Cawangan Bandar Universiti telah menganjurkan satu ceramah sempena pelancaran Bulan Al Quds di kawasan tersebut pada minggu lepas.

Ustaz Imran AL Malizi yang merupakan seorang penulis dan penceramah terkenal mengenai isu Palestin, telah dijemput untuk mengupas dengan teliti beberapa peristiwa dan isu terkini yang berlaku di Palestin terutamanya tragedi kapal misi kemanusiaan yang diserang tempoh hari.

Ustaz Imran juga telah melancarkan tabung bantuan kemanusiaan sebagai satu inisiatif jihad harta khususnya bagi penduduk cawangan tersebut.

Pengarah Program, Ustaz Hakimi yang juga merupakan Ketua Penerangan Pas Cawangan Bandar Universiti ketika ditemui berkata, program pelancaran Bulan Al-Quds ini tepat pada masanya bersempena dengan malam 27 Rejab yang juga merupakan hari Isra' dan Mikraj.

Beliau juga mengucapkan terima kasih kepada hampir 50 orang penduduk tempatan yang hadir bersama pada malam tersebut.Turut hadir pada malam itu ialah Ustaz Zaidan (Ketua Pemuda PAS Kawasan Parit) dan Ustaz Hassan (YDP PAS Kawasan parit.

Bola Api Semarakkan World Cup di PARIT

1 Syaaban 1431 H
Oleh: Hakim

PARIT, 12 Julai - Dewan Pemuda Pas Kawasan Parit (DPPKP) tidak ketinggalan dalam demam bola sepak Piala Dunia yang baru sahaja melabuhkan tirainya semalam. Pada malam yang bersejarah itu, kira-kira 60 orang hadirin telah memeriahkan acara-acara yang berlangsung sejurus selepas solat isyak di Markas PAS Titi Gantung,Perak.

Acara malam semalam mencatatkan sejarahnya yang tersendiri apabila berlangsungnya acara yang paling unik iaitu "Bola Sepak Berapi" yang mendapat sambutan hangat oleh golongan muda. Sebanyak 4 buah pasukan telah berentap untuk merebut anugerah johan dan ianya telah dimenangi oleh pasukan MRRQ.

Menariknya, hadirin turut disajikan dengan menu nasi ikan bakar BBQ dan acara-acara lain iaitu kuiz isu semasa dan cabutan bertuah. Sementara menunggu saat bermulanya perlawanan akhir Piala Dunia 2010, para hadirin juga tidak mensia-siakan masa yang terluang memandangkan pihak penganjur ada menyediakan tayangan video isu-isu semasa. Apabila bermulanya perlawanan bersejarah itu, semua hadirin yang hadir menyaksikannya di skrin putih gergasi yang disediakan.

Menurut Ketua DPPKP, Ustaz Zaidan Abdul Ghani ketika berucap di majlis perasmian, dalam PAS kita juga berhibur dan mengikuti Piala Dunia Bola Sepak, tetapi kita tidak sekali-kali lalai atau melanggar batasan Islam. Kita hendaklah sentiasa mengingati Allah dan menelusuri perjuangan Islam di mana-mana sahaja.

Beliau juga berpesan supaya semua hadirin solat subuh berjemaah di masjid sebelah markas sebaik sahaja tamat perlawanan tersebut. Selepas perlawanan, Ustaz Zaidan kelihatan begitu gembira dengan keputusan perlawanan akhir yang berprestij itu kerana beliau merupakan penyokong kuat pasukan Sepanyol.

Retreat sahkan sokongan Melayu kekal kepada PAS

1 Syaaban 1431 H
Oleh: Nazri Abdullah

KUALA LUMPUR, 12 Julai: Pemukiman tiga hari PAS bermula Jumaat hingga Ahad lalu di Port Dickson merumuskan parti itu tidak mengalami penurunan sokongan Melayu seperti yang didakwa pihak tertentu.

Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar berkata berdasarkan analisis yang dibuat, sejak Pilihan Raya Umum (PRU) 1995 sehingga PRU 2008, undi Melayu terhadap PAS konsisten dan menyaksikan sedikit peningkatan.

"Pada PRU 1995 undi Melayu kepada PAS sekitar 38 hingga 40 peratus, 1999 kita mendapat lonjakan sehingga 55 peratus ekoran isu pemecatan Datuk Seri Anwar Ibrahim dari kabinet.

"Pada PRU tahun 2008, sokongan Melayu terhadap PAS antara 42 hingga 46 peratus."Ini membuktikan bahawa PAS tidak kehilangan pengundi teras Melayu selama ini," katanya.

Beliau berkata demikian sebagai menolak dakwaan pihak tertentu bahawa PAS mengalami kemerosotan sokongan Melayu ekoran kerjasama parti itu dalam Pakatan Rakyat.

Dakwaan itu dibuat ekoran serangan hebat terhadap PAS oleh Umno ketika parti itu berusaha untuk mengekalkan kedudukannya walaupun sokongan untuk rakan-rakannya dalam BN hilang.

Dalam pilihan raya 2008, sokongan pengundi luar bandar kepada PAS tidak tinggi bukannya kerana mereka Melayu tetapi kerana maklumat dari PAS dan rakan-rakannya tidak sampai kepada mereka.

Mengulas lanjut Mahfuz berkata, PAS memperoleh 45 peratus sokongan Melayu pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Bukit Gantang sewaktu Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaludin menjadi calon.

"Itu tidak termasuk sokongan Melayu di Kelantan, kalau diambil kira Kelantan, sokongan Melayu lagi la tinggi," tambahnya lagi.

Pemukiman hujung minggu lalu itu disertai ahli Majlis Syura PAS serta Presiden dan AJK PAS pusat yang lain.Ianya antara lain bagi merangka persedian PAS menghadapi PRU ke-13.

Dalam pada itu retreat tersebut juga merumuskan bahawa yang menghakis kepentingan Melayu seperti termaktub dalam perkara 153 Perlembagaan adalah Umno BN.

Menurutnya, isu memperkenal Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris (PPSMI) dan isu penukaran sistem kemasukan ke IPT dari kuota ke meritokrasi antara contoh penghakisan hak Melayu oleh Umno BN.

Sehubungan itu jelasnya, atas sebab itu PAS juga memutuskan akan memulakan usaha lebih konstruktif melindungi hak orang Melayu yang termaktub dalam perlembagaan tanpa menafikan hak kaum-kaum lain sebagai warga negara Malaysia.

"Teras kita adalah keadilan kepada siapa yang berhak."Semua parti dalam Pakatan Rakyat pada konvensyen lalu sebulat suara telah bersetuju mempertahan apa sahaja yang termaktub dalam perlembagaan," katanya.

Harakahdaily/-

Bala bakal jadi 'agen asing' selepas Anwar - Mahfuz

1 Syaaban 1431 H
Oleh: Dzulfikar Mashor

KUALA LUMPUR, 12 Julai: Penyiasat persendirian (PI) Balasubramaniam mungkin bakal difitnah sebagai agen asing sebagaimana beberapa pemimpin Umno mengfitnah Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai 'agen CIA', kata Datuk Mahfuz Omar.

Naib Presiden PAS itu membuat jangkaan demikian ekoran kesediaan Bala mendedahkan skandal rasuah berkaitan kapal selam Scorprene kepada sekumpulan penyiasat di Direction Centrale de la Police (DNIF), Nanterre Prefacture, 8 malam ini iaitu jam 2petang waktu Perancis.

"Itulah permainan pemimpin Umno, mereka nak tutup rasuah yang membelit kapal tak boleh selam ini dengan tuduh beberapa individu ini sebagai agen asing."Saya percaya Bala ini akan difitnah seperti Datuk Seri (Anwar)," tegas beliau pagi tadi di lobi Parlimen.

Menurut beliau, permainan itu semata-mata untuk mengelirukan rakyat dari melihat isu sebenar - kapal selam Scorpene bernilai EURO1.084 bilion yang dibeli dari Perancis masih menghadapi masalah teknikal hatta tak boleh menyelam.

Katanya lagi, sepatutnya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) lebih awal membuka kertas siasatan berhubung skandal pembelian kapal selam yang dikatakan membabitkan Datuk Abdul Razak Abdullah Baginda (bekas panacea Datuk Seri Najib Razak) dan mendiang Altantuyaa Sharibuu (gadis Mongolia yang dibom menggunakan C4).

"Suatu yang memalukan apabila Perancis pentingkan integriti, mereka tak mahu ada dakwaan kononnya ada agen misteri dalam negara mereka amalkan rasuah."Suatu yang pelik, SPRM hanya bersedia serah soalan siasatan kepada peguam Bala saja," sindir beliau.

Dalam pada itu, beliau yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena turut mempersoal permainan media membunuh karektor Anwar.

"Dua hari lalu, dia fitnah Anwar upah CNN, kemudiannya dia fitnah Anwar 'agen CIA' pula, isunya kalau Anwar 'Agen CIA' hari-hari dia boleh masuk CNN dengan tak perlu bayar sebab CIA bayar," ujar beliau sambil menganggap permainan media yang pro Umno tertentu itu semata-mata bertujuan membendung kebencian rakyat pada kerajaan.

"Dulu masa PKR tak ada, mereka tuduh PAS agen asing, sekarang tuduh Anwar.Disebabkan itu, beliau tidak menolak kemungkinan bahawa CNN mungkin akan menyaman kerajaan Malaysia dan beberapa media terbabit.

"Dia ingat CNN ini macam TV3, itu bukan tuduhan pada Anwar, sebenarnya tuduhan itu boleh mendorong CNN saman media arus perdana (dan) mereka yang terbabit," beliau menambah.

Sedangkan, beliau berkata, suatu firma misteri di Amerika Syarikat sebelum ini terbukti membayar sejumlah wang tertentu pada New York Times demi memastikan isteri kepada Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor dimahsyurkan sebagai 'First Lady' dalam akhbar tempatan Amarika Syarikat pada 16 April lepas.

(Gambar: Iklan yang menyatakan Rosmah adalah First Lady Malaysia dalam New York Times...Kalau dia first lady, siapa dia Raja Permaisuri Agung)

Sebelum pada itu, Pengarah Strategik PKR Nasional, Tian Chua mendedahkan bahawa pembekal memberi jaminan untuk memperbaiki kapal selam terbabit sepatutnya tamat pada 25 Jun lalu.

Namun, disebabkan terlalu banyak masalah teknikal, jaminan pembekal dipanjangkan sehingga 25 Mei lalu.

Tambahnya lagi, kos penyelenggaraan kedua-dua kapal terbabit dianggarkan akan terus meningkat dari anggaran yang dibuat oleh Menteri Pertahanan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, iaitu EURO270 juta setahun.

Sehubungan itu, beliau bersama-sama Mahfuz menuntut supaya segera menubuhkan suatu suruhanjaya diraja untuk menyiasat skandal kapal selam yang membazirkan EURO1.34 bilion wang rakyat.

Selasa lalu, Harakahdaily melaporkan bahawa Mahfuz turut mendakwa Bala serta Raja Petra Kamaruddin (pemilik blog Malaysia Today) mempunyai 'kunci peti rahsia' berhubung kes pembunuhan Altantuya.

LAPORAN BERKAITAN

Bala jumpa polis Perancis malam ini

Harakahdaily/-

Tubuh Suruhanjaya Diraja siasat Scorpene

1 Syaaban 1431 H
Oleh: Hazayani Zakaria

KUALA LUMPUR 12 Julai: Pakatan Rakyat mendesak satu Suruhanjaya Diraja ditubuhkan untuk menyiasat kapal selam Scorpene bernilai EURO1.084 bilion kerana gagal berfungsi dengan baik dan kerap kali mengalami masalah teknikal.

Ahli Parlimen Batu, Tian Chua ketika merujuk berita Malay Mail pada 7 Julai lepas mengenai isu kapal selam KD Tunku Abdul Rahman, mendedahkan kapal selam berkenaan yang diterima pada 26 Januari tahun lepas masih lagi mengalami masalah teknikal dan tidak boleh menyelam sehingga kini.

"Kapal selam yang bernilai EURO1.084 bilion ini telah menunjukkan kegagalan bertugas dengan sempurna dan berulang kali mengalami masalah teknikal dan difahamkan jaminan daripada pihak pembekal telah dilanjutkan daripada 25 Januari sehingga 25 Mei tahun ini," katanya pada sidang media di lobi Parlimen hari ini.

Tian yang juga pengarah strategi PKR, turut mendesak Menteri Pertahanan sendiri menyatakan kos sebenar penyelenggaraan bagi dua buah kapal selam itu yang dianggarkan berjumlah RM270 juta setahun.

"Saya mendesak kerajaan menubuhkan Suruhanjaya Diraja untuk menyiasat isu kapal selam jenis Scorpene ini kerana terdapat perkara yang dipertikaikan kerana kos melebihi EURO 1.34 bilion telah dibelanjakan amat merugikan negara kerana kapal selam tersebut yang seringkali mengalami kerosakan serta misil yang dibeli pada tahun 2002 mengalami kelewatan penerimaan oleh pihak Malaysia menyebabkan kelewatan pelancaran misil yang sepatutnya dijalankan pada bulan Mei lepas,” ujarnya.

Beliau dalam pada itu percaya kapal selam dengan keadaan sedemikian memerlukan perbelanjaan kos penyelenggaraan yang lebih besar lagi."Kapal selam tersebut juga gagal menjalankan tugas untuk mengawal dan menjejaskan keselamatan negara jika berlaku malapetaka," katanya.

Turut dipertikaikan beliau mengenai tindakan kerajaan yang gagal bekerjasama dengan pihak berkuasa Perancis untuk menyiasat penyelewengan dalam skandal pembelian dua buah kapal selam itu walaupun tiada perkembangan dalam penyiasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Harakahdaily/-

Saman ekor kerana hendak wang - Idris

1 Syaaban 1431 H

KUALA LUMPUR, 12 Julai: PAS merasa kesal, di atas sikap kerajaan melalui Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) yang bertindak menyenarai hitam pesalah trafik melalui saman ekor sehingga mereka tidak dibenarkan untuk membaharui cukai jalan.

Dimaklumkan sejak September 2009, lebih 2.5 juta notis saman dikeluarkan kepada pesalah trafik dan daripada jumlah itu, sebanyak 1.07 juta pesalah trafik telah disenaraihitamkan oleh PDRM.

Ketua Penerangan PAS Pusat, Idris Ahmad berkata, pihaknya merasa kesal ketika rakyat dihimpit dengan kenaikan harga barang dan tekanan hidup, dan indeks pengguna yang bertambah meningkat tiba-tiba pihak polis dan JPJ menyatakan bahawa mereka yang ada sama ekor tidak dibenarkan membaharui cukai jalan.

"PAS bukan menentang saman kepada mereka yang bersalah, tetapi biarlah dihukum mengikut proses yang betul. Kenapa tidak dibawa kepada pengadilan untuk dibicara," katanya.

Kata Idris, PAS berpendapat, ini adalah satu kezaliman, kerana ada di kalangan mereka tidak tahu menahu berkenaan saman tersebut kerana ada yang tersalah saman, sedangkan mereka tidak mengetahui apa yang berlaku.

"Tindakan saman ekor memang bertujuan untuk mendapat wang, bukan untuk hendak mengurangkan kemalangan jalanraya, ada mereka yang dikenakan saman kerana membawa kereta melebihi 60 kilometer sejam," dakwa beliau.

Logikkah saman ekor di kawasan berkenaan, mana ada kenderaan sekarang yang berjalan 60km/jam di jalan raya.

PAS berpandangan, katanya, bahawa memang kerajaan kekurangan wang sekarang, setelah GST yang ditangguh pelaksanaan kerana mendapat penentangan yang hebat daripada Pakatan Rakyat.

"Mungkin kerajaan telah terlepas peluang kerana lesen judi bola yang tidak berani diluluskan kerana ditentang dengan hebat oleh rakyat. Sebab itu tidak hairanlah kepada kita kenapa Datuk Seri Najib menyokong tindakan polis dan JPJ. Maka satu lagi projek 1Malaysia rakyat didahulukan, saman diutamakan," katanya.

PAS, kata beliau, mengharapkan pihak kerajaan perlu mempertimbangkan semula tindakan ini, kerana ia menyusahkan rakyat dan menzalimi rakyat.

"PAS menyeru supaya rakyat sedar inilah kerajaan yang ada pada hari ini hanya pandai menanam tebu dibibir konon membela rakyat, tetapi bertindak sebaliknya dan kita mesti bersatu untuk menolak BN dalam PRU 13," katanya.

Harakahdaily/-

Sasaran 60 kerusi Parlimen cerah

1 Syaaban 1431 H
Oleh: Dzulfikar Mashoor

KUALA LUMPUR, 12 Julai: Sasaran PAS adalah merampas 37 kerusi Parlimen daripada Umno pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13), selain mempertahankan 23 kerusi yang sedia dikuasai oleh PAS, tegas Ahli Parlimen Jerai, Mohd Firdaus Jaafar.

Menurut beliau, usul 'menguasai 60 Parlimen' itu telahpun dipersetujui dalam Muktamar PAS kali ke-56 pada 12 Jun lalu demi memastikan PAS bersama-sama Pakatan Rakyat berjaya mengambil alih kerajaan Persekutuan dari Umno BN tidak lama lagi.

Sehubungan itu, beliau mewakili jentera pilihan raya pemuda menolak pelawaan Umno untuk kerjasama demi kepentingan parti perkauman itu.

"Sasaran kita yang sebenar adalah 60 Parlimen ke Putrajaya, janganlah main isu lain," tegas beliau petang tadi di Lobi Parlimen.

Baginya, PAS mempunyai harapan yang cerah untuk menguasai kesemua Parlimen sasaran tersebut jika berdasarkan demografi pengundian rakyat pada PRU12 lalu.

"Saya ingat cerah, kalau jentera lebih berkerja keras dari apa yang sedia ada," ujar beliau yang juga Pengarah Jabatan Pilihan raya Pemuda PAS Pusat.

Ini kerana, beliau berkata, sebanyak 16 kerusi Parlimen menyaksikan PAS kalah kurang dari 5 ribu undi.

Manakala, katanya lagi, lapan kerusi parlimen sasaran yang lain menyaksikan PAS kalah kurang dari 10 ribu undi.

13 kerusi berbaki, menurut beliau lagi, menyaksikan PAS kalah 13 ribu undi sahaja.

"Kita kena gandakan fokus dan kerja, kalau nak pujuk rakyat tolak politik zalim dalam pilihanraya depan," tegasnya lagi.

Ditambah dengan mood rakyat yang kian sedar ekoran melihat isu penyerahan tanah KTM di Tanjong Pagar pada Singapura; gadai dua telaga minyak (Blok L dan Blok M) pada Brunei; kes pembunuhan Altantuya; skandal kapal selam Scropene; serta perlantikan Firma Perunding Antarabangsa APCO Worldwide (IAC) yang dikatakan pro Yahudi sebagai syarikat komunikasi kerajaan, beliau berkata, sudah tentu memberi kelebihan pada PAS dan Pakatan Rakyat.

Penegasan '60 Kerusi Parlimen' itu sekaligus menjawab pelawaan Panel Pemikir Jabatan Hal Ehwal Khas, Lokman Nor Adam kononnya PAS lebih mudah melaksanakan Islam sekiranya bekerjasama dengan Umno adalah sandiwara Umno semata-mata.Menurut beliau, tujuan pelawaan itu demi kepentingan Umno semata-mata, bukannya Islam.

"Kalau Umno ikhlas nak laksana Islam, mereka boleh buktikan sekarang, tak perlu 'main wayang' dengan PAS," ujar beliau sambil menyifatkan kenyataan Lokman itu bertujuan memecahbelah muafakat Pakatan Rakyat.

"Saya tak mahu Negara Islam versi Umno sebab negara kekal dalam kezaliman ISA (Akta Keselamatan Dalam Negeri), mahkamah tidak bebas, rasuah sana sini, sokong judi bola, amalkan politik membenci kaum-kaum lain yang tidak sokong Umno dan banyak lagi sebenarnya."

Sebaliknya, beliau berkata, pendirian PAS bersama-sama DAP dan PKR atas nama Pakatan Rakyat demi memujuk rakyat menolak kezaliman Umno BN; sebagaimana yang pernah dilakukan oleh Rasulullah s.a.w.

"Dalam Perjanjian Fudhul Hudaybiah, sebelum Perang Badar dan waktu memeterai Perjanjian Madinah pun, Nabi sendiri bersama-sama orang Islam dan yang bukan Islam untuk lawan kezaliman, apa masalahnya dengan DAP dan PKR," soal beliau.

Semalam, Utusan Malaysia melaporkan Lokman turut mendakwa DAP anti Islam, manakala PKR pula adalah parti yang memperjuangkan kepentingan peribadi pemimpin utamnya.

Lokman turut mengumpan PAS kononnya boleh melaksanakan Hudud sekiranya parti itu bersedia bekerjasama dengan Umno dalam masa terdekat ini.

Difahamkan, pujukan Lokman itu demi memulihkan semula sokongan masyarakat Melayu pada Umno yang belakangan ini dilihat kian pudar sejak parti perkauman itu menggadai kepentingan agama, negara dan bangsa.

Harakahdaily/-

Pembangkang degil terima padah

1 Syaaban 1431 H
Oleh: Ismail Hashim

SHAH ALAM, 12 Julai: Wakil pembangkang Dewan Negeri Selangor yang gagal mengikut arahan Speaker menerima padah akibat kedegilannya dengan hukuman sehari tidak dapat menyertai mesyuarat penggal ketiga sidang Dun kedua belas yang bermula hari ini hingga 16 Julai.

Ahli Dewan Negeri BN Kuang, Abdul Shukur Idrus terus membuat bising selepas Speaker, Teng Chang Khim tidak membenarkan beliau mengemukakan soalan yang telah ditolak dalam mesyuarat Jawatankuasa Mengkaji Soalan Dewan pada 24 Jun 2010.

Dalam sesi soal jawab sekitar dua jam tiga puluh lima minit, kerajaan sempat menjawab enam soalan sahaja yang dikemukakan oleh Haniza Mohamed Talha (Taman Medan), Lau Weng San (Kampung Tunku), Saari Sungib (Hulu Kelang), Lee Kim Sin (Kajang), Datuk Subahan Kamal (Taman Templer) dan Datuk Mohd Shamsudin Lias (Sungai Burong) manakala urutan soalan Shukur terletak di nombor 140.

Sebelum itu, dalam jawapan untuk soalan nombor enam mengenai kecurian pasir, dewan telah mendengar penjelasan panjang lebar yang dijawab oleh Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim (gambar) yang mengatakan bahawa sepanjang dua tahun di bawah kerajaan baharu, pendapatan pasir bertambah kepada RM7 juta pada 2008 berbanding RM4.37 juta (2006) dan RM4.2 juta (2007).

"Kerajaan negeri akan mengeluarkan senarai semua mereka yang mendapat projek pasir ini dengan mengemukakan siapa pemilik dan ahli lembaga pengarahnya kerana kita mendapati ada 80% di kalangan mereka yang langsung tidak pernah mengenal jentera tetapi mendapat projek pasir.

"Isu ini telah berlaku puluhan tahun tetapi tidak diberitakan. Ramai yang terlibat seperti ketua kampung, pegawai kerajaan, pemandu lori termasuk gengster. Setakat ini sebanyak 78 keping tanah telah diambil oleh kerajaan kerana pemiliknya tidak membayar royalti atau membiarkan pasirnya dicuri," tegasnya.

Mengakhiri jawapannya, Tan Sri Khalid menegaskan, tiada lagi era ada orang menjual lesen untuk mencuri pasir dan kerajaan negeri akan senaraikan semua mereka yang terlibat sebelum 2008 supaya semua pihak dapat belajar dari apa yang telah berlaku termasuk sebagai satu pengajran baru kepada BN.

Sebaik selesai sesi menjawab soalan mulut, Speaker terus meminta Exco Pertanian, Dr Yaakob Sapari untuk mengemukakan usul tertentu, Abdul Shukur tidak semena-mena bangun dengan menyebutkan peraturan 35 (1) dan terus menyoal tentang penolakan soalannya.

Speaker berkata, peraturan itu menyatakan; mana-mana ahli hendaklah bangun minta izin jika hendak bercakap, tetapi sebelum menyuarakan apa-apa, seseorang ahli mesti menyatakan di bawah peraturan mana pula untuk bercakap tentang sesuatu isu, berlakulah pertikaman lidah sekitar 10 minit.

Shukur mengubah menggunakan peraturan 34(1) pula namun speaker menyatakan peraturan itu berkisar tentang keinginan ahli dewan ingin menarik balik soalannya, lalu Teng bertanya, adakah wakil pembangkang itu ingin menarik balik soalan.

Dalam asakannya, Shukur menyatakan isu kerugian pendapatan pasir yang hilang dalam jumlah puluhan juta ringgit yang hendak dibincangkan di dalam dewan menerusi soalan beliau itu sangat penting kepada kewangan negeri dan kebajikan rakyat Negeri Selangor seluruhnya.

Speaker di dalam penjelasannya berkata, tidak timbul masalah isu yang hendak dibangkitkannya itu tetapi wakil pembangkang itu tidak tahu untuk menggunakan peraturan dewan bagi membolehkan beliau dibenarkan menyuarakan bantahan itu.

"Jika tahu baru menjadi wakil rakyat, dengarlah speaker hendak bagi tahu. Saya harap yang berhormat boleh berjumpa dengan setiausaha dewan untuk mengetahui peraturan. Sini dewan, bukan kelas untuk mengajar peraturan," tegas Teng lantas menggunakan peraturan 44 yang mengenakan hukuman penggantungan selama satu hari.

Kalangan wartawan dan petugas media bertepuk tangan mendengar keputusan yang dikenakan kepada Shukur, ekoran itu semua wakil BN beramai-ramai keluar dewan.

Di luar dewan, kelihatan beberapa wakil pembangkang bercakap kepada wartawan mengenai soalan yang dibangkit tanpa menyatakan peraturan dewan yang mana hendak digunakan sebagai sandaran kuat untuk berhujah.

Harakahdaily/-

Alat CIA: Utusan biadap, Umno terdesak

1 Syaaban 1431 H
Oleh: Shamsul Iskandar Mohd Akin

Tuduhan dangkal dan biadap ini datang selepas kenyataan tegas Datuk Seri Anwar yang menyelar tindakan Amerika dan regim zionis secara konsisten mutakhir ini. Malah, tambah menjengkelkan, kemunculan Datuk Seri Anwar di dalam temuramah CNN yang beroperasi di Amerika Syarikat juga dijadikan sebagai satu 'pembuktian longgar' Umno bahawa Anwar adalah alat CIA.

Serangan terbaru ini sekaligus menzahirkan Utusan telah menjadi akhbar nyamuk yang mengkhianati perjuangan tokoh-tokoh seperti Allahyarham Usman Awang, Keris Mas dan A.Samad Said. Utusan kini jelas bukan lagi satu institusi, tetapi media yang telah terlacur sepenuhnya.

Tuduhan alat CIA nyata berat dan biadap dalam keadaan segalanya bermula apabila beberapa isu yang dibangkitkan oleh Datuk Seri Anwar secara umumnya dan Keadilan khususnya mendapat perhatian rakyat dan gagal dijawab secara berfakta oleh Umno-BN. Ini termasuklah isu APCO yang kini disambung kontrak, penglibatan Asiasoft di dalam maklumat perisikan negara, dan yang terkini ialah isu mengenai potensi Felda untuk bankrap berikutan penurunan prestasi kewangan yang membimbangkan.

Jawapan Menteri Dalam Negeri, Hishammuddin Hussien bahawa tindakan akan diambil sekiranya ada bukti menunjukkan Umno begitu terdesak untuk membunuh karakter Anwar. Jawapan itu juga menunjukkan bahawa institusi polis sekaligus telah hilang kredibiliti apabila setelah 12 tahun isu alat CIA dimainkan, Datuk Seri Anwar masih gagal disabitkan dengan sebarang bukti konkrit dan sahih.

Strategi membunuh karakter Datuk Seri Anwar ini mudah dibaca: untuk mewujudkan persepsi negatif ke atas Datuk Seri Anwar di kalangan masyarakat Melayu. Melihat kepada potensi pilihan raya umum diadakan pada tahun ini, taktik busuk ini dicatur meskipun longgar. Kesinambungan pemberitaan negatif ke atas Datuk Seri Anwar ini jelas tidak berasaskan bukti-bukti yang kukuh. Apatah lagi, kes konspirasi liwat yang dicatur ke atas Datuk Seri Anwar juga semakin menemui jalan buntu.

AMK percaya bahawa semua ini dicatur berpaksikan kepada kegagalan Umno untuk meyakinkan rakyat dalam beberapa isu yang membangkitkan kemarahan rakyat mutakhir ini, termasuklah pembaharuan kontrak APCO di dalam urusan pengurusan komunikasi kerajaan Umno-BN.

Malah AMK tidak menolak bahawa inilah hasil yang membanggakan hasil konsultansi APCO kepada Umno. Imej Datuk Seri Anwar 'dibunuh' sehabisnya, pimpinan Pakatan dilaga-lagakan dengan isu-isu lapuk, akhbar-akhbar Pakatan seperti Suara Keadilan, Harakah dan Roket juga sedang berhadapan masalah pembaharuan permit.

AMK mendesak Utusan Malaysia menarik balik tuduhan biadap ke atas Datuk Seri Anwar tanpa sebarang kompromi, atau AMK akan bertindak untuk memimpin rakyat melakukan protes ke atas Utusan Malaysia.

Boikot Utusan Malaysia!

Harakahdaily/-