16 Disember 2011

UMNO hadapi krisis kepercayaan, awas mungkin bomoh digunakan untuk PRU 13 ?

20 Muharram 1433H. [MOD] -
KENYATAAN MEDIA

Parti Umno tidaklah seindah mana, namun rakyat masih keliru dan dikhayalkan dengan jasa umno yang kononnya tinggi menggunung , realitinya umno sedang menghadapi krisis kepercayaan yang dasyat dan sedang menanti hukuman dari rakyat termasuk dari penyokong umno sendiri.

Sebagai buktinya, penyokong parti ini pernah mengusung bangkai kepala lembu di khalayak, beri isyarat lucah di tempat awam, berbohong kepada rakyat, rasuah, aniaya rakyat, rompak harta awam, termasuk dalam ke rompakan wang projwk lwmbu oleh ketua wanita umno .

Bukan sekadar pernah, malah perbuatan yang disebut tadi dilakukan berulang kali dan terus berjalan hingga saat ini.

Walaupun televisyen media perdana terus cuba membersih kerja jahat mereka ke bawah karpet supaya tidak diketahui rakyat, namun suka saya ingatkan BN jangan harap anda selamat dengan situasi ini.

Orang Melayu khususnya jangan lupa bahawa syer Bumiputera sebanyak RM52 bilion sudah pun lesap dan ini adalah ankara parti Umno juga, segala kekayaan negara telah disapu bersih oleh Umnoputera, dengan ini maknanya rakyat terus jadi golongan yang paling rugi.

Di Perak misalnya, orang Umno telah merampas tanah orang Melayu yang diusahakan dengan tanaman getah dan kelapa sawit, kemudian tanah rampasan tersebut mahu ditanam dengan pisang pula walaupun tanah itu tidak sesuai untuk tanaman tersebut.

Kisah di Perak ini antara merupakan cerita lawak yang sedang berlaku di negara kita, mungkin Umno Perak khususnya perlu masuk ke program Permata Negara anjuran DS Rosmah Mansur untuk jadi lebih cerdik sedikit.

Benarlah kata Mantan Peresiden Umno sendiri bahawa rasuah dalam parti itu pada realitinya telah pun membusuk dari luar hinggalah ke ususnya.

Perkembangan terkini, saya juga tidak menolak sememangnya wujud kemungkinan besar bahawa adanya unsur bomoh membomoh di kalangan orang Umno untuk menang dalam PRU dan sebagainya.

Ini berdasarkan nasihat beliau (Tun Mahathir) terhadap seluruh ahli politik dengan mengingatkan supaya ahli politik pun tak usahlah cari bomoh kerana ingin menang, beliau juga berkata bukan bomoh yang boleh beri kemenangan.

Berdasarkan rekod prestasi umno-BN, parti ini langsung tiada hak untuk ada peluang kedua sebagai peneraju negara, usah buang masa negara ini sebagai tempat menyimpan pemimpin yang tidak berguna untuk manfaat rakyat, tolak BN pada PRU 13, berilah sokongan padu dan undilah Pakatan Rakyat.

Drs. Khalil Idham Lim
Parit Buntar, 16 Disember 2011

RM1,077 bilion wang negara dibawa lari, lapor GFI

20 Muharram 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 16 Dis: Rakyat Malaysia kehilangan “satu dekad yang telah hancur dek korupsi”, di mana wang haram sebanyak RM1,077 bilion telah dibawa keluar dari negara kita dalam tempoh 10 tahun dari 2000-9.

Mengikut laporan terkini badan pemerhati kewangan Washington Global Financial Integrity (GFI), wang haram sebanyak RM150 bilion (USD47 bilion) telah dikeluarkan dari Malaysia dalam tahun 2009 sahaja.

RM150 bilion ini adalah tambahan kepada kerugian besar RM927 bilion (USD291 bilion) dalam tempoh 9 tahun dari 2000 hingga 2008. Laporan GFI ini telah mengejutkan kita semua, terutamanya apabila Malaysia kini berada di kedudukan 5 negara yang tertinggi untuk pelarian modal haram yang terbesar.

Demikian kata Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng (gambar) dalam satu kenyataan medianya hari ini.

Menurut Lim, laporan terkini GFI yang bertajuk “Aliran Kewangan daripada Negara Membangun Dalam Dekad Berakhir 2009” telah disediakan oleh ahli ekonomi Sarah Freitas dan Dev Kar, yang pernah menjadi ahli ekonomi kanan di Tabung Kewangan Antarabangsa.

Mengikut penulisnya, kata Lim Guan Eng, unjuran tersebut adalah berdasarkan kira-kira bayaran, perdagangan dua hala dan data hutang luar negeri yang dilaporkan negara-negara ahli IMF dan Bank Dunia.

Kata Lim, mereka menekankan bahawa aliran haram ini merupakan “ketirisan modal yang tidak direkod melalui... pemindahan wang secara haram yang terhasil daripada rasuah, pencurian, sogokan dan pengelakan cukai.

Dalam erti kata lain, ia merujuk kepada wang rasuah yang diperolehi secara haram dan tambahan pula tidak diedar semula ke dalam ekonomi negara, katanya.

Bagi Ketua Menteri Pulau Pinang itu, ketirisan lebih RM1,000 bilion yang amat besar dan tidak bertanggungjawab ini adalah akibat daripada rasuah dan sukar untuk ditebus semula.

"Hakikat bahawa hasil rasuah sebanyak RM1,000 bilion telah dialirkan keluar daripada negara kita dalam tempoh 10 tahun yang lalu bermakna bahawa rakyat Malaysia telah kehilangan satu dekad yang telah hancur dek korupsi.

"Sudah tiba masa untuk menghapuskan lanun-lanun yang telah merompak negara kita," tegas Lim.

Antaranya, projek-projek seperti Port Klang Free Trade Zone (PKFZ), skandal saham Bumi RM52 bilion, skandal “lembu dan kondo” RM250 juta NFC, “komisyen” setengah bilion untuk pembelian dua kapal selam kelas Scorpene, dan banyak lagi projek kaitan kerajaan yang penuh dengan kos “overrun” atau kos berlebihan tanpa apa-apa kebertanggungjawaban.

Ia termasuk juga pendedahan Lapora Ketua Audit Negara terkini tentang RM3.7 bilion yang terlebih dibelanja oleh jabatan-jabatan kerajaan, yang telah menjadikan Malaysia sebagai raja wang haram, tambahnya.

"Tidak hairanlah kenapa prestasi negara kita telah merosot mengikut laporan Indeks Persepsi Rasuah (CPI) 2011 badan pemerhati rasuah Transparency International (TI) yang menunjukkan bahawa Malaysia telah jatuh kepada tangga ke-60 daripada 183 negara, berbanding tangga ke-37 pada tahun 2003 apabila Tun Abdullah Ahmad Badawi mengambil alih pucuk pimpinan negara sebagai Perdana Menteri.

"CPI Malaysia pula telah menurun kepada 4.3 pada tahun ini, dan Timbalan Presiden TI Malaysia Mohammad Ali juga berkata bahawa CPI Malaysia terus merosot kerana “unsur-unsur kerajaan” yang memudahkan “rasuah besar” masih lagi tersebar luas," katanya.

Pendedahan terkini oleh GFI tentang wang haram sebanyak RM1,077 bilion yang telah dialirkan keluar daripada negara kita sedikit sebanyak menunjukkan betapa banyak kerugian yang dialami rakyat Malaysia.

"DAP menyesal kerana Kerajaan BN mengambil ringan kajian bereputasi ini yang telah dijalankan oleh sebuah badan yang bebas dan berprestij.

"Rakyat Malaysia harus bersatu untuk menyelamatkan negara kita daripada BN, membersihkan rasuah yang berleluasa dan mendapatkan balik RM1,077 bilion yang telah kehilangan ini," tegas beliau.

Harakah Daily

Warga asing bawa pulang troli ke rumah

20 Muharram 1433H. [MOD] -

SEBERANG JAYA – Sikap warga asing yang membawa pulang troli selepas membeli-belah dari sebuah pasar raya besar, dekat sini, mencacatkan imej sekitar kawasan Semilang.

Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Jalan Semilang, Omar Abdullah berkata, lebih 50 troli dilihat berada di merata-rata tempat, bukan sahaja di kawasan perumahan, parit, tepi jalan, malah ada juga yang dibuang di dalam sungai.

Menurutnya, lambakan troli itu mengundang pelbagai masalah, terutama gangguan lalu lintas, selain aliran sungai tersekat.

“Saya kesal kerana troli itu diletakkan sesuka hati di merata tempat, lebih parah yang dibuang ke dalam sungai. Tidak kurang lima troli ada dalam sungai. Keadaan itu menyebabkan sampah tersangkut dan air tidak dapat mengalir. Ia boleh mengundang banjir.

“Masalah ini sudah lama tetapi makin menjadi-jadi sejak beberapa bulan lalu. Sebelum ini pihak pasar raya mengutip semula troli yang bersepah ini, tetapi lama-kelamaan mereka biarkan sahaja sebab terlalu banyak dan tidak terkawal,” katanya ketika ditemui Sinar Harian.

Omar berkata, ada juga troli yang ditukar fungsinya dan digunakan sebagai ampaian untuk menyidai pakaian.

Beliau dalam pada itu berkata, ada pihak turut mengambil kesempatan menjual troli ke premis barangan lusuh demi mengaut keuntungan peribadi.

Katanya, perbuatan itu didakwa sering dilakukan pada waktu malam ketika jalan sunyi.

“Mereka akan kumpul troli itu di satu tempat, dan lori akan datang mengambilnya lalu dibawa untuk dijual,” katanya.

Justeru, beliau yang mewakili penduduk meminta pihak pasar raya supaya memantau masalah itu demi kepentingan bersama.

Pada masa sama, beliau mencadangkan pengawal keselamatan ditempatkan di setiap pintu keluar pasar raya agar troli tersebut tidak dibawa keluar sewenangnya.

Sinar Harian

Warga Indonesia tebang pokok bakau secara haram

20 Muharram 1433H. [MOD] -

SENAI – Tujuh lelaki warga Indonesia yang leka menebang pokok bakau secara haram di Hutan Bakau Pantai Dg Pacat, Belungkor Kota Tinggi, ditahan dalam satu Ops Bersepadu Pasukan Gerakan Marin Wilayah Dua bersama anggota dari Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), semalam.

Komander Asisten Komisioner Zainul Abidin Hasan berkata, ke semua lelaki itu didapati tidak mempunyai dokumen perjalanan yang sah dan ditahan dibawah Akta Perhutanan Negara 1985, kerana menceroboh kawasan hutan simpan.

Sinar Harian

Suhakam sambung siasatan kes Bersih 19 Disember

20Muharram 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 16 Dis: Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) akan meneruskan Siasatan Awam ke atas dakwaan pelanggaran hak asasi manusia termasuk penggunaan kekerasan yang melampau sebelum dan semasa perhimpunan Bersih 9 Julai 2011 lalu.

Kali ini Suhakam akan memanggil anggota polis dan pegawai perubatan yang merawat Mohamad bin Sabu dan Hanafi bin Hawari, satu kenyataan media yang dikeluarkan Suhakam hari ini.

Ia akan diadakan selama dua hari iaitu 19 dan 20 Disember mulai jam 9.30 pagi Bilik Siasatan, Tingkat 13, Pejabat Suhakam Menara TH Perdana, 50250 Kuala Lumpur.

Sehingga kini, Suruhanjaya telah mengadakan lima sesi pendengaran awam melibatkan sebanyak 14 orang saksi telah memberi keterangan.

Bagi sesi pendengaran awam berikutnya, enam orang saksi lagi dijangka hadir bagi memberi keterangan di hadapan Panel Inkuiri.

Panel siasatan akan dipengerusikan oleh Naib Pengerusi Suruhanjaya Profesor Datuk Dr Khaw Lake Tee dibantu oleh Pesuruhjaya Profesor Datuk Dr Mahmood Zuhdi b Haji Abdul Majid dan Encik Detta Samen.

Harakah Daily

Pantau pusat karaoke

20 Muharram 1433H. [MOD] -

KANGAR - Kerajaan Negeri diminta memantau pusat karaoke yang wujud secara haram di merata tempat tanpa pengawasan rapi pihak berkuasa tempatan (PBT).

Penyokong kerajaan, Datuk Seri Shahidan Kassim (BN-Tambun Tulang) berkata, perkara itu tidak seharusnya dibiarkan berleluasa kerana mencabar kewibawaan agensi kerajaan dan menjejaskan imejnya pada kaca mata orang ramai,

Beliau berkata kewujudan pusat karaoke haram secara berleluasa termasuk di kawasan Simpang Empat perlu dbanteras segera kerana ia turut mengganggu ketenteraman orang ramai dan jemaah masjid pada waktu subuh.

"Mereka melalak sampai pagi dan mencabar orang tengah azan subuh. Orang dok azan depa pula terus menyanyi dengan suara lagi kuat. Kebanyakannya adalah orang luar yang datang ke sini untuk berhibur. Mereka bukan orang Perlis.

"Kepada Yang Dipertua (YDP) Majlis Perbandaran Kangar (MPK) yang bakal menjadi Menteri Besar Perlis tidak lama lagi kena perhati perkara ini. Menteri Besar pun kena selalu turun padang tinjau masalah yang berlaku kerana pusat karaoke sepatutnya beroperasi sehingga jam 1 pagi sahaja," katanya ketika mengambil bahagian dalam perbahasan Bajet 2012 di Dun Perlis semalam.

Menurutnya, langkah itu perlu bagi mengelakkan Perlis menjadi seperti Kedah yang gagal membendung pertumbuhan pusat hiburan termasuk karaoke apabila dibiarkan tanpa pemantauan PBT.

"Kita tidak mahu jadi macam Kedah yang 16 kali ganda lebih banyak pusat karaoke berbanding Perlis," katanya.

Speaker, Datuk Yazid Mat kemudian mencelah dan bertanya kenapa Shahidan menyebut Kedah 16 kalia ganda.

Shahidan menjelaskan bahawa keluasan Kedah lebih besar iaitu setiap daerahnya adalah seluas sebuah negeri Kedah.

"Kedah ada 16 daerah dan setiap daerahnya adalah sebesar Perlis. Jadi dengan 16 daerah di Kedah samalah seperti 16 kali ganda pertumbuhan pusat karaoke," katanya.

Sinar Harian

Ikan kembung naik 3 kali ganda

20 Muharram 1433H. [MOD] -

ALOR SETAR - Harga ikan kembung di Pasar Besar Alor Setar melambung daripada RM3 kepada RM10 sekilogram, malah ada beberapa kawasan sehingga RM12 sekilogram, sejak sebulan lepas yang didakwa disebabkan bekalan tidak mencukupi.

Peniaga Ali Harun, 43, berkata cuaca yang tidak menentu menyebabkan nelayan tidak dapat ke laut.

Ali, yang mendapatkan bekalan ikan dari Kuala Kedah, berkata sebelum ini diaboleh mendapat sehingga 500 kilogram sehari tetapi kini hanya memperoleh 60kilogram.

"Harga dari peraih RM8.50 menyebabkan kami terpaksa jual RM10. Keuntunganberkurangan tidak seperti sebelum ini kerana pelanggan enggan membeli banyak," katanya ketika ditemui di Pasar Besar Alor Setar hari ini.

Seorang lagi peniaga Ghazali Abdul Rahman, 72, berkata disebabkan harga ikanmelambung, ada pelanggan tetapnya kejut dan mengeluh kerana ia terlalu mahal walaupun bukan pada hari perayaan.

Katanya ada antara pelanggan yang mengetahui situasi semasa harga ikan tidakmerungut malah hanya membeli pada kuantiti yang sedikit tidak seperti sebelumnyatetapi dia percaya harga ikan itu akan kembali normal setelah bekalan mencukupi.

Tinjauan Bernama di Pasar Besar Alor Setar di sini mendapati rata-rata pelanggan membeli pada kuantiti yang sedikit tidak seperti sebelum ini yangmembeli tiga hingga lima kilogram.

Mohd Khir Hamid, 48, yang sering membeli ikan kembung di Pasar Besar itu,berkata kenaikan harga yang mendadak itu dirasai trutamanya oleh keluarga miskin atau berpendapatan rendah.

Tinjauan di Pasar Pekan Tokai di Pendang pula mendapati rata-rata peniagaterpaksa menjual ikan kembung pada harga RM12 sekilogram disebabkan harga yangdibeli dari peraih terlalu tinggi iaitu RM9.50 sekilogram.

Mohd Khairul Hisham Senaman, 25, berkata hasil jualannya sejak sebulan lalumenurun memandangkan pelanggan mula beralih kepada makanan lain yang lebih murah.

Sinar Harian

Jangan sokong penyenaraian FGVH membuta tuli - Anak

20 Muharram 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 16 Dis: Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak) mengingatkan mana-mana pihak agar tidak menyokong secara membuta tuli penyenaraian Felda Global Ventures Holdings Sdn Bhd (FGVH) ke Bursa Malaysia (BSKL).

Presidennya, Mazlan Aliman sebaliknya berkata, semua pihak harus berhujah secara berilmu dan mengkaji baik buruk penyenaraian FGVH terhadap peneroka Felda.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas memorandum Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) kepada Felda semalam yang menyokong penyenaraian FGVH.

Memorandum tersebut juga dilaporkan mengutuk campur tangan Anak yang didakwa telah "menghasut" golongan peneroka untuk "menolak usaha murni kerajaan."

"Anak tak ada masalah, kita terima semua respons daripada pelbagai pihak (mengenai penyenaraian FGVH) cuma kita bukan nak beradu kekuatan.

"Isu yang paling penting ialah penyenaraian yang akan menyebabkan tanah peneroka dicagar. Sebab itu saya nasihatkan semua pihak berhujah atas ilmu, bukan atas sebab sentimen," katanya ketika dihubungi Harakahdaily hari ini.

Mazlan juga menyifatkan tindakan Perkasa itu sebagai "sokongan terhadap individu" iaitu Pengerusi Felda, Tan Sri Isa Samad, tanpa memahami duduk perkara sebenar.

"Sekali pun mereka nak sokong Isa Samad, biarlah bersandarkan hujah.

"Mereka kena faham kesan terhadap peneroka apabila penyenaraian ini berlaku. Jangan sampai sokong membawa rebah," kata beliau sambil menegaskan, Anak bukan orang luar yang cuba campur tangan urusan dalaman Felda seperti yang didakwa Perkasa.

Ini kerana, beliau sendiri adalah anak peneroka tetapi Datuk Abdul Rahman Bakar pemimpin Perkasa itu bukan ada apa-apa kaitan dengan peneroka pun.

Mazlan juga menyelar tindakan Perkasa yang menyifatkan Pengarah Besar Felda, Datuk Dzulkifli Abd Wahab sebagai "duri dalam daging".

Sebaliknya beliau berkata, Dzukifli telah berkhidmat dengan cemerlang sepanjang berada dalam Felda sehinggalah kehadiran Isa yang mencetuskan huru hara termasuk mencadangkan Dzulkifli bercuti dan mengambil kursus pengurusan.

"Itu satu tuduhan yang jahat kepada Datuk Dzul dan menidakkan pengorbananannya selama 30 tahun.

"Mereka buat sokongan membuta tuli terhadap Isa Samad sedangkan Isa datang tak sampai setahun ke Felda. Isa sebenarnya merupakan liabiliti kepada Felda," tegasnya yang juga Pengerusi Lajnah Tanah dan Pembangunan Wilayah PAS Pusat.

Menurut laporan, KPF yang dipimpin Datuk Dzulkifli sebelum ia diambhil secara paksa oleh Isa berjaya memberikan fividen 15 peratus kepada semua ahli yang jarang-jarang dibuat oleh pemimpin sebelum ini.

Harakah Daily

Bukan tuan rumah tetapi hapuskan rasuah - Dewan Ulamak

20 Muharram 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 16 Dis: Malaysia didesak agar lebih serius untuk menangani masalah amalan rasuah di negara ini dan bukan sahaja sekadar menjadi tuan rumah sahaja kepada persidangan untuk membanteras rasuah.

Demikian tegas Penolong Setiausaha Dewan Ulamak PAS Pusat, Ustaz Nazmi Nik Din ketika mengulas laporan berita hari ini yang melaporkan bahawa Malaysia menjadi tuan rumah Rakan Perkongsian Strategik dengan 16 negara Asia dan Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) bagi memupuk hubungan dan kerjasama strategik dalam isu-isu pencegahan rasuah.

Malaysia menjadi tuan rumah kepada rakan perkongsian strategik dengan 16 negara Asia dan Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) bagi memupuk hubungan dan kerjasama strategik dalam isu-isu pencegahan rasuah.

Dialog tiga hari itu yang bermula semalam dianjurkan oleh Program Pembangunan Pertubuhan bangsa-Bangsa Bersatuan (UNDP), Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Akademi Pencegahan Rasuah Malaysia (MACA).

Selain hubungan dan kerjasama, dialog itu juga bertujuan menggalakkan penyelaras yang lebih erat antara agensi-agensi pencegahan rasuah in rantau Asia dan dunia Arab.

“Sebelum kita menjadi tuan rumah, seeloknya rumah kita hendaklah bersih dan tersusun terlebih dahulu sebelum kita jemput orang luar untuk datang ke rumah kita sebagai tetamu , dengan ranking rasuah yang memalukan sudah tentu kita amat segan apabila tetamu mengetahui hakikat dalam rumah kita yang bersepah!" katanya.

Bagi beliau, rasuah bukan hanya dengan persidangan tetapi ianya hendaklah dibuktikan melalui tindakan oleh pihak kerajaan bermula daripada kesungguhan pihak pimpinan atasan sehinggalah kepada peringkat bawah.

“Kata-kata hikmat berkata busuk ikan bermula daripada kepala, isu rasuah kalau tidak ditangani secara bersungguh-sungguh diperingkat atasan maka peringkat bawahan akan lebih berisiko”

“Dalam Islam, pendidikan dan teladan menjadi contoh terbaik dalam menangani masalah ini, apabila rakyat tidak dihidangkan dengan contoh yang baik, maka agak sukar isu rasuah diselesaikan,”kata beliau lagi.

Menurut beliau, rasuah yang berlaku dalam negara ini sejak mutakhir ini begitu menggusarkan dan masa depan generasi dan negara ini.

"Kerajaan pimpinan Umno telah gagal dan dilihat gagal dalam menangani isu rasuah ini, hanya perubahan secara besar-besaran dalam PRU yang akan datang yang hanya mampu membawa sinar untuk memerangi rasuah.

"Rasuah perlu dicantas bukan sahaja daripada pucuknya tetapi hendaklah dicabut bermula dari umbinya lagi, dan seluruh rakyat tahu siapa umbi rasuah dinegara ini," soal beliau lagi.

Beliau berkata, kepimpinan Tuan Guru Mursyidul Am PAS telah menjadi contoh yang terbaik dalam menangani masalah rasuah ini sehinggakan Kelantan dikenali sebagai negeri yang cemerlang dalam menangani rasuah.

"Ini semua tidak lain dan tidak bukan kerana ajaran Islam yang diterjemahkan mengikut terjemahan yang sepatutnya oleh pihak kerajaan negeri yang dipimpin oleh seorang ulamak,” ujar beliau.

Harakah Daily

DHPP syor calon Tionghua tanding Dun Bandar

20 Muharram 1433H. [MOD] -

KUALA TERENGGANU 16 Dis: Dewan Himpunan Penyokong PAS Pusat (DHPPP) mencadangkan agar calon Tionghua dari Pakatan Rakyat diketengahkan dalam Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 akan datang.

(Vincent Lee menyerahkan borang baru keahlian DHPP kepada Pengerusi DHPP Terengganu, Dr Bala Chandran semalam, 15 Disember.)

Naib Pengerusi DHPP Pusat, Vincent Lee berkata pada pilihan raya akan datang calon dari kaum Tionghua wajar diketengahkan bertanding di Dewan Undangan Negeri (Dun) Bandar, Kuala Terengganu.

Kata beliau, strategi politiknya peluang Pakatan Rakyat menang di Dun Bandar agak cerah jika calon Pakatan Rakyat dari kaum Cina menentang calon MCA yang mewakili Barisan Nasional (BN).

“Kami (DHPP) telah buat sedikit kajiselidik di negeri ini, pengundi Tionghua ada 38 peratus di Kuala Terengganu.

“Kami mencadangkan supaya PAS-Pakatan Rakyat dapat kemukakan calon Cina untuk menentang calon MCA dari Barisan Nasional sebagai strategi politik kita,” ujarnya kepada Harakahdaily.

Beliau berkata demikian selepas mengadakan kunjungan hormat DHPP Pusat kepada Pengarah Jabatan Pilihan Raya PAS Negeri (JPN) Terengganu, Ariffin Deraman di Markaz Tarbiyyah PAS Kuala Terengganu, di Kuala Ibai, dekat sini, 15 Disember lalu.

Menurutnya, jika PAS-Pakatan Rakyat dapat mengetengahkan calon tersebut akan memberi impak besar kepada sokongan pengundi tionghua di daerah-daerah lain di negeri ini.

Ini kerana, katanya senario politik kaum Tionghua di Terengganu agak berbeza dengan negeri-negeri lain di pantai barat.

“Saya bukan hendak ‘mengajar’ orang Terengganu tetapi strategi politik yang saya lihat kepada kaum Cina di negeri ini berbeza dengan negeri lain di pantai barat.

“Mereka (pengundi) rasa hanya ada satu peluang kepada orang Cina untuk ada ‘suara’ yang mewakili mereka di dewan (Dun) dan ini perlu kita (PAS) ambil perhatian,” jelasnya.

Menurutnya, hasrat PAS dan Pakatan Rakyat kembali memerintah Terengganu agak cerah jika kena dengan strategi politik semasa.

Kata Vincent, hakikatnya pengundi Tionghua telah bosan dengan calon MCA-BN tetapi seolah-olah tidak ada pilihan lain.

“Kami (DHPP) sangat berharap supaya PAS dan Pakatan Rakyat di Terengganu mengambilkira senario dan strategi politik untuk menang PRU ke-13 akan datang,” tegasnya.

Selain itu, katanya kaum bukan Islam (Cina dan India), pengundi muda, orang miskin dan golongan wanita antara penentu kemenangan sesebuah parti dalam pilihan raya.

Pada PRU ke-12, calon MCA-BN, Dato' Toh Chin Yaw mengalahkan calon PKR, Dr Abdul Manaf Che Mat dengan majoriti 1,142 undi di Dun Bandar yang mempunyai peratusan pengundinya Melayu 60.41 peratus, Cina (38 peratus), India (1.13 peratus) dan lain-lain (0.43 peratus).

Sempena kunjungan tersebut Vincent Lee menyerahkan 4,000 borang keahlian DHPP kepada Pengerusi DHPP Terengganu, Dr Bala Chandran serta disaksikan oleh Pengerusi Lajnah Perpaduan Nasional Terengganu, Hanafiah Mat, Pengarah JPN PAS Terengganu, Ariffin Deraman, Yang Dipertua PAS Besut, Ustaz Wan Azhar Wan Ahmad dan Pengerusi DAP Terengganu, Ng Chai Hing.

Harakah Daily

6 juta dijangka lawat Kelantan tahun depan

20 Muharram 1433H. [MOD] -

KOTA BHARU, 16 Dis: Seramai enam juta orang pelancong dalam dan luar negara bakal mengunjungi Kelantan sempena Tahun Melawat Kelantan 2012 (TMK@12) tahun hadapan.

Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, berkata sasaran itu dibuat berdasarkan peningkatan pelancong yang begitu mendadak tahun ini seramai 5.3 juta orang sehingga Oktober tahun ini.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan pra pelancaran TMK@12, disebuah hotel di sini petang tadi.

Menurutnya, jumlah pelancong dijangka meningkat akhir tahun ini seramai 5.8 juta orang.

“Dengan promosi yang dilakukan di peringkat antarabangsa kita yakin jumlahnya akan bertambah 6 juta pelancong tahun hadapan,”ujarnya.

Bagaimanapun, tambahnya Membangun Bersama Islam diharap menjadi dasar TMK.

Terdahulu Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pelancongan dan Kebudayaan negeri, Datuk Takiyuddin Hassan, berkata rakyat akan mendapat manfaat besar hasil program TMK.

Sambungnya, sebagai contohnya TMK yang diadakan pada tahun 2008, pendapatan pelbagai sector mencecah RM1.8 bilion, manakala tahun 2010, sebanyak RM1.84 bilion.

Pelbagai acara menarik diadakan sempena pelancaran ini, persembahan silat, dikir barat bertemakan TMK.

Harakah Daily

Kemelut Felda usaha BN untuk dapatkan wang

20 Muharram 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 16 Dis: Kemelut yang berlaku dalam Felda memberikan bukti jelas bahawa Kerajaan BN kini ketiadaan wang, walaupun cuba disembunyikan oleh para pemimpin Umno.

Untuk mendapatkan wang terutama bagi menghadapi Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13, Kerajaan BN terpaksa memanfaatkan Felda dengan pelbagai tindakan, sehingga sanggup mengenakan pelbagai tekanan kepada para peneroka dan pemimpin-pemimpin badan itu yang bertanggungjawab.

Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar (gambar) berkata, arahan bercuti keluar negara ke atas Pengarah Besar Felda, Datuk Dzulkifli Abd Wahab oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, jelas merupakan campur tangan politik terhadap badan tersebut yang tidak seharusnya berlaku.

Menurutnya, tindakan tersebut dilakukan disebabkan motif tertentu bagi membolehkan pihak kerajaan melaksanakan perancangannya bagi mendapatkan wang melalui badan itu tanpa halangan daripada para pemimpin Felda.

Katanya, realiti itu lebih terserlah apabila diteliti alasan arahan bercuti ke atas Dzulkifli selama lapan bulan ke London sejak 25 November lalu, bagi membolehkan beliau mengikuti Kursus Pengurusan Lanjutan untuk meningkatkan prestasi bagi melakukan tranformasi Felda.

"Tindakan ke atas Datuk Duzulkfli itu adalah cadangan Pengerusi Felda, Tan Sri Isa Samad melalui surat yang dihantar kepada Datuk Seri Najib bertarikh 21 November, manakala arahan bercuti pula dikeluarkan menerusi surat yang dikeluarkan oleh Setiausaha Sulit Kanan Perdana Menteri bertarikh 25 November lalu.

"Prestasi Datuk Dzulkifli sudah diakui oleh pelbagai pihak. Orangnya diketahui umum cukup bertanggungjawab, berwibawa dan berintegriti. Alasan yang diberikan itu ternyata tidak masuk akal dan memang boleh dibaca dengan mudah mesej di sebaliknya oleh orang ramai," katanya pada sidang media di Pejabat Agung PAS, di sini, semalam.

Kemelut yang berlaku dalam Felda berpunca dari perancangan Isa dengan sokongan para pemimpin Umno BN untuk memetrai perjanjian pajakan tanah selama 99 tahun antara Felda dan Felda Global Vantures Sdn Bhd.

Tindakan tersebut ternyata akan menggelapkan masa depan Felda dan para peneroka, apatah lagi akan disusuli dengan perancangan Isa selanjutnya untuk menyenaraikan Felda ke dalam Bursa Saham Malaysia yang ternyata akan mendatangkan kesan buruk amat besar terhadap badan itu sendiri.

Katanya, namun Perdana Menteri, Isa dan para pemimpin Umno BN tidak mempedulikan itu semua. Perkara yang penting bagi mereka adalah untuk membolehkan mereka mendapatkan wang, walaupun akan mengorbankan kepentingan rakyat khususnya masa depan para peneroka di seluruh negara.

"Untuk membolehkan perancangan mereka itu berjalan lancar, Perdana Menteri juga bukan sekadar bertindak sedemikian terhadap Datuk Dzulkifli, tetapi juga ternyata tidak langsung menghormati Ketua Peneroka Kebangsaan, Shamsuddin Othman.

"Perdana Menteri dan pemimpin-pemimpin Umno sanggup mengenepikan begitu sahaja segala pandangan Pak Sham yang begitu dihormati oleh para peneroka, sesuai dengan kebolehan dan kedudukan Pak Sham sebagai orang yang bertanggungjawab, berwibawa dan cukup faham dengan segala perjalanan Felda," katanya yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena.

Lebih jauh dari itu, tegasnya, Perdana Menteri turut melakukan tindakan yang sama terhadap para peneroka lain di seluruh negara, dengan mengenepikan segala pandangan dan desakan mereka agar menarik balik arahan bercuti ke atas Dzulkifli dan menggugurkan jawatan Isa bagi kepentingan Felda.

"Saya yakin, untuk mengambil hati para peneroka, Kerajaan BN pasti akan memberikan wang kepada peneroka dengan jumlah yang besar nanti atas nama tertentu, kononnya dengan alasan keuntungan awal Felda terutama atas tindakan terkininya," katanya.

Sekiranya benar pemberian itu atas keuntungan Felda ekoran langkah-langkah terkini yang dilakukan, tambah beliau, semua itu sebenarnya hanyalah keuntungan untuk jangka masa pendek sahaja.

"Untuk jangka masa panjang, segala langkah yang ingin dilakukan itu pasti akan merugikan badan itu sendiri. Ini termasuklah cadangan untuk pajakan tanah dan penyenaraian Felda ke dalam Bursa Saham Malaysia.

"Kalau langkah penyenaraian itu menguntungkan, ia diyakini hanya untuk peringkat awal bagi jangka masa pendek sahaja, tetapi untuk jangka masa panjang, ia pasti akan menyebabkan Felda punah-ranah nanti," tegas beliau.

Harakah Daily

Pemuda PKR kempen bebas Anwar 901, sokong himpunan siswa

20 Muharram 1433H. [MOD] -

PETALING JAYA, 16 Dis: Ketua AMK Pusat, Shamsul Iskandar Md Akim (gambar) berkata pihaknya menyokong penuh himpunan yang akan diadakan oleh Gerakan Menuntut Kebebasan Akademik (BEBAS) esok di samping melancar kempen bebaskan Anwar.

"Kita menyokong himpunan tersebut dan AMK juga akan turut serta semasa himpunan yang diadakan dari Sogo ke Dataran Merdeka itu.

"Dalam pada itu kita menyambut baik usaha mahasiswa yang berani menuntut hak mereka dan kita lihat ini adalah satu perkembangan yang bagus dalam suasana politik sekarang serta bantahan kepada AUKU ini," jelasnya.

Beliau memberitahu, AMK akan mengadakan dialog bersama mahasiswa di dalam kampus menggunakan lambang parti dan kita harap ia tidak menjadi halangan oleh pihak pentadbiran universiti.

"Kalau sebelum ini kita melihat Pemuda Umno diberi kebebasan untuk bertemu dengan mahasiswa malah mereka menggunakan lambang parti apabila mengadakan dialog bersama mahasiswa malah tiada tindakan dari pihak universiti.

"Dan kita juga berharap dialog yang akan dilakukan oleh Keadilan mahupun Pakatan Rakyat juga tidak mempunyai apa-apa halangan, jika kita menerima layanan sebaliknya maka jelas wujud ketidak adilan di dalam pentadbiran universiti malah ia menunjukkan campur tangan pihak lain.

"Dialog bersama mahasiswa akan digerakkan secara agresif agar mahasiswa tahu maklumat sebenar senario politik negara, saya berpendapat mahasiswa perlu diberi pendedahan yang meluas tidak kita apa jua warna politik dan mereka sendiri boleh menentukan yang mana mereka ingin pilih," sambung beliau lagi.

Beliau berharap kerajaan peka dalam apa yang dikehendaki oleh mahasiswa jika kerajaan benar-benar ingin memulih institusi pendidikan di negara ini.

Sebelum itu Gerakan Menuntut Kebebasan Akademik (BEBAS) bertekad akan meneruskan Himpunan Kebebasan Akademik di Dataran Merdeka,17 Disember ini meskipun diberi amaran keras oleh pihak polis.

Pengerusinya, Ahmad Safwan Anang berkata, mahasiswa tidak akan tunduk kepada “gertakan” polis sebaliknya akan meneruskan himpunan seperti yang dijadualkan kerana ianya sangat penting untuk menunjukkan protes mereka terhadap kekangan akademik yang semakin parah.

Kempen Bebas Anwar 901 Dilancar

Dalam pada itu Shamsul memberitahu berkaitan dengan keputusan fitnah II Ketua Umum Keadilan, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang akan diketahui pada 9 Januari tahun hadapan beliau secara hari ini melancarkan kempen secara maya di laman 'Twitter' bagi menghimpunkan seramai yang mungkin terhadap kes tersebut.

"Saya juga hari ini telah memulakan kempen #BebasAnwar901 yang dilakukan secara maya di laman twitter.

"Kita ingin mengumpulkan seramai yang mungkin mereka yang membantah usaha kerajaan ingin memenjarakan Anwar berkenaan dengan kes tersebut, yang mana kita lihat segala percaturan untuk memasukan beliau ke dalam penjara sudah dirancang dari awal lagi.

"Melalui kempen ini saya pasti rakyat akan datang memberi sokongan kepada Anwar pada hari keputusan itu nanti, saya juga menyeru seluruh rakyat tidak kira berada di mana pun tanpa mengira kedudukan mahupun kaum turut dalam kempen tersebut dan hadir memberi sokongan kepada Anwar pada 9 Januari nanti," katanya.

Beliau menyatakan rakyat negara ini perlu tahu kejaman yang dilakukan oleh pemerintahan sekarang Barisan Nasional bagaimana cara mereka ingin menyekat kemaraan Anwar dengan hanya menggunakan kuasa mereka mengatur segala perbicaraan mahkamah.

Anwar dijangka akan dijatuhkan hukuman 9 Januari ini.

Harakah Daily

Kerajaan diminta mansuh, bukan pinda AUKU

20 Muharram 1433H. [MOD] -

PETALING JAYA, 16 Dis: Parti Keadilan Rakyat (PKR) hari ini mendesak agar kerajaan memansuhkan segera Akta Universiti Kolej Universiti (AUKU) bukannya meminda.

Berkata pada satu sidang media di Ibu Pejabat Keadilan Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar memaklumkan pihaknya telah dijemput untuk turut serta di dalam Sidang Meja Bulat esok 17 Disember di sebuah hotel di Kuala Lumpur yang dianjurkan oleh Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah.

"Bagi pihak Keadilan akan diwakili oleh Pengarah Komunikasi Parti, Nik Nazmi Nik Ahmad dan beberapa perkara akan kita bentangkan pada persidangan tersebut.

"Melihat kepada keputusan Mahkamah Rayuan pada bulan November yang lalu bahawa AUKU bertentangan dengan perlembagaan Persekutuan merupakan satu keputusan yang benar-benar bersejarah.

"Di dalam maklum balasnya, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengumumkan bahawa Seksyen 15 AUKU akan dipinda untuk membenarkan mahasiswa aktif di dalam parti, namum di dalam ucapan yang sama Najib tetap mengumumkan politik tetap akan diharamkan daripada kampus," jelasnya.

Tambah Nurul Izzah lagi, malangnya cadangan pindaan AUKU ini nampaknya sama seperti kegagalan agenda transformasi Najib selama ini seperti yang dilihat di dalam reformasi ISA dan Akta Perhimpunan Aman.

"Pengumuman yang nampak berani pada mulanya tetapi apabila diteliti secara dekat sebenarnya meneruskan dasar-dasar lapuk yang sedia ada.

"Kita lihat sahaja kekeliruan maklum balas tersebut terhadap isu ini sendiri oleh anggota kabinet Najib sendiri serta pentadbir-pentadbir university yang berakhir dengan penangkapan 15 mahasiswa daripada Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) yang mengadakan flash mob di KL Sentral bagi membantah AUKU," sambungnya.

Beliau memberitahu Seksyen 15 sebenarnya hanya merangkumi kebebasan berpersatuan mahasiswa tetapi seksyen-seksyen lain yang sebenarnya membolehkan pemusatan kuasa pentadbiran universiti di Malaysia termasuk perlantikan naib-naib canselor oleh menteri.

"Dalam pada itu mengadakan prosedur displin yang tidak adil bagi kesalahan-kesalahan di bawah AUKU serta menyekat kuasa Majlis Perwakilan Pelajar," jelasnya Nurul Izzah lagi

Sementara itu Ketua AMK Shamsul Iskandar Md Akim, memberitahu kebebasan akademik yang sudah mati selama empat puluh tahun di Malaysia, hanya dengan memansuhkan AUKU budaya ketakutan yang sudah berakar umbi di universiti-universiti negara kita dapat diatasi.

Menurutnya lagi, Perdana Menteri menunjukkan keazaman politik jika beliau benar-benar serius tentang kebebasan dan kecemerlangan akademik dengan memansuhkan AUKU keseluruhannya dan memperkenalkan undang-undang baru yang menjamin otonomi universiti, pensyarah dan mahasiswa.

"Pada masa yang sama, kami mahukan negeri-negeri Pakatan yang menguasai universiti dan kolej tertentu untuk menunjukkan komitmen yang lebih mendalam kepada kebebasan akademik.

"Mahasiswa kritikal di dalam cara Kerajaan Negeri Kedah menghadapi isu Kolej Universiti Insaniah dan bagaimana Kerajaan Negeri Selangor tidak mengambil tindakan terhadap cadangan menjadikan Universiti Selangor sebagai institusi bebas AUKU dari segi semangatnya," sambungnya.

Shamsul Iskandar memberitahu komitmennya untuk memansuhkan AUKU dan mengembalikan kebebasan akademik sudah wujud sekian lama dan terkandung di dalam Buku Jingga.

"Kita harus berbuat sedemikian di negeri-negeri Pakatan Rakyat dan mendesak perkara yang sama daripada pentadbiran Najib sehingga universiti-universiti kita benar-benar bebas dan menjadi simbol kecemerlangan seperti suatu ketika dahulu," kata Shamsul lagi.

Dalam pada itu Nik Nazmi berkata, beliau akan pastikan persidangan tersebut akan menjadikan perbincangan memansuhkan AUKU dan bukan memindanya, selain itu juga beberapa cadangan akan diutarakan agar ia dapat diterima oleh pihak penganjur.

"Kita mahu sesuatu yang baru di dalam AUKU dan saya berharap persidangan tersebut menjadi satu sejarah kepada mahasiswa yang selama ini menuntut hak mereka.

"Kita tahu hari ini bagaimana kekangnya mahasiswa ingin bergerak untuk menyatakan apa yang mereka kehendaki. Hak mahasiswa tidak boleh kita halang, kebebasan perlu mereka perolehi terutamanya dalam arena politik tanah air seperti mana yang diberikan kepada pelajar di luar negara yang menyertai Kelab Umno di sana," kata beliau.

Harakah Daily

Nasharudin tidak pernah hadir mesyuarat - Mustafa

20 Muharram 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 16 Sept: Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali (gambar) berkata, Ustaz Nasharudin Mat Isa tidak pernah datang ke mesyuarat PAS sejak muktamar yang lalu walaupun dilantik sebagai AJK PAS Pusat dan Pengerusi Lajnah Antarabangsa PAS.

Datuk Dr Hassan Ali pula hanya sesekali sahaja datang ke mesyuarat PAS Pusat tetapi tidak pernah datang ke mesyuarat PAS negeri selepas dilantik semula sebagai ahli perhubungan.

Mustafa berkata demikian dalam wawancara khas dengan wartawan Harakah dan Harakahdaily semalam.

Ekoran laporan mengenainya oleh Harakahdaily semalam, pelbagai pihak menghubungi Harakahdaily dan Mustafa untuk mengetahui apa sebenarnya yang berlaku.

Dalam wawancara itu, Mustafa melahirkan rasa kesal dengan kedua-dua pemimpin itu dan menyifatkan mereka sejak akhir-akhirnya terperangkap dalam agenda Umno.

"Ingin saya dedahkan, dalam rekod di Pejabat Agung PAS Pusat dan Pejabat Perhubungan PAS Selangor, Nasharudin setelah tidak terpilih sebagai Timbalan Presiden PAS, beliau telah dilantik sebagai AJK PAS Pusat yang dilantik, tetapi sepanjang masa selepas dilantik hingga kini, tidak ada sekalipun beliau menghadiri mesyuarat PAS Pusat.

"Sementara Hassan Ali dari sudut di pusat kadang-kadang hadir kadang-kadang tidak, tetapi di peringkat Selangor, sekalipun beliau tidak hadir (mesyuarat).

"Walaupun telah dinasihati supaya hadir dan saya sendiri menghubungi Nasharudin Mat Isa supaya datang mesyuarat walaupun sanggup awalnya (untuk hadir), tetapi akhirnya tidak hadir," beritahu Mustafa dalam wawancara khas itu.

Ekoran beberapa tindakan dan kenyataan kedua-duanya sejak akhir-akhir ini Mustafa membuat kesimpulan mereka terperangkap dalam agenda musuh.

"Jadi sebab itu saya buat kesimpulan berdasarkan maklumat yang saya terima dari pelbagai puhak samada sedar atau tidak kedua-dua mereka ini terperangkap dalam agenda musuh politik PAS, dan sebab itu ini sangat tidak wajar dan tidak baik bagi PAS," katanya.

Ikuti pelbagai isu lagi yang dibangkitkan melalui wawancara penuh dengan Mustafa dalam Harakah cetak Sabtu ini.

Harakah Daily

DAP saran wujud Parlimen tentera

20 Muharram 1433H. [MOD] -

GEORGETOWN - DAP negeri ini menyarankan supaya kerajaan mewujudkan lima kawasan Parlimen Khas khusus kepada anggota tentera bagi memudahkan mereka mengundi.

Setiausaha DAP Negeri Pulau Pinang, Ng Wei Aik berkata, kawasan Parlimen Khas Tentera itu perlu diwujudkan mengikut zon utara, zon tengah, zon selatan, zon Sabah dan Sarawak.

"Memandangkan ketelusan pengundian tentera sering diangkitkan dan dipertikaikan, kita mencadangkan agar diwujudkan Parlimen Khas Tentera ini.

"Zon utara mewakili Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Kelantan, manakala zon tengah diwakili Perak,Selangor, Negeri Sembilan dan Terengganu. Zon selatan pula diwakili Pahang, Melaka dan Johor," katanya ketika sidang media selepas menghadiri pendengaran awam Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen Berhubung Penambahbaikan Proses Pilihan Raya di Dewan Sri Pinang, pagi ini.

Sinar Harian

Padah curi kuali burger

20 Muharram 1433H. [MOD] -

KUANTAN - Hasrat seorang pemandu untuk memulakan perniagaan menjual burger bagi menambah pendapatan tidak kesampaian apabila dia ditangkap polis kerana mencuri kuali burger milik seorang peniaga di tapak niaga berhampiran sebuah pasar raya, Batu 6, Jalan Gambang dekat sini, 21 November lalu.

Hairul Azhar Hamzah, 29 dari Indera Mahkota di sini dihadapkan ke Mahkamah Majistret Kuantan semalam bagi menghadapi tuduhan mencuri mengikut Seksyen 379 Kanun Keseksaan dan dia mengaku bersalah atas tuduhan tersebut.

Majistret Tuan Ruzuaini Tuan Lah dalam keputusannya mengarahkan tertuduh membayar denda RM3,000 atau enam bulan penjara sekiranya gagal menjelaskan denda tersebut.

Tertuduh yang juga bapa kepada seorang anak didakwa melakukan kesalahan itu kira-kira-jam 9.10 pagi 21 November lalu.

Nasib tertuduh tidak baik kerana perbuatannya disedari pemilik gerai yang kebetulan berada berhampiran tempat kejadian.

Berdasarkan fakta kes, peniaga terbabit ternampak sebuah kereta Perodua Kancil berwarna perak diletakkan berhampiran gerainya.

Pada masa yang sama, dia ternampak seorang lelaki (tertuduh) sedang mengangkat kuali burgernya dan dimasukkan ke dalam bonet kereta tersebut.

Peniaga berusia 36 tahun mendekati tertuduh lalu bertanya berhubung tindakan lelaki itu mengambil kuali bersama rantai besi dari gerai di situ.

Tertuduh yang berpura-pura sebagai pemilik gerai itu menjelaskan dia datang untuk berniaga tanpa menyangka lelaki itu pemilik sebenar gerai yang dicurinya.

Lelaki tersebut kemudian menangkap tertuduh dan merampas semula perkakasan itu bersama satu alat pemotong besi sebelum diserahkan kepada polis untuk tindakan.

Dalam rayuannya, tertuduh memilih hukuman denda memandangkan dia terpaksa menyara anak dan kedua ibu bapanya yang sudah tua dengan pendapatan RM900 sebagai pemandu.

Bagaimanapun Timbalan Pendakwa Raya, Amalina Zainal Mokhtar memohon supaya tertuduh dikenakan hukuman setimpal memandangkan lelaki itu memiliki tiga rekod kesalahan lampau dan pernah dipenjarakan selama 20 bulan atas kesalahan memiliki dadah.

Sinar Harian

Air terjun ragut dua nyawa

20 Muharram 1433H. [MOD] -

BENTONG – Kegembiraan empat sekawan beriadah di Air Terjun Chamang, dekat sini, bertukar tragedi apabila dua daripada mereka lemas dalam kejadian kira-kira jam 4 petang kelmarin.

Mangsa dikenali sebagai Muhammad Firdaus Ismail dan Muhammad Arif Azizan, 20, beralamat di Ampang, Selangor.

Rakan mangsa, Syaiful Mohd Syafeeq Shaifol Hisham, 20, berkata, mereka bertolak dari Ampang ke pusat rekreasi itu kira-kira jam 2 petang untuk memancing memandangkan ia merupakan hobi mereka berempat.

“Ketika sedang asyik memancing dan bermain air, tiba-tiba Muhammad Firdaus tergelincir sebelum masuk ke dalam air. Muhammad Arif cuba membantu, namun kedua-dua mereka hanyut dibawa arus,” katanya kepada Sinar Harian.

Syaiful Mohd Syafeeq berkata, dia dan rakannya cuba meminta pertolongan pengunjung dan pengawal hutan di kawasan itu, namun gagal kerana arus deras.

Menurutnya, dia masih terkejut dengan apa yang berlaku dan tidak menyangka kunjungan pertama rakannya itu ke Air Terjun Chamang bertukar tragedi.

Sementara itu, Pegawai Operasi Bomba dan Penyelamat, Rahim Abdullah berkata, pihaknya dengan kekuatan enam anggota tiba di tempat kejadian kira-kira jam 5.15 petang.

Menurutnya, semasa tiba di lokasi kejadian, seorang daripada mangsa berjaya dibawa ke darat hasil bantuan orang awam.

“Manakala, seorang lagi mangsa terpaksa dibawa menyeberangi sungai untuk dibawa ke darat.

“Kedua-dua mangsa terbabit hanyut lebih kurang 100 meter dari tempat kejadian, namun berjaya dijumpai anggota penyelamat pada hari sama,” katanya.

Sinar Harian

Air melimpah masuk gerai

20 Muharram 1433H. [MOD] -

BUKIT PASIR – Pemilik tiga gerai makan di Jalan Besar Bukit Pasir di hadapan jalan masuk Jalan Kemunting di sini memerlukan perhatian pihak bertanggungjawab untuk menyelesaikan masalah sistem perparitan dihadapi mereka.

Peniaga mendakwa, kerana tiadanya saluran perparitan yang sempurna, gerai mereka sering dinaiki air setiap kali hujan sekali gus mengganggu perniagaan mereka.

Peniaga, Jalilah Ismail, 43, berkata, sejak 12 tahun dia berniaga di situ, dia dan dua peniaga lain terpaksa berpakat mengeluarkan modal sendiri untuk membuat longkang bagi mengelakkan air terus bertakung kerana di situlah tempat mereka mencari rezeki.

“Saya harapkan mereka (pihak yang berkenaan) datang sendiri memantau dan bertanyakan masalah yang kami hadapi di sini,” katanya kepada Sinar Harian.

Sementara itu, seorang lagi peniaga, Mohd Razif Ismail, 50, berkata, dia juga bersetuju dengan pandangan Jalilah kerana perniagaannya sering kali terganggu akibat air dari jalan besar memasuki gerainya.

Katanya, dia juga mengharapkan satu saliran perparitan yang sempurna dapat dibina segera.

“Diharap pihak yang berkenaan termasuk PBT mengambil tindakan untuk membina satu saluran air seperti parit di belakang gerai kami supaya air yang memasuki gerai dapat surut dengan cepat dan tidak lagi bertakung,” katanya.

Manakala, Jahurunisa Mainuddin, 49, berkata, dia juga mahukan tindakan segera dilaksanakan untuk membina saliran perparitan yang sempurna selain membina beberapa lagi kemudahan lain.

“Selain itu saya juga harap kemudahan lain dapat dibina seperti tandas awam dan surau untuk kemudahan pelanggan kami yang semakin ramai dari semasa ke semasa,” katanya.

Sementara itu, Ketua Penerangan Umno Bahagian Batu Pahat, Mohd Hamidi Mad Tap berkata, dia mahukan agar pihak bertanggungjawab mengambil tindakan mengatasi masalah peniaga di kawasan berkenaan.

Katanya, pernah satu ketika semasa makan di gerai berkenaan semasa hujan, air yang melimpah di kawasan pelanggan serta tempat mereka memasak mencecah paras betis saya dan ini memberikan satu pandangan yang tidak elok.

“Saya berasa terkilan kerana tiadanya tindakan daripada pihak yang berkenaan walaupun saya telah diberitahu ada peniaga yang sudah berniaga di kawasan ini melebihi 10 tahun lamanya,” katanya.

Sinar Harian

Lelaki maut gara-gara cemburu

20 Muharram 1433H. [MOD] -

ALOR SETAR - Bahana cemburu, seorang lelaki berusia 54 tahun maut selepas dipukul dalam satu kejadian berhampiran kawasan ladang kelapa sawit di Kampung Macang Kudong, Pokok Sena, kelmarin.

Dalam kejadian kira-kira jam 11 pagi itu, mangsa, Hamdan Saad, dikatakan sedang menunggang motosikal bersendirian kawasan berkenaan dan ditinggalkan di dalam belukar.

Mangsa bagaimanapun sempat menghubungi keluarganya dan dibawa pulang ke rumah sebelum dihantar mendapatkan rawatan di Hospital Sultanah Bahiyah (HSB).

Difahamkan, mangsa ketika ditemui ahli keluarganya berada di dalam sebuah parit yang memisahkan ladang kelapa sawit dengan lokasi kejadian, dan mangsa dipercayai terjatuh sewaktu cuba mencari jalan untuk keluar dari lokasi kejadian.

Sementara itu, Pemangku Ketua Polis Daerah Alor Setar, Superintendan Baharom Abu berkata, mangsa yang dimasukkan ke HSB kira-kira jam 1 petang kelmarin, dilaporkan meninggal dunia awal pagi semalam.

“Mangsa mengalami kecederaan pada seluruh badan dan kes pada mulanya disiasat mengikut Seksyen 326 Kanun Keseksaan (menyebabkan kecederaan parah terhadap mangsa).

“Hasil awal bedah siasat mendapati mangsa mengalami masalah jantung akibat kecederaan badan serta tekanan emosi akibat dipukul,” katanya.

Menurutnya, motif kejadian dipercayai berpunca daripada perasaan cemburu dan kes kini disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan.

“Susulan daripada itu, polis berjaya menahan dua suspek lelaki berusia 50 dan 22 tahun, bapa dan anak, dirumah mereka di Pokok Sena.

“Kedua-dua suspek berkenaan direman selama tujuh hari bermula kelmarin,” katanya.

Dalam pada itu, ahli keluarga mangsa yang ditemui di perkarangan Unit Forensik HSB, semalam, enggan mengeluarkan sebarang kenyataan.

Sinar Harian

Nyaris terkena kejutan elektrik

20 Muharram 1433H. [MOD] -

TAIPING – Seorang warga emas terkejut apabila wayar elektrik tiba-tiba jatuh lalu mengenai leher ketika sedang berjalan menuju ke stesen teksi di Jalan Iskandar, di sini.

Chua Hock Koon, 71, berkata, dia baru sahaja keluar dari sebuah kedai kopi kira-kira jam 12.30 tengah hari.

Menurutnya, sebelum kejadian dia berhasrat menemui seorang kenalan di stesen teksi untuk berbual, namun hasrat itu terbantut akibat wayar elektrik mengenai lehernya.

“Wayar ini terjatuh dan terkena pada leher saya, walaupun tidak teruk tetapi saya masih dapat rasa kesakitan­nya,” katanya kepada Sinar Harian, di sini semalam

Hock Koon berkata, selepas kejadian, salah seorang pemandu teksi yang berada di situ menyatakan wayar terbabit jatuh mungkin disebabkan banyak burung bertenggek.

“Saya bimbang kejadian sama terus berulang dan keadaan itu akan mendatangkan bahaya kepada orang ramai terutama kanak-kanak,” katanya.

Katanya, dia kemudian membuat satu laporan kepada pihak Majlis Perbandaran Taiping (MPT) dan salah seorang ahli MPT, The Han Leng telah hadir ke tempat kejadian untuk meninjau masalah yang berlaku.

“Apabila pemeriksaan dijalankan, beliau terus menghubungi pihak Tenaga Nasional Berhad (TNB) untuk mengambil tindakan selanjutnya.

“Jalan ini sentiasa sibuk dengan kenderaan dan orang ramai, oleh itu, perhatian serius perlu diambil bagi mengelak kejadian sama berulang,” katanya.

Sinar Harian

Remaja ditemui lemas selepas mandi kolam

20 Muharram 1433H. [MOD] -

HUTAN MELINTANG - “Saya bersama suami bergegas ke kolam itu selepas mendapat tahu apa yang berlaku, namun kami hanya sempat menatap mayat anak kami terbujur kaku sebaik sahaja tiba di tempat kejadian.” Ujar M Santhaletchumi, 37, ibu kepada B Uthayakumar, 13 yang ditemui mati lemas selepas mandi di sebuah kolam dalam kawasan tapak pembinaan perumahan, di Jalan Hutan Melintang, di sini, pada petang kelmarin.

Santhalethumi berkata, dia sedang bekerja di sebuah kilang berhampiran kediamannya ketika mendapat panggilan daripada rakan mangsa pada jam 4.50 petang yang memaklumkan anaknya itu sakit tenat selepas mandi di sebuah kolam.

Menurutnya, mangsa telah keluar rumah pada kira-kira jam 8 pagi pada hari kejadian untuk ke rumah rakannya yang terletak tidak jauh daripada rumahnya di Taman Selasih, Hutan Melintang, di sini.

“Saya hairan kenapa Uthayakumar pergi ke kolam yang terletak kira-kira 400 meter daripada rumah kami sedangkan dia tidak tahu berenang dan tidak pernah ke situ sebelum ini.

“Kami juga tidak menjangka perkara ini boleh berlaku kerana Uthayakumar tidak pernah menunjukkan sebarang perubahan atau kelakuan aneh sebelum kejadian ini,” katanya ketika ditemui, semalam.

Enggan menceritakan lebih lanjut, Santhaletchumi mengakui, dia dan suami, C Bala, 42 tidak dapat menahan sedih saat menatap mayat anak kedua daripada lima beradik itu, namun tetap menerima suratan takdir.


Kelakuan aneh

Ketua Polis Daerah Hilir Perak, Asisten Komisioner Goh Kok Liang berkata, maklumat daripada rakan mangsa memaklumkan polis beberapa keanehan yang dilakukan mangsa sebelum ditemui lemas.

“Menurut rakan mangsa, antara kelakuan aneh mangsa adalah meninggalkan dompet serta telefon bimbitnya di rumah rakannya dan keluar rumah tanpa memberitahu sesiapa.

“Kelakuan mangsa turut menimbulkan tanda tanya dalam kalangan keluarganya, tambahan mangsa tidak pernah mandi di luar rumah termasuk di parit atau sungai, sebelum ini,” katanya ketika dihubungi, semalam.

Menurutnya, mangsa yang merupakan pelajar Sekolah Menengah Hutan Melintang hanya memberitahu rakannya, dia mahu mandi berseorangan tetapi tidak memberitahu di mana.

“Rakan mangsa mula merasa risau apabila mangsa tidak kembali selepas hampir dua jam dan telah keluar untuk mencari mangsa di merata tempat, namun gagal menemuinya.

“Kejadian yang menimpa diri mangsa hanya disedari selepas salah seorang rakannya yang lain berkebetulan melalui kawasan tapak pembinaan itu,” katanya.

Kok Liang berkata, rakan mangsa ternampak kepalanya terapung dalam kolam berkenaan dan telah meminta bantuan daripada penduduk berkedekatan untuk menyelamatkan mangsa.

Katanya, ambulans telah dihubungi selepas mayat mangsa ditarik keluar oleh penduduk dari kolam berkenaan dan mayat mangsa telah dihantar ke Hospital Teluk Intan untuk dibedah siasat.

“Mangsa telah disahkan maut akibat lemas serta diklasifikasikan sebagai kes mati mengejut. Mayat mangsa telah dituntut oleh keluarganya untuk disempurnakan,” katanya.

Sinar Harian

Empat nyaris maut, rempuh tiang lampu

20 Muharram 1433H. [MOD] -

HULU BERNAM – Hasrat empat remaja bermain futsal terbantut apabila terbabit dalam kemalangan berdekatan Plaza Tol Behrang, Perak dekat sini malam kelmarin.

Kereta Perodua Viva yang mereka naiki dikatakan gagal dikawal selepas melalui lopak air di laluan tersebut lalu terbabas ke bahu jalan laluan bertentangan dan nyaris merempuh tiang lampu.

Pemandu yang hanya dikenali sebagai Baim, 20, berkata, ketika kejadian hujan renyai dan laluan berkenaan gelap.

“Kereta kami secara tiba-tiba melencong selepas melalui lopak air dan terbabas ke laluan bertentangan.

“Keadan ketika itu amat mencemaskan kerana kereta meluncur di atas rumput dan terseret lebih kurang 30 meter sebelum berhenti berdekatan tiang lampu.

“Nyaris juga kereta tidak merempuh tiang lampu, kalau tidak hanya ALLAH SWT yang tahu kesannya pada kami semua,” katanya ketika ditemui di tempat kejadian.

Baim bersama rakannya tidak mengalami sebarang kecereraan bagaimanapun kereta tersebut mengalami kerosakan pada kedua-dua pintu sebelah kiri serta bumper hadapan.

“Syukur, tiada apa-apa berlaku pada kami,” katanya.

Sinar Harian

Jimmy dakwa isteri suka judi

20 Muharram 1433H. [MOD] -

SHAH ALAM – Pengacara Jimmy Shanley mendakwa, keretakan rumah tangganya berpunca daripada tabiat buruk isterinya Nursuhaila Eliani Suhaimy yang suka berjudi dan merokok.

Menurutnya, disebabkan keengganan meninggalkan tabiat itu menyebabkan Nursuhaila tidak mahu tinggal bersamanya dan masa untuk bersama semakin terhad.

“Dia (Nursuhaila) bukan sahaja berjudi menggunakan daun terup, tetapi turut berjudi menerusi Internet ketika di rumah mertua.

“Isteri enggan tinggal bersama saya kerana sukar hendak meninggalkan aktivitinya itu disebabkan di rumah saya tidak ada perkhidmatan jalur lebar (broadband),” katanya.

Jimmy berkata demikian ketika menjawab pertanyaan peguam syarie Mohd Noor Aizan Md Idrus yang mewakilinya dalam perbicaraan permohonan perintah kembali taat dan nusyuz yang difailkan pada Januari lalu.

Katanya, sebelum bernikah, Nursuhaila berjanji akan melayannya setiap masa dan meninggalkan semua perbuatan negatifnya itu.

Permohonan untuk kembali taat difailkan oleh Jimmy pada 3 Januari lalu, diikuti permohonan nusyuz pada 27 Januari lalu dibuat selepas Jimmy dan Nursuhaila mula tinggal berasingan pada 21 Oktober tahun lalu.

Perbicaraan di hadapan Hakim Syarie Saharuddin Selamat bersambung 23 Februari dan 5 Mac 2012.

Sinar Harian

Noh nafi ada kaitan video hina Hudud

20 Muharram 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 16 Dis: Timbalan Pengerusi Perhubungan Umno Selangor Datuk Seri Noh Omar (gambar) menafikan dakwaan satu video klip bahawa beliau ada kaitan dengan video klip hina hukum hudud.

Menurut Noh, ia adalah satu pakatan jahat pembangkang yang cuba menjatuhkan kredibilitinya sebagai pemimpin di negeri Selangor.

"Apa lagi isu, melainkan cara pemimpin pembangkang yang akan serang secara peribadi pemimpin-pemimpin (Barisan Nasional) terutama saya yang berada di Selangor supaya kredibiliti saya hilang (dan) rakyat Selangor tidak percaya kepada kepimpinan saya," katanya kepada pemberita selepas menutup Persidangan Kebangsaan Perpaduan Nasional anjuran Majlis Profesor Negara di Kuala Lumpur , Khamis.

Baru-baru ini, Harakahdaily menyiarkan laporan satu video klip yang menunjukkan bukti-bukti kaitan antara video sembang rakyat dengan Noh Omar.

Email penerbit video Sembang Rakyat yang menerbitkan video menghina hudud itu juga email yang tertera sebagai pengendali laman web rasmi Noh iaitu Pena Noh dan laman web Umno Bahagian Tanjung Karang yang diketuai Noh.

Email itu juga didapati ada kaitan dengan laman web Puteri Umno Selangor, menurut klip video yang diterbitkan oleh Malaysianews.

Harakahdaily menyiarkan berita ini 14 Disember lepas di bawah tajuk Video hina hudud ada kaitan dengan Noh Omar? tentang isu ini.

Noh yang juga Anggota Majlis Tertinggi Umno berkata tindakan itu mungkin satu tuduhan dan konspirasi yang cuba dilakukan pembangkang untuk mengaitkan beliau dengan isu sensitif.

Bernama melaporkan beliau berkata demikian apabila diminta mengulas laporan media pembangkang, Rabu, yang mendakwa penerbit video Sembang Rakyat yang menerbitkan klip menghina hukum hudud dimiliki oleh orang yang sama yang menguruskan blog anggota Parlimen Tanjung Karang itu, laman web Puteri Umno Selangor dan Umno Tanjung Karang, disamping blog Pena Noh.

Noh berkata beliau tidak pernah mengarahkan mana-mana orang untuk melakukan perkara itu, dan menafikan dakwaan tersebut.

"Pembangkang di Selangor ini, cukup bimbang dengan saya. Dulu fitnah pasal isu insentif padi, tapi yang ini (video hina hudud) saya cukup terkejut dan saya tidak buat (perkara itu)," katanya.

Harakah Daily

SBPA: PM dituntut tunai janji naik gaji Jan 2012

20 Muharram 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 16 Dis: Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan (DPPWP) bersetuju dengan saranan Cuepacs yang mendesak kakitangan awam agar tidak menandatangani borang opsyen sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) yang diedarkan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA).

Ketuanya, Kamaruzaman Mohamad (gambar) berkata, cubaan penguatkuasaan SBPA kepada 1.2 juta kakitangan awam tanpa memberikan maklumat yang mencukupi adalah satu penganiayaan.

Menurutnya, DPPWP dimaklumkan, hanya kakitangan yang menandatangani SBPA sahaja yang akan menerima kenaikan gaji sebanyak 7-13 peratus seperti yang di umumkan oleh Perdana Menteri dalam pembentangan bajet yang lalu.

“Manakala kakitangan yang mahu mengunakan skim perkhidmatan berdasarkan SSM dan SSB akan kekal menerima tangga gaji sedia ada,” ujarnya kepada Harakahdaily.

Malah, ujarnya ramai kakitangan awam yang tidak berpuashati kerana dalam SBPA mereka wajib memilih untuk bersara pada usia 60 tahun.

Beliau menambah, penilaian anjakan atau kenaikan gaji tahunan pula bakal didasarkan kepada merit laporan prestasi tahunan yang mana kakitangan yang gagal mencapai markah 70 peratus bagi 3 tahun berturut-turut boleh dipecat.

Katanya, apa yang tidak dijelaskan oleh JPA adalah, bagaimana bentuk penilaian itu berfungsi.

Soalnya, bagaimana mereka boleh menjamin tidak adanya elemen pilih kasih, atau sabotaj oleh kakitangan atasan kepada mereka yang menjadi subordinat mereka.

Menurutnya lagi, malah tidak dinyatakan juga jumlah kenaikan itu kerana carta perubahan gaji tidak diberikan.

“Adakah kakitangan yang mencapai markah yang lebih tinggi akan menerima kenaikan gaji dua kali ganda atau sama sahaja seperti sebelum ini di mana mereka hanya menerima kadar kenaikan mengikut tahun perkhidmatan?” tanya beliau lagi.

Katanya, kakitangan awam adalah aset yang penting kepada pentadbiran negara, tetapi layanan yang diberikan kepada mereka nampaknya semakin teruk.

Tambahnya, perkara yang paling penting untuk hidup mereka iaitu dalam menentukan masa depan kerjaya mereka dibuat tergesa-gesa sedangkan JPA hanya memberikan masa dari 16-30 Disember ini untuk mereka membuat keputusan.

“Itu arahan dari JPA, tapi bila turun kepada Kementerian dan Jabatan, ramai yang mengadu bahawa mereka perlu buat keputusan kurang dari 48 jam kerana pihak Bahagian Sumber Manusia masing-masing mengambil masa yang banyak untuk mengedar dan merekodkan pilihan yang dibuat sebelum menghantarnya semula kepada JPA,” katanya lagi.

Apa yang penting, ujarnya DPPWP berharap agar kakitangan awam bijak membuat pilihan dan tidak tergesa-gesa.

Justeru, katanya DPPWP juga mahu Perdana Menteri menunaikan janjinya untuk menaikkan gaji kakitangan awam bermulai 1 Januari tahun hadapan tanpa mengira skim mana yang mereka pilih dan tidak terikat kepada SBPA sahaja.

“Rakyat memang sedar bahawa Perdana Menteri cuba menggunakan pakej belanjawan Bajet 2012 untuk menarik undi dan sokongan, tapi biarlah dengan cara yang ikhlas dan jelas bukannya sekadar janji yang cacamarba,” katanya lagi.

Harakah Daily

Blok rumah jatuh satu demi satu

20 Muharram 1433H. [MOD] -

KUANTAN – “Sejak seminggu yang lalu, memang saya perasan struktur rumah semakin renggang tetapi sejak tiga hari kelmarin satu persatu blok rumah jatuh bermula dari bilik air dan ruang dapur,” kata Khamisah Ibrahim, 38 yang tinggal di Felda Bukit Kuantan di sini.

Dalam kejadian dua hari lalu, rumah yang didiami lapan beranak ini tidak selamat diduduki lagi berikutan berdepan dengan risiko tanah mendap yang teruk.

Menurutnya yang sudah lima tahun tinggal di rumah tersebut terkejut melihat dinding rumah yang semakin merenggang.

“Sejak dua tahun lalu, kami tambah rumah sedikit demi sedikit untuk keselesaan, tetapi apabila tiba musim tengkujuh ini, kami langsung tidak lena berikutan rumah yang seolah-olah bergegar setiap kali hujan lebat.

“Lebih menakutkan melihat dinding yang merekah dan kini sudah ‘melopong’,” katanya.

Bagi anaknya, Raja Badrul Amin Raja Bari Shah,14 yang bernasib baik apabila segera keluar dari bilik air rumahnya yang akhirnya jatuh menyembah bumi.

“Saya dengar bunyi mencurigakan dan selepas itu dinding bilik air jatuh lalu terus saya memanggil ahli keluarga yang lain untuk keluar rumah sebelum kesemuanya jatuh disebabkan kejadian tanah mendap ini.

“Saya juga tengok dinding dapur yang jatuh perlahan-lahan dengan bunyi yang kuat,”katanya.

Selain itu, kerugian juga dianggarkan lebih RM10,000 dan keluarga Khamisah kini hilang tempat tinggal berikutan rumah yang tidak selamat diduduki lagi.

Sementara itu, Ahli Parlimen Paya Besar, Datuk Abdul Manan Ismail berkata, pihaknya sudah menyampaikan bantuan segera untuk meringankan beban keluarga ini.

“Saya akan berbincang dengan pihak atasan untuk mendapatkan bantuan rumah murah kepada mereka kerana rumah ini sememangnya tidak selamat lagi.,” katanya.

Sinar Harian

Premis judi tidak serik

20 Muharram 1433H. [MOD] -

SERI KEMBANGAN – Tidak serik! Walaupun pernah disita sebelum ini, tiga pusat perjudian haram di sekitar kawasan Putra Walk, Taman Pinggiran Putra tetap meneruskan operasi. Namun, kedegilan mereka tidak kekal lama selepas sekali lagi diserbu pihak berkuasa.

Dalam operasi bersepadu dijalankan Jabatan Penguat­kua­saan Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ), Bahagian Kongsi Gelap, Maksiat dan Perjudian (D7) Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Serdang dan Tenaga Nasional Berhad (TNB) Subang Jaya premis terbabit dikenakan tindakan pemotongan elektrik.

Pengarah Jabatan Penguat­kuasaan MPSJ, Ahmad Hasan berkata, premis pertama pusat permainan video yang diserbu di Jalan PP 25 didapati menjalankan aktiviti perjudian haram serta pertaruhan melalui laman sesawang.
Menurutnya, tindakan se­terusnya hasil risikan sebelum ini menemukan dengan dua lagi premis yang ditinggalkan kosong di Jalan PP 32 dan PP 33.

“Kita dapati premis tersebut kosong dan tiada aktiviti perniagaan dijalankan ketika serbuan dibuat. Tidak serik dengan tindakan penutupan dan sitaan sebelum ini, pengusaha berdepan pula tindakan pemotongan bekalan elektrik oleh TNB,” katanya.

Ahmad berkata, operasi bersepadu menyita, menutup dan tindakan memotong bekalan elektrik dijalankan bertujuan mengelakkan pengusaha premis pusat perjudian haram terus menjalankan aktiviti perjudian.

Tambahnya, kesemua premis dikenakan tindakan sitaan di bawah Undang-undang Kecil 3 Undang-Undang Kecil Pusat Siber MPSJ 2007 kerana menjalankan perniagaan pusat siber tanpa lesen dan boleh dikenakan denda maksimum sebanyak RM 1,000.

“Sebanyak 110 set peralatan komputer berunsur perjudian turut disita di bawah Undang-undang Kecil 28(1) Undang-Undang Kecil Pusat Siber MPSJ 2007 dan premis tersebut juga ditutup di bawah Undang-undang Kecil 33(1) Undang-Undang Kecil Pusat Siber MPSJ 2007. Manakala pihak TNB pula menyita tiga meter elektrik di premis pusat perjudian tersebut,” katanya.

Sinar Harian

Barang kemas lesap 5 minit

20 Muharram 1433H. [MOD] -

PARIT BUNTAR – Tak sampai lima minit, semua barang kemas yang berada di sebuah kedai emas Jalan Bendahara, di sini, lesap dilarikan tiga perompak bersenjata dalam kejadian kira-kira jam 12.30 tengah hari, semalam.

Saksi kejadian yang mahu dikenali sebagai Ali berkata, sebelum itu, dia ada terdengar satu das tembakan dilepaskan selain sempat melihat dua lelaki bertopeng dan bersenjata senapang patah serta pistol.

Menurutnya, seorang lagi ahli kumpulan itu menunggu di kereta dan bersedia untuk melarikan diri.

“Ketika kejadian, tiada pelanggan di dalam kedai ini, hanya pemilik dan anaknya yang sempat melarikan diri sebaik mendengar satu das tembakan.

“Akibat terkejut dan takut, anak pemilik serta beberapa pekerja kedai pakaian berhampiran turut melarikan diri kerana khuatir dicederakan perompak yang melepaskan satu lagi das tembakan sebelum melarikan diri,” katanya.

Katanya, perompak itu dipercayai melarikan diri ke laluan utama, Ipoh - Taiping melalui jalan di Kampung Kedah, Parit Buntar sebelum menghala ke arah Butterworth, Pulau Pinang.

“Salah seorang penduduk yang berada di tempat kejadian sempat mengekori perompak ini yang menaiki sebuah kereta jenid Proton wira dengan nombor pendaftaran PDM 6708,” katanya.

Ketua Polis Daerah Kerian, Superintendan Mat Fauzi Nayan ketika dihubungi mengesahkan kejadian rompakan kedai emas terbabit.

Menurutnya, pihaknya kini sedang menjalankan siasatan bagi memburu penjenayah terbabit.

“Tidak ada kemalangan jiwa dilaporkan dan pemilik premis sempat menyelamatkan diri selepas mendengar das tembakan yang dilepaskan perompak terbabit.

“Orang ramai yang mempunyai maklumat berhubung kes boleh berhubung terus ke balai polis berhampiran bagi membantu siasatan,” katanya.

Sinar Harian

Bertembung atas jambatan

20 Muharram 1433H. [MOD] -

PENGKALAN BINJAI – Akibat bertembung sesama sendiri, seorang pelajar yang kini menunggu keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan seorang buruh swasta maut di tempat kejadian dalam nahas motosikal di Kilometer 1, atas jambatan baru Kampung Pengkalan Binjai, malam kelmarin.

Dalam kejadian kira-kira jam 8.30 malam itu, kedua-dua mangsa, Muhamad Hafirol Afiq Ab Rahim, 17, dan Rosli Wahab, 35, meninggal dunia kerana mengalami kecederaan parah.

Ketika kejadian, Muhamad Hafirol Afiq berasal dari Taman Semarak, Binjai, yang menunggang motosikal jenis Honda dipercayai dalam perjalanan dari Kampung Mak Lagam, Chukai untuk pulang ke rumahnya.

Sementara Rosli yang juga bapa kepada empat anak dan berasal dari Felda Seberang Tayor menunggang motosikal jenis Modenas Kriss dalam perjalanan dari Kampung Pengkalan Binjai menghala ke Mak Lagam untuk ke rumah ibunya di Felda Neram.

Ketua Polis Daerah, Superintendan Abdullah Sani Salat berkata, kedua-dua mangsa dipercayai bertembung dengan kuat dari arah bertentangan hingga mereka tercampak beberapa meter bersama motosikal.

“Nahas itu mengakibatkan Muhamad Hafirol Afiq mengalami pendarahan teruk pada bahagian kepala manakala Rosli pula cedera pada bahagian dalam badan serta dada,” katanya.

Menurutnya, orang ramai yang kebetulan melewati lokasi kejadian cuba memberikan bantuan kecemasan namun gagal menyelamatkan kedua mangsa yang kehilangan banyak darah sebelum menghembuskan nafas terakhir.

Gara-gara perlanggaran kuat itu juga kedua-dua motosikal mangsa remuk dan rosak teruk dengan sebahagian komponennya bertaburan di atas jambatan berkenaan.

Kedua-dua mangsa kemudiannya dihantar ke Hospital Kemaman (HK) untuk bedah siasat.

Jenazah mereka dituntut keluarga masing-masing kira-kira jam 12 tengah malam untuk disemadikan di tanah perkuburan di kampung masing-masing.

Bagaimanapun Abdullah Sani berkata, punca sebenar kemalangan berkenaan masih disiasat.

Oleh itu orang awam yang mempunyai maklumat mengenainya boleh menghubungi Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kemaman bagi membantu siasatan.

Sinar Harian

Jentera bomba rempuh rumah

20 Muharram 1433H. [MOD] -

PENAGA – Sebuah jentera bomba yang dalam perjalanan membantu memadam kebakaran sebuah rumah di Kampung Pajak Song, Kepala Batas terbabas dan merempuh sebuah rumah penduduk di Kampung Pasir Gebu di sini malam semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 9.25 malam itu, jentera bomba bersama lima anggota termasuk pemandu dari Balai Bomba dan Penyelamat Kuala Muda, Penaga cuba me­ngelak sebuah motosikal yang ditunggang laju semasa melalui selekoh di kawasan berkenaan.

Pengarah Bomba negeri Pulau Pinang, Azmi Tamat berkata, pemandu jentera bomba itu dikatakan cuba mengelak motosikal itu menyebabkan dia gagal mengawal kenderaannya lalu terbabas sebelum merempuh dinding rumah dan sebatang pokok mangga.

“Akibat rempuhan itu, pemandunya Nordin Hassan, 53, tersepit dan patah kaki kanan manakala tiga rakannya, Ridzuan Hamid, Shamsuddin Mohd Nahu dan Syawal Deraman, semuanya 40-an mengalami kecederaan ringan manakala seorang lagi anggotanya terselamat.

“Bagaimanapun dua beranak yang menghuni rumah berkenaan tidak mengalami sebarang kecederaan biarpun dinding bahagian dapur rumah mereka rosak teruk selepas dirempuh jentera terbabit,” katanya.

Azmi berkata, akibat rempuhan itu, jentera bomba berkenaan tidak dapat meneruskan perjalanan dan tugas memadam kebakaran dilakukan bersama beberapa jentera dari Balai Kepala Batas dan Pasukan Bomba Sukarela lain.

Azmi yang bergegas ke tempat kejadian dari rumahnya di bahagian pulau selepas dimaklumkan kakitangannya berkata, pihaknya mengambil masa hampir sejam untuk mengeluarkan pemandu jentera yang tersepit itu.

“Bahagian hadapan jentera itu remuk teruk selepas menghentam pokok mangga menyebabkan mangsa tersepit hingga menyukarkan kerja menyelamat.

“Namun, selepas berusaha keras akhirnya pemandu jentera berkenaan berjaya diselamatkan sebelum dihantar bersama tiga rakan sekerjanya bagi mendapatkan rawatan di Hospital Kepala Batas sejurus selepas itu,” katanya.

Jentera yang terlibat dalam kejadian itu kemudiannya berjaya ditarik keluar dan kejadian itu mengemparkan penduduk beberapa buah kampung sekitar yang keluar melihatnya.

Bagaimanapun pihaknya enggan mengulas lanjut berkaitan kejadian itu kerana ingin memberi ruang kepada pasukan penyiasat menjalankan tugas mereka untuk mengetahui punca sebenar kejadian.

Azmi turut memaklumkan masih belum lagi dapat menaksir jumlah kerosakan jentera dan peralatan dalam kejadian itu dan dalam masa sama akan berbincang dengan pemilik rumah berkenaan sebelum menetapkan sebarang keputusan.

Sinar Harian

400 bermasalah kesihatan mental

20 Muharram 1433H. [MOD] -

KUALA TERENGGANU – Seramai 400 pesakit yang mengalami masalah kesihatan mental dimasukkan ke wad psikiatri Hospital Hulu Terengganu (HHT) pada setiap tahun dan 50 hingga 80 daripadanya adalah kes baru.

Pengarah Kesihatan Negeri Terengganu, Dr Anwa Sulaiman berkata, dari jumlah itu, kes paling banyak melebihi 80 peratus adalah berkaitan psikosis iaitu penyakit mental yang disebabkan oleh perubahan kimia di dalam otak.

“Terdapat juga masalah lain seperti kecelaruan emosi (lebih lima peratus) dan penyalahgunaan dadah (lebih lima peratus).

“Bagaimanapun, statistik ini hanya menggambarkan masalah berkaitan dengan penyakit mental yang merupakan sebahagian kecil daripada masalah,” katanya pada Sambutan Hari Kesihatan Mental Sedunia 2011 Peringkat Negeri Terengganu di Dewan Besar, Intitut Latihan dan Perindustrian (ILP) Marang.

Teks ucapan beliau dibacakan Pegawai Pembangunan Kesihatan Keluarga, Jabatan Kesihatan Negeri, Dr Hasyim Abdullah dan majlis itu dirasmikan Timbalan Pengarah Kesihatan Negeri (Pergigian), Dr N Jegarajan NS Pilay.

Menurut Dr Anwa, bagi membantu pesakit terbabit, pelbagai kaedah merawat, memulih, mendidik dan mencegah pelbagai penyakit berkaitan mental dan emosi mula diperkenal dan sentiasa diperbaharui bagi membantu merawat pesakit-pesakit mental.

Beliau berkata, langkah proaktif itu juga telah meningkatkan tahap pemulihan penyakit secara optimistik, selain dapat mengurangkan kadar ulangan penyakit dan kebergantungan sosial yang kronik.

Secara tidak langsung katanya, usaha dijalankan juga dapat menangkis tanggapan singkat sesetengah masyarakat, bahawa penyakit mental adalah penyakit tiada ubat dan sukar dipulihkan.

“Selain itu, kita turut menjalankan khidmat rawatan psikiatri dalam komuniti di semua daerah yang mana pesakit sukar untuk datang ke hospital, tiada sokongan keluarga dan kewangan akan dibantu oleh pasukan komuniti itu.

“Pasukan ini akan membuat lawatan ke rumah untuk memastikan rawatan berkala dapat diberikan dan keadaan pesakit akan dipantau secara berterusan,” katanya kepada Sinar Harian.

Dr Anwa berkata, Terengganu mempunyai dua hospital menawarkan khidmat Kumpulan Sokongan Keluarga yang dapat membantu proses penyembuhan pesakit mental iaitu Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) dan Hospital Hulu Terengganu.

“Rawatan boleh diperoleh di semua hospital kerajaan dan klinik kesihatan namun kos perubatan penyakit mental agak tinggi iaitu menyamai kos merawat penyakit kronik seperti jantung,” katanya.

Sinar Harian

Bekalan darah A, O kritikal

20 Muharram 1433H. [MOD] -

TUMPAT – Unit Tabung Darah Hospital Tumpat kekurangan bekalan darah terutamanya daripada jenis A dan O, kini giat menjalankan kempen menderma darah untuk menampung kekurangan tersebut.

Pegawai Seranta Hospital Pasir Mas/Tumpat, Wan Buhari Wan Abd. Razak berkata, pihaknya mengalu-alukan penderma tetap dan baru agar menyahut kempen menderma darah ini untuk menampung kekurangan bekalan darah tersebut.

“Satu program derma darah peringkat daerah Tumpat akan diadakan di Unit Tabung Darah Hospital Tumpat esok (Sabtu).

“Program itu bermula dari jam 9 pagi hingga 4 petang, orang ramai dijemput hadir menyahut kempen derma darah ini kerana setitis darah menyelamatkan beribu nyawa,” katanya.

Menurutnya, penderma darah akan diberikan sijil penghargaan dan cenderahati.

Wan Buhari berkata, penderma darah dari jenis kumpulan lain juga dialu-alukan untuk menderma darah walau pun unit tersebut kekurangan darah A dan O.

Katanya, kempen menderma darah seperti ini juga turut diadakan di beberapa institut pengajian tinggi, di kolej-kolej swasta dan kerajaan selain melibatkan penyertaan beberapa badan sukarelawan.

“Golongan muda turut menjadi sasaran bagi meningkatkan kesedaran tentang tanggungjawab sosial ini, yang mana setitis darah mereka mampu menyelamatkan nyawa orang lain,” katanya.

Sinar Harian

Selesai masalah dalaman parti, Jangan gunakan media BN

20 Muharram 1433H. [MOD] -

Masalah dalam parti sepatutnya jangan dibincang dalam media atau pun secara terbuka yang boleh menjejaskan imej parti. Kita minta mereka yang mempunyai sebarang masalah peribadi atau dengan sesama ahli, jangan gunakan media kerajaan untuk meluahkan perasaan sebab sekarang ini media BN sedang berusaha sedaya mungkin untuk mengadu domba setiap masalah yang ada dalam Pakatan Rakyat.

Imej PAS boleh terjejas sekiranya berlaku pertelingkahan antara pemimpin jadi tolong hentikan kenyataan yang boleh menjejaskan imej parti dalam media kerajaan. Perkara semacam ini boleh dibincang dalam peringkat dalaman bukan perlu disebarkan diluar parti
.
Kita tidak mahu imej PAS terjejas sekiranya terjadi ahli atau wakil rakyat PAS melompat parti. Perkara ini patut diambil perhatian kepada mereka yang sudah dipilih jadi wakil rakyat. Waktu pilihanraya sudah hampir janganlah biar perkara ini terjadi dalam PAS
.
Kita kena pertahankan imej PAS demi menjaga nama Islam yang diperjuangkan oleh PAS selama ini. Kalau mereka yang sudah terpilih jadi wakil rakyat hendak keluar parti memang hak mereka tetapi ini bukan waktu sesuai sebab mereka dipilih jadi wakil rakyat atas sokongan ahli,penyokong dan juga rakyat bukan atas kemenangan peribadi
.
Adalah malang sekali kalau perkara ini berlaku dalam PAS sebab sesudah mereka dilantik menjadi wakil rakyat mereka mengkhianati amanah rakyat yang sudah memilih mereka kecuali berlaku penyelewengan atau parti yang mereka wakili itu sudah nyata sesat dan menyesatkan.

Harap perkara ini dapat dibincang secara baik dan dalam suasana yang tenang, jangan jadi perselisihan pendapat menyebab imej parti terjejas. Kita boleh mempunyai berbagai-bagai pendapat bukan bermakna apabila pandangan dan pendapat kita ditolak kita terus merajuk dan menyepi diri dari arus perjuangan.

"Jika kamu berselisih pendapat maka kembalikanlah kepada Allah (Al-Qur’an) dan Rasul-Nya (Sunnah-nya), jika kamu benar-benar beriman kepada Allah dan hari kemudian, yang demikian itu lebih utama dan lebih baik akibatnya." An-Nisa’ ayat 59
Bersatulah kerana Allah demi kebaikan untuk semua tanpa mengira bangsa, agama dan fahaman politik.

PAS Miri
Jofri Jaraiee