20 November 2008

ADUN Titi Serong sampaikan bantuan tambahan miskin tegar.

TITI SERONG, 19 Nov. :- Kerajaan negeri akan sentiasa melihat kesusahan rakyat yang berada di kampung tanpa mengira bangsa sesuai dengan konsep negeri berkebajikan yang diperjuangkan oleh Kerajaan Negeri Perak pakatan Rakyat. Demikian antara ucapan ADUN Titi Serong, Drs. Khalil Idham Lim semasa menyampaikan bantuan tambahan miskin tegar yang diluluskan oleh Kerajaan Negeri sebanyak 8 orang untuk kaum Tionghua di Kuala Bagan Tiang di sini hari ini.

Drs. Khalil sedang memberikan ucapan ringkas.

Hadir sama dalam majlis ringkas tersebut ialah Ketua Kampung, Hj. Bakhtiar dan beberapa pemimpin Kaum Tionghua setempat.
ADUN Titi Serong juga menerangkan beberapa dasar untuk membantu rakyat termiskin yang diluluskan dalam Sidang DUN yang lepas, antaranya beliau menjelaskan pada tahun hadapan kerajaan negeri akan memberikan sumbangan kepada keluarga simati sebanyak RM 1000 dikalangan warga tua 65 tahun ke atas dengan Takaful Kifalah yang diperkenalkan.

Sumbangan kepada seorang penerima wanita.
Seorang penerima diberikan bantuan makanan berupa beras, minyak masak, gula dan wang tunai sebanyak RM 100 setiap orang.

Drs. Khalil menyampaikan sumbangan kepada penerima lelaki.

ICT bukan satu pembaziran tetapi satu kebijaksanaan

LUMUT, 15 Nov :- Seorang mukmin dituntut untuk menjadi bestari termasuk dalam bidang ICT. malah ICT bukan satu perkara pembaziran dan remeh temeh tetapi ia suatu kebijaksanaan, demikan antara ucapan Pengerusi Lajnah IT PAS Pusat, Ust. Ghani Shamsuddin dalam Program Hari Keluarga JITP 2008 yang diadakan di Teluk Batik Beach Resort disini.Tetamu kehormat dalam majlis tersebut ialah ADUN Titi Serong yang mewakili YAB Menteri Besar, Khalil Idham Lim. Hadir sama ialah Exco Kerajaan Kelantan, Che Abdullah Nawi.Drs. Khalil sedang menyampaikan ucapan mewakili YAB MB Perak.


Ust. Ghani juga mengharapkan para pejuang Islam untuk memanfaatkan alat-alat baru dalam bidang IT.

Drs. Khalil semasa memberikan ucapan mewakili Menteri Besar Perak berharap semua pihak meningkatkan pengunaan IT demi untuk mempertahankan kemenangan yang telah kita perolihi.

Ust. Ghani Shamsuddin Pengerusi Lajnah IT PAS Pusat.


Menurutnya golongan muda sudah tidak berminat untuk membeli akhbar tetapi mereka lebih gemar membaca maklumat terkini dari internet. Sebab itulah keperluan ICT perlu diperhebatkan lagi untuk menarik sokongan semua pihak.

Susahnya nak turunkan harga barang !

Sekali sahaja harga minyak naik harga barang naik berkali-kali. Kenaikannya juga bersama naiknya gaji kakitangan awam suatu masa dulu. Bonus yang diberikan oleh kerajaan juga menyebabkan naiknya harga barang. Kesimpulannya yang saya dapat ambil betapa mudahnya harga barang boleh naik.

Yang menjadi mangsa adalah orang kampung yang pendapatan mereka tidak ada kenaikan jauh sekali dari adanya bonus. Kakitangan awam dan swasta yang mendapat kenaikan gaji dan bonus mungkin balik kepada asal bila gaji naik harga barangpun naik, seperti kata perpatah buat hasil balik asal.

Kelmarin harga minyak turun sekali lagi namun pihak berwajib nampaknya tidak ada kuasa untuk membantu rakyat untuk menikmati harga barang seperti sebelum kenaikan harga minyak yang mengila tingginya suatu masa dulu.

Cuma kedengaran akan diadakan kempen bermula dari pasaraya-pasaraya besar. Namun persoalannya bagaimana dengan penduduk kampong yang jauh dari pasaraya malah tidak pernah kakinya sampai kesana. ?

Bukan kah kita mempunyai kementerian yang bertanggung jawab mengawal harga barang. Bukankah kita ada menteri khusus berkaitan dengan harga barang.

Maka kita berhasrat untuk melihat rakyat keseluruhannya dibela . Kalau kenaikan harga barang sudah tidak mampu dikawal, sebenarnya amat sukar untuk menurunkan harga, tetapi tanggungjawab tetap tanggung jawab pihak berwajib untuk melihat keadilan ekonomi pasaran di Negara ini menguntungkan semua pihak antara penjual dan pembeli.

Kerajaan mesti bertegas dalam hal ini. cinaislam

Potongan PLUS tidak masuk akal ?

Pengumuman dari PLUS mengenai potongan harga tol sebanyak 10 % kepada pelanggan kelas 1 yang menggunakan lebuhraya Utara-salatan dan Elite nya mulai tahun depan sehingga 2010 adalah langkah yang saya anggap mesra pelanggan. Mengikut pengumuman itu pengunaan yang menggunakan lebuhraya tersebut dari 12 malam sehingga 7 pagi akan menikmati potongan tersebut.

Langkah ini adalah satu perkara yang dianggap sejarah di mana dalam keadaaan rakyat ingin melihat penurunan harga barang kesan dari penurunan harga minyak. Malah inilah kali yang pertama PLUS menurunkan harganya, dimana sebenarnya rakyat sangat takut dengan bayang-bayang kenaikan harga tol.

Apapun yang baik mengenai potongan itu saya sokong. namun yang menghairankan kenapakah hanya dikenakan kepada pengguna larut malam sahaja. Berarti setelah larut malam baru boleh melakukan kebajikan dengan harga yang murah kepada rakyat.

Sedangkkan manfaat yang banyak sebetulnya mahu dikecapi oleh pegawai-pegawai kerajaan, pekerja swasta dan sebagainya yang menggunakan Lebuhraya semasa bekerja diwaktu matahari masih memancar. Kalau sudah larut malam mana ada orang yang menjalankan urusan pejabat melainkan sekali sekala pergi mesyuarat diluar daerah. Itu pun beberapa kali dalam setahun.

Tersangat tidak wajar untuk menggalakkan pengguna melakukan perjalanan dilewat malam dan sebetulnya pada waktu itu lebih banyak berisiko kerana dalam keadaan mengantuk dan letih.

Adakah PLUS ingin memaksa orang untuk tetap memandu dalam keadaan orang lain sudah tidur nyenyak. Seterusnya mendedahkan rakyat kepada resiko kemalangan kerana hanya mengejar potongan 10 % sahaja.

Pada pandangan saya PLUS sudah mampu menurunkan harga tol untuk kesenangan rakyat, Namun nampaknya ia ingin terus menjadi penghisap darah dengan berlagak baik untuk rakyat dengan potongan yang tidak seberapa namun mengundang bahaya kepada rakyat Malaysia.cinaislam