05 Disember 2008

Pinjaman Tanpa Faedah untuk pelajar anak Perak

Ipoh, 3 Dis : Majlis Penyampaian Cek Pinjaman Pelajaran Pengajian Tinggi kepada pelajar-pelajar anak negeri Perak Darul Ridzuan bagi sessi 2008/2009 telah berlangsung pagi ini di Dewan Banquet, Bangunan Perak Darul Ridzuan.

Cek pinjaman tersebut telah disampaikan oleh YAB Menteri Besar Perak, Dato Seri Mohammad Nizar Jamaludin.

Pinjaman tersebut sangat bermakna kepada para pelajar dan mereka sangat gembira dan berterima kasih kepada kerajaan Pakatan Rakyat , Perak Darul Ridzuan diatas pinjaman yang tidak dikenakan apa-apa faedah.

Ahmad Lutfi, pelajar jurusan Engineering di UIA dan berasal dari Kemunting Taiping menyatakan rasa gembiranya kerana tidak dikenakan sebarang faedah apabila membayar balik pinjaman tersebut.

Bagi pelajar bidang Bio Perubatan di Management & Science University (MSU) , Norhawani Binti Haji Ahmad , pinjaman tersebut amat melegakan keluarganya dan berkata bahawa kerajaan yang ada ini amat perihatin terhadap keperluan rakyat dan terbukti ianya sebuah kerajaan yang melaksanakan kebajikan untuk rakyat kerana sanggup memberikan pinjaman tanpa mengenakan sebarang bayaran faedah.


Majlis Penyerahan Cek Pinjaman-satu langkah yang amat bernas

“Saya harap rakyat Perak akan terus memberikan sokongan kepada kerajaan Pakatan Rakyat ini,” katanya.

YB Su Keong Siong, Pengerusi Jawatankuasa Pengajian Tinggi, Sain, Teknologi dan Komunikasi menjelaskan bahawa 200 pelajar Melayu dan 31 pelajar bukan-Melayu telah mendapat pinjaman tanpa faedah itu dan kerajaan Pakatan Rakyat negeri Perak berhasrat untuk menambah lagi bilangan penerima pinjaman tersebut dimasa akan datang sekiranya ada cukup dana untuk berbuat demikian.

“Semua permohonan diproses melalui satu jawatan kuasa penapis sebelum keputusan dibuat oleh pihak Lembaga Amanah,” jelasnya lagi.

Beliau berharap agar para pelajar akan membayar kembali pinjaman tersebut apabila mereka bekerja nanti supaya pelajar-pelajar lain akan dapat menikmatinya sama kelak.
Al-Husseyn

Drs. Khalil : Tunaikan amanah

LARUT, 2 Dis :- Ketua Kampung mestilah melaksanakan tugas yang dipegangnya kerana ia adalah amanah dari Allah dan dari Kerajaan Negeri yang diperkenankan oleh DYMM Sultan Perak, demikian antara ucapan ADUN Titi Serong, Khalil Idham Lim dalam majlis taklimat isu-isu semasa di Markaz PAS Kampung Perak di sini.

Beliau juga menegaskan manusia pasti mempunyai kelemahan masing-masing, kita bukannya malaikat. Oleh itu sarannya janganlah kita suka mencari kelemahan orang lain dalam menempuh kehidupan seharian sebaliknya cari dan lihatlah kebaikan orang lain .
"Inilah prinsip hidup saya, mudah-mudahan kehidupan kita diberkati kerana mencari keburukan orang lain biasanya kita terlibat dengan mengumpat dan Allah sudah sediakan satu neraka untuk golongan ini seperti dalam surah Al-Humazah" jelasnya.

Hadirin dan hadirat memenuhi markas Kg. Perak.

Ceramah penerangan itu dihadiri oleh 3 orang Ketua kampung setempat dan penyokong Pakatan Rakyat bagi mendengar penjelasan isu semasa.

Drs. Khalil pada kesempatan itu juga telah menjelaskan dasar-dasar kerajaan Negeri Perak Pakatan Rakyat .