21 Januari 2010

OKU: Ketua Pesuruhjaya SPRM minta maaf kepada Karpal Singh

5 Safar 1431H

KUALA LUMPUR, 19 Jan: Ketua Pesuruhajaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Abu Kassim Mohamad memohon maaf kepada Karpal Singh berikutan tindakan Peguam Kanan Persekutuan yang mewakili SPRM dikatakan menghina orang kurang upaya (OKU).

Begitu juga Peguam Kanan Persekutuan Persekutuan yang mengeluarkan kata-kata tidak baik terhadap OKU itu juga difahamkan telah memohon maaf.

Baru-baru ini, seorang Peguam Kanan Persekutuan didakwa mengeluarkan kata-kata menghina ke atas peguam Karpal Singh berkaitan dengan kecacatannya.

Ekoran itu, pelbgai pertubuhan OKU membuat bantahan terhadap penyataan yang dianggap menghina itu. Antaranya bantahan dibuat oleh Badan Latihan & Hidup Berdikari (ILTC), sebuah NGO yang mewakili orang kurang upaya.

(Gambar: Surat ILTC yang dihantar kepada SPRM bagi membantah kenyataan Peguam Kanan Persekutuan yang mewakili SPRM)

ILTC membantah kenyataan Peguam Kanan Persekutuan berkenaan yang dianggap sebagai menghina OKU apabila beliau menghina Karpal Singh.

Berikut adalah kenyataan penuh SPRM yang dihantar kepada Harakahdaily yang dikeluarkan oleh Ps. Nurhasmah Mohamed Kassim bagi pihak Ketua Unit Komunikasi Korporat SPRM.

SURUHANJAYA PENCEGAHAN RASUAH MALAYSIA
----------------------------------
Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) merujuk kepada laporan media berhubung kenyataan Peguam Kanan Persekutuan yang mewakili SPRM dalam satu perbicaraan mahkamah pada 18 Januari 2010.

SPRM dimaklumkan bahawa Peguam Kanan Persekutuan tersebut telah menarik balik kenyataan yang dibuat dan permohonan maaf telah dibuat oleh beliau kepada individu berkenaan.

Ketua Pesuruhjaya SPRM mewakili warga SPRM ingin memohon maaf di atas kenyataan tersebut dan tidak bermaksud untuk menyinggung perasaan mana-mana pihak dalam perkara ini.

SPRM juga merujuk kepada dakwaan Rakyat Anti-Diskriminasi ke atas OKU Malaysia (MADD) dan Badan Latihan dan Hidup Berdikari (ILTC) yang dikatakan terpaksa menunggu lama untuk menyampaikan memorandum kepada Ketua Pesuruhjaya SPRM serta ketiadaan pegawai SPRM untuk menerima memorandum tersebut.

Pejabat Ketua Pesuruhjaya SPRM hanya menerima permohonan daripada ILTC berhubung penyerahan memorandum tersebut melalui faksimili jam 10.03 pagi pada 18 Januari 2010. Dalam permohonan tersebut, ILTC meminta Ketua Pesuruhjaya SPRM datang ke Pejabat SPRM Wilayah Persekutuan, Kuala Lumpur untuk menerima memorandum tersebut pada jam 11.30 pagi.

Namun begitu, Ketua Pesuruhjaya SPRM tidak dapat hadir kerana pada waktu yang sama beliau menghadiri Majlis Perasmian MyID dan Mesyuarat Agensi-Agensi Sektor Awam oleh YAB Timbalan Perdana Menteri di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC). Walau bagaimanapun, pihak SPRM Wilayah Persekutuan telah diminta untuk menerima memorandum tersebut bagi pihak Ketua Pesuruhjaya.

SPRM memohon maaf di atas segala kesulitan yang dilalui oleh pihak MADD dan ILTC dan akan memastikan perkara ini tidak berulang lagi.

IBU PEJABAT
SURUHANJAYA PENCEGAHAN RASUAH MALAYSIA, PUTRAJAYA
19 JANUARI 2010

Harakahdaily.net/-

DZULFIKAR MASHOOR: Akhirnya kalimah ‘Allah’ dimuzakarahkan

5 Safar 1431H
Dzulfikar Mashoor

Akhirnya para pemimpin Pakatan Rakyat (PR) sedia bermuzakarah secara harmoni dengan cendekiawan muslim, ahli akademik, para pemimpin badan bukan kerajaan (NGO) Islam serta beberapa pihak lagi.

Walaupun muzakarah di kediaman Datuk Seri Anwar Ibrahim, Bukit Segambut malam tadi dilihat agak lewat, sekurang-kurangnya inisiatif tersebut boleh dijadikan sandaran bahawa masing-masing begitu peduli dengan isu kalimah ‘Allah’ serta tidak mahu isu tersebut dijadikan ‘tiket’ untuk menghalalkan gereja-gereja di Malaysia dibom oleh pihak tertentu.

Bagi Presiden Teras Pengupayaan Melayu (Teras), Azmi Abdul Hamid, PR seharusnya lebih bersikap realistik dalam menyelami perasaan sebenar akar umbi masyarakat Islam, khususnya di kalangan orang-orang Melayu.

“Kita mungkin boleh kata ini emosi orang Melayu semata-mata, tapi mereka yang di bawah rakyat berasa sendiri kegelisahan sebenar orang-orang Melayu,” jelasnya.

“Iyalah...memang perlu dakwah dan kefahaman yang rasional, tapi kita juga harus rasional melihat realiti sebenar orang-orang Islam Melayu apabila kalimah Allah ini dituntut sebegitu.”

Menurut beliau, realiti emosi sebegini timbul bukan disebabkan Ketua Paderi Gereja Roman Katholik, Tan Sri Murphy Pakiam memohon menggunakan kalimah ‘Allah’ dalam akhbar minggu mereka, The Herald semata-mata.

Tetapi, umat Islam menurutnya, begitu merasai asakan demi asakan dari pihak tertentu, bermula pada kes permohonan gugur perkataan Islam pada kad pengenalan oleh Azalina Jailani atau Lina Joy, tuntutan mayat Allahyarham Muhammad bin Abdullah atau Moorty, usaha merendah-rendahkan kedudukan Mahkamah Syariah dengan mendesak Artikel 121 (1A) digugurkan; dan banyak lagi.

Mengakui perkongsian Azmi itu, Anwar mahu perbedaan pendapat tersebut terus digalakkan.

Tetapi, perbedaan tersebut menurut Anwar, tidak seharusnya dijadikan asas untuk semua pihak mengetepikan kezaliman yang lebih besar, yang dilakukan oleh Umno.

“Sebab itu, sama ada kita setuju atau tidak, baik tidak dipertajamkan,” tegas Anwar.

Tambah Anwar lagi, kebimbangan seperti yang diperkatakan oleh Cikgu Azmi juga adalah sesuatu yang wajar.

Pun begitu, kebimbangan tersebut tidak boleh menjadikan para pendakwa Islam bersikap rendah diri (infearility complexs), sebaliknya harus progresif menjelaskan keadilan Islam secara rasional dan wacana.

Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad yang mencelah kemudiannya berkata, kebimbangan yang dirasai bersama itu tidak boleh dijadikan asas untuk menghalang orang bukan Islam melihat keadilan Islam.

“Kalau hari ini kita (umat) Islam bimbang dan berjaya menghalang mereka dari menggunakan kalimah (Allah), esok lusa kita akan halang mereka pula menggunakan kalimah ‘Isa’ disebabkan bimbang,” jelas Khalid.

“Kebimbangan kita menyebabkan orang bukan Islam tidak dapat keadilan dan hikmah Allah, sedangkan Dia sendiri membenarkan namaNya disebut-sebut oleh sekelian hamba-Nya.”

Bagi filosof Islam dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Prof Emeritus Dr Osman Bakar pula, membenarkan orang bukan Islam menggunakan kalimah ‘Allah’ lebih menguntungkan Islam itu sendiri.

“Membenarkan mereka menyebut ‘Allah’ sebenarnya memudahkan mereka mengkaji Islam kerana ada ‘persamaan nilai’ akhirnya menguntungkan Islam, kalau tidak umatnya; kerana mereka mengkaji tentang Tuhan kita,” jelas Osman.

Mengambil pengalaman melihat sendiri ‘budaya beragama’ di Amerika Syarikat pasca runtuhnya Pusat Perdagangan Antarabangsa (WTC) pada 11 September 2001 yang lalu, Osman berkata inkuiri penganut agama Kristian terhadap Islam amnya tidak begitu mudah, disebabkan tiada ‘persamaan nilai’ – iaitu menggunakan nama ‘Allah’.

“Di Amerika, orang bukan Islam menganggap orang Islam menyembah suatu Tuhan yang lebih kecil daripada kita hinggakan nampak seperti Tuhan mereka dan kita berlain-lainan.

“Akhirnya, mereka itu lebih sukar didekatkan dengan Islam, istilah Tuhan yang lain-lain,” jelasnya.

Senada dengan Dr. Osman, Naib Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dilihat lebih mengambil sikap optimis kerana berasaskan kewajaran Allah menggalakkan Rasulullah s.a.w berwacana dengan Ahli Kitab dari kalangan Yahudi dan Nasrani menggunakan ‘ kalimatin sawa’in ’ (suatu titik persamaan).

Firman Allah yang bermaksud, “Katakanlah: ‘Wahai Ahli Kitab (Yahudi dan Nasrani), marilah (berpegang) dengan suatu kalimat (ketetapan) yang tidak ada perselisihan antara kami dan kamu…” (Surah Aali-Imran: 64)

Menurut Tuan Ibrahim, kalau penganut Gereja Katholik dibenarkan menggunakan kalimah ‘Allah’, mereka juga boleh jadi terkeliru sebagaimana yang disangkakan (iaitu rasa bimbang) oleh segelintir umat Islam.

“Hikmah Allah membenarkan (nama-Nya disebut oleh orang bukan Islam) sebenarnya nak kelirukan orang bukan bukan Islam supaya dekat dengan agama Islam.

“Zaman Nabi lagi, orang bukan Islam sembut nama Allah dan Nabi tak sekat mereka dari menggunakan nama Allah,” ujarnya.

“(Nabi bertanya kepada Ahli Kitab Nasrani), betulkah Allah itu ada anak? Siapa pula Rohulkuddus? Akhirnya mereka ini menyembah Allah yang Maha Esa disebabkan mereka keliru (dengan agama mereka) tapi nak sebut nama Allah.”

Tuntas dari itu, Naib Presiden PAS Salahuddin pula mencadangkan PR memulakan budaya ‘Wacana Ilmiah’ bersama-sama umat Islam dan masyarakat bukan Islam atas nama ‘kalimatin sawa’in’.

Berpijak atas ayat ke-64 dari Surah Aali-Imran, beliau yang juga Ahli Parlimen Kubang Kerian berkata, wacana ilmiah tersebut tidak seharusnya dibataskan hanya atas kalimah ‘Allah’ semata-mata.

Sebaliknya, ‘Kalimatin Sawa’in’ atau ‘suatu titik persamaan’ tersebut, menurut Salahuddin boleh juga dimaknakan dengan nilai-nilai sejagat yang lain seperti keadilan, integriti, kebebasan, ketelusan, demokrasi dan sebagainya.

Dalam benak saya, mungkin inilah yang dimaksudkan oleh beberapa cendekiawan kontemporari sebagai polisi ‘Islamisasi’.

Kalau benar tanggapan ini, bermakna PAS dilihat lebih mudah memenangi akal fikiran-budi masyarakat Islam dan bukan Islam yang serba plural, majmuk dan rencam ini; sebelum Pilihan raya Umum Ke-13 kelak bergendangan kelak.

Kalau yang menolak Islam ini adalah para pemimpin Umno, esok lusa mereka ini jugalah yang akan menolak idea faham Islam yang mahu diketengahkan PAS di Malaysia.

Lebih 50 tahun Umno menolak keadilan hak di sebalik undang-undang Allah di tanah air, tetapi baru hari ini rakyat tidak kira beragama Islam atau berpegangan yang lain diberi peluang mulai melihat pihak-pihak terbabit seolah-oleh sedang membantu Umno menghalang sekalian manusia dari menyebut nama Allah.

“Nas al-Quran adalah wahyu. Setiap ketetapan yang ‘membenarkan’ di dalam al-Quran ini sudah tentu tersembunyi di sebaliknya sesuatu maslahah (kebaikan) yang berlebihan, berbanding mafsadah (kemudhoratan) yang sedikit,” saya berbisik seorang diri.

Mungkin apa yang sedang menghimpit Umno inilah salah satu hikmahnya.

“Fiqar...kalau lebih banyak lagi berwacana sebegini, PAS dan Pakatan Rakyat mungkin lebih berani (dalam) membuat banyak lagi perubahan pemikiran di kalangan ahli-ahlinya sendiri, insya Allah,” bisik Ahli Parlimen Tumpat, Datuk Kamaruddin Jaafar kepada saya.

Harakahdaily.net/-

Ku Li akan jelaskan isu royalti minyak di stadium

5 Safar 1431H
Muhammad Yusri Amin

KOTA BHARU, 19 Jan: Penerangan mengenai royalti minyak oleh mantan Pengerusi Petronas, Tengku Razaleigh Hamzah pada 28 Januari ini dijangka mampu merungkai banyak perkara berhubung tuntutan bayaran imbal balas Petronas kepada Kerajaan Negeri Kelantan berdasarkan Akta Petroleum 1974.

Majlis akan berlangsung di Stadium Sultan Mohd Ke-IV di sini juga dijangka mampu mempertingkatkan kefahaman rakyat berhubung kaedah pembayaran imbal balas royalti minyak kepada Kerajaan Negeri.

Demikian dimaklumkan oleh Pengerusi Gerakan Bertindak Kembalikan Royalti Rakyat (Gegar), Dr Abdul Halim Yusoff. (GAMBAR)

Mengulas lanjut kehadiran mantan Pengerusi Petronas pada majlis penerangan itu nanti, beliau berkata berdasarkan perbincangan Gegar dengan Tengku Razaleigh, mantan Menteri Kewangan itu bersetuju untuk hadir pada majlis tersebut.

“Beliau akan menerangkan semua perkara yang berkaitan termasuk mengenai Akta Petroleum 1974, perjanjian yang ditandatangani oleh beliau dan Menteri Besar Kelantan Datuk Haji Mohamad Nasir (Allayarham) pada 19 Mei 1975 di samping penerangan mengenai konsep federalisma,” katanya.

Menurut Dr Halim, Gegar dimaklumkan bahawa Ahli Parlimen Gua Musang itu juga bersertuju menjadi pengerusi 'Kaukus’ yang ditubuhkan Parlimen Malaysia berkaitan dengan royalti Petroleum.

“Gegar menyambut baik langkah itu. Ini selaras dengan usaha ke arah memperkasakan Gegar itu sendiri di peringkat nasional,” katanya.

Sementara itu, beliau berkata, tindakan Menteri Perdangangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed yang seakan habis-habisan menentang pemberian royalti minyak kepada Kelantan itu ‘sebagai anti klimaks’.

“Pengerusi Perhubungan Umno Kelantan itu sebagai anti klimaks tentang perjuangan rakyat Kelantan dalam mendapatkan pembayaran royalti minyak. Hakikatnya (ialah) hakikat yang sukar untuk dinafikan..

“Cuma setakat mana kemahuan untuk ‘comply’ kepada undang-undang. Pihak yang menuntut (pembayaran royalti itu terus) menuntut, manakala pihak yang enggan melaksanakan tuntutan itu (terus dengan pendirian) tidak mahu melayan tuntutan itu.

“Dengan (langkah) tuntutan rakyat itu, akan ada keperluan mendesak menghubungkan antara dua iaitu antara yang tidak mahu bagi (membuat pembayaran) dan yang menuntut.

“Dan ini, pada hemat Gegar, antara langkah yang boleh dimain peranan oleh YBM Tengku Razaleigh,” katanya.

Mengulas tindakan pihak yang terus-terusan menentang perjuangan tuntutan royalti minyak Kelantan itu boleh dicop anti (konsep) 1Malaysia, beliau mendakwa itu terserah kepada ‘hukuman’ rakyat negara ini.

“Itu hak rakyat, sebab rakyat yang memilihnya. Gegar dalam isu tuntutan royalti minyak ini, kita bukan bermain politik, namun ‘conclusion’ masing-masing boleh dibuat apabila menentang sesuatu yang menjadi hak rakyat,” katanya.

Harakahdaily.net/-

Nazri slammed for trying to blame Archbishop, Judge

5 Safar 1431H
Wong Choon Mei

KUALA LUMPUR, Jan 18: Civil society and Church leaders have lashed out at Minister in the Prime Minister’s Department Nazri Aziz for trying to blame the Archbishop of Kuala Lumpur, Reverend Murphy Pakiam, for a controversial court decision that has inadvertently exposed the shocking extent of racial polarization and religious bigotry in the country, despite five decades of nation building.

Indeed, the recent spate of attacks against non-Muslim places of worship have put the spotlight on Prime Minister Najib Razak’s Umno-BN coalition for consistently pursuing race-based politics and communal favoritism to manipulate and control the different ethnic groups to its benefit and advantage.

“It is surprising that a leading politician such as Datuk Nazri should make such a statement against Tan Sri Pakiam,” Ramon Navaratnam, a prominent civil society leader and a member of the government’s National Unity Advisory Panel, told Harakahdaily.

“I believe Tan Sri Pakiam had run out of all other options. I don't understand why it is necessary to pinpoint him but it is now time for the religious leaders and civil society to take greater ownership of the issue and for the politicians and partisan parties to move a step back. It is also the duty of the government-of-the-day to immediately facilitate dialogue and discourse and we must all be guided by what transpires at these meeting,” PAS strategist Dr Dzulkefly Ahmad told Harakahdaily.

This is why the Church sued

Indeed, Nazri’s statement has come across as one-sided and unhelpful to both his government and the public at large, who want the crisis to be resolved before further damage is done to the country’s image and economy.

According to Ramon, Nazri did not present the full picture of events that led to the Church’s decision to file the law suit.

“The question to ask is why Tan Sri Pakiam had to take it to the courts . It was purely and simply because of the failure by the authorities to properly institute an inter-faith council. In failing to do so, the government of the day denied minority groups access to solutions in practicing their faith," said Ramon.

“Indeed, there were many appeals for assistance and fair consideration with regards to Bibles in Bahasa Malaysia. There were also strong requests for the import of such Bibles and the use of the word Allah, which has been traditionally used by the indigenous people of Sabah and Sarawak as well as by the Sikh community.

“But all these fell on deaf ears. So, Tan Sri Pakiam was pushed to the wall to seek justice and to uphold the Federal Constitution that safeguards the freedom of religious practice in this country. As a last resort, the Catholic church went to the courts.”

Cite Minister of Controversy for contempt

The often brash and outspoken Nazri had stirred a fresh storm of protest with his comments on Monday. Just days ago, he had sparked calls for his resignation for controversially suggesting that only Christians in East Malaysia, but not in West Malaysia, be allowed to use the word Allah. There are now calls for the Attorney-General to cite him for contempt as well.

He has attempted to deflect blame on Pakiam, the highest ranking official in the Roman Catholic Church in Malaysia, and even High Court judge Lau Bee Lan, who had overturned the Home Ministry's ban on non-Muslims using Allah. “It is not the fault of the government. Let it be known that it was Tan Sri Pakiam, not the government, who brought the matter to court,” Nazri had told reporters.

The minister also noted that judge Lau was a non-Muslim, but declined to say if he had read through her 57-page grounds of judgment and considered the reasons behind her decision.

“Nazri launched a most improper, unwarranted and unprecedented attack on Lau, not only saying that her December 31 decision was wrong, but also maligning and besmirching her judicial competence and role by declaring that she is not a Muslim and had improperly ruled over a matter that concerned the ‘akidah’ or faith of the Muslim community," said DAP adviser Lim Kit Siang, who also urged that contempt proceedings be initiated against Nazri.

“This is the first time that I know of a judge being attacked on the ground of her religious credentials rather than her judicial competence and temper. And coming from the de facto Law Minister, it must be regarded most seriously as a totally unacceptable attack on the independence, impartiality, integrity and professionalism of the judiciary,” he added.

Too much hot gas and rhetoric

At the heart of the latest outbreak of religious bigotry, possibly the worst in the nation’s 52-year history, is Lau's ruling delivered on December 31, 2009. She overturned a Home Ministry ban, effectively allowing non-Muslims to use the word.

The court decision prompted a rash of protests spearheaded by top Umno leaders including Prime Minister Najib, his cousin and Home Minister Hishammuddin Hussein, ex-premier Mahathir Mohamad and his son, Trade Minister Mukhriz Mahathir, and even former Selangor chief minister Khir Toyo.

Their inflammatory rhetoric has been widely blamed for the arson and vandalism attacks that followed. So far, 10 churches, a Catholic school and a 100-year old Sikh temple have been hit. But till now, no arrests have been made by the police, further spurring accusations of partisanship and unprofessional conduct.

Amid growing national and international condemnation, Najib has tried to downplay the religious violence as a “minor aberration”. His deputy Muhyiddin Yassin has also said the government would continue to appeal the High Court decision, and at the same time initiate inter-faith dialogue.

“What we have seen so far is just a lot of rhetoric and hot gas. No concrete action or results. Where are the arrests? Who has been invited to the inter-faith dialogues? When is the date, what is the agenda for the discourse?” asked Dr Dzulkely.

Divisive policies

Muslims in Malaysia, particularly the Malays, are divided over the Allah issue. Not all share Umno’s view that Allah is exclusive to their community. In fact, PAS, the largest Islamic-based political party in the country, has distanced itself from racial politicking and is sticking to Islamic teachings to guide Muslims through the crisis.

Ruled by a core committee of religious experts or ulamak, it has taken the stand that non-Muslims can use Allah, provided there is no abuse or misuse of the word. PAS spiritual adviser Nik Aziz Nik Mat has already invited 20 leaders of different faiths to attend a dialogue on January 28 to discuss best-fit solutions and perhaps as a first step towards drawing up usage guidelines.

Meanwhile, the Sabah Council of Churches has rejected Nazri’s proposal. Council president Rev Jerry Dusing said that Nazri’s suggestion was “illogical, inconsistent and untenable for Christian communities of both states, especially those residing in the peninsula”.

“The intended concession also goes against the spirit and intent of the Prime Minister’s 1Malaysia concept of forging unity and harmony among all races and religions by mutual respect and acceptance,” Dusing said in a statement.

Dusing also expressed concern that such a rule could impinge on the rights of the Christian community as it “dichotomises and segregates” their right to profess and practise their faith on the basis of geographical location.

“It is one of the most ridiculous and unscrupulous acts. It has gone out of control and Umno is now trying to cover up,” said PAS leader Nizar Jamaluddin. “But instead of coming out with a good and sincere solution, the Umno government says East Malaysia can use Allah but West Malaysia cannot. Is it trying to divide the country now?”

Harakahdaily.net/-

Kenapa polis perlu daftar Mykad?

5 Safar 1431H
Hamba Allah

Suka saya merujuk kepada berita akhbar saudara yang bertajuk “Anggota polis diarah buat kad pengenalan awam”

Untuk makluman saudara perkara ini adalah benar. Malah bukan saja di kontinjen Perak tetapi seluruh Malaysia. Namun tujuan utama adalah di atas sebab-sebab berikut:-

Seperti mana yang kita semua maklum..kerajaan akan melaksanakan peraturan baru mulai 1 Mei 2010. Rakyat Malaysia yang berkelayakan menikmati/membeli minyak subsidi perlu menunjukkan Mykad. Oleh kerana pegawai dan anggota-anggota polis tidak mempunyai Mykad maka diarahkan lah semua pegawai dan anggota untuk membuat mMykad bagi tujuan tersebut.

Saya tidak tahu lah jika saudara berfikir sebaliknya. Seandainya anggota-anggota polis tidak mempunyai Mykad bagaimana mereka hendak beli minyak subsidi ?

Semuga dengan penjelasan ini pihak saudara faham mengapa anggota-anggota polis diarahkan untuk buat kad pengenalan awam.

Sekian ...

Wassallam..
Hamba Allah...

Harakahdaily.net/-

Perahu terbalik: PAS ucap takziah

5 Safar 1431H

KUALA LUMPUR, 18 Jan: Parti Islam SeMalaysia (PAS) mengucapkan takziah kepada keluarga mangsa perahu naga yang terbalik di Pulau Pinang pada hari Ahad, 17 Januari baru-baru ini.

Demikian kata Ketua Penerangan PAS, Ustaz Idris Ahmad dalam satu kenyataan beliau hari ini.

Insiden malang ini menyebabkan negara kehilangan enam warganegara muda melibatkan seorang guru berusia 20 tahun, Chin Ai Fang dan lima pelajar dari Sekolah Tinggi Chung Ling, Air Itam-Jason Ch’ng, Chin Aik Siang, Cheah Zi Jun, Koh Yizhiang dan Brandon Yeoh. Daripada 18 orang yang menaiki perahu naga tersebut, hanya 12 orang sahaja yang dapat diselamatkan.

Pastinya tragedi ini akan memberikan kesan yang mendalam kepada keluarga mangsa dan pelajar-pelajar lain, katanya.

Bagi beliau, insiden ini boleh dianggap kecuaian yang terburuk melibatkan pelajar sekolah selepas tragedi jambatan gantung yang runtuh di Kuala Dipang pada 26 Oktober tahun lalu.

"PAS mahu punca tragedi ini disiasat dan meminta Kementerian Pelajaran serta pihak sekolah bertanggungjawab sepenuhnya termasuk memberikan pampasan kepada keluarga mangsa kerana gagal mematuhi langkah-langkah keselamatan yang sewajarnya," katanya.

Penggunaan jaket keselamatan adalah perkara wajib bagi aktiviti sukan khususnya yang melibatkan kawasan laut dan sungai. Maka adalah tidak wajar, pihak sekolah memandang remeh perkara ini hingga menyebabkan enam nyawa terkorban, katanya.

PAS, katanya, berharap agar pihak Kementerian mengambil iktibar dan dapat memastikan setiap sekolah dinegara ini mengambil langkah-langkah pencegahan dan keselamatan yang sewajarnya sebelum membawa mana-mana pelajar mereka menyertai aktiviti didalam atau diluar Sekolah.

"Penggunaan surat pelepasan tanggungjawab pada masa kini dilihat sudah tidak releven kerana pihak sekolah wajar bertanggungjawab termasuk memberikan jaminan insurans terhadap sebarang insiden yang berlaku sepanjang aktiviti dijalankan," katanya.

Menurut Idris, adalah menjadi tanggungjawab pihak Sekolah untuk memastikan setiap pelajar mereka dapat kembali dengan selamat ke pangkuan Keluarga masing-masing selepas menyertai aktiviti-aktiviti yang dianjurkan.


Harakahdaily.net/-

Kenyataan Shafie Apdal berniat jahat, mengelirukan

5 Safar 1431H

ALOR SETAR, 19 Jan: Pejabat Menteri Besar Kedah menyifatkan kenyataan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal yang menyebut tiada sebarang pembangunan di negeri ini bersifat provokasi, berniat jahat serta mengelirukan rakyat.

Setiausaha Akhbar Menteri Besar Kedah, Mohd Helmi Mohd Khalid berkata, ucapan menteri itu yang dibacakan oleh timbalannya, Datuk Hassan Malek yang menyebut bahawa tiada sebarang pembangunan serta dasar Kedah Sejahtera Nikmat Untuk Semua hanyalah retorik dan Kerajaan Kedah hanya mampu menyambung apa yang telah diasaskan oleh BN sebelum ini adalah amat melucukan, geli hati dan lawak.

Dalam kenyataan kepada Harakahdaily, hari ini, Mohd Helmi berkata, selayaknya teks ucapan itu hanya dibaca oleh seorang pemimpin Umno peringkat cawangan dan bukannya dibaca atas sifat mewakili seorang menteri dalam satu majlis yang sebegitu besar ertinya bagi pembangunan ekonomi Melayu.

Berikut ialah kenyataan penuh Mohd Helmi.

Terlebih dahulu saya mengucapkan syabas dan terima kasih kepada pihak media yang sudi menyiarkan kenyataan Datuk Seri Mohd Shafie Apdal tersebut.

Kenyataan itu cukup untuk membuktikan bahawa penulis teks ucapan, serta pembacanya yang mewakili Shafie iaitu Timbalan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Hassan Malek langsung tidak mengetahui perkembangan yang berlaku di Negeri Kedah Darul Aman.

Teks ucapan itu juga lebih kepada bersifat provokasi, berniat jahat serta mengelirukan pandangan rakyat kepada Kerajaan Negeri Kedah Darul Aman serta tidak merujuk mana-mana asas serta tidak berfakta.

Selayaknya teks ucapan itu hanya dibaca oleh seorang pemimpin Umno peringkat cawangan dan bukannya di baca atas sifat mewakili seorang menteri dalam satu majlis yang sebegitu besar ertinya bagi pembangunan ekonomi Melayu – saya berkata demikian berpandukan isi ucapan yang langsung tidak berkualiti dan tidak berpijak di bumi yang nyata.

Ucapan itu juga sekaligus menafikan titah KeBawah Duli Yang Maha Mulia Tuanku Sultan Kedah sempena Hari Keputeraan baginda pada 17 Januari lalu antara lain menitahkan bahawa: “Corak pentadbiran Kerajaan Negeri yang baik di bawah kempimpinan Menteri Besar, Dato’ Seri Ustaz Azizan Abdul Razak dengan meningkatkan kualiti hidup rakyat khususnya golongan berpendapatan rendah tanpa mengira kaum amat dipuji”.

Dalam ucapan yang dibaca oleh Hassan itu menyebut bahawa tiada sebarang pembangunan serta dasar Kedah Sejahtera Nikmat Untuk Semua hanyalah retorik dan Kerajaan Kedah hanya mampu menyambung apa yang telah diasaskan oleh BN sebelum ini.

Ia amat melucukan, geli hati dan lawak.

Saya langsung tidak berhajat untuk membariskan satu persatu perancangan yang dalam pelaksanaan oleh Kerajaan Kedah.

Buat pertama kali dalam sejarah Negeri Kedah, pada tahun 2009, sebanyak 11 GLC berjaya memberi sumbangan sejumlah RM30 juta kepada kerajaan negeri.

Laporan Audit Negara tahun lalu bagi Negeri Kedah dengan jelas menyebut bahawa peningkatan hasil sebanyak 205% dalam kutipan hasil balak, kadar kemiskinan pula dicatatkan menurun dan pertumbuhan KDNK hanya kurang 0.02% kenaikannya jika dibandingkan dengan KDNK Negara (KDNK Kedah 4.6%)

Pembinaan kampus tetap Kolej Universiti Insaniah di Kuala Ketil dengan harga sekitar RM380 juta dengan memperkenalkan pengajian di bidang profesional termasuk bidang perubatan atau pembinaan kilang yang bakal menjadi hub kepada hasil tanaman seperti nanas, mempelam serta rambutan yang menjadi lambakan tanpa hasil sejak zaman sebelum merdeka di kalangan rakyat, rasanya cukup memadai bagi menjawab tohmahan dan ucapan dendam kesumat oleh menteri berkenaan.

Itu belum mengambil kira pembinaan rumah kos rendah di Baling dan Kubang Pasu yang bakal dibina, yang kesemuanya dibina berpandukan kemampuan rakyat, bagi menggantikan pembinaan projek perumahan berpandukan kemampuan para pemaju seperti yang diamalkan oleh rakan-rakan Shafie ketika menerajui pentadbiran BN di Kedah.

Menteri Besar senantiasa menyahut saranan Kerajaan Pusat serta memberi kerjasama yang amat baik bagi kepentingan rakyat, tetapi apabila Shafie mula mengungkit-ungkit bahawa hanya BN yang membantu rakyat, saya musykil bahawa Naib Presiden Umno ini seolah-olah mahu meruntuhkan jambatan perpaduan serta kersama erat yang terbina antara Presidennya sendiri, YAB. Dato’ Seri Najib Tun Razak bersama Dato’ Seri Ustaz Azizan bagi kepentingan dan masa depan rakyat seluruhnya.

Bagi saya, ‘serangan’ ini adalah idea terkini pihak Umno dan BN Kedah untuk memburukkan imej baik pimpinan Ustaz Azizan yang semakin disenangi rakyat, selepas usaha Umno dan BN selama ini memfitnah melalui laman blog dan sebagainya tidak berhasil.

Saya tekankan bahawa ucapan tersebut telah menafikan titah ucapan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Tuanku Sultan Kedah serta Laporan Audit Negara 2008 selain berniat jahat memburukkan imej baik Kerajaan Kedah di bawah pimpinan Ustaz Azizan Abdul Razak.

Marilah sama-sama kita renungi antara ucapan awal Ustaz Azizan ketika diberi amanah menerajui Kerajaan Negeri Kedah dua tahun yang lalu: “Kedah kita punya, saya anak Kedah dan tuan-tuan, puan-puan juga anak Kedah, kita sama-sama sayangkan negeri Kedah, adalah menjadi tanggungjawab saya dan semua dari kita untuk sama-sama membangunkan Kedah yang kita cintai ini, kita bina semula Kedah, Kedah Sejahtera, Nikmat Untuk Semua.”

Harakahdaily.net/-

PAS tidak perlu ‘rasuah politik’

5 Safar 1431H
Abdul Aziz Mustafa

KUALA LUMPUR, 19 Jan: PAS tidak perlu rasuah termasuk politik untuk membiayai aktivitinya selagi semangat pengorbanan para pemimpin dan ahli masih menjadi aset parti, kata Ahli Jawatankuasa Kerjanya, Haji Mohamad Sabu.

Mengulas pendedahan Presiden Transparency International Malaysia (TI-M), Datuk Paul Low bahawa rasuah politik adalah ibu segala rasuah di negara ini, beliau berkata, segala usaha perlu dilakukan untuk mempertahan dan melindungi PAS dari rasuah politik seperti itu.

Dalam kenyataannya semalam, Low berkata, ketiadaan ketelusan dan akauntabiliti mengenai sumber pembiayaan politik mengakibatkan penyalahgunaan sistem politik yang melemahkan proses demokrasi pilihan raya.

Ketika menolak rasuah politik sedemikian, Mohamad menekankan bahawa PAS selama ini hidup dengan semangat pengorbanan para pemimpin dan ahli-ahlinya.

"Kita menjatuhkan pemerintahan Barisan Nasional (BN) di Kelantan pada tahun 1990 dengan semangat perjuangan dan pengorbanan para pemimpin dan ahli-ahli PAS dan Semangat 46. PAS tidak menerima apa jua pembiayaan politik dari mana-mana tauke atau peniaga berkepentingan.

"Begitu juga ketika PAS bersama-sama rakan-rakan dalam Pakatan Rakyat (PR) mengulangi sejarah menjatuhkan pemerintahan BN di Kedah, Pulau Pinang, Perak dan Selangor dalam pilihan raya umum 2008 lalu.

"Saya sendiri bertanding di kawasan Nilam Puri di Kelantan pada tahun 1990 berbekalkan wang RM70 sahaja dan Allah membantu kemenangan kita kerana semangat pengorbanan ahli-ahli dan penyokong kita," katanya.

Malah, kata Mohamad, PAS membina kompleks Markas Tarbiyyah PAS Pusat di Taman Melewar dan markas-markasnya yang lain di seluruh negara dengan hasil pengorbanan dan titik peluh ahli-ahli dan penyokongnya sendiri.

"Sejarah tersebut membuktikan bahawa kita boleh hidup dan bergerak dengan hasil pengorbanan dan titik peluh kita sendiri.

"Kita bina markas-markas PAS. Kita tidak bina tugu rasuah," katanya sambil merujuk tuduhan penulis buku "Malaysian Maverick: Mahathir Mohamad in Turbulent Times" bahawa ibu pejabat Umno - Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) - dibiayai sebahagiannya oleh para pembayar cukai.

Mohamad menegaskan, lebih baik menadah kopiah memohon derma dari ahli-ahli dan penyokong PAS dari mengemis rasuah serta menjatuhkan maruah parti kepada tauke-tauke dan peniaga-peniaga berkepentingan sehingga akhirnya menyebabkan peluang dan keuntungan beredar kepada orang yang sama."Saya penuh yakin ahli-ahli dan para penyokong PAS memandang jijik dan memerangi mana-mana pemimpin politik yang tiba-tiba hidup kaya raya dengan sumber-sumber yang meragukan.

"Saya juga yakin PAS boleh mempertahankan kemenangannya serta menambahkan kerusi dalam pilihan raya akan datang tanpa menjual maruah kepada mana-mana tauke dan peniaga berkepentingan," katanya.

Ketika mengulas cadangan menggubal Akta Parti Politik bagi membendung gejala rasuah di kalangan ahli politik di negara ini, Low berkata, rasuah sedemikian seringkali menjadi punca penyalahgunaan kuasa di dalam kerajaan.

Mohamad bagaimanapun tidak percaya akta sedemikian akan digunakan terhadap Umno dan BN selagi parti tersebut masih berkuasa.

"Boleh jadi digunakan terhadap orang-orang Umno dan BN, tetapi hanya ke atas mereka yang tidak disenangi dan hendak dibuang oleh pemimpin yang menguasai parti tersebut dan kerajaan yang dikuasainya," kata beliau.

Harakahdaily.net/-