20 April 2010

Isu Zaid kaki botol: Umno dedah tembelang sendiri


5 Jamadil Awal 1431H.
msomelayu.blogspot.com

HISHAMUDDIN Husein menafikan Umno yang menimbulkan isu Zaid Ibrahim sebagai kaki bolol. Beliau meminta agar jangan dikaitkan dengan Umno. Perkara itu menurutnya didedahkan oleh blog.

Kata beliau Umno juga tidak akan layan permintaan Mohd Azmin Ali agar membuktikan tuduhan itu. Hishmuddin beralasan, untuk apa Umno membuktikannya, kerana yang timbul itu adalah blog.

Betulkah isu itu bukan dari Umno? Hishamuddin hendak mengelak dalam soal ini kenapa? Apakah beliau takut isu arak itu akan terpalit ke mukanya sendiri. Bimbang selepas ini akan keluar pula gambar para pemimpin Umno sedang menongok arah bersama perempuan?

Hishamuddin tidak boleh cuba membersihkan Umno dari memainkan isu itu. Kalau dibuka blog pro UBN berderek cerita Zaid minum arak. Ada setengah blog mempamerkan gambar Zaid sedang pegang gelas. (Gelas ini pun boleh dinafikan sama ada Zaid pegang gelas jus apel macam Dr Mahathir pegang suatu masa dulu atau memang gelas arak).

Sebuah akhbar dikenali sebagai akhbat penjilat buntut Umno secarareverst psiokologis turut memainkan isu itu bila mana membesarkan perminatan Azmin agar membuktikan yang Zaid minum arak.

Mereka yang mempelajari ilmu propanda dan psywar sangat faham apa yang diketengahkan akhabr berkenaan. Ia bertujuan memberi tahu dunia bahawa calon PKR itu seorang kaki arak.

Saya tidak mahu menafikan kalau Zaid minum arak. Cuma apa yang perlu diketahui bahawa Zaid adalah bekas ahli Umno. Dunia politik Zaid sebelum ini bukan dalam DAP atau Pas, tetapi Umno. Malahan Zaid pernah menjadi ahli parlimen Umno dan menjadi ketua bahagian Umno Kota Bharu. Kalau hendak dikira apa kisahnya dengan arak bukankah lesen penjualan arak dibenarkan oleh Umno? Bukan itu saja anak bekas Perdana Menteri itu ada melabur dalam syarikat arak.

Bila disebut Umno, di dalam parti itu semua ada. Semua bentuk maksiat dan jenayah ada di dalam parti kebangsaan itu. Bukan saja arak, rasuah, maksiat, jenayah pun ada. Banyak pemimpin Umno yang terlibat dengan perjudian dan melakukan rasuah. Orang politik yang banyak kena tangkap dalam kes rasuah adalah dari kalangan pemimpin Umno.

Pemimpin Umno bukan saja setakat minum arak, yang merogol anak murid sekolah, melarikan anak raja ataupun berkahwin dengan isteri orang sebelum edah cerai habis pun ada. Bahkan yang membunuh dan terbunuhpun adalah ahli dan pemimpin Umno. Begitu juga yang rasuah, alias politik wang, ianya berlaku dalam Umno. Ali Rutam, Tajuddin Rahman dan ramai lagi digantung jawatan atau ahli kerana rasuah. Malahan Khairy Jamaluddin yang menang ketua pemuda dan dibenci Mahathir sampai kini juga dikaitkan dengan rasuah dalam pemilihan.

Jadi apa nak dihairankan dengan dunia dan budaya Zaid sebelum ini yang dihalalkan oleh parti berkenaan. Zaid dikatakan minum arak bukan hari ini. Tetapi lama sebelum ini. Semasa dalam Umno Zaid sudah pun dikatakan minum arak. Dia sudah dituduh sebagai peminum tegar. Kenapa waktu itu Umno tidak mengambil apa-apa tindakan?

Jawabnya mudah saja, sebab Umno menghalalkan arak. Dan kalau Umno nak buang pemimpinnya yang minum arak mungkin yang tinggal hanya beberapa kerat saja. Di kalangan pemimpin tertinggi Umno hari ini yang dikira bersih dan agak berbau dengan air zam-zam dan setanggi Kaabah ialah Ahmad Zahid Hamid. Sementara yang lain menakutkan kalau hendak didedahkan. Ada setengah pemimpin ada tanda karat di pipi kanan, karat itu menurut ahli perubatan kerana beliau ada mengamalkan penggunaan benda haram. Sebab itu beberapa kali karat itu cuba dibuat melalui proses rawatan dan treatment tetapi tidak berhasil.

Jadi arak adalah isu yang paling kecil dalam juzuk-juzuk kejahatan di dalam Umno. Tetapi kenapa isu ini menjadi penting disebabkan Zaid tidak lagi bersama Umno. Mungkin kalau Zaid masih bersama Umno parti itu tidak mempedulikannya.

Tetapi apakah isu peribadi itu sesuatu yang penting untuk diperkatakan dalam kontkes pilihan raya di Hulu Selangor hari ini. Apakah ia menjadi isu ampuh dalam meraih undi. Kita tahu kenapa Umno menimbulkan itu kerana ingin meraih simpati undi Melayu. Ada unsur-unsur Islam dalam soal ini. Tetapi Umno terlupa bahawa calonnya bukan Melayu dan bukan beragama Islam. Jadi apakah relevannya isu Zaid minum arak itu ditimbulkan. Apakah dari segi sejarah kemanusiaan dan fitrah agamanya Kamalananthan lebih suci dari Zaid?

Dari sudut Melayu dan Islam pengundi akan dapat menilai siapa yang lebih hampir dengan masjid atau syurga berbanding Zaid dengan Kalamananthan. Hukum adat boleh menghukumkannya. Malahan kalau mengikut keharusan hukum Islam dalam memilih pemimpin ini ternyata Zaid perlu didahulu dan diutamakan dari yang lain malah beliau patut diistyharkan menang tidak bertanding.

Tetapi kita telah menerima dasar persatuan dan perpaduan kaum. Soal agama dan bangsa tidak menjadi masalah. Untuk diangkat sebagai pemimpin ialah tokoh yang berwibawa, berpengalaman dan ada iltizam untuk membela rakyat miskin. Itu yang penting. Bukannya berdasarkan merit kaum dan agama.

Ada orang mempertikaikan kenapa Pas sokong Zaid. Bukan saja orang luar tetapi ahli Pas ada juga yang sesat akal mempersoalkannya. Mungkin ahli Pas yang menerima sebatang dua rokom dari Umno semasa sembenag di kedai kopi yang mempertikikannya. Kalau ahli Pas yang faham masalahat politik dan akur kepada pemimpin mereka tidak akan mempersoalkan pencalonan Zaid.

Seperti mana kata Abdul Hadi Awang, Zaid sudah berubah dan Pas menerima perubahan itu. Islam bukan saja membuka pintu kepada peminum khamar, tetapi kepada pembunuh juga Islam sedia memaafinya. Sejerah menunjukkan bagaimana Islam menerima taubat Ymar Khattab dan ribuan kufar lain yang memusuhi Islam sebelum itu. Itulah kebesaran Allah dan kehebatan Islam. Apa lagi dalam kes Zaid ini beliau sendiri mengakui kesalahannya secara jujur dan beliau juga sudah bertaubat. Apakah kelebihan dan alasan Pas untuk tidak menerima Zaid?

Sebenarnya tidak hairan kalau Pas menerima Zaid dengan senang sebagai sahabat dan didokong sepenuhnya dalam pilihan raya ini. Itulah politik Pas dan itulah siasah syariah yang menjadi keutamaan Pas. Pas tidak bermusuh dengan sesiapa dan sedia menerima sesiapa saja yang berniat baik. Bukan saja Zaid, tetapi kalau Umno ingin berbaik dengannya dengan ikhlas dan tidak memasang jerat dalam poket Pas sedia menerimanya. Kenapa Pas liat untuk menerima Umno kerana parti itu tidak menunjukkan keikhlasan mereka untuk berkerjasama dengan Pas.

Tengok apa yang berlaku di Kelantan. Royalti minyak yang menjadi hak Pas terang-terang cuba diseleweng dan dinafikan.

Tidak lama dulu Pas menerima seorang ynag mengutuk dan menghemtam Pas siang dan malam. Malahan orang ini mencaci Tok Guru Nik Aziz sebagai kera dan beruk. Ulama kepala hotak dan sejuta maki hamun. Apabila orang ini dibuang oleh parti yang diagungnya, dia datang berlutut dan menyinding kepada Pas. Pas bukan saja sedia menerima taubat nasuha orang ini tetapi diberikan pelamin dan lambang untuk bertanding dalam pilihan raya. Pas menganggap orang ini sebagai jahil murakab maka Pas perlu memberi peluang untuk dia insaf.

Pas tidak mengenang dosa dan perbuatan jahat orang ini. Pas menerima dengan hati lapang dengan mendoakan Allah memberi taufik dan hidayah kepadanya. Namun kerana asal usul orang ini keturunan Abu Lahab dan Abu Jahal akhirnya dia mencelakakan dirinya dengan terus memusuhi Pas semula. Perangai orang ini lebih buruk daripada seekor anjing yang terjempit dan pernah diberikan bantuan!

Jadi kalau Zaid sudah taubat, tidak menjadi kesalahan untuk Pas dan seluruh orang Melayu menerima Zaid. Mudah-mudahan dengan menerima Zaid yang ikhlas dan jujur, Allah akan memberi pahala kepada setiap yang mendokongnya. Kemenangan bukan segala-galanya tetapi keinsafan dan kesedaran itu lebih bermakna dan bererti. Kepada saya Zaid menunjukkan kesedarannya untuk mencari keredhaan Allah dan kita harus merasa bahagia dengannya.

Azizan: Bubar DUN jika ramai ADUN keluar parti

5 Jamadil Awal 1431H.


Menteri Besar Kedah Datuk Seri Azizan Abdul Razak berkata beliau tidak khuatir jika masih ada Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) daripada pakatan pembangkang bertindak keluar parti sehingga menumbangkan kerajaan negeri pimpinan PAS itu.

Sebaliknya beliau telah bersedia menghadapi segala kemungkinan termasuk membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) jika ianya benar-benar berlaku.

"Saya dengar macam-macam cerita sehingga sudah ada di antara Adun Umno yang bercakap siapa bakal menteri besar, tetapi saya langsung tidak khuatir, kerana jika ini (lompat parti) benar-benar berlaku, saya akan bubar DUN dan kita pulang semula kepada rakyat untuk menjadi hakim," katanya kepada Bernama hari ini.

Azizan diminta mengulas desas-desus yang semakin kuat kedengaran bahawa beberapa lagi wakil rakyat pakatan pembangkang di Kedah akan keluar parti sehingga menyebabkan kerajaan negeri hilang majoriti.

Sehingga kini kerajaan yang dipimpin pakatan pembangkang itu sudah kehilangan dua wakil rakyatnya apabila dua Adun daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR) iaitu Mohammad Radzhi Salleh (Lunas) dan Tan Wei Shu (Bakar Arang) bertindak keluar parti.

Kedua-duanya mengisytiharkan diri sebagai wakil Bebas.

Kerajaan Kedah kini menguasai 20 daripada 36 kerusi DUN. Daripada jumlah itu PAS menguasai 16 kerusi, PKR (3 kerusi) dan DAP satu kerusi.

Barisan Nasional mempunyai 14 kerusi termasuk Kota Siputeh yang masih berada pada peringkat Mahkamah Rayuan selepas Speaker DUN Datuk Dr Abdul Isa Ismail tidak mengiktiraf Datuk Abu Hasan Sarif sebagai wakil rakyat kawasan itu.

Mahkamah Tinggi sebelum itu memutuskan DUN Kota Siputeh sebagai kosong berdasarkan Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Kedah selepas Abu Hasan didapati gagal menghadiri sidang DUN sebanyak dua kali berturut-turut.

- Bernama

Halili umum keluar PKR masuk Umno

4 Jamadil Awal 1431H.

Bendahari PKR Hulu Selangor, Dr Halili Rahmat (gambar) hari ini mengumumkan keluar daripada PKR dan menyertai Umno dalam sidang akhbar dengan ditemani bekas setiausaha agung PKR, Salehuddin Hashim.

Dr Halili Rahmat (gambar) merupakan seorang pakar bedah saraf dan rapat dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim kerana pernah menjadi doktor peribadi ketua umum PKR itu.

Sebelum ini, beliau disebut-sebut antara yang disenaraikan untuk bertanding mewakili PKR dalam pilihan raya kecil parlimen Hulu Selangor.

Bagaimanapun beliau tidak terpilih dan penyelaras Pakatan Rakyat, Datuk Zaid Ibrahim dipilih untuk bertanding dalam pilihan raya kecil tersebut.

Anak kelahiran Ulu Yam, Dr Halili pernah dua kali bertanding dalam pilihan raya umum sebelum ini pada 1999 (Hulu Selangor) dan 2004 (DUN Batang Kali), tetapi tewas kedua-duanya.

Sidang DUN Pulau Pinang ditangguh

4 Jamadil Awal 1431H.

Perasmian persidangan Dewan Undangan Negeri yang dijadual hari ini terpaksa ditangguh kerana Yang Dipertua Negeri Tun Abdul Rahman Abbas sakit dan dimasukkan ke Hospital Pulau Pinang.

Speaker Dewan Undangan Negeri Datuk Abdul Halim Hussain berkata Abdul Rahman, 72, dimasukkan ke hospital itu semalam dan menerima rawatan untuk penyakit berkaitan paru-paru.

Katanya disebabkan keuzuran Yang Dipertua Negeri itu persidangan itu ditangguhkan ke satu tarikh yang akan dimaklumkan kelak.

Abdul Halim berkata tarikh akhir dewan itu harus bersidang bagi penggal ini adalah sehingga 5 Jun ini.

Menurut laporan hospital, Abdul Rahman dijangka pulih dalam tempoh seminggu hingga dua minggu selepas menerima rawatan.

- Bernama

Hulu S'gor: Chandran tarik diri

4 Jamadil Awal 1431H


Ahli perniagaan, V S Chandran telah menarik diri daripada bertanding dalam pilihan raya kecil parlimen Hulu Selangor.

Berikutan itu, pilihan raya kecil itu pada 25 April ini, akan menyaksikan pertandingan tiga penjuru.

Mereka ialah calon BN P Kamalanathan, Datuk Zaid Ibrahim (PKR) dan seorang calon bebas, Johan Mohd Diah.

1,200 ahli MIC yang bubar parti diajak sokong Zaid

4 jamadil Awal 1431H.
Dzulfikar Mashoor

HULU SELANGOR, 19 April: Firdaus Jaafar, Pengarah Jabatan Pilihanraya Pemuda PAS Pusat merayu kepada lebih 1,200 belia berbangsa India dari keempat-empat cawangan MIC Hulu Selangor yang baru dibuarkan di Hulu Selangor sejak Sabtu lalu supaya memberi undi protes kepada calon Pakatan Rakyat Datuk Zaid Ibrahim.

Menurut beliau, mereka yang terbabit sewajarnya menyokong Zaid dan Pakatan Rakyat kerana parti-parti yang menganggotai Pakatan Rakyat tidak mengamalkan politik perkauman yang nyata menindas kaum-kaum minoriti di tanah air.

"Penyertaan lebih kurang 1,200 pengundi, khususnya dari kalangan belia di keempat-empat cawangan MIC (iaitu) Batang Kali, Taman Wawasan, Ladang Hulu Tamu dan Ulian Baru sebenarnya tidak merugikan masyarakat India di Malaysia (dan) di Hulu Selangor."

"Undi Datuk Zaid bermakna undi protes (pada) politik perkauman (serta) politik penindasan ke atas kaum minoriti (seperti kaum India) di Malaysia," " jelas beliau ketika dihubungi Harakakahdaily petang tadi.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Jerai berkata, amalan politik perkauman melampau yang diamalkan oleh segelintir pemimpin tertinggi Umno sebenarnya tidak sesuai dengan masyarakat minoriti India.

Ditambah dengan penolakan Timbalan Presiden MIC G. Palanivel sebagai calon tunggal untuk mewakili BN di P94, menurut Firdaus, ketetapan tersebut menunjukkan bahawa Umno tidak menghargai keberadaan kaum India dalam menentukan konsensus politik dalam BN.

"Timbalan Presiden MIC (Palanivel) sendiri boleh ditolak, P. Kamalanathan adalah calon pilihan Najib, apa lagi toleransi yang Umno ada untuk konsesus bersama MIC dan masyarakat minoriti India seperti di Hulu Selangor," beliau menambah.

Satu sumber memberitahu, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan Datuk Seri S. Sammy Vellu (Presiden MIC) sejak kelmarin dilaporkan sedang memujuk berbelas-belas pemimpin MIC dari 13 cawangan tempatan supaya terus setia menyokong Kamalathan.

Sejak Rabu lepas, dilaporkan lebih 18 Ketua Cawangan MIC mengugut kepemimpinan BN untuk membubarkan cawangan masing-masing sekiranya Palanivel tidak dinamakan sebagai calon.

Ugutan dari akar umbi MIC itu, menurut suatu sumber dalaman MIC sendiri, turut disuarakan oleh Ketua Penerangan MIC Hulu Selangor, Raily Muniandy.

Pun begitu, Sammy sendiri dilihat sedaya upaya menunjukkan bahawa beliau ikhlas merestui calon pilihan Najib, iaitu Kamalanathan, walaupun beliau sebelum ini merupakan pemimpin BN paling awal membuat pengumuman bahawa Palanivel sebagai calon MIC di Hulu Selangor.

Harakahdaily/-

Nik Aziz sokong penuh Zaid, akan turun 23 April

4 Jamadil Awal 1431H.
Rizal Tahir

KOTA BHARU, 19 April: Mursyidul Am, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, menyokong penuh calon Pakatan Rakyat dalam pilihan raya kecil Hulu Selangor, Datuk Mohd Zaid Ibrahim dan akan turun ke sana 23 April ini.

Timbalan Pesuruhjaya PAS Kelantan, Datuk Husam Musa, berkata sebaik sahaja dimaklumkan Zaid bakal bertanding di Hulu Selangor, Tuan Guru menelefonnya dari tanah suci memaklumkan sokongan penuhnya terhadap calon Pakatan Rakyat.

Jelas Husam, Tuan Guru memberitahu Zaid akan mendapat sokongan dalam pilihan raya kecil itu nanti memandangkan kelebihan yang ada padanya disamping peka terhadap masaalah rakyat.

“Kerana itu, Tuan Guru akan turun ke Hulu Selangor pada 23 April ini untuk berkempen bagi membantu kemenangan calon Pakatan selepas pulang ke tanah air 21 April ini,”ujarnya.

Beliau berkata demikian kepada media selepas majlis penyerahan kunci rumah kedai Bandar Baru Tunjung, dekat sini pagi tadi.

Sambung Husam lagi, bukan itu sahaja Tuan Guru turut menghubungi Zaid selepas beliau diistiharkan calon Pakatan Rakyat dihari penamaan calon.

“Malah dua hari berikut Tuan Guru sekali lagi menelefon Datuk Zaid untuk memberi semangat dan sokongan,”ujar Husam lagi.

Bagi Husam, Zaid merupakan calon yang paling layak untuk bertanding dalam pilihan raya itu kerana kekuatannya yang tersendiri.

Sambungnya, calon berkenaan secara jelas telah melepaskan jawatannya sebagai Menteri diJabatan Perdana Menteri semata-mata kerana rakyat yang telah diperbodohkan oleh kerajaan BN khususnya dalam masaalah ISA.

Sehubungan itu, beliau turut menyeru bakal pengundi di Hulu Selangor menolak calon BN dalam pilihan raya itu nanti dan sebaliknya menyokong penuh calon Pakatan Rakyat yang akan meneruskan perjuangan mereka.

Harakahdaily/-

KENYATAAN MEDIA : Sambutan Ulangtahun Keputraan Sultan Perak Yang Ke 82 , Semua ADUN Pakatan Rakyat Perak tidak di jemput.


4 Jamadil Awal 1431 H.

Hari ini, 19 April 2010 ialah hari Sambutan Ulangtahun Keputeraan Sultan Perak Yang Ke 82. Dengan itu saya suka untuk mengeluarkan beberapa kenyataan media seperti berikut :-

1. Kami Seluruh Pimpinan dan ADUN Pakatan Rakyat Perak serta seluruh rakyat Perak merafak sembah menjunjung kasih dan ucapan tahniah dan penghargaan sempena Ulangtahun Keputeraan DYMM Sultan Perak , Sultan Azlan Muhibbuddin Shah ibni Al-Marhum Sultan Yussuf Izzuddin Shah Ghafarullahu-lah. Semuga Allah terus memberikan kekuatan, rahmat dan hidayah Nya kepada DYMM untuk terus memayungi rakyat Perak di bawah Pemerintahan Baginda.

2. Suka juga saya jelaskan dan mengesahkan bahawa semua ADUN Pakatan Rakyat Negeri Perak tidak dijemput ke majlis gilang-gemilang sebagai pembuka tirai iaitu sambutan yang diadakan di istana Iskandariah, Kuala Kangsar hari ini.

3. Sesungguhnya sebelum ini kami di jemput untuk hadir dalam acara sambutan tahunan Sempena Keputeraan DYMM Sultan Perak.

4. Adapun kenyataan ini dikeluarkan adalah untuk mengelakkan tohmahan dan anggapan kami sengaja tidak mahu hadir dalam majlis rasmi di Istana iskandariah hari ini.

KENYATAAN MEDIA, Pada 19 April 2010

DRS. KHALIL IDHAM LIM
Sekretariat Pakatan Rakyat Perak.