07 Januari 2009

PRK Kuala Terengganu, tiga calon sah bertanding

KUALA TERENGGANU, 6 Jan : - Proses pencalonan pilihanraya kecil P036 selesai dengan tiga calon disahkan bertanding.

Pakatan Rakyat diwakili oleh calon PAS, Abdul Wahid Endut manakala Barisan Nasional diwakili oleh calon Umno, Dato' Wan Ahmad Farid Wan Salleh.

Seorang lagi merupakan calon bebas iaitu Azharuddin Mamat, seorang ahli perniagaan.

Pengesahan itu telah diumumkan pengurus pilihan raya kecil itu, Mat Razali Kasim kira-kira pukul 11.30 pagi.

PAS mengemukakan dua bantahan terhadap calon BN tetapi ditolak oleh Pegawai SPR. Harakahdaily.

Tiga calon bertanding di KT

Tiga calon akan bertanding dalam pilihanraya kecil Parlimen Kuala Terengganu yang akan diadakan pada 17 Januari depan.

Mereka menyerahkan calon pencalonan di pusat penamaan calon di Stadium Negeri di Jalan Sultan Mahmud.

Seperti yang dijangka, calon calon BN, Datuk Wan Ahmad Farid, calon PAS Mohd Abdul Wahid Endut menyerahkan borang pencalonan masing-masing. Seorang lagi ialah calon bebas, Azharudin Mamat @ Adam.

Pengurus pilihanraya, Datuk Mat Razali Kassim mengumumkan nama-nama calon yang akan bertanding selepas proses bantahan selesai pada jam 11 pagi.Selepas sesi penyerahan borang tamat, empat bantahan telah dikemukakan tetapi kesemua bantahan itu ditolak, kata Mat Razali.

Wan Ahmad Farid tiba sebaik sahaja pusat penamaan calon dibuka pada jam 9 pagi. Beliau diikuti oleh Mohd Abdul Wahid Endut pada kira-kira jam 9.10 pagi.

Manakala Azharudin, seorang ahli perniagaan, pula menyerahkan borang pencalonan pada saat-saat akhir pada jam 9.58 pagi. Tempoh penamaan calon berakhir jam 10 pagi.

Beliau tiba awal di pusat penamaan calon tetapi menghadapi beberapa masalah dengan borang pencalonannya, yang perlu diperbetulkan.

Naib presiden parti Angkatan Keadilan Insan Malaysia, Harun Mohamad - yang sebelum ini menyatakan hasratnya untuk turut bertanding - memutuskan tidak tidak berbuat demikian.

Beliau masuk ke pusat penamaan calon pada kira-kira jam 9.20f pagi tetapi keluar semula dan mengumumkan beliau menarik diri daripada bertanding dalam pilihanraya kecil tersebut.

Proses pencalonan bermula jam 9 pagi dan borang pencalonan diterima sehingga jam 10 pagi, diikuti sejam lagi tempoh bantahan.
Selepas itu, pegawai pengurus pilihanraya akan mengumumkan senarai calon-calon yang layak bertanding, biasanya pada jam 12 tengahari.

Selepas itu, parti-parti yang bertanding akan memulakan kempen masinhg-masing.

Pengundian akan diadakan selepas 11 hari berkempen. Pilihanraya kecil ini diadakan ekoran kematian penyandangnya, Datuk Razali Ismail dari BN pada 28 November lalu.

Seramai 80,229 pemilih layak mengundi dalam pilihanraya kecil ini. malaysiakini.

Tadika KEMAS : Fitnah Zahid dinafikan.


IPOH, 5 Dis :- Kerajaan Negeri Perak menafikan sekeras-keras dan menekan dengan setegasnya bahawa ada arahan supaya mengunci premis Tadika KEMAS seperti yang di dedah kan oleh Zahid Hamidi sebagaimana yang disiarkan dalam akhbar adakah tidak benar sama sekali.

Kenyataan tersebut terkandung dalam kenyataan akhbar oleh Kerajaan Negeri Perak yang diwakili oleh Dato Ngeh Koo Ham yang mewakili YAB MB yang berada di Terengganu bagi menjawab isu berkaitan yang diadakan di bangunan SUK di sini.

"Tidak ada arahan kepada mana-mana pihak untuk mengunci tadika KEMAS dan saya berharap rakyat tidak keliru dengan kenyataan fitnah itu" tegas Dato Ngeh.


Ust. Zulkifli, Drs.Khalil,Dr. Abdul Rahman,dan Yb. Ngeh.


Beliau juga kesal dengan rekaan cerita dari menteri berkenaan dengan tujuan untuk mengelirukan rakyat jelata semata-mata untuk menang di Kuala Terengganu. Sambil merujuk peranan yang sebenarnya yang patut dimainkan oleh akhbar Melayu, beliau berharap akhbar lebih bertanggungjawab dalam menyiarkan sesuatu berita dan merujuk sumber yang sebenar. Dalam hal ini katanaya rujuklah Urusetia Penerangan Kerajaan Negeri.

Lawatan Drs. Khalil ke Tadika KEMAS diDUN Titi Serong pagi semalam.

Hadir sama dalam sidang akhbar itu ialah Exco Agama ,Hj.Zainuddin Yusuf, Timbalannya , Drs. Khalil Idham Lim, Setiausaha Kerajaan negeri, Dr. Abdul Rahman Hashim, ADUN Selingsing, Hj. Husin Din dan Pengarah Urusetia Kerajaan Negeeri, Ust.Zulkifli Ibrahim.

Dalam kenyataannya Exco Agama menjelaskan memanglah Tadika itu dikunci pada hari cuti dan dibuka pada hari ini . Katanya saluran dalam mengarahkan sesuatu keputusan adalah jelas iaitu bermula dengan keputusan Mesyuarat MMK, sesudah itu Setiausaha Kerajaan Negeri, Pegawai Daerah dan penghulu.

ADUN Titi Serong pula mempersoalkan kenapakan setelah 9 bulan Pakatan Rakyat memerintah Perak baru sekarang isu ini diperkatakan. Beliau juga meyatakan telah melakukan lawatan di Tadika Kemas Parit Buntar dan dibuka seperti biasa.

Sementara itu Ust.Zulkifli Ibrahim melahirkan kekesalan kerana kenyataan fitnah dan bohong itu datang dari seorang yang kononnya bakal pemimpin negara dan baru saja balik dari mengerjakan haji.

YAB. Menteri Besar Perak, Ir. Muhamaad Nizar jamaluddin yang dihubungi di Kuala Terengaanu menegaskan sekali lagi tidak ada arahan dari Kerajaan Negeri seperti yang didakwa Zahid.