07 Januari 2009

Tadika KEMAS : Fitnah Zahid dinafikan.


IPOH, 5 Dis :- Kerajaan Negeri Perak menafikan sekeras-keras dan menekan dengan setegasnya bahawa ada arahan supaya mengunci premis Tadika KEMAS seperti yang di dedah kan oleh Zahid Hamidi sebagaimana yang disiarkan dalam akhbar adakah tidak benar sama sekali.

Kenyataan tersebut terkandung dalam kenyataan akhbar oleh Kerajaan Negeri Perak yang diwakili oleh Dato Ngeh Koo Ham yang mewakili YAB MB yang berada di Terengganu bagi menjawab isu berkaitan yang diadakan di bangunan SUK di sini.

"Tidak ada arahan kepada mana-mana pihak untuk mengunci tadika KEMAS dan saya berharap rakyat tidak keliru dengan kenyataan fitnah itu" tegas Dato Ngeh.


Ust. Zulkifli, Drs.Khalil,Dr. Abdul Rahman,dan Yb. Ngeh.


Beliau juga kesal dengan rekaan cerita dari menteri berkenaan dengan tujuan untuk mengelirukan rakyat jelata semata-mata untuk menang di Kuala Terengganu. Sambil merujuk peranan yang sebenarnya yang patut dimainkan oleh akhbar Melayu, beliau berharap akhbar lebih bertanggungjawab dalam menyiarkan sesuatu berita dan merujuk sumber yang sebenar. Dalam hal ini katanaya rujuklah Urusetia Penerangan Kerajaan Negeri.

Lawatan Drs. Khalil ke Tadika KEMAS diDUN Titi Serong pagi semalam.

Hadir sama dalam sidang akhbar itu ialah Exco Agama ,Hj.Zainuddin Yusuf, Timbalannya , Drs. Khalil Idham Lim, Setiausaha Kerajaan negeri, Dr. Abdul Rahman Hashim, ADUN Selingsing, Hj. Husin Din dan Pengarah Urusetia Kerajaan Negeeri, Ust.Zulkifli Ibrahim.

Dalam kenyataannya Exco Agama menjelaskan memanglah Tadika itu dikunci pada hari cuti dan dibuka pada hari ini . Katanya saluran dalam mengarahkan sesuatu keputusan adalah jelas iaitu bermula dengan keputusan Mesyuarat MMK, sesudah itu Setiausaha Kerajaan Negeri, Pegawai Daerah dan penghulu.

ADUN Titi Serong pula mempersoalkan kenapakan setelah 9 bulan Pakatan Rakyat memerintah Perak baru sekarang isu ini diperkatakan. Beliau juga meyatakan telah melakukan lawatan di Tadika Kemas Parit Buntar dan dibuka seperti biasa.

Sementara itu Ust.Zulkifli Ibrahim melahirkan kekesalan kerana kenyataan fitnah dan bohong itu datang dari seorang yang kononnya bakal pemimpin negara dan baru saja balik dari mengerjakan haji.

YAB. Menteri Besar Perak, Ir. Muhamaad Nizar jamaluddin yang dihubungi di Kuala Terengaanu menegaskan sekali lagi tidak ada arahan dari Kerajaan Negeri seperti yang didakwa Zahid.