12 Februari 2014

Gangguan air Kuala Langat, K'jaan Negeri pantau operasi

12 Rabiul Akhir 1435. [MOD] -

SHAH ALAM: Penduduk sekitar diminta untuk tidak panik berikutan penemuan pencemaran bahan ammonia melebihi 4 ppm di Loji Air Bukit Tampoi.

Exco Belia dan Sukan, Infrastruktur dan Kemudahan Awam Selangor, Dr Ahmad Yunus Hairi, berkata Kerajaan Negeri sudah mengarahkan pihak Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) dan Unit Perancang Ekonomi Negeri (UPEN) untuk menyelenggara operasi pembersihan dengan kadar segera.

Katanya, Syabas juga diminta untuk memaklumkan waktu operasi penghantaran lori-lori tangki air serta tempat berkumpul untuk orang ramai mengambil air.

“Kerajaan Negeri akan sentiasa memantau operasi penghantaran lori tangki air ke kawasan yang terjejas secara serius bagi mengelakkan orang ramai mengalami kesulitan.

Angin kencang, laut bergelora berterusan sehingga Sabtu

12 Rabiul Akhir 1435. [MOD] -
KUALA LUMPUR: Angin kencang dan laut bergelora di kawasan perairan Kelantan, Terengganu, Pahang, Johor Timur, Sabah, Labuan dan Sarawak diramal berterusan sehingga Sabtu ini. 

Jabatan Meteorologi Malaysia dalam kenyataannya hari ini berkata angin kencang timur laut dengan kelajuan 40 hingga 50 kilometer sejam (kmsj) dan ombak setinggi 3.5 meter adalah berbahaya kepada bot-bot kecil, rekreasi laut dan sukan laut. Angin kencang timur laut kategori pertama yang melanda kawasan perairan Samui, Tioman, Condore, Bunguran, Reef South, Reef North, Layang-Layang, Palawan dan Sulu juga dijangka berterusan sehingga Sabtu ini.

77 maut, seorang terselamat pesawat tentera Algeria terhempas

12 Rabiul Akhir 1435. [MOD] -

ALGIERS: Sebuah pesawat pengangkut tentera Algeria terhempas di kawasan pergunungan di timur negara itu, hari ini mengorbankan 77 orang dengan seorang terselamat. 

Pusat kawalan trafik udara gagal mengesan pesawat daripada radar dan perhubungan radio dengan pesawat C-130 Hercules buatan Amerika Syarikat pada tengah hari sebelum heiekopter dikerah menjalankan operasi mencari. 

Aibnya Najib dakwa Malaysia 'demokrasi terbaik di dunia'

12 Rabiul Akhir 1435. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Sungguh mengaibkan! Dakwaan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak bahawa Malaysia mempunyai ‘demokrasi terbaik di dunia’ tergugat apabila kedudukan kita dalam Indeks Kebebasan Media 2014 adalah paling corot dalam sejarah negara, malah lebih rendah daripada Myanmar, kata Lim Kit Siang.

Menurut Ahli Parlimen Gelang Patah itu dalam satu kenyataan, pada tahun lalu Malaysia telah pun terjerumus ke kedudukan tercorot, iaitu di tangga ke-145 daripada 179 buah negara dalam Indeks Kebebasan Media 2013 – pencapaian terburuk sejak indeks tahunan Reporters Without Borders (RSF) diperkenalkan pada tahun 2002.

Kempen Awal: Anwar tak langgar Akta P'raya - SPR

12 Rabiul Akhir 1435. [MOD] -
KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menjelaskan tindakan Datuk Seri Anwar Ibrahim turun awal ke Kajang sebelum tempoh kempen bermula, tidak melanggar mana-mana undang-undang pilihan raya.

Menurut Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof, ini kerana secara teknikalnya Ketua Umum PKR itu belum sah sebagai calon Pilihan Raya Kecil (PRK) Kajang.

Anwar hadir perbicaraan kes rayuan liwat 2

12 Rabiul Akhir 1435. [MOD] -
KUALA LUMPUR:  Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menghadiri perbicaraan rayuan kes liwat 2 di Mahkamah Rayuan, Istana Kehakiman di Putrajaya, hari ini.

Menurut kenyataan akhbar dikeluarkan Biro Komunikasi PKR, Anwar juga akan menghadiri perbicaraan yang sama esok.
Semalam, Anwar  gagal dalam rayuan terakhirnya untuk menggugurkan Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah daripada mengetuai pasukan pendakwaan dalam rayuan pendakwaan terhadap pembebasan ketua pembangkang itu daripada pertuduhan liwat.