16 Januari 2012

Ikrar Pakatan Rakyat

22 Safar 1433H. [MOD] -

Bahawasanya kami,

Dengan menginsafi bahawa asas keadilan dan demokrasi semakin runtuh di bumi Malaysia;

Dan menginsafi bahawa rakyat Malaysia semakin dinafikan hak dan terus menerus dipinggir daripada mengecapi kekayaan negara.

Maka kami, para pendukung Pakatan Rakyat dengan penuh iltizam berikrar akan menjunjung cita-cita murni membina sebuah Malaysia baru yang demokratik, adil dan berkebajikan.

Dengan berteraskan semangat Ketuanan Rakyat, kami berjanji:

Pertama: Akan mempertahankan Perlembagaan Persekutuan dan Dasar-Dasar Bersama Pakatan Rakyat;

Kedua: Akan menumpukan sepenuh usaha dalam meningkatkan mutu perkhidmatan kepada rakyat;

Ketiga: Akan memperkukuhkan kerjasama di kalangan anggota-anggota parti komponen Pakatan Rakyat;

Keempat: Akan terus memperkasa jati diri dan menghindari segala sogokan yang mendorong ke arah mengkhianati Pakatan Rakyat;

Kelima: Akan tetap menjunjung harapan rakyat ke arah membina sebuah negara yang demokratik, adil dan berkebajikan.

Bahawasanya kami dengan ini berikrar akan tetap setia bersama perjuangan Pakatan Rakyat demi rakyat Malaysia.
-------------------------------------------------
Ikrar dibacakan oleh Penolong Setiausaha Agung PAS, Datuk Takiyudin Hassan di Konvensyen ke 3 Pakatan Rakyat di Alor Setar pada 14 Januari 2012.

Gempa bumi sederhana landa Semenanjung Minahassa di Indonesia

22 Safar 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Gempa bumi sederhana berukuran 5.6 pada skala Richter melanda Semenanjung Minahassa di Indonesia pada jam 4.26 petang tadi.

Menurut kenyataan Jabatan Meteorologi Malaysia hari ini, gempa itu berpusat di 283 kilometer barat daya Manado, Indonesia, dan 763 kilometer tenggara Tawau, Sabah.

Gempa itu tidak membawa ancaman tsunami.

CEO nafi penyalahgunaan kad kredit NFC

22 Safar 1433H. [MOD] -

Wan Shahinur Izran Salleh, ketua pegawai eksekutif Perbadanan Fidlot Kebangsaan (NFC), telah menafikan dakwaan PKR bahawa dia dan keluarga-ahli lain telah menyalahgunakan kad kredit syarikat atas sebab-sebab individu.

Hari ini, pengarah strategi PKR Rafizi Ramli, mendedahkan empat ahli keluarga Menteri Wanita, Keluarga dan Pembangunan Masyarakat Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil membelanjakan RM593,500 pada tahun 2009 dengan kad kredit yang wangnya dari dana NFC.

Menurut Rafizi, empat ahli keluarga yang memegang jawatan pengurusan dalam NFC telah menggunakan kad kredit yang bayarannya dituntut dari NFC bagi perbelanjaan antara RM122,402 dan RM182,525 setiap seorang.

Mereka adalah suami Shahrizat, Datuk Mohammad Salleh Ismail, iaitu pengerusi NFC, anak lelaki mereka yang berusia 31 tahun, Wan Shahinur Izmir (pengarah eksekutif), seorang lagi anak mereka Wan Shahinur Izran yang berusia 27 (ketua pegawai eksekutif) dan anak perempuan mereka Wan Izzanah Fatimah (pengarah) yang berusia 25 tahun.

Keluarga Shahrizat belanja RM600,000 kad kredit NFC

22 Safar 1433H. [MOD] -

Dalam usaha memberi tekanan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak untuk bertanggungjawab terhadap skandal projek ternakan lembu Perbadanan Fidlot Kebangsaan (NFC), PKR hari ini membuat satu lagi pendedahan mengenai dakwaan penyalahgunaan dana NFC.


NONEKali ini, dakwa pengarah strategi PKR Rafizi Ramli, empat ahli keluarga Menteri Wanita, Keluarga dan Pembangunan Masyarakat Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil membelanjakan RM593,500 pada tahun 2009 dengan kad kredit yang wangnya dari dana NFC.

Menurut Rafizi, empat ahli keluarga yang memegang jawatan pengurusan dalam NFC telah menggunakan kad kredit yang bayarannya dituntut dari NFC bagi perbelanjaan antara RM122,402 dan RM182,525 setiap seorang.

Mereka adalah suami Shahrizat, Datuk Mohammad Salleh Ismail, iaitu pengerusi NFC, anak lelaki mereka yang berusia 31 tahun, Wan Shahinur Izmir (pengarah eksekutif), seorang lagi anak mereka Wan Shahinur Izran yang berusia 27 (ketua pegawai eksekutif) dan anak perempuan mereka Wan Izzanah Fatimah (pengarah) yang berusia 25 tahun.

“PKR tidak ada pilihan kecuali terus membongkarkan pelbagai penyelewengan yang ada di dalam rekod kami untuk meningkatkan tekanan politik terhadap Datuk Seri Najib Razak
untuk bertindak dengan telus dan tidak berdolak dalih,” kata Rafizi dalam satu kenyataan hari ini.

azlanMenurutnya, petang esok pada jam 2 petang, aktivis PKR yang diketuai Fariz Musa akan membuat satu lagi laporan di Balai Polis Dang Wangi mengenai perbelanjaan kad kredit oleh keluarga Ketua Wanita Umno itu yang didakwa melampaui batas.

Bagaimanapun, Rafizi tidak mendedahkan butiran perbelanjaan berkenaan.

Mengenai kenyataan Izmir, semalam, bahawa NFC masih menjalankan "perniagaan seperti biasa" walaupun Sabtu lalu kerajaan mengumumkan bahawa aset syarikat berkenaan telah dibekukan sementara menunggu sisatan, Rafizi mempersoalkan sama ada Najib hanya membuat kenyataan kosong tanpa memberikan arahan khusus, atau NFC mengingkari arahan yang dikeluarkan oleh kerajaan.

Katanya, tindakan “membekukan aset NFC” sepatutnya bermakna:

  • Sebarang perbelanjaan selain dari membayar gaji pekerja-pekerja yang bertugas dalam operasi penternakan lembu (seperti yang dimandatkan di dalam perjanjian pembiayaan oleh kerajaan) perlu dibekukan;
  • Pengurusan sedia ada yang terdiri dari kaum keluarga Shahrizat tidak dibenarkan membuat sebarang keputusan bersabit operasi, kewangan, sumber manusia dan keputusan-keputusan penting lain;
  • Sebarang pemindahan wang keluar dari NFC, termasuk pembayaran gaji dan perbelanjaan syarikat-syarikat lain yang dimiliki oleh keluarga Shahrizat perlu dihentikan serta-merta; dan
  • Sebarang keputusan mengenai aset atau struktur syarikat dan pelaburan tidak dibenarkan dibuat bagi mengelakkan pemindahan aset.

Menurut Rafizi, secara lazimnya dalam amalan korporat yang berdasarkan tata kelola yang baik, apabila seseorang disiasat akibat tuduhan pecah amanah, beliau tidak dibenarkan masuk ke pejabat dan digantung serta-merta bagi mengelakkan cubaan menghapuskan bukti.

“PKR mengulangi desakan supaya Najib bertindak lebih berani dengan menggantung penglibatan kaum keluarga Datuk Seri Shahrizat Jalil di dalam operasi NFC dan melantik pentadbir korporat (corporate administrator) untuk mengambil alih pengurusan dengan mandat membongkar semua penyelewengan yang telah berlaku,” katnya lagi.

Sementara itu, Wan Shahinur Izran melalui akaun Twitter miliknya, hari ini menafikan dakwaan PKR bahawa beliau dan anggota keluarganya yang lain menyalah-gunakan kad kredit syarikat untuk tujuan peribadi.

"Perbelanjaan syarikat dibayar melalui kad kredit. Usaha PKR untuk menipu itu cuba memperbodohkan orang ramai,” tulisnya di Twitter berhubung dakwaan yang dibuat Rafizi itu.

"PKR akan sentiasa membuat fitnah dan mengeluarkan kenyataan berbaur hasutan. Ini adalah politik. Kami akan bekerjasama dalam sebarang siasatan.”

Malaysiakini/-

PKR dakwa NFC ingkar arahan Najib

22 Safar 1433H. [MOD] -

SHAH ALAM - Pengarah Strategi PKR Rafizi Ramli berkata, beliau memandang serius kenyataan Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Fidlot Kebangsaan (NFC), Wan Shahinur Izmir Salleh semalam bahawa operasi syarikat itu berjalan seperti biasa walaupun kerajaan mengarahkan agar asetnya dibekukan.

Kata beliau, kenyataan itu menimbulkan persoalan apakah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hanya membuat kenyataan kosong tanpa memberi arahan khusus atau NFC mengingkari arahan kerajaan.

Rafizi menambah, pihaknya mengulangi desakan supaya Najib bertindak lebih berani dengan menggantung penglibatan kaum keluarga Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Jalil dalam operasi NFC dan melantik pentadbir korporat untuk mengambil alih pengurusan dengan mandat membongkar semua penyelewengan yang telah berlaku.

"PKR konsisten mendesak supaya aset NFC dibekukan dan pentadbir korporat dilantik untuk mengambil alih pengurusan NFC dan melakukan audit penuh bagi membongkar kesemua penyelewengan yang telah berlaku," kata beliau dalam satu kenyataan hari ini.

Dalam satu kenyataan semalam, Wan Shahinur Izmir berkata, walaupun aset telah dibekukan, namun operasi NFC berjalan seperti biasa dan bekalan daging lembu akan diteruskan dan semua tempahan turut dipenuhi.

Katanya, bagi meyakinkan para pelanggan, pekerja dan vendor, tiada sebarang gangguan kepada operasi harian.

Sehubungan itu kata Rafizi, sebarang perbelanjaan selain membayar gaji pekerja-pekerja yang bertugas dalam operasi penternakan lembu perlu dibekukan.

Malah katanya, pengurusan sedia ada yang terdiri daripada kaum keluarga Shahrizat tidak wajar dibenarkan membuat sebarang keputusan bersabit operasi, kewangan, sumber manusia dan keputusan-keputusan penting lain.

"Sebarang pemindahan wang keluar dari NFC, termasuk pembayaran gaji dan perbelanjaan syarikat-syarikat lain yang dimiliki oleh keluarga Datuk Seri Shahrizat Jalil perlu dihentikan serta-merta," katanya lagi.

Malah menurut beliau, sebarang keputusan mengenai aset atau struktur syarikat dan pelaburan tidak dibenarkan dibuat bagi mengelakkan pemindahan aset.

"Secara lazimnya dalam amalan korporat yang berdasarkan tata kelola yang baik, apabila seseorang disiasat akibat tuduhan pecah amanah, beliau tidak dibenarkan masuk ke pejabat dan digantung serta-merta bagi mengelakkan cubaan menghapuskan bukti.

"Kenyataan NFC yang menunjukkan kaum keluarga Datuk Seri Shahrizat masih bebas menggunakan wang dan menguruskan operasi NFC membawa risiko besar yang menjejaskan bukti dan rekod kewangan NFC," katanya.

Rafizi juga berkata, sekiranya desakan itu tidak diberi perhatian, PKR tidak ada pilihan kecuali terus membongkar pelbagai penyelewengan lagi untuk meningkatkan tekanan politik terhadap Najib untuk bertindak dengan telus dan tidak berdolak dalih.

Esok, katanya, aktivis PKR akan membuat satu lagi laporan polis mengenai perbelanjaan kad kredit oleh keluarga Sharizat sepanjang tahun 2009, yang didakwanya telah melampaui had.

Sinar Harian

Di mana Khir Toyo, Hasan Ali boleh tubuh parti baru ?

22 Safar 1433H. [MOD] -

KHIR TOYO terus menyepi walaupun hari ini sudah masuk tarikh 16 Januari, ertinya sudah 8 hari daripada 09 Januari iaitu hari keputusan DS Anwar di dalam kes Liwat II. Sebelum ini, mantan MB Selangor tersebut berjanji akan mengumumkan masa depan politiknya selepas 09 Januari iaitu tarikh yang mungkin `simbolik' buat beliau.

Wajah yang di `transformasi'kan sejajar dengan transformasi Najib

Sebelum ini juga, Mahkamah Tinggi telah menjatuhkan hukuman penjara 12 bulan ke atas Khir Toyo di bawah Seksyen 36 (1), Akta Pencegahan Rasuah Malaysia 1997 di atas kesalahan mendapatkan untuk dirinya dan isterinya suatu barangan berharga dengan balasan diketahui tidak mencukupi iaitu dua lot tanah dan sebuah banglo di Seksyen 7, Shah Alam.

Khir Toyo telah membuat rayuan ke atas kes ini. Difahamkan sehingga kini, wartawan telah mula mencari-cari mantan MB Selangor tersebut untuk mengetahui apakah tindakan beliau selepas ini di dalam kerjayanya sebagai ahli politik.

Saya mencadangkan agar beliau menubuhkan parti baru di mana Presidennya adalah Dr Hassan Ali, Timbalannya adalah beliau sendiri dan Ahli-Ahli Jawatankuasa yang lain bolehlah dipilih dari beberapa `ekor katak' yang masih belum bertuan seperti Zahrain, Zul Kulum, Gobalakrishnan dan beberapa orang lagi.

Itu sekadar cadangan saya sahaja. Apapun kita masih ternanti-nanti kenyataan dari Khir Toyo.

WFAUZDIN NS

Sarapan terakhir suami

22 Safar 1433H. [MOD] -

PARIT - “Tak sangka sarapan hari ini (semalam) menjadi santapan terakhirnya,” luah Zabedah Nordin, 67, isteri Abdul Manaf Panjang Kolah, 85, yang rentung akibat kejadian kebakaran rumah di Kampung Layang-Layang Kiri, di sini.

Kejadian kira-kira jam 8.45 pagi itu menyebabkan Abdul Manaf tidak dapat menyelamatkan diri kerana lumpuh sejak dua tahun lalu.

Zabedah berkata, ketika kejadian dia dan anaknya tidak ada di rumah.

Menurutnya, dia keluar ke pasar sehari Layang-Layang Kiri untuk menjual kuih dan nasi lemak manakala anaknya, Abdul Rafar, 36, ke Titi Gantong kerana ada urusan yang perlu diselesaikan.

“Memang setiap hari Ahad saya akan berniaga di pekan sehari ini dan hari lain saya hanya tinggal di rumah menjaga arwah.

“Arwah memang tidak boleh berjalan sejak dua tahun lalu kerana mengalami strok dan terbaring di katil sahaja,” katanya yang tinggal bertiga di rumah berkenaan.

Zabedah yang tenang berhada­­­­pan ­­situasi itu berkata, pagi kejadian dia meninggalkan sarapan untuk suaminya sebelum pergi berniaga.

“Memang setiap pagi saya akan menyediakan sarapan iaitu nasi lemak dan juga kuih-kuih terutamanya kuih cucur badak dan dan karipap kerana itu adalah kuih kegemaran suami.

“Saya tidak menyangka ini adalah sarapan terakhir yang dapat disediakan untuk suami kerana pada pagi kejadian dia tidak menunjukkan sebarang perubahan apa-apa,” katanya yang mempunyai lapan anak.


Jiran lihat kepulan asap

JIRAN mangsa, Roslan Ibrahim, 50, berkata, dia menyedari kejadian itu apabila melihat asap berkepul-kepul di sekitar rumah mangsa.

“Pada masa itu saya menghantar kuih ke pekan sehari kerana mak saya juga berniaga di situ bersama dengan isteri mangsa.

“Apabila melihat asap berkenaan saya mengesyaki sesuatu yang buruk berlaku dan memang betul jangkaan saya apabila ke tempat kejadian api sudah marak membakar rumah,” katanya.

Katanya, dia segera memberitahu isteri arwah dan menelefon bomba serta ambulans untuk mendapatkan bantuan.


Sudah 95 peratus terbakar

SEMENTARA itu, Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Parit, Amir Ahmad berkata, pihak bomba dan penyelamat Parit menerima panggilan pada jam 8.53 pagi dan tiba di tempat kejadian 9.10 pagi.

“Sampai di tempat kejadian, kami mendapati, rumah ini sudah 95 peratus terbakar.

“Daripada maklumat awal yang kami terima ada mangsa seorang lelaki berumur 80-an yang lumpuh di dalam rumah,” katanya.

Katanya, api dapat dikawal lima minit kemudian dengan kekuatan anggota seramai tujuh orang.

“Punca kebakaran dan jumlah kerugian masih lagi disiasat,” katanya.

Sinar Harian

Kapal angkasa Rusia terhempas di Lautan Pasifik

22 Safar 1433H. [MOD] -

MOSCOW - Kapal angkasa Rusia terhempas ke dalam Lautan Pasifik, di luar persisiran pantai Chile, semalam, dua bulan selepas ia dilancarkan.

Serpihan kapal angkasa yang sepatutnnya digunakan untuk mengkaji planet Marikh itu ditemui bertaburan di laut dan lebih banyak pecahan kapal akan memasuki atmosfera Bumi, menurut Pasukan Pertahanan Angkasa Rusia.

Roket milik negara bekas Soviet itu gagal keluar dari orbit Bumi sejak ia dilancarkan, 9 November lalu.

Agensi angkasa Rusia memaklumkan serpihan kapal angkasa seberat 14 tan itu, termasuk 11 tan minyak roket bertoksik dijangka jatuh ke dalam Laut Atlantik antara Brazil dan Afrika Barat.

Kapal angkasa bernilai AS$165 juta (RM520 juta) direka untuk mengambil sampel tanah dari bulan planet Marikh tetapi ia terkandas di orbit dan mula jatuh ke Bumi secara perlahan-lahan akibat tarikan graviti.

SINAR HARIAN/-

Tindakan tahan mahasiswa USM berat sebelah - SMM


22 Safar 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 16 Jan: Tindakan polis menahan seorang mahasiswa Universiti Sains Malaysia (USM) hanya kerana mengecam perdana menteri melalui laman Facebook merupakan satu lagi bentuk intimidasi polis terhadap mahasiswa.

“Selepas peristiwa yang menimpa Bukhairy yang ditahan atas alasan tidak memberi kerjasama dengan polis, Janartana dari USM pula menjadi mangsa intimidasi polis,” kata Pengerusi Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM), Ahmad Syukri Ab Razab.

SMM, katanya melihat sifat agresif polis dalam menahan mahasiswa merupakan signal jelas kepada intimidasi terhadap aktivis mahasiswa yang sejak kebelakangan ini semakin bangkit memperjuangkan hak kebebasan akademik dan autonomi universiti.

Katanya, hanya kerana menggunakan Facebook untuk mengecam Perdana Menteri, mahasiswa USM itu ditangkap tanpa sebarang alasan lain yang kukuh.

Beliau menyifatkan tangkapan berasaskan Facebook itu sama seperti tindakan UPSI yang menggantung Adam Adli dengan hanya menggunakan fakta Google tanpa bukti lain yang lebih kukuh.

“Jikapun benar Fb mahasiswa USM tersebut berbentuk ancaman, namun apakah sesuai tindakan pihak polis dengan terus menangkap sedangkan kecaman itu hanya berbentuk ekspresi terbuka di laman internet.

“Tindakan polis ini juga dilihat sangat berat sebelah jika dibandingkan dengan tindakan polis terhadap individu yang mengancam mahasiswa,” katanya lagi.

Sebagai contoh, katanya individu yang cuba menumbuk Adam Adli dan mukanya dirakam media sehingga ke hari ini masih bebas dan tidak menghadapi sebarang tindakan daripada pihak polis.

Begitu juga, katanya dengan individu yang mencederakan Safwan Anang yang masih bebas sedangkan laporan polis telah lama dibuat.

“Sifat bias ini menguatkan keyakinan SMM bahawa tindakan pihak polis yang semakin agresif terhadap mahasiswa ini merupakan amaran dan intimidasi untuk menakutkan mahasiswa daripada terus memperjuangkan agenda kebebasan akademik,” ujarnya.

Justeru, katanya mahasiswa mngutuk sekeras-kerasnya tangkapan itu dan mengecam sebarang intimidasi pihak polis terhadap mahasiswa.

SMM, ujarnya menggesa agar pihak polis segera membebaskan mahasiswa yang ditahan.

SMM juga, kata beliau mengecam sifat berdiam diri Perdana Menteri yang masih berdiam terhadap isu mahasiswa yang sedang melanda negara.

“Jika benar Perdana Menteri komited dalam melaksanakan transformasi politik, beliau seharusnya menasihati pihak polis agar lebih profesional berhadapan dengan kebangkitan anak muda,” ujarnya.

harakahdaily/-

Malaysia ke-4 dunia bagi pesara asing menetap

22 Safar 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR – Malaysia berada pada kedudukan keempat di dunia bagi golongan pesara warga asing, menetap dan menikmati ‘masa-masa ‘keemasan’ berikutan kos hidup yang rendah di negara ini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Dr. Koh Tsu Koon berkata, pencapaian Malaysia itu adalah berdasarkan kepada laporan International Living Magazine dalam Indeks Persaraan 2012, yang dikeluarkannya baru-baru ini.

Selain itu, beliau berkata, golongan pesara itu juga gemar datang ke Malaysia kerana faktor cuaca yang panas serta masyarakat negara ini yang peramah.

Kosmo

Tok Guru jadi inspirasi konvensyen

22 Safar 1433H. [MOD] -

Ada beberapa kesan penting yang diperoleh dari Konvensyen Ke-3 Pakatan Rakyat di Stadium Sultan Abd Halim, Alor Setar Sabtu lalu, sebuah Konvensyen yang diramalkan terakhir sebelum PRU Ke-13.

Pertama, bertambah kukuhnya kesepakatan dan keazaman bersama parti-parti dalam Pakatan Rakyat untuk membuat perubahan jika diberi kuasa oleh rakyat untuk memerintah Kerajaan Pusat, iaitu membersihkan negara ini dari sampah saraf dan kotoran rasuah, penyelewengan, pemborosan, nepotisme, skandal dan pelbagai lagi.

Hampir 20 orang tokoh besar dan kecil - yang berucap sejak dari pagi hingga ke Rapat Rakyat Perdana di sebelah malam yang dihadiri lebih 50,000 orang, semuanya mengungkapkan nada yang satu untuk terus berjuang di bawah Pakatan Rakyat bagi membina sebuah negara yang harmoni, demokratik, dan menjunjung kebebasan.

Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Haji Nik Abd Aziz Nik Mat yang berucap di sebelah tengah hari dan malam, seperti biasa menjadi tumpuan perhatian malah menjadi inspirasi Konvensyen.

Walaupun uzur tetapi kelantangan suaranya jelas ketika berucap. Ucapannya menjadi pendorong utama peserta Konvensyen untuk meneruskan perjuangan ‘Membersihkan Malaysia’.

Ungkapan dua patah ini menjadi slogan utama di Konvensyen tersebut dan ternyata peserta dari pelbagai kaum itu menjadikannya sebagai asas perjuangan Pakatan.

Tuan Guru sendiri telah menulis perutusan untuk Konvensyen tersebut, mengulangi pengharapannya kepada Pakatan Rakyat seperti yang pernah disampaikannya dua tahun lalu.

Beliau menegaskan kembali bahawa “Perpaduan melalui Pakatan Rakyat telah membuka ruang bagi PAS menyampaikan kebaikan Islam kepada pemimpin dan ahli Pakatan Rakyat yang bukan Islam.

“Malah Umno dilihat jelas mengkhianati perjuangan Islam apabila tidak berubah dengan tindakan memfitnah PAS, misalnya, menuduh PAS menjadi tunggangan DAP dan membuang matlamat negara Islam.”

Beliau berkata, atas sebab tersebut, Umno tidak layak menjadi rakan PAS dan jauh sama sekali untuk dijemput menjadi rakan dalam Pakatan Rakyat.

Tuan Guru menyatakan kekal dengan keyakinannya bahawa kerjasama politik dalam Pakatan Rakyat mempunyai peluang cerah untuk PRU Ke-13 nanti, walaupun disebalik proses pilihan raya yang berjalan sekarang nampaknya paling tidak adil dan penuh dengan pelbagai spekulasi yang mendera dan menekan PAS dan rakan-rakan dalam Pakatan Rakyat.

Beliau berpendapat, sikap kerajaan BN sekarang ini perlu diasak terus dan dipastikan agar menambahbaikkan proses pilihan raya dibuat dalam PRU Ke-13 nanti. Oleh itu, beliau menyeru supaya bangkit menggerakkan Berih 3.0 demi memenuhi pilihan raya yang adil, telus dan bersih.

Tuan Guru akhirnya menyeru semua pendukung PAS meningkatkan kerjasama bersama Pakatan Rakat.

Ada sesuatu yang sangat menarik dalam agenda Konvensyen Pakatan Rakyat tersebut iaitu acara ucapan suara hati nurani rakyat Malaysia yang dimoderatorkan oleh Datuk Johari Abdul.

Pemidatonya, Puan Siti Khadijah dari Felda, Brig Jen (B) Datuk Abd Hadi Abd Khatab, wakil penjawat awam, Tan Sri Simon Sipaun dan Nicholas Mujah dari Sabah dan Sarawak, budayawan Dinsman, ahli akademik, Prof. Dr. Nazari Ismail, dari NGO, Datuk Ambiga Sreenevasan dan wakil pemuda/pelajar, Akram Ikrami.

Ini adalah suara yang jarang kita dengar dan kita mendengar apa yang mereka ungkapkan ialah bahawa mereka sangat memahami dan berkongsi masalah dengan apa yang dihadapi oleh rakyat yang mahukan perubahan.

Juga sangat menarik ialah pembicara dari tokoh ternama dalam sesi perbahaan perwakilan, iaitu dari Dr. Dzulkifly Ahmad mengenai Tawaran Buku Jingga, masalah Felda oleh Suhaimi Said, isu anti monopoli oleh Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, isu Federalisme oleh Anthony Loke dan isu penjawat awam, oleh Datuk Husam Musa.

Pada pendapat saya, Tawaran Buku Jingga ialah sesuatu yang besar yang merupakan janji Pakatan Rakyat jika mencapai kemenangan dalam PRU Ke-13 nanti.

Antara lain ia mengemukakan tawaran mengenai dasar Felda di bawah Pakataan Rakyat, Dasar Anti Monopoli Pakatan Rakyat, Dasar Pengukuhan Federalisme Pakatan Rakyat dan Dasar memperkasa Perkhidmatan Awam pakatan Rakyat.

Semua ini, kepada saya, ialah janji praktikal yang sewajarnya diketengahkan oleh Pakatan kepada rakyat keseluruhannya. Misalnya, dasar Felda yang akan memberikan keuntungan kepada peneroka dan tidak dimonopoli oleh golongan yang berkepentingan seperti sekarang.

Pakatan Rakyat perlu berada di ‘halaman’ atau ‘di depan pintu’ para peneroka Felda sendiri seluruh negara untuk menerangkan tawaran Pakatan Rakyat terhadap mereka jika Pakatan berkuasa.

Pakatan Rakyat sudah ada jambatan penghubung dengan peneroka menerusi ANAK yang dipengerusikan oleh Mazlan Aliman dan Pengerusi Biro Peneroka PKR, Suhaimi Said.

Oleh itu, tidaklah sukar untuk berada di tengah khalayak peneroka, lagipun suasana di tanah rancangan Felda sekarang ini sudah jauh berubah di mana kebanyakan peneroka sudah mahukan perubahan. Mereka menanti ketibaan Pakatan Rakyat untuk menjelaskan kepada mereka tawaran dalam Buku Jingga itu.

Kesimpulannya pada pendapat saya, Konvensyen Pakatan Rakyat Ketiga di Alor Setar itu menatijahkan harapan dan keazaman yang sangat besar untuk Pakatan Rakyat membuat perubahan dan membersihkan Malaysia jika menang dalam PRU Ke-13 nanti.

Harakah Daily

Beku aset, Shahrizat cuti, tak selesai masalah NFC

22 Safar 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 16 Jan: Tindakan kerajaan membekukan aset syarikat NFC dan mengarahkan Datuk Sri Shahrizat Abdul Jalil bercuti tiga bulan, belum tentu dapat mengembalikan wang RM250 juta yang telah dipinjamkan kepada syarikat tersebut.

Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar berkata, apa yang lebih penting katanya aset individu khususnya ahli lembaga pengarah syarikat NFC itu perlu dibekukan.

Ini kerana katanya, dengan pendedahan beberapa pihak sebelum ini, tidak mustahil wang syarikat NFC itu telah dipindahkan kepada akaun ahli lembaga pengarahnya.

"Berapa nilai aset yang dibeku. Apakah hanya lembu dengan kandang lembu dan najis lembu sahaja?

"Kita bimbang aset yang dibekukan itu tidak ada nilai, sedangkan aset sebenar ada pada akaun peribadi," katanya pada sidang media di Pejabat Agung PAS hari ini.

Beliau juga menuntut jaminan kerajaan bahawa wang rakyat RM250 juta itu dapat kembali jika benar ada kes.

Divert isu kepada Shahrizat

Dalam pada itu, Mahfuz yang juga ahli parlimen Pokok Sena menyifatkan tindakan terbaru kepada NFC itu sebagai cubaan mengalihkan semua isu NFC itu hanya kepada Shahrizat.

Sedangkan katanya, Ketua Audit Negara, dan JK Kira-kira Wang Negara (PAC) sebelum ini mendedahkan terdapat salah laku dalam urusan pemberian projek tersebut yang membabitkan pemimpin tertinggi negara.

Malah lebih teruk, projek tersebut dianugerahkan kepada syarikat yang tidak berpengalaman.

"Kenapa pemberian projek tanpa meterai perjanjian. Prosedur Kementerian Kewangan tidak dipraktikkan.

"Kes NFC ini tak berlaku jika ada ketelusan dalam pemberian projek," katanya.

Sehubungan itu beliau mahu kerajaan menubuhkan Suruhanjaya Diraja bagi menyiasat dakwaan penyelewengan dalam projek ternakan lembu itu.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak pada Sabtu lalu mengumumkan bahawa semua aset NFC dibekukan sementara menunggu siasatan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan pihak polis.

Sebelum ini, Menteri Wanita, Keluarga dan Pembangunan Masyarakat Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil yang suami dan anaknya antara lembaga pengarah syarikat berkenaan mengumumkan akan bercuti selama tiga minggu.

Harakah Daily

KR1M: Najib hanya penting kroni, sedia abai rakyat

22 Safar 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 16 Jan: Masalah utama Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) ialah menjual barang makanan yang tidak mengikut piawaian kesihatan dan membahayakan kesihatan rakyat, terutamanya golongan bawahan yang berbelanja di kedai tersebut.

Namun, segala yang cuba diutarakan oleh ahli parlimen Pakatan Rakyat diremehkan.

Lebih teruk lagi, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak meraikan pembongkaran tindakan KR1M untuk menjual makanan yang tidak mengikut piawai kesihatan dengan bangga menyatakan bahawa cemuhan akan melariskan lagi jualan kedai KR1M.

“Saya galakkan mereka untuk terus cemuh dan kritik kedai ini kerana apabila banyak kritik, maka lebih ramai yang akan datang ke situ. Malah, jumlah kedai KR1M di seluruh Malaysia sudah 27 buah dan keseluruhannya 85 buah akan beroperasi hingga hujung tahun ini," kata Najib yang dipetik Bernama.

Ahli parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua (gambar) berkata kenyataan Najib jelas menunjukkan bahawa beliau langsung tidak kisah terhadap kesihatan dan keadaan orang awam, termasuk pengundinya.

“Kritikan daripada Pakatan Rakyat (PR) pada KR1M bukannya berkisah samada jualannya bertambah baik ataupun kurang. Kritikan dibuat atas persoalan samada subsidi yang diberikan kerajaan ini untuk menguntungkan sesetengah ahli perniagaan atau merompak pengguna atau kesihatan mereka terjejas,” kata Pua yang menyifatkan kenyataan Najib itu lucu dan juga dibuat dalam keadaan ketakutan.

Menurut Pua, Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai sendiri mengesahkan bahawa susu segar 1Malaysia yang dijual lebih murah berbanding kedai lain mengandungi kuman E.Coli yang boleh menyebabkan kematian.

Selain itu, Pua juga berkata Kementerian Kesihatan turut mengesahkan susu tepung 1Malaysia Growing Up Milk Powder untuk kanak-kanak berumur 1 tahun dan ke atas mengandungi vitamin A berlebihan, dua kali ganda piawaiaan yang ditetapkan institut perubatan IOM untuk kanak-kanak berumur 3 tahun dan ke bawah yang boleh mengakibatkan Hypervitaminosis A, kerosakan hati, asma, kehilangan rambut dan sebagainya.

Demikian juga dengan dua produk lain sos tiram and krim pemanis yang telah dipastikan melanggar piawai kesihatan yang tertera di Akta Peraturan-Peraturan Makanan 1985.

Selain itu, pihak PR turut mengesahkan barang-barangan yang dijual di KR1M tidak mempunyai banyak perbezaan dari segi harga berbanding hypermarket yang lain seperti yang diwar-warkan sehingga 30 – 50 peratus penjimatan, meskipun syarikat pengoperasi KR1M, Mydin menerima RM40 juta subsidi dari kerajaan.

“Walaupun sudah terang bersuluh pendedahan di atas, Najib telah membuat keputusan untuk menghukum KR1M yang telah melanggar pelbagai undang-undang, sebaliknya berbuat baik kepada KR1M dan pemilik swastanya. Beliau langsung tidak mempunyai niat untuk menegur pemilik KR1M atas kesilapan besarnya,” selar Pua.

Pua turut menambah, tiada kesimpulan lain yang boleh dibuat daripada tindakan Najib di atas.

“Najib hanya berminat untuk memastikan jualan KR1M meningkat dan mendapatkan untung yang banyak untuk pemiliknya.”

Harakah Daily

Gantung keluarga Shahrizat dari NFC

22 Safar 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 16 Jan: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak didesak supaya menggantung penglibatan kaum keluarga Datuk Seri Shahrizat Jalil di dalam operasi NFC.

Najib juga dicadang agar melantik pentadbir korporat (corporate administrator) untuk mengambil alih pengurusan dengan mandat membongkar semua penyelewengan yang telah berlaku.

Cadangan ini dikemukakan PKR melalui Pengarah Strateginya, Rafizi Ramli.

Dalam kenyataannya, Rafizi berkata, pihaknya memandang serius kenyataan Ketua Pegawai Eksekutif NFC, Encik Wan Shahinur Izmir Salleh (yang juga anak kepada Datuk Seri Shahrizat Jalil) bahawa operasi NFC berjalan seperti biasa walaupun kerajaan mengarahkan agar aset NFC dibekukan, yang dikeluarkan semalam.

Kenyataan itu menimbulkan persoalan apakah Datuk Seri Najib Tun Razak hanya membuat kenyataan kosong tanpa memberikan arahan khusus, atau NFC mengingkari arahan yang dikeluarkan oleh kerajaan?

"KEADILAN konsisten mendesak supaya aset NFC dibekukan dan pentadbir korporat (corporate administrator) dilantik untuk mengambil alih pengurusan NFC dan melakukan audit penuh bagi membongkar kesemua penyelewengan yang telah berlaku," katanya.

Bagi beliau, tindakan “membekukan aset NFC” sepatutnya bermakna:

1. Sebarang perbelanjaan selain dari membayar gaji pekerja-pekerja yang bertugas dalam operasi penternakan lembu (seperti yang dimandatkan di dalam perjanjian pembiayaan oleh kerajaan) perlu dibekukan;

2. Pengurusan sedia ada yang terdiri dari kaum keluarga Datuk Seri Shahrizat Jalil tidak dibenarkan membuat sebarang keputusan bersabit operasi, kewangan, sumber manusia dan keputusan-keputusan penting lain;

3. Sebarang pemindahan wang keluar dari NFC, termasuk pembayaran gaji dan perbelanjaan syarikat-syarikat lain yang dimiliki oleh keluarga Datuk Seri Shahrizat Jalil perlu dihentikan serta-merta; dan

4. Sebarang keputusan mengenai aset atau struktur syarikat dan pelaburan tidak dibenarkan dibuat bagi mengelakkan pemindahan aset.

Secara lazimnya, kata Rafizi, dalam amalan korporat yang berdasarkan tata kelola yang baik, apabila seseorang disiasat akibat tuduhan pecah amanah, beliau tidak dibenarkan masuk ke pejabat dan digantung serta-merta bagi mengelakkan cubaan menghapuskan bukti.

"Kenyataan NFC yang menunjukkan kaum keluarga Datuk Seri Shahrizat Jalil masih bebas menggunakan wang dan menguruskan operasi NFC membawa risiko besar yang menjejaskan bukti dan rekod kewangan NFC," katanya.

Sekiranya kerajaan tidak bertindak dengan tegas, PKR tidak ada pilihan kecuali terus membongkarkan pelbagai penyelewengan yang ada di dalam rekod kami untuk meningkatkan tekanan politik terhadap Datuk Seri Najib Tun Razak untuk bertindak dengan telus dan tidak berdolak dalih, kata Rafizi.

Menurut beliau, petang esok (17 Januari 2012, jam 2 petang di Balai Polis Dang Wangi), aktivis PKR diketuai Saudara Fariz Musa, ahli Majlis Pimpinan Pusat akan membuat satu lagi laporan polis mengenai perbelanjaan kad kredit oleh keluarga Datuk Seri Sharizat Jalil dalam tahun 2009 yang melampaui batas.

Penelitian PKR menunjukkan bahawa dalam tahun 2009, perbelanjaan kad kredit oleh kaum keluarga Datuk Seri Shahrizat Jalil mencecah RM593,500 yang dibiayai sepenuhnya oleh wang rakyat melalui NFC seperti berikut:Pendedahan sebegini, katanya, akan diteruskan sehinggalah Datuk Seri Najib Tun Razak mengambil tindakan yang melambangkan beliau dan rakan-rakan kabinet beliau menerima sepenuhnya pertanggungjawaban ke atas penyelewengan yang berlaku di dalam NFC.

harakahdaily/-

Guru Kafa dakwa jadi mangsa SBPA

22 Safar 1433H. [MOD] -

BANGI, 16 Jan: Seramai tujuh orang guru sekolah Kafa Bandar Baru Bangi mendakwa menjadi mangsa sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) yang di perkenalkan oleh Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA), baru-baru ini.

Kesemua guru terbabit melahirkan rasa tidak puas hati apabila mendakwa ada di antara kontrak sebagai guru di sekolah berkenaan tidak disambung kesan daripada SBPA.

Sekolah Kafa Bandar Baru Bangi mempunyai 79 guru, 16 daripada mereka adalah guru kontrak yang ditawarkan kerja selama dua tahun dengan kontrak mereka diperbaharui apabila tamat dua tahun.

Kebanyakan guru terlibat berkhidmat lebih dari lima tahun.

Mereka diletak di bawah kategori DB27, iaitu guru SPM, STPM yang tidak mempunyai diploma pendidikan yang tangga gaji P1T1: RM1204.55 dan meningkat hingga P1T7: RM1603.85.

Terdapat empat orang yang berkategori sedemikain, manakala dua orang di bawah DB17 yang mempunyai diploma, tetapi masih tidak dilantik.

Satu halangan dari perlantikan semula, mereka dikehendaki mempunyai Diploma Pendidikan dan lulus bahasa Arab, selama ini tidak menghalang mereka dari disambung kontrak selama dua tahun.

Tetapi dengan SBPA, kategori guru kontrak berkenaan tidak lagi wujud. Guru-guru akan tamat tempoh berkhidmat dengan sendirinya apabila cukup dua tahun khidmat.

Mengulas perkara itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bangi, Dr Shafie Abu Bakar menyeru agar Jabatan Pendidikan mempertimbangkan semula nasib guru-guru terbabit.

“Baru-baru ini, Jabatan Pendidikan megumumkan SBPA ditunda untuk kajian semula, bagi saya seharusnya SBPA tidak laksanakan kerana memberi bebanan kepada semua guru yang terlibat,” katanya ketika menerima aduan guru-guru terbabit di pejabat beliau. (Gambar)

Menurut Dr Shafie, beliau sudah berbincang dengan guru besar sekolah berkenaan berkenaan status guru-guru itu.

"Hasil pertemuan dengan guru besar di situ dan semua guru kontrak yang terlibat, saya difahamkan masalah yang dihadapi oleh guru-guru kontrak sedang dalam proses tindakan bahagian guru di Pejabat Agama Daerah Hulu Langat dan juga oleh Pengarah Sekolah Agama Jais," katanya.

Namun jelas Dr Shafie, mereka yang terlibat akan diletakkan kategori guru Kafa, bermakna menurunkan pangkat dan pendapatan mereka.

Lebih membimbangkan, ujarnya salah seorang dari guru itu telah tamat tempoh dua tahun pembaharuan perlantikan, apabila ditanya pihak atasan, guru itu dinasihat tidak perlu lagi berkhidmat.

"Kesan daripada itu, memberi masalah kepada guru itu kerana umurnya sudah meningkat, sukar baginya untuk mendapatkan pekerjaan yang baru. Selain daripada itu, setengah daripada mereka sudah membeli rumah dan juga kenderaan di samping tanggungan keluarga anak isteri.

"Tindakan ini, bagi saya adalah tidak adil, kita harap nasib semua guru kontrak perlu diberi penyelesaian segera. Jika tidak perkara ini akan dibawa ke Dewan Negeri bagi mendapat pandangan dan penyelesaian segera," ujarnya sambil mencadangkan guru terlibat membuat rayuan bagi meneruskan perkhidmatan.

Beliau berharap untuk jangka panjang, semua guru berkenaan tidak wajar dibiarkan mereka dalam keadaan kontrak berterusan.

Harakah Daily

Pilihan raya hanya selepas Jun 2012?

22 Safar 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 16 Jan: Ketika kerajaan negeri Selangor sangat kukuh dengan pendiriannya untuk adakan pilihan raya selepas Jun di negeri itu, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) pula hanya betul-betul bersedia selepas Jun.

Ini bermakna, jika kerajaan mahu menjalankan pilihan raya dengan penuh persediaan dan disepakati oleh semua pihak yang terlibat, pilihan raya hanya boleh diadakan selepas Jun ini.

Menurut salah seorang anggota PSC (Parliament Select Comittee - Jawatankuasa Terpilih Parlimen), Dr Mohd Hatta Ramli (gambar atas) , jawatankuasanya hanya selesai membuat cadangan pada 3 April 2012 ini.

"Selepas cadangan dibuat, kerajaan dan SPR perlu memprosesnya sebelum ianya dijadikan peraturan.

"Ini bermakna, masa paling sesuai untuk adakan pilihan raya dengan persediaan semua pihak terbabit adalah Jun atau Julai ini," kata Dr Hatta kepada Harakahdaily.Sebelum ini, ramai yakin kerajaan akan membuat pilihan raya umum Mac ini. Namun pelbagai perkembangan yang berlaku selepas itu menyebabkan masa itu dianggap tidak sesuai lagi.

PSC untuk menambaikkan sistem pilihan raya ini ditubuhkan oleh kerajaan pimpinan Datuk Seri Najib Razak. Mereka diberi masa enam bulan iaitu hingga April ini untuk membuat kajian itu.

Datuk Seri Dr Maximus Ongkili mempengerusikan penal ini yang turut disertai oleh wakil BN, Pakatan Rakyat dan Bebas. PAS diwakili oleh Dr Hatta. Dalam kenyataannya di Kota Baru beliau berkata, pihaknya tidak ada kuasa untuk menentukan bilakah pilihan raya patut diadakan.

Menurut Dr Hatta yang juga anggota Parlimen Kuala Krai, sebahagian peraturan pilihan raya termasuk penggunaan dakwat kekal yang hendak dilaksanakan SPR perlu disahkan oleh Dewan Rakyat terlebih dahulu.

"Dewan Rakyat hanya bersidang pada 12 Mac ini. Selepas itu, SPR pula perlu adakan pembelian dan latihan penggunaannya.

"Walaupun ada yang kata tidak perlu di bawa ke Dewan Rakyat untuk laksanakannya, saya tak nampak begitu dan rasa saya, yang paling baik di bawa ke Dewan Rakyat dahulu," kata Dr Hatta.

Sebelum ini, veteran Umno, Tan Sri Kadir Sheikh Fadzil dalam wawancaranya dengan Harakahdaily berkata, kerajaan perlu menunggu PSC selesai menjalankan tugasnya dahulu.

Jika tidak, kerajaan akan didakwa berbohong dan menipu rakyat, kata beliau.

Sebelum ini, Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim memaklumkan, negeri Selangor hanya akan mengadakan pilihan raya selepas Jun 2012.

Ini untuk membolehkan segala program kerajaan negeri yang ada untuk rakyat selesai dilaksanakan.

Para pegawai kanan pejabat MB Selangor itu juga mengesahkan bos mereka amat 'kukuh pendiriannya' dalam isu ini.

"Hatta Tuanku Sultan juga telah dimaklumkan mengenai hal ini," katanya.

Harakah Daily

Peneroka Kesedar dihimpit kemiskinan tegar

22 Safar 1433H. [MOD] -

GUA MUSANG, 16 Jan: Dengan elaun sara hidup kurang RM500 sebulan, apa yang mampu dilakukan peneroka Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan (Kesedar) bagi menyara kehidupan keluarga.

Sedangkan sebelum kebun getah atau kelapa sawit milik mereka ditebang bagi projek tanam semula pendapatan bulanan mereka lebih daripada mencukupi.

Sebaliknya rakan-rakan mereka di rancangan kemajuan tanah Felda yang juga terbabit projek tanam semula menerima elaun sara hidup RM1,000 sebulan.

Penyelia Parlimen Gua Musang, Abdullah Husain (gambar) berkata, berdasar kepada jumlah pendapatan sekarang, sebahagian besar peneroka yang terbabit projek tanam semula berada di bawah kemiskinan tegar.

“Masalahnya sekarang mengapa peneroka Felda yang juga terbabit dengan projek tanam semula diberi sara hidup lebib tinggi sehingga RM1,000 sebulan.

“Sedangkan sebelum ini setiap peneroka dipotong hasil pendapatan bagi tabung tanam semula,” katanya di sini.

Beliau berkata, memandangkan keadaan semakin terdesak sebuah badan bukan kerajaan iaitu Waris Generasi Peneroka Kesedar (Waris) akan menyerah memorandum kepada pihak pengurusan Kesedar esok.

Kata beliau memorandum tersebut akan diserah peneroka Kesedar memandangkan kehidupan mereka semakin terhimpit sekarang kerana elaun sara hidup yang tidak sepadan.

Memorandum tersebut antara lain menuntut Kesedar membayar elaun sama seperti dinikmati peneroka Felda dan mengutamakan kebajikan generasi kedua Kesedar.

Difahamkan kira-kira 500 peneroka Kesedar dijangka berhimpun secara aman bagi menyerah memorandum tersebut.

Dijangka hadir bagi memberi sokongan kepada peneroka, anggota Exco kerajaan negeri, Pengerusi
Persatuan Anak Peneroka Kebangsaan (ANAK), Mazlan Aliman dan pasukan peguam Dewan Pemuda PAS Kelantan.

“Perhimpunan aman esok mendapat permit polis. Peneroka yang hadir tidak perlu risau kerana usaha tersebut dilakukan bagi kepentingan masa depan mereka,” ujar Abdullah yang juga Yang Dipertua PAS Gua Musang.

Beliau juga berkata, program penerangan Waris yang diadakan di sebuah rumah di Sungai Asap malam tadi dihadiri ramai peneroka Kesedar.

Bagaimanapun katanya, rumah Timbalan Pengerusi Waris, Hamdan Jusoh di Sungai Asap dilempar batu mereka tidak dikenali selepas program penerangan tersebut.

Sementara itu, peneroka Kesedar Paloh 2, Abdul Shakur Che Daud, 44 mengakui rata-rata peneroka berpendapatan antara RM350 sehingga RM500 sebulan hasil elaun sara hidup dibayar Kesedar selepas pokok sawit ditebang bagi projek tanam semula.

Katanya, jumlah pendapatan itu menyebabkan ramai peneroka tidak dapat membayar keperluan persekolahan anak-anak dan menampung sara hidup harian.

Beliau berkata, jumlah elaun sara hidup tersebut dibayar Kesedar setiap bulan dalam tempoh empat tahun sehingga pokok sawit yang ditanam berbuah.

”Namun jumlah elaun itu dipotong lagi setiap bulan sebanyak RM20. Kalau peneroka menerima RM350 dipotong RM20 maka tinggal RM330.

”Jumlah elaun sara hidup sebanyak itu menyebabkan rata-rata peneroka di bawah Kesedar sekarang semakin terhimpit sehingga ramai tidak mampu membeli keperluan harian dan terpaksa mencari sumber rezeki lain,” kata beliau.

Harakah Daily

SBPA: Kumpulan premier tidak terlibat penangguhan?

22 Safar 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 16 Jan: PAS mahukan satu penjelasan dari kerajaan khususnya Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sama ada penangguhan semula sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) hanya kepada kumpulan sokongan atau secara keseluruhan.

Ini kerana menurut Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar (gambar), beliau mendapat maklumnat bahawa penangguhan untuk semakan tersebut tidak melibatkan kumpulan Premier.

"Saya mendapat maklumat bahawa penangguhan semakan itu hanya melibatkan pegawai rendah dan tak melibatkan kumpulan premier.

"Saya nak dapatkan penjelasan tangguh keseluruhan atau kumpulan rendah sahaja," katanya pada satu sidang media di Pejabat Agung PAS pagi ini.

Beliau mengulas tindakan kabinet yang telah bersetuju menangguhkan perlaksanaan skim SBPA untuk disemak semula ekoran bantahan banyak pihak berhubung kadar kenaikan gaji yang didakwa tidak adil kepada kumpulan bawahan.

Mahfuz yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena sebelum ini mendedahkan bahawa penjawat awam dalam Kumpulan Premier, yang dianggarkan dalam jumlah sekitar 36 orang, akan menerima gaji antara RM35,000 hingga RM60,000 tidak termasuk elaun tetap, elaun perumahan dan elaun khas pembantu rumah serta lain-lain.

Sedangkan katanya kakitangan Kumpulan Pelaksana hanya menerima kenaikan sekitar RM80, RM100, RM200 malah ada yang tidak sampai RM10.

Mempersoal lanjut, Mahfuz juga mahu penjelasan, adakah pihak Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) sudah mendapat perkenan Yang DiPertuan Agong untuk perlantikan skim persaraan daripada semua kumpulan premier tersebut.

"Saya juga ingin tahu bilakah tarikh surat perlantikan 36 orang kumpulan premier ini dibuat.

"Bila pula faedah dan ganjaran akan dimasukkan dalam akaun bank kumpulan premier ini," soalnya lagi.

Mengulangi gesaannya sebelum ini, beliau sekali lagi mahu satu Jawatankuasa Pilihan Khas bagi menyemak semula skim SBPA tersebut agar ianya disemak secara keseluruhan termasuk terhadap gaji kumpulan Primer.

Khamis lalu, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengesahkan perlaksanaan skim SBPA yang septutnya bermula 1 Januari lalu, ditangguhkan untuk disemak semula.

Keputusan untuk semakan semula itu dibuat selepas perbincangan dengan Ceupacs.

Harakah Daily

500 petani tanggung rugi

22 Safar 1433H. [MOD] -

PADANG KERBAU – Kira-kira hampir 500 petani dari lebih 10 kampung di bawah Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) Kubur Panjang dekat sini menggesa kerajaan menjalankan kajian terhadap dua jenis benih padi dibekalkan kepada mereka.

Jabatan terbabit digesa menjalankan kajian segera terhadap benih padi jenis MR219 dan MR220, apabila rata-rata petani di kawasan itu mendakwa tidak memperoleh hasil sepatutnya dan ramai terpaksa menanggung kerugian tinggi.

Antara kampung di bawah PPK Kubur Panjang terlibat dengan masalah itu ialah Kampung Tok Dam, Nam Dam, Kayu Tiga, Sungai Korak, Belat, Bendang Bukit, Kampung Ga, Bendang Petani, Bendang Raja, Kampung China dan beberapa lagi kampung sekitarnya.

Petani, Zamri Saad, 40, dari Kampung Tok Dam di sini berkata, terpaksa menanggung kerugian apabila dua hektar sawah padi yang diusahakannya tidak mempe-roleh hasil setelah menggunakan benih padi yang diluluskan kerajaan.

“Saya menggunakan benih padi jenis MR219, namun terkejut apabila 20 hari tiba masa menuai didapati keadaan padi tidak mempunyai isi dan menghasilkan padi ‘hampas’, namun saya tidak mampu berbuat apa-apa.

“Hasil padi merosot hampir 80 peratus apabila dahulunya saya memperoleh hasil lebih sembilan tan, tetapi kini ia merosot kepada dua tan sahaja. Saya mengalami masalah untuk menjelaskan kos membaja, membajak, menuai dan sebagainya yang jumlahnya agak tinggi, namun saya terpaksa menggunakan pendapatan sampingan lain untuk menjelaskan semua kos itu,” katanya kepada Sinar Harian.

Sementara itu, seorang lagi petani, Hamdan Ahmad, 50, berkata, hasil padinya turut mengalami kemerosotan tinggi setelah menggunakan benih padi jenis terbabit, sedangkan kos mengusahakan sawah semakin tinggi pada masa ini.

Hamdan berkata, masalah ini berlaku sejak tiga tahun yang lalu, namun keadaan kemerosotan semakin serius pada musim pertama tahun ini dan berharap kajian dapat dijalankan oleh pihak berkenaan terhadap jenis benih padi terbabit.

Selain itu, Ahmad Lebai Salleh, 58, dari Kampung Sungai Korok berkata, padinya belum lagi dituai, namun dia bimbang hasilnya merosot jika mengikut pemerhatiannya terhadap padinya yang rosak teruk.

Ahmad berkata, ramai timbul tanda tanya mengenai segelintir petani yang menggunakan benih padi jenis lain yang didapati di kedai-kedai dalam pasaran dengan memperoleh hasil yang tinggi, namun ramai juga petani tidak berani menggunakan benih padi jenis lain kerana tidak mendapat kelulusan kerajaan.

“Kajian perlu dijalankan segera oleh pihak berkenaan dan mendengar sendiri masalah benih padi yang dialami petani, sama ada masalah kemerosotan itu berpunca daripada faktor benih atau faktor lain,” katanya.

Sinar Harian

Pukau guna ayat al-Quran

22 Safar 1433H. [MOD] -

TAL TUJOH – Seorang warga emas kerugian RM60,000 apabila dia dikatakan dipukau dua lelaki ketika pulang membeli kuih di Kampung Tal Tujoh, jam 10 pagi, semalam.

Mangsa, Azizah Yaacob, 66, berkata, dia ditegur dua lelaki lingkungan 40-an dan salah seorang daripadanya menggunakan dialek Indonesia.

Menurutnya, mereka menunjukkan sebentuk batu cincin dan membaca ayat-ayat suci al-Quran serta berselawat ke atas batu permata berkenaan.

“Selepas mendengarnya membaca ayat al-Quran, saya rasa kosong dan menuruti semua arahannya.

“Mereka menyuruh saya membuka rantai, dua cincin dan dua gelang tangan seterusnya menyuruh saya meletakkannya ke dalam sampul surat yang diberi,” katanya semalam.

Menurutnya, mereka membacakan ayat al-Quran dan berselawat sekali lagi, konon untuk memberikan rahmat bagi semua barangan kemas tersebut.

Menurutnya, selepas mereka membaca ayat al-Quran, mereka menyuruhnya membuat satu pusingan dan akhirnya mengembalikan sampul surat berkenaan.

Azizah berkata, mereka hanya membenarkan saya membuka sampul surat itu setelah tiba di rumah.

“Sekembalinya di rumah, saya terus membuka sampul berkenaan dan terkejut apabila saya dapati barang kemas tiada tetapi telah ditukarkan kepada gelang besi.

“Saya akan membuat laporan polis berhubung perkara ini, dan menasihati semua penduduk agar tidak mudah mempercayai individu tidak dikenali,” katanya.

Sinar Harian

Kem Anak Soleh ajar cara solat, baca al-Quran

22 Safar 1433H. [MOD] -

TOK BALI - Kem Anak Soleh yang diadakan di enam masjid di Dewan Undangan Negeri (Dun) Semerak memberi pendedahan agama Islam kepada kanak-kanak di sini.

Pengarah program, Mahmud Jaafar berkata, walaupun pendidikan Islam sudah diajar di sekolah masing-masing tetapi penekanan perlu untuk memantapkan lagi ilmu agama dalam kalangan­ anak-anak.

“Pada peringkat ini anak-anak dalam proses mempelajari cara solat, membaca al-Quran dan sebagainya,” katanya ketika ditemui di Masjid Tok Bali di sini.

Kem solat yang diadakan pada musim cuti sekolah tersebut dikendalikan pihak Pertubuhan Himpunan Lepasan Institusi Pendidikan Malaysia (Haluan) Kelantan.

Mahmud berkata, sepanjang kem tersebut peserta didedahkan dengan cara mengambil air sembahyang dengan betul dari segi bacaan dan cara melakukannya.

Beliau berkata, dari segi bacaan dan cara mengerjakan solat juga turut diberikan penekanan serta tidak lupa mengajar mereka menghafal doa harian.

“Melihat kepada sambutan­ yang diterima kami harap program seumpama ini akan diadakan lagi pada masa akan datang kerana ia dilihat lebih mudah difahami dan dituruti oleh peserta.

“Tidak lupa tanpa kerjasama ibu bapa yang sanggup melepaskan anak-anak masing-masing untuk menyertai kem ini kami pasti ia tidak akan berjaya,” katanya.

Sinar Harian

Pas gesa tubuh suruhanjaya siasat NFC

22 Safar 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR - Pas hari ini menggesa kerajaan menubuhkan Suruhanjaya Diraja bagi menyiasat secara menyeluruh kepincangan dalam projek lembu daging kendalian Perbadanan Fidlot Kebangsaan (NFC), yang dikaitkan dengan keluarga Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil.

Naib Presiden Pas, Datuk Mahfuz Omar berkata, masalah yang timbul bukan berpunca daripada penyalahgunaan dana RM250 juta itu, tetapi lebih kepada masalah dalam pemberian projek itu.

"Perkara pokok adalah bagaimana pemberian projek diberikan oleh kerajaan kepada sebuah syarikat yang tidak berpengalaman.

"Lebih mengelirukan lagi, pinjaman yang besar itu tidak mengikut prosedur Kementerian Kewangan yang mana pinjaman diberi tanpa perjanjian terlebih dahulu," katanya pada sidang media di sini.

Oleh itu tegas Ahli Parlimen Pokok Sena ini: "Saya rasa siasatan yang sedang dilakukan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) tidak menyeluruh."

"Siasatan bukan hanya perlu dilakukan ke atas pengurusan NFC tetapi juga pihak-pihak yang terlibat dalam pemberian projek itu termasuk Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang ketika itu sebagai Pengerusi Projek Berimpak Tinggi," katanya.

Sinar Harian

Pelajar USM didakwa mahu bom helikopter PM dibebas

22 Safar 1433H. [MOD] -

GEORGETOWN - Polis melepaskan dengan jaminan seorang pelajar Universiti Sains Malaysia (USM) yang membuat kenyataan berbaur ugutan
di laman sosialnya terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak semalam.

Ketua Polis Negeri Pulau Pinang Datuk Ayub Yaakob berkata polis membebaskan pelajar terbabit selama sebulan tetapi boleh memanggilnya pada bila-bila masa sekiranya perlu bagi membantu siasatan.

"Dia adalah pelajar tahun keempat jurusan kejuruteraan, dan sedang menduduki peperiksaan. Polis membebaskannya bagi membolehkan dia menduduki peperiksaan hari ini," katanya kepada pemberita selepas perhimpunan bulanan Polis Diraja Malaysia di sini hari ini.

Pelajar berusia 24 tahun itu dikatakan telah membuat kenyataan untuk meletakkan bom pada helikopter yang akan dinaiki Perdana Menteri dalam
lawatannya ke USM minggu depan.

Dia ditahan pada 1.30 petang semalam selepas polis mendapat maklumat mengenai kenyataannya itu. Siasatan dibuat mengikut Seksyen 506 Kanun Keseksaan yang memperutukkan hukuman penjara sehingga dua tahun atau denda atau kedua-duanya sekali.

Ayub berkata berdasarkan siasatan yang dijalankan, pelajar itu mengakui kenyataan itu dibuat dengan kehendaknya sendiri dengan niat bergurau.

"Kita bukan hendak menyekat kebebasan bersuara tetapi sebagai rakyat Malaysia yang bertanggungjawab sepatutnya dia tidak menyalahgunakan kebebasan bersuara dan penggunaan internet sehingga boleh menimbulkan kekecohan dan kemarahan pihak lain.

"Perkara seperti ini sesuatu yang serius dan tidak boleh dianggap main-main, ia melibatkan keselamatan pemimpin negara dan secara tidak langsung orang awam yang lain juga," katanya.

Ayub berkata polis masih meneruskan siasatan mengenai latar belakang pelajar itu serta hubungannya kerana dikhuatiri mempunyai kaitan dengan
anasir-anasir subversif.

Setakat ini terdapat tiga laporan polis dibuat oleh pihak-pihak yang membantah tindakan pelajar itu.- Bernama

Bank susu ibu haram – Majlis Fatwa

22 Safar 1433H. [MOD] -

Majlis Fatwa memutuskan penubuhan membawa kemudaratan keturunan

PUTRAJAYA: Persoalan mengenai cadangan penubuhan bank susu ibu selesai apabila Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia memutuskan penubuhannya adalah haram kerana boleh mengakibatkan percampuran nasab dan membawa umat Islam terjebak dalam keraguan dan perkara yang haram.

Keputusan yang diambil pada persidangan muzakarah kali ke-97 pada hujung tahun lalu, melihat kepada keperluan penubuhannya yang tidak berada dalam keadaan darurat sehingga mengancam keselamatan umat.

Sebelum ini, Berita Harian pernah menyiarkan perdebatan mengenai kewujudan komuniti, Human Milk For Human Baby (HM4HB) iaitu rangkaian perkongsian susu ibu global yang mempunyai puluhan ribu penyokong di laman sosial Facebook dari lebih 54 negara dan kira-kira 900 daripadanya rakyat Malaysia.

Walaupun HM4HB bertujuan mencari ibu susuan bagi membantu bayi pra-matang dan ibu bermasalah untuk menyusui bayi mereka kerana menghidap pelbagai penyakit termasuk HIV, namun timbul kebimbangan umat Islam terutama hukum hakam berkaitan ibu susuan.

Berikutan itu, ada pihak mencadangkan ditubuhkan bank susu bagi membolehkan keluarga yang memerlukan susu badan memperoleh bantuan secara lebih mudah.

Dalam kenyataan Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan yang disiarkan menerusi portal e-fatwa Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) itu semalam, perkara itu diputuskan selepas ahli panel muzakarah mendengar taklimat dan penjelasan pakar serta meneliti keterangan, hujah dan pandangan yang dikemukakan.

“Muzakarah berpandangan bahawa menjaga keturunan, termasuk dalam lima perkara yang wajib dipelihara dalam syariat Islam. Oleh itu, apa-apa tindakan atau perbuatan yang boleh mendatangkan kemudaratan kepada nasab atau keturunan perlu dielakkan.

“Muzakarah juga berpandangan bahawa hukum penubuhan bank susu amat berkait rapat dengan syarat pengharaman atas sebab susuan di mana bayi yang menyusu dengan seorang wanita atau lebih akan menjadi adik beradik susuan dan perkahwinan antara mereka adalah haram apabila memenuhi syarat ditetapkan,” katanya.

Bagi memenuhi keperluan bayi pra-matang yang memerlukan rawatan, manakala ibu mempunyai kekurangan susu atau mempunyai penyakit kronik/berjangkit dan tidak dapat menyusukan bayi, muzakarah memutuskan adalah harus bagi ibu menderma susu ibu secara sukarela kepada bayi yang memerlukan dan keluarga bayi serta penderma perlu saling mengenali.

Sementara itu, muzakarah berkenaan juga memutuskan amalan eutanasia atau mercy killing, iaitu menghentikan hayat hidup seseorang sebelum disahkan meninggal adalah haram dan dilarang Islam.

Menurut muzakarah itu, tugas seorang doktor ialah menolong pesakit dalam perkara kebaikan dan perbuatan membantu mempercepatkan kematian tidak termasuk dalam perkara kebaikan tetapi perkara yang dilarang dan berdosa.

“Bagaimanapun, dalam keadaan di mana pakar perubatan mengesahkan jantung dan/atau otak pesakit berhenti berfungsi secara hakiki dan pesakit disahkan tidak ada harapan untuk hidup dan hanya bergantung kepada bantuan sokongan pernafasan, muzakarah memutuskan tindakan memberhentikan alat bantuan sokongan pernafasan adalah dibenarkan.

“Begitu juga, dalam kes di mana pakar perubatan mengesahkan pesakit tiada harapan sembuh dan pesakit dibenar pulang, maka tindakan memberhentikan rawatan utama dan hanya rawatan sokongan diteruskan adalah dibenar Islam kerana keadaan seumpama ini tidak termasuk dalam amalan eutanasia atau mercy killing,” katanya.

Muzakarah juga memutuskan dalam kaedah perubatan, mati otak (brain death) adalah dianggap sebagai suatu kematian apabila disahkan pakar dan adalah harus memberhentikan rawatan bantuan sokongan (contohnya penggunaan mesin ventilator) dengan persetujuan waris terdekat.

Berita Harian

Cuti Tahun Baru PLKN lima hari

22 Safar 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR - Pelatih Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) di seluruh negara diberi cuti lima hari mulai Sabtu ini sempena perayaan Tahun Baru Cina.

Pelatih dibenarkan pulang pada petang Jumaat ini dan perlu kembali ke kem PLKN pada petang Rabu depan, demikian menurut Jabatan Latihan Khidmat Negara dalam satu kenyataan hari ini.

Pelatih dikehendaki mendapatkan surat kebenaran daripada waris atau penjaga untuk menjemput mereka dari kem-kem PLKN. - Bernama

Sinar Harian

Permaisuri menangis kerana projek udang

22 Safar 1433H. [MOD] -

(Penduduk Permaisuri menangis akibat banjir yang jarang mereka alami sebelum ini)

SETIU, 16 Jan: Projek udang di Kerpan, Kedah telah menyebabkan rakyatnya menangis. Kini projek yang sama telah menyebabkan beribu-ribu penduduk sekitar Permaisuri menangis kerana pelbagai masalah yang disebabkan projek ini.

Terbaru, beribu-ribu penduduk Permaisuri mengalami masalah yang tidak mereka alami selama ini apabila kampong mereka ditenggelami air banjir sejak beberapa hari lalu.

Bukan itu sahaja, jalan raya juga tiba-tiba mendap yang menyebabkan seorang imam yang menunggang motosikal jatuh ke dalam lubang yang tiba-tiba mendap.

Umur beliau masih panjang dan terselamat dari kecelakaan itu namun mengalami luka-luka termasuk pada mukanya.

Banjir ini adalah gemombang ketiga yang melanda Permaisuri.

Bagi Dr Azman Ibrahim, bekas calon PAS Dun Jabi, projek Taman Akuakultur Udang Bersepadu yang diusahakan oleh Syarikat Blue Archipelago Berhad adalah puncanya.

Walaupun pihak Kerajaan negeri kelihatan cuba memejamkan mata akan hakikat yang berlaku, tetapi bangkai gajah tidak lagi mampu ditutup dengan daun lalang.

Ibarat sudah terang lagi bersuluh kejadian banjir luar biasa ini memang berpunca dari kerja-kerja projek i-SHARP ini!

"Kita telah membangkitkan ketika peringkat awal perlaksanaan projek dahulu bahawa kawasan yang dibangunkan itu adalah kawasan paya bertanah rendah yang terdedah kepada kesan pasang surut Sungai Setiu dan dilimpahi air ketika musim banjir.

"Dari segi ekosistem, kawasan paya bertanah rendah dikategorikan sebagai kawasan takungan air," kata Dr Azman kepada Harakahdaily.

Kawasan Hutan Gelam Air Tawar di Kampung Nyatoh dan Banggol, Permaisuri Setiu Terengganu seluas 1200 hektar telah dikorbankan bagi memberi laluan kepada projek akaukultur berimpak besar ini yang menelan belanja sebanyak RM300 juta ini dan dijangka siap pada tahun 2012 ini.

Projek ini diusahakan oleh Syarikat Blue Archipelago Berhad yang juga menyelia projek akuakultur udang di Kerpan, Kedah.

Blue Archipelago Berhad merupakan anak syarikat milik penuh Khazanah Nasional Berhad, syarikat milik kerajaan persekutuan.

Hutan Gelam Air Tawar merupakan salah satu ekosistem yang terdiri dari pokok gelam di kawasan pinggir pantai yang sangat terancam dan ekosistem sebegini sangat kurang ditemui di semenanjung Malaysia kini.

Kawasan yang ditumbuhi pokok gelam ini memainkan peranan penting dalam ekologi kawasan sekitarnya termasuk menjadi habitat kepada hidupan liar terancam dan menjadi penampan di sepanjang Sungai Chalok.

Aktiviti akuakultur yang dicadangkan di kawasan ini akan berpotensi memusnahkan kawasan kepelbagaian hidupan yang penting dan bakal menganggu kepentingan sosioekonomi terutamanya nelayan di kawasan tersebut.

Menurut Dr Azman, Pengerusi Lajnah Alam Sekitar PAS ini, untuk mengelakkan kawasan projek bernilai ratusan juta ringgit ini ditenggelami air banjir, kerja-kerja tebus guna tanah telah dan sedang dilakukan supaya kolam udang berada di aras yang lebih tinggi dari air banjir.

Keadaan ini akan menyebabkan aliran air itu beralih ke kawasan yang lebih rendah di sekitar tapak projek dan ini akan menyebabkan air membanjiri kawasan penempatan penduduk sekitar.

Tambakan tanah juga akan menghalang pengaliran air banjir ke Sungai Setiu.

Menurut Azman, tinjauan segera beliau bersama skuad Lujnah Alam sekitar PAS Terengganu ke lokasi mendapati, pembinaan jalan masuk ke dalam tapak projek sepanjang lebih kurang 2 km menjadi penghalang utama aliran air banjir ke Sungai Setiu.

Ia telah menyebabkan berlaku fenomena ‘air sebak’ mengikut istilah penduduk tempatan, walaupun paras air Sungai Setiu sebenarnya tidaklah terlalu tinggi.

"Dalam hal berkaitan, Lujnah Alam Sekitar PAS Terengganu menghargai Laporan TV Al Hijrah dan akhbar tempatan serta berterima kasih atas sikap professional dan bertanggungjawab mereka yang turun sendiri ke lapangan bagi mengesahkan situasi sebenar yang berlakum.

"Laporan mereka mengesahkan kebenaran fakta yang kami utarakan sejak lebih 2 tahun lalu," katanya.

Penduduk tempatan juga mengakui bahawa ketiga-tiga kejadian banjir sepanjang musim tengkujuh tahun ini adalah luar biasa dan tidak berpadanan dengan jumlah hujan yang turun.

Terutama sekali di sekitar Kampung Nyatoh, Kampong Bukit Kemudu dan Kampung Banggol di mana di Kampung Banggol, penduduknya menjadi mangsa berganda apabila tanah RTB pertanian yang menjadi sumber pencarian mereka turut dimangsakan demi projek udang ini.

Sebelum ini, kata Dr Azman, walaupun perlaksanaan projek telah berjalan dalam tempoh melebihi dua tahun dengan pelbagai impak sampingan mulai dirasai dan terdedah, kerajaan seolah-olah ingin menyembunyikan hakikat sebenar projek ini dari makluman umum.

Apabila didedahkan dengan fakta-fakta yang sukar disangkal barulah kerajaan berjanji akan memantau perlaksanaan projek yang dikatakan akan menjadi penanda aras bagi kerajaan negeri untuk menerima pelabur lain yang ingin melabur di dalam bidang yang sama di negeri ini.

"Betul atau tidak pemantauan dilakukan, masih menimbulkan kesangsian. Kalaulah betul kerajaan melakukan pemantauan terhadap projek ini, maka saya dengan segala hormatnya menyimpulkan bahawa jawatankuasa pemantauan ini memang tidak melaksanakan kerja yang diamanahkan.

"Kalau tidak, mana mungkin kerajaan boleh berlagak bodoh dengan satu demi satu impak negatif yang berlaku di depan mata," dakwa beliau.

Tuntutan Azman dan rakan-rakannya, bukannya supaya pihak kerajaan memberikan jawapan politik yang tak berkesudahan, tetapi tindakan tegas dan berkesan sebelum nasi menjadi bubur.

Ditambah lagi dengan cuaca yang belum lagi menentu dengan kemungkinan banjir gelombang seterusnya akan melanda sekali lagi. Kalau pun bukan ditahun ini, selagi ada bulan dan matahari, tengkujuh akan melanda lagi.

Ironinya, kata beliau, impak ini telah menjadi igauan penduduk sekitar disaat ketika perlaksanaan projek belum lagi siap sepenuhnya.

Lantas apa lagi mimpi ngeri akan mereka alami apabila projek ini telah siap dan beroperasi sepenuhnya, hujjah beliau.

Bagi Dr Azman dan rakan-rakannya, suatu perjudian yang besar apabila sebuah syarikat yang belum berjaya membuktikan hasil dan prestasi dalam industri berkaitan dianugerahkan 1,000 hektar tanah dengan taraf pajakan selama 30 tahun.

Projek ini juga turut mengorbankan hak dan mata pencarian rakyat kemudian menghasilkan pula impak negatif alam sekitar dan sosio ekonomi setempat sedangkan hasilnya masih terlalu samar, katanya.

harakahdaily/-

Amah akui sihir keluarga majikan

22 Safar 1433H. [MOD] -

AL-MUJAMA’A (Arab Saudi): Seorang lelaki menuduh pembantu rumah warga Indonesia yang bekerja dengannya membunuh anak perempuannya yang berusia lapan tahun melalui sihir, lapor al-Watan, semalam.

Pembantu rumah itu yang didisoalsiasat kemudian mengaku mengamalkan ilmu hitam terhadap keluarga majikannya.

Lelaki itu, Misaad Al-Rikhaimi berkata, dia sudah melaporkan kepada pihak berkuasa mengenai perkara itu sebulan lalu. – AP

BR1M: Lebih 50 peratus sudah terima bayaran

22 Safar 1433H. [MOD] -

IPOH - Lebih 50 peratus daripada 4.1 juta borang pemohon skim Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) yang diterima dari seluruh negara, mula menikmati pembayaran bantuan tersebut dalam bentuk baucar tunai semalam.

Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah berkata, pembayaran dibuat kepada kumpulan pertama ini walaupun tempoh permohonan skim itu dilanjutkan lagi sehingga 10 Februari ini.

"Kita masih lagi buka pendaftaran sehingga Februari depan. Ini kerana dalam mesyuarat kita bersama-sama timbalan menteri, setiausaha politik, anggota parlimen, setiausaha kerajaan negeri dan pegawai daerah, mereka menyatakan masih terdapat individu yang layak belum mendaftar," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan baucar tunai BR1M kepada 1,500 penerima dari kawasan Parlimen Tambun di sini.

Ahmad Husni yang juga Ahli Parlimen Tambun berkata, bagi negeri Perak sebanyak 237,000 penerima layak menerima BR1M yang mula diserahkan mulai semalam.

Konsep BR1M adalah berdasarkan kelayakan, di mana mereka yang layak akan menerima bantuan itu, jadi pihaknya melanjutkan lagi tempoh pendaftaran untuk bantuan berkenaan bagi memberi lebih masa kepada mereka yang layak untuk memohon, katanya.

Beliau berkata, tempoh pembayaran skim BR1M akan dilaksanakan selama dua bulan mulai hari ini hingga 15 Mac, bagi memastikan pembayaran dapat dilaksanakan secara tersusun dan lancar supaya tidak ada pemohon yang layak menerimanya tercicir.

Semua penerima yang layak akan dibayar dalam bentuk baucar tunai RM500 dan mereka boleh menunaikan baucar itu di kaunter-kaunter bank Bank Simpanan Nasional (BSN), CIMB Bank dan Maybank yang ditempatkan pada majlis penyerahan.

Selain itu, baucar tunai yang mempunyai tempoh sah laku sehingga 15 April depan juga boleh ditunaikan di mana-mana cawangan bank tersebut di seluruh negara.

Ahmad Husni berkata, dalam pembangunan ekonomi negara, kerajaan dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mahu semua rakyat menikmati pembangunan itu.

sinar harian/-

18 tahun kahwin menderita

22 Safar 1433H. [MOD] -

BAYAN BARU – Kehidupan sebagai ibu tunggal amat memeritkan, apatah lagi apabila diancam bekas suami yang sering memantau pergerakan Ros (bukan nama sebenar), 49, tahun melalui rondaan di sekitar kawasan rumahnya.

Dia yang sudah bercerai sejak empat tahun lalu kini dihimpit kesusahan apabila bekas suami yang berusia 48 tahun itu bukan sahaja enggan membayar nafkah, malah rumah yang diduduki kini terpaksa dikosongkan.

“Selepas bayaran ansuran bulanan gagal dijelaskan dalam tempoh masa yang ditetapkan, kami tiga beranak diarahkan untuk berpindah.

“Bekas suami yang sudah berkahwin lain bukan sahaja tidak peduli akan dua anaknya, malah bertekad memutuskan hubungan melalui nota amaran yang dihantar ke rumah,” katanya ketika ditemui di Persiaran Mahsuri.

Menurutnya, dirinya didera secara fizikal dan mental sepanjang 18 tahun perkahwinan yang dibina atas dasar cinta.

“Dia yang bekerja sebagai penyelia hotel akan memukul menggunakan objek keras seperti seterika sekiranya ada yang tidak kena.

“Keadaan berlarutan sehingga saya sendiri akhirnya ke pejabat agama untuk menyelesaikan kemelut yang dihadapi,” katanya.

Dia yang berasal dari Perlis mendakwa, bekas suami dan isteri barunya turut mengancam untuk menyimbah dengan asid sekiranya perihal mengenai nafkah dibangkitkan selepas proses penceraian selesai.

“Saya bimbang akan keselamatan kami sekeluarga memandangkan jiran sering memaklumkan bahawa mereka ternampak bekas suami berlegar–legar di sekitar taman perumahan.

“Saya akan terus bekerja untuk menyara kehidupan kami sekeluarga memandangkan anak sulung yang berusia 19 tahun berjaya melanjutkan pengajian ke Universiti Islam Antarabangsa, manakala anak bongsu pula berada di tingkatan satu di Sekolah Menengah Kebangsaan (Agama) Al – Mashoor,” katanya.

Menurutnya, kata-kata perangsang yang diberikan rakan-rakan menguatkan semangatnya untuk meneruskan kehidupan.

“Saya pasti dugaan yang melanda ini ada hikmahnya dan semoga kami sekeluarga dapat memulakan hidup baru dengan tenang,” katanya.

Sinar Harian

Imam parah jatuh lubang

22 Safar 1433H. [MOD] -

BANDAR PERMAISURI – Ibarat mati hidup semula. Itulah gambaran yang dapat dibayangkan Ismail Mohd, 75, Imam Surau Pekan Sehari Bandar Permaisuri yang terjatuh ke dalam lubang sedalam 0.5 meter selepas selesai menunaikan solat Isyak malam, kelmarin.

Menurut anak Ismail, Maliki Ismail, 58, kejadian yang menimpa bapanya berlaku kira-kira jam 9.30 malam ketika mangsa sedang menunggang motosikal berseorangan untuk pulang ke rumah di Bukit Pelong.

“Saya difahamkan ketika ayah melalui kawasan itu, jalan yang dilalui itu mendap secara tiba-tiba sehingga motosikal yang ditunggangnya terjatuh ke dalam lubang sedalam hampir satu meter sehingga menyebabkan kecederaan parah.

“Akibat kemalangan itu, doktor mengesahkan hidung ayah patah, berlaku pendarahan pada bahagian mulut dan beberapa bahagian muka luka serta mata lebam,” katanya kepada Sinar Harian ketika ditemui di Hospital Setiu, semalam.

Maliki berkata, mujurlah semasa kejadian itu berlaku, orang ramai berada berdekatan surau dan terus membantu mengangkat bapanya yang sudah tidak sedarkan diri akibat pendarahan terlalu banyak.

“Kebetulan pada masa itu, saya menghadiri kenduri tahlil dan diberitahu oleh isteri mengenai kemalangan yang menimpa ayah sebelum bergegas ke tempat kejadian,” katanya.

Selain itu, Maliki mengharapkan tindakan segera dapat diambil oleh pihak berkenaan untuk menutup lubang tersebut agar kejadian sama tidak berulang kepada orang ramai.

Tinjauan Sinar Harian ke tempat kejadian mendapati, lubang di kawasan itu telah diletakkan papan tanda amaran oleh pihak Jabatan Kerja Raya (JKR) dan lencongan sementara turut dibuat bagi mengelakkan kekeliruan kepada pengguna jalan raya.

Sementara itu, Jurutera Daerah, Jabatan Kerja Raya (JKR), Anuar Ngah berkata, pihak JKR telah membuat siasatan dan dipercayai mendapan yang berlaku itu akibat daripada sistem pembetung air bocor yang menghubungkan aliran air sungai dari Kampung Hulu Seladang ke Sungai Setiu.

“Bagaimanapun, kita akan menjalankan kerja baik pulih dalam masa terdekat selepas air sungai surut sebelum siasatan lanjut dapat dilakukan kerana sehingga kini air masih memenuhi lubang tersebut,” katanya.

Sinar Harian

Pecah rumah makin berleluasa

22 Safar 1433H. [MOD] -

GOMBAK – Kejadian pecah rumah pada waktu siang yang berlaku di Pangsapuri Laksamana semakin menjadi-jadi sejak kisah orang minyak tersebar di kawasan itu.

Pengerusinya Persatuan Penduduknya, Shafiq Abdul Aziz berkata, setakat ini sebanyak enam laporan diteri­manya berhubung kejadian pecah rumah di kawasan itu.

“Semua kejadian pecah rumah yang berlaku di pangsapuri ini melibatkan rumah yang ditinggalkan kosong kerana penghuninya keluar bekerja,” katanya ketika ditemui dekat sini.

Menurutnya, terbaru pencuri terbabit semakin berani apabila melarikan sebuah televisyen 42 inci dari sebuah rumah di situ.

“Lima kes berlaku menggunakan kaedah sama iaitu membuka mangga pintu rumah menggunakan asid dan melarikan barangan berharga seperti komputer riba, telefon bimbit dan barangan berharga dari rumah mangsa,” katanya.

Bagi mengatasi masalah itu menurutnya, badan pengurusan bersama (JMB) bercadang mengadakan pengawal keselamatan berbayar, memasang palang di pintu keluar masuk serta memasang kamera litar tertutup di setiap blok bangunan di situ dengan syarat penduduk dapat memberi komitmen dalam membayar wang penyelenggaraan bulanan.

Jelasnya lagi, kawasan itu dahulunya sering terjadi kes kehilangan motosikal namun semenjak rondaan dibuat penduduk dan tempat letak motosikal diterangi lampu, masalah itu mula berkurangan.

Sementara itu, mangsa pecah rumah, Noorfadzly Musiran, 29, berkata, dia hanya menyedari rumahnya di pecah masuk selepas pulang bekerja jam 10.30 malam.

“Pencuri terbabit menggeledah semua bilik dan almari di dalam rumah, mujur dia hanya sempat ambil barangan yang kecil sahaja,” katanya yang membuat laporan di Balai Polis Selayang, Bukit Idaman dekat sini.

Berhubung masalah itu, Ketua Polis Daerah Gombak, Asisten Komisioner Abdul Rahim Abdullah ketika dihubungi berkata, polis akan menyiasat laporan kes pecah di pangsapuri berkenaan.

Menurutnya, kerjasama penduduk untuk melaporkan perkara itu jika terserempak dengan orang yang dicurigai amat diperlukan bagi membolehkan suspek terlibat diberkas.

Sinar Harian

Pekerja kilang maut dirempuh

22 Safar 1433H. [MOD] -

SHAH ALAM – Seorang pekerja kilang maut dirempuh sebuah kenderaan yang terbabas dalam kemalangan membabitkan dua kenderaan di kilometer 15.2, Lebuhraya Persekutuan berhampiran Tol Batu Tiga, pagi semalam.

Ketua Bahagian Ketenteraman Awam dan Trafik Daerah Shah Alam, Deputi Superintendan Ruslan Abdullah berkata, kejadian jam 7.45 pagi itu membabitkan sebuah kenderaan terbabas merempuh besi pembahagi lebuh raya manakala sebuah lagi terbabas ke kiri lebuh raya.

Menurutnya, mangsa merupakan seorang wanita warga Indonesia yang berada di laluan pejalan kaki dirempuh kenderaan yang terbabas ke kiri lebuh raya.

“Kenderaan terbabit kemudian melanggar paip Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) dan pencawang telekomunikasi sebelum terhumban ke dalam parit.

“Mangsa yang cedera parah meninggal dunia di tempat kejadian dan mayatnya dihantar ke Hospital Tuanku Ampuan Rahimah Klang (HTAR) untuk bedah siasat. Bagaimanapun pemandunya terselamat dan mendapat rawatan di pusat perubatan swasta berhampiran,” katanya.

Sementara itu, Pengurus Besar Bahagian Komunikasi dan Hal Ehwal Awam Syabas, Abdul Halem Mat Som berkata, rempuhan kenderaan terbabit menyebabkan injap paip syarikat bekalan air berukuran 42 inci itu patah dan pecah.

Bagaimanapun katanya, tiada gangguan air berlaku kerana kakitangan Syabas segera mengalihkan air tersebut ke paip Syabas yang berukuran 49 inci.

Sinar Harian