10 September 2013

Ranking universiti utama negara merosot

4 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -
Rafizi Ramli,
Kedudukan 800 universiti teratas di seluruh dunia bagi tahun 2013 yang dilaporkan oleh QS World University Rankings sewajarnya menjadi isu utama negara mutakhir ini, selain dari isu kenaikan harga minyak kerana kedua-duanya mempunyai kesan besar kepada kebajikan rakyat.

Laporan tersebut menunjukkan bahawa enam dari tujuh universiti awam negara yang tersenarai di dalam 800 universiti teratas telah mengalami kemorosotan seperti berikut:

MB perinci perancangan ekonomi Kelantan


4 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -

KOTA BHARU: Biarpun ada pihak mendakwa kepemimpinan baru kerajaan Kelantan tiada idea, namun tanpa sedar kerajaan negeri telah menapak jauh bagi menarik lebih ramai pelabur ke negeri itu.Menteri Besar, Ustaz Datuk Ahmad Yakub berkata, tumpuan diberi bagi menarik pelabur dari Asia Barat dan Asia Timur ke Kelantan.

MP: Potong peruntukan perjalanan menteri

4 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -

Ahli parlimen Pandan Rafizi Ramli mencadangkan supaya kerajaan memotong peruntukan perjalanan menteri, timbalan menteri dan pegawai atasan demi menginsafi beban yang ditanggung rakyat ekoran kenaikan harga minyak.

PAS fail rayuan penolakan petisyen PRU di Perak

4 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -

PAS mengemukakan rayuan terhadap penolakan petisyen pilihan raya melibatkan lima kerusi dewan negeri di Perak.


Peguam bersama yang bertindak bagi pihak parti itu, Gene Anand Vendragon, ketika dihubungi semalam mengesahkan bahawa pengurusan kes untuk rayuan bagi kawasan Rungkup, Manong dan Pasir Panjang telah ditetapkan pada Khamis.

Hilang 4 orang tersayang.

4 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -

Kajang: “Dunia gelap seketika saat berita malang itu dikhabarkan... ia saat paling hiba dalam hidup saya,” kata Muhammad Tauffid Kassim, 44, yang kehilangan isteri dan tiga anaknya serentak dalam kemalangan di Kajang, semalam.

478,848 calon duduki UPSR seluruh negara mulai hari ini

4 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Sebanyak 478,848 calon menduduki Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) selama tiga hari bermula hari ini di 8,268 pusat peperiksaan di seluruh negara.

PAS sanggah pandangan Fathul Bari

4 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -
Harakahdaily
KUALA LUMPUR: PAS menyifatkan hadis yang disandar Pengerusi Jawatankuasa Kerja Sekretariat Ulama Muda Umno (Ilmu), Fathul Bari berhubung barang naik, 'diguna pada konteks yang salah'.

Wartawan demo desak rakan dibebas

4 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -
Harakahdaily
MESIR: Sekumpulan aktivis dan wartawan mengadakan demonstrasi bagi mendesak seorang wartawa Ahmed Abu- Deraa yang ditangkap pihak tentera dan menghadapi tuduhan penyiaran maklumat palsu mengenai tentera dibebaskan dengan segera.

Kontraktor: Pemaju pasti naik harga rumah

4 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -

  • Seorang pemimpin persatuan kontraktor bumiputera berkata para pemaju pasti akan menaikkan harga rumah untuk mengelakkan kerugian apabila harga bahan api meningkat.
    Yang dipertua Persatuan Kontraktor Melayu Malaysia Negeri Johor, Mahmood Amir dalam satu laporan Sinar Harian berkata para kontraktor juga akan melakukan penyesuaian dengan mengurangkan saiz rumah, bagi mengelak kerugian.