26 Disember 2011

7 tahun Tsunami yang semakin dilupakan.

Seorang wanita dari Jepun yang hadir sama memakai tudung dalam munajat Tsunami.

30 Muharram 1433H. [MOD] -

Selepas tujuh tahun, bencana tsunami yang melanda rantau ini sehari selepas sambutan Krismas pada 2004 dan mengorbankan ratusan ribu nyawa di Aceh, Nampak semakin dilupakan.

Tanpa perancangan yang jelas, percutian 26 Disember bersama keluarga dalam rangka memenuhi hajat Isteri yang tidah pernah ke Aceh sejak tamat belajar pada tahun 1992 berkebetulan dengan ulangtahun ke 7 peristiwa yang menyayat hati itu.

Ketibaan kami di Bandara Blang Bintang yang terletak sekitar 15 km dari Banda Aceh disambut dengan senyuman orang Aceh yang memang kami kenal hati budi mereka selama 6 tahun kami belajar di Aceh.

Selepas Tsunami berlaku saya bersama 28 orang rombongan dengan yayasan Amal Malaysia cawangan Perak sempat sampai di Lhoksmawe untuk memberi bantuan kemanusiaan.

Untuk kali keduanya dengan jumlah rombongan yang lebih kecil sekitar 7 orang sempat sampai ke kota ilmu Darussalam tempat yang penuh dengan kenangan semasa belajar dari tahun 1986 hingga 1992.

Nampak tidak banyak berubah dari masa lawatan pada tahun 2005, saya bersama keluarga menyewa sebuah kereta sewa swasta dengan harga RP 70,000 (RM 22) menuju ke hotel yang telah ditempah di banda Aceh.

Sempat berbicara mengenai Tsunami 2004 dengan Pak Armia, beliau turut mencerita pengalaman pahit dengan kehilangan 12 orang keluarga terdekat termasuk Ibu kandung dan Isteri yang sedang mengandung 3 bulan anak pertama hasil perkhawinannya.Namun jelas dia masih tabah walaupun dari wajahnya saya melihat tentang kesedihan yang masih dialami bila mengenang dan menceritakan pengalaman pahit itu.

Teringat dengan makanan kegemaran gulai kambing Aceh lalu saya dibawa oleh sopir Pak Armia disebuah kedai berdekatan dengan Lapanganterbang. Lauknya ringkas iaitu gulai kambing dan goreng ayam kampung tetapi jelas sangat lazat dan menyelerakan ditambah oleh perut yang sudah kosong selepas 1 jam 40 minit dalam firefly dari Pulau Pinang.

Saya dibawa melewati jalan pintas melalui Ulekareng menuju Banda Aceh , Nampak tidak banyak berubah, namun saya rasakan Aceh sekarang berada dalam keadaan aman bila mengenang sejar panjang sebelum ini.

Akhbar Serambi Indonesia juga tidak lekang dari pemberitaan mengenai uapucara memperingati 7 tahun Tsunami. jelas ia akan memberi kesan kepada warga Aceh betapa bencana yang datang itu adalah satu pengalaman besar bagi rakyat Indnesia dan Aceh.

Setiba di sini jadual mula diatur sebaik mungkin supa keberadaan saya dan keluarga hingga Jumaat ini dimanfaatkan sebaik mungkin.

Sesuatu yang saya utamakan dan tidak mungkin untuk ditinggalkan ialah bertemu dengan adik-adik yang sedang belajar di Banda Aceh. melalui Persatuan Pelajar Malaysia Cabang Aceh (PKPMI-CA) saya akan berbincang dengan mereka pada petang ini untuk mengadakan sesi pertemuan dengan semua pelajar yang berkesempatan.

Begitulah semasa saya memegang jawatan Setiausaha PKPMI-CA selama tiga tahun semasa belajar disini, setiap tamu dari Malaysia pasti diambil kesempatan untuk diadakan pertemuan .

Bertemu lagi.....

Mangsa banjir di Johor meningkat

30 Muharram 1433H. [MOD] -

JOHOR BAHRU: Mangsa banjir di Johor semakin meningkat apabila hampir 300 orang lagi dipindahkan ke pusat pemindahan menjadikan jumlah keseluruhan meningkat kepada 1,437 orang pagi ini berbanding 1,143 orang malam tadi.

Menurut portal Majlis Keselamatan Negara (MKN), setakat 10 pagi ini, semua mangsa ditempatkan di 25 pusat pemindahan dengan 12 di Segamat, tujuh di Mersing dan enam di Batu Pahat.

Jalan tanah merah menuju ke Kampung Orang Asli Peta di Taman Negara Endau Rompin dilaporkan masih terputus hubungan dan hanya boleh dihubungi melalui bot dan pengangkutan udara.

Menurut portal Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS), dua batang sungai masih melebihi paras bahaya iaitu Sungai Muar di Bukit Kepong mencatatkan aras 3.34 meter dan Sungai Muar di Buloh Kasap, Segamat, 9.47 meter.

Beberapa batang sungai lagi melebihi paras amaran iaitu Sungai Bekok di Empangan Bekok, Batu Pahat (17.04 meter), Sungai Muar di Kampung Awat, Segamat (19.92 meter), Sungai Simpang Kiri di Seri Medan, Batu Pahat (2.19 meter), Sungai Senggarang, Batu Pahat (3.28 meter) dan Sungai Lenik di Ladang Chaah, Batu Pahat (5.60 meter). - BERNAMA

Puluhan ribu mangsa taufan Filipina berlindung di khemah

30 Muharram 1433H. [MOD] -

CAGAYAN DE ORO: Puluhan ribu mangsa banjir di Filipina terpaksa berlindung di khemah di beberapa bandar selama berbulan-bulan manakala kerja memindahkan mereka ke kawasan selamat sedang dijalankan.

Ketua Pertahanan Awam, Benito Ramos, hari ini berkata, lebih 60,000 orang terjejas akibat taufan Washi kini mencari perlindungan di bangunan kerajaan di bantar Cagayan de Oro dan Iligan, kebanyakannya di sekolah yang dibuka selepas cuti.

"Kita tidak boleh mewujudkan tempat perlindungan tetap dengan segera. Ia akan mengambil masa yang lama. Mereka perlu berpindah dari khemah apabila sekolah dibuka pada 3 Januari nanti," katanya. - AFP

Tujuh maut, 32 cedera dalam letupan kereta berisi bom di Iraq

30 Muharram 1433H. [MOD] -

BAGHDAD: Sekurang-kurangnya tujuh individu maut dan 32 yang lain cedera apabila pengebom berani mati bertindak nekad meletupkan kereta berisi bom di pintu masuk utama ke Kementerian Dalam Negeri Iraq, hari ini.

Serangan itu adalah susulan siri pengeboman minggu lalu yang menyebabkan sehingga 70 orang terbunuh dalam sehari sekali gus meningkatkan kebimbangan mengenai masa depan Iraq selepas tentera Amerika Syarikat beredar dari negara berkenaan baru-baru ini.

Dua pegawai polis berkata, letupan itu berlaku pada awal pagi ketika waktu puncak dan memusnahkan satu daripada beberapa penghadang keselamatan yang diletakkan di sekeliling Imbang Penuhbangunan kementerian berkenaan.

Katanya, lima anggota polis antara individu yang terkorban.

Sementara itu, dua doktor di hospital berdekatan mengesahkan angka kematian berkenaan. - AP