28 April 2009

Mengumpat dan gosip mana lebih besar bahaya?

AHMAD BAEI JAAFAR

Mengumpat seperti yang diperjelaskan sebelum ini adalah dosa besar dan dibenci Allah. Namun sebahagian masyarakat kita masih menjadikannya satu tabiat yang menyeronokkan. Hukum haram hanya dipandang kecil. Mengapa keadaan ini boleh berlaku?

Jelas di sini, mereka yang terlibat dengan mengumpat ini tidak takut kepada Allah dan tidak takut kepada ancaman Allah. Hal ini kerana iman mereka kepada Allah terlalu tipis atau tiada iman, lalu sanggup melakukan apa sahaja.

Sebenarnya orang yang mengumpat ialah orang yang melanggar amanah dan menyalahgunakan kurniaan Allah iaitu lidah. Anggota lidah diberikan kepada manusia untuk membolehkan manusia merasai makanan, bercakap memberi nasihat dan melarang amalan yang keji. Tetapi sebaliknya manusia menggunakan lidah untuk mengumpat manusia lain.

Jika manusia sedar bahawa dengan mengumpat itu mereka telah melakukan dua dosa iaitu menjatuhkan maruah orang dan menyalahgunakan amanah Allah pasti mereka berfikir dua kali untuk mengumpat. Tetapi semua itu tidak pernah difikirkan oleh mereka.

Selain mengumpat, gosip adalah satu lagi bentuk dosa di alaf ini. Malah gelanggang gosip lebih luas kerana diterajui oleh media sama ada elektonik mahu media cetak. Sesuatu yang menjadi rahsia seseorang habis dibongkar kepada umum.

Ramai yang berminat untuk mengetahui gosip itu kerana dapat mengetahu rahsia orang. Sama ada cerita yang dibawa itu betul atau tidak, mereka tetap akan terimanya sebagai bahan berita malah ada yang sanggup memanjangkannya.

Sebenarnya dengan gosip ini tiada rahsia yang boleh disimpan lagi, semuanya akan terdedah secara pantas. Walaupun pihak yang teraniaya boleh membuat penafian tetapi penerima orang ramai masih tidak pasti. Begitulah bahayanya gosip.

Lazimnya artis digosipkan dengan cerita percintaan, pertunangan, perkahwinan, bercerai, dan pelbagai lagi yang semuanya diperoleh dari sumber yang tidak sahih. Kadang-kadang gosip ini dilakukan secara serkap jarang. Tetapi kesannya adalah sama, boleh menjatuhkan maruah artis berkenaan.

Tidak dinafikan ada juga gosip yang sengaja dicipta oleh ampunya diri sendiri bagi tujuan mempromosi dirinya. Gosip seperti ini tidak mungkin boleh menjatuhkan maruahnya kerana dia sendiri sudah bersedia dengan jawapannya bagi menaikkan imejnya semula.

Tetapi gosip yang dicipta oleh wartawan dan kemudiannya diperpanjangkan oleh orang ramai itu boleh mencemarkan maruah artis terbabit. Hal ini kerana berita yang dibawa itu berkemungkinan termasuk dalam mengumpat atau menyebar fitnah.

Orang politik juga tidak terlepas daripada digosip oleh wartawan. Kadang-kadang digosipkan dengan wujudnya perempuan simpanan, melakukan hubungan terlarang dengan setiausahanya atau bercerai.

Berdasarkan keterangan di atas, gosip dan mengumpat dibina atas tujuan atau niat untuk menjatuhkan maruah seseorang. Walaupun ada pihak yang mendakwa bahawa gosip adalah untuk menyedarkan artis atau ahli politik yang sombong, tetapi kesannya tetap memalukan.

Jadi, apa bezanya gosip dengan mengumpat dalam hal ini? Sepintas lalu kedua-duanya tiada beza, tetapi kadang-kadang gosip boleh jadi fitnah jika semua itu tidak betul. Berdasarkan kedudukan itu, maka gosip lebih bahaya daripada mengumpat.

Walau bagaimanapun mengumpat dalam keadaan tertentu boleh dimaafkan malah pada enam tempat berikut adalah diharuskan dalam Islam. Demikian seperti yang disebut dalam kitab Hidayatus Salikin karangan Syeikh Abul Samad Palimbangi, iaitu:

1. Menyebutkan kejahatan orang zalim kepada kadi supaya dihukumkannya dengan yang setimpal.

2. Menyatakan seseorang itu membuat kejahatan yang jelas buktinya berdasarkan perbuatan mungkarnya supaya dengan cara itu dia boleh meninggalkan perbuatan maksiatnya.

3. Oleh sebab hendak meminta fatwa daripada mufti dia mengadu tentang seseorang yang menzaliminya apakah hukumnya dan apakah jalan penyelesaian.

4. Bertindak untuk menakutkan orang yang berkemungkinan hendak bersahabat dengan orang fasik atau zalim.

5. Untuk memberi tahu tentang orang yang tidak dikenal namanya lalu dia menyebut sifatnya.

6. Menyebut kejahatan orang yang sudah masyhur dengan kejahatannya supaya orang lain tidak menjadi mangsanya.

Supaya lebih jelas perhatikan beberapa contoh berikut:

Seorang pemuda telah mengambil barang milik bapanya. Lelaki lain yang melihatnya segera ke pejabat polis dan tanpa berselindung menyebut perbuatan jahat pemuda itu. Menyebut kejahatan orang lain adalah mengumpat tetapi dalam hal ini, dibenarkan supaya dengan itu pemuda itu boleh ditangkap.

Begitu juga dengan seorang pemimpin yang sering melakukan tabiat buruk seperti merokok. Hendak tegur sikapnya, tiada siapa yang sanggup berhadapan dengannya. Maka tabiat buruknya disebut di hadapan umum dengan harapan apabila dia dengar boleh timbul kesedaran dan berubah.

Dalam contoh yang lain, seorang wanita pernah ditipu oleh seorang lelaki dan berjaya memperdaya perasaannya malah hampir dirogol. Pada suatu hari dia ternampak lelaki itu sedang berbual dengan seorang gadis lain. Demi menyelamatkan maruah gadis itu, dia menceritakan kejahatan lelaki itu dengan harapan gadis itu tidak terpedaya dan menjauhkannya. Pada dasarnya ia juga mengumpat tetapi dibenarkan.

Dalam kes yang lain, seorang lelaki atau wanita yang sudah masyhur dengan kejahatannya. Namanya sudah dikenali umum malah menjadi bualan orang ramai. Menyebut keburukannya tidak lagi dikira mengumpat.

Empat contoh ini lazim berlaku dalam masyarakat kini dan inilah yang dibenarkan dalam Islam. Maka selain senarai di atas, tetap dikategorikan sebagai mengumpat dan berdosa besar.

TRAGEDI DI SG ROTAN (2)


Kebakaran di Sg. Rotan.


Mari kita berfikir secara profesional dan menimbangnya penuh berhemah sebagai insan yang berilmu. Pada hari ini saya ingin berkongsi 3 gambar yang menampilkan 2 situasi. Gambar yang pertama ialah kebakaran yang berlaku di Sg.Rotan yang telah saya ceritakan tempohari dan gambar yang kedua adalah gambar kebakaran di Selama pada tahun lepas. Pada 2 gambar yang menunjukkan kes kebakaran ini terdapat satu perbezaan iaitu ada garisan bomba pada kebakaran di Selama tetapi tidak di Sg Rotan. Kenapa? Inilah perbezaan 1 Malaysia yang dicanangkan Najib. Gambar di Selama penyokong UMNO gambar di Sg Rotan penyokong PR..


Kebakaran di Selama.


Saya tertarik hati bila melihat ulasan yang diberikan terutama dari insan yang bernama PENAT BERCAKAP. Saya kira dia adalah penyokong BN, xpelah kan 1 Malaysia. Antara ulasannya yang diringkaskan : PR jgn duk menyalahkan UMNO yang telah perintah 50 tahun, jgn sensasikan bila benda dah terjadi, beliau juga menyuruh PAS buat banci daftar penduduk daif,susah dan memerlukan bantuan TIDAK KIRA UMNO ATAU PR...

Tengoklah ungkapan tersebut, kalau benar BN tu dah buat bancian org miskin daif, orang miskin taklah terus miskin, rumah terbakarpun tidaklah dibuat perbezaan BN atau PR.

Ingin saya buka 1 cerita lagi yang saya dengar dari WANITA2 UMNO yang ada di tempat kebakaran di Sg Rotan tersebut: IBU BAPA BDK2 NI ORG SENANG, HDSETPUN ADA, KITA SURUH DUDUK MENYEWA KAT LUAR DIA DUDUK KAT SINI...kenapalah mereka asyik menyalahkan keluargani? tidak tahukah mereka adab2 menziarahi mereka yang ditimpa musibah?dan paling saya tidak dapat melupakan ialah rupa WANITA2 UMNO tersebut yang tidak ada MENUNJUKKAN WAJAH SEDIH MALAH TERSENYUM BANGGA memandang ke arah saya dan kawan mungkin kerana mereka ternampak gambar TOK GURU dalam kereta saya.

Wahai WANITA2 UMNO!: Hdset sekarang nak beli RM 50 sudah dapat tapi nak menyewa rumah sekarang kalau tinggal di kgpun RM200, belum lagi dibandar. Memanglah hangpa boleh bangga kerana datang situpun naik kereta mewah harga 100 ribu lebih. Hangpa taukah penderitaan keluarga ini? Tanyalah org kg disana? Tertarik juga saya mendengar ulasan ANAK JATI PERAK : BN rampas kuasa di Perak kerana tak mahu pekong 50tahun terbuka...

Perjuangan atas nama bangsa yakinlah tidak akan selamat, itu yang sepatut dikupas oleh ahli panel.


Wahai rakyat Malaysia, Kedua-dua gambar tersebut adalah situasi yang melanda orang MELAYU , 1 Malaysia berlainan fahaman politik. Gambar ketiga pula adalah situasi ke 2yang ingin saya kongsikan ialah tentang 1 banner yang saya jumpa sebelum naik feri baru2 ini. Forum Perdana Isu Semasa tajuknya. LIhatlah siapa ahli panelnya. Semua tahu siapa terutama yg gambar ditengah2tu kes pemilihan UMNO dulu. Mesti ingatkan!

Yang saya tertariktu SEMUA UMAT MELAYU DIJEMPUT HADIR, UNTUK RAKYAT-KERANA RAKYAT-DEMI RAKYAT. Mungkin PENAT BERCAKAP bolehlah mengulasnya.. Saya bukan untuk mencari salah tetapi ingin rakyat Malaysia tahu dan boleh membezakan yang mana intan yang mana kaca yang mana nilam yang mana mutiara...Al-Fatihah kita sedekahkan kepada adik Mohd Saiful (7thn), adik Amirul (4thn), adik Mohd Yusof (2thn) mangsa TRAGEDI DI SG ROTAN

ANAK KOMANDO REJIMEN 1

Kerana kuasa BN bunuh doktrin pengasingan kuasa

Oleh Mohamed Hanipa Maidin

Kita masih lagi membincangkan isu di Perak. Kali ini saya akan menyentuh satu isu besar iaitu 'pembunuhan' doktrin pengasingan kuasa (separation of powers) oleh siapa lagi kalau bukan Umno.

Bagi mereka yang terdedah dengan undang-undang Perlembagaan atau sains politik istilah pengasingan kuasa bukanlah suatu yang benda yang baru.

Bagi sarjana undang-undang Barat mereka menganggap istilah pengasingan kuasa dicipta oleh ahli falsafah politik Perancis iaitu Baron de Monstequieu. Doktrin pengasingan kuasa adalah satu model kepada sebuah kerajaan yang demokratik. Ianya juga dikenali di dalam bahasa Perancis sebagai trias politica.

Secara mudahnya doktrin pengasingan kuasa bermaksud pembahagian kuasa politik sebuah negara yang diasingkan kepada tiga cabang iaitu kuasa legislatif (penggubal undang-undang seperti Parlimen atau DUN), kuasa eksekutif (pelaksana dasar) dan kuasa kehakiman (penafsir undang-undang).

Ketiga-tiga cabang ini sengaja diasingkan bagi memastikan kelicinan pentadbiran sesebuah kerajaan. Dengan pengasingan kuasa tersebut maka dapat dielakkan satu pertembungan kuasa di antara ketiga-tiga cabang penting tersebut.

Setakat ini negara kita masih mengiktiraf doktrin pengasingan kuasa ini meskipun berlaku juga kadangkala pertembungan di sana di sini.

Dari segi Islam doktrin pengasingan kuasa ini juga bukanlah suatu yang baru. Sebab itu bagi mereka yang mempelajari Islam khususnya siyasah syar?iyyah mereka akan biasa mendengar istilah seperti sulthotun tasyri?iyyah (kuasa legislative), sulthotun tanfiziyyah (kuasa eksekutif) dan sulthotun qada?iyyah (kuasa kehakiman/judiciary).

Sehingga sebelum berlakunya krisis di Perak nampaknya Umno masih boleh dikatakan sedikit sebanyak menerima doktrin pengasingan kuasa tersebut. Tetapi apabila Umno mula mencetuskan krisis di Perak, demi mempertahankan kuasa yang mereka rampas dari kerajaan pilihan rakyat, Umno mula sanggup bermatian-matian cuba menghapuskan doktrin tersebut.

Pada 18 Februari lalu Speaker Perak, V Sivakumar yang juga bertindak sebagai Pengerusi Jawatankuasa Hak dan Keistimewaan (Rights and Privileges Committee) telah menggantung Zambry selama 18 bulan dan enam exco BN yang lain selama 12 bulan.

Mengikut doktrin pengasingan kuasa yang diterima pakai di negara ini, keputusan Speaker tersebut adalah satu keputusan dari satu cabang kuasa politik iaitu badan legislatif. Oleh yang demikian berdasarkan doktrin tersebut keputusan speaker tersebut tidak boleh dicabar oleh satu lagi kuasa politik iaitu badan kehakiman.

Isu sama ada keputusan speaker tersebut betul atau sebaliknya tidak berbangkit kerana mengikut doktrin pengasingan kuasa, pihak Mahkamah tidak dibenarkan campur tangan urusan badan legislatif yang antara anggota pentingnya adalah Speaker Dun.

Apabila Mahkamah tidak boleh campur tangan tidak bermakna sesuatu keputusan speaker tidak boleh dicabar sama sekali. Boleh tapi bukan di Mahkamah. Doktrin pengasingan kuasa membenarkan badan legislatif iaitu dalam konteks kes di Perak, Dun Perak menyelesaikan masalah dalaman tersebut.

Terdapat banyak keputusan Mahkamah sama ada di negara ini atau di negara Komanwel yang secara jelas memutuskan bahawa pihak Mahkamah tidak boleh campur tangan sebarang urusan yang melibatkan urusan dalaman badan legistatif. Keengganan mahkamah untuk campur tangan adalah kerana menghormati doktrin pengasingan kuasa tersebut.

Sekarang ini saya akan mengemukakan tiga dari lima kes yang diputuskan oleh Mahkamah Malaysia yang secara terang dan nyata mempertahankan doktrin pengasingan kuasa tersebut.

Kes pertama adalah kes Lim Cho Hock lwn Speaker Dun Perak (1979) 2 MLJ 85. Di dalam kes ini secara ringkasnya pemohon iaitu Adun Bukit Kepayang mencabar di mahkamah berkaitan isu sama ada kerusi speaker dikira kosong kerana speaker didakwa telah gagal mengangkat sumpah sebagaimana Adun-Adun yang lain. Hakim Abdoolcader memutuskan Dun mempunyai kata pemutus sama ada speaker telah hilang kelayakan atau tidak dan perkara tersebut hendaklah diputuskan di dalam Dun dan tidak di Mahkamah.

Kes kedua adalah kes Tun Datu Haji Mustapha bin Datu Harun lwn Dun Sabah & yang lain (1986) 2 MLJ 388. Di dalam kes tersebut pihak pemohon cuba mendapatkan perintah halangan (injunksi) ke atas Dun Sabah agar tidak bersidang kerana menurutnya Yang Di Pertua Negeri ketika memanggil sidang Dun telah mendapat nasihat dari Ketua Menteri yang bagi pemohon bukan orang yang layak menjadi Ketua Menteri.

Mahkamah menolak permohonan injunksi tersebut dan memutuskan bahawa keesahan (validity) sesuatu sidang Dun tidak boleh dicabar di Mahkamah.

Kes ketiga adalah kes Fan Yew Teng lwn Kerajaan Malaysia (1976) 2 MLJ 262. Di dalam kes tersebut pihak Plaintif (Fan Yew Teng) telah memohon agar Jawatankuasa Hak Keistimewaan (Committee of Privileges) di Parlimen tidak membincangkan ketidaklayakan beliau sebagai Ahli Parlimen sehingga proses rayuan beliau di atas keputusan Mahkamah menyabitkan beliau bersalah di atas tuduhan hasutan ditentukan atau dimuktamadkan oleh Mahkamah yang paling tinggi.

Sekali lagi Mahkamah melalui Hakim Chang Min Tat memutuskan bahawa sebarang keputusan sama ada oleh Parlimen sendiri atau Jawatankuasa yang dibentuk oleh Parlimen tidak boleh dicabar di Mahkamah.

Dua kes yang lain adalah kes Tun Datu Mustapha bin Datu Harun lwn Tun Datuk Hj Mohamed Adnan Robert (1986) 2 MLJ 391 dan kes Hj Salleh bin Jafaruddin lwn Datuk Celestine Ujang (1986) 2 MLJ 412.

Meskipun Umno tahu dan sedar kesemua keputusan kes-kes di atas memihak kepada Sivakumar yang sekaligus mengesahkan bahawa Zambry dan enam exconya yang lain tidak boleh mencabar keputusan Sivakumar, Umno nampaknya mempersetankan kes-kes tersebut dan masih mahu meminta Mahkamah Persekutuan untuk membatalkan keputusan Sivakumar.

Sekarang ini keputusannya di tangan lima orang hakim Mahkamah Persekutuan yang antara lima orang hakim tersebut adalah Dato' Seri Augustine Paul (saya rasa agak relevan menyebut namanya).

Dalam keadaan sistem kehakiman di Malaysia sering diperhatikan dengan penuh kecurigaan, sebarang keputusan dari Mahkamah bukan sahaja akan dinilai oleh rakyat Perak tetapi juga seluruh dunia.

Bagi lima orang hakim tersebut kata-kata seorang Hakim Yahudi yang agak berani menentang rejim Israel sendiri iaitu Hakim Ehun Barak amat relevan untuk direnung:

"Hakim hendaklah memutuskan sesuatu kes mengikut undang-undang. Ingatlah para hakim jika kamu sedang duduk untuk menghakimi sesuatu kes kamu pada hakikatnya sedang dihakimi."

Menghakimi lima orang hakim Mahkamah Persekutuan adalah apa yang dilakukan oleh rakyat Malaysia pada masa ini

Siapa MB Perak, Nizar atau Zambry ?

Dato Seri Zambry telah merujuk kes Dato Seri Nizar ke Mahkamah Persekutuan hari ini sebagai jalan pintas yang dipilih oleh Zambry untuk mempercepatkan keputusan mahkamah sebelum persidangan DUN Perak pada 7 Mei.

Dato Seri Nizar pula telah memohon untuk 9 orang panel hakim bagi mendengar ke ini. Keputusan untuk permohonannya belum diketahui lagi.

Maklumat Perbicaraan

1) Tarikh : 28 April 2009
2) Masa : 9.30 pagi
3) Tempat : Mahkamah Persekutuan

Sebelum ini Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin mahu panel sembilan hakim bagi mendengar permohonan Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir untuk Mahkamah Persekutuan memutuskan siapa Menteri Besar Perak yang sah.

Peguam Mohammad Nizar, Leong Cheok Keng berkata bahawa beliau telah menghantar surat kepada setiausaha bagi Ketua Hakim Negara Tan Sri Zaki Tun Azmi Rabu lepas dengan memohon panel hakim yang besar untuk mendengar perkara itu.

Antara alasan yang diberi untuk menyokong permohonan itu adalah perkara itu mempunyai kepentingan awam dan mereka mahu mengimbas semula isu aplikasi atau kesahihan Perkara 63 Undang-Undang Tubuh Negeri Perak. Leong berkata panel lima anggota hakim sebelum ini telah membahaskan Perkara 63. Mahkamah telah menetapkan Selasa ini untuk mendengar permohonan Zambry.

Adakah permohonan untuk 9 orang panel hakim akan diluluskan? Atau perkara yang sama seperti kes Speaker Perak akan diulangi dalam kes Nizar? Seluruh dunia sedang memerhatikan pekembangan undang-undang negara baru-baru ini.

Saifuddin Pengarah Pilihan Raya ganti Azmin

Parti Keadilan Rakyat (PKR) melantik Pengarah Strategiknya, Saifuddin Nasution sebagai Pengarah Pilihan Raya menggantikan Naib Presiden Azmin Ali dalam proses menyusun semula struktur pengurusan komponen Pakatan Rakyat itu

Azmin, Ahli Parlimen Gombak, yang melepaskan tugas Pengarah Pilihan Raya pula akan mengetuai pasukan petugas yang terdiri daripada kesemua Naib Presiden iaitu Dr. Lee Boon Chye, R. Sivarasa, Mustafa Kamil Ayub dan Dr. Jeffrey Kitingan.

Seorang lagi Naib Presiden, Tian Chua pula dilantik menggantikan Saifuddin yang juga Ahli Parlimen Machang.

Turut menganggotai pasukan petugas itu ialah Ketua Angkatan Muda Keadilan, Shamsul Iskandar dan Ketua Wanita, Zuraidah Kamaruddin.

Selain itu, tugas pasukan adalah memastikan kelayakan dan keberkesanan serta disiplin pimpinan negeri, bahagian, ahli-ahli Parlimen dan ahli-ahli Dewan Undangan Negeri, kata Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam kenyataan yang dikeluarkan menerusi blognya semalam.

Ia merupakan sebahagian daripada perubahan yang dibawa Anwar yang menurutnya bertujuan menekankan semula hala tuju perjuagan parti dengan menggilap semula idealisme perjuangan, muhasabah dan menjana kekuatan parti.

Presiden PKR, Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail kini diberikan bertanggungjawab memantau liputan media dan segera mengulas isu berbangkit, kata Anwar lagi.

Lain-lain lantikan ialah:

- Timbalan Presiden, Dr. Syed Husin Ali akan memberi tumpuan sepenuhnya dalam isu dasar perjuangan yang menunjangi parti - politik, ekonomi, pendidikan dan budaya.

Selain isu beliau juga diberikan tanggungjawab mengambil berat dasar umum tersebut, perihal yang diprihatinkan masyarakat Melayu dan Bumiputera perlu ditangani.

- Setiausaha Agung, Datuk Sallehuddin Hashim akan mengurus operasi ibu pejabat, perjalanan dan jentera parti, jawatankuasa pengurusan dan kempen keanggotaan.

- Pengerusi Jawatankuasa Latihan (Kepimpinan Parti): Fauziah Saleh

- Pengerusi Jawatankuasa Keanggotaan Baru: Johari Abdul

- Pengerusi Jawatankuasa Perhubungan Antarabangsa: Mustafa Kamil Ayob;Timbalan Pengerusi: Dr Tan Kee Kwong

- Ketua Penerangan: Latheefa Koya

- Ketua Komunikasi: Johnson Chong

Penanti: Diumum malam ini, bekas Setiausaha Politik Anwar calon PKR?

PETALING JAYA: Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang biasanya 'lewat' dalam mengumumkan calonnya bertanding pilihan raya kecil mengambil langkah awal menamakan bakal calon parti itu bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Penanti, malam ini.

Calonnya disebut-sebut ialah Dr. Mansor Osman, bekas setiausaha politik Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika menjadi Timbalan Perdana Menteri.

Nama itu menjadi perhatian daripada kalangan tiga pemimpin PKR Pulau Pinang.

Mansor juga merupakan Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan PKR Pulau Pinang.

Mansor pernah bertanding di kerusi DUN Pulau Betong pada Mac 2008 tetapi tewas dengan perbezaan 294 undi di tangan Muhamad Farid Saad dari Barisan Nasional (BN)-Umno.

"Kami sudah memilih calon, akan mengumumkan calon ini esok (malam ini)... akan diumumkan di Penanti," kata Pengarah Pilihan Raya PKR yang baru, Saifuddin Nasution ketika dihubungi mStar Online.

Perkara itu akan diumumkan oleh Anwar yang juga Penasihat PKR di Yayasan Aman, Permatang Pauh.

Penanti terletak dalam bahagian Parlimen Permatang Pauh yang Anwar merupakan Ahli Parlimennya.

Ini kali kedua bahagian Parlimen Permatang Pauh menyaksikan pilihan raya kecil. Pada Ogos lalu pilihan raya kecil melibatkan kerusi Parlimen manakala bulan depan pula DUN Penanti.

Pelantikan Saifuddin sebagai Pengarah Pilihan Raya PKR diumumkan oleh Anwar semalam. Sebelum ini Saifuddin merupakan Pengarah Strategik PKR.

Pagi semalam Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan 23 Mei ini sebagai tarikh penamaan calon bagi pilihan raya kecil kerusi DUN Penanti dan jika ada pertandingan, hari mengundi adalah pada 31 Mei.

Kekosongan kerusi bahagian pilihan raya Penanti wujud berikutan peletakan jawatan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri Mohammad Fairus Khairuddin.

Fairus, 33, daripada PKR mengumumkan peletakan jawatannya pada 16 April lalu dengan alasan untuk melanjutkan pelajaran, selain membersihkan namanya daripada segala tohmahan.

Beliau sebelum itu turut meletak jawatan sebagai Timbalan Ketua Menteri I Pulau Pinang berikutan dakwaan terlibat dengan rasuah.

Ketika ditanya sebab PKR mengumumkan calonnya terlalu awal berbanding masa-masa lalu, Saifuddin berkata, "pengumuman dibuat mengikut keperluan... adakalanya kita perlu mengumumkan lebih awal, ada waktunya kita perlu mengumumkan lewat."

"Tak timbul soal cepat atau lambat," katanya.

Dengan pengumuman hari ini, kata beliau, PKR akan ada masa kira-kira tiga minggu menjelang hari penamaan calon untuk membuat persiapan.

Ketika pilihan raya kecil Bukit Selambau dan Batang Ai baru-baru ini PKR merupakan parti terakhir membuat pengumuman mengenai calonnya.

Pada pilihan raya umum Mac 2008, Fairus memenangi kerusi tersebut dengan 7,346 undi menewaskan calon BN, Datuk Abdul Jalil Abdul Majid.

Majoriti ialah 2,219 undi.

Daftar Pemilih yang akan digunakan SPR pada pilihan raya ini ialah Daftar Pemilih Induk 2008 yang dikemas kini sehingga 16 April lalu, yang mengandungi 15,384 pemilih berdaftar yang terdiri daripada 15,360 pemilih biasa dan 24 pemilih pos.

Daripada jumlah itu, 72.68 peratus adalah pengundi Melayu, 24.22 peratus Cina, 2.39 peratus India dan 0.71 peratus lain-lain kaum. Mstar.

Keputusan kabinet Najib takutkan rakyat memeluk Islam

KUALA LUMPUR, 27 Apr : - Mereka yang berhasrat untuk memeluk agama Islam mungkin akan membatalkan niat kerana takutkan keputusan kabinet Datuk Seri Najib Tun Razak baru-baru ini mengenai status anak mereka, kata Ketua Penerangan PAS, Haji Mahfuz Omar.

Kabinet Najib memutuskan bahawa anak kepada pasangan yang menukar agama yang masih di bawah umur hendaklah dibesarkan mengikut agama asal ibu bapa mereka semasa melangsungkan perkahwinan.

"Tidak ada ibu bapa yang mahu terpisah walau dalam apa jua cara dengan anak-anak mereka. Berpisah agama tentulah lebih menakutkan lagi.

"Sebab itulah keputusan kabinet Najib itu membuktikan Umno dan Barisan Nasional (BN) semakin kasar terhadap rakyat sehingga ke peringkat merampas hak ibu bapa ke atas anak-anak mereka," tegas beliau.

Ahli Parlimen Pokok Sena itu menolak tanggapan bahawa Umno dan BN cuba bersikap demokratik apabila memutuskan anak-anak tersebut dibesarkan dalam agama asal dan membiarkan mereka membuat pilihan agama mereka apabila sudah cukup umur.

"Ia tidak demokratik kerana merampas hak ibu bapa ke atas anak-anak mereka. Merampas hak rakyat adalah perbuatan paling tercela dan tidak demokratik!" tegas beliau.

Mahfuz juga melihat keputusan itu bertujuan melakukan provokasi terhadap orang-orang Islam.

"Bila orang-orang Islam marah, Umno dan BN berharap orang-orang bukan Islam merasa bahawa mereka terpaksa berada di bawah kerajaan Umno dan BN juga demi kepentingan kepercayaan mereka.

"Perkara itu tidak benar kerana orang-orang bukan Islam juga turut menjadi mangsa keputusan itu," kata beliau yang menyifatkan Umno dan BN kini begitu terdesak dan begitu kemaruk kepadsa sokongan pengundi bukan Melayu.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz berkata, mesyuarat baru-baru ini turut memutuskan mana-mana pasangan yang memeluk Islam harus menyelesaikan segala isu berkaitan perceraian dan penjagaan anak-anak di mahkamah sivil dan bukannya mahkamah syariah.

Katanya, langkah itu selaras dengan pendirian Kabinet bahawa undang-undang syariah hanya boleh digunakan terhadap perjanjian berkaitan perkahwinan yang dibuat bermula dari tarikh individu itu memeluk Islam dan bukannya sebelum itu.

"Kita juga memutuskan bahawa perkahwinan individu yang memeluk Islam yang dibuat menerusi proses sivil tidak akan terbatal secara automatik.

"Ini bagi memastikan tiada mana-mana pihak yang tidak bersalah diperlakukan secara tidak adil dan mengelak pasangan menggunakan alasan memeluk Islam untuk lari daripada tanggungjawab," katanya pada sidang akhbar di bangunan Parlimen di sini hari ini.

Beliau memberitahu, keputusan itu dibuat sebagai penyelesaian jangka panjang bagi menangani isu tukar agama dan terbaru berkaitan dengan kes K. Pathmanaban dari Ipoh yang membawa tiga anaknya memeluk Islam, baru-baru ini.

Kata Mohamed Nazri, keputusan itu adalah berdasarkan pandangan jawatankuasa khas yang ditubuhkan bagi menyelesaikan kes Pathmanaban atau nama Islam, Mohd. Ridzuan Abdullah, 40.

Jawatankuasa yang dipengerusikan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Perpaduan Nasional dan Pengurusan Prestasi), Tan Sri Dr. Koh Tsu Koon turut disertai Menteri Sumber Manusia, Datuk Dr. S. Subramaniam; Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Mejar Jeneral (B) Datuk Jamil Khir Baharom; dan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil.

Tiga kanak-kanak berkenaan iaitu Tevi Darsiny, 12; Karan Dinesh, 11 dan Prasana Diksa, setahun, yang dibawa memeluk Islam oleh Mohd. Ridzuan pada 12 April lalu dengan hanya menggunakan bukti sijil kelahiran. Harakahdaily.

Isu lembu: MB Selangor saman fitnah Ketua SPRM

PETALING JAYA: Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim mengemukakan saman fitnah terhadap Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Seri Ahmad Said dan dua yang lain kerana mendakwa menyalahgunakan dana kerajaan bagi membiayai pembelian 46 ekor lembu korban dan menyelenggara kereta.

Kes saman fitnah difailkan di Kuala Lumpur hari ini.

"Tan Sri Khalid tidak memohon pampasan kewangan, beliau mahu nama baiknya dibersihkan," kata peguamnya, Sankara Nair kepada wartawan selepas memfailkan writ saman di Pendaftar Mahkamah Tinggi di sini pukul 3 petang tadi.

Sankara berkata, Ketua Pesuruhjaya SPRM, di bawah Akta SPRM tidak diberikan kuasa menyatakan kepada media mengenai hasil siasatan.

"Oleh itu mereka telah melanggar akta tersebut," katanya dalam kenyataan dikeluarkan hari ini.

Kata beliau, kuasa mutlak untuk menentukan sama ada terdapat cukup bukti terletak pada Peguam Negara.

"Tindakan Ketua Pesuruhjaya (SPRM) mendakwa anak guaman saya telah terlibat dalam salah laku, dalam kenyataan rasminya pada 21 Februari lalu, merupakan satu serangan ke atas reputasi dan bertujuan memfitnah beliau," katanya.

Khalid yang juga Pengerusi Badan Perhubungan Parti Keadilan Rakyat (PKR) menjadi tumpuan berhubung isu menggunakan dana kerajaan untuk membiayai usaha pemberian lembu-lembu korban bernilai lebih RM110,000.

Dana itu dikatakan daripada sumbangan daripada enam anak syarikat dan syarikat bersekutu Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS), yang ingin mengagihkan lembu berkenaan di surau-surau di kawasan Parlimennya, Bandar Tun Razak, pada Hari Raya Aidiladha, Disember lepas.

Sebelum ini, Khalid menafikan dakwaan sedemikian.

Gerakan Rakyat Anti Korupsi (Gerak) hari ini membuat aduan kepada SPRM Selangor dan meminta badan itu menyiasat kemungkinan wujud unsur rasuah dan penyalahgunaan kuasa dalam urusan pembelian lembu korban itu.

Pada 20 Februari lalu, Ahmad Said mengeluarkan kenyataan bahawa pihaknya ada bukti dan keterangan kukuh berhubung dakwaan Khalid menyalah guna wang kerajaan negeri bagi menyelenggara kereta peribadi dan pembelian 46 lembu untuk korban sempena Aidiladha Disember lalu. Mstar.

Pakatan mahu pulau sidang DUN Perak 7 Mei ?

IPOH : Pakatan Rakyat sedang mempertimbangkan kemungkinan untuk memulau sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak 7 Mei ini sebagai tanda protes, kata Setiausaha DAP negeri, Nga Kor Ming.

Jelas beliau, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur sedang mendengar kes bagi menentukan siapa yang merupakan Menteri Besar sah bagi Perak iaitu sama ada Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin dari Pakatan ataupun Datuk Seri Dr. Zambry Abdul Kadir dari Barisan Nasional (BN).

Kes membabitkan Nizar dan Zambry yang kini merupakan Menteri Besar telah ditetapkan untuk didengar pada 5 dan 6 Mei ini.

"Pakatan akan mengadakan mesyuarat untuk memutuskan perkara ini (sama ada memulau sidang 7 Mei)," kata beliau pada sidang media hari ini.

Sambil menggesa kerajaan negeri pimpinan BN supaya menangguhkan sidang DUN sementara menunggu keputusan kes, Nga berkata, langkah mengadakan sidang akhbar adalah perbuatan tidak menghormati sistem kehakiman.

Nga yang juga Exco Kerajaan Negeri Perak Pakatan Rakyat berkata, Ahli-ahli Dewan Undangan Negeri masih belum menerima agenda sidang minggu depan itu.

"Di bawah suasana normal, agenda perlu diedarkan kepada kami dalam tempoh dua minggu sebelum sidang," katanya sambil menambah, beliau ada dimaklumkan bahawa BN akan mengemukakan usul untuk menggugurkan Speaker V. Sivakumar.

Selain itu, Nga berkata, keputusan BN memanggil sidang DUN juga bertentangan dengan kenyataan Datuk Seri Najib Tun Razak sendiri pada 1 Mac bahawa sidang tidak seharusnya diadakan sehingga mahkamah memutuskan status kerajaan negeri.

Najib yang juga Perdana Menteri mesti menjelaskan pendiriannya memandangkan orang bawahannya bertindak bertentangan dengan kenyataan beliau, kata Nga. Mstar.

Kekalkan kepimpinan ulama

Tinta Islam
tintaislam@yahoo.com

Menjelang Muktamar PAS yang akan berlangsung tak berapa lama lagi, nampaknya suasana telah mula panas dengan berbagai-bagai isu berbangkit dan yang paling panas adalah isu pertembungan idea dua tokoh paling berpengaruh dalam PAS iaitu Tuan Guru Presiden dan Tuan Guru Mursyidul Am. Hamba mengikuti perkembangan isu 'kerajaan perpaduan' cetusan TG Presiden ini melalui pandangan dan komentar daripada para pimpinan baik Pakatan Rakyat mahupun Barisan Nasional.

Dikalangan pimpinan PR, ada yang menyokong cadangan ini dan ada yang menolak, yang terawal menolak cadangan ini ialah TG Mursyidul Am. Disinilah titik tolak bermulanya manipulasi dan propaganda yang digembar-gemburkan oleh media arus perdana seolah-olah kedua-dua tokoh utama PAS ini mengisytiharkan 'perang' sedangkan umum tahu keakraban dan penghormatan yang diberikan antara satu sama lain.

Hamba sedari awal tidak melihat isu ini sebagai suatu isu yang besar kerana kedua-dua 'tok guru' PAS ini adalah dikalangan ulama besar di Malaysia, punyai asas dan punyai hujah untuk mencadang atau menolak sesuatu tetapi malangnya yang membesar besarkan isu ini bukan sahaja dikalangan musuh didalam BN malah terdapat juga 'musuh dalam selimut'.

Dua pimpinan utama pemuda PAS, Ust. Nasruddin Tantawi dan Ust. Nik Abduh tidak ragu-ragu untuk menulis didalam blog mereka perihal wujudnya kelibat yang suka untuk melaga-lagakan pimpinan tertinggi PAS dan 'mereka' ini dilihat begitu bercita-cita besar setelah melihat Pakatan Rakyat berada dalam landasan yang betul untuk ke Putrajaya.

Timbul satu persolan dalam benak fikiran hamba kenapa sekarang ini apabila terdapat perselisihan pendapat dikalangan pimpinan tertinggi PAS, pantas ia akan dibesar-besarkan sedangkan sedari dulu pimpinan PAS tidak pernah lekang dari berselisih pendapat. Satu perkara yang menarik perhatian hamba ialah petikan daripada Blog Ust. Nik Abduh yang menyentuh isu ini "Justeru fahami ini bahawa ‘Unity Government’ yang ditolak ayahanda adalah jenis kerajaan yang difahamkan kepadanya oleh pembantu - pembantu ayahanda yang berpakaian serba tahu. Mereka seronok untuk melaga -lagakan di antara TGNA dan TGHH". Hamba yakin ungkapan ini dibuat bukan sekadar 'rasa-rasa' tetapi pasti ada asasnya tambahan pula beliau adalah orang yang paling rapat dengan TG Mursyidul Am.

Apabila Ust. Nik Abduh menyebut tentang 'pembantu-pembantu ayahanda yang berpakaian serba tahu', hamba secara peribadinya sudah terbayang siapa gerangannya tetapi hamba yakin TGNA lebih tahu yang mana intan yang mana kaca.

Namun apa yang penting untuk peringatan semua jamaah PAS, sebuah gerakan Islam perlu diterajui oleh pejuang Islam yang sejati, dan pejuang Islam yang sejati itu adalah dikalangan Ulama, maka kekalkan kepimpinan Ulama!

Sifat Dengki

Dengki melambatkan kejayaan anda.

Seperti kita ketahui bahwa dengki adalah salah satu akhlaq yang buruk. Sementara itu dengki boleh melambatkan kejayaan anda. Jadi bersikap dengki sungguh tidak ada manfaatnya. Terlebih yang kita dengki termasuk orang yang cukup dekat dengan kita, bahkan tidak jarang saudara kandung sendiri dan ahli sejamaah .

Kenapa boleh melambatkan kejaan seseorang? Uraian di bawah adalah 3 sebab kenapa sikap dengki terhadap orang lain akan menghambat kejayaan.

Sebelum membahas 3 sebab tersebut, mari kita lihat apa yang dimaksudkan dengan dengki tersebut. Dengki adalah rasa tidak senang terhadap kejayaan/nikmat orang lain dan menginginkan kejayaan / nikmat tersebut hilang dari orang yang di dengki.

Usaha yang membuang masa dan tenaga.

Dengan memiliki sifat dengki tenaga kita akan habis memikirkan dan mencari cara bagaimana kejayaan/nikmat orang yang di dengkinya hilang. Sungguh sayang dia punya cukup tenaga tetapi tidak digunakan untuk meraih kejayaan dia sendiri. Kenapa tidak digunakan untuk mengembangkan diri dan kenapa tidak digunakan untuk berusaha meraih cita-cita sendiri. Padahal jika difikir-fikir jika ada orang dekat dan dikenali dengan kita adalah orang yang berjaya dalam hidupnya (contohnya banyak wang) setidaknya dia akan meminjamkan wang kepada kita.

Hilangnya kesempatan berkerjasama

Sering terjadi suatu kejayaan akan membuka peluang-peluang kejayaan tambahan bagi orang-orang yang disekililingnya. Sebagai contoh jika jiran kita berjaya dalam perniagaan restoran, tentu saja dia akan memerlukan banyak bekalan makanan mentah seperti ayam , beras, ikan, dan sebagainya yang boleh memberi peluang bagi kita untuk mejadi pembekalnya. Jika kejayaannya kita sudah awali dengan sifat dengki kita akan malu sendiri untuk bekerja sama dengan orang yang berjaya walaupun ia adalah jiran kita sendiri.

Hilangnya kesempatan belajar

Randy Gage seorang pembicara motivasi mengatakan "studying people who aresuccessful in your area gives you the opportunity to model what they havedone. You learn from their experience and can achieve your own sooner."(mempelajari orang yang sukses pada bidang Anda akan memberikan kesempatan kita untuk mencontoh apa yang mereka telah lakukan. Anda belajar dari pengalaman mereka dan dapat mencapai kesuksesan Anda lebih cepat.) Tentu saja kita akan malu untuk belajar kepada orang yang kita dengki.

Kesimpulannya ialah dengan menghilangkan sifat dengki pada diri kita akan membantu kita menuju kejayaan baik di dunia mahupun di akhirat. Cara menghilangkan sifat dengki ialah dengan menumbuhkan kesedaran bahwa rezeki setiap orang berbeza-beza. Sesiapa yang melakukan ikhtiar dengan lebih tekun dan kena jalannya dia akan mendapat habuan lebih besar dengan izin dari Allah jua. Yang kedua ialah dengan cara berdoa semuga Allah menjauhkan diri kita dari sifat dengki yang membawa kerugian kepada diri sendiri. Berdoalah juga semuga kejayaan yang diraih oleh orang yang kita kenali datang juga dalam hidup ini, syatnya mesti didahului dengan usaha yang gigih. Itulah Tawakkal namanya.( artikal tambahan dan edit dari blog masburhan-t.kasih mas)

SPR kecewa Pakatan tolak kaedah baru urus pilihan raya

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) kecewa dengan pendirian Pakatan Rakyat yang menolak syor pendekatan baru mengendali pilihan raya dengan terurus dan tenang - menguatkuasakan larangan berkempen pada hari pengundian dan mengehadkan kehadiran penyokong parti politik.

"Parti-parti politik dari Pakatan tidak mahu dan menolak usaha SPR (yang mahu menggunakan pendekatan baru)... mereka lebih suka kepada keadaan tegang, panas dan tidak menghormati undang-undang... dia (mereka) suka itu," kata Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wan Ahmad Wan Omar ketika dihubungi mStar Online.

SPR mengadakan pertemuan dengan parti-parti politik - Barisan Nasional dan Pakatan Rakyat di Putrajaya Khamis lalu secara berasingan bagi mendapatkan kerjasma dan input bagi melaksanakan kaedah baru ketika hari penamaan calon dan semasa hari mengundi

Ia termasuklah menguatkuasakan 'hari bertenang' menjelang proses pengundian dan melarang berkempen memancing undi semasa proses pengundian berlangsung dari pukul 8 pagi hingga 5 petang.

Malah ia termasuklah melarang mendiri barung iaitu khemah panas parti-parti politik.

Selain itu, SPR mahu parti-parti politik memberi kerjasama menghadkan kehadiran penyokong ketika hari penamaan calon.

Tumpuan perbincangan minggu lalu berkisar pada kedua-dua perkara berkenaan.

Pengarah Pilihan Raya PAS, Datuk Mustafa Ali yang hadir mesyuarat tersebut memberitahu bahawa pihaknya membantah dan menolak pendekatan sedemikian.

Sehubungan itu, Pakatan Rakyat berkeyakinan cadangan bagi menghadkan kehadiran jumlah penyokong parti politik pada hari penamaan calon, hari mengundi mahupun semasa pengumuman keputusan tidak akan dilaksanakan.

BN pula berkata pihaknya menyerahkan kepada SPR melaksanakan usaha-usaha itu.

SPR bercadang menguatkuasakan pendekatan baru mengehadkan penyokong pada penamaan calon dan larangan berkempen semasa hari mengundi ketika pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Penanti.

"Saya kecewa sebab kita... mesej (yang disampaikan oleh pembangkang berdasarkan perbincangan tempoh hari) ialah jangan laksanakan, mereka tidak mahu kita menguatkuasakan undang-undang (yang sedia ada).

"Mereka mempersendakan undang-undang sedia ada... adakah ini sikap yang betul," kata Wan Ahmad sambil menambah, "kita bukan hendak berbahas, cuma hendak mendengar pandangan mereka" dan mendapatkan kerjasama semua parti bagi melaksanakan peruntukan akta pilihan raya yang sedia ada.

"Tapi kalau begitulah pendirian mereka, saya kecewa kerana tidak boleh melaksanakan undang-undang yang mereka buat di Parlimen," katanya.

Kata Wan Ahmad lagi, SPR sebenarnya berharap usaha yang diambil akan dilaksanakan untuk kebaikan semua pihak.

"Orang takut hendak keluar mengundi kerana ketegangan dan suasana tidak tenteram... kita hendak mendapatkan kerjasama sebelum keadaan menjadi lebih serius," jelas beliau.

Suruhanjaya itu, kata Wan Ahmad, akan mengadakan mesyuarat dalam waktu terdekat untuk meneliti semua pandangan yang telah dikemukakan bagi menentukan sama ada akan melaksanakannya ketika pilihan raya kecil Penanti.

SPR bermesyuarat pagi ini bagi mengesahkan kekosongan kerusi itu, sekali gus mengumumkan tarikh pilihan raya kecil. Mstar

SPR larang adakan pondok panas dan peraih undi

PUTRAJAYA: Parti-parti politik tidak lagi dibenarkan mengadakan barung atau pondok panas selain dilarang memancing undi ketika hari pengundian. Satu peraturan baru yang diperkenalkan SPR di PRK Penanti yang pasti kalau benar-benar berlaku akan mengurangkan lagi keriahan PRK sebagaimana biasanya.

Langkah ini akan dikuatkuasakan mulai pilihan raya kecil kerusi Dewan Undangan Negeri kerusi Penanti bulan depan.

Ia diputuskan susulan pertemuan dengan parti-parti politik di sini Khamis lalu.

Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya, Tan Sri Abdul Aziz Yusof mengumumkan langkah itu sebentar tadi.

"Bila kita buat (undang-undang larangan berkempen) selepas 12 tengah malam, maknanya tidak ada kempen pada hari berikutnya sehingga pukul 5 petang.

"Kita tak boleh tahan orang nak masuk... itu hak individu. Tetapi kalau dia berkempen atau mendirikan pondok parti serta berkempen di pondok parti, itu yang menjadi fokus penguatkuasaan ini.

"Kalau kita dapat laksanakan budaya aman dan tenang dalam pilihan raya di negara kita ini, kita sudah berjaya," katanya.

DUN Penanti: Pilihan raya kecil 31 Mei, penamaan calon 23 Mei

PUTRAJAYA: Pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Penanti di Pulau Pinang akan diadakan pada 31 Mei ini dengan tempoh berkempen selama lapan hari.

Penamaan calon pula ditetapkan berlangsung 23 Mei, demikian diumumkan oleh Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Aziz Yusof di sini sebentar tadi.

Beliau mengesahkan kerusi DUN Penanti kosong berkuat kuasa 17 April lalu bermula hari penerimaan surat makluman kekosongan daripada Speaker Pulai Pinang.

Dengan keputusan itu ia merupakan pilihan raya kecil yang keenam sejak pilihan raya umum ke-12 Mac 2008.

MAKLUMAT SEPINTAS LALU:

Pusat penamaan calon dan pusat penjumlahan rasmi undi: Dewan Besar Institut Kemahiran Belia Negara

Jumlah pusat mengundi: 9 buah dengan 32 saluran

Jumlah petugas: 242 orang

"SPR telah menerima pemakluman rasmi daripada Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang pada 17 April berhubung dengan kekosongan kerusi bahagian pilihan raya Penanti berikutan peletakan jawatan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri berkenaan Mohammad Fairus Khairuddin melalui suratnya bertarikh 19 Mac 2009.

"Sehubungan ini, setelah meneliti pemakluman oleh Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang serta salinan surat peletakan jawatan oleh ADUN berkenaan yang dilampirkan bersama pemakluman tersebut maka SPR dengan ini bersetuju bahawa kerusi bahagian pilihan raya DUN Penanti adalah disahkan kosong berkuat kuasa 17 April lalu," katanya.

Pada 16 April lepas, penyandang kerusi itu Mohammad Fairus Khairuddin daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR) mengumumkan bahawa beliau meletakkan jawatan sebagai wakil rakyat kawasan itu.

Keputusan itu ditegaskan oleh beliau yang juga bekas Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang Jumaat lalu selepas dibersihkan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). Mstar.