28 September 2011

Berita Bergambar : Masjid Huaisheng Guangzhou , Mesjid tertua di China.

1 Zulkaedah 1432H. [MOD] -

Masjid Agung Guangzhou, yang dikenali juga sebagai Masjid Huaisheng (Memorial nabi) atau Masjid Guangta (Light Tower Mosque), dianggap sebagai masjid terawal yang masih wujud di China dan mempunyai menara freestanding terawal di China. Manuskrip-Manuskrip dari 1206 menyebut bahawa masjid ini dibina oleh sahabat Nabi, Abu Waqqas, pada misi Islam yang pertama ke China dalam 630M. Walau bagaimanapun, adalah lebih pasti bahawa masjid yang mula-mula dibina di sini ketika Dinasti Tang, atau pada tahun-tahun awal Dinasti Song. Masjid ini adalah dibina semula pada tahun 1350 semasa Dinasti Yuan di bawah pemerintahan Zhizheng (1341-1368), dan membina semula lagi pada tahun 1695 di bawah Maharaja Kangzi dinasti Qing, selepas musnah dalam kebakaran. Menara Cahaya Huaisheng, menara masjid yang unik, dibina pada tempoh yang lebih awal. Seperti sezaman di Quanzhou, Hangzhou dan Yangzhou, Masjid Agung Guangzhou terkenal untuk integrasi Han binaan tradisi Cina .

Kompleks masjid meliputi kawasan seluas kira-kira 3,000 meter memanjang dan persegi di sepanjang paksi utara-selatan, dalam fesyen Cina. Pemasukan dari pintu-bata merah dengan awning hijau di Jalan Guangta di selatan, kompleks masjid terdiri daripada koridor yang berbentuk U-disertakan laman yang besar di utara, diikuti dengan dewan sembahyang. menara lama atau menara cahaya, yang rusuk pintu utama di sebalik dinding jalan.

Dari pintu utama, sebuah halaman yang sempit yang dikelilingi dengan dinding batu yang tinggi sama tinggi denga menara lampu lama di sebelah kiri dan membawa ke pintu masuk dalam. Pintu masuk monumen ini digelar selepas menara bangke, yang terdiri daripada struktur kayu yang ditutup dengan batu-bata. Disusun, bumbung masjid yang berkembar tiga. Menara gerbang terdapat papan tanda dalam bahasa Cina yang berbunyi: "Agama yang memegang dalam diri hebat ajaran yang dibawa dari Wilayah Barat" Koridor berbentuk U-bermula pada kedua-dua belah pintu masuk ini dan keliling halaman dalaman yang dihadapi oleh dewan sembahyang.

Dewan sembahyang telah dibina semula di dalam konkrit pada tahun 1935. Serambi anjung keliling bahagian utara, timur dan bahagian selatan dewan solat, dengan ruangan yang disertai oleh setengah sendi. Apabila struktur telah dibina semula, pintu masuk utama telah bergerak dari timur ke permukaan hadapan bangunan selatan dewan untuk membuka secara langsung ke halaman di selatan. Mihrab diletakkan dalam bidang cetek semi-bulat bahawa projek-projek di luar dinding barat. Bumbung keranjingan, yang disokong di atas dua tiang dalaman di samping dinding, dilindungi dengan jubin hijau. Garis tingkap memisahkan kedua-dua peringkat bumbung ini disusun.

Menara Cahaya dengan dinding tebal silinder dan tangga dalaman. Salah satu contoh terawal seni bina Islam di China, ia meniru gaya Arab pada masa yang sama juga cuba untuk mengintegrasikan mereka dengan gaya seni bina tempatan. Bata aci tirus yang meningkat kepada ketinggian 36 meter di atas batu asas sepuluh meter. Balkoni menara, yang digunakan untuk azan. Ada yang mengatakan bahawa apabila kapal-kapal belayar di sepanjang sungai yang dianggap sebagai menara sebagai tanda bahawa mereka telah tiba di awal "jalan sutera ". Di atas balkoni, Menara dihadkan dengan kubah berbentuk labu t nipis. Asas kubah yang dihiasi dengan dua peringkat kurungan , menambah satu huruf Cina ke menara.

Kompleks ini juga termasuk Pejabat mesjid, kuarters imam, Perpustakaan untuk menyimpan kitab, dan tempat mengambil wuduk, tandas,dan bilik mandi.

Semua yang terdiri dalam gaya pagoda terbuka dengan bumbung tradisional dipahat dan berjubin termasuklah bumbung dewan sembahyang dan pintu gerbang masuk tengah.

Kehijauan halaman dengan tanaman pokok bunga yang ditanam dan dirawat secara rapi menambahkan keindahan pemandangan kepada sesiapa yang masuk berkunjung ke Mesjid yang tertua di China ini.
Semua tertumpu ke Pejabat Agung PAS malam ini

1 Zulkaedah 1432H. [MOD] -
Zulkifli Sulong

KUALA LUMPUR, 28 Sept: Semua mata tertumpu kepada Pejabat Agung PAS malam ini iaitu tempat Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat mengadakan mesyuaratnya.

Walaupun tidak ada panggilan untuk sidang akhbar, adalah dijangka wakil media akan memenuhi perkarangan bangunan PAS itu bagi mendapatkan keputusan mesyuarat yang bakal menentukan hala tuju politik Malaysia selepas ini.

Harakahdaily difahamkan, pimpinan tertinggi PAS, PKR dan DAP akan bermesyuarat malam ini bagi membincangkan cadangan PAS 'untuk melaksanakan undang-undang jenayah syariah untuk orang Islam dan di Kelantan sahaja.'

Isu ini berbangkit ekoran cabaran bekas Perdana Tun Dr Mahathir Mohamed agar kerajaan Kelantan melaksanakan hukum hudud kerana beliau sudah tidak lagi menjadi Perdana Menteri.

Kata Dr Mahathir, beliau telah dianggap oleh PAS sebagai penghalang pelaksanaan hudud ekoran surat amaran yang beliau hantar kepada Menteri Besar Kelantan yang melarang kerajaan negeri Kelantan melaksanakannya.

Ekoran itu, Menteri Besar Kelantan yang juga Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, beliau akan meminta kebenaran daripada PM sekarang, Datuk Seri Najib Razak.

Belum sempat permohonan dibuat, Najib sudah berkata, kerajaan tidak akan membenarkan hudud dilaksanakan di negara ini.

Pengerusi DAP, Karpal Singh juga berkata, hudud tidak boleh dilaksanakan di negara ini kerana berlawanan dengan perlembagaan dan DAP tidak bersetuju dengannya.

Yang menjadi bertambah parah lagi apabila media melaporkan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng pula berkata, kesemua pimpinan DAP yang ada sekarang akan meletakkan jawatan jika hudud dilaksanakan melalui platform Pakatan.

Walaupun ia laporan yang tidak tepat (kerana apa yang dikatakan beliau adalah kesemua pemimpin DAP akan meletakkan jawatan jika pelaksanaan hudud ada dalam agenda bersama Pakatan iaitu dalam buku Jingga yang telah dikeluarkan), ia telah mengelirukan banyak pihak.

Hubungan PAS dan DAP sebelum ini telah pecah pada tahun 2003 apabila berbangkit isu Negara Islam selepas dokumen negara Islam dikeluarkan PAS.

Selepas satu mesyuarat yang diadakan di sebuah hotel, DAP memutuskan keluar dari Barisan Alternatif (BA) dengan meninggalkan PAS dan Keadilan.

Ekoran dari perpecahan itu dan isu-isu yang berkaitan dengannya, PAS dan Keadilan ketika itu telah kalah teruk dalam pilihan raya umum 2004 termasuk kehilangan sebuah negeri iaitu Terengganu dan mengekalkan Kelantan dengan majoriti yang kecil (tiga kerusi yang kemudiannya menjadi satu kerusi selepas PAS kalah dalam pilihan raya kecil Pengkalan Pasir).

Suasana berbeza

Kini, dengan suasana yang berbeza, isu panas antara PAS dan DAP datang lagi dan pemimpin PAS dan DAP akan bertemu lagi. Isunya adalah pelaksanaan undang-undang jenayah syariah yang termasuk hukum hudud di dalamnya.

Tetapi kali ini, ada PKR di tengah-tengah dengan pengerusi kepada mesyuarat ini adalah Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Hampir semua pemimpin kanan ketiga-tiga parti akan hadir dalam mesyuarat yang bermula jam 9 malam ini kecuali Tuan Guru Nik Aziz yang tidak dapat hadir (mungkin keberatan untuk memberikan kebebasan perbincangan).

Bagi penganalisis politik, Profesor Bridget Welsh, hudud bukan isu utama rakyat negara ini sekarang kerana isu utamanya adalah isu ekonomi, isu bagaimana kerajaan BN telah menggunakan duit rakyat untuk mempertahankan kuasa mereka.

Namun, bagi sesetengah pihak dalam PAS, isu ini adalah kebaikan yang datang dalam masalah yang menimpa (blessing in disguise).

Bagi mereka, serangan Umno terhadap PAS kononnya 'PAS adalah kuda tunggangan DAP' akan dibuktikan dalam isu ini.

"Jika PAS berkata bersetuju untuk tidak melaksanakan hudud sebagaimana kehendak DAP, maka sahlah tuduhan Umno bahawa PAS adalah kuda tunggangan DAP.

"Namun, jika PAS, PKR dan DAP dapat mencapai kata sepakat untuk berkata, 'kita benarkan PAS laksanakan undang-undang ini untuk orang Islam sahaja dan di Kelantan sahaja bukan untuk lain-lain negeri', saya yakin halangan untuk Pakatan Rakyat menuju Putrajaya tidak ada lagi.

"Tetapi, jika isu ini gagal dicapai kata sepakat malam ini, dan DAP akan mengambil tindakan yang sama sebagaimana tahun 2003 lalu, Pakatan akan hancur dan saya yakin DAP juga akan kehilangan sokongan khasnya orang Melayu," kata pemimpin PAS itu.

Bagi beliau, Kelantan dimenangi oleh PAS sejak tahun 1990 tanpa sebarang kaitan dengan DAP dan negeri itu berjaya dipertahankan oleh PAS sehingga kini.

PAS pula bersama dengan Pakatan Rakyat membentuk bersama negeri Selangor, Kedah dan juga Pulau Pinang di samping Perak sebelum ini.

Beliau dengan penuh yakin berkata, pihak yang paling rugi jika perpecahan berlaku adalah DAP kerana sudah pasti Selangor akan jatuh dan silap-silap Pulau Pinang pun akan jatuh dalam pilihan raya akan datang tanpa sokongan Melayu.

"PAS boleh jadi akan berjaya mengekalkan Kelantan dan Kedah walaupun bersendirian atau bersama PKR atas sokongan Melayu dengan isu ini dan boleh jadi akan menang juga di beberapa negeri lain," kata beliau.

Namun, bagi Bridget Welsh (gambar kanan) , andaian ini tidak tepat kerana sebahagian Melayu juga tidak bersetuju dengan hudud dan lebih terpengaruh dengan isu ekonomi apatah lagi pengundi Cina dan India.

Namun beliau bersetuju bahawa, jika PAS benar-benar mahu melaksanakannya, ia perlu melalui proses demokrasi yang terbaik termasuk pungutan suara selepas menang agar tidak ada mana-mana pihak yang terasa dizalimi.

"Itupun akan masih ada golongan minoriti yang akan terasa dizalimi," kata beliau kepada Harakahdaily menjelang mesyuarat malam ini.

Namun, semua persoalan di atas akan dicerakinkan oleh para pimpinan utama Pakatan Rakyat malam ini.

Jika mereka berjaya melepasinya, bermakna jalan ke Putrajaya terbuka luas. Namun, jika ujian hasil mainan Tun Dr Mahathir ini gagal diatasi, esok tidak akan ada Pakatan Rakyat lagi.

Pun begitu, Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustyafa Ali dikatakan sangat yakin, soal pecah antara PAS dan DAP tidak akan berbangkit dalam mesyuarat malam ini.

Ini kerana, binaan Pakatan yang ada sudah cukup kuat untuk menempuh segala badai yang melanda dan yakin pemimpin Pakatan sudah cukup dewasa untuk mengatasinya dengan baik.