20 Januari 2009

Siapa gadai Singapura ?

IPOH, 18 Jan. – Menteri Besar Perak, Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin menegaskan, tiada sebab untuk beliau meletakkan jawatan berhubung isu pemberian hak milik tanah kekal kepada penduduk kampung baru di negeri ini.

Beliau berkata, apa yang dilakukannya adalah untuk kebaikan rakyat dan yakin perkara itu tidak mengguris perasaan Sultan Perak, Sultan Azlan Shah dan Raja Muda, Raja Dr. Nazrin Shah.

‘‘Tidak ada sebab mengapa saya perlu letak jawatan. Hubungan saya dengan pihak istana cukup baik. Isu ini tidak sepatutnya timbul,” katanya dalam sidang akhbar disini hari ini.

Mohammad Nizar diminta mengulas gesaan beberapa pihak agar beliau meletakkan jawatan berikutan tindakannya memberi hak milik tanah kekal kepada penduduk kampung baru telah mengguris hati raja-raja Melayu.

Menurut Mohammad Nizar, beliau tidak nampak apa yang dititahkan oleh Tuanku Raja Muda Perak itu menggambarkan perasaan ‘terguris’ baginda terhadap apa yang sedang dilakukannya.

Sebaliknya dakwa beliau, ketika Perak di bawah penguasaan parti Barisan Nasional (BN), lagi banyak tanah di negeri itu yang telah tergadai kepada orang bukan Melayu.

“Seandainya seluruh kampung baru yang mempunyai penduduk kira-kira 47,000 orang diberikan hak milik tanah, kita hanya beri tidak sampai 3,000 ekar (1,200 hektar),” katanya.

ADUN Titi Serong yang juga merupakan Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Perak,Drs. Khalil Idham Lim mengatakan sepatutnya pemilikan tanah di Kampung Baru tidak perlu dipertikaikan lagi kerana generasi yang tinggal disitu adalah melebihi dua generasi. Mereka berhak memiliki hak mereka yang sebenarnya.

Menurut Beliau, pemimpin UMNO telah kehabisan modal dan membangkitkan isu dan mengaitkan pihak yang tidak sepatutnya dikaitkan dengan keputusan Kerajaan Negeri Perak itu.

"Sepatutnya pemimpin UMNO perlu mempertikaikan keputusannya sendiri menggadaikan Singapura kepada pihak lain. Itulah yang lebih terguris dan mengguris hati semua pihak". Jelasnya.

Pakatan Rakyat tubuh Majlis Menteri Besar.

ALOR STAR 18 Jan. – Kerajaan negeri yang dikuasai Pakatan Rakyat hari ini menubuhkan Majlis Menteri-Menteri Besar dan Ketua Menteri bertujuan meningkatkan hubungan dan kerjasama sesama mereka.

Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak berkata, Majlis itu di kenali sebagai Pengisytiharan Mentaloon, majlis tersebut juga bertujuan menyelaraskan agenda, program dan aktiviti di kalangan negeri-negeri yang diterajui Pakatan Rakyat.

“Perbincangan hari ini telah mencapai beberapa persetujuan berhubung apa perlu dibuat Pakatan Rakyat bagi meningkatkan kerjasama dan mengemas kini beberapa kekurangan yang perlu diambil tindakan segera,” katanya pada sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat tersebut di sini hari ini.

Turut hadir, Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat , Menteri Besar Perak, Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin; Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng.

Dalam sesi sidang akhbar Menteri Besar Kelantan diwakili oleh Naib Presiden Pas, Datuk Husam Musa.

Azizan berkata, mesyuarat tersebut juga bersetuju untuk menubuhkan sekretariat bagi mengendalikan majlis berkenaan di samping penubuhan Majlis Exco Kerajaan-kerajaan Negeri Pakatan Rakyat.

Sementara itu, Guan Eng berkata, majlis tersebut dibentuk kerana Menteri-menteri Besar dan Ketua Menteri negeri-negeri Pakatan Rakyat yang menghadiri Mesyuarat Majlis Raja-Raja sering didiskriminasikan.

Kesian pekerja di Malaysia !

Cuepacs mendedahkan kira-kira 10,000 hingga 15,000 kakitangan awam Kumpulan Sokongan Dua yang bekerja 20 hingga 30 tahun dan hampir mencapai umur bersara wajib tidak pernah dinaikkan pangkat.

Mereka bekerja di pelbagai agensi dan jabatan kerajaan seluruh negara tidak mendapat perhatian majikan, sekali gus tidak menikmati kenaikan gaji yang banyak.

Presidennya, Omar Osman, berkata perkara itu tidak seharusnya berlaku kerana dianggap penganiayaan kepada kakitangan terbabit.

Kita mengharapkan Menteri yang bertanggung jawab menjelaskan isu ini dengan terperinci.

Setahu saya kenaikan pangkat kadang-kadang sampai ke tahap melihat adalah di penyokong kerajaan atau pembangkang. Itulah realiti yang sedang kita hadapi.

Siapa lagi akan jadi Calon BN ?

Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, kekalahan BN itu disebabkan kesilapan meletakkan calon yang tidak boleh diterima dan tidak disukai orang ramai.

"Sebahagian daripada sebab kekalahan ini ialah kerana pengundi tidak suka kepada calon.

"Pengundi terpaksa membuat pilihan antara calon BN serta Pas dan akhirnya memilih Pas walaupun tidak suka kepada parti pembangkang itu tetapi terpaksa membuat pilihan," katanya.

Dalam kenyataan itu Dr. Mahathir menambah, jika BN mahu mencapai kejayaan pada pilihan raya umum ke-13, Najib perlu melakukan tindakan berani dan salah satunya ialah untuk menolak pemimpin-pemimpin yang terlibat dalam rasuah.

"Pemimpin-pemimpin yang rasuah ini juga tidak boleh dipilih memegang jawatan-jawatan di dalam kerajaan ataupun Kabinet.

"Kalau pemimpin-pemimpin ini masih dipilih oleh ahli parti menjadi pemimpin, mereka tidak boleh dipilih untuk menjadi calon dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 nanti,"

Kalau begitu saya berpandangan kebanyakan pemimpin BN yang ada sekarang memang tidak layak untuk bertanding pada PR ke 13.

Termasuklah Najib yang dilibatkan dengan pelbagai skandal adakah melibat wanita dan harta. Kalau Tun mengatakan Najib tidak boleh dipersalahkan, saya bantah bahawa Najib sekarang dilihat bersalah kerana beliau masih gagal membersihkan dirinya dengan pelbagai tuduhan itu.

Kerana itu rakyat di Kuala Terengganu menghukumnya sekali gus hukuman itu terkena kepada Farid dan BN. Imej Najib lah antara yang memporak perandakan kempen BN di KT.

Banyak pihak yang takut kepada bayang-bayang sendiri. Antaranya saya masih bertanya kenapakah menggantung gambar Altantuya dianggap bersalah ?, dan penampalnya ditangkap di Kuala Terengganu dalam kempen disana.

Siapakah lagi akan jadi calon BN bagi memenuhi kretaria yang disebutkan oleh TDM ? Secara jujur saya yakin semua boleh menjawab mungkin tidak ada lagi, melainkan rakyat akan terus beralih arah kepada calon-calon dari parti Pakatan Rakyat, PAS, DAP atau PKR.

Kemenangan di Kuala Terengganu apa artinya ?

Syukur Alhamdulillah, calon PAS pilihan Dato' Presiden Tn Guru Hj. Hadi Awang telah dianugerahkan Allah kemenangan dalam PRK P036 di KT. Kerjasama jitu dalam berkempen oleh kesemua pimpinan Pakatan Rakyat amat terserlah dan bersemangat. Segala isu yang dimainkan UMNO BN bagi mencemarkan PR khususnya PAS, terbukti palsu dan fitnah. Jutaan duit dan gula-gula yang di janjikan UMNO kepada warga KT tidak membawa kesan mendalam bagi mengubah pendirian pengundi.

Kaum Cina di DUN Bandar khususnya tidak gentar lagi dengan PAS dan ini yang membimbangkan UMNO. Apapun, keputusan tersebut membawa mesej berikut:

1. UMNO BN menuju cepat ke arah tidak relevan pada rakyat Malaysia. Kepunahan UMNO akan bertambah menyerlah menjelang pilihan mereka bulan Mac 2009 ini.

2. PAS di anugerah kan peranan mendepani PR dan bertanggungjawab menjelaskan segala isu yang di lempar atau sengaja di putar belit oleh UMNO.

3. Sokongan dan keahlian PAS serta Kelab penyokong akan menjadi lebih banyak yang memaksa PAS menilai semula kedudukan serta sifat keahliannya.

4. Pas mesti bersedia mentadbir Terengganu dalam PRU 13 dengan syarat semua jentera harus bertugas besar dari sekarang khusus menjalin hubungan berterusan dengan warga Cina DUN Bandar.

5. Penjawat Awam bagi jabatan-jabatan Kerajaan Negeri dan Persekutuan sungguh bersimpati dengan PAS dan ini perlu di pupuk dan di raikan. Mereka menjadi bertambah berani walaupun diugut atau di paksa.

6. Anggota keselamatan Polis terbukti merelakan diri mereka khususnya pemimpin di peralatkan UMNO BN. Jumlah yang ramai (nisbah 8 pengundi: 1 anggota) amat memalukan dan ini sekali gus menghina rakyat Terengganu seumpama kaki ganas dan penjenayah.

7. Tahap pengorbanan ahli dan penyokong PAS khususnya Muslimah Pas, seluruh negara terlalu tinggi dan ini perlu dipertahankan dan diraikan.

8. Tuduhan jahat dan fitnah pimpinan UMNO BN kepada kerajaan-kerajaan PR khususnya di Perak, tidak ditelan oleh rakyat bulat-bulat.

http://kamparinn.blogspot.com/