07 Mac 2012

Feri Terbakar di Filipina: 25 Penumpang Terselamat

14 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

MANILA: Seramai 25 penumpang terselamat apabila feri membawa pelancong terbakar sebaik meninggalkan pelabuhan pada Khamis.

Pengawal pantai berkata, Feri MV Cebu 1 membuat panggilan kecemasan selepas meninggalkan Pelabuhan Batangas kira-kira 100 kilometer selatan Manila. "Pengawal pantai menghantar dua bot untuk membantu manakala kapal dagang yang berada di kawasan itu turut membantu," katanya.

Beliau berkata, jumlah penumpang sudah dikira dan kebakaran berjaya dipadamkan. - AFP

NGO Anti-Lynas Kutuk Adnan Yaakub

14 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

SHAH ALAM 7 MAC : Gabungan Hentikan Lynas (SLC) dan Selamatkan Malaysia Hentikan Lynas (SMSL) hari ini mengeluarkan kenyataan mengutuk cadangan Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakub untuk membuang sisa radioaktif Lynas di Sungai Lembing.

“Cadangan Menteri Besar itu akan menyebabkan pencemaran di sungai tersebut. Lebih-lebih lagi kawasan terbabit kini merupakan kawasan pelancongan yang semakin berkembang.

“Ribuan pelancong yang sebelum ini berkunjung ke sini pasti akan bertukar lokasi persinggahan kerana kehadiran sisa radioaktif. Bayangkanlah berapa banyak penduduk setempat bakal kehilangan sumber pendapatan,” jelas Pengerusi SMSL, Tan Bun Teet.

Lebih merunsingkan sehingga kini tiada lagi tempat untuk pembuangan sisa radioaktif diumumkan secara rasmi walhal ia merupakan salah satu daripada lima syarat yang dikenakan ke atas Lynas ketika menerima Lesen Kendalian Sementara (TOL).

“Jika lokasi tetap sisa pembuangan ditemui pun, bagaimana dengan 500 tan pemancaran dan 100,000 meter padu sisa gas yang akan dilepaskan ke sungai dan laut kita setiap jam.

“Bagaimana pula dengan nasib penduduk Balok yang tinggal hanya beberapa kilometer daripada loji Lynas? Bagaimana mereka harus hidup jika sumber mereka sudah tercemar,” ujar Pengerusi SLC, Andansura Rabu.

Selain itu, Adnan Yaakub turut mengeluarkan kenyataan berunsur ugutan terhadap mana-mana ahli politik yang terlibat dalam sebarang Kempen Hentikan Lynas.

“Kami sangat terkejut dan pada masa sama lucu dengan cadangan MB. Australia memperoleh keuntungan RM55 juta hasil pengecualian cukai setiap tahun. Tapi apa yang kita dapat di Pahang ini adalah sisa toksik dan pencemaran semata.

“Datuk Seri Adnan Yaakub tidak sesuai menjadi Menteri Besar Pahang jika beliau meletakkan kepentingan perusahaan asing yang tidak membayar cukai lebih tinggi daripada kesihatan dan kebajikan rakyat negara ini,” kata Bun Teet sambil mendesak rakyat teruskan usaha mendesak kerajaan menghentikan Projek Lynas demi masa depan yang lebih bersih dan selamat.

Sementara itu Lynas semalam memaklumkan sudah mengemukakan akurjanji untuk mengantar sisa radioaktif dari lojinya di Gebeng ke luar negara.

selangorku/-

Polis ambil keterangan dua pemandu bas pelancong

14 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR - Polis telah mengambil keterangan dua pemandu bas persiaran yang terlibat dalam satu kemalangan sehingga menyebabkan dua pelancong rakyat India terbunuh pada Isnin.

Ketua Polis Daerah Bentong Supt Mohd Yusri Hassan Basri berkata polis mengambil keterengan daripada kedua-dua pemandu G. Sugumaran, 26, dan A. Moothy, 45, semalam bagi membantu siasatan polis berhubung kemalangan tersebut.

"Kedua-dua mereka telah keluar dari HKL (Hospital Kuala Lumpur) dan buat masa sekarang mereka mendapatkan rawatan di klinik swasta. Mereka masih lagi dalam pemerhatian kita," katanya ketika dihubungi Bernama di sini, hari ini.

Dua pelancong rakyat India terbunuh manakala 24 lagi termasuk kedua-dua pemandu itu cedera apabila bas yang mereka naiki hilang kawalan ketika menuruni bukit lalu terbabas dan terbalik di bahu jalan di kilometer 4.5 Lebuhraya Kuala Lumpur-Karak dekat sini ketika dalam perjalanan ke ibu negara dari Genting Highlands.

Sementara itu, Timbalan Pengarah Hospital Selayang Dr Mohd Suhaimi Abd Majid berkata sembilan mangsa kemalangan masih dirawat di Hospital dengan empat berada dalam keadaan kritikal manakala lima lagi stabil.

"Saya tidak rasa mereka boleh dibenar keluar dalam waktu terdekat kerana daripada kesan kecederaan itu mereka masih memerlukan rawatan. Dua mangsa masih berada dalam unit kecemasan dengan bantuan alat pernafasan kerana mengalami kecedeaan di bahagian kepala," katanya ketika dihubungi Bernama.

Jurucakap HKL mengesahkan dua rakyat India yang dirawat di HKL telah dibenar keluar dari hospital dan diuruskan pegawai pejabat Pesuruhjaya Tinggi India pada Isnin.

"Dua mangsa yang dibenarkan keluar ialah Rajeev, 27, dan Sharma Kamlesh 23.

Setakat ini, 11 lagi masih dirawat dan berada dalam keadaan stabil," kata jurucakap itu. - Bernama

RM10 juta bagi pendidikan anak syarikat Selangor

14 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

SHAH ALAM, 7 Mac: Kerajaan Negeri Selangor menyediakan Tabung Pendidikan anak-anak syarikat dan badan-badan berkanun negeri untuk memberi biasiswa, dermasiswa dan sebarang bentuk bantuan serta sumbangan kepada warga kerja anak-anak syarikat kerajaan negeri dan anak-anak mereka yang berkelayakan untuk melanjutkan pengajian ke peringkat lebih tinggi.

“Tabung Pendidikan Anak-anak Syarikat Negeri Selangor ini adalah salah satu program Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) selaras dengan hasrat dan aspirasi Kerajaan Negeri Selangor merakyatkan ekonomi dan menjadi sebuah negeri maju, sejahtera dan berkebajikan,” kata Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dalam satu kenyataan yang dikeluarkan di sini.

Katanya, dana permulaan tabung itu berjumlah RM10 juta yang disumbangkan oleh Menteri Besar Selangor (Pemerbadanan), Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS), Permodalan Negeri Selangor Berhad (PNSB), Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS) dan Kumpulan Darul Ehsan Berhad/Kumpulan Perangsang Selangor Berhad (KPS).

Beliau berkata, Tabung Pendidikan Anak-anak Syarikat Negeri Selangor yang berkuatkuasa pada November tahun lalu dan akan dirasmikan Sultan Selangor pada tarikh yang akan dimaklumkan kelak.

harakahdaily/-

Najib diminta pulangkan hak rakyat dizalimi

14 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 7 Mac: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak diminta memulangkan semula semua hak rakyat yang dizalimi selama ini jika benar-benar ikhlas hendak bertaubat kerana perkara itu merupakan salah satu syarat taubat dalam Islam.

Jika tidak, permohonan maaf Najib ternyata hanyalah sandiwara politik kerana tidak disusuli dengan tindakan sepatutnya seperti yang dituntut oleh Allah ke atas hamba-Nya yang telah melakukan kesalahan dan ingin bertaubat.

Setiausaha Dewan Ulama PAS Pusat, Dr Mohd Khairuddin Aman Razali menjelaskan, dalam kaedah Islam khususnya dalam perkara yang melibatkan hak manusia, seperti yang disebut oleh tokoh ulama terkenal abad ke-7, Imam Nawawi, taubat mesti mempunyai 4 syarat.

Menurutnya, syarat pertamanya, menyesali perlakuan dosa dan kezaliman, keduanya, meninggalkan dosa dan kezaliman yang dilakukan, ketiganya, berazam untuk tidak kembali melakukan dosa dan kezaliman dan keempat, mengembalikan hak kepada yang berhak.

Katanya, dalam konteks Barisan Nasional (BN) dan Umno yang menjadi pemerintah negara, mereka perlu mengembalikan semula hak-hak rakyat yang dirampas oleh mereka selama ini.

"Antaranya, hak wakil-wakil rakyat PAS yang dinafikan peruntukan kerajaan, hak kerajaan negeri pimpinan PAS dan Pakatan Rakyat yang dinafikan peruntukan penuh, hak kerajaan PAS Kelantan untuk mendapatkan royalti minyak, hak rakyat yang dizalimi ketika menyatakan perasaan.

"Mereka juga perlu mengembalikan semula hak pegawai-pegawai kerajaan untuk menyokong pembangkang secara terbuka seperti diperuntukkan oleh perlembagaan, hak parti pembangkang di peringkat negara untuk mendapat layanan adil dalam berpilihanraya seperti hak menggunakan media rasmi dan lain-lainnya," katanya ketika dihubungi Harakahdaily, di sini, hari ini.

Perdana Menteri pada satu program di Kedah baru-baru ini memohon maaf secara terbuka terutama kepada rakyat Kedah di atas segala kesalahan pihak Umno BN kepada mereka selama ini, sehingga menyebabkan parti mereka mengalami kekalahan teruk di negeri itu pada Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-12 tahun 2008 lalu.

Menurut Khairuddin, ternyata permohonan maaf Najib tanpa menunaikan hak-hak tersebut hanyalah satu sandiwara politik.

Beliau yang lebih dikenali sebagai Ustaz Mohd Khairuddin At-Takiri turut menggesa rakyat di seluruh negara agar jangan terperangkap dengan sandiwara politik Barisan Nasional untuk berubah.

"Perubahan politik ke arah keadilan yang sebenar hanya mampu dilaksanakan oleh PAS bersama Pakatan Rakyat yang meletakkan prinsip-prinsip keadilan yang jelas dengan wajah kepimpinan yang beramanah," katanya.

Sebagai bukti, tegasnya, cukuplah dengan kejayaan kerajaan PAS Kelantan memerintah selama 22 tahun yang tidak mencatatkan sebarang salah guna kuasa berbanding BN dan Umno.

"Begitu juga dengan kejayaan kerajaan PAS Kedah menguruskan kewangan negeri Kedah yang bermasalah ketika ditinggalkan oleh Umno dan BN," ujar beliau.

harakahdaily/-

Jangan abai pengundi wanita

14 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

HAMPIR separuh (lebih 49 peratus) pengundi di Malaysia adalah wanita oleh itu sumbangan golongan ini adalah besar bagi kejayaan mana-mana pihak dalam pilihan raya umum ke-13 yang akan diadakan dalam masa terdekat ini.

Sehubungan itu, kita meminta semua pihak memikirkan hal ini dan melakukan tindakan segera bagi memenangi hati wanita kerana mereka mungkin menjadi penentu kemenangan pilihan raya

Isu-isu wanita perlu diketengahkan dan ditangani secara bijaksana kerana sebarang kelemahan di pihak kita akan memungkinkan musuh meraih sebanyak mungkin undi daripada golongan ini.

Kita mungkin sudah bergerak ke depan dengan mengemukakan sejumlah calon Muslimat pada pilihan raya umum lalu dan juga pilihan raya kecil Dun Tenang (calonnya Normala Sudirman) tetapi masih banyak lompang yang perlu diperbaiki. Sekalipun kita mengemukakan lebih ramai calon Muslimat, pihak musuh akan tetap menuduh kita sebagai hanya mahu memancing undi golongan wanita.

Sebenarnya, apa saja yang kita buat (termasuk memartabatkan golongan wanita) akan dipandang sinis oleh pihak ini; oleh itu tabahkan semangat untuk terus memberikan yang terbaik kepada golongan wanita sejajar dengan ketetapan Allah SWT melalui Kitab dan Rasul-Nya. Namun pelaksanaan hal ini tidak mudah kerana wanita sebagai golongan lemah yang dijadikan daripada tulang rusuk Nabi Adam s.a.w.; sebahagiannya mudah terpengaruh dengan manis dunia termasuklah hiburan dan laranya. Kelemahan inilah yang dieksploitasi oleh pihak lawan kita yang terus berjanji memberikan yang muluk-muluk kepada wanita penyokong atau pengundinya.

Di sini kita lihat betapa pentingnya golongan lelaki sebagai pemimpin (termasuklah sebagai suami dan bapa) berperanan untuk mendidik orang di bawah mereka. Bukanlah Allah SWT telah berfirman melalui ayat 6 Surah At-Tahrin yang bermaksud: “Wahai orang yang beriman. Peliharalah diri kamu dan keluarga kamu daripada api neraka, yang bahan-bahan bakarnya adalah manusia dan batu (berhala).”

Insya-Allah apabila kebanyakan wanita sudah dirapati dan dipasakkan ilmu agama dalam diri masing-masing, mereka akan tahu menilai mana intan dan mana kaca; pihak mana yang berjuang untuk keselamatan mereka di dunia dan akhirat dan pihak mana yang hanya menjanjikan kemanisan dunia yang bersifat sangat sementara. Ya berusaha keras dan berdoalah agar wanita-wanita kita diberi taufik dan hidayah untuk memilih antara kaca dan permata.

Namun memasakkan ilmu ke dada-dada wanita kita bukan proses mudah atau boleh dilakukan menjelang pilihan raya saja. Pendidikan bermula daripada bayi dalam kandungan lagi, berterusan di alam bayi, alam kanak-kanak, remaja, dewasa, tua sehinggalah seseorang itu masuk ke alam kubur. Ertinya pendidikan adalah proses seumur hidup. Persoalannya adakah kita bersedia dan cukup prasarananya untuk menjayakan cita-cita mendidik seluruh masyarakat ini?

Sekalipun kelihatan berat, tetapi usaha perlu dilakukan dengan doa tanpa putus-putus. Insya-Allah apabila wanita kita terurus matlamatnya, kita akan sentiasa mendapat sokongan mereka termasuk ketika pilihan raya.

detikdaily/-

STPM: 46,712 lulus, 12 calon dapat 5A

14 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR - Seramai 46,712 atau 92.19 peratus calon telah lulus sekurang-kurangnya satu mata pelajaran dalam peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) 2011 berbanding 46,795 (92.5) pada tahun sebelumnya.

Pengerusi Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM) Datuk Dr Mohd Noh Dalimin berkata 12 calon telah mencapai keputusan cemerlang Gred A dalam lima mata pelajaran yang diambil berbanding lapan calon pada tahun sebelumnya.

Pada umumnya, prestasi calon tahun 2011 adalah sama dengan tahun 2010, di mana Purata Nilai Gred Keseluruhan (PGNK) adalah sama, iaitu 2.22, katanya ketika mengumumkan keputusan peperiksaan STPM 2011 di sini hari ini.

Pada tahun 2011, seramai 298 calon (0.59 peratus) mendapat PGNK 4.00 berbanding 343 calon (0.68) pada tahun sebelumnya.

Seramai 50,669 calon menduduki peperiksaan itu tahun lepas.

Mohd Noh berkata jurang antara prestasi calon bandar dan luar bandar masih ketara apabila prestasi calon bandar jauh lebih baik daripada calon luar bandar. Katanya bilangan calon bandar yang mendapat 5A, 4A dan 3A adalah seramai 948 orang atau 12.64 peratus berbanding hanya 93 (6.14) pelajar luar bandar.

Katanya bilangan calon bandar aliran Sains yang mendapat 5A, 4A dan 3A pula adalah 357 orang (14.2) berbanding hanya 11 (12.64) luar bandar manakala bilangan calon bandar aliran sastera yang mendapat 5A, 4A dan 3A adalah 591 (11.85) berbanding hanya 82 (5.75) luar bandar.

Daripada segi prestasi sekolah, beliau berkata sekolah kerajaan menunjukkan penurunan berbanding pada tahun sebelumnya, iaitu PNGK sekolah kerajaan pada tahun lalu ialah 2.29 berbanding 2.32 pada tahun sebelumnya.

Pada tahun 2011, sebanyak 52 buah sekolah mencapai PNGK 2.8 atau lebih tinggi berbanding 47 sekolah pada tahun sebelumnya dan 55 sekolah pada 2009. Mohd Noh berkata daripada 12 calon yang mendapat Gred A dalam lima mata pelajaran, lima mencapai Gred A dalam semua kertas peperiksaan yang diambil.

Katanya terdapat tiga calon istimewa, iaitu kategori cacat penglihatan yang memperoleh 1A, 1A- dan 2B, rabun (3A dan 1A-) dan spastik (3A dan 1A-), cemerlang dalam peperiksaan tersebut dan seorang pelajar terbaik dari luar bandar yang mendapat keputusan 4A dan 1A-.

Mohd Noh berkata berdasarkan prestasi calon mengikut mata pelajaran, didapati tiga mata pelajaran meningkat prestasinya iaitu Bahasa Arab (4.1 peratus), Sejarah (3.8) dan Perakaunan (3.68) berbanding pada tahun sebelumnya manakala empat mata pelajaran menurun prestasinya iaitu Syariah (-2.02), Pengajian Am (-3.4), Pengajian Perniagaan (-4.06) dan Further Mathematics T (-12.73) berbanding pada tahun sebelumnya.

Sebanyak 16 mata pelajaran yang lain pula dianggap tidak berubah prestasinya kerana beza peratusan calon yang lulus penuh antara tahun 2011 dan tahun sebelumnya kurang daripada dua peratus. Daripada segi penggunaan bahasa Inggeris dalam jawapan calon bagi mata pelajaran Sains dan Matematik, Mohd Noh berkata 98.1 peratus calon telah menjawab soalan dalam bahasa Inggeris sepenuhnya pada tahun lalu berbanding 97.1 peratus pada tahun sebelumnya.

Beliau berkata prestasi calon Malaysian University English Test (MUET) Akhir Tahun 2011 meningkat, iaitu sebanyak 46.8 peratus calon telah mendapat Band 3 atau lebih baik, berbanding 41.81 peratus pada MUET Pertengahan Tahun 2011.

Mulai tahun ini, MPM menawarkan ujian MUET sebanyak tiga kali setahun iaitu sesi Mac, Julai dan November. Pada majlis itu, Mohd Noh menyampaikan hadiah berupa wang tunai RM1,000, sijil penghargaan dan sebuah plak kepada dua calon cemerlang MUET bagi tahun 2011, masing-masing bagi MUET Pertengahan Tahun 2011 dan MUET Akhir Tahun 2011. Mereka ialah Nicholas Tan Ooi Kiat dari SMK Cochrane, Kuala Lumpur dan Joy Lee Xing Pei dari SMK Tinggi Kluang, Johor, kedua-duanya memperoleh Band 6. - BERNAMA

Polis siasat pekebun OKU berhubung surat Mong

14 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

Selepas bantuan kebajikan dan subsidi pertaniannya dihentikan kerana didakwa menyokong pembangkang, pekebun kurang upaya Frusis Lebi, hari ini disoal siasat oleh polis.

Beliau dipanggil ke balai polis Sri Aman pada jam 10.30 pagi berhubung laporan polis yang dibuatnya yang mendakwa Menteri Muda Pertanian Sarawak Datuk Mong Dagang mengarahkan bantuannya dihentikan.

Ketika dihubungi Frusis berkata polis ingin tahu siapa yang mendedahkan surat itu dan bagaimana arahan mengenai pemberhentian bantuan itu disampaikan kepadanya.

"Mereka juga tanya sama ada saya tahu mengapa bantuan saya dihentikan dan mengapa saya membuat laporan polis.

"Saya jelaskan kepada mereka bahawa Mong salah gunakan kuasa dan saya sekarang sangat tertekan kerana dia melanggar hak saya sebagai rakyat Malaysia," kata Frusis.

Mong pada Isnin, ketika dihubungi akhbar harian Inggeris The Sun mengakui mengeluarkan arahan menghentikan bantuan kepada pekebun itu dan mendakwa Frusis tidak layak ditolong kerana "beliau mampu menanam padi dan menunggang motosikal seperti manusia normal."

"Doktor sahkan bahawa saya cacat tapi tindakan Mong ini telah menyusahkan saya," keluh lelaki yang dilahirkan dengan kecacatan jari di tangan dan kakinya itu.

Ditanya sama ada beliau akan berusaha untuk mendapatkan bantuan berkenaan semula, Frusis berkata: "Saya tidak tahu hendak buat macam mana?"

Sementara itu, ketua DAP cawangan Sri Aman Leon Jimat Donald (kiri)yang membantu Frusis, berkata polis tidak merakamkan kenyataan Frusis tetapi semata-mata hanya mahu melakukan laporan susulan.

"Tiada perubahan yang dibuat kepada laporan polis asal... mungkin mereka harap dengan cara halus mereka boleh memaksanya mengubah laporan, "katanya.

Leon juga mendesak Mong yang merupakan ADUN Bukit Begunan supay meletakkan jawatan sebagai menteri muda dan juga wakil rakyat kerana enggan menarik balik arahannya itu.

"Ini menunjukkan betapa angkuh dan bongkaknya... ini adalah diskriminasi dan pencabulan hak untuk berpersatuan Frusis '. "

NONESementara itu, Mong hari ini sekali lagi mempertahankan tindakannya untuk menghentikan bantuan kepada Frusis dengan berkata adalah hak demokrasi bagi beliau berbuat demikian.

"Setiap orang mempunyai hak-hak demokrasi, begitu juga dengannya dan diri saya, oleh itu saya mestilah adil dan memberi bantuan kepada orang kurang upaya yang lebih layak daripada Frusis," katanya yang dipetik oleh Borneo Post.

Mong, dalam laporan itu, berkata beliau akan menyerahkan kepada polis untuk menyiasat bagaimana suratnya itu dibocorkan dan mencadangkan pihak pembangkang untuk memberikan bantuan kepada pekebun itu.

malaysiakini/-

Fitnah: PAS kaji tindakan kepada Mashitah

14 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 7 Mac: PAS mempertimbangkan untuk mengambil tindakan bersesuaian berhubung tulisan Datuk Dr Mashitah Ibrahim yang memfitnah Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang.

Setiausaha Politik Presiden PAS, Dr Shamsuri Ahmad berkata pihaknya akan mendapatkan nasihat peguam sebelum satu langkah diambil berhubung tulisan tersebut.

"Kita sedang meneliti perkara tersebut, dan kini sedang dalam rangka mendapatkan nasihat peguam sebelum tindakan susulan diambil, sama ada mengambil tindakan undang-undang, atau sebagainya," jelas beliau ketika dihubungi Harakahdaily, hari ini.

Pada 2 Mac lalu, Mashitah dalam tulisannya di akhbar Sinar Harian mengaitkan penahanan Ahli Majlis Tertinggi PKR, Badrolamin Baharon dengan beberapa skandal seks kononnya membabitkan pemimpin Pakatan Rakyat.

Dalam tulisannya, Mashitah menyebut Abdul Hadi pernah dikaitkan dengan skandal membabitkan anak dara kira-kira 10 tahun lalu dan mengambilnya sebagai isteri ketiga, bagaimanapun ia dinafikan Abdul Hadi.

harakahdaily/-

Lagi permohonan BR1M Orang Asli ditolak

14 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

Beberapa penduduk komuniti Orang Asli di Pahang binggung apabila diberitahu mereka tidak layak memohon Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) walaupun dikatakan memenuhi kriteria yang ditetapkan oleh kerajaan.

Ismail Leh, 42, dari Kampung Batu Gong Chini berkata, beliau bersama isteri, Fatimah Buka Kunci, 38, telah memohon untuk mendapatkan bantuan RM500 sekeluarga itu.

Bagaimanapun, mereka menerima surat yang mengatakan bahawa mereka tidak layak.

"Saya hanya seorang penoreh getah dan kadang-kadang isteri saya membantu saya. Pendapatan kami hanya RM600 sebulan.

"Saya tidak tahu ... mungkin untuk mengisi borang ini memerlukan seseorang yang boleh membaca dan menulis dengan baik," katanya ketika dihubungi Malaysiakini.

Ismail dari suku kaum Jakun mempunyai lima orang anak yang berusia 17, 13, 12, 7 dan 5 tahun.

Namun kata Ismail, permohonan bantuan BR1M bapanya diluluskan.

Menurut garis panduan BR1M di laman web Kementerian Kewangan, ketua keluarga bagi setiap isi rumah layak membuat permohonan jika mempunyai anak yang tidak bekerja dan berpendapatan di bawah RM3,000 sebulan.

Permohonan 10 keluarga ditolak

Ismail juga memberitahu bahawa keluarga sepupunya yang tinggal di kampung yang sama - terletak di Pekan, kawasan parlimen yang diwakilin oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak - juga gagal mendapatkan bantuan itu.

"Sepupu saya mempunyai dua orang anak, kedua-dua masih kanak-kanak. Suaminya bekerja sebagai kontraktor.

"Secara keseluruhan, saya rasa kira-kira 10 keluarga di kampung saya yang tidak dapat bantuan," katanya.

Sehingga kini, tiada laporan yang memberitahu terdapat keluarga yang gagal untuk mendapatkan bantuan walaupun ada pemohon yang mempunyai pendapatan melebihi RM3,000.

Malah, seorang lelaki anggota MCA yang bergelar ‘Datuk’ di Triang, Pahang juga didapati layak untuk menerima BR1M, walaupun selepas itu beliau mendakwa wang itu didermakan semula.

Pada Isnin lalu, Malaysiakini tutut melaporkan seorang penduduk Orang Asli dari suku Temuan kecewa bahawa permohonan BR1M beliau telah ditolak walaupun beliau tidak mempunyai sebarang pendapatan.

Dewi Malam, 52, dari Kampung Orang Asli Pulau Kempas di Hulu Langat, Selangor, berkata beliau menerima jawapan daripada Kementerian Kewangan pada 16 Februari yang mengatakan bahawa beliau tidak layak untuk menerima bantuan berkenaan.

malaysiakini/-

Umno ingin singkir Ku Li

14 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KOTA BHARU - Dewan Himpunan Penyokong Pas (DHPP) sudah dapat meramalkan penghujung perjuangan Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah yang sekian lama berada dalam Umno akan dilupakan begitu sahaja.

Pengerusinya, Hu Pang Chaw mendakwa Umno seperti kacang lupakan kulit dan seolah-olah semakin hari cuba untuk mengetepikan Tengku Razaleigh.

“Bagi saya perkara ini tidak pelik, mereka ini tidak mengenang jasa veteran di dalam Umno dan apabila merasakan diri mereka sudah kuat, mereka akan tinggalkan orang tua ini,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian ketika diminta mengulas keputusan mesyuarat tergempar di Gua Musang yang mahukan Ku Li berundur secara terhormat.

Sebagai menghormati perjuangan Ku Li terhadap rakyat, Pang Chaw juga menasihatkan Ku Li supaya membuat keputusan yang bermaruah dalam dirinya.

“Keluar cara terhormat, biarlah mati dengan bermaruah dan bagi sesiapa yang memilih untuk masuk Umno perlu berfikir dua kali sebelum membuat keputusan,” katanya.

Pang Chaw turut membidas pendirian ahli jawatankuasa Umno bahagian yang menyifatkan kenyataan Ku Li sering kali memihak kepada pembangkang dan mencemarkan imej parti.

“Ku Li adalah pemimpin yang sebenar, dia tidak duduk diam dan bukannya mengikut telunjuk Umno,” katanya.

kerabu bersuara/-

Syabas Tok Guru Nik Aziz, Tidak Layan Soalan Provokasi Wartawan

14 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KOTA BHARU- Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz NikMat menegaskan adalah tidak wajar untuk beliau campur tangan soal pentadbirankerajaan Kedah yang dilaporkan bergolak.

"Urusan Kedah untuk orang Kedah. Saya tidak mahu komen," katanya.

Meskipun didesak pemberita mengenai kemelut pentadbiran Kedah, Nik Aziztetap dengan pendirian untuk tidak akan campur tangan sebaliknya menyerahkankepada Pas Pusat untuk menangani soal tersebut.

Isu dalaman kerajaan Kedah memaksa PAS Pusat menubuhkan sebuah jawatankuasapemandu yang akan bertanggungjawab memantau Menteri Besar Datuk Seri AzizanAbdul Razak mentadbir negeri itu.

Ditanya mengenai kenyataan Anggota Parlimen Gua Musang, Tengku RazaleighHamzah yang tetap mahu bertanding di Parlimen itu walaupun bukan sebagai calonBarisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum akan datang, Nik Aziz berkata tidakwajar untuk beliau menyentuh perkara itu.

"Saya tak boleh ganggu dia (Tengku Razaleigh). Pas juga tidak akan ganggu dia. Tunggulah pada hari penamaan calon nanti," katanya.

Dua hari lepas Tengku Razaleigh yang juga Ketua Umno Bahagian Gua Musangdilaporkan berkata beliau akan tetap bertanding di Parlimen Gua Musang sebagaicalon bebas jika BN tidak lagi mencalonkannya.

Tengku Razaleigh yang lebih mesra dengan panggilan "Ku Li", merupakan tokohyang dihormati dan beliau merupakan Anggota Parlimen paling lama berkhidmatiaitu selama 43 tahun mulai 1969. – Bernama

Pekan Semenyih Perlu Lampu Jalan

14 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

SEMENYIH 7 MAC : Ketiadaan lampu jalan di sepanjang laluan utama pekan ini menimbulkan kebimbangan dari segi soal keselamatan pengguna selain kejadian jenayah.

Menurut Ahli Parlimen Hulu Langat, Dr. Che Rosli Che Mat pelbagai usaha dilakukan pihaknya dan DUN untuk memohon lampu jalan namun kesemuanya tidak berhasil.

“Alasan yang kita terima daripada Tenaga Nasional Berhad (TNB) ialah tiada permohonan daripada pihak Jabatan Kerja Raya (JKR).

“Jadi buat masa ini kita cuma bergantung harap pada lampu-lampu kedai sekitar sini dan juga lampu masjid. Namun sampai waktu tertentu keadaan menjadi gelap gelita bilamana kesemua lampu ini tadi sudah tertutup,” jelas Dr Che Rosli.

Sementara itu, Penyelaras DUN, Nor Azlan Mohamad berkata, keadaan gelap di sini ketika malam menyebabkan banyak kemalangan jalan raya dan ada antaranya kemalangan maut.

“Selain itu, kita juga risau keadaan gelap begini memberi ruang kepada kejadian jenayah yang berleluasa,” ujar Nor Azlan yang ditemui ketika tinjauan lokasi di sepanjang jalan utama sepanjang kira-kira 3 kilometer itu.

Bagi Fazil Zakaria ,40, penduduk dari Kampung Sungai Macang berkata, pekan ini sudah lama wujud dan kini laluan ini semakin sibuk. Jadi lampu jalan itu sepatutnya diadakan.

“Terutama waktu pagi penduduk keluar untuk bekerja, ibubapa hantar anak ke sekolah, keadaan yang gelap memang mampu mengundang bahaya,” beritahu Fazil.

media selangor/-

Hakim cipta sejarah, motif bunuh tak penting?

14 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 7 Mac: Kehakiman Malaysia mencipta satu lagi sejarah hebat apabila mendakwa motif pembunuhan tidak penting dalam pembunuhan kejam Altantuya Shaariibuu, kata Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu.

"Motif pembunuhan itu mesti di'established'. Motiflah yang mendorong dan merangsang pembunuhan. Orang tak bunuh tak fasal-fasal," kata beliau.

Hari ini, hakim dalam kes pembunuhan wanita Mongolia itu tidak menyentuh secara langsung mengenai motif dua anggota polis yang dituduh membunuh wanita yang dilaporkan sebagai juru bahasa dan broker perniagaan senjata itu dalam penghakiman penuh ke atas kes bunuh itu selepas memberikan keputusan perbicaraan berkenaan dua tahun lalu.

"Walau apapun motif itu, ia adalah perkara undang-undang di mana motif walaupun releven, adalah tidak penting untuk pembunuhan itu dijalankan," kata Hakim Mahkamah Tinggi Shah Alam Datuk Mohd Zaki Md Yasin.

Dua anggota polis dari Unit Tindakan Khas - Cif Inspektor Azilah Hadri dan Koperal Sirul Azhar Umar - didapati bersalah kerana membunuh Altantuya dan dijatuhkan hukuman bunuh.

"Keputusan mahkamah itu dengan sendirinya mengesahkan pandangan sebahagian besar rakyat bahawa Azilah dan Sirul hanyalah boneka pihak tertentu yang sangat berkuasa yang mengarahkan mereka melakukan pembunuhan.

"Adalah tidak masuk akal kedua-dua anggota polis UTK itu sengaja seronok-seronok membuat keputusan untuk membunuh Altantuya tanpa sebarang sebab," kata Mohamad.

Beliau juga menyifatkan keputusan mahkamah itu tidak mampu sama sekali membersihkan nama Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

2009 lalu, didahului oleh akhbar Perancis, Liberation, banyak akhbar dari serata dunia mengaitkan Najib dengan pembunuhan Altantuya itu.

Merdeka Review melaporkan, Azilah dan Sirul didakwa sebagai anggota polis yang menjadi pengawal Najib.

Kes tersebut semakin menarik perhatian apabila pada 29 Jun 2007 lalu, seorang saksi perbicaraan, Burmaa Oyunchimeg dilaporkan oleh sebuah akhbar harian pro-Umno telah memberi keterangan bahawa Altantuya pernah berjumpa dengan seseorang yang bernama Najib Razak.

Semasa disoal lanjut oleh peguam Karpal Singh, yang bertindak sebagai peguam pemerhati bagi keluarga Altantuya, Burmaa berkata, Altantuya telah menunjukkan kepadanya gambar Altantuya dan Abdul Razak dengan pegawai kerajaan Malaysia itu serta orang lain sedang menikmati jamuan pada satu meja bulat.

Beliau berkata, Altantuya menunjukkan gambar itu di Hong Kong selepas beliau (Altantuya) balik dari Perancis. (Burmaa bertemu dengan Altantuya di Hong Kong).

Karpal: Boleh kamu terangkan gambar apa?

Burmaa: Ada satu gambar, saya fikir, Altantuya dengan Razak Baginda dan seorang pegawai kerajaan Malaysia dan orang lain sedang menikmati jamuan. Mereka duduk di meja bulat.

Karpal: Kamu tahu siapa pegawai kerajaan itu?

Burmaa: Najib Razak. Saya ingat nama Najib Razak kerana nama Razak itu sama (dengan Abdul Razak Baginda).

Bagaimanapun, Burmaa tidak menunjukkan gambar itu kepada mahkamah.

Najib pula tidak mahu mengulas apabila ditanya mengenai keterangan Burmaa kepada mahkamah itu.

Harakah Daily

123 Bangkit: Polis beri ‘lampu hijau’

14 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KOTA KINABALU, 7 Mac: Bela Tabah Rakyat Sabah (Tabah) hari ini membaritahu Himpunan 123 Bangkit pada Isnin depan telah mendapat ‘lampu hijau’ oleh pihak polis.

Pengerusinya, Hisammuddin Sulaiman (gambar) berkata, kebenaran itu daripada Ketua Polis Kota Kinabalu, ACP Ahmad Sofi Zakaria dalam satu perjumpaan di sini, kelmarin.

“Kami telah mendapat maklum balas dan pandangan positif mengenai perhimpunan ini dan lampu hijau yang diberikan itu adalah sesuatu yang baik untuk rakyat Sabah menyuarakan pandangan,” katanya dalam satu sidang media.

Menurut beliau, beberapa pertubuhan politik tempatan turut menyatakan pedndirian positif dengan memberi sokongan terhadap himpunan tersebut.

“Himpunan ini turut mendapat respons positif terutama dari parti-parti politik PAS, DAP, PKR, SAPP serta beberapa NGO dan badan sukarela yang lain. Ini satu perkembangan yang baik,” ujarnya.

Ketika ditanya mengenai bilangan kehadiran semasa himpunan tersebut, beliau memberi keyakinan bahawa sasaran 5,000 orang akan tercapai.

“Kita memberi keyakinan, sasaran menghimpunkan 5,000 orang akan tercapai.

Perhimpunan 123 Bangkit yang akan diadakan di kawasan lapang berhampiran Anjung Selera, dekat Wisma Innoprise, Isnin depan juga bakal diadakan di luar negara termasuk United Kingdom dan Timur Tengah.

“Himpunan ini akan diadakan serentak di seluruh negara termasuk di luar negara. Ramai anak-anak Sabah yang berada di luar sana, mereka mahu ikut serta sebagai tanda sokongan terhadap rakyat Sabah,” jelas beliau.

Harakah Daily

80 tahanan Palestin dibebaskan

14 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

TEL AVIV - Perkhidmatan Penjara Israel (IPS) membebaskan seramai 80 banduan termasuk dua wanita dari penjara persekutuan di seluruh negara dalam satu kempen mengurangkan kesesakan dalam penjara.

Tindakan itu adalah susulan pembebasan beramai-ramai 600 banduan Khamis lalu, yang menurut IPS kononnya untuk meningkatkan keselesaan di penjara Israel.

Menurut media tempatan, pembebasan 220 rakyat Palestin itu termasuk bekas menteri Kabinet, Shlomo Benizri.

Jawatankuasa Kawalan Knesset baru-baru ini mengeluarkan arahan mana-mana banduan yang dihukum empat tahun penjara atau kurang akan dibebaskan.

Jawatankuasa tersebut turut memutuskan untuk mengurangkan jumlah maksimum banduan di penjara Israel kepada 16,873 daripada 17,700 dalam masa terdekat.

sinar harian/-

PAS sasar letak calon bukan Islam di 6 negeri

14 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 7 Mac: Kepimpinan PAS negeri khususnya Selangor, Johor, Perak dan Kedah di samping Sarawak dan Sabah diminta memberikan perhatian dalam pembahagian kerusi termasuklah meletakkan calon daripada Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) bertanding dalam PRU-13 nanti.

Pengerusi Lajnah Perpaduan Nasional PAS Pusat Dr Mujahid Yusof Rawa (gambar) berkata, keputusan calon DHPP dibolehkan bertanding atas tiket PAS sejak tahun 2010, malah ia diputuskan oleh Majlis Syura.

Keenam-enam negeri tersebut, katanya mempunyai kekuatan DHPP yang dilihat berdasarkan semangat yang ada melalui keahlian, aktiviti serta sambutan program yang diadakan.

"Saya berharap sangat negeri-negeri berkenaan supaya memberikan semangat kepada DHPP sementara masih ada ruang untuk diisi oleh mereka," katanya kepada Harakahdaily.

Pada Pilihan raya Umum ke-12 tahun 2008, PAS meletakkan calon bukan Islam, Kumuta Raman, walaupun atas nama Kelab Penyokong PAS waktu itu tetapi beliau bertanding atas tiket PKR.

Ekoran itu, Mujahid yang juga penasihat bersama DHPP berkata kini dewan itu menjadi sayap parti maka PAS menyusun gerak kerja pilihan raya termasuklah menyusun calon dari kalangan DHPP.

Sehubungan itu, Mujahid berkata, negeri Johor telah memperlihatkan semangat DHPP yang kuat dan berkemungkinan akan memberi lebih dari satu kerusi kepada DHPP.

Bagaimanapun, katanya, perlu ada rundingan yang bijak dalam menentukan calon supaya ia tidak berlaku pertindihan.

"Kalau kerusi kita (PAS) lebih selesa dan mudah untuk dirunding. Saya lihat kerusi parlimen agak mudah. Bagaimanapun kepimpinan negeri kena bijaksana,"katanya.

DHPP mempunyai keahlian seramai 20,000 orang merupakan pengukuhan Kelab Penyokong PAS yang ditubuhkan sejak tahun 2005.

DHPP dilancarkan pada 23 Mei 2010 oleh Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang.

Harakah Daily

Hakim benar Mustafa tunda permohonan batal saman

14 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

SHAH ALAM, 7 Mac: Mahkamah Tinggi Shah Alam membenarkan permohonan Datuk Mustafa Ali dan lima yang lain untuk menunda permohonan membatalkan saman yang dikemukakan Umno ke atas mereka hari ini.

Permohonan penundaan itu dibuat untuk memperkemaskan permononan itu disebabkan kesilapan teknikal dalam permohonan mereka.

Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Ahmad Zaki Husin memutuskan menerima permohonan tersebut dan ditangguhkan kepada 10 dan 11 Mei dengan kos sebanyak RM5,000.

Umno Selangor melalui setiausahanya, Datuk Seri Ir Mohd Zin Mohamed memfailkan saman ke atas Mustafa dan lima yang lain ekoran tersiarnya berita dalam Harakah bertajuk ‘Pas akan dedah bukti, Umno main peranan operasi JAIS’ yang disiarkan pada keluaran Harakah 19 Ogos hingga 21 Ogos 2011.

Mustafa membuat kenyataan itu ekoran tindakan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) menyiasat sebuah gereja dan melibatkan pertembungan antara agama berlaku.

Turut disaman adalah Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Hadi Awang, timbalannya Mohammad Sabu, pencetak akhbar Harakah Angkatan Edaran Ent Sdn Bhd, Ketua Pengarang Ahmad Lutfi Othman dan wartawan Khairul Azlam Mohamad.

Peguam yang mewakili Mustafa selaku defendan pertama, Mohd Fitri Asmuni dan peguam mewakili defendan kedua dan ketiga, Azhana Mohd Khairudin bertindak menarik balik permohonan disebabkan kesilapan teknikal dalam permohonannya.

"Kesilapan teknikal adalah kepada perkataan ' dan, atau', bagi kita perkara ini tidak menjejaskan permohonan tersebut.

"Tetapi bagi mengelakkan dari berlaku sesuatu yang kita tidak ketahui maka kita memutuskan menarik balik permohonan tersebut," jelasnya.

Umno Selangor diwakili peguam dari Tetuan Hafarizam Wan & Aisha Mubarak.

Manakala PAS dan Harakah diwakili peguam dari Tetuan Awi & Co.

Harakah Daily

Jawatankuasa Pemandu tidak hadkan kuasa MB

14 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 7 Mac: Peranan Jawatankuasa Pemandu PAS Pusat tidak akan menghadkan sebarang kuasa menteri besar berdasarkan pengalaman jawatankuasa ini yang dipraktikkan di Kelantan sebelum ini.

Bendahari PAS Pusat, Datuk Abdul Halim Abdul Rahman (gambar), menegaskan peranan jawatankuasa itu hanya memberikan nasihat dan pandangan tentang beberapa perkara berbangkit di negeri terlibat.

Di Kelantan, kata beliau yang pernah menjadi Timbalan Menteri Besar Kelantan ketika itu, jawatankuasa itu pernah memberikan pandangan dan nasihat berhubung hukum hudud yang ingin dilaksanakan di negeri itu pada 1990.

PAS membentuk Jawatankuasa Pemandu untuk membantu pentadbiran negeri Kelantan apabila PAS dan Angkatan Perpaduan Ummah menang semula di negeri itu pada tahun 1990.

Ketika itu, Presiden PAS adalah Allahyarham Datuk Fadzil Mohd Nor.

"Apabila terdapat perkara berbangkit mengenai hukum hudud yang ingin dilaksanakan di Kelantan dahulu, jawatankuasa tersebut memberikan pandangan dan nasihat mengenainya. Namun, keputusan tetap di tangan menteri besar dan ahli exconya," jelas Datuk Halim kepada Harakahdaily, hari ini.

Mengulas lanjut, Datuk Halim yang kini anggota Parlimen Pengkalan Chepa berkata, Jawatankuasa Pemandu hanya berfungsi sebanyak 50 peratus sahaja, manakala selebihnya terletak di bawah kerajaan negeri.

Bagaimanapun, peranan jawatankuasa itu hanya lebih berbentuk nasihat tanpa mencampuri sebarang keputusan kerajaan negeri.

Sebelum ini, PAS Pusat memutuskan agar Jawatankuasa Pemandu ditubuhkan bagi menasihati kerajaan negeri Kedah dan negeri-negeri yang melibatkan PAS untuk membantu pentadbiran negeri itu.

Bagaimanapun media arus perdana memutarbelitkannya sebagai satu usaha untuk menghadkan kuasa Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak.

Harakah Daily

Kenapa Sungai Lembing jadi mangsa sisa Lynas?

14 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUANTAN, 7 Mac: Gabungan aktivis anti-Lynas Save Malaysia, Stop Lynas (SMSL) mendakwa cadangan Menteri Besar Pahang Datuk Seri Adnan Yaakob agar sisa kilang Lynas dibuang di Sungai Lembing sangat bahaya.

Ini kerana, tindakan membuang sisa radioaktif yang dihasilkan oleh kilang Lynas di Gebeng ke tapak lombong yang sudah tidak digunakan di sana akan merosakkan alam sekitar.

“Cadangan Menteri Besar akan merosakkan Sungai Lembing dan membawa ia kembali kepada masa silam perlombongan. Lembah tersebut baru saja berubah wajah ke satu tapak pelancongan yang baik pada tahun ini,” kata Tan Bun Teet daripada SMSL yang terkejut dengan cadangan Adnan.

Tan turut bertanya pada Adnan samada Menteri Besar Pahang itu pernah terfikir akan nasib kehidupan dan punca pendapatan penduduk di Sungai Lembing apabila beribu pelancong tidak lagi mengunjungi tempat tersebut kerana kehadiran tapak pembuangan sisa radioaktif.

Menurut SMSL, kilang Lynas kini berada di fasa akhir untuk beroperasi. Namun begitu, ramai mempersoalkan tindakan kerajaan memberikan lesen sementara kepada Lynas walaupun pelan Lynas dalam pengurusan dan pembuangan sisa toksik masih lagi samar.

Pada 5 Mac yang lalu, pengerusi Lajnah Alam Sekitar Pas Pusat, Zulkefly Mohamad Omar menyelar kenyataan Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai yang bercanggah dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dalam isu pembuangan sisa toksik dari kilang Lynas.

“Kenyataan beliau telah membangkitkan beberapa persoalan dan salah satu darinya menyatakan bahawa pihak berkuasa Australia sendiri tidak mahu menerima sisa toksik tersebut kerana amat berbahaya dilihat terdapat percanggahan.

"(Datuk Liow) Tiong Lai juga menegaskan bahawa lesen sementara tidak dapat diberikan sedangkan kilang tersebut masih meneruskan operasinya.

“Kami ingin mengetahui mengapa Tiong Lai dan Kementerian Kesihatan tidak mempersoalkan pengurusan dan pembuangan sisa toksik ini lebih awal, dan hanya menyelidikinya selepas kilang tersebut dibina dan lesen operasi sementara diberikan,” selar beliau.

Najib pula pada masa yang sama dilihat telah membersihkan kilang Lynas daripada kontroversi dengan menyatakan bahawa sisa kilang Lynas adalah tidak berbahaya, dan akan memastikan sisa tersebut dipindahkan ke lokasi lain yang selamat dan jauh dari penempatan manusia.

"Walaupun saintis sudah mengeluarkan bukti termasuk akuan badan antarabangsa bahawa sisa buangan itu selamat tetapi masih ada orang tidak puas hati membabitkan soal emosi dan psikologi, jadi kita putuskan pindahkan sisa buangan itu ke tempat lebih jauh," kata Najib sebelum ini.

Sementara itu, ketua Badan Bertindak Anti Rare Earth Refinery (BADAR), Andansura Rabu berkata banyak lagi faktor yang perlu dikaji walaupun tempat pembuangan sisa radioaktif telah dikenal pasti.

“Walaupun tapak pembuangan sisa radioaktif dikenalpasti, bagaimana dengan 500 ton bahan buangan dan 100,000 meter pada sisa gas yang dikeluarkan ke dalam sungai dan laut kita setiap jam.

"Komuniti Balok tinggal dekat dengan kilang tersebut, hanya beberapa kilometer sahaja. Ada yang tinggal bersebelahan dengan sungai Balok dan persisiran pantai di mana air sisa buang Lynas akan mengalir ke Laut China Selatan. Bagaimana mereka akan hidup dengan hasil lautan dan laut mereka tercemar?” tanya Andansura.

Selain itu, SMSL turut menegaskan bahawa Sungai Lembing adalah kawasan tadahan air yang penting untuk Kuantan.

Menurut SMSL, Adnan juga telah memberikan amaran kepada ahli politik untuk tidak menyertai aktiviti anti-Lynas atau mereka akan berhadapan dengan risiko sekiranya Barisan Nasional memerintah semula selepas pilihanraya akan datang.

“Kita amat terkilan dengan cadangan yang tidak masuk akal dan damaging ini daripada Menteri Besar. Australia akan mendapat A$18 juta (RM55 juta) daripada cukai yang dibayar Lynas setiap tahun.

"Apa yang kita dapat ialah sisa dan pencemaran daripada Lynas. Adnan Yaakob tidak layak menjadi Menteri Besar sekiranya beliau tetap meletakkan kepentingan syarikat asing daripada kesihatan dan kebajikan rakyatnya,” kata Tan dan Andansura.

Harakah Daily

Rompak: Pelajar harap kedutaan ambil tindakan

14 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 7 Mac: Pelajar Malaysia yang dirompak dan ditetak kepalanya baru-baru ini tidak dipeduli oleh polis Mesir, malah polis Mesir tidak mengambil sebarang tindakan terhadap perompak yang berjaya ditangkap.

Muhammad Afnan Elias (gambar) dirompak dan ditetak kepalanya sebanyak empat kali oleh tiga pemuda Mesir.

Kejadian itu berlaku pada jam 8 malam sewaktu beliau bersama seorang kawan dalam perjalanan pulang ke Asrama Pelajar-pelajar Melayu di Hayyu Sabek, Kaherah.

Sudah tiga minggu tidak ada tindakan dari pihak polis Mesir berkenaan kes ini, malah polis Mesir sengaja membebaskan perompak tersebut, walaupun perompak tersebut tertangkap bersama dengan bahan bukti iaitu sebilah parang, hanset dan dompetnya.

Perompak itu dibebaskan oleh polis tanpa pengetahuan Kedutaan Malaysia.

Lebih menyedihkan lagi, apabila mengetahui perompak tersebut dibebaskan, tiada tindakan serius daripada pihak Kedutaan Malaysia berkenaan kes itu, seolah-olah pihak Kedutaan Malaysia yang dilantik tidak mampu memberi kebajikan kepada rakyat Malaysia di Mesir dan membiarkan rakyat Malaysia berada dalam keadaan takut.

Justeru, para pelajar Malaysia di Mesir berharap agar pihak Kedutaan Malaysia dan Kerajaan Malaysia menjalankan tanggungjawab terhadap kes rompakan yang sering berlaku kepada pelajar-pelajar Malaysia kebelakangan ini.

“Kami mendesak pihak Kedutaan Malaysia di Mesir mengambil tindakan yang serius supaya kes ini dapat dibawa ke muka pengadilan,” tulis seorang pelajar di dalam emel kepada Harakahdaily.

Isu itu pernah disiarkan di dalam akhbar Utusan Malaysia pada 18 Februari lalu bahagian jenayah.

Harakah Daily

Lebih 9,000 diarah pindah

14 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

SYDNEY - Lebih 9,000 penduduk di bandar Wagga Wagga, selatan New South Wales diarahkan berpindah selepas paras air Sungai Murrumbidgee semakin meningkat, menurut agensi berita tempatan, semalam.

Biro Meteorologi meramalkan air sungai itu akan meningkat sehingga 10.9 meter iaitu paras tertinggi sejak 1974.

Pihak berkuasa telah mengambil langkah berjaga-jaga dengan melakukan pemeriksaan ke atas semua benteng yang hanya setinggi 11 meter.

Anggota penyelamat di pusat kecemasan NSW, David Chalmers berkata, penduduk di kawasan terlibat memberi kerjasama yang baik semasa proses pemindahan dilakukan walaupun mereka terpaksa meninggalkan rumah dan harta -benda masing-masing.

sinar harian/-

Subhanallah! Meteor Berapi Gemparkan Britain

14 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

Pihak polis di Britain telah dibanjiri dengan panggilan telefon selepas satu bebola api yang dipercayai meteor telah dikesan dilangit. Laporan menyebutkan cahaya yang terang dan pancaran cahaya oren telah diterima seluruh Scotland dan utara England pada malam Sabtu lepas.

Beratus-ratus orang telah melaporkan apa yang dilihat dilaman Twitter dan Pusat Pencerapan Kielder di Northumberland, menggambarkannya sebagai bebola api yang besar melintasi sepanjang negeri dari utara ke selatan.

Seperti dilaporkan dilaman www.kielderobservatory.org:

FIREBALL!!!!! So, who saw it? Wow, what an event – I will never forget it. At 21:41 on Saturday 3rd March 2012, I was on the deck with 30 Observatory guests setting up the telescope to look at Mars, when one guest exclaimed “What on Earth is THAT?!”. We all stared up and watched as an incredible bright object with a long tail appeared from the North horizon and travelled slowly across the whole sky towards the Southern horizon.

I have never seen anything like it: when it appeared it was like a diamond, so bright we almost had to look away, and it cast shadows on the ground as it moved. We stood in amazement as the colours changed from green and bright white to yellow and then, as it disappeared over the Southern horizon, a deep orange. Usually, meteors appear for a few seconds and travel so quickly, breaking up, so that we hardly have time to take them in – this one took a minute to cross the sky.

I even started to feel worried “This could be serious…” – this meteor could have been as big as a car and it didn’t seem to break up at all. I wonder where it landed… I hear that the trajectory suggests there’s a possibility it’s landed in South Wales, but sadly, more likely in the sea. A once-in-a-lifetime experience. Wow. Get in touch if you saw it, we’d love to hear your stories! Also, watch BBC Sky At Night this evening on BBC 1 23:35 to see Kielder and Kielder Star Camp!

Gary Flides pengarah pusat tersebut yang bersama 30 orang lagi apabila menyaksikan peristiwa tersebut berkata: “Kami melihat pemandangan menggagumkan. Ia adalah luar biasa”.

“Kami amat tertekan. Saya mula bertanya apakah ini dan adakah ia akan menamatkan kehidupan di Bumi? Ia sungguh mengujakan.”

Sumber:

http://www.bbc.co.uk/news/world-17248959

Tiga maut kereta bertembung lori

14 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KERETA Proton Saga BLM remuk selepas terlibat dalam kemalangan di Kota Tinggi, Johor, kelmarin hingga mengakibatkan tiga penumpangnya maut.

KOTA TINGGI – Keterujaan seorang wanita untuk mengikat tali pertunangan dengan kekasihnya pada 14 Mac ini berkecai apabila lelaki tersebut bersama ibu dan kakaknya maut dalam kemalangan ngeri ketika dalam perjalanan pulang selepas membeli barang keperluan majlis itu di ibu negara kelmarin.

Kemalangan pukul 2.40 petang di Kilometer 28.5, Jalan Kulai-Kota Tinggi itu mengakibatkan Muhammad Hazwan Ahmad, 25; Saemah Mantu, 65, dan Fatimah Othman, 35, maut di tempat kejadian apabila kereta jenis Proton Saga BLM yang dipandu Muhammad Hazwan bertembung dengan sebuah lori tiga tan membawa muatan ikan.

Turut berada dalam kereta itu ialah bakal tunang Muhammad Hazwan, Fazlina Othman, 25, dan anak saudaranya, Ahmad Razim Faizal, 3. Fazlina cedera di tangan kiri manakala kanak-kanak itu cedera di kepala. Pemandu lori berusia 33 tahun itu hanya cedera ringan.

Saemah dan Fatimah merupakan ibu dan kakak Fazlina.

Mengimbau semula kemalangan itu, Fazlina memberitahu, sebelum kejadian, mereka dalam perjalanan pulang ke Felda Air Tawar Satu di sini selepas membeli kelengkapan pertunangan di Kuala Lumpur.

kosmo/-

Imej satelit kesan Korea Utara bina reaktor air

14 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

WASHINGTON: Satu imej satelit menunjukkan bahawa Korea Utara kini sedang membina sebuah reaktor air untuk mengembangkan program nuklearnya.

Imej pada 3 Februari di kompleks nuklear di Yangbyon itu diambil hampir sebulan sebelum Korea Utara bersetuju untuk membekukan aktiviti nuklearnya bagi mendapatkan bantuan makanan dari Amerika Syarikat.

Imej yang dikeluarkan oleh Penganalisis Kanan dari Institut Sains dan Keselamatan Antarabangsa, Paul Brannan menyatakan sebuah bangunan turbin di reaktor yang masih dalam pembinaan pada 20 September tahun lalu itu kini kelihatan hampir siap.

Brannan berkata, kubah reaktor masih belum berada di sana. Jadi, banyak lagi kerja yang perlu dilakukan.

Sementara itu, Korea Utara berkata reaktor berkenaan adalah untuk penjanaan elektrik tetapi beberapa pakar bimbang bahawa ia boleh menghasilkan plutonium untuk bom. - AP

Twitter lancar bahasa Arab, Ibrani, Parsi dan Urdu

14 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

SAN FRANCISCO: Twitter hari ini melancarkan perkhidmatan dalam bahasa Arab, Ibrani, Parsi dan Urdu, sebagai usaha meningkatkan lagi perkhidmatan rangkaian laman sosial yang semakin popular itu.

Sebelum ini, pengguna Twitter hanya boleh mengirimkan mesej yang lebih popular disebut sebagai “Tweet” dalam bahasa berkenaan tetapi kini pengguna boleh melawat lama web Twitter.com dengan arahan dan pelbagai notis dalam bahasa mereka, kata jurucakap Twitter.

"Twitter kini boleh didapati dalam bahasa kanan ke kiri," menurut kenyataan Twitter di laman blognya, sambil memuji pencapaian ribuan penterjemah sukarela yang mula bekerja dalam projek berkenaan pada awal Januari lalu. - AFP

Kesilapan ketika solat - tiada takbirratul-ihram

14 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

Takbirratul-ihram adalah rukun solat.

Rukun solat jika ditinggalkan maka tidak sah solat tersebut.

Takbirratul-ihram adalah antara rukun bacaan iaitu rukun yang perlu di baca atau disebut.

Menggangkat tangan ketika mula solat bukanlah takbirratul-ihram.

Takbirratul-ihram ialah MENYEBUT Allahu Akbar (الله أكبر) semasa permulaan solat.

Jika tidak disebut Allahu-akbar ketika permulaan solat, maka solat itu TIDAK SAH.

tazkirah/-

Mangsa patukan ular sedar dari koma

14 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

MOHD Sabron yang dipatuk ular tedung selar masih dirawat di Unit Rawatan Rapi dan bergantung kepada alat bantuan pernafasan di Hospital Tengku Ampuan Afzan, semalam.
KUANTAN: Keadaan penjinak haiwan, Mohd Sabron Jamil Kamaruddin, 24, yang dipatuk ular tedung selar betina, Sabtu lalu, menunjukkan perkembangan positif dan mangsa kini sudah sedar daripada koma tetapi masih diberi sedatif.

Bapa mangsa, Kamaruddin Abdullah, 56, berkata kesan rosak pada tangan kiri anaknya mula mengecut, selain keadaan mukanya semakin kemerahan.
Beliau bersyukur kerana ada perkembangan positif pada anaknya selepas tiga kali pembedahan dilakukan bagi membuang bahagian daging yang rosak akibat bisa patukan ular.

“Dia sudah sedar selepas koma empat hari, namun masih diberi sedatif bagi mengelakkannya terkejut akibat kesan pembedahan, malah mukanya sudah mula kemerahan selain pembuangan najisnya juga agak normal.

“Saya harap keadaannya semakin baik serta pulih beberapa hari lagi walaupun dia mungkin mengalami kecacatan pada tangan kirinya akibat pembedahan membuang daging yang memburuk,” katanya ketika ditemui di Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA), di sini, semalam.

Sabtu lalu, Mohd Sabron yang juga kakitangan Majlis Perbandaran Kuantan (MPK) bertarung maut beberapa jam selepas dipatuk ular tedung selar ketika membersihkan sangkar haiwan berkenaan.

berita harian/-

Gempa bumi sederhana kuat landa Filipina

14 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

MANILA: Satu gempa bumi sederhana kuat menyebabkan bangunan retak dan barang jatuh dari meja, berlaku di bahagian tengah Filipina, menyebabkan sekurang-kurangnya 10 orang cedera dan orang ramai bertempiaran lari kerana panik.

Kejadian gempa bumi itu berlaku sebulan selepas kejadian sama yang menyebabkan 58 orang mati di negara itu.

Jurucakap Institut Kajian Gunung Berapi dan Seismologi, Renato Solidum berkata, gegaran 5.2 magnitud itu melanda pagi semalam dan tertumpu di laut kira-kira tiga kilometer di utara Bandar Masbate di Wilayah Masbate.

Gegaran yang disebabkan oleh pergerakan gelinciran tempatan, turut dirasai di wilayah berdekatan.

Datuk Bandar Masbate, Socrates Tuason berkata, tiada laporan kerosakan teruk diterima dan gegaran yang berlaku, tidak menjejaskan bekalan tenaga dan komunikasi di bandar berbukit yang mempunyai 90,000 penduduk itu.

Namun begitu, gegaran itu menyebabkan sebuah bangunan tinggal setinggi tiga tingkat, runtuh dan tingkap kaca di rumah dan bangunan lain pecah. - Manila Post

Dunia hilang RM1.15 trilion

14 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

NERO Blevins (kiri) membantu Earl Deming mengumpul barangan miliknya di bawah runtuhan bangunan dua tingkat di kawasan komuniti Middle Fork, Daerah Johnson, Amerika Syarikat. Kerosakan itu berikutan ribut yang memusnahkan timur Kentucky, Jumaat lalu. - Foto AP

Bencana gempa, tsunami, banjir rekod kerugian tertinggi 2011

NEW YORK: Nilai kerugian akibat bencana pada 2011 adalah yang tertinggi dalam sejarah, ditaksirkan mencapai sekurang-kurangnya AS$380 bilion (RM1.15 trilion), khususnya disebabkan gempa bumi di Jepun dan New Zealand, kata utusan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) kelmarin.

Wakil Khas Bagi Pengurangan Risiko Bencana PBB, Margareta Wahlstrom, berkata angka itu adalah dua pertiga lebih tinggi berbanding rekod sebelumnya pada 2005 apabila Taufan Katrina melanda wilayah selatan Amerika Syarikat.

Selain kerugian disebabkan gempa bumi, Wahlstrom berkata banjir besar di Thailand dan negara lain memburukkan keadaan.

“Mesej utama ialah keadaan ini adalah satu trend yang semakin biasa dan menyebabkan kerugian ekonomi meningkat,” kata Wahlstrom.

Walaupun kerugian semakin besar, kadar kematian akibat bencana menurun kerana negara terbabit mempunyai sistem amaran awal dan mengambil langkah persediaan rapi, katanya.

“Permasalahan ekonomi menjadi satu ancaman besar terhadap sesetengah negara. Pada hari ini, 50 peratus penduduk dunia terdedah kepada risiko bencana kerana mereka tinggal di kawasan yang mudah terdedah,” kata Wahlstrom.
Wahlstrom berkata, Jepun paling terdedah kepada masalah ekonomi dan kedua tertinggi bagi penduduk terhadap potensi bencana.

Beliau memuji Jepun kerana usaha awal menghadapi kesan bencana namun turut berkata ada pengajaran perlu diambil selepas gempa bumi dengan kekuatan 9.0 skala Richter dan tsunami melanda, 11 Mac lalu.

Ketika bangunan secara umumnya bertahan daripada gempa bumi besar itu, tsunami yang menyusul menyerang kawasan timur laut, meranapkan keseluruhan bandar dan menenggelamkan loji jana kuasa nuklear Fukushima, mencetuskan masalah nuklear terburuk sejak Chernobyl pada 1985.

Wahlstrom berkata, risiko bencana meningkat secara global kerana perubahan cuaca, pengurangan sumber semula jadi, penggunaan tanah tidak teratur dan masalah alam sekitar semakin teruk.

Sebagai contoh, katanya menjelang 2050, dunia akan memerlukan 50 peratus lebih banyak makanan, 45 peratus lebih banyak tenaga dan 30 peratus lebih banyak air untuk penduduk yang semakin meningkat sedangkan sumber itu sudah terancam dan menjadi pencetus bencana. – AP

Pesanan Rasulullah saw. kepada Abu Dzar

14 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

Dari Abu Dzar ra. berkata, "Kekasihku, Rasulullah saw. berpesan kepadaku dengan tujuh perkara, (1) supaya aku mencintai orang-orang miskin dan dekati mereka,(2) menyuruh aku melihat kepada orang yang berada di bawahku dan tidak melihat kepada orang yang berada di atasku,

(3) menyuruh aku menjaga silatur-rahim walaupun mereka berlaku kasar kepada ku,(4) banyakkan ucapan LA HAULA WALA QUWWATA ILLA BILLAH,(5) mengatakan kebenaran walaupun pahit,(6) jangan takut celaan orang ketika berdakwah, dan (7) jangan meminta sesuatu apa pun dari manusia”. (HR Imam Ahmad)

tazkirah/-

Lynas tak perlu, cukuplah sisa toksid sedia ada

14 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 7 Mac: Cukuplah industri yang mempunyai sisa toksid yang sedia ada di banyak zon industri di Malaysia merumitkan pihak berkuasa untuk memantaunya.

“Untuk apa kilang yang menambah beban pengendalian alam sekitar dibenarkan masuk di negara ini,” kata Presiden Teras Pengupayaan Melayu (Teras), Mohd Azmi Abdul Hamid (gambar).

Justeru, katanya, Teras mempersoalkan bagaimana kemelut menangani isu Lynas yang nampaknya semakin menunjukkan kerajaan terperangkap dengan komitmennya untuk membenarkan Lynas beroperasi di negara ini.

Menurutnya, persoalan utama yang sepatutnya ditangani ialah apakah keperluan kerajaan meluluskan operasi perlombongan nadir bumi Lynas (M) Sdn Bhd di Malaysia.

“Kenapakah kerajaan menyanggupi untuk menerima segala risiko ‘industri kotor’ seperti ini?” tanya beliau dalam kenyataan kepada Harakahdaily.

Kini, ujarnya kerajaan terpaksa mengambil keputusan damage control yang sebenarnya tidak perlu dari awal lagi, satu demi satu pengumuman diumumkan untuk menyedapkan hati rakyat.

Teras, jelasnya berpendapat memutuskan syarat tambahan untuk melegakan keresahan rakyat tidak akan menyelesaikan masalah pokok dalam isu itu.

Menurutnya, dengan bersetuju untuk menghantar buangan dari kilang memproses Lynas ke luar negara menimbulkan lebih banyak persoalan dari jawapan.

“Jika itu keputusannya, untuk apa Lynas dibenarkan beroperasi di Malaysia?

Dari keputusan awal lagi, kenapa kerajaan menerima permohonan Lynas jika buangannya tidak boleh ada dalam negara?” katanya lagi.

Kini, tambah beliau kerajaan sudahpun mengeluarkan lesen beroperasi sementara dari Lembaga Perlesenan Tenaga Atom (AELB).

Beliau mempersoalkan adakah itu bermaksud kelulusan buangan Lynas pada awal lagi tidak mengambilkira risiko kepada pendudukan sekitar dan kenapa lesen sementara itu dikeluarkan.

Katanya, kenyataan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed bahawa kerajaan berpuas hati bahawa tidak akan ada residue (bahan buangan) radioaktif yang dihasilkan oleh Lynas semasa operasi mereka menambahkan kekeliruan.

Ini, katanya kerana jika demikian kenapa pula ditambah syarat untuk sisa buangan dihantar ke luar negara.

Beliau berkata, sekarang rakyat diberitahu pula adanya Kemudahan Pelupusan Tetap (PDF) yang mesti dibina oleh Lynas kerana ia disyorkan oleh Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA).

“Kenapa hal ini timbul sekarang sedangkan sudah beberapakali masyarakat menyuarakan isu risiko sisa buangan sejak dari awal bantahan lagi?” soalnya lagi.

Katanya, apabila Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak memberi jaminan bahawa Lynas akan memindahkan sisa buangan ke kawasan yang jauh dari penempatan penduduk, menunjukkan memang ada sebab kenapa rakyat menolak Lynas beroperasi di Malaysia.

Beliau menambah, hanya dengan alasan mengambil kira soal kelegaan masyarakat setempat daripada segi emosi dan psikologi bukan menyelesaikan masalah itu secara muktamad, ia hanya langkah sementara kerana risiko tidak ada.

“Bila Mustapa berkata Lynas belum memulakan operasinya dan kerajaan belum melantik mana-mana badan bebas pakar bagi menganalisis bacaan radiasi radioaktif yang dikeluarkan oleh kilang berkenaan, pertanyaannya ialah siapa pula yang akan membiaya kos menganalisis bacaan.

“Adakah prinsip polluters pay (beban bayar terletak kepada pencemar alam) akan digunakan?” tanya beliau lagi.

Mengenai maklumat balas daripada masyarakat setempat mengenai isu melibatkan kilang itu, ujarnya Mustapa berkata pihaknya serta agensi-agensi teknikal terlibat seperti AELB dan Jabatan Alam Sekitar telah berjumpa dengan wakil-wakil pertubuhan badan bukan kerajaan (NGO), dewan-dewan perniagaan dan wakil-wakil pelajar bagi menerangkan isu berkenaan.

Katanya, kenyataan daripada Menteri Sumber Australia Barat, Norman Moore pada 29 Februari yang mengesahkan bahawa nadir bumi tersebut terlalu kecil paras radiasinya, menimbulkan persoalan.

Jika begitu, katanya kenapa tidak diproses bumi nadir di Australia sendiri.

“Lebih langsung lagi, jika benar ianya selamat kenapa tidak kilang Lynas didirikan tidak kawasan pemimpin-pemimpin kerajaan sendiri?” ujarnya.

Jelasnya, Teras menimbulkan isu itu kerana nampaknya kerajaan kini cuba mencipta berbagai alasan untuk membenarkan keputusan yang telah dikeluarkan.
Pada hal, kata beliau isu pokok ialah Malaysia tidak perlu kilang itu beroperasi di sini.

Harakah Daily

Kasih penyu bagai anak sendiri

14 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

RANTAU ABANG - Kasihnya pada penyu tidak dapat digambarkan melalui lukisan atau lua­han kata-kata, namun dari riak pandangan lelaki berusia tiga suku abad ini jelas menggambarkan kekecewaannya terhadap kepupusan reptilia yang menjadi nadi kehidupan masa silamnya itu.

Bagi penduduk tepi pantai di sebuah perkam­pungan nelayan dekat sini, nama Pok Nor atau nama sebenarnya, Mohd Nor Hamid, 70, merupakan seorang tokoh yang sudah tidak asing lagi berikutan penglibatan serta sumba­ngannya terhadap kehidu­pan reptilia laut yang mendapat perlindungan Jabatan Perikanan itu.

Menceritakan penga­lamannya, Pok Nor berkata, peristiwa menyaksikan kemeriahan dengan kehadiran pelancong dan penduduk tempatan pada musim penyu bertelur merupakan satu nostalgia yang masih segar dalam ingatannya, biarpun ia sudah lebih 30 tahun berlalu.

Pok Nor yang mengasihi hidupan laut seperti anaknya sendiri itu berkata, pada penghujung tahun 70-an serta awal 80-an dahulu, Rantau Abang dilimpahi pelancong tidak kira dari dalam atau luar negeri yang ingin menyaksikan peristiwa penyu bertelur.

Namun Pok Nor sangsi entah di mana silapnya, pantai Rantau Abang sepanjang kira-kira lima kilometer yang menjadi lokasi pendaratan penyu bertelur suatu ketika dahulu itu kini lengang.

“Saya sedih melihat penyu tidak lagi mendarat di sini, lebih mendukacitakan apabila sejak akhir-a­khir ini bangkai penyu sering ditemui terdampar di tepi pantai. Sebagai orang lama yang sentiasa dekat dengan penyu, saya tidak pernah menduga perkara sebegini akan berlaku, kemusnahan baka penyu itu disebabkan oleh tindakan kita sendiri,” kata Pok Nor yang kesal dengan apa yang berlaku.

Ketika diminta menceritakan pengalaman pahit yang sukar dilupakan sepanjang lebih 30 tahun bergiat sebagai pemajak telur penyu, warga emas yang sudah mempunyai lima cicit itu meluahkan, pernah suatu ketika hatinya benar-benar sayu tatkala menyaksikan kesuka­ran seekor penyu belimbing menetaskan telurnya.

Pok Nor berkata, ketika itu dia terpandang satu gumpalan plastik di bahagian dubur penyu tersebut lalu cuba menariknya keluar.

“Apabila saya tarik keluar, alangkah terkejutnya saya apabila mendapati ia adalah sisa plastik, ia mungkin menjadi makanan penyu ketika berada di laut. Keadaan ini menggambarkan bahawa pantai kita sudah tercemar dan tidak mustahil kenapa penyu semakin pupus di perairan kita,” kata Pok Nor.

Menurut Pok Nor, aktiviti penangkapan ikan secara rakus menggunakan pukat pari juga dipercayai menjadi punca kenapa banyak bangkai penyu ditemui terdampar di tepi pantai.

“Nelayan ini hanya ingin mengaut keuntungan tanpa mempunyai perasaan cinta terhadap penyu yang menjadi khazanah berharga untuk generasi mereka sendiri.

“Selagi tidak timbul kesedaran dalam hati kita untuk menyelamatkan penyu, selagi itulah usaha untuk memelihara binatang ini daripada lenyap di bumi Dungun tidak akan berhasil,” kata Pok Nor lagi yang kini banyak terlibat dengan kerja sosial bersama Jabatan Perikanan dalam usahanya menyelamatkan kepupusan penyu.

Sinar Harian

Penyamun bengkok jeriji besi

14 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

LUNAS - Sebuah rumah teres satu tingkat di Taman Cekur Manis dipecah masuk selepas cermin di bahagian dapurnya dibuka manakala jeriji besinya dibengkokkan, kira-kira jam 7.30 petang kelmarin.

Ketika kejadian, mangsa tidak berada di rumah kerana menziarahi keluarga di Kuala Lumpur.

Kejadian hanya disedari orang ramai yang lalu-lalang di sekitar kawasan rumah mangsa sebelum memaklumkan kepada unit polis peronda (MPV) Balai Polis Lunas.

Ketika pemeriksaan dijalankan mendapati beberapa peralatan elektrik termasuk televisyen yang baru dibeli turut dicuri.

Siasatan awal mendapati suspek masuk ke rumah mangsa melalui tingkap dan melarikan diri dengan menggunakan pintu belakang.

Pengerusi Pertubuhan Prihatin Kebaktian Masyarakat Kulim, Khor Eng Khim berkata, beliau mendapat maklumat dan mengarah ahli PPKM untuk membuat rondaan di sekitar rumah mangsa.

Eng Khim berkata, ia merupakan antara kejadian pecah rumah yang berlaku sepanjang minggu ini. Beliau meminta orang ramai supaya lebih berhati-hati ketika meninggalkan rumah mereka terutama menjelang cuti sekolah.

“Rumah jangan sesekali dibiarkan dalam keadaan gelap. Kita harus memaklumkan kepada jiran ke mana kita akan pergi dan meminta jasa baik jiran untuk memerhatikan keselamatan rumah sepanjang percutian.

“Mereka yang ada membuat langganan surat khabar seharusnya menghentikan penghantaran untuk sementara waktu bagi memastikan tidak berlaku lambakan surat khabar di halaman rumah, “ katanya.

Menurutnya, dari pemerhatian PPKM rumah mangsa mempunyai banyak pokok dan ini membolehkan penjenayah berselindung sebelum melakukan jenayah pecah rumah.

Sinar Harian

Bukan 4 tapi 6 isteri

14 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

BUKTI...Hani menunjukkan dua salinan sijil perkahwinan isteri kelima dan keenam yang dinikahi saudaranya.

KOTA BHARU: Bermodalkan air liur dan putar belit, seorang lelaki berusia 50-an di sini, dikatakan licik menipu empat isterinya untuk bertindak gila dengan menambah dua lagi ‘cawangan’ menjadikan jumlah keseluruhan isterinya enam.

Lelaki itu didakwa mengahwini isteri kelima di negara jiran pada Mac tahun lalu dan selang sebulan selepas itu mengahwini pula seorang wanita berstatus janda di tempat sama.

Dakwaan mengejutkan itu didedahkan seorang ahli keluarga terdekat lelaki terbabit yang tidak sanggup melihat saudaranya itu bergelumang dengan dosa.

Waris yang hanya mahu dikenali sebagai Hani, 40, berkata, dia terkejut kerana saudaranya itu berani melanggar hukum Islam apabila memiliki enam isteri serentak.

“Saya hairan bagaimana perkara ini boleh berlaku kerana ini kesalahan serius. Mempunyai lebih daripada empat isteri melanggar hukum agama dan perkahwinannya dengan isteri kelima dan keenam sepatutnya tidak sah,” katanya ketika ditemui, semalam.

metro

Pemandu lori putus tangan

14 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

MARAN - Tindakan nekad seorang kelindan terjun dari tingkap pintu lori berjaya menyelamatkan nyawanya sementara pemandu lori berkenaan maut dalam satu kemalangan di Kilometer 104.7 Jalan Kuantan-Kuala Lumpur, dekat simpang Chenor, semalam.

Mokhsin Mat Sobri, 25, berkata, lori yang membawa muatan ayam segar dari Kuantan menuju ke Temerloh itu hilang kawalan ketika melalui jalan yang tidak rata sebelum terbabas dan melanggar bahagian tengah sebuah lori balak tanpa muatan dari arah bertentangan.

Menurutnya, menyedari akan melanggar dengan lori balak berkenaan, dia secara spontan bertindak terjun dari lori tersebut.

“Ketika menuruni bukit di jalan raya yang tidak rata dan rosak ini, lori kami tidak stabil. Pada mulanya hampir terbabas ke kiri jalan sebelum pemandu cuba mengilas kembali ke laluan asal. Ketika ini saya sedar yang kami akan melanggar lori balak berkenaan lalu tanpa berfikir panjang, saya terus terjun ikut tingkap pintu,” katanya kepada Sinar Harian.

Mokhsin berkata, tergamam dengan kejadian yang berlaku dalam sekelip mata itu, dia tidak menyangka akan kehilangan seorang rakan baik.


Hentaman kuat

Pemandu lori balak terbabit, V Mahendran, 53, berkata, jalan lurus di lokasi kejadian membolehkan dia melihat pergerakan tidak stabil lori membawa muatan ayam segar itu.

Menurutnya, pergerakan terhuyung-hayang itu dipercayai kerana tindakan pemandu mahu mengelak laluan tidak rata.

“Saya mulanya agak lori ini akan terbabas ke bahu jalan dan terkejut apabila ia melanggar bahagian tengah lori yang saya pandu.

“Hentaman kuat menyebabkan lori saya terbalik ke hadapan namun bagi mengelak kecederaan teruk, saya memegang kuat stereng lori. Selama 32 tahun memandu lori balak, ini kali pertama saya terlibat dalam kemalangan ngeri,” katanya.

Seorang saksi yang mahu dikenali sebagai Rahmat berkata, dia memandu kereta mengekori belakang lori membawa ayam segar itu dengan jarak sebuah lagi kereta di hadapannya.
Menurutnya, ketika menuruni bukit, lori tersebut dipercayai gagal mengawal kenderaan sebelum bergerak ke kiri dan kanan.

“Tiba-tiba saya terkejut melihat lori ini melanggar badan sebuah lori balak dan menyebabkan satu dentuman kuat. Kedua-dua lori seakan tercampak dan terheret ke hadapan secara bertentangan di laluan masing-masing. Saya berhentikan kereta dan dapati pemandu lori membawa muatan ayam tersepit dengan sebelah tangan terputus,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Maran, De­puti Superintendan Ahmad Johari Shahabudin berkata, hentaman kuat menyebabkan pemandu lori membawa muatan ayam segar itu tersepit sebelum dikeluarkan dengan bantuan Bomba dan Penyelamat Maran.

Menurutnya, mangsa yang beralamat di Kuantan, Karim Mohd Baki meninggal dunia di tempat kejadian akibat kecederaan parah di seluruh badan.

“Mayat mangsa di ba­wa ke Hospital Jengka untuk bedah siasat sebelum dituntut keluarga,” katanya.

Sinar Harian

Banjir di Perlis dijangka diatasi selepas 2014

14 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KANGAR — Masalah banjir yang kerap melanda Perlis dijangka dapat diatasi apabila tiga projek tebatan banjir siap menjelang 2014, kata Timbalan Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar Tan Sri Joseph Kurup.

Beliau berkata projek itu ialah menaik taraf Sungai Arau, yang dilaksanakan bulan ini, menaik taraf empangan Timah Tasoh serta pembinaan lencongan barat bagi mengalirkan air empangan berkenaan ke Sungai Perlis dan terus ke laut.

"Kalau projek ini berjaya, adalah dianggarkan lebih 100,000 penduduk Perlis yang sebelum ini sering menerima bencana banjir semasa musim hujan, tidak lagi akan menghadapi masalah sedemikian,” katanya kepada pemberita selepas mendengar taklimat projek itu daripada Pengarah Jabatan Pengairan dan Saliran Negeri Nishad Mohamed Mohd Shaffy di Empangan Timah Tasoh semalam.

Joseph, yang diiringi Menteri Besar Perlis Datuk Seri Dr Md Isa Sabu, kemudian melawat sekitar empangan itu sebelum ke Gua Kelam di Kaki Bukit.

Terdahulu, beliau dibawa meninjau Sungai Perlis yang memainkan peranan penting menerima limpahan air dari empangan sebelum mengalirkannya ke laut. — BERNAMA

Cedera kena serpihan bom

14 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

TUMPAT – “Waktu saya terdengar dentuman yang amat kuat serta asap berkepul di udara saya terpinga-pinga sekejap.

“Tiba-tiba saya rasa kebas di tangan kiri, ada isi daging lengan saya tercabut, darah serta-merta keluar dengan banyaknya terus menitis di atas seluar jeans yang dipakai saya ketika itu.

“Saya hanya mampu menahan darah daripada terus keluar, menekup dengan tapak tangan,” kata Fauzi Awang, 40, menceritakan detik cemas kejadian bom meletup di Pekan Takbai, selatan Thailand, kelmarin.

Fauzi yang bekerja sebagai penambang bot cedera di lengan akibat terkena serpihan bom itu, menerima rawatan di Hospital Takbai.

Menceritakan detik cemas itu, Fauzi berkata, ketika kejadian kira-kira jam 10.30 pagi (waktu Thailand) dia berada di Pangkalan Perahu sedang membeli buah limau nipis.

“Ketika berbual-bual dengan peniaga tersebut, saya terdengar dentuman yang amat kuat, terasa gegaran letupan tersebut padahal saya ketika itu berada sejauh hampir 20 meter daripada tempat bom dipasang,” katanya.

Menurutnya, dalam keadaan sakit itu, dia cuba menyelamatkan diri khuatir akan berlaku lagi letupan bom dan akhirnya dibawa oleh orang yang tidak dikenali ke Hospital Takbai untuk menerima rawatan.

Letupan bom di Pekan Takbai berhampiran Pangkalan Perahu turut meragut seorang nyawa Rakyat Thailand serta mencederakan empat anggota tentera Thailand serta tiga orang awam termasuk rakyat Malaysia, Fauzi yang berasal dari Pengkalan Kubor.

Saksi kejadian Rakyat Thailand dari Kampung Rumah Lanas, Brahim Ali, 64, berkata, ketika kejadian itu dia bersama rakannya Edy sedang bersandar di tangga Pangkalan Perahu.

“Ketika satu letupan kedengaran, saya terus terduduk, tetapi kawan saya itu, Edy terus rebah di hadapan saya. Muka Edy berlumuran darah sambil mengerang kesakitan terkena serpihan bom yang dipasang di bawah pasu bunga berdekatan dengan tempat kami bersandar di Pangkalan Perahu ini.

“Edy maut terkena letupan bom tersebut dan ini merupakan kejadian pertama berlaku letupan bom di Pekan Takbai,” katanya.

Semalam, akhbar melaporkan, anggota pemisah disyaki meletupkan sebutir bom di sebuah pasar di wilayah selatan Thailand membunuh seorang orang awam Rakyat Thailand dan mencederakan tujuh yang lain termasuk askar Thailand dan seorang rakyat Malaysia.

Agency