29 Disember 2009

Pemuda PAS Selangor lapor polis himpunan haram

SHAH ALAM, 28 Dis.:-Dewan Pemuda PAS Negeri Selangor (DPPNS) Isnin membuat laporan polis terhadap kumpulan yang menggelar diri mereka Gerakan Kesedaran Penyokong dan Pengundi PAS Negeri Selangor (GKPPNS) berhubung desakan kumpulan itu supaya PAS Selangor keluar daripada Pakatan Rakyat.

Timbalannya Ahmad Zaidi Abdul Talib berkata tindakan 20 anggota kumpulan itu semalam yang membuat demonstrasi di perkarangan pejabat PAS Selangor dan cuba menghantar memorandum mendesak supaya PAS Selangor keluar daripada Pakatan Rakyat negeri jelas menjejaskan imej parti itu.

"Tujuan kita buat laporan ini untuk bersihkan nama kita kerana individu terbabit 'menyamar' sebagai ahli PAS dan menggunakan nama PAS dalam perhimpunan itu.

"Kita tidak tahu siapa mereka kerana dari semakan yang kita buat (di PAS Pusat dan PAS Kawasan Gombak), kita dapati mereka bukan ahli kita," katanya ketika ditemui pemberita selepas membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah Shah Alam hari ini. Turut hadir sekitar 50 orang anggota DPPNS.

Ahmad Zaidi juga tidak menolak kemungkinan perhimpunan itu didalangi Umno.

Setakat ini kebanyakan media alternatif melaporkan bahawa himpunan itu adalah didalangi oleh UMNO.

Kelantan sedia pinda undang-undang bolehkan bukan Melayu jadi MB

11 Muharram 1431

KOTA BAHARU, Dis 28 – Kerajaan PAS Kelantan sedia meminda Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri bagi membolehkan orang bukan Melayu beragama Islam menjadi Mentri Besar negeri itu.

Mentri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata bukanlah menjadi persoalan untuk meminda peruntukan dalam undang-undang berkenaan asalkan ia selari dengan kehendak Islam seperti diperkenalkan PAS sejak memerintah Kelantan pada 1990

“Undang-undang Kelantan itu lain kerana ia dibuat pada zaman itu. Benda itu boleh diubah,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Ijtimak Ulama Muda Negeri Kelantan di sini hari ini.

Nik Aziz berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataannya yang akan menyokong mana-mana calon bukan Melayu menjadi Mentri Besar selepas beliau asalkan orang itu beragama Islam.

Beliau berkata mengikut dasar Islam sendiri, asalkan calon berkenaan berakhlak baik dan mengamalkan ajaran Islam dengan sebenarnya, mereka layak untuk dijadikan pemimpin.

“Itu sebabnya kita jangan berpegang kepada bangsa sebaliknya berpegang kepada mereka yang mengamalkan ajaran Islam, barulah Islam itu dihormati.

“Langkah ini (melantik bukan Melayu) menjadi mentri besar sudah tentu Islam itu sendiri akan dihormati dan lebih ramai yang menjadikan Islam sebagai pegangan agama,” katanya.

Ketika menyentuh perkara yang sama dalam ucapannya, Nik Aziz berkata beliau sendiri akan mencadangkan mana-mana pemimpin bukan Melayu beragama Islam yang layak untuk menjadi penggantinya. – Bernama

White Coffee (Oldtown Kopitiam) NON-HALAL.

11 Muharram 1431H
Email : suhaimi mohd

Kalau kita tidak berdakwah..kita akan dipertanggungjawabk an oleh Allah di akhirat kelak.sesuai dgn firmanNya dlm surah Al-A'raf,surah ke 7,ayat ke 164:
"Dan (ingatlah) ketika suatu umat di antara mereka berkata: "Mengapa kamu menasihati kaum yang Allah akan membinasakan mereka atau mengazab mereka dengan azab yang amat keras?" Mereka menjawab: "Agar kami mempunyai alasan(pelepas tanggung jawab) kepada Tuhanmu, dan supaya mereka bertakwa". ayat ini.pula .

"Dan janganlah kamu campur adukkan yang hak dengan yang batil dan janganlah
kamu sembunyikan yang hak itu, sedang kamu mengetahui."
(Al-Baqarah ayat 42)

`Makanan itu menjadi DARAH & DAGING yang kita usung setiap hari.' Tidak hairanlah apabila kita mudah terpedaya dalam hasutan syaitan & musuh islam.. Lalai & malas dalam mengerjakan perintah Allah sbn seterusnya tidak terdaya mencegah amar
mak'aruf nahi mungkar. Apakan tidak, apabila darah yang mengalir & daging yang membesar kita sirami dengan makanan yang tidak diberkati seterusnya 'HARAM' untuk dimakan. WHITE COFFEE Oldtown Kopitiam 'WCOK' telah beroperasi bermula sekitar
tahun 1999. Dimana diawal penubuhan status HALAL sebenarnya telah diragui lagi.

Beberapa produk yang harus diragui STATUS HALAL & dikenalpasti HARAMnya ialah:-
-Nissin Noodles (Mee Segera Nissin Noodles) yang diimport dari Hong Kong
(tertulis dipaket bungkusan)

-Daging Salai yang digunakan pada hidangan Sandwish & Nissin Noodles juga diragui status halalnya. Ini kerana pada waktu awal penubuhan White Coffee Oldtown Kopitiam 1999 tiada dipasaran Malaysia yang menjual Daging Salai HALAL. Perkara ini anda boleh rujuk kepada para penyelidik, pensyarah & pelajar di Fakulti/ Jabatan Perhotelan @ F&B / Food & Beverages.

-Minyak yang digunakan didalam penyediaan menu 'Ipoh Ho Fun @ Ipoh Kuew Teaw Sup'. Minyak tersebut dihasilkan sendiri oleh WCOK dan tidak terdapat dipasaran. Hanya diberitahu ianya minyak udang. Tetapi adakah ianya benar & tiada campuran lain?

-Herbal Jelly adalah produk yang diimport daripada China . Diberitakan, antara isi kandungannya adalah kulit kura-kura. Khasiatnya dikatakan dapat memanaskan anggota dalaman badan (persoalannya - bolehkan UMAT ISLAM makan yang terhasil daripada KURA-KURA) Apa yang membuatkan UMAT ISLAM diMalaysia TERPEDAYA dengan status HALALnya
ialah salinan sijil HALAL yang dikeluarkan oleh JABATAN AGAMA ISLAM PERAK @ 'JAIPK' pada beberapa produknya dijaja dengan mengatakan JAIPK akan memberi STATUS HALAL pada semua produknya yang sehiingga kini (dari awal penubuhnnya- dekat 10tahun dah) masih lagi tidak diperoleh Sila layari laman Web WCOK. Hanya sijil halal bagi beberapa produk yang disahkan oleh JAIPK yang dijajanya. Berbagai anugerah telah diperolehi, namun STATUS HALAL BAGI RESTORENNYA masih lagi TIDAK BERJAYA DIPEROLEHI. KENAPA & MENGAPA? Maka itulah umat islam dinegara ini terpedaya dengan helah apabila nama JAIPK digunakan.

Selain daripada penyalahgunaan Sijil Halal yang dikeluarkan oleh JAIPK umat islam juga terpedaya dengan paparan pekerja islam yang diambil bekerja. Dimana dengan mengatakan yakni makanan yang dihidangkan adalah halal, maka pekerja-pekerja islam ini telah terpedaya untuk berkerja seterusnya menjadi penipuan yang tidak diketahui mengenai status halal makanan direstoren tersebut. Bagi pengunjung-pengunju ng, apabila melihat Sijil HALAL yang dipaparkan (yang dikeluarkan oleh JAIPK bg sesetengah produk sahaja & bukan yang dikeluarkan oleh JAKIM yakni pengesahan makanan yang dihidangkan oleh restoren terbabit adalah HALAL semuanya) serta pekerja-pekerja islam (yang tidak mengetahui akan Status Non-HALAL yang dihidangkan. Siap pakai tudung lagi) maka dengan mudahnya mereka memasuki dan menjamahnya.

Seperti apa yang berlaku di KULIM, KEDAH bagi Kopitiam PAK'HAINAN (juga 'TIDAK HALAL'). Sungguh menyedihkan apabila pengurus restoren beragama Islam dan berbangsa Melayu tidak mengendahkan & mengetahui status HALAL bagi makanan yang dihidangkan. Papan tanda diluar restoren juga sungguh besar menunjukkan pekerja islamnya memakai tudung menghidangkan makanan.

Begitu juga yang berlaku di TESCO Seberang Jaya, Perai pula Kopitiam WHITE HOUSE (juga 'TIDAK HALAL') selain menghidangkan `noodles @ mee' yang TIDAK HALAL dan beberapa menu lagi yang tidak diketahui Status HALAL HARAMnya, mereka juga dengan selamba & tampa rasa bersalah mengunakan LOGO HALAL JAKIM tampa kelulusan. Apabila ditanya, mereka menjawab produk mereka semuanya HALAL. Dan apa buktinya bagi Noodles @ Mee Import yang dihidangkan dan beberapa produk lain, tidak tahu jawapannnya.

Di TESCO Kajang pada tahun 2006, WHITE COFFEE Oldtown Kopitiam telah menghidangkan `noodles @ Meenya' yang antara isi kandungannya terdapat 'LUNCHEON MEAT'. Aduan telah dibuat, namun tiada tindakan daripada pejabat Agama diambil bagi men`yamak' restoren terbabit.

Perkara ini telah disahkan oleh perkerja Islam White Coffee Oldtown Kopitiam (kini telah berhenti apabila mengetahui perkara ini) selain daripada pekerja pihak pengurusan berbangsa Cina (juga telah berhenti apabila menghadapi tekanan daripada pelanggan mengenai Status HALAL JAKIM).

Selain itu, walaupun WCOK telah membuka sehingga melebihi 100 cawangan dari
tahun 1999-2008 diseluruh negara yakni dari utara hingga ke selatan namun STATUS HALALnya masih lagi tidak diperolehi. Dalam masa 10tahun, 100 cawangan telah berjaya dibuka dengan menghidangkan kepada UMAT ISLAM MALAYSIA makanan yang HARAM. Dan sungguh menyedihkan apabila pihak JAKIM selaku pihak Jabatan Agama yang bertanggungjawab dinegara ini mengambil sikap berdiam diri. Adakah seseorang dijabatan ini telah disogok agar tiada isu dibangkitkan & tindakan diambil walaupun sebenarnya telah ada aduan yang dibuat. Apakah pihak di JAKIM hanya melihat kepentingan yang akan diperolehi dengan tindakan ini tetapi tidak PERHINTUNGAN di PADANG MASYAR nanti?

Apakah perlu adanya aduan baru ada tindakan? Sedangkan pihak JAKIM telah melihat begitu ramai umat islam menjamah makanan di `WHITE COFFEE OLDTOWN KOPITIAM'
yang 'TIADASTATUS HALAL' dan kini terbukti 'TIDAK HALAL' nya. Adakah tiada pemantauan dan tindakan bagi pihak yang `TIDAK MENDAPAT KEBENARAN/ KELULUSAN' JAIKIM menjugakan LOGO HALAL JAKIM?

Hanya beberapa Kopitiam sahaja yang prihatin & dilihat telah mendapat `PENGESAHAN SIJIL HALAL JAKIM' walaupun baru setahun jagung dibuka.

Seperti SWENZ KOPITIAM & KAPITAN KOPITIAM. Dimana melalui produk menunya didapati
sememang tiada makanan yang diimport dari TAIWAN , HONG KONG & JEPUN yang kebanyakkannya tidak HALAL. Mengapa restoren ini boleh mendapat Status HALAL
JAKIM & terdapat sesetengahnya TIADA HALAL JAKIM..

Jawapannya MUDAH, ini kerana sesetengah hidangan makanan yang dihidangkan di
Rangkaian Kopitiam seperti:-
-WHITE COFFEE OLDTOWN Kopitiam,
-NEWTOWN Kopitiam
-WHITE HOUSE Kopitiam
-PAK HAINAN Kopitiam
-JOM BALI Kopitiam
adalah 'TIDAK HALAL'
Merujuk kepada isu yang dinyatakan, sebenarnya selain kita empunya diri yang akan dihisab kerana memberi makan kepada anggota tubuh dengan makanan yang di HARAMkan seharusnya Jabatan Agama mengambil tindakan segera didalam mewajibkan status HALAL & HARAM diperolehi bagi setiap kedai makan @ restoren yang beroperasi. Pihak JAKIM seharusnya menjalinkan kerjasama bersama Majlis Perbandaran yang memberi & mengeluarkan LESEN perniagaan agar MEWAJIBKAN bagi restoren & food court (mungkin tidak termasuk gerai) mempamirkan STICKER TIDAK HALAL. Bagi yang mengatakan restoren mereka adalah HALAL hendaklah mendapatkan sijil & pengesahan Status HALAL daripada
JAKIM terlebih dahulu sebelum beroperasi. Ini bertujuan agar UMAT ISLAM
dinegara ini tidak dihidangkan makanan yang TIDAK HALAL dengan PENIPUAN apabila
hanya dengan menunjukkan sijil halal bagi beberapa produk sahaja dan mengunakan
PEKERJA ISLAM yang terpedaya & Jahil.

Ini agar umat islam dinegara ini tidak terpedaya dengan Helah pengusaha yang asyik mengejar keuntungan dengan menyajikan makanan HARAM kepada umat islam dengan hanya mengatakan yakni tiada babi & minuman keras dihidangkan (NO PORK & LARD) tetapi sebenarnya ada.

Apakah Halal sesuatu makanan itu jika bukan babi yang dihidangkan. Tetapi bagaimanakah jika terdapat isi kandungannya diragui status halal (yakni diperbuat daripada unsur babi itu sendiri). Selain itu, jika Nasi Lemak serta menu lain boleh disahkan status HALALnya, bagaimanakah dengan pinggan mangkuknya yang telah dibasuh sekali dengan pinggan mangkuk yang menghidangkan menu HARAM ini. tidakkah jatuh hukumnya HARAM jua.

Perasmian Pertandingan Futsal Piala Pesuruhjaya Pas Perak

11 Muharram 1431H
http://ajijoi.blogspot.com/

IPOH 27 DIS Pertandingan Futsal Piala Pesuruhjaya Pas Perak anjuran Dewan Pemuda Pas Perak telah berjaya diadakan di Extreme Park Tambun pagi ini.

Sebanyak 24 pasukan yang terdiri daripada kawasan-kawasan parlimen diseluruh negeri Perak telah mengambil bahagian.

Hadiah berupa sebuah piala dan juga wang tunai RM1,500 menanti johan manakala naib johan akan menerima sebanyak RM700.

Upacara perasmian telah disempurnakan oleh Pesuruhjaya Pas Perak sendiri iaitu Tuan Guru Abu Bakar Hussain.


Kaunter pendaftaran pasukan-pasukan yang mengambil bahagian

Tuan Guru Abu Bakar Hussain yang baru tiba dilayan mesra oleh pihak penganjur pertandingan.

Para pemain berhimpun dimajlis perasmian ini

Penerangan sedang diberikan oleh pihak penganjur

Pimpinan menyanyikan lagu tema PAS

Para pemain turut bersemangat menyanyikan lagu tema PAS

Pengarah pertandingan memberikan taklimat ringkas

Mendengar taklimat dengan penuh teliti

Saudara Salman Saleh, Naib Ketua Pemuda Pas Perak memberikan sedikit ucapan alu-aluan

Tuan Guru Abu Bakar Hussain menyampaikan ucapan di pertandingan futsal kali pertama ini

Ucapan yang disampaikan mempunyai makna dan mesej yang tersendiri


Kelihatan bagaikan tak sabar nak mulakan permainan. Ataupun masing-masing belum bersarapan lagi?Tuan Guru Abu Bakar menyampaikan sijil penghargaan kepada setiap pasukan sambil beramah mesra bersama mereka

Tuan Guru Abu Bakar merasmikan pertandingan futsal ini dengan sepakan penalti

Sdr Salman menjadi penjaga gol yang dibolos oleh sepakan kencang Tuan Guru Abu Bakar
(maaf gambar sepakan tersebut tidak menjadi kerana terlalu kencang)

Bergambar kenangan di pertandingan futsal

Cenderamata buat Tuan Guru Abu Bakar dan disampaikan oleh Sdr Salman Saleh

Piala yang menjadi rebutan 24 pasukan yang bertanding

Himpunan Ukhwah Pas Kawasan Kampar Bersama Haji Nizar Di Gua Tempurung.

11 Muharram 1431H
http://sendiri-mau-ingatlah.blogspot.com/

YB Haji Nizar YDP Pas Kampar sedang memberikan ucapan dalam Program "Himpunan Ukhuwah Pas Kampar 2009" yang diadakan di perkarangan Gua Tempurung pagi ini.

Program keluarga ini mendapat sambutan yang menggalakkan dari kepimpinan Kawasan dan ahli-ahli pas yang hadir bersama kaum keluarga mereka.

Otai Pas tidak ketinggalan..Khusyuk mendengar ucapan dari YDP Kampar,Haji Nizar.

Ustaz Ibrahim Istar juga turut serta dalam program.

Jangan berebut yeop..saborr...semua dapat!! kang teman makan semuenye..

Pertandingan membaca sajak ke..??

Macam Mengulangkaji pelajaran aje??

Diantara muslimat yang hadir..

Aktiviti Muslimat untuk mengenali satu sama lain

Saya akan menyampaikan sebuah lagu Siti Nurhaliza..he3 Sory yeop..ini bukan menyanyi la..nak bagi arahan cara permainan ini dijalankan.

Khusyuk mendengar ucapan dari YDP Orang Muda Gang Kite... Sambil Emak dengan ayah dengar ceramah yeop..anak-anak deme ambil kesempatan terojun sungai,baru bestt...

Bergambar kenangan bersama Haji NIzar,sebelah kiri baju merah sdr. Yunus pengerak program ini.

Tanniah kepada Pas Kawasan Kampar kerana telah berjaya menganjurkan program dikawasan kunjungan orang awam di Gua Tempurung,sesuai dengan slogan memasyarakat Pas.

Kapal Selam Halimunan Buatan Iran

11 Muharram 1431H
Email : Rozmal bin Malakan

Iran telah membina sendiri beberapa kapal selam kecil yang ‘halimunan’ iaitu tidak dapat dikesan oleh radar dan sonar. Kapal selam ini diberi nama Ghadir.

Kapal selam ini dapat mengesan kapal dan kapal selam musuh serta memusnahkannya dengan peluru berpandu atau torpedo. Ianya dilengkapi dengan peralatan dan teknologi yang canggih dan terkini.

Spesifikasi : Berat 120 tan , Panjang 29 m , Kelajuan permukaan air 11 knot, Kelajuan dasar laut 8 knot , Senjata Torpedo 2533 mm peluru berpandu dan pelancaran periuk api , Enjin Disel Elektrik

Iran juga sedang membina Hovercraft yang bertempat duduk 6 dinamakan Younes-6 dan akan digunakan untuk penyelamatan dan penyerbuan