01 Oktober 2012

Si anime hidup

15 Zulkaedah 1433H. [MOD] -

1 Oktober 2012
Anastasiya Shpagina
Anastasiya Shpagina
 
Seorang gadis berumur 19 tahun sanggup mengubah dirinya menjadi karakter kartun sebenar kerana minat yang mendalam terhadap watak anime Jepun.

Anastasiya Shpagina dari Ukraine ini memberitahu dia hanya mengambil masa 30 minit untuk menghasilkan solekan dramatik bagi menghidupkan wataknya sebagai Fukkacumi. - MailOnline

Anwar bidas Najib tak hadir bahas bajet15 Zulkaedah 1433H. [MOD] -KUALA LUMPUR: Seperti dijangka Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak tiada dalam Dewan Rakyat ketika Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim mengambil tempat membahaskan Bajet 2013 pagi ini.

Anwar yang bangun membahaskan bajet itu hampir 90 minit pada sesi pagi ini hanya berdepan dengan celahan oleh pemimpin dan back-benchers BN lain.

Sepanjang membahaskan Bajet 2013 itu, Anwar yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh turut melontar beberapa persoalan kepada kerajaan khususnya kepada Najib.

Bagaimanapun lontaran persoalan itu cuba dijawab oleh back-benchers BN dengan angka dari jabatan statistik.

Antara yang bangkit mencelah semasa Anwar membahaskan bajet itu adalah Datuk Abdul Rahman Dahlan (BN-Kota Belud) serta Datuk Tajuddin Abdul Rahman (BN-Pasir Salak).

Anwar yang nyata kecewa dengan keadaan berlaku itu sempat membidasnya di hujung perbahasannya.

"Sebab itu dalam belanjawan, tradisinya bila kita hujah menteri kewangan (Najib) kena ada. Ini kita ajak debat tak berani, nak bahas di parlimen pun tak sanggup, kemudian suruh back-benchers sahaja pertahan.

"Dia tak pernah duduk dalam kabinet, dia tak tahu apa dasar. Dia hanya baca angka ikut jabatan statistik" katanya merujuk kepada back benchers.

Anwar akan menyambung perbahasannya selepas sesi rehat parlimen jam 2.30 petang ini.

Semalam, Anwar turut melontarkan cabaran kepada Najib agar hadir ke Dewan Rakyat hari ini ketika beliau membahaskan bajet.

“Saya cabar Najib hadir bagi mendengar ulasan saya mengenai Bajet 2013. Dia nak cakap (mencelah), saya bagi peluang untuk dia berhujah, barulah boleh jadi pemimpin.

"Ini huha huha depan geng dia, depan aku hang tak berani,” katanya ketika berucap di program Jelajah Merdeka Rakyat di Taman Medan semalam.

Beliau juga turut mencabar Presiden Umno itu untuk berdebat berkenaan ekonomi negara.

harakahdaily/-