09 November 2009

Hua Zhou Ge Ji : Memotong Bubur Beku dan Sayur Jeruk untuk Makan Sehari


Fan Zhongyan ialah ahli politik dan sasterawan yang tersohor di China pada zaman Dinasti Song Utara. Beliau bukan sahaja membuat jasa yang besar dalam bidang politik, malah mempunyai bakat yang luar biasa dalam bidang kesusasteraan dan ketenteraan. Kejayaannya yang cukup cemerlang ini dikatakan sebagai hasil kegigihan, kesungguhan dan ketekunannya ketika beliau masih muda.

Fan Zhongyan yang dibesarkan oleh bapa tirinya ini, sudah mula merasai keperitan hidup ketika masih kecil lagi. Menyedari kesusahan hidupnya, beliau bertungkus lumus menuntut ilmu di sekolah, dengan harapan agar dapat mengubah nasib memberikan sumbangan kepada negara ketika dewasa nanti.

Penderitaan keluarganya akibat dihimpit kemiskinan memaksa Fan Zhongyan makan sekadarnya sahaja setiap hari, iaitu dengan memasak seperiuk bubur yang pekat, kemudiannya memotongnya jadi empat keping selepas bubur itu menjadi sejuk dan beku. Beliau mengambil dua keping bubur beku itu untuk makan tengah hari, dan dua keping lagi untuk makan malam dengan dicampur sedikit sayur jeruk.

Seorang kawannya berasa terlalu kasihan melihat Fan Zhongyan yang hidup begitu menderita itu. Maka, dia cuba memberikan wang kepadanya. Bagaimanapun, pemberian itu ditolak oleh Fan Zhongyan. Kemudian kawannya itu membawa pula banyak makanan yang sedap-sedap kepada Fan Zhongyan, Fan Zhongyan terpaksa menerima makanan itu.

Beberapa hari kemudian, kawannya itu datang menziarahi Fan Zhongyan lagi. Dia terkejut apabila ternampak makanan yang diberikannya itu langsung tidak disentuh oleh Fan Zhongyan dan sudah bercendawan.

Melihat kawannya itu tidak senang hati, Fan Zhongyan menjelaskan. Katanya,

"Saya bukanlah tak mahu makan makanan ini. Sebenarnya, saya tak berani makan, kerana saya khuatir, setelah makan ikan dan daging yang sedap-sedap ini, saya tidak dapat menelan bubur dan sayur jeruk lagi."

Mendengar perkataan ini, rasa hormat terhadap Fan Zhongyan semakin bertambah dalam hati kawannya itu.

Setelah bertugas sebagai Timbalan Perdana Menteri, cita-cita luhur yang tersemat dalam hati Fan Zhongyan ketika muda itu, telah pun tercapai apabila beliau melaksanakan banyak tindakan yang berkesan untuk membantu pentadbir membangunkan negara. Usahanya benar-benar telah mendatangkan banyak manfaat kepada rakyat. CRI/-

Negeri Sembilan Julang Piala Malaysia

KUALA LUMPUR, 7 Nov :- Negeri Sembilan berjaya menjulang Piala Malaysia, piala paling berprestij dalam saingan Liga Malaysia, setelah menewaskan Kelantan 3-1 pada perlawanan akhir berlangsung di Stadium Nasional, Bukit Jalil Sabtu malam.

Kemenangan ini membolehkan Negeri Sembilan menamatkan penantian selama 61 tahun setelah kali terakhir mendakapnya pada 1948 ketika piala itu dikenali sebagai Piala H.M.S. Malaya.

Status 'underdog' nyata tidak menjejas corak permainan skuad bimbingan Wan Jamak Wan Hassan itu apabila membuka jaringan seawal minit ke-18.

Pemainnya, Shahurain Abu Samah berjaya melepaskan rembatan kencang di dalam kotak penalti untuk menewaskan penjaga gol Kelantan, Mohd Halim Napi setelah kesilapan dilakukan pemain pertahanan lawan, Mohd Zamri Ramli sekaligus menceriakan kira-kira 15,000 penyokong Negeri Sembilan.

Tersentak dengan gol itu, Kelantan yang ditemani sekurang-kurangya 70,000 penyokongnya terus memperkemaskan permainan yang berlangsung dalam hujan renyai dengan melancarkan beberapa serangan namun gagal memecahkan benteng lawan yang diketuai oleh Mohd Aidil Zafuan Abdul Radzak dan Mohd Syukor Adan.

Negeri Sembilan turut berpeluang untuk menambah jaringan dengan pemain pinjamannya dari T-Team, Hairuddin Omar mempunyai sekurang-kurangnya tiga peluang namun dikecewakan Mohd Halim untuk kedudukan kekal 1-0 separuh masa pertama.

Bersambung babak kedua, 'The Red Warriors' yang terdesak untuk mencari gol penyamaan mengeluarkan dua penyerangnya, Norhisham Hassan dan Mohd Nizad Ayub dengan memasukkan dua penyerang berpengalaman iaitu Che Hishammuddin Hassan dan Mohd Khalid Jamlus.

Namun Negeri Sembilan semakin garang apabila Hairuddin menjaringkan gol kedua pada minit ke-46 setelah bijak meloloskan diri daripada pertahanan Kelantan hasil hantaran Mohd Zaquan Adha Abdul Radzak.

Pada minit ke-58, Negeri Sembilan mengesahkan kemenangan apabila penyerang kebangsaan Mohd Zaquan menyempurnakan sepakan penalti setelah Shahurain dijatuhkan Mohd Zamri dalam kotak penalti.

Gol itu menyebabkan sebahagian besar penyokong Kelantan bertindak meninggalkan stadium lebih awal.

Penyerang berbisa The Red Warriors, Indra Putra Mahayuddin akhirnya menjaringkan gol untuk Kelantan pada minit ke-93 (masa tambahan) setelah menyempurnakan sepakan percuma di luar kotak penalti sekaligus merupakan penjaring terbanyak Piala Malaysia dengan 11 gol.

Kekalahan ini menambah lagi duka Kelantan musim ini setelah tewas kepada Selangor pada perlawanan akhir Piala FA, April lepas malah pasukan pantai timur itu tidak pernah menjulang Piala Malaysia sejak ia diperkenalkan 88 tahun lepas.

Berangkat menyaksikan perlawanan itu adalah Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Muhriz Ibni Almarhum Tuanku Munawir; Pemangku Raja Kelantan, Tengku Muhammad Faris Petra Sultan Ismail Petra; dan Tengku Temenggong Kelantan, Tengku Muhammad Fakhry Petra Sultan Ismail Petra.

Mengulas mengenai perlawanan itu, Wan Jamak berkata gol awal memang diperlukan mana-mana pasukan jika beraksi di perlawanan akhir dan Shahurain berjaya merealisasikannya.

"Gol itu dapat menentukan hala tuju permainan pasukan dan serta merta dapat mengubah corak permainan," katanya kepada pemberita selepas perlawanan.

Bekas jurulatih kebangsaan itu berkata pemain-pemain Negeri Sembilan telah membuktikan mereka mempunyai jati diri dan kekuatan mental yang tinggi walaupun berdepan dengan ribuan penyokong lawan.

"Saya memang berkeyakinan untuk menang jika berdasarkan perlawanan-perlawanan yang dilalui sepanjang saingan Piala Malaysia namun tidak mahu terlalu yakin," katanya yang turut berbangga dengan rekod Negeri Sembilan merupakan satu-satunya pasukan yang tidak pernah kalah pada Piala Malaysia.

Sementara jurulatih Kelantan, B.Sathinathan berkata gol kedua lawan telah menyebabkan pemain-pemainnya lemah semangat untuk kembali melawan.

"Saya juga menghadapi kesukaran untuk menukarkan Mohd Zamri di bahagian pertahanan walaupun beliau telah melakukan beberapa kesilapan kerana terikat kepada peraturan.

"Mohd Zamri merupakan pemain bawah 19 tahun di mana Persatuan Bola sepak Malaysia (FAM) mensyaratkan perlu ada seorang pemain bawah umur itu sepanjang permainan, masalahnya seorang lagi pemain Kelantan merupakan penyerang," katanya.

-- BERNAMA