27 September 2009

Tip mudah rumah tangga bahagia

Ahmad Baei Jaafar

Bagi merealisasikan kehidupan rumah tangga mengikut kehendak Allah disenaraikan di sini beberapa tip yang boleh dipraktikkan.

1. Niat suami hendak berkahwin mesti jelas iaitu untuk mendapatkan sesuatu yang tidak mungkin dapat secara halal melainkan dengan kahwin. Suami berkahwin bukan supaya dilayan makan dan minum, bukan untuk mudah disediakan pakaian, membasuh pakaian, dan bukan juga untuk dijadikan teman shopping. Semua itu boleh dilakukan walaupun lelaki itu hidup membujang. Tetapi yang diperlukan ialah keharusan menyentuh kulit wanita.

2. Niat isteri hendak berkahwin kerana untuk mendapat pembelaan seseorang lelaki yang bergelar suami. Dengan niat itu dia akan dibela oleh suami, dan suami akan membelanya sehingga ke akhir hayat.

3. Suami melaksanakan tanggungjawab terhadap isterinya dalam semua keadaan. Ini mendorong dia bekerja untuk membolehkan dia mendapat rezeki yang halal. Walaupun isteri orang kaya, dia akan bekerja tungkus lumus untuk isterinya.
4. Isteri memastikan dia akan berada di sisi suaminya pada waktu tidur malam walaupun dalam bulan Ramadhan. Hal ini kerana suami mahu bermanja dengan isteri dan mengharapkan dia dimanjakan. Jika perkara ini boleh dilakukan sehingga salah seorang meninggal dunia pasti terbentuk keluarga bahagia.
5. Pasangan suami isteri hendaklah saling bersangka baik dan member kepercayaan dalam apa yang diamanahkan.
6. Suami wajib mentaati ibu bapanya, dan menghormati ibu bapa mentua. Sebaliknya isteri perlu menghormati ibu bapanya dan ibu bapa mentuanya. Dengan sikap ini, tidak akan memberi peluang kepada mentua suka salahkan menantu.
7. Anak-anak suami perlu diambil perhatian oleh isteri (apatah lagi ibu anak itu sendiri), mereka perlu dilatih adab dan sopan bagaimana menghormati orang tua dan sebagainya. Anak-anak itu perlu diingatkan supaya mentaati ibu dan bapa.
8. Suami atau bapa anak-anak itu perlu sesekali mendidik dengan penuh kasih sayang.

Percayalah kalau semua umat Islam boleh membentuk rumah tangga berdasarkan panduan di atas, kebahagiaan mereka pasti berpanjangan. Bukan sekadar hingga ke anak cucu tetapi hingga ke dalam syurga.

Selain itu bagi mereka yang berpoligami, ada tip tambahan untuk mereka, antaranya:

1. Suami mesti berterus terang dengan isteri.
2. Suami jangan membiasakan berbohong isteri sama ada tua atau muda.
3. Suami mesti bersikap adil terhadap isteri
4. Isteri wajib menghormati suami dan memberi kepercayaan kepadanya.
5. Isteri tidak boleh mengongkong suami sehingga suami tidak boleh bersikap adil kepada isteri-isterinya.
6. Isteri semasa ketiadaan suami di rumah perlu berdoa kebaikan dan keselamatan suami.

Semua paparan ini adalah hasil kajian dan pengalaman mereka yang berpoligami.

--
Dicatat Oleh Ahmad Baei Jaafar ke Fikrah Islamiah

Jamuan raya YDP Lenggong meriah.


Oleh Mohd Syamil Azhar.

LENGGONG: Rumah terbuka Yang Dipertua Pas Lenggong, HajiRazman Zakaria baru-baru ini, mencatat sejarah apabila hampir 5,000 penduduk pelbagai kaum menghadirinya dan dianggap amat meriah walaupun tidak diselingi acara hiburan sepertimana program dianjur Umno.

Program bermula jam 2 petang hingga 10malam itu turut menerima kunjungan beberapa pimpinan Pas negeri, pimpinan parti-parti Pakatan Rakyat, peringkat kawasan dan bahagian termasuk dari Parti Keadilan Rakyat (KeADILan) dan DAP selain dari Kelab Penyokong Pas (KPP) Perak.

Antara pimpinan Pas negeri yang hadir ialah Setiausaha Kerja Perhubungan Pas negeri, Saudara Khalilul Rahman Abdul Samad, AJK Perhubungan Pas negeri yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Semanggol, Ustaz Ramli Tusin, Ustaz Nor Azli Musa, Ketua Penerangan Dewan Ulamak Pas negeri, Ustaz Zulkifli (Ibrahim) Zakaria.

Turut hadir Pengarah Pilihan Raya Muslimat Pas negeri, Ustazah Hamizah Baharuddin, Ketua Pemuda Pas negeri, Ustaz Zawawi Hassan dan Pengarah Kelab Penyokong Pas negeri (nama tak pasti).

Program yang mendapat sambutan hangat tanpa diselingi acara-acara hiburan dan ceramah itu turut dihadiri beratus-ratus kaum Cina dan India yang berebut-rebut untuk bergambar dengan Razman serta pimpinan lain.

Sebaik bermula rumah terbuka jam 2 petang, hadirin tidak putus-putus memenuhi khemah-khemah yang disediakan dengan sokongan kerja lebih 70 petugas hingga kepada penutup program jam 10.30 malam.

Haji Razman serta seluruh keluarganya sentiasa memberikan layanan mesra kepada yang hadir, sementara kepada kanak-kanak diberi duit raya.

Ketika program berlangsung, Haji Razman yang kerap mengalu-alukan kehadiran tetamu, turut mengucapkan selamat hari raya melalui DJ yang ditugaskan menceriakan sepanjang majlis itu.

Beliau mengucapkan jutaan terima kasih kepada yang hadir serta mengucapkan selamat hari raya Aidilfitri kepada seluruh warga daerah Lenggong khususnya.

Katanya, beliau gembira dengan kehadiran ribuan tetamu sempena program itu dan berharap pada program rumah terbuka akan datang akan menerima kunjungan lebih ramai lagi.

"Saya sangat gembira dan bersyukur menerima kunjungan ramai warga Lenggong dan saya turut berterima kasih dengan kehadiran pimpinan peringkat negeri kawasan atau bahagian.

"Kepada semua petugas yang menjayakan serta mengendalikan program dengan baik, tidak saya lupakan, jutaan terima kasih kepada semuanya," katanya.

Program itu yang diserta seluruh keluarga serta sanak saudaranya, diberikan kerjasama sepenuhnya oleh Pas Cawangan Kampung Luat dan Pas Kawasan Lenggong serta beberapa cawangan berhampiran.

Stop Calling 103 on Maxis

Letters
by Bernard Tan

If you are using Maxis network and please be alert that now the new charges for making 103 (TM Directory) was increased from 30 cents to RM2.00 per call.(extra of RM1.70 almost 700% jump).

I just found out from my maxis statement dated 21/6/08 today and i rang up the Maxis 123 and been told the new rate was started lately only and since I’m not aware of this new adjustment and they willing to waive it for this month but next month will be charging me based on the new rate (RM2.00 per call to 103).

Shocking right? The best part is everyone knew how ‘good’ service our TM directory can provide?? Most the time i need to call at least 2-3 times to get the number i looking for mean that one number i need to pay RM4.00 to RM6.00…OMG. …equal to one meal already…

So please pass this news to your maxis friends to alert them the new charges.

Rumah Terbuka AidilFitri DS.Nizar hari ini.
Selamat datang....


Saya dengan ini menjemput dan mempersilakan Dato/Datin/Tuan/Puan seisi keluarga untuk hadir dalam RUMAH TERBUKA AIDILFITRI 1430 , pada hari ini jam 3.00 hgg 6.00 petang di hadapan PEJABAT PUSAT KHIDMAT ADUN, Taman Wawasan Parit Buntar, Perak.