12 Oktober 2008

Kadar Faedah Bank Diturunkan untuk Kekalkan Pertumbuhan Ekonomi China

Bank Rakyat China menyertai tindakan menurunkan kadar faedah yang diambil oleh bank pusat pelbagai negara di dunia semalam, dengan menurunkan kadar faedah simpanan dan pinjaman sebanyak 0.27%, manakala nisbah rizab simpanan diturunkan sebanyak 0.5%. Pakar ekonomi China berpendapat bahawa tindakan tersebut bertujuan menjaga trend pertumbuhan ekonomi China, di samping membuktikan kesediaan China untuk menangani krisis kewangan global yang berlaku sekarang bersama-sama dengan negara lain.

Keenam-enam bank pusat terbesar di dunia, termasuk Rizab Persekutuan A.S. dan Bank Eropah masing-masing menurunkan kadar faedah secara besar-besaran semalam untuk mengurangkan beban yang dibawa oleh krisis kewangan kepada ekonomi sejagat. Walaupun sistem kewangan ekonomi China masih belum dipengaruhi oleh pergolakan sejagat, tetapi sektor pengeksportan terjejas oleh kekurangan permintaan pasaran luar. Dengan itu, maka perkembangan ekonomi China juga berdepan dengan kesan negatifnya.

Naib Ketua Institut Kewangan Universiti Ekonomi dan Perdagangan Luar China, Encik Ding Zhijie menyatakan bahawa dengan keadaan sekarang, Bank Rakyat China mengambil tindakan selaras dengan bank utama yang lain di dunia khususnya untuk menggalakkan peredaran mata wang, mengurangkan kos pengumpulan dana bagi syarikat dan menjaga trend pertumbuhan ekonomi. Beliau berkata:

"Penurunan kadar faedah pinjaman menguntungkan syarikat kerana dapat mengurangkan kos pengumpulan dana, manakala penurunan nisbah rizab simpanan pula baik untuk memastikan syarikat memperolehi modal yang diperlukan. Tindakan tersebut membantu usaha pembaikan pengurusan syarikat pada masa depan dan menambah semula keuntungan syarikat yang sering menurun sejak awal tahun ini."

Penurunan kadar faedah yang dilaksanakan oleh China sebelum ini tidak sampai sebulan lamanya. Hal ini menggambarkan kebimbangan kerajaan China terhadap tekanan inflasi berkurangan. Bidang utama dalam dasar mata wang pula beralih kepada "memastikan pertumbuhan ekonomi". Beberapa tahun yang lalu, Bank Rakyat China pernah menaikkan kadar faedah beberapa kali secara berturut-turut untuk mencegah pertumbuhan ekonomi yang terlalu pesat dan mengurangkan tekanan inflasi.

Pakar yang berkenaan menyatakan bahawa sejak tahun ini, harga barang penggunaan penduduk China terus menurun, tekanan inflasi semakin ringan dan harga barang di pasaran antarabangsa turut menurun. Maka, penurunan kadar faedah kali ini tidak akan menyebabkan kenaikan semula harga barang.

Bank Pusat China juga mengumumkan akan menghapuskan cukai faedah wang simpanan untuk sementara. Tindakan ini akan mengimbangi kerugian faedah pelanggan daripada penurunan kadar faedah simpanan.

Profesor Zhao Xijun daripada Institut Kewangan dan Sekuriti Universiti Rakyat China menyatakan bahawa tindakan yang diambil oleh kerajaan China itu bukan sahaja bermanfaat bagi memastikan penduduk mendapat faedah daripada wang simpanan, bahkan akan menggalakkan penggunaan dalaman China. Beliau berkata:

"Kerajaan menurunkan kadar faedah simpanan sebenarnya adalah untuk merangsang penggunaan, dan pertambahan penggunaan tentu akan menggalakkan pertumbuhan ekonomi dengan mantap dan pesat."

Berdepan dengan krisis kewangan sejagat, jurucakap Bank Rakyat China pernah menyatakan bahawa China bersedia meningkatkan penyelarasan dan kerjasama dengan A.S.. China juga berharap negara-negara lain berusaha bersama-sama mengatasi kesukaran ini dan memastikan kestabilan pasaran kewangan global. Penyelidik daripada Institut Kewangan Akademi Sains dan Sosial China, Yi Xianrong berkata:

"Kerajaan China mengambil tindakan tersebut dengan tujuan untuk menyelaraskan pendirian dengan pelbagai negara lain demi mencegah krisis kewangan menjadi semakin runcing dan menstabilkan pasaran kewangan sejagat."

Amanat Abdullah lantik Najib sebagai PM salah dari segi undang-undang

PARIT BUNTAR, 11 Okt - Ahli Parlimen Bukit Gantang, Haji Ruslan Shahrum menegaskan amanat yang dibuat oleh Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi yang melantik Dato' Seri Najib Tun Razak sebagai Perdana Menteri selepasnya adalah salah dari segi undang-undang negara.
Ceramah umum yang diadakan dala keadaaan cuaca yang kurang baik itu tetap mendapat perhatian dari warga setempat. Penceramah utama ialah Naib Presiden PAS , Haji Mohd Sabu.Hadir sama dalam program itu alah ADUN Titi serong, Drs. Khalil Idham Lim.

"Mempengaruhi ahli dengan cara paksa menggantikan Perdana Menteri Malaysia selepasnya itu adalah melanggar Perlembagaan dan tidak pernah dibuat sebelum ini oleh mana-mana Perdana Menteri yang hendak bersara atau hendak berhenti," kata Hj Roslan pada ceramah umum Dun Titi Serong dekat sini malam tadi.

Menurut beliau, jawatan Perdana Menteri adalah diperkenankan oleh Yang di-Pertuan Agong dengan dipersetujui Ahli Parlimen dan persetujuan rakyat.

"Bukannya boleh memandai-mandai membuat perlantikan sendiri seperti yang dilakukan Dato' Seri Abdullah Ahmad baru-baru ini yang menyebut Dato' Seri Najib jadi Perdana Menteri Malaysia selepasnya nanti," katanya.

Dengan itu tegasnya, sudah nyata untuk jawatan Perdana Menteri harus dipersetujui oleh Yang di-Pertuan Agong dan semua rakyat bukan Abdullah seorang.
Semasa menyampaikan ucapan alu-aluan, Drs. khalil mengatakan bahawa termbok yang memisahkan antara orang bukan Islam dengan Islam telah pun roboh setelah sekian lama dipertahankan oleh UMNO dan BN.
Sambil merujuk kepada satu pertemuan dan dailog yang baru dilakukan antara imam muda dari China dengan pemimpin agama Buddha di Taiping, beliau mengatakan bahawa salah faham dan ketakutan kepada Islam telah pun berakhir sejak pilihanraya yang lepas.

Mufti Perak akui saran kerjasama PAS-Umno

Mufti Perak mengakui mengadakan pertemuan empat mata dengan Mursyidul Am PAS Nik Abdul Aziz Nik Mat bagi mencadangkan penubuhan kerajaan campuran antara Umno dan PAS di negeri itu.

Datuk Seri Harussani Zakaria berkata, cadangan itu dikemukan bagi mewujudkan pemerintahan yang dikuasai sepenuhnya oleh orang Melayu dan Islam.

“PAS kalau campur dengan Umno lagi bagus. Umno ada 27 kerusi. Kalau campur dengan PAS, seratus peratus orang Melayu-Islam memerintah,” katanya.
Beliau bagaimanapun menafikan desas-desus di Internet bahawa beliau mengadakan pertemuan kedua untuk tujuan itu.

Mufti berpengalaman itu didakwa "menangis dan merayu" Nik Aziz , yang juga menteri besar Kelantan, untuk memastikan kerajaan campuran PAS-Umno.

Harussani menambah, beliau menemui Nik Aziz dua hari selepas pilihanraya umum 8 Mac lalu di rumah tokoh PAS di Kota Bharu, Kelantan.

Harussani berkata, dalam pertemuan yang disifatkannya sebagai “sembang-sembang” itu, pandangnnya itu tidak diterima oleh Nik Aziz.

“Nik Aziz kata itu bukan bidang kuasa dia. Beliau kata beliau hanya mursyidul am saja,” katanya kepada Malaysiakini hari ini.

“Dah dia tidak terima, tidak mengapa. Tidak apalah,” katanya.

Diminta mengulas prestasi pemerintahan kerajaan campuran Pakatan Rakyat di negeri itu, beliau berkata "saya bukan orang politik".

Setiausaha politik menteri besar Kelantan, Anual Bakri Haron ketika dihubungi Malaysiakini mengesahkan pertemuan Nik Aziz dan mufti tersebut.

Dalam pertemuan itu, tambahnya, Harussani hanya menyatakan kerisauannya jika orang Islam tidak menjadi menteri besar di Perak.

Katanya, Harussani menyuarakan hasratnya supaya PAS dapat menjadi menteri besar di negeri itu.

Sementara itu, pesuruhjaya PAS Perak, Ahmad Awang berkata beliau turut dihubungi mufti berpengalaman itu untuk tujuan pembentukan kerajaan dengan Umno tetapi beliau menolaknya.

"Ada dua tiga kali beliau menelefon saya. Tetapi saya kata, kita sudah ada keputusan (bersama Pakatan)," katanya.

Katanya, beliau mula-mula menerima panggilan daripada Harussani sehari selepas pertemuannya dengan Nik Aziz.

Harussani juga didakwa turut mencadangkan perkara yang sama kepada pesuruhjaya PAS negeri itu.

Bagaimanapun, Ahmad menolak cadangan itu kerana menurutnya, setelah 50 tahun memerintah, BN yang ditunjangi Umno terbukti “tidak boleh diharapkan”.Malaysiakini

“Kita tidak boleh harap pada BN. Kita mahukan kerajaan baru. Lagipun, dalam kerajaan baru ini, PAS yang jadi ketua (menteri besar). Kalau beliau berkata (DAP) anti-Islam, yang Umno ini, sudah 50 tahun...” katanya.

Ahmad dan Anual Bakri tidak pernah mengetahui wujudnya pertemuan kedua Harussani-Nik Aziz seperti dakwaan di beberapa blog sejak semalam.
sumber : http://paritbuntar.pas.org.my

Dr. Mujahid masuk hospital

PARIT BUNTAR, 11 Okt. : Ahli Parlimen Parit Buntar, Dr Mujahid Yusof Rawa telah dimasukkan ke Hospital Pulau Pinang petang semalam.

Yang Dipertua PAS Parit Buntar, Haji Harun Hashim memberitahu dalam ceramah umum Dun Titi Serong malam tadi bahawa Pengarah Lajnah Perpaduan Nasional itu telah ditahan oleh doktor untuk rawatan selanjutnya semasa datang untuk mendapatkan rawatan sakit luar di hospital tersebut.

Walau bagaimanapun, Haji Harun menasihatkan rakyat supaya jangan bimbamg kerana Dr Mujahid dikatakan hanya didapati mengidap asma di mana beliau memerlukan banyak rehat.
Sebelum ini, Dr Mujahid telah menemui kemalangan jalan raya dalam perjalanan dari Pulau Pinang ke Jamuan Hari Raya Aidilfitri di Pusat Khidmat Masyarakat, Titi Serong dekat sini pada 5, Oktober lalu. Tetapi beliau telah selamat dan sejam kemudian beliau berada di majlis tersebut.

Ketika ditanya, Haji Harun menjelaskan Dr Mujahid masuk hospital semalam tiada kaitan dengan kemalangan itu, tetapi penyakit asma itu dikatakan selalu mengggangunya.

Sehubungan itu Haji Harun meminta orang ramai agar berdoa supaya Dr Mujahid cepat sembuh dan kembali berdepan dengan rakyat di Parlimen 13, Oktober ini.
Sumber :http://paritbuntar.pas.org.my/index.php?option=com_content&task=view&id=1013&Itemid=2