01 September 2008

Umat Islam mula berpuasa esok

Pejabat Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja dalam satu kenyataan hari ini berkata, bagi menyempurnakan titah perintah Yang di-Pertuan Agong dan selepas diperkenan oleh Duli-Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja, tarikh permulaan puasa bagi negeri seluruh Malaysia ditetapkan Isnin, 1 September.

Perutusan khas sempena Ramadan al-mubarak

Umat Islam seluruh dunia termasuk di Malaysia menyambut kedatangan bulan yang paling mulia dalam kalendar Islam, Ramadan al-Mubarak dengan penuh kegembiraan dan keinsafan.

Ia bukan sekadar bulan diwajibkan berpuasa tetapi lebih penting pada bulan ini hukum dan perlembagaan tertinggi buat umat manusia, al-Quran, diturunkan Allah SWT.

"Bulan Ramadhan, yang di dalamnya diturunkan al-Quran sebagai petunjuk bagi manusia dan keterangan-keterangan yang menjelaskan petunjuk dan (menjelaskan) perbezaan (antara yang benar dan salah)." (maksud al Baqarah: 185)

Melalui al-Quran, maka Allah menyelesaikan segala kemelut dan permasalahan manusia khasnya bagi mereka yang mahu menjunjung dan melaksanakannya.

Oleh itu bulan Ramadan ini bukan sekadar bulan ruhiyah (spiritual) bagi mereka yang tekun menghayatinya tetapi ia sebenarnya bulan siyasiyah (politik) kerana di bulan inilah hukum dan peraturan lengkap bagi manusia diperturunkan Allah SWT kepada Rasul-Nya s.a.w.

Di samping kita mengejar manfaat dan kelebihan Ramadan sebagai bulan ruhiyah kita juga wajar menghayatinya sebagai bulan siyasiah bagi mengembelengkan seluruh tenaga dalam meyakinkan segenap lapisan masyarakat bahawa formula untuk menyelamatkan agama, bangsa dan negara kita hanyalah apabila kita kembali kepada al-Quran yang diturunkan pada bulan ini di samping berpegang teguh kepada Sunnah Rasul-Nya.

Di bulan penuh barakah ini jangan sekali-kali kita lupa nasib saudara-saudara kita di bumi Islam yang sedang bergolak khasnya di Palestin, Iraq dan Afghanistan, di samping mereka yang sedang bertarung nyawa di Chechnya, Selatan Filipina, Selatan Thai dan lain-lain.

Titipkanlah doa di bulan yang penuh rahmat ini, mudah-mudahan Allah SWT memberikan kemenangan dan kejayaan kepada mereka setelah sekian lama hidup dan menderita dalam kesengsaraan, darah dan air mata.

Semoga Ramadan ini mampu membangkitkan kesedaran kita untuk mempertingkatkan amal ibadat menuju keredaan Allah di samping menyedarkan kita bahawa hanya Islam penyelamat kita di dunia dan di akhirat, lantas marilah kita sama-sama kembali kepadanya.

Saya mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan "Ramadan Kareem" kepada semua umat Islam, mudah-mudahan kekuatan dan semangat yang terbentuk sepanjang Ramadan ini akan terus memperteguhkan iltizam kita untuk sama-sama membela, mempertahan dan memperjuangkan Islam hingga ke akhir hayat. -

Presiden PAS

Sambutan Hari Kemerdekaan ke 51 di Ipoh

IPOH : Ribuan penduduk sekitar bandar Ipoh memenuhi kawasan sekitar stesen Keretapi Ipoh dan Padang Ipoh dan sepanjang jalan untuk menyaksikan sambutan Hari kemerdekaan Ke 51 Peringkat Negeri Perak yang diadakan secara meriah dan gilang gemilang.


KDYMM Paduka Seri Sultan Perak dan Raja Permaisuri Perak mencemar duli hadir dalam majlis yang bermula sejak jam 9.15 dan berakhir pada jam 11.00 pagi tadi.


Hadir sama ialah DYTM Raja Muda Perak dan DYAM Raja Puan Muda Perak, DYAM Raja DiHilir Perak dan DYAM Raja Puan Muda Perak, Menteri Besar Perak dan Isteri, Ahli-ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Perak, Ahli-Ahli yang berhormat Parlimen dan DUN.Upucara dimulai dengan nyanyian Lagu kebesaran Negeri Perak dan menaikkan Bendera Peribadi.

DYMM Paduka Seri Sultan Perak juga melakukan Pemeriksaan Kawalan Kehormat.

Sambutan juga diserikan dengan Nyanyian beramai lagu "Negaraku" dan serentak dengan itu Jalur Gemilang dinaikkan.

Ikrar Hari Kemerdekaan di lakukan oleh barisan 5 athelit Perak yang mendapat kejayaan dalam SUKMA di Teranganu baru-baru ini.

Selain itu dipertunjukkan juga persembahan koir, deklemasi puisi dan tariakn kebudayaan oleh 150 orang pelajar pelbagai bangsa.

Akhir sekali DYMM TuanKu menerima perbarisan dan tabik hormat 90 kontinjen dan pancaragan yang mendapat tepukan gemuruh dari para hadirin.