27 Februari 2012

KAMI, Sakmongkol dan ISA

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

Wacana PRU13 yang dianjurkan Kumpulan Aktivis Media Independen (KAMI), 18 Februari lalu, di Hotel Midah, Kuala Lumpur, merakamkan keprihatinan, sekali gus kebimbangan, terhadap persiapan dan persediaan Pakatan Rakyat, khususnya PAS, berdepan pilihan raya paling signifikan dalam sejarah negara ini.

Lebih ekstrim lagi, ada yang mempersoalkan, apakah tajuk yang dipilih penganjur, "Peranan Kritikal dan Strategik PAS Menjayakan Road Map Pakatan ke Putrajaya", masih relevan memandangkan tindakan agresif Dato' Seri Najib Razak berkempen, turun padang dan menawarkan rakyat pelbagai insentif "one off".

"Mungkin lebih baik difokuskan strategi untuk mempertahankan negeri-negeri Pakatan yang ada daripada menjangkau impian yang terlalu besar. Saya bimbang road map ke Putrajaya akan menjadi harapan palsu," kata Ghazali Mayudin, bekas pensyarah sains politik yang diundang sebagai penalis bersama Mohamad Sabu, Timbalan Presiden PAS.

Saya tidak terperanjat dengan ingatan ikhlas bekas guru saya itu. Sewajarnya elemen "syok sendiri" tidak membatasi penggerak PAS daripada terus berikhtiar dan mencari formula mengatasi kelemahan yang ada.

Malah tujuan KAMI menghimpunkan lebih 40 aktivis pelbagai latar belakang itu didorong oleh kesedaran tinggi -- masih banyak ruang untuk meningkatkan keupayaan Pakatan bagi meyakinkan rakyat bahawa mereka bukan sahaja mempunyai pilihan lain dalam PRU13, bahkan pilihan itu lebih jauh lebih baik berbanding Umno-BN.

Melalui siri wawancara eksklusif saya dengannya, dan wacana pada 3 Disember 2011, di Shah Village Hotel, Petaling Jaya, bertajuk "PRU13: Malaysia Ke Arah Negara Berintegriti", Mat Sabu begitu prihatin dengan kewibawaan semua komponen parti dan para pemimpin Pakatan.

Beliau memandang serius aspek integriti, ketelusan dan keterbukaan, yang perlu dipamerkan oleh aksi dan teladan kerajaan negeri Pakatan. Katanya, kerosakan Umno-BN tidak dapat dibaiki lagi dan amarah rakyat sukar dibendung. Gabungan parti yang memerintah sejak merdeka itu akan jatuh.

Soalnya, kata Mat Sabu, rakyat sedang menilai dengan cermat prestasi pemerintahan Pakatan, khususnya penampilan pemimpin dan wakil rakyatnya. Mereka mahu diyakinkan bahawa kerajaan alternatif akan membawa pengisian jauh lebih baik, bukan sahaja membasmi elemen korupsi tetapi juga mampu mengangkat martabat rakyat.

Dalam sesi perbincangan pagi 18 Feb itu, Mat Sabu masih menekankan aspek integriti dan keadilan sosial yang ditawarkan Pakatan. Sebagai tokoh no. 2 PAS tentulah beliau lebih senang merujuk situasi dalam partinya sendiri -- dengan segala kelemahan dan kelebihan yang ada.

Beberapa peserta wacana membangkitkan soal tarikh PRU13 dan mengaitkannya dengan tempoh singkat untuk mengubah persepsi pengundi, terutama masyarakat Melayu, yang sebahagian besarnya dijangka akan mengekalkan BN sebagai pemerintah.

Seperti ditekankan berulangkali, tanpa penyertaan majoriti orang Melayu dalam gelombang perubahan, maka impian untuk melihat Malaysia yang bersih daripada rasuah, penindasan, dan salahguna kuasa sukar dicapai.

Di waktu ramai percaya bahawa semakin tinggi peratusan masyarakat Cina akan mengundi Pakatan Rakyat -- ada meramalkan sehingga 85 peratus -- dalam masa sama, jentera pilihan raya PAS dibebankan amanah lebih besar, agar melipatgandakan lagi usaha mendedahkan dakyah palsu Umno yang masih mempengaruhi pengundi Melayu.

Di awal majlis, saya menjelaskan posisi "strategik tetapi kritikal PAS", di antaranya berpunca daripada faktor demografi kawasan yang bakal ditandingi Parti Islam, berdepan Ummno di kerusi majoriti pengundi Melayu, di kampung-kampung tradisi yang mungkin belum terdedah sepenuhnya dengan politik baru.

Namun begitu, tidak sedikit pengundi Melayu yang sudah jelak dengan kepincangan pemerintahan BN, sekali gus menyedari tingkah laku menjolok mata pemimpin Umno yang bergelumang rasuah, tetapi minda politik mereka masih terkepung dan mudah dipengaruhi dakyah perkauman sempit BTN.

"Selepas Najib menyelesaikan bantahan kakitangan awam terhadap syor awal SBPA (Skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam) dan meredakan kontroversi fidlot lembu Shahrizat, Parlimen mungkin akan dibubarkan segera," kata seorang peserta wacana.

Kerisauan itu sebenarnya mudah difahami. Mereka bukannya sangsi dengan keupayaan rakyat untuk menolak kebobrokan Umno, atau merasakan Najib sudah ada lampu aladin untuk menyelamatkan BN yang kian kronik. Cepat atau lambat, era Umno akan berakhir; penyakit yang dideritainya mustahil disembuhkan lagi.

Peserta wacana sekadar tidak mahu kesempatan terbaik untuk menukar kerajaan -- yang tidak pernah 'terhidang' sebelum ini -- terlepas hanya disebabkan masalah remeh-temeh atau titik-bengik, seperti perselisihan sesama Pakatan atau mengambil ringan persiapan taktikal dan logistik.

"Tiada istilah terlewat, kerana ruang dan peluang luas terbentang. Rakyat sudah bersedia untuk berubah, malah mereka tidak sabar-sabar lagi untuk menghukum BN. Dalam masa singkat tetapi berkesan ini, setiap potensi tidak boleh dibazirkan. Jangan hampakan impian rakyat," bisik seorang rakan.

"Keyakinan itu mesti dibajai, bukan digoyang atau diragui dengan pelbagai karenah negatif di kalangan Pakatan," tegurnya lagi. "Saya setuju pandangan you bahawa parti yang paling kurang melakukan kesilapan akan muncul sebagai pemenang," tambahnya merujuk kolum Catatan Hujung.

Mat Sabu mengakui, mana-mana parti pemerintah yang berkuasa dalam tempoh yang lama seperti Umno, hanya menunggu detik kematian.

"Kita memang sentiasa berasa seperti tidak cukup bersedia, misalnya pada 2008, siapa jangka tsunami politik melanda. Sekarang ketika berceramah, berdasarkan pengalaman lebih 30 tahun, saya dapat rasai riak perubahan yang ketara. Nampak hadirin yang pelbagai, tidak seperti dahulu," ujarnya.

Nada suara bekas Timbalan Presiden KeADILan, Abd Rahman Othman agak menyentak. Beliau mengingatkan, kedudukan PAS memang kritikal apatah lagi misinya adalah untuk memenangi 60 kerusi Parlimen berbanding 80 yang dijangka bertanding.

Sambil menegur prestasi kerajaan negeri Kedah dan Kelantan, yang baginya mampu melonjak lebih tinggi, Abd Rahman mahu PAS mengambil langkah drastik atau bertindak "di luar kotak" dalam PRU13.

"PAS mesti berubah. Dalam waktu singkat dan kritial ini saya tidak nampak isu lebih besar daripada keberanian untuk kemukakan calon daripada muka-muka baru. Ramai tokoh PAS hari ini merupakan orang lama lebih 30 tahun lalu. Tampilkan calon berwibawa, profesional dan diyakini rakyat. Kalau perlu, fikirkan untuk perkenalkan calon-calon itu lebih awal lagi," katanya.

Saya tertarik dengan cadangan yang dilontarkan Dr Mohamad Alinor Abd Kadir, bagi memecahkan "kebuntuan" menangani kemelut pengundi Melayu. Katanya, PAs mesti menakluki pengundi Melayu dengan tindakan awal mengubah cara mereka berfikir. Katanya, dalam masa yang singkat sebelum PRU13, PAS, DAP dan KeADILan mesti menghantar penceramah khas dalam setiap ceramah untuk mengubah cara orang Melayu berfikir.

Di majlis berbeda, dalam sesi cakap-cakap Harakah dengan Dato' Mohd Ariff Sabri Abdul Aziz, bekas Adun Pulau Manis, Pekan (2004-2009), Khamis lalu, kami didedahkan dengan situasi politik yang lebih meyakinkan.

Ariff Sabri, yang lebih dikenali melalui blog Sakmongkol AK47, menceritakan pengalamannya bersama bekas ketuanya, Najib, terutama semasa beliau menjadi Ketua Penerangan Umno Pekan.

Gambaran yang dipaparkan dalam pertemuan sejam setengah itu cukup menarik. Meskipun memilih DAP sebagai wadah barunya, Ariff Sabri komited dengan misi perubahan yang didambakan rakyat.

Baginya, Najib bukanlah seorang tokoh pembaharu yang dapat menyelamatkan Umno, sebaliknya hanya bergantung dengan rasuah untuk membeli sokongan, termasuk untuk "menjaga pemimpin dan ahli-ahli Umno Bahagian Pekan".

"Najib ini tiada wawasan, dia ini mentadbir dan urus negara macam urus Umno Bahagian Pekan," tambahnya.

Mengakui agak rapat dengan bekas Menteri Kewangan, Tun Daim Zainuddin, terutama selepas melancarkan blognya, Ariff Sabri mendapat maklumat bahawa hanya tiga negeri yang agak selamat buat Umno, iaitu Johor, Melaka dan Pahang.

"Dan BN mungkin kalah lebih 20 kerusi Parlimen Sabah dan Sarawak dalam PRU13 nanti," katanya, merujuk satu sumber kajian pemimpin Umno sendiri.

"Zaman membeli undi seperti yang dilakukan Najib, sehingga terjelma dalam pentadbiran kerajaan BN, sudah berlalu. Veteran terkemuka Umno sendiri mengakui hakikat ini. Rakyat lebih prihatin ke mana pemimpin politik nak bawa negara ini, itu yang ditanya mereka, bukannya duit dua tiga ratus yang disogok," tegas Ariff Sabri yang nampak yakin pengundi Melayu juga turut berubah sekiranya maklumat sahih disampaikan kepada mereka.

Dalam pada itu, saya yang turut ke kompleks mahkamah, Jalan Duta, Rabu lalu, terkedu mendengar hukuman yang dijatuhkan Hakim Mahkamah Sesyen ke atas aktivis Himpunan Mansuh ISA, 1 Ogos 2009.

Ketika Najib berbangga dengan apa yang didakwanya sebagai tranformasi politik memansuhkan akta zalim itu pada malam Hari Malaysia tahun lalu, hukuman penjara sehari dan denda RM2,000 memberi mesej berbeza.

Seorang yang selalu menghubungi saya melalui telefon, Mak Cik Kedah tidak mahu mengulas panjang hipokrasi itu, sebaliknya membaca serangkap pantun. Kebetulan saya sedang memandu ketika itu, lantas memintanya SMS sahaja: "Bujang Senang Sungai Sarawak, berenang berendam di kala senja; lidah bercabang mengalah biawak, indah khabar dari rupa."

HARAKAHDAILY/-

Kunci Air Ancam Keselamatan Penduduk Tanjung Karang

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

TANJUNG KARANG, 27 FEB: Setelah 54 tahun memerintah, kerajaan Barisan Nasional (BN) masih gagal menumpukan usaha-usaha melindungi keselamatan masyarakat Tanjung Karang.

Keselamatan penduduk di Pekan Tanjung Karang dan kampung-kampung sekitarnya bakal terancam sekiranya kunci air yang berusia lebih 40 tahun gagal menampung tekanan air Sungai Tengi.

Demikian menurut Naib Yang Dipertua Pas Tanjung Karang, Haji Misran Serman ketika ditemui wartawan TVS baru-baru ini.

"Dahulu ada dua kunci air, satu yang besar dibina sebelum merdeka pada tahun 30an lagi dan satu lagi dibina oleh Kerajaan pada sekitar tahun 60an tetapi lebih kecil.

"Malangnya, kunci air besar itu telah runtuh gara-gara kerakusan BN yang kononnya nak menaikkan taraf kunci air lama itu sekitar tahun 2006.

"Disebabkan kecuaian perancangan, semasa projek itu sedang dijalankan kunci air tersebut jadi condong kerana cerucuk yang ditanam mungkin telah terkena asas bangunan tali air itu dan akhirnya runtuh.

"Akhirnya projek menaiktaraf tersebut dihentikan begitu sahaja sekaligus telah berlaku bukan sahaja pembaziran dana awam tetapi melenyapkan satu khazanah bersejarah yang ada di situ.

"Bila kunci air besar tadi dah runtuh, kunci air yang ada sekarang cumalah kunci air kecil yang dibina pada tahun 60an.

"Bayangkanlah apa akan jadi pada kampung-kampung dan Pekan Tanjung Karang sekiranya kunci air tersebut tidak dapat membendung tekanan air yang kuat dan pecah terutama pada masa air naik," kata Misran.

Misran turut kesal kecuaian yang dilakukan oleh pihak terlibat dalam kerja menaiktaraf kunci air yang dibina pada 30an itu telah mengakibatkan sebuah bangunan bersejarah yang ada musnah.

"Di negara kita hanya ada dua atau tiga sahaja bangunan kunci air dan salah satu darinya adalah bangunan kunci air setinggi empat tingkat yang runtuh ini.

"Ia mempunyai nilai-nilai sejarah yang tinggi untuk tatapan generasi masa kini dan akan datang.

"Tetapi sayang kunci air itu dah runtuh dan sekarang mereka buka satu galeri yang dinamakan Galeri Jabatan Pengairan Selangor yang nampak macam tidak terurus," beritahunya lagi.

TV EWS/-

Dakwa Pengerusi Eksekutif NFC cadangan terbaik

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 27 Feb: Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub menyifatkan cadangan pihak polis agar Peguam Negara mendakwa Pengerusi Eksekutif National Feedlot Corporation (NFC), Datuk Mohamed Salleh Ismail atas tuduhan pecah amanah adalah satu cadangan yang terbaik.

Beliau yang menyatakan demikian pada satu sidang media di Ibu Pejabat PAS, di sini hari ini berharap perkara tersebut tidak hanya sekadar setakat itu sahaja.

"Bagi saya ia adalah satu cadangan yang baik dibuat oleh pihak polis terhadap isu NFC dan dalam hal ini Peguam Negara perlu bertindak segera.

"Perkara ini perlu diambil secara rasional dalam mencari jalan penyelesaian bukan hanya sekadar mencadangkan sebaliknya tidak ada apa berlaku," jelasnya.

Tambah Ahli Parlimen Kubang Kerian itu lagi, Peguam Negara perlu mengambil keputusan yang jelas terhadap apa yang dicadangkan oleh pihak polis.

Katanya, Peguam Negara perlu bertindak mengikut undang-undang yang telah ada.

Sebelum ini, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman, Datuk Syed Ismail Syed Azizan berkata cadangan itu terkandung dalam kertas siasatan yang sedang disiapkan polis, setelah dikembalikan pihak Peguam Negara Selasa lepas bagi menyiasat beberapa perkara lain.

Menurutnya lagi, pihak polis juga ada menyelitkan cadangan ini agar pihak Peguam Negara mengambil tindakan itu. Kertas siasatan itu akan dikembalikan dalam masa terdekat

NFC, yang diterajui Mohamad Salleh, suami Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, mula mendapat perhatian ramai selepas Laporan Ketua Audit Negara 2010 pada Oktober lalu menyatakan pusat itu gagal memenuhi matlamat penubuhannya.

Ia semakin panas selepas pembangkang mendakwa wujud penyelewengan terhadap peruntukan kerajaan berjumlah RM250 juta yang disalurkan kepada NFC.

harakahdaily/-

Najib mengaku silap hanya taktik tawan Selangor

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 27 Feb: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak akan membuat apa sahaja, asalkan menang pilihan raya.

“Terbaru beliau mengaku Umno melakukan kesilapan sewaktu memerintah Selangor selama 51 tahun sebagai usaha untuk menarik simpati rakyat supaya memilih BN untuk memerintah Selangor,” kata AJK PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad.

Rakyat Selangor pula, katanya mengatakan nasi sudah menjadi bubur.

“Nampaknya apa sahaja rakyat minta kepada Datuk Seri Najib beliau akan beri, termasuklah bulan atau matahari kalau beliau boleh beri,” ujarnya kepada Harakahdaily.

Justeru, ujarnya tidak ada alasan untuk rakyat Selangor memilih BN memerintah semula negeri itu.

Beliau berkata, rekod buruk dan pengkhianatan Umno BN terhadap rakyat Selangor masih tidak dapat diubati.

Katanya, selama setengah abad mereka memerintah sebelum ini, bukan satu masa yang singkat dan berapa banyak sistem pengurusan yang rosak sebelum Pakatan Rakyat memerintah Selangor.

“Bukan senang kerajaan PR hendak membersih karat tebal yang melekat di semua sudut,” ujarnya lagi.

Namun, jelasnya dengan usaha gigih pemimpin PR telah berjaya menunjukkan prestasi terbaik sama ada dari segi pentadbiran dan mengagihkan kekayaan kepada rakyat yang tidak pernah dilakukan oleh kerajaan BN sebelumnya.

Baginya, lebih baik Najib mengambil cermin untuk menyuluh muka dan kemudian melihat data perkembangan ekonomi di bawah seliaan BN yang jauh ketinggalan dalam semua segi.

“Jangan beliau bercakap tanpa berbekalkan data seperti beliau mengatakan Sabah lebih maju daripada Kelantan.

“Saya sebagai rakyat Malaysia malu jikalau Perdana Menteri bercakap seperti ketua cawangan Umno sahaja,” katanya.

Hatta, kata beliau kawasan Parlimen Pekan yang diwakili Najib jauh ketinggalan dari aspek pembangunan.

“Majukan Pekan dahulu sebelum hendak merampas Selangor,” katanya.

Sebelum ini, kata Idris, masalah bekalan air di Universiti Malaysia Pahang kampus Pekan tidak dapat diatasi oleh Najib.

harakahdaily/-

3 maut serangan bom di lapangan terbang Afghan

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

AFGHANISTAN - Sekurang-kurangnya tiga orang awam terbunuh dalam serangan bom kereta di kawasan lapangan terbang Jalalabad, timur Afghanistan.

Menurut pihak berkuasa, letupan itu turut menyebabkan beberapa orang tercedera dan kerosakan pada bahagian pintu pagar lapangan terbang.

Menurut jurucakap wilayah Jalalabad, Ahmad Zia Abdul Zai, tentera Nato telah pun dikerah untuk menutup kawasan itu.

Afghanistan telah menyaksikan beberapa kematian berikutan protes membantah al-Quran di Pangkalan Tentera Amerika Syarikat (AS).

Menurut pegawai polis wilayah Obaidullah Talwar, semua mangsa pengeboman terdiri daripada orang awam.

Lapangan terbang itu telah dijadikan sasaran bom kerana ia menyediakan perkhidmatan untuk orang awam dan juga menjadi pangkalan pesawat tentera antarabangsa.

Dalam pada itu, pihak berkuasa Afghanistan sedang giat memburu seorang anggota polis berusia 25 tahun yang dipercayai telah menembak mati dua pegawai kanan NATO di Kementerian Dalam Negeri di Kabul kelmarin.

Semalam, Perancis dan Jerman diikuti Amerika Syarikat dan Britain telah mengeluarkan kakitangan awam mereka daripada institusi-institusi kerajaan Afghanistan kerana bimbang dengan keselamatan rakyat mereka.

sianr harian/-

Anuar Tan saman Ng Yen Yen RM5 juta

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KOTA BHARU, 27 Feb: Pengerusi Perhubungan MCA Kelantan, Datuk Sri Dr Ng Yen Yen dituntut membayar ganti rugi RM5 juta ekoran mengeluarkan kenyataan berunsur fitnah terhadap anggota Exco kerajaan negeri, Datuk Anuar Tan Abdullah.

Notis saman tersebut difailkan Anuar yang juga Adun Kota Lama melalui peguam Hisham Fauzi dari Tetuan Hisham Fauzi & Associates baru-baru ini.

Sehubungan itu pengurusan kes berkenaan ditetapkan pada 4 Mac ini di hadapan Timbalan Pendaftar Mahkamah Tinggi Malaya di sini.

Ng Yen Yen yang juga Menteri Pelancongan pada 29 April tahun lepas mengeluarkan kenyataan media dengan mengggambarkan Anuar Tan berdolak dalik dalam isu Bazar Tok Guru.

Kenyataan itu disiarkan akhbar Sin Chew Jit Poh pada 29 April 2011 yang bertajuk “MCA Kelantan: Isu Bazar Tok Guru “Anuar Tan terus berdolak-dalik”.

Kenyataan serupa juga disiar akhbar Nanyang Siang Pau pada tarikh sama, “Menangani Isu Bazar Tok Guru MCA Kelantan: Anuar Tan berdolak-dalik”.

Dalam kenyataan tersebut pemimpin MCA terbabit mendakwa Anuar Tan pernah menabur janji kepada peniaga dengan memberi jaminan setiap lot gerai di Bazar Tok Guru mempunyai keluasan 120 kaki persegi.

Bagaimanapun katanya, selepas siap saiznya menjadi 48 kaki persegi, di mana Anuar Tan berusaha mencari akal menolak tanggungjawabnya.

Ekoran itu plaintif melalui peguamcaranya mengemukakan notis tuntutan kepada defendan menuntut memohon maaf secara terbuka dan membayar gantirugi yang minimal.

Bagaimanapun defendan gagal serta tidak mahu memohon maaf secara terbuka dan membayar gantirugi tersebut.

Sedangkan kata Anuar kedua-dua artikel tersebut secara jelas menyebut berita yang tidak benar dikaitkan dengannya, di mana digambarkan seorang pakar berdolak-dalik dan tidak bertanggungjawab.

Menurutnya penyiaran artikel tersebut menjejaskan imej plaintif di mata masyarakat.

Selain itu plaintif juga menuntut defendan memohon maaf secara bertulis, membuat permohonan maaf secara terbuka dalam akhbar Sin Chew Jit Poh dan Nanyang Siang Pau, membayar ganti rugi teladan, ganti rugi melampau dan ganti rugi punitif.

harakahdaily/-

FGVH: Anak akan terus dedah ‘lakonan’ Najib, Isa

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

Kenyataan Pengerusi Felda, Tan Sri Isa Samad bahawa penyenaraian Felda Global Venture Holding (FGVH) akan diteruskan sesuatu yang sangat dikesali. Keputusan Lembaga Pengarah Koperasi Permodalan Felda Malaysia Bhd (KPF) yang membatalkan EGM pada 22 Februari lalu berikutan perintah Mahkamah Tinggi Kuantan adalah sangat tepat dan wajar.

Namun keangkuhan Isa Samad merangka pelan baru dengan menubuhkan Syarikat Tujuan Khas (SPV) yang kononnya 112,635 orang peneroka akan mendapat faedah langsung daripada penyenaraian FGVH akan terus mengundang kontroversi dan bantahan seluruh negara.

Tanpa perlu menghuraikan semula sebab penentangan Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak) dan warga Felda; Kerajaan BN mestilah bersedia dengan isyarat jelas penolakan dasar separuh masak penyenaraian FGVH yang diketuai Isa Samad.

Daripada awal pendirian Anak, suatu transformasi ke arah penambahbaikan Felda boleh di bincang dan ditangani tanpa perlu kepada penyenaraian di Bursa Malaysia. Adalah dicadangkan diadakan suatu Konvensyen Halatuju Felda dengan menemukan semua pihak yang berkaitan bagi merumuskan mekanisme strategik bagaimana usaha-usaha boleh digerakkan untuk terus membangunkan Felda ke tahap yang di sasarkan.

Kerajaan BN pimpinan Datuk Seri Najib Razak mesti mengimbas kembali matlamat Felda di wujudkan oleh bapa beliau, Allahyarham Tun Abd Razak tahun 1956. Jangan dikhianati perjuangan dan pengorbanan bapa beliau dan pemimpin terdahulu.

Mengapa kerajaan pimpinan beliau beria-ria sangat dengan pelan penyenaraian FGVH seolah-olah esok lusa peneroka akan merempat dan rugi besar jika menolak cadangan tersebut?

Gelojoh benar nampaknya PM dan Isa Samad dengan menidakkan peneroka selaku tuan tanah yang bersusah payah puluhan tahun selama ini.

Tidak perlu bersandiwara mahu menolong peneroka. Anak tahu agenda Kerajaan BN dan motif sebenar penyenaraian. Anak simpati dengan nasib peneroka Felda yang diperdaya hingga menyerahkan salinan Kad Pengenalan, Salinan Geran HakMilik dan dokumen peribadi ahli keluarga serta kesukaran menyediakan buku akaun bank seperti diminta baru-baru ini, kononnya akan dapat durian runtuh ribuan ringgit.

Ketika ini lakonan PM dan Isa Samad kita sudah mula dedahkan secara bersiri. Lebih banyak pendedahan dan penyelewengan akan dilakukan selepas ini dengan bukti-bukti yang sangat kukuh. Meskipun penentangan kita berjaya hingga EGM dibatalkan, perjuangan tidak terhenti setakat ini.

Anak akan bersama Gerakan Selamatkan Felda (GSF) akan berusaha mengadap Duli Tuanku Sultan Negeri-negeri mulai Mac ini memohon perkenan Tuanku Sultan agar campur tangan supaya Tanah Felda Plantation di negeri masing-masing tidak dipajak kepada FGVH.

Bahkan Anak akan menyerahkan memorandum suatu cadangan bagaimana tanah seluas 360,000 hektar boleh dimanfaatkan untuk rakyat dan menjana perolehan baru kepada kerajaan negeri.

Langkah Kerajaan Negeri Kelantan yang bercadang memajukan tanah Felda Plantation seluas 55 ribu hektar dengan memasukkan 8,000 peneroka baru terdiri daripada anak Kelantan sangat relevan, sesuai dengan saranan Anak selama ini.

Anak menyokong penuh usaha Biro Felda dan Orang Asal PKR mengutip 100,000 tandatangan bantahan penyenaraian FGVH yang bakal diserah kepada Perdana Menteri pada 30 Mac 2012 di Putrajaya.

Bahkan, jika ianya gagal melunakkan pendirian PM untuk terus menyenaraikan FGVH pada 10 Mei ini seperti disebut Datuk Ahmad Maslan; suatu HIMPUNAN RAKYAT PERDANA dijangka akan diadakan pada April ini. Puluhan ribu warga Felda akan menyerlahkan keberanian mereka untuk turun berarak bersama rakyat lainnya menyerahkan memo kepada Yang di-Pertuan Agong di Istana Negara.

Ingat, nasib Kerajaan BN akan ditentukan melalui undi 55 kawasan Parlimen dan 92 Dun yang ada pengundi Felda pada PRU13 nanti.

Mazlan Aliman adalah Presiden Anak.


Mapim gesa seragam undang-undang murtad

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 27 Feb: Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim) memohon Majlis Raja-Raja Melayu mengadakan sidang khas agar undang-undang murtad yang seragam di seluruh negara diwujudkan untuk membendung gejala itu.

“Undang-undang tersebut hendaklah boleh dikuatkuasakan oleh pihak berkuasa agama dan dibicarakan di Mahkamah Syariah,” kata Setiausaha Agung Mapim, Mohd Azmi Abdul Hamid (gambar).

Katanya, kesalahan menjalankan kegiatan cuba memurtadkan orang Islam selama ini sepatutnya boleh didakwa di mahkamah sivil tetapi sehingga ini penguatkuasaannya masih menjadi tanda tanya.

Sementara itu, ujarnya wujud enakmen negeri-negeri mengenai murtad kecuali beberapa negeri yang masih belum mewujudkan undang-undang tersebut, Mapim berpendapat sebuah akta yang khusus dan seragam perlu digubal untuk memastikan permohonan pertukaran agama daripada Islam kepada agama lain dapat dihalang.

“Kami mendapati kini wujud undang-undang yang tidak selaras antara negeri-neger dan ini telah menyebabkan berlakunya beberapa peruntukan yang longgar mengenai isu murtad,” ujarnya kepada Harakahdaily.

Oleh itu, tegasnya tindakan perlu diambil untuk memperkemaskan peruntukan dalam undang-undang tersebut demi mengekang gejala murtad.

Di samping itu, kata beliau Mapim juga berpendapat akibat kelemahan dalam penguatkuasaan undang-undang telah menyebabkan umat Islam terdedah kepada agenda pihak tetentu yang mahu mencari peluang untuk menggugat aqidah umat Islam.

Katanya lagi, kelemahan penguatkuasaan adalah punca undang-undang murtad tidak dapat dilaksanakan secara berkesan.

Justeru, ujarnya lagi, Mapim merayu Majlis Raja-Raja Melayu memberi perhatian yang serius kepada masalah pegangan aqidah umat Islam yang perlu dilindungi bukan sahaja dengan pendidikan dan kesedaran, namun juga hendaklah diperkukuhkan melalui perundangan kerana murtad adalah termasuk dalam bidang jenayah Islam.

“Penyelarasan undang-undang murtad perlu dilakukan bagi memastikan agar tidak ada negeri di negara ini yang membolehkan seseorang itu mengisytiharkan dirinya keluar daripada agama Islam,” katanya.

HARAKAHDAILY/-

Khalwat: Badrulamin Dakwa Didalangi Umno

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

PETALING JAYA: Ahli Majlis Pimpinan Pusat (MPP) Parti Keadilan Rakyat (PKR), Dr Badrulamin Bahron mendakwa insiden beliau ditangkap khalwat dengan seorang wanita bersuami pada Sabtu lalu merupakan perangkap terancang yang didalangi Umno.

Malah menurut beliau, suami wanita berkenaan yang dikenali sebagai Faizal turut terlibat dalam usaha menganiaya dan menghancurkan karier politiknya.

"Faizal yang merupakan suami kepada wanita berkenaan dipercayai terlibat dalam rancangan untuk memerangkap saya.

"Malah saya diberitahu oleh bapa wanita itu bahawa seorang pemimpin Umno menghubungi dia bagi mendapatkan nombor telefon bimbit Faizal. Jadi saya percaya semua ini ada pertalian dan hubung kait bagi memerangkap saya," katanya ketika dihubungi mStar Online di sini, Isnin.

Pada Ahad Badrulamin tampil menafikan bahawa beliau ditangkap khalwat bersama seorang wanita berstatus isteri orang oleh Jabatan Agama Islam Pahang (Jaip) pada awal pagi Sabtu di sebuah hotel di Balok..

Malah Badrulamin mendakwa kejadian berkenaan merupakan tindakan terancang pihak tertentu untuk memerangkap dan mengaibkan beliau.

Dalam pada itu ditanya kemungkinan peragkap yang dimaksudnya itu didalangi oleh ahli PKR dan penyokong pembangkang sendiri, Badrulamin menolak perkara berkenaan.

"Saya tak fikir rakan-rakan saya terlibat. Saya yakin dalam perjuangan kami bersama, mereka tidak akan khinati saya," katanya.

Pada pukul 3 petang ini Badrulamin akan hadir ke pejabat Jaip ditemani peguamnya, Ahmad Nizam Hamid bagi membantu siasatan berhubung kes berkenaan.

mstar/-

Mayat Lelaki Ditemui Dalam Longkang Besar Bersama Motosikal

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

GURUN: Mayat seorang lelaki yang dilapor hilang oleh keluarganya Rabu lepas, ditemui dalam longkang besar bersama sebuah motosikal di Jalan Sungai Petani-Alor Setar berhadapan kilang Perwaja Steel Sdn Bhd di sini malam Sabtu.

Mayat Song Lai Kim, 72, ditemui lengkap berpakaian oleh anggota Pasukan Ronda Sukarela Gurun (GST) pada pukul 11.45 malam.

Ketua Polis Daerah Kuala Muda ACP Hashim Ali ketika dihubungi Bernama berkata mangsa dipercayai meninggal dunia dalam tempoh lebih 24 jam akibat motosikal ditunggangya terbabas sebelum terhumban ke dalam longkang besar itu.

"Ini kes kemalangan...mangsa terbabas sehingga termasuk ke dalam longkang itu. Laporan forensik kata mangsa cedera pada bahagian tulang pinggang belakang," katanya.

Difahamkan longkang besar itu sedalam 2.1 meter.

Mayat lelaki itu dihantar ke Hospital Sultan Abdul Halim di Sungai Petani untuk bedah siasat.

Sementara itu, anak lelaki mangsa Song Hooi Hong, 43, berkata ayahnya telah keluar dari rumah di Taman Suria di sini kira-kira pukul 9 malam pada 22 Feb lepas.

"Saya ingat seperti kebiasaan bapa saya keluar jumpa kawan-kawan dan saya tunggu sampai pagi bapa tidak balik. Buat panggilan telefon pun tidak angkat dan cari pun tak jumpa," katanya.

Song berkata beliau membuat laporan polis berhubung kehilangan bapanya itu.

"Saya mendapat tahu tentang penemuan mayat ayah saya itu daripada anggota GST yang telah menjalankan gerakan mencari," katanya. - BERNAMA

RM2.71b Akan Jadikan Umno/BN Lebih Bergolak

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

SHAH ALAM, 27 FEB: Peruntukan RM2,710,000,000 kerajaan Pusat kepada Umno selangor akan menjadikan Umno dan komponen BN diseluruh negara berada dalam keadaan lebih berpecah dan huru hara.

Pesuruhjaya PAS, Selangor, Dr Rani Osman wang yang sebegitu besar akan menjadi rebutan dan ramai yang tidak akan berpuas hati diatas agihan yang diberikan.

"Wang tersebut akan menjadi rebutan dikalangan pemimpin-pemimpin Umno Selangor yang akhirnya akan membawa perpecahan dan pergaduhan diantara mereka.

"Nanti yang dapat sikit akan marah dan kecil hati, yang dapat banyak masih rasa tak cukup.

"Budaya sogokan, rasuah dan ugutan dalam Umno juga akan menjadikan wujud puak-puak yang saling bertelagah dalam Umno selain rasa tidak senang dikalangan parti-perti komponen BN lain.

"Begitu juga pemimpin Umno dari negeri-negeri lain juga akan berkecil hati dengan sikap pilih kasih perdana menteri yang juga Pengerusi Perhubungan Umno Selangor kerana memberikan peruntukan yang amat besar kepada Selangor tetapi tidak kepada negeri-negeri lain." ujar Dr Rani.

Jelasnya, Umno Selangor sedang berada dalam keadaan amat terdesak sehingga sanggup menggunakan wang rakyat negara ini untuk kepentingan pemimpin-pemimpin parti bagi memastikan usaha menawan Selangor dilaksanakan.

Katanya 'rasuah politik' seperti Bantuan Rakyat 1Malaysia (BRIM) yang bukan merupakan pemberian ikhlas tetapi usaha terdesak untuk memancing undi.

"Dah 54 tahun Umno perintah negara cuma RM500 disuap kepada rakyat. Jumlah ini bersamaan RM0.75 sen sebulan. Tetapi nilai pemberian air percuma yang disediakan oleh Selangor benilai RM11.30 sebulan yang diberikan sejak PR memerintah Selangor." kata beliau yang juga Adun Meru.

Katanya pemberian RM500 tersebut merupakan wang rakyat yang dipergunakan oleh Umno untuk keperntingan sogokan kepada rakyat disaat menjelang PRU13.

"Saya harap rakyat beramai-ramai datang untuk mengambil wang tersebut kerana wang pemberian tersebut bukan milik Umno tetapi wang milik seluruh rakyat Malaysia.

"Kalau boleh minta lebih dari apa yang diberikan kerana kalau tidak wang tersebut akan masuk ke kocek pemimpin-pemimpin yang sanggup merompak wang rakyat." tambah beliau.

Menurut Dr Rani, rakyat selangor adalah rakyat yang bijak serta pengundi separa bandar yang mampu menilai kebertanggungjawaban sesebuah kerajaan.

"Saya pasti rakyat Selangor merupakan rakyat dari masyarakat pertengahan dan tinggi yang boleh menilai sesebuah kerajaan.

"Sebab itu Umno terpaksa menggunakan wang rakyat yang banyak untuk membuat sogokan dan rasuah politik, tapi saya yakin rakyat Selangor tidak akan tertipu." kata beliau ketika di hubungi.

tv news/-

Badrulamin Di arah Bercuti Sebulan

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

SHAH ALAM 27 FEB : Ketua Penerangan Negeri Selangor, Dr Badrulamin Bahrom dinasihatkan supaya mengambil cuti selama sebulan sehingga beliau dibersihkan dari tuduhan yang dikatakan berkhalwat pada Sabtu lalu.

Kerajaan Negeri telah menerima penjelasan Dr Badrulamin berhubung kejadian itu dan mendesak pihak Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) melakukan siasatan secara telus, adil dan professional demi menjaga maruah beliau sebagai muslim sebagaimana yang dituntut dalam ajaran Islam.

Kerajaan Negeri berharap cuti rehat yang diberikan ini dapat digunakan untuk menumpukan perhatian kepada musibah yang sedang ditanggung oleh beliau dan melakukan usaha-usaha bagi membersihkan nama beliau.

"Sepanjang tempoh bercuti ini, tugas-tugas beliau sebagai Ketua Penerangan Kerajaan Negeri Selangor akan diambil alih sementara waktu oleh Sekretariat akhbar Pejabat Dato' Menteri Besar yang diketuai oleh Setiausaha Akhbar Dato' Menteri Besar,"jelas kenyataan media yang dikeluarkan oleh Sekreteriat Akhbar Pejabat Menteri Besar Selangor hari ini.

Dalam reaksi Dr Badrulamin semalam, beliau menafian laporan media yang mendakwa beliau ditangkap khalwat oleh pegawai Jaip di sebuah hotel di Kuantan, Pahang.

Dr Badrulamin yang juga Ketua Cabang PKR Sabak Bernam menjelaskan beliau berada di hotel berkenaan kerana menghadiri temurapat pemimpin PKR.

"Akhir sekali Kerajaan Negeri Selangor menyeru semua pihak supaya tidak membuat andaian-andaian negatif dan menyerahkan hal ini kepada pihak berwajib melakukan penyiasatan,"jelas kenyataan itu lagi.

tv news/-

Brunei negara ke-5 terkaya dunia

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

BRUNEI: Forbes meletakkan Brunei Darussalam sebagai negara ke-lima terkaya daripada 182 negara, kerana pengeluaran petrol dan gas asli menyumbang AS$48,000 (RM144,721) perkapita untuk pemerintahnya.

Dalam laporannya, Forbes menerangkan untuk mendapat ranking negara kaya, ia melihat kepada perkapita Keluaran Dalam Negeri Kasar (GDP) yang diselaraskan dengan kuasa membeli.

Ia menggunakan data yang dikumpulkan daripada IMF dari 2010, iaitu set angka terkini yang diperoleh.

Dalam kenyataan Forbes, “Pariti kuasa beli diselaraskan dengan GDP, adalah satu cara yang digemari oleh pakar ekonomi ketika membuat perbandingan antarabangsa, mengambil kira kos sara hidup relatif dan kadar inflasi, bukan sekadar kadar pertukaran, yang mungkin tidak memberikan perbezaan nilai yang sebenar.”

Awal tahun ini, Jabatan Pembangunan dan Perancang Ekonomi (JPKE) melaporkan indeks harga pengguna Brunei meningkat 1.8 peratus dari 2010 ke 2011. - Brunei Times

Konflik gajah-manusia di Pahang meruncing

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUANTAN – Konflik gajah dan manusia di negeri ini dilihat semakin meruncing apabila tahun lepas sahaja tiga haiwan itu mati akibat pertembungan dengan manusia.

Pengarah Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) Pahang, Khairiah Mohd Shariff berkata, walaupun angka itu dilihat rendah, keadaan adalah membimbangkan kerana dianggar hanya terdapat 190 ekor gajah liar di negeri ini.

"Gajah berhadapan ancaman daripada manusia apabila mereka mula memasuki kawasan penempatan untuk mencari makanan, selepas kawasan habitat mereka di hutan dimusnahkan untuk pembangunan.

"Tahun lepas sahaja sebanyak 229 aduan diterima mengenai perkara itu," katanya di sini hari ini.

Beliau berkata dalam kebanyakan kes, penduduk atau pemilik ladang bertindak menembak haiwan terbabit menyebabkan ada yang tercedera dan akhirnya mati akibat kecederaan itu.

Khairiah menyangkal dakwaan penduduk bahawa jabatan itu tidak mengambil tindakan terhadap aduan mereka.

"Setiap aduan yang diterima Perhilitan akan disusuli dengan tindakan tetapi kebanyakan laporan yang diterima lambat sampai dan menyukarkan Perhilitan untuk membuat tindakan," katanya. – BERNAMA

Himpunan Hijau 2.0 paku terakhir Umno BN Pahang

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 27 Feb: Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada segenap lapisan masyarakat yang turut hadir dalam Himpunan Hijau 2.0 yang diadakan pada hari Ahad di Kuantan.

Ketua Penerangannya, Riduan Mohd Nor (gambar) berkata, Himpunan Hijau 2.0 merupakan suatu petunjuk bahawa rakyat bersatu dan bersepakat untuk tidak mengizinkan walau seinci pun bumi di Pahang, bahkan di mana-mana tempat di negara ini dari dicemari dengan aktiviti yang boleh merosakkan alam sekitar.

Tambahnya, Himpunan Hijau 2.0 juga memberi isyarat kepada pemerintahan Umno BN supaya mendengar pandangan rakyat dalam apa juga isu yang membabitkan mereka.

“Zaman pemimpin negara memerintah secara diktator dengan sombong dan angkuh sudah berlalu, dan kini adalah masa untuk pemimpin dan rakyat saling bekerjasama dalam menangani sesuatu isu yang timbul,” ujarnya kepada Harakahdaily.

Pastinya, ujar beliau Himpunan Hijau 2.0 adalah menifestasi kebangkitan rakyat setelah pelbagai usaha dilakukan bagi memastikan ianya selesai di meja rundingan gagal.

Menurutnya lagi, meskipun Perdana Menteri menyatakan bahawa loji pembersihan nadir bumi bernilai RM700 juta di Kuantan adalah selamat dari segi ‘fakta dan saintifik’, namun demikian rakyat tidak peduli dengan kenyataan beliau.

Ini, ujarnya menunjukkan bahawa PM sendiri gagal meyakinkan rakyat supaya mendengar penjelasan beliau terhadap isu itu.

Bagi rakyat, tambahnya mereka lebih peka terhadap alam sekitar kawasan mereka memandangkan mereka sendiri yang merasainya.

Beliau berkata, rakyat tidak melihat PM dan anggota kabinet merasai denyut nadi kehidupan rakyat di bawah kerana mereka dipisahkan oleh kehidupan pemimpin negara yang begitu eksklusif dan elit.

Tambahnya lagi, Himpunan Hijau 2.0 menyaksikan bumi Pahang yang selama ini menjadi benteng kukuh dan ampuh buat Umno BN bukan lagi menjadi kubu yang selamat kepada mereka.

“Mereka tidak lagi boleh mendabik dada mendakwa negeri dan kawasan tertentu sebagai fixed deposit kepada mereka.

“Bahkan, ramai berandaian Pahang bukan lagi kawasan subur buat Umno BN memerintah. Segalanya boleh berlaku sekiranya pemimpin Umno silap percaturan,” ujarnya.

Justeru, katanya DPPM beranggapan, apa pun alasannya, kerajaan perlu segera menghentikan operasi Lynas demi kemaslahatan rakyat.

“Jika tidak bersedialah menghadapi hukuman rakyat dalam PRU ke 13 nanti. Pahang mungkin akan menjadi paku terakhir buat keranda Umno di negara ini,” ujarnya lagi.

harakahdaily/-

Banjir Kilat Di Tangse, Aceh: Seorang Hilang, 18 Rumah Hanyut

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

JAKARTA: Hujan lebat yang turun di daerah kecil Tangse, dalam daerah Pidie, Aceh petang Sabtu mengakibatkan beberapa kawasan penempatan dilanda banjir kilat, hingga menyebabkan seorang penduduk dilapor hilang dan 18 rumah dihanyut arus air.

Penduduk yang hilang dikenalpasti sebagai Tengku Idris, 55, manakala kampung yang terkena banjir kilat itu ialah Desa Kebun Nilam, Desa Blang Maloe dan Desa Pulo Mesjid, kata Badan Nasional Pengurusan Bencana (BNPB) Indonesia dalam kenyataan pada Ahad.

Data yang dikeluarkan BNPB menyebut buah rumah hilang di Desa Kebun Nilam manakala di Desa Blang Maloe, empat rumah hilang dan sebuah rumah rosak teruk.

BNPB peringkat daerah dan provinsi serta semua agensi bantuan yang berkaitan telah berada di kawasan bencana sejak semalam untuk menangani kejadian itu serta memindahkan mangsa ke kawasan selamat.

Banjir kilat itu turut mengakibatkan jambatan Kuala Panteue terputus dan menyebabkan perhubungan lalu lintas terganggu. Pihak berkuasa belum menaksirkan kerugian yang dialami dalam kejadian itu.

Ini adalah kali kedua banjir kilat melanda kawasan itu sejak bulan Mac tahun lepas di mana 24 penduduk dilaporkan mati manakala 102 rumah hancur atau rosak.

Kejadian pada 10 Mac tahun lepas itu dipercayai berlaku kerana kegiatan pembalakan liar di kawasan Hutan Tangse, dan curahan hujan selama empat hari sebelumnya. - BERNAMA

Gadis diganggu kiriman aneh

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

INILAH tiga ekor ayam yang dimasukkan dalam beg dan digantung di pintu pagar rumah mangsa di Wangsa Maju, Kuala Lumpur kelmarin.

KUALA LUMPUR - Hidup seorang setiausaha sebuah syarikat Teknologi Maklumat di sini menjadi tidak keruan apabila dalam tempoh dua minggu lalu, gadis itu menerima empat kiriman aneh termasuk sebuah beg berisi tiga ekor ayam hidup yang dihantar ke rumahnya di Jalan Rejang 8, Wangsa Maju dekat sini.

Mangsa berusia 20-an yang enggan dikenali berkata, penerimaan aneh itu bermula dengan kiriman sepucuk surat yang berbentuk hati tertera ayat, 'Diana Danielle - peminat misteri.'

Surat yang diterima pada dua minggu lalu dipercayai dihantar oleh pengirim sendiri kerana tidak ada setem diletakkan pada sampul surat tersebut.

"Saya ketika itu tidak curiga apa-apa kerana memikirkan sama ada surat itu sebagai gurauan pihak tertentu yang mungkin tersalah alamat," kata gadis itu ketika ditemui di Balai Polis Wangsa Maju di sini malam kelmarin.

Namun, cerita mangsa, fikirannya mula terganggu selepas menerima bungkusan kedua yang turut disertakan dengan sehelai seluar dalam dan sepucuk nota bertulis ayat-ayat cinta juga ditujukan kepada Diana pada 21 Februari.

"Saya yang terkejut terus membuang seluar dalam yang dipercayai sudah dipakai tersebut ke dalam longkang tidak jauh dari rumah saya," kata gadis itu yang kemudian membuat laporan polis di Balai Polis Wangsa Maju di sini kelmarin.

Terbaharu pada pukul 11.30 pagi kelmarin, gadis itu yang memeriksa peti surat di rumahnya terus dikejutkan dengan penerimaan satu lagi sampul surat dan sebuah bekas cermin mata dalam peti surat di rumahnya itu.

"Surat itu bertulis 'I Love You' dan ditujukan kepada penyampai berita TV3, Pang Chinn Fei manakala dalam bekas cermin mata itu pula mengandungi sebentuk cincin, gelang dan dua keping gambar dipercayai gambar seorang lelaki Melayu," kata gadis itu yang bertambah terganggu dengan kiriman itu.

kosmo/-

Piala Liga: The Kop akhiri kemarau kejuaraan enam tahun

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

Pemain Liverpool, Steven Gerrard (kanan) dihalang pemain Cardiff City, Aron Gunnarsson pada saingan Piala Liga di Stadium Wembley di London. Liverpool menang melalui penentuan sepakan penalti 3-2. 27 Februari 2012. - REUTERS

WEMBLEY 27 Feb. - Liverpool mengakhiri kemarau kejuaraan selama enam tahun dengan menjulang Piala Liga selepas menewaskan Cardiff City 3-2 menerusi penentuan sepakan penalti.

Kedua-dua pasukan sebelum itu terikat 2-2 selepas mengharungi 120 minit perlawanan.

Cardiff berada di depan seawal minit ke-19 menerusi jaringan Joe Mason, sebelum kedudukan disamakan Martin Skrtel pada minit ke-60 untuk mengheret permainan ke masa tambahan.

Dirk Kuyt menceriakan penyokong Liverpool apabila menjadikan kedudukan 2-1pada minit ke-108, namun kegembiraan itu tidak bertahan sehingga wisel penamat dengan pemain pertahanan, Ben Turner muncul hero Cardiff dua minit sebelum masa tambahan tamat dan memastikan pertarungan dramatik itu ditentukan dengan sepakan penalti.

Kemenangan Liverpool diperolehi apabila pemain gantian Cardiff, Anthony Gerrard, adik sepupu kepada kapten Kop, Steven Gerrard, yang mengambil sepakan kelima yang juga terakhir, tersasar. - AFP

Gempa Bumi Gegar Barat Daya Siberia

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Gempa bumi kuat berukuran 6.5 pada skala Richter menggegarkan baratdaya Siberia Russia pada pukul 2.17 petang Ahad.

Menurut kenyataan Jabatan Meteorologi Malaysia, pusat gempa bumi itu terletak di 525 km tenggara dari Krasnoyarsk, Russia, dan 5,029 km barat laut Padang Besar Perlis.

Gempa bumi itu tidak membawa ancaman tsunami. -BERNAMA

Kes khalwat Badrulamin tidak kuat - sumber JAIP

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUANTAN, 26 Feb: Laporan kes khalwat yang dikatakan melibatkan Dr Badrulamin Baharon tidak kuat kerana ketika pegawai JAIP sampai bilik berkenaan sudah penuh dengan orang.

Menurut laporan Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP), pegawai mereka hanya sampai ke bilik 8365 Hotel Swiss Garden hanya sekitar jam 4.30 pagi.

Dalam bilik berkenaan sudah ada Badrulamin, wanita berkenaan dan beberapa lelaki lain.

Ini bermakna, JAIP tidak menangkap Badrulamin berdua-duaan.

Pintu bilik berkenaan pula sudah terbuka dan Badrul dikelilingi oleh beberapa lelaki, kata sumber dari JAIP.

Blog Umno mula menyiarkan pelbagai laporan berkaitan tangkapan ini termasuk kononnya Badrul hanya memakai tuala ketika ditangkap.

Blog itu juga melaporkan kononnya Harakah membuat laporan muka depan penangkapan ini.

Padahal, Harakah tidak pernah membuat laporan berkenaan (gambar kanan).

Penjelasan Badrulamin

Sebelum ini, dalam kenyataannya, Badrulamin menafikan dengan sekeras-kerasnya dakwaan media bahawa beliau ditangkap khalwat oleh pegawai Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) di Kuantan.

Beliau ke Kuantan untuk menghadiri Temurapat Pemimpin Parti Keadilan Rakyat pada 24 Februari sehingga 26 Februari 2012.

Menurutnya, pada petang 24 Februari 2012, wanita tersebut telah menghubungi beliau dengan nada cemas dan menyatakan hasrat beliau untuk melarikan diri daripada rumah kerana bimbangkan keselamatan diri beliau.

"Saya dengan tegas menasihatkan beliau untuk tidak berbuat demikian.

"Walau bagaimanapun pada jam 2.00 pagi 25 Februari 2012, beliau telah menghubungi saya memaklumkan bahawa beliau sudah tiba di lokasi Temurapat Pemimpin Keadilan," kata Badrulamin.

Menurut Badrulamin, dia telah mengenali pasangan suami isteri ini sejak lebih setahun lalu semasa wanita itu bersama keluarganya mengikuti rombongan umrah beliau.

Pasangan suami isteri ini sering berhubung dengan beliau bagi mendapatkan nasihat mengenai masalah keluarga yang mereka hadapi termasuk kes keganasan rumah tangga.

"Di dalam usaha membantu pasangan ini, saya dan isteri pernah menziarahi keluarga ini di Rompin," kata Badrul.

Di atas rasa tanggungjawab melihat wanita tersebut bersama anaknya di awal pagi, beliau membantu beliau mendapatkan bilik penginapan, kata Badrulamin.

"Pada jam 2.30 pagi suami wanita tersebut bersama lebih kurang 20 orang yang tidak dikenali menyerbu dan menyerang saya," ceritanya.

Suami wanita tersebut kemudiannya telah membawa isteri dan anaknya pergi secara paksa.

"Lelaki-lelaki bersikap ala samseng ini berhenti memukul saya apabila pihak keselamatan tiba dan menghalang mereka.

"Namun mereka masih tidak membenarkan saya keluar dari bilik. Hanya setelah 20 minit dikurung oleh samseng tersebut, pegawai Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) tiba dan menahan saya yang berseorangan di dalam bilik.

"Kenyataan Timbalan Pengarah JAIP bahawa saya ditahan oleh pegawai JAIP ketika berkhalwat adalah tidak benar sama sekali.

"Saya beranggapan bahawa kejadian ini merupakan satu tindakan terancang untuk memerangkap dan mengaibkan saya," cerita Badrul lagi.

Badrul dipanggil untuk membantu siasatan JAIP pada 27 Februari, iaitu esok dan berjanji akan datang dengan peguamnya.

harakahdaily/-

Wartawan di Himpunan Hijau kena 8 jahitan

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

Wartawan akhbar harian Cina, Kwong Wah Jit Poh - Adam Chew, 29 - yang dibelasah semasa membuat liputan Himpunan Hijau 2.0 di Sudut Pidato, Padang Kota, Esplanade, Pulau Pinang, semalam, terpaksa memerlukan lapan jahitan akibat kecederaan di tangannya itu.

adam chew kwong wah jit poh journalist with blood on fingersPerhimpunan itu diadakan sebagai solidariti kepada Himpunan Hijau di Kuantan, semalam yang diadakan dengan kehadiran hampir 15,000 orang yang membantah keputusan kerajaan membenarkan loji pemprosesan nadir bumi milik Lynas Advanced Material Plant (Lamp) beroperasi di Gebeng, Pahang.

Seorang lagi petugas Kwong Wah - Lee Hong Chun, 25, pula dilaporkan dipukul dengan topi keledar semasa bertugas. Beliau hanya mengalami kecederaan kecil dengan kesan lebam di kepalanya.

Chew (kanan), bagaimanapun, terpaksa mendapatkan rawatan perubatan di wad kecemasan Hospital Pulau Pinang pada kira-kira jam 8 malam selepas perhimpunan yang diadakan di Sudut Pidato, Padang Kota, Esplanade itu disuraikan oleh pihak polis selepas diganggu oleh kira-kira 50 orang, termasuk pemimpin tempatan dari Pemuda Umno dan kumpulan pendesak Melayu, PERKASA.

Ketika dihubungi, Chew berkata kepalanya sedikit pening selepas dipukul oleh kira-kira enam lelaki yang terdiri daripada peserta kumpulan pro-Lynas, yang cuba untuk menghalang Himpunan Hijau yang dihadiri lebih daripada 500 orang itu, termasuk oleh Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng.

Katnya, beliau akan berjumpa doktor sekali lagi hari ini kerana matanya mempunyai kesan seperti darah beku.

"Saya tidak boleh bekerja dan doktor memberi saya cuti sakit serta meminta saya untuk datang semula jika saya mengalami pening mana-mana," katanya kepada Malaysiakini.

Menceritakan pengalamannya itu, Chew berkata beliau ditugaskan membuat liputan perhimpunan solidariti Himpunan Hijau seperti yang diadakan di bandar-bandar lain di seluruh negara, seperti di Kuala Lumpur, Perak dan Kuantan.

"Kejadian berlaku apabila ketua menteri turun dari pentas selepas ucapannya untuk menyertai orang ramai.

adam chew kwong wah jit poh journalist fracas in penang himpunan hijau rally kick"Kumpulan pro-Lynas cuba mengganggu Lim tetapi kakitangan keselamatan mengepung dan mengekori rapat.

"Tetapi kumpulan itu berjaya untuk memecahkan ‘rantaian manusia’ yang dibuat itu dan saya juga cuba menghalang mereka daripada merapati ketua menteri," kata Chew.

Kumpulan berkenaan sebelum majlis bermula dilaporkan telah mula menjerit kepada orang ramai yang berhimpun secara aman itu dan memberi amaran kepada mereka bahawa isu Lynas itu bukan "isu Pulau Pinang" dengan melaungkan slogan "Hidup Umno", "Kami mahukan kebebasan" dan "Balik Kuantan (Kembali ke Kuantan)".

Walaupun membuat bising dan memprovokasi peserta, namun tidak ada tindakan diambil terhadap mereka. Mereka juga dikatakan cuba mengganggu ucapan yang disampaikan.

penang lynas himpunan hijau 260212Menurut Chew, kumpulan berkenaan selain menghamburkan kata-kata kesat, turut melemparkan kata-kata perkauman.

Namun apabila ditegur supaya tidak menimbulkan kata-kata perkauman yang boleh mencetuskan perkara yang tidak diingini, kumpulan yang turut disertai oleh pemimpin Umno dan PERKASA itu mula menjadi berang.

"Kemudian mereka tarik tangan saya. Seorang daripada mereka memukul saya dengan topi keledar, dan lima rakannya juga memukul saya di kepala.

"Apa yang saya lakukan ialah cuma menghalang mereka daripada serang CM," katanya.

penang lynas himpunan hijau 260212Malam tadi, Lim juga mengunjungi Chew di hospital dengan beberapa pemimpin DAP dan setiausaha akhbar beliau.

Ketika dihubungi Lim berkata beliau terharu kerana Chew membahayakan dirinya untuk melindunginya namun beliau kecewa dan kesal terhadap apa yang berlaku kepada wartawan itu.

Beliau juga membidas tindakan pihak tidak bertanggungjawab yang cuba menyemai benih-benih kebencian berbentuk perkauman di kalangan rakyat di negara ini. Menurut Lim, beliau akan mengadakan sidang akhbar pagi ini, untuk mengulas isu berkenaan.

"Saya juga telah arahkan setiausaha akhbar saya untuk memantau keadaan Chew. Jika beliau berasa pening atau tidak sihat, maka beliau mesti dikejarkan ke hospital untuk pemeriksaan lanjut," katanya.

malaysiakini/-

Lembu ‘naik’ Wira

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

NAHAS...kereta digunakan dua lelaki untuk mencuri lembu.

KULIM: Nasib nyata tidak menyebelahi dua lelaki apabila tindakan mereka mencuri dua lembu dengan menyumbatnya dalam Proton Wira Aeroback tidak berjaya apabila kenderaan terbabit terbabas dalam longkang di Kawasan Industri Kelang Lama di sini, semalam.

Kejadian berlaku jam 3.30 pagi menyebabkan dua lelaki berusia 20-an itu berputih mata apabila terpaksa melarikan diri meninggalkan kereta mereka bagi mengelak dicekup pihak berkuasa.

Sumber berkata, polis menerima maklumat daripada orang ramai mengenai sebuah kereta terbabas dalam longkang di hadapan sebuah kilang di kawasan berkenaan.

Menurutnya, kereta terbabit dipercayai dipandu laju, hilang kawalan akibat jalan licin dan tersekat dalam longkang terbabit.

“Kedua-dua mereka melarikan diri meninggalkan dua lembu itu dalam keadaan lali.

“Pemeriksaan lanjut mendapati tempat duduk belakang diubah suai. Kerusinya dibuang memudahkan mereka menyumbat lembu terbabit.

“Dua ekor lembu termasuk seekor anak yang ditemui dalam kereta itu lemah kesan ubat pelali,” katanya.

Menurutnya, polis turut menemui dua batang sumpit dan ubat pelali yang dipercayai digunakan suspek untuk menangkap lembu terbabit.

“Polis belum mengesan pemilik dan lokasi haiwan berkenaan dicuri. Kami kini sedang menjejaki kedua-dua suspek yang menghilangkan diri bagi membantu siasatan,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kulim, Superintendan Ghuzlan Saleh ketika dihubungi mengesahkan kejadian itu.

metro/-

Tiga terkorbanselepas minum

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

keadaan Myvi yang terlibat dalam kemalangan di Kilometer 1, Jalan Jerteh-Pasir Puteh, Besut semalam.

BESUT - Kegembiraan lima sahabat minum bersama selepas sekian lama tidak berjumpa tidak berkekalan apabila tiga termasuk dua beradik maut apabila kereta dinaiki mereka terbabas di Kilometer 1, Jalan Jerteh-Pasir Puteh di sini semalam.

Dalam kejadian pada pukul 4.30 pagi itu, Nik Muhammad Firdaus Suhaimi @ Rahmat, 24, adiknya Nik Muhammad Faris, 19, serta rakan mereka Nazir Nazemi, 20, yang juga anggota Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) maut.

Pemandu kereta Perodua Myvi, Wan Muhamad Shafiq Md. Zin, 20, cedera parah manakala seorang lagi penumpang kereta itu, Mohd. Fakhrulhanif Zainuddin, 26, tidak cedera.

Ketua Polis Daerah Besut, Supritendan Kamaruddin Mohd. Zakaria berkata, kejadian berlaku apabila pemandu dipercayai gagal mengawal kereta selepas melepasi lampu isyarat di persimpangan Kampung Seberang Jerteh, menyebabkan kereta terbabas dan melanggar beberapa papan tanda.

"Pelanggaran itu mengakibatkan empat daripada mereka, kecuali Mohd. Fakhrulhanif terpelanting keluar menerusi tingkap kereta terbabit," kata beliau.

Kamaruddin berkata, dua daripada mereka maut di tempat kejadian akibat kecederaan parah di kepala manakala Muhammad Faris meninggal dunia di Hospital Daerah Besut ketika menerima rawatan.

kosmo/-

Kenapa kita mesti tolak Lynas

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

Saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua yang telah meluangkan masa untuk menyokong perjuangan ini.

Forum ini merupakan satu tindakan aktif and agresif untuk memberi sokongan kepada rakyat Kuantan bahawa Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Selangor menolak sekeras-kerasnya pembinaan Loji Pemprosesan Nadir Bumi LYNAS di Gebeng, Kuantan.

Saya juga ingin menggesa semua warga negeri Selangor untuk turut serta dalam Himpunan Hijau 2.0 yang akan berlangsung esok pagi di Gebeng, Kuantan sebagai salah satu cara dalam usaha untuk selamatkan Malaysia.

Sudah tentu tiada siapa yang ingin tanahair kita dianggap sebagai ‘tempat pembuangan sampah” kepada masyarakat sedunia.

Pihak Syarikat Lynas tidak mahu mendirikan loji pemprosesan nadir bumi di negara mereka sendiri, tetapi menggunakan alasan pelaburan untuk mendirikan loji tersebut di Malaysia.

Hakikatnya, hampas atau sisa ini bukanlah sekadar kotoran atau sampah tetapi merupakan sisa radioaktif yang mengandungi gelombang radiasi yang amat merbahaya kepada kesihatan manusia dan kepada persekitaran kita.

Dewasa ini, dalam era tanpa sempadan, dunia semakin kecil. Pembinaan loji pemprosesan ini boleh berlaku dalam kawasan terdekat kita juga.

Bandar Kuantan merupakan sebahagian dari negara ini dan bukanlah sejauh yang kita sangkakan sebelum ini. Rakyat Malaysia mesti mengubah sikap ‘tidak apa’ khususnya yang berkaitan dengan isu Lynas yang telah menjadi kebangsaan ini yang perlu diambil tindakan proaktif dengan kadar segera.

Sekiranya sisa toksik radioaktif ini menyerap masuk kedalam sistem perairan kita dan ke dalam tanah kita, sudah tentu aktiviti-aktiviti kita akan turut terjejas.

Dari upacara perkahwinan kepada bidang perniagaan kepada arena pelancongan, semuanya akan terjejas dengan peninggalan kesan jangka panjang.

Kita sering mendengar “mencegah adalah lebih baik dari dirawat”. Ini merupakan poin utama kita untuk hari ini dalam usaha untuk menghalang penyelewengan dan penyalahgunaan kuasa dari berlaku.

Kami tidak mahu hidup dalam suasana ketakutan dan kebimbangan akan pendedahan kepada sisa radioaktif kerana ianya sukar dikesan dengan mata kasar.

Radiasi ini adalah hasil penyalahgunaan kuasa pihak yang tidak bertanggungjawab dan kesan pendedahan kepada radiasi bukanlah sesuatu yang dapat dikesan dengan serta merta.

Haruskah kita membenarkan ‘time bomb’ ini yang boleh meletup pada bila-bila masa berada berdekatan dengan kita? Mengapa Kerajaan Persekutuan meluluskan permohonan loji pemprosesan Lynas tanpa mangambil kira keselamatan rakyat jelata?

Mengikut sumber laporan akhbar, loji pemprosesan Lynas mempunyai banyak kekurangan dari segi infrastruktur, tidak mematuhi piawaian keselamatan dan banyak tanda tanya berkenaan dengan prosedur menandatangani kelulusan loji ini.

Loji ini nampaknya mengengkari keperluan untuk mendapat kelulusan untuk beroperasi? Selain daripada itu, pihak Syarikat LYNAS belum lagi mengemukakan kertas cadangan untuk cara menguruskan dan membuang sisa radioaktif ini.

Pihak Syarikat LYNAS hanya mempunyai idea untuk menguruskan sisa radioaktif menggunakan “kaedah sementara” dimana sisa radioaktif akan disimpan dahulu.

Yang mengerikan bukan hanya sisa radioaktif pepejal sahaja malah air kumbahan dan sisa gas toksik yang dihasilkan dalam proses ini cukup untuk mencemarkan alam sekitar.

Pemprosesan nadir bumi ini akan menghasilkan 500m3 sisa sejam yang boleh memenuhi 5 kolam renang Olimpik. Air tercemar ini turut mengandungi sisa radioaktif yang akan meresap kedalam makanan kita melalui satu rantaian dimana air tercemar yang mengalir ke laut akan menjejaskan hidupan laut yang akhirnya akan dimakan oleh manusia.

Sisa radioaktif yang terkandung dalam hidupan laut akan mengesahkan kemudaratan kesihatan. Gas yang dihasilkan dari pemprosesan tersebut adalah sebanyak 100 000m3 bagi setiap satu jam.

Gas ini yang dibebaskan ke udara akan terlarut bersama molekul air hujan yang akan menyebabkan pencemaran jangka panjang kepada kesihatan dan persekitaran.

Di samping itu, dalam dunia perniagaan negara China memegang monopoli pembekal terbesar didunia bagi nadir bumi ini.

Di inner Mongolia, kawasan Bautou Ia sudah lama menjadi tempat penapisan nadir bumi terbesar di dunia. Disebabkan kebocoran sisa air ini, 70.9 peratus daripada penduduk tempatan mengalami penyakit kanser dan kerajaan negara China telah membayar pampasan kepada mangsa pendedahan sisa radioaktif ini tetapi sudah tentu tidak mencukupi.

Menyedihkan lagi, penduduk Bautou tidak mampu untuk meninggalkan tempat tersebut dan tidak dapat menampung kehidupan yang lebih tinggi diluar. Oleh itu mereka terpaksa menjalani kehidupan disana walaupun mengalami keracunan yang kritikal.

Mengikut penduduk tempatan di sana, sumber utama pendapatan mereka disana adalah daripada kegiatan pertanian tetapi pada hari ini, hasil tanaman disana tidak boleh dimakan kerana mengakibatkan cirit-birit.

Sumber air disana juga tidak boleh diminum kerana selepas air itu dididihkan, bahan sisa dapat dilihat terapung di atas air. Kegiatan perlombongan juga terjejas, begitu juga sumber mata air untuk kegiatan pertanian juga terjejas kerana sumber air tercemar. Ini jelas menunjukkan tahap pencemaran yang serius di kawasan tersebut.

Selain daripada penyakit kanser, penduduk dikawasan Bautou juga mengalami masalah osteoporosis, hemiplegia, kelonggaran gigi dikalangan golongan orang dewasa. Kanak-kanak mengalami kerosakan gigi dan boleh dicabut begitu sahaja.

Kerajaan negara China sudah mula risau mengenai tahap pencemaran di kawasan Baotou kerana tanda-tanda pencemaran berskala besar telah dikenalpasti di Sungai Huang He dan mungkin akan mengakibatkan masalah yang tidak dapat diduga.

Sebagai rakyat negara ini, kita tidak mahu melihat Malaysia sebagai negara yang mengerikan. Kerajaan pusat melalui penyalahgunaan kuasa mereka, akan memusnahkan kehidupan rakyat ini untuk ‘menikmati’ manfaat dari pihak Syarikat LYNAS jika tidak menutup loji tersebut.Rakyat Malaysia berharap Malaysia tidak akan tergolong dalam negara-negara yang “tidak selamat” didiami.

Kerana itu, kita mesti bersatu mengatakan tidak kepada LYNAS dan tidak berjudi dengan kesihatan kita. Contoh terbaik adalah kesan dahsyat daripada Pengeboman Bom Atom Nagasaki dan Hiroshima dalam Perang Dunia Kedua yang berkekalan sehingga ke generasi anak-cucu-cicit mereka.

Malaysia negara yang tidak dibelenggu dan tidak berada dalam zon peperangan, oleh kita mesti menentang sekeras-kerasnya pembinaan loji seumpama ini dimana sahaja di Malaysia.

Penulis (gambar) adalah Exco kerajaan negeri Selangor. Tulisan ini berasaskan ucapan penulis dalam satu forum di Selangor menjelang hari bantahan Lynas pada 25 Februari.

Pangkalan tentera udara meletup di Antartik

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KEBAKARAN yang berlaku di Pangkalan Comandante Ferraz di Antartik kelmarin.

SAO PAULO - Satu letupan yang berpunca daripada kebakaran di sebuah pangkalan tentera laut Brazil di Antartik menyebabkan seorang askar cedera dan dua lagi hilang kelmarin, kata tentera Brazil.

Tentera Laut Brazil berkata, kebakaran berlaku di dalam sebuah bilik yang menempatkan penjana tenaga di Pangkalan Comandante Ferraz di Antartik.

Ia merupakan sebuah stesen penyelidikan yang terletak di Admiralty Bay, Pulau King George.

Seorang askar cedera yang kini berada dalam keadaan stabil telah dirawat di Stesen Arctowski sebelum dipindahkan ke Pangkalan Tentera Eduardo Frei. - AFP

Kediaman Osama kena roboh

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

PENDUDUK melihat kerja meroboh kediaman Osama bin Laden yang dibunuh di bandar Abbottabad, kelmarin.

Kerja meroboh di Bandar Bilal menggunakan jentolak bermula kelmarin

ABBOTTABAD: Pihak berkuasa Pakistan semalam merobohkan kompleks kediaman bekas pemimpin al-Qaeda, Osama bin Laden di pinggir Abbottabad, yang juga lokasi beliau dibunuh dalam serbuan tentera Amerika Mei lalu.

Saksi berkata, kerja merobohkan kediaman di kawasan dikenali sebagai kejiranan Bandar Bilal, dilakukan menggunakan jentolak, bermula lewat kelmarin dan berterusan sepanjang malam hingga Subuh.

Askar menyekat laluan ke kediaman itu dan membawa masuk jentera berat untuk kerja meroboh. Wartawan juga dihalang mengambil gambar dari jarak dekat. - Saksi Penduduk tempatan

“Askar menyekat laluan ke kediaman itu dan membawa masuk jentera berat untuk kerja meroboh. Wartawan juga dihalang daripada mengambil gambar dari jarak dekat,” kata seorang saksi.

Bagaimanapun, seorang wartawan AFP di lokasi melaporkan hanya melihat bilik kosong, almari dan kerusi di dalam rumah berkenaan.

Beliau berkata lebih separuh daripada kediaman itu dirobohkan menggunakan empat jentolak.

Kira-kira 500 anggota polis ditempatkan di situ, sebahagian mereka mengawal di bahagian luar manakala askar ditempatkan di bahagian dalam kediaman berkenaan.
“Kerja meroboh dilakukan pasukan keselamatan termasuk askar dan berterusan sepanjang malam hingga hari ini,” kata seorang pegawai polis.

Kediaman Osama dikawal pasukan keselamatan sejak bekas pemimpin al-Qaeda itu dibunuh pasukan tentera khas Amerika (SEALs) dalam satu operasi tanpa pengetahuan Islamabad.

Osama tinggal di kediaman berkenaan selama beberapa tahun bersama tiga isterinya selain sembilan orang anak dan cucu.

Tentera Amerika mengebumikan beliau di laut dengan alasan untuk mengelak perkuburannya menjadi tempat pemujaan dan peringatan kepada peristiwa 11 September jika beliau dikebumikan di darat.

Bagaimanapun kediaman Osama mula menjadi tarikan pelawat dan menarik beratus-ratus pengunjung setiap hari.

Perkembangan ini menimbulkan kebimbangan pihak berkuasa mengenai kemungkinan ia dijadikan tempat pemujaan atau destinasi pelancong jika tidak dimusnahkan. – AFP

Presiden Senegal diejek pengundi ketika buang undi

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

DAKAR 27 Feb. - Presiden Senegal, Abdoulaye Wade diejek beratus-ratus pengundi ketika beliau membuang undi dalam pilihan raya negara ini sebagai usaha untuk mengekalkan jawatannya bagi penggal ketiga, semalam.

Wade yang ditemani anak perempuannya, Sindiely dan anak lelaki, Karim, tiba di kawasan mengundi di Point E ketika ramai pengundi lain berbaris panjang menunggu giliran selama beberapa jam dalam keadaan panas.

Berpuluh-puluh penyokong Wade bertepuk tangan dan bersorak ketika ketibaan beliau, namun kemudiannya sorakan itu ditenggelami oleh ejekan ratusan pengundi yang lain. - AFP

Anak muda pelopori kebangkitan Syria

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD]

Diskusi isu Syria diberitahu, anak muda negara itulah sekarang yang mempelopori kebangkisan rakyat.

Hazuanuddin Sofuan, Presiden Persatuan Mahasiswa Syria (PPMS) berkata, faktor anak muda adalah p[encetus utama revolusi rakyat itu.

Hampir 200 orang ke diskusi isu semasa, 'Syria: Antara Penindasan dan Kebangkitan', membuktikan bahawa masyarakat pada hari ini masih cakna terhadap isu semasa.

Diskusi isu semasa anjuran Gabungan Mahasiswa Islam SeMalaysia (Gamis) itu diserikan dengan penampilan dua orang panel iaitu Professor Datuk Dr. Redzuan Othman, Dekan Fakulti Sastera dan Sains Sosial, UM dan Hazuanuddin.

"Sejarah politik Syria perlu diteliti dengan baik kerana ia amat berkait rapat dengan apa yang berlaku terhadap rakyat Syria sekarang.

"Bermula dari pemerintahan ala tentera oleh Hafiz Asad kemudian diwarisi oleh anaknya iaitu Basyar Asad sehingga kini, adalah kesinambungan kezaliman berterusan terhadap rakyat Syria," ujar Dr. Redzuan.

Sementara itu, Hazuanuddin yang juga merupakan antara kumpulan pelajar Malaysia terakhir yang dihantar pulang, mengulas;

"Faktor pelbagai aliran madrasah yang wujud di Syria dan tekanan kerajaan terhadap ulama menyebabkan pertembungan pandangan dalam menghadapi revolusi di Syria."

Di penghujung forum, kedua-dua panel memberi keyakinan dan harapan besar bahawa revolusi rakyat di Syria akan berjaya walaupun menghadapi tekanan yang hebat dari negara kuasa besar dunia seperti China dan Rusia dengan pertolongan Allah S.W.T sepertimana jatuhnya Muammar Ghadafi di Libya.

"Diskusi ini bertujuan memberi penerangan kepada masyarakat tentang isu semasa selari dengan saranan Gamis untuk membudayakan wacana intelektual secara serius," jelas Wan Mohamad Rasyadan, Ketua Penerangan Gamis.

harakahdaily/-

Bapa dakwa terbeli susu tiruan

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

MOHD. FAISAL bersama anaknya menunjukkan perbezaan bungkusan susu tepung yang biasa dibelinya (kiri) dan yang didakwa tiruan (kanan) di Bayan Baru, George Town semalam.

GEORGE TOWN - Seorang bapa terkejut apabila mendakwa dua kotak susu tepung yang dibeli untuk anaknya dari sebuah pasar raya besar di Bayan Baru di sini, pada 16 Februari lalu rupa-rupanya bukan susu sebaliknya hanya serbuk putih yang menyerupai susu tepung.

Mohd. Faisal Mohd. Kassim, 30, mendakwa, sebaik sahaja membuka setiap bungkusan susu berjenama terkemuka itu, dia mendapati plastik lutsinar itu mengandungi tepung berwarna putih yang berbeza dengan susu tepung asli yang biasanya dibungkus dengan plastik aluminium dan serbuk susunya berwarna krim.

"Bukan itu sahaja, susu tepung itu tidak mempunyai bau dan rasa seperti yang dibeli pada setiap bulan, sejak anak sulung, Muhammad Afiq Hafizuddin berusia dua bulan.

"Mujur kami berjaya mengesan lebih awal dan tidak sempat memberinya minum lagi," katanya sambil menyatakan susu tepung itu dibeli pada harga diskaun iaitu RM16.99 bagi setiap 700 gram.

Dalam pada itu, Mohd. Faisal turut memaklumkan masalah tersebut kepada pihak pasar raya terbabit pada 18 Februari lalu dan mereka turut mengesan susu tepung lain berjenama sama yang bungkusannya mencurigakan.

"Pihak pasar raya terbabit memberitahu akan mengambil tindakan termasuk menghubungi syarikat pembekal susu itu untuk memaklumkan perkara tersebut.

kosmo/-

Lagi ceramah diganggu, Nurul nyaris jadi mangsa

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

Satu lagi usaha mengganggu ceramah Pakatan Rakyat dilaporkan malam semalam dan kali ini kejadian berlaku di Felda Lepar Hilir, Gambang, Pahang.

Menurut portal Keadilan Daily, yang nyaris menjadi mangsa kali ini adalah Pengarah Komunikasi PKR dan Naib Presiden parti itu, Nurul Izzah Anwar.

“Budak-budak muda cuba pukul Nurul Izzah di ceramah kami di Felda Lepar Hilir. Saya dan Nurul Izzah diiringi polis keluar untuk elak samseng Umno,” kata Nik Nazmi dipetik organ rasmi PKR itu.

Nurul Izzah (kanan) pula dalam raeksi awalnya berkata beliau bersyukur kerana selamat tetapi memberi jaminan tidak akan gentar dengan gelagat liar berkenaan.

“Bersyukur pulang dgn selamat. Moga teman-teman di Felda Lepar Hilir juga bertahan dan bersemangat walaupun samseng-samseng Umno berlagak liar, ugut fizikal.

“Tangan (penumbuk) hanya beberapa inci dari (wajah) saya,” katanya di Twitter pada jam 1 pagi ini.

Sehubungan itu, Nik Nazmi dan Nurul Izzah akan membuat laporan di balai polis Merchant Square berdekatan ibu pejabat PKR pada jam 3 petang hari ini.

adam chew kwong wah jit poh journalist fracas in penang himpunan hijau rallyKejadian itu hanya salah satu daripada siri gangguan dalam beberapa bulan kebelakangan ini apabila pemimpin Pakatan cuba menggempur kubu-kubu BN, khususnya Umno menjelang pilihan raya umum akan datang.

Semalam, perhimpunan solidariti Himpunan Hijau di Sudut Pidato, Padang Kota, Esplanade yang dihadiri Ketua Menteri Lim Guan Eng turut diganggu oleh kumpulan yang dianggotai oleh pemimpin Pemuda Umno dan kumpulan pendesak Melayu, PERKASA.

20 Februari lalu, kereta Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim diserang dengan lontaran batu, kayu dan mercun sehingga kemek dan cerminnya pecah ketika berceramah di Jalan Mersing, Sembrong.

13 Februari pula kunjungan Anwar ke Felda Tun Ghafar Baba, di Machap, Alor Gajah juga dicemari oleh penyokong Umno yang mengganggu ceramah beliau.

Awal bulan ini pula sekatan jalan raya didirikan daripda menghalang pemimpin dan penyokong Pakatan daripada menghadri ceramah yang dijadualkan di kubu Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak di Pekan.

malaysiakini/-

Isu Kedah diatasi secara harmoni

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

PAS yakin isu Kedah dapat diatasi secara harmoni melalui ukuhwah Islamiah dan musyawarah.

Melalui beberapa pertemuan dan perbincangan pimpinan, PAS mendapati isu yang dibangkitkan oleh beberapa pihak yang terlibat lebih menjurus kepada maklumat yang kurang jelas dan ada jalan penyelesaian kepada kemelut yang berlaku.

Sehubungan itu, ahli dan pimpinan di semua peringkat diseru mendapatkan maklumat dari saluran rasmi parti bagi mengetahui perkembangan yang berlaku.

Pelbagai usaha sedang giat dijalankan bagi mencari jalan penyelesaian yang menguntungkan parti secara keseluruhannya.

PAS yakin perkara ini dapat ditangani dengan baik, demi kepentingan parti, dan tambahan pula di saat seluruh jentera parti bertungkus lumus membuat persiapan bagi menghadapi pilihanraya umum ke 13.

Sehubungan itu, semua pihak mestilah bertindak dengan tepat, jangan kerana nila setitik rosak susu sebelangga. Ketepikan emosi, dan fikirlah dari sudut parti dan bukan sudut peribadi.

Dalam cabaran media baru tanpa kawalan ini, penyebaran maklumat yang tidak sahih serta andaian peribadi tanpa asas jamaah yang kukuh, tidak membantu mengeratkan hubungan dan memperkasakan parti.

Perbezaan pandangan tidak seharusnya merosakkan asas ikatan jamaah. Sebarang tindakan mestilah berada dalam ruang lingkup pemikiran jamaah.

Tuan Ibrahim Tuan Man,
Ketua Penerangan PAS Pusat
27 Februari 2012

Penunjuk perasaan lempar bom, 7 tentera AS cedera

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUNDUZ 27 Feb. - Sekurang-kurangnya tujuh askar Amerika Syarikat (AS) tercedera apabila sebutir bom tangan meletup selepas dilontar penunjuk perasaan Afghanistan yang mengadakan protes berhubung isu pembakaran al-Quran, di sini semalam.

Jurucakap polis Kunduz, Sayed Sarwar berkata, bom itu dilempar ke kawasan pangkalan tentera khas AS di bandar Imam Sahib, yang terletak di wilayah Kunduz.

Pasukan Bantuan Keselamatan Antarabangsa (ISAF) yang diketuai Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) dalam kenyataannya berkata, pihaknya masih mengumpul maklumat mengenai kejadian itu dan akan membuat kenyataan rasmi dalam masa terdekat. - AFP

Kes perbicaraan aktivis Mesir ditangguh April depan

5 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KAHERAH 27 Feb. - Ketua Hakim Mesir semalam menangguhkan perbicaraan kes terhadap 43 aktivis demokrasi, termasuk 16 orang dari Amerika Syarikat, atas tuduhan menerima dana haram untuk membiayai pertubuhan bukan kerajaan (NGO) masing-masing yang tidak berdaftar.

Hanya 14 aktivis Mesir menghadiri sebutan pertama kes itu yang diadakan di sebuah mahkamah di pinggir Kaherah.

Hakim menangguhkan kes itu sehingga 26 April ini. - AFP