15 Disember 2011

Pemuda nasihat Hasan Ali jangan tinggal PAS

19 Muharram 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 15 Dis: Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat, Nasruddin Hassan menggesa Exco Kerajaan Selangor Datuk Dr Hasan Ali agar tetap bersama PAS untuk memperjuangkan agama Islam tanpa perlu meninggalkan parti itu.

Katanya, usaha Hasan yang mahu memperjuangkan Islam adalah sesuatu yang baik dan dituntut, namun biarlah perjuangan itu dilakukan bersama jemaah PAS.

"Semalam Utusan tanya saya tentang agenda Dr Hasan nak perjuang Islam. Saya kata usaha itu sesuatu yang baik dan dituntut tapi pada masa sama beliau jangan larikan diri atau tinggalkan jemaah PAS," katanya kepada Harakahdaily

Beliau berkata demikian sebagai mengulas laporan Utusan Malaysia hari ini yang bertajuk "Pemuda PAS sokong Hasan terus perjuang kepentingan Islam, Melayu walaupun digugur sebagai calon" yang memetik kenyataannya.

Beliau berkata, laporan akhbar Umno itu kurang tepat kerana beliau tidak pernah mengiyakan soal Hasan digugurkan dari senarai calon pilihan raya seperti ditulis pada tajuk kecil laporan itu.

Mengulas soal Hasan digugur atau sebaliknya itu, Nasruddin berkata isu tersebut tidak berbangkit kerana keputusan siapa menjadi calon hanya ditentukan oleh PAS Pusat.

"Dia (Utusan) juga tanya saya soal kenyataan bahawa Hasan akan digugurkan sebagai calon. Saya kata soal calon ini hanya diputuskan oleh PAS Pusat.

"Tidak timbul langsung soal gugur tak gugur sekarang ini sebab PAS pusat belum buat sebarang keputusan pun lagi," katanya.

Harakah Daily

Fitnah II: Pendakwa abai keterangan Dr Osman- Karpal Singh

19 Muharram 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR 15 Dis: Ketua pasukan peguam bela Anwar, Karpal Singh mempersoalkan tindakan pendakwa raya yang mengabaikan keterangan doktor Hospital Pusrawi, Dr Mohd Osman Abdul Hamid dalam perbicaraan Fitnah II.

Menurut Karpal, keterangan Dr Osman ‘memusnahkan’ kes pendakwa raya kerana beliau adalah doktor pertama yang memeriksa pengadu, Mohd Saiful Bukhari Azlan dan mengesahkan pemuda itu tidak diliwat.

Beliau turut mempertikaikan sebab Saiful terus ke hospital untuk diperiksa walau pun pada masa itu dia masih belum membuat laporan polis.

“Kejadian didakwa berlaku pada 26 Jun, laporan polis pada 28 Jun…kenapa Saiful tidak terus ke balai polis untuk buat laporan?” tanya Karpal dalam hujah balas terhadap penggulungan akhir pendakwa raya hari ini.

Peguam kedua Anwar, Sankara Nair pula berhujah Saiful mereka-reka cerita berkenaan cecair pelincir KY Jelly bagi memastikan fitnah rekaannya padan dengan penemuan Dr Osman yang mengesahkan dia tidak diliwat.

“Saiful nampaknya tiada pilihan lain selain daripada mendapatkan pendapat lain yang mengesahkan dia kononnya diliwat,” kata Sankara.

Sankara juga membidas pendakwa raya yang memanggil doktor perubatan biasa HKL untuk mempertikai keterangan doktor pakar tulang belakang, Dr Thomas Hoogland.

“Yang Arif tidak akan dapat membandingkan pendapat dua orang pakar dan membuat keputusan pendapat mana yang mahu diterima,” kata Sankara.

Sebaik sahaja peguam bela Anwar selesai melakukan hujah penggulungan, Hakim Mohamad Zabidin Mohd Diah menetapkan tarikh 9 Januari memberikan keputusan terhadap kes Fitnah II ini.

Keadilan Daily

Hasan, Nasharudin terperangkap dalam agenda Umno

19 Muharram 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 15 Dis: Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali menganggap dua pimpinan parti itu, Datuk Dr Hasan Ali dan Nasharudin Mat Isa sudah terperangkap dalam agenda Umno untuk melemahkan PAS.

Beliau berkata, Hasan yang merupakan bekas Pesuruhjaya PAS Selangor dan Nasaharudin yang pernah memegang jawatan Timbalan Presiden bertindak tidak wajar sebagai pimpinan parti.

"Saya buat kesimpulan, mereka berdua terheret dengan agenda (Umno) yang boleh menjejaskan parti. Sama ada mereka sedar atau tidak sedar, mereka sebenarnya terperangkap dalam agenda musuh politik PAS

"Ini sangat tidak wajar dan tidak baik bagi PAS walaupun tidak memberikan kesan besar bagi parti," kata beliau dalam temu bual bersama Harakah dan Harakahdaily di sini, hari ini.

Mustafa berkata demikian sebagai mengulas kenyataan terkini kedua-dua pemimpin itu mengenai kedudukan mereka dalam parti.

Perkara itu timbul apabila Ketua Penerangan Pas Selangor Shaari Sungib mengeluarkan kenyataan bahawa Hasan tidak menerima pencalonan yang mencukupi daripada cawangan untuk mempertahankan kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun) Gombak Setia.

Rentetan itu, Hasan membuat kenyataan bahawa beliau terus bekerjasama dengan Pas dan Pakatan Rakyat selagi pihak berkenaan mempertahankan prinsip Islam, hak Melayu dan institusi Raja dan tidak semudah itu untuk keluar daripada PAS jika menghadapi masalah dalaman parti.

Mustafa berkata, kenyataan turut menggambarkan Hasan seolah-olah mempersoal dasar Islam yang diperjuangkan PAS selama ini dan terpengaruh dengan tuduhan Umno BN bahawa PAS diperalat DAP.

"Saya rasa ini sebab kekecewaan kerana mereka tidak terpilih dan tidak diletakkan di tempat mereka seperti Nasharudin sebagai Timbalan Presiden dan Hasan sebagai pesuruhjaya Selangor," katanya.

Nasharudin dalam kenyataan baru-bari ini ada menyebut beliau berasa pelik dengan politik PAS yang semakin pelik.

Mustafa dalam pada itu turut menegur kenyataan Saari Sungip yang dianggap mendahului parti sedangkan katanya urusan calon dalam pilihan raya ditentukan oleh Majlis Syura.

"Soal calon ini tak ada siapa boleh buat kenyataan kerana ianya ditentukan oleh Majlis Syura dan akan diumumkan oleh Presiden," katanya.

Walaubagaimana pun tegas Mustafa, kenyataan Hasan dan Nasharudin itu tidak menjejaskan parti dan sokongan ahli kerana ahli menyokong dasar Islam yang diperjuangkan PAS, bukan menyokong individu.

"Bekerja untuk melemahkan parti, ini tidak betul walaupun kesannya tak besar sebab PAS mempunyai kekuatan tersendiri, memang tak boleh digugat oleh individu.

"PAS pernah kehilangan Presiden suatu waktu dahulu tapi ahli tak lari ikut orang, tapi mereka ikut dasar," katanya.

Harakah Daily

Petanda Umno sesat, menyesatkan Melayu

19 Muharram 1433H. [MOD] -

MURSYIDUL AM PAS, Tuan Guru Nik Abdul Aziz sering menjadi bahan kecaman Umno, sehinggakan pada Perhimpunan Agung Umno, minggu lepas, nama Tok Guru sering disebut-sebut dalam perbahasan. Mengapakah Tok Guru tidak disenangi Umno? Semua persoalan ini dijawab Menteri Besar Kelantan itu kepada wakil Harakah MOHD RASHIDI HASSAN dan IZWAN ABDUL HALIM di Rumah Kelantan, 10 Disember 2011.


HARAKAH: Boleh Tuan Guru huraikan beza doktrin PAS dengan Umno?

TUAN GURU NIK ABDUL AZIZ NIK MAT: PAS diajar melalui Islam supaya manusia sedar bahawa segala-galanya menumpang nikmat Allah SWT. Bumi kita pijak Allah yang buat, udara kita sedut Allah buat, air kita minum Allah buat, bahkan seluruh anggota tubuh badan kita Allah buat. Maka bila kita menumpang nikmat Allah Taala kita wajib bersyukur. Syukur ertinya buat yang Dia suruh, tinggal yang Dia larang. Perkara ini tiada dalam Umno. Umno tidak mengajar perkara ini, yang diajarnya menumpang jalan raya Kerajaan Pusat buat, itu dulu. Menumpang kemudahan-kemudahan telekom, Umno yang buat. Umno mengira dia telah beragama bila dia buat masjid, bila ada guru agama di sekolah-sekolah, itu sahajalah (agama pada Umno). Sekarang kita berada di Malaysia. Bolehkah kita ambil setengah-setengah sahaja undang-undang Malaysia sebagaimana Umno ambil setengah-setengah hukum Allah. Misalnya motokar, kita tidak mencuri, kita beli kerana undang-undangnya begitu. Tetapi ‘road tax’ (cukai jalan) tak bayar, lampu belakang tidak menyala, sedangkan itu salah juga undang-undang kerajaan. Jika kita duduk bawah kerajaan kita kena patuh semua undang-undang kerajaan, mana boleh kita dengan Allah SWT kita ambil setengah-setengah. Bila kita duduk bawah kerajaan, tak kiralah Kerajaan Malaysia, Kerajaan Amerika dan mana-manapun, rakyat kena terima semua segala undang-undang, begitulah kita dengan Allah Taala, kena terima semua.

Mungkin ada yang keliru status rakyat dengan status hamba Allah?

Kita dididik oleh Islam hendaklah menjadi bertaraf hamba dengan Allah SWT, bukan menjadi taraf rakyat. Kita bukan rakyat Allah, kita jadi hamba 24 jam. Rakyat kalaulah kita tidak pernah buat salah dengan kerajaan, bila kita mati kita tidak diberi apa-apa oleh kerajaan kerana kita tidak buat salah dengan dia. Polis datang rumah kita bila kita buat salah, kalau kita benar tak pernah datang pun. Tapi kita dengan Allah, kita benar dapat pahala, kita salah dapat dosa. Tiada masa kita ini kosong dengan Allah Taala. Inilah cara kita berfikir kita sebagai hamba Allah dengan berfikir cara rakyat bagi Allah. Umno hanya sebut kita rakyat. Rakyat lain, hamba lain, hamba 24 jam. Hamba ini berasaskan “liya’budun” (untuk beribadah pada-Nya). Kalau kita ini rakyat Allah, maka kita boleh guling Allah macam kita rakyat Malaysia boleh guling kerajaan. Kita dengan Allah SWT nak guling macam mana, nak tukar macam mana?


Maknanya selama ini Umno keliru dan celaru?

Orang Cina tak melawan sangat PAS, yang melawan PAS ini orang Melayu Umno. Adakah dengan kehendak Umno, dia (orang Melayu) melawan PAS ini atau sebagai mata tombak (lembing) sahaja, (sedang) hulunya Umno pegang atau MCA pegang? Jika Umno sendiri nak lawan, tiada sebab langsung. Sebab PAS bawa Islam, maka sepatutnya Umno sokong dan Umno tidak perlu wujud di atas muka dunia. Kerana PAS perjuangkan Islam, Umno tak perlu lawan PAS. Atau Umno telah jadi mata tombak, hulunya orang lain pegang. Ini bahaya, maknanya jadi alat orang lain. Kerana itulah timbul masalah celaru yang jadi melawan PAS ini. Bukan Islam di Malaysia ini jadi celaru, hendak turut PAS atau turut Umno. PAS bertengkar dengan Umno, Umno bertengkar dengan PAS, bukan Islam terpinga-pinga pihak mana yang betul. Kita sebagai umat Islam bukan sahaja kita wajib berpegang kepada Islam, tetapi wajib juga dakwah Islam. Ke mana sahaja kita pergi kita diwajibkan dakwah Islam. Di Malaysia ini sebab hampir sama bilangan Melayu dengan bukan Melayu ini, maka bukan Islam terpinga-pinga hendak menurut siapa. Bukan sahaja bukan Islam, Melayu juga terpinga-pinga juga hendak turut PAS atau Umno. Turut Umno dapat duit, turut PAS tak dapat duit. Semua ini Umno kena fikir kesudahannya.


Isu agama dipolitikkan sering jadi mainan Umno, pendapat Tuan Guru?

Politik ini sebahagian agama. Memperjuangkan Islam ini bukan kerja main-main. Bila kita Islam, maka menyebarkan Islam menjadi kewajipan, bukan sahaja solat wajib, bukan sahaja puasa wajib, bahkan sebarkan Islam, dakwahkan Islam menjadi wajib. Jadi hendak sebarkan macam kalau Melayu sendiri tak faham. Ulasan Umno ialah agama lain, politik lain. Baik, kita hendak tanya Umno; bila politik tidak agama, pentadbiran negara tidak ikut agama, siapa dia yang jadi Ketua Kerajaan semasa Nabi kita di Madinah? Kalau agama lain, politik lain, maka yang jaga politik masa Nabi di Madinah itu siapa? Kalau Nabi juga yang jaga sebagai ketua kementerian kewangan, portfolio sosial, ertinya Nabi Muhammad juga dengan agama, terlibat dengan Allah SWT. Kerana kerja-kerja Nabi Muhammad semua agama. Solat itu agama, berperang itu agama, kirim surat kepada raja-raja itu agama. Baginda letak cop mohor atas surat-surat itu, ini kerja apa? Ini kerja politik, jadi bagaimana Umno boleh kata agama lain, politik lain? Raja-raja mana hendak terima kalau Nabi Muhammad hanya (seorang) imam sahaja. Raja-raja sekitar, Raja Parsi, Raja Mesir, Raja Rom Byzantin, Raja Hebyah, mereka tahu Nabi Muhammad bukan Tok Imam sahaja, dia Ketua Negara. Bila Nabi Muhammad itu Ketua Negara, maka kenapa Umno kata agama lain politik lain?


Maknanya, Umno tiada hujah, hanya putarbelit mereka sahaja?

Apa hikmah Allah lanjut dakwah Nabi Muhammad sehingga 23 tahun? Nak mengajar sembahyang puasa sahaja dua minggu pun cukup. Dua minggu itu pun dak kira lama mengajar orang sembahyang. Tapi Nabi Muhammad diminta urus urusan hidup manusia, ‘the way of life’. Urusan ini mesti diurus oleh Nabi Muhammad sendiri, bagaimana berumah tangga, berjiran. Mengurus kewangan, adakah sebarang harta boleh ambil semua, tidak! Ada had, ada halal, ada haram. Semua ini 23 tahun, bila cukup 23 tahun turun ayat (Quran) bahawa agama telah sempurna. Jadi 23 tahun memakan masa baru sempurna. Perkara apa, sembahyang? Sembahyang ini diwajibkan masa di Makkah. Dalam keadaan ditekan kafir Makkah, sembahyang diwajibkan. Jadi bukan sembahyang sahaja jadi agama, tapi urusan hidup lain yang tidak boleh dibuat di Makkah kena mari ke Madinah membentuk sebuah negara sendiri. Kita baru sambut Maal Hijrah, sambutan ini ertinya ingati balik pengorbanan nabi menjalankan urusan agama termasuklah kewangan, mengurus sosial, budaya, pemikiran hingga 23 tahun. Jadi Umno tiada hujah, bila tiada hujah inilah mereka guna ISA. Macam Raja Namrud dengan Nabi Ibrahim, bila Nabi Ibrahim kemuka cabaran minta Namrud buktikan kebenaran jika dia Tuhan, bawa naik matahari dari barat ke timur kerana Allah menaikkan matahari dari timur ke barat. Bila Namrud tak boleh jawab, dia bakar (Nabi Ibrahim). Sepatutnya dia berterima kasih kerana Ibrahim mengajar dia, tapi dia bakar. Zaman sekarang tak bakar, tapi ISA. Banyak tok-tok guru pondok kena ISA tak pasal-pasal kerana Umno tak boleh jawab. Sepatutnya hujah lawan hujah, bila orang lawan kita (hujah) kita sebutlah balik. Macam negeri demokrasi, orang hujah kita hujah. Ini orang hujah, tak boleh jawab ditangkapnya mereka, buang kerja, pindah tempat kerja. Ini semua tanda Umno itu sesat. Dalam sembahyang kita berdoa agar kita tidak sesat, tapi jalan Umno hala ke sesat. Tak boleh jawab sepatutnya terima kasihlah. Ini tangkap orang, ISA orang, mengarut Umno.

Pandangan Tuan Guru mengenai perjuangan Melayu Umno?

Gambar: Tuan Guru Nik Aziz ketika ditemuramah Mohd Rashidi Hassan dan Izwan Abdul Halim di Rumah Kelantan.

Umno sibuk jaga Melayu sedangkan Melayu ni bangsa, tak payah jaga. Kerana bangsa ni tak boleh hilang. Kalau orang Melayu duduk di Kutub Utara seorang diri, Melayu juga dia. Pergi ke mana pun, kalau duduk di London sejak dahulu sampai tak boleh cakap Melayu, bila tanya bangsa (dijawab) Melayu juga dia. Jadi Melayu tak payah jaga kerana bangsa ini tak hilang. Yang kena jaga ini perkara boleh hilang dan ada. Macam duit, kena jaga kerana boleh jadi hilang, boleh jadi tak hilang. Islam ini macam tu, Islam ni kena jaga, boleh jadi orang murtad kerana orang tak jaga dia. Jadi benda kena jaga ni bukan bangsa tapi agama kerana boleh hilang dan boleh ada. Macam duit kita dapat masuk dalam beg, kita zip, masuk dalam poket seluar kita zip lagi kerana ia boleh hilang, boleh kena curi, boleh poket kita tembus. Umno dia jaga Melayu, tak jaga pun dia Melayu, sampai dalam kubur mati pun dia Melayu. Ini kesilapan Umno. Kalau Umno ikut kata dia ikut kata Hang Tuah “Takkan Melayu hilang di dunia” habis begitu buat apa dia jaga juga? Ini Umno jaga benda yang tak hilang, PAS jaga benda yang boleh hilang; Islam, iman, ihsan. Sebab tu Jibril turun dari langit tanya Nabi tentang Islam, iman, ihsan. Dia tak tanya Arab, tak tanya bangsa.

Harakah Daily

Menu mewah telur ikan sturgeon di Switzerland

19 Muharram 1433H. [MOD] -

BEBERAPA ikan sturgeon di kolam ikan di Tropenhaus Frutigen, Bernese Oberland pada 9 Disember lalu. - Reuters

FRUTIGEN - Makmal Tropenhaus Frutigen di Bernese Oberland mengeluarkan telur ikan sturgeon Siberia untuk dijadikan makanan pembersih mulut, kaviar yang dijual pada harga 1,275 franc (RM4,298) bagi setiap 250 gram di Switzerland.

Telur-telur itu dikeluarkan daripada perut ikan betina sturgeon yang dibiakkan di kolam ikan di kawasan pergunungan.

Ikan-ikan betina yang ditangkap itu akan diimbas untuk memeriksa sama ada telur dalam perut haiwan tersebut sudah matang.

Selepas didapati matang, perut ikan itu akan dibelah dengan menggunakan pisau bagi mengambil telur tersebut.

"Ia (mengeluarkan telur ikan itu) seperti membersihkan emas," kata seorang pekerja yang mengeluarkan telur ikan berkenaan, Tobias Felix.

Kaviar menjadi popular dalam kalangan golongan kaya kerana ia pernah menjadi makanan tsar-tsar yang memerintah Rusia. - Reuters

Liwat II: Nasib Anwar akan diketahui 9 Januari

19 Muharram 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah memutuskan keputusan kes liwat yang membabitkan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim akan ditentukan 9 Januari ini.

Tarikh tersebut ditetapkan Hakim selepas mendengar penggulungan penghujahan kedua-dia pihak di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini.

Anwar, 63, dituduh meliwat Mohd Saiful Bukhari Azlan, 25, di Unit 11-5-1 Desa Damansara Condominium di Jalan Setiakasih, Bukit Damansara di sini, antara 3.01 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun 2008.

Beliau didakwa mengikut Seksyen 377B Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun dan sebatan, jika sabit kesalahan.

Sementara itu, Anwar ketika bercakap kepada pemberita selepas itu berkata, perjuangan beliau tidak akan terhenti meskipun beliau berkemungkinan akan dipenjarakan.

Katanya, penjara tidak akan menyekat semangatnya untuk melakukan reformasi terhadap negara demi semua rakyat Malaysia.

Sehubungan itu, beliau akan terus memperkuatkan pakatan pembangkang untuk berdepan kerajaan pemerintah.

Dalam pada itu beliau sekali lagi mengulangi keyakinannya bahawa keputusan mahkamah terhadapnya 9 Januari ini akan diikuti dengan pembubaran parlimen bagi diadakan pilihan raya umum ke-13.

Harakah Daily

Saya akan terus berjuang walau dari dalam penjara- Anwar

19 Muharram 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR 15 Dis: Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim berikirar akan terus memperjuangkan keadilan meskipun beliau mungkin dipenjarakan atas dakwaan Fitnah II.

Bercakap kepada wartawan selepas hakim Zabidin Mohd Diah menetapkan 9 Januari depan bagi membuat keputusan, Anwar berkata penjara tidak akan mengubah prinsipnya untuk menegakkan keadilan.

“Ia tidak berbeza, di penjara ataupun di luar, saya akan berjuang untuk keadilan,” kata beliau di kompleks mahkamah Jalan Duta di akhir sesi penggulungan kes peringkat pembelaan, tengah hari ini.

Anwar berazam akan terus menguatkan Pakatan Rakyat untuk melakukan reformasi walaupun beliau mungkin dipenjarakan sekali lagi.

Bagaimanapun pemimpin rakyat itu berkata kenyataan beliau tidak harus dianggap sebagai satu kekalahan.

“Ia bukan satu persoalan secara sukarela mahu ke penjara. Untuk apa sebab? Sebab saya memutuskan untuk tidak menyertai semula Umno, sebab saya memutuskan untuk melawan mereka atas sifat rasis dan dasar-dasar tidak adil mereka?” katanya.

Anwar dalam pada itu membangkitkan tarikh keputusan 9 Januari yang kemungkinan akan diikuti dengan pembubaran parlimen bagi membolehkan pilihan raya umum ke 13 diadakan.

Keadilan Daily

Skandal NFC: Wanita KEADILAN sebar maklumat ke kampung, Felda

19 Muharram 1433H. [MOD] -

PETALING JAYA 15 Dis : Ekoran sikap perdana menteri yang masih membisu terhadap penyelewengan dana RM250 juta oleh National Feedlot Corporation (NFC), Wanita KEADILAN berazam untuk terus menyedarkan rakyat tentang isu itu.

Ketuanya, Zuraida Kamaruddin berkata, sayap parti itu mengambil inisiatif untuk melancarkan kempen yang dinamakan ‘Kempen Pendedahan Skandal Penyelewengan Projek Lembu kerajaan Malaysia’.

“Kita (akan jalankan kempen) serentak oleh pimpinan Wanita KEADILAN seluruh negara 17 Disember ini yang akan memfokuskan kawasan kampung dan Felda sebagai sasaran.
“Sebanyak 10 ribu risalah di 14 kawasan seluruh negara, akan diedarkan,” katanya pada sidang media di Pejabat KEADILAN hari ini.

Menurut Zuraida KEADILAN akan mengerahkan jentera wanita beserta sayap Angkatan Muda KEADILAN di setiap kawasan bagi memastikan maklumat ini sampai kepada rakyat.

“Setiap tempat saya anggarkan 50 hingga 100 orang akan terlibat dalam mengedarkan risalah,” ujarnya sambil menyebut beberapa lokasi telah dipilih antaranya di Pahang, Perlis, Kedah dan Kuala Lumpur.

“Ini merupakan usaha bersepadu KEADILAN kerana telah berjanji Skandal Lembu ini merupakan Landmark untuk menumbangkan Kerajaan Barisan Nasional. Oleh itu rakyat perlu harus bangkit,” tambah beliau.

Sementara itu ADUN Taman Medan, Haniza Talha di sidang media yang sama, berkata, kepimpinan Umno masih lagi tidak mengambil pengajaran dan tidak berdaya untuk menjawab dengan hujah dan fakta yang benar mengenai skandal ini.

“Umno malah mengutuk pimpinan keadilan yang kononnya bersifat politik walaupun rakyat sebenarnya telah beri tekanan supaya mereka mengaku kerana menyelewengkan wang RM250juta.

“Rakyat tidak boleh terima penyelewengan ini walaupun mereka ini pimpinan melayu dan kita tak nak pemimpin melayu yang menipu wang rakyat. Justeru ayuh kita banjirkan risalah agar rakyat tolak kerajaan Lembu 1Malaysia ini” Sindirnya.

Skandal NFC mencetuskan kontroversi apabila KEADILAN mendedahkan banyak penyalahgunaan wang dana RM250 juta yang disalurkan terhadap projek lembu tersebut.

Syarikat yang dimiliki keluarga menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Jalil itu juga didakwa mengalami kerugian dalam operasinya namun pada masa sama didedahkan membeli dua buah kondominum mewah di Bangsar, membiayai percutian keluarga Shahrizat ke luar negara, dan pakej umrah.

Terbaru, NFC didedahkan membeli kereta Mercedes berharga RM534,622 serta dua bidang tanah berharga RM3,363,507 di Putrajaya.

Turut hadir pada sidang media Pengarah Komunikasi KEADILAN, Nik Nazmi Nik Ahmad dan aktivis NGO Jingga 13.

Keadilan Daily

Fitnah II: Anwar mesti dibebaskan – Karpal Singh

19 Muharram 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Ketua pasukan peguambela Anwar, Karpal Singh berkata, tidak ada sebab Datuk Seri Anwar Ibrahim akan merengkok di penjara, sebaliknya beliau mesti dibebaskan dalam kes Fitnah II yang dihadapinya.

Karpal berkata demikian selepas selesai penggulungan akhir perbicaraan oleh peguam dan pendakwa raya pagi tadi.

Menurut Karpal, keyakinan beliau berdasarkan keterangan doktor dari Hospital Pusrawi, Dr Mohamad Osman Abdul Hamid yang mengesahkan pengadu, Mohd Saiful Bukhari Azlan tidak pernah diliwat.

“Kami yakin Anwar akan dibebaskan, terutamanya apabila mengambil kira keterangan Dr Osman,” kata Karpal Singh.

Penasihat DAP, Lim Kit Siang pula menyifatkan Umno BN membuat kesilapan yang besar jika mereka bercadang untuk menamatkan karier politik Anwar dengan mensabitkan beliau bersalah dalam kes Fitnah ini.

“Ia satu kesilapan jika mereka cuba menamatkan karier politik beliau sebegitu rupa.

“Jika mereka cuba berbuat demikian, mereka akan menjadikan Anwar seorang ‘syahid’ politik,” kata Kit Siang.

Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah menetapkan 9 januari depan sebagai tarikh penghakiman.

Keadilan Daily

Bina pesawat gergasi ke orbit

19 Muharram 1433H. [MOD] -

Gambar lakaran artis yang disediakan oleh Stratolaunch Systems menggambarkan pesawat gergasi yang dirancang oleh Paul Allen (gambar kecil) yang boleh melancarkan roket semasa berada di udara bagi membawa kargo dan manusia ke orbit. - AP

Bilionair dan pengasas bersama Microsoft, Paul Allen, semalam mengumumkan rancangan untuk membina sebuah pesawat gergasi yang boleh melancarkan sebuah roket semasa berada di udara bagi membawa kargo dan manusia ke dalam orbit.

Ujian penerbangan pertama pesawat canggih yang akan dibina oleh syarikat baru Allen, Stratolaunch Systems hanya dijadual dijalankan pada 2015 dan pelancaran sebenar pada 2016, tetapi rakan kongsi dalam projek itu mendakwa kapal terbang tersebut akan mencetuskan revolusi dalam penerbangan ke orbit pada era selepas persaraan kapal-kapal angkasa Amerika Syarikat (AS).

Dengan menggunakan enam enjin jet Boeing 747, pesawat terbesar pernah dibina itu akan membawa sebuah roket yang dibina oleh syarikat SpaceX untuk melancarkan kargo, satelit dan suatu hari nanti membawa manusia ke dalam orbit rendah bagi mengelilingi Bumi, kata Allen.

Allen, 58, enggan mendedahkan kos pelaburannya, tetapi mengakui ia melebihi apa yang dibelanjakannya untuk SpaceShipOne, yang pada 2004 menjadi pesawat komersial pertama menamatkan penerbangan suborbit (kurang satu orbit) membabitkan kos kira-kira AS$25 juta (RM75 juta).

"Buat kali pertama sejak John Glenn, America tidak mampu menerbangkan angkasawannya sendiri ke angkasa lepas," kata Allen, yang merujuk kepada persaraan kapal-kapal angkasa AS pada tahun ini dan angkasawan pertama AS yang mengorbit Bumi dengan menaiki Mercury 7 pada 1962.

Beliau menyifatkan rancangannya itu sebagai tanda bermulanya perubahan radikal dalam industri pelancaran misi ke angkasa lepas.

Reka bentuk bagi jet gergasi tersebut yang lebar sayapnya melebihi panjang padang bola sepak kini sudah hampir ke peringkat akhir dan sebuah hangar sedang dibina di Gurun Mojave.

Rundingan sedang dijalankan mengenai lokasi untuk pesawat itu berlepas, kerana ia memerlukan landasan sepanjang 3,650 meter, yang biasanya boleh didapati di lapangan terbang yang besar dan di pangkalan tentera udara.

Pesawat itu akan menggunakan enam enjin jet 747, mempunyai berat kasar melebihi 544 tan dan lebar sayap melebihi 117 meter, menurut kenyataan akhbar.

Pengumuman Allen semalam menandakan kemasukan sebuah lagi syarikat dalam persaingan untuk menggantikan kapal angkasa AS dengan menawarkan alternatif yang disediakan oleh industri swasta bagi membawa manusia ke dalam orbit Bumi. - AFP

15 mahasiswa dibebas, lagi himpunan Sabtu ini

19 Muharram 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 15 Dis: Gerakan Menuntut Kebebasan Akademik (BEBAS) bertekad akan meneruskan Himpunan Kebebasan Akademik di Dataran Merdeka,17 Disember ini meskipun diberi amaran keras oleh pihak polis.

(Gambar semalam, demo di KL Sentral yang diganggu polis)

Pengerusinya, Ahmad Safwan Anang berkata, mahasiswa tidak akan tunduk kepada “gertakan” polis sebaliknya akan meneruskan himpunan seperti yang dijadualkan kerana ianya sangat penting untuk menunjukkan protes mereka terhadap kekangan akademik yang semakin parah.

“Kami memang sudah diberi amaran keras oleh pihak polis semalam tapi itu tidak menjejaskan hasrat kami untuk berhimpun Sabtu ini,” kata beliau ketika dihubungi Harakahdaily hari ini.

Petang semalam, Safwan (gambar kanan) bersama 14 mahasiswa lain ditangkap sewaktu mengadakan perhimpunan flashmob mengenai himpunan Sabtu ini di KL Sentral.

Safwan yang mengetuai kira-kira 40 mahasiswa dalam protes senyap mereka dibawa ke Balai Polis Travers untuk disoal siasat.

Mengulas mengenai tangkapan itu, Safwan berkata, mereka tidak dilayan dengan baik sewaktu di balai polis termasuk dilemperkan kata-kata tidak sopan oleh pihak polis.

Selain terpaksa menunggu lama tanpa berbuat apa-apa di bilik kosong sebelum disoal siasat, peguam mereka juga tidak dibenarkan masuk.

“Kami berada di balai polis lebih kurang enam jam, jam 10.30 baru kami dibenarkan keluar.

“Kami memang tidak berpuas hati dengan layanan pihak polis. SB (polis cawangan khas) pun ada sewaktu soal siasat berjalan.

“Bila tanya kenapa kami ditahan, mereka jawab tidak tahu sedangkan kami memang tak buat apa-apa jenayah, tak bersuara, cuma mengangkat poster sahaja,” ceritanya.

Menurutnya, mereka ditahan mengikut seksyen 145 kanun keseksaan dan perlu melapor diri di Balai Polis Petaling Jaya 19 Januari depan.

Bantahan senyap semalam diadakan bagi menuntut pemansuhan Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971 (AUKU) serta autonomi akademik dijamin pihak kerajaan.

Ia rentetan kekacauan yang berlaku pada Speakers Corner di Universiti Teknologi Malaysia (UITM) Shah Alam baru-baru ini dan gangguan daripada pihak Hal Ehwal Pelajar (HEP) Universiti Malaya pada Debat AUKU yang diadakan di kempus tersebut minggu lalu.

Harakah Daily

Henti tuduh Guan Eng anti Melayu, Islam

19 Muharram 1433H. [MOD] -

KEPALA BATAS, 15 Dis: PAS Pulau Pinang mendesak pimpinan Umno BN di semua peringkat menghentikan semua tuduhan terhadap Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng yang kononya anti Islam atau anti Melayu.

Ketua Penerangan PAS Pulau Pinang, Bukhori Ghazali berkata, ia selaras dengan keputusan Mahkamah Tinggi Pulau Pinang semalam yang mengarahkan Utusan membayar RM200 ribu ekoran laporan mereka berhubung tuduhan itu hanyalah fitnah.

Katanya, bila mahkamah telah putuskan bahawa Lim di pihak yang benar dan Utusan bersalah, maka sebagai parti yang sentiasa tidak puas hati terhadap langkah drastik Kerajaan Pakatan Rakyat, harus memohon maaf secara terbuka.

"Apa yang dituduhkan terhadap Lim Guan Eng semuanya dusta. Mahkamah dan putuskan (dia bukan anti Islam, anti Melayu) bukan orang kampung (yang putuskan), " tegasnya.

Mahkamah Tinggi Pulau Pinang semalam mengarahakan akhbar Utusan Malaysia membayar RM200,000 kepada Lim kerana mendapati dia tidak anti Melayu atau anti Islam seperti difitnah oleh akhbar Umno itu.

Utusan dalam laporannya telah menuduh Lim sebagai seorang ‘rasis’ dan ‘anti-Melayu’ dalam artikel yang disiarkan bertajuk 'Kebiadaban Guan Eng'.

Akhbar itu juga melaporkan kononnya DAP adalah alat kerajaan asing dan mahu parti berkenaan diharamkan.

Sehubungan itu, Bukhori berkata, sepatutnya mulai hari ini Umno BN tidak lagi mengeluarkan kenyataan berbaur perkauman seperti itu terhadap DAP.

Harakah Daily

Mahkamah tolak permohonan cabar Akta Perhimpunan Aman

19 Muharram 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 15 Dis: Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur (Rayuan dan Kuasa-kuasa Khas) hari ini menolak permohonan PAS bagi mencabar dan menghentikan Akta Perhimpunan Aman.

Hakim Datuk Rohana Yusof berkata, proses mahkamah tidak sepatutnya digunakan sekarang di bawah konsep pemisahan kuasa dan PAS boleh menggunakan proses Parlimen untuk menentang akta itu.

Ini kerana, sekurang-kurangan dua daripada pemohon (Dr Dzulkefly Ahmad dan Dr Mohamad Hatta Ramli) merupakan anggota parlimen dan berpeluang luas membincangkan dan menentangnya daripada diluluskan dalam Parlimen.

Beliau juga berkata, permohonan itu pramatang kerana akta itu masih belum menjadi undang-undang; dan sekiranya sudah menjadi undang-undang, kesahhannya masih boleh dicabar di mahkamah.

Percubaan oleh mahkamah untuk membetulkan atau memutuskan mengenai perkara itu akan mengganggu proses undang-undang parlimen dan melanggar doktrin pengasingan kuasa, tambah Rohana.

Hakim mengarahkah kos RM8,000 dibayar kepada kerajaan.

Pada 2 Disember lalu, PAS memfailkan semakan kehakiman terhadap perdana menteri dan kerajaan Malaysia kerana membentangkan rang undang-undang Perhimpunan Aman yang didakwa bertentangan dengan perlembagaan.

Dalam saman yang difailkan oleh Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu dan dua anggota parlimennya, mereka antaranya menuntut perintah deklarasi bahawa responden bertindak melebihi kuasa dan/atau menyalahguna kuasa dengan membentangkan rang undang-undang itu.

Dua lagi pemohon ialah Dr Dzulkefly Ahmad (Kuala Selangor) dan Dr Mohamad Hatta Ramli (Kuala Krai).

Mereka diwakili peguam Mohamed Hanipa Maidin.

Harakah Daily

Himpunan besar-besaran bantah Akta Pekerja

19 Muharram 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 15 Dis: Satu himpunan besar-besaran akan diadakan pada 25 Februari 2012 akan datang bagi mendesak kerajaan menarik balik pindaan Akta Pekerja 1955 yang dijangka diluluskan oleh Dewan Negara hari ini.

Himpunan yang disifatkan sebesar himpunan Bersih 2.0 itu bakal menghimpunkan seluruh kesatuan pekerja dan orang ramai untuk menyatakan bantahan mereka di Kula Lumpur.

Ahli Parlimen Hulu Langat, Abdullah Sani tindakan tersebut adalah sebagai kemuncak bantahan yang telah diadakan sebelum ini yang menyaksikan pihak kerajaan tidak berbuat apa-apa.

"25 Februari tahun hadapan adalah isyarat rakyat kepada kerajaan dan kita akan melancarkan perhimpunan besar-besaran di Kuala Lumpur, ia akan menjadi himpunan terbesar selepas BERSIH 2.0.

"Begini sahaja cara untuk kita melakukan desakan kepada rakyat sebelum ia direalisasikan pada kertas undi," katanya yang menyertai perhimpunan bantah Akta Kerja di hadapan Bangunan Parlimen hari ini .

Menurutnya, himpunan tersebut juga diadakan demi menyelamatkan generasi akan datang terhadap kedegilan kerajaan.

Kelulusan akta tersebut ujarnya hanya akan mewujudkan satu senario penjualan pekerja di mana semua pekerja akan berstatus kontrak yang boleh ditendang bila-bila masa oleh majikan.

"Akta yang telah diharamkan tetapi kenapa kerajaan tetap juga melaksanakan, jika British telah haram tetapi tetap laksana, apa maksud sebenar kerajaan selain ingin menindas pekerja," jelasnya.

Sementara itu Mantan Presiden Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC), Syed Shahir Syed Mohamud memberitahu perhimpunan hari ini sebagai isyarat bahawa pekerja sudah mula bosan dengan sikap kerajaan.

"Kita lihat hari ini para pekerja sudah mula bangkit menunjukkan kemarahan mereka terhadap sikap kerajaan yang tidak mendengar desakan mereka.

"Tetapi walau apa jua tindakan diambil oleh kerajaan hari ini yang akan meluluskan akta tersebut, kita bersama pekerja akan meneruskan aktiviti desakan tersebut sehingga kerajaan menarik balik akta yang diluluskan oleh mereka.

"Kerajaan seharusnya sedar bahawa mereka bakal menerima hukuman kerana sikap angkuh pemerintah," jelasnya.

Sebelum itu satu himpunan aman dilakukan oleh Jaringan Rakyat Tertindas, bersama beberapa Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) termasuk Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) di parlimen hari ini mendesak kerajaan agar mendengar suara pekerja serta menarik balik Akta Pekerja 1955.

Hampir 400 pekerja-pekerja swasta menyertainya dan menuntut agar kerajaan tidak meluluskan akta tersebut di Dewan Negara hari ini.

Mereka juga turut menyerahkan memorandum kepada senator-senator Pakatan Rakyat dan juga Barisan Nasional di Dewan Negara.

Harakah Daily

Bakal lahir anak di penjara

19 Muharram 1433H. [MOD] -

KOTA BHARU – Seorang ibu muda bakal melahirkan kandungannya di penjara selepas Mahkamah Majistret di sini, semalam menjatuhkan hukuman sembilan bulan penjara terhadapnya bersabit kesalahan menagih dadah, September lalu.

Hukuman terhadap wanita tersebut, Bebe Maryawati Omar, 28, diputuskan mengikut Seksyen 15(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952 kerana menagih.

Bebe Maryawati yang beralamat di Pulai Condong, Machang kini hamil empat bulan itu. Dia dituduh memberikan kepada dirinya sendiri dadah jenis metamphetamine pada jam 5.20 pagi, 23 September lalu.
Pendakwaan dijalankan Timbalan Pendakwa Raya negeri, Noor Dayana Mohamad.

Berdasarkan fakta kes, sepasukan polis dari Bahagian Siasatan Jenayah Narkotik (BSJN), Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) di sini membawa tertuduh ke pejabat bahagian itu. Kemudiannya tertuduh diarah menjalani ujian saringan awal air kencing dan didapati positif dadah.

Pada prosiding semalam, tertuduh mengaku bersalah menyebabkan Majistret Mohd Fazaly Ali Mohd Ghazali menjatuhkan hukuman penjara tersebut.

“Hukuman penjara kamu akan berkuat kuasa dari tarikh tangkapan dan kamu juga dikenakan perintah pengawasan selama dua tahun serta perlu melaporkan diri ke balai polis Binjai setiap 10 hari bulan setiap bulan,” katanya.

Sinar Harian

SMS terakhir buat isteri

19 Muharram 1433H. [MOD] -

TAMPIN – “Salam ma, ayah dah sampai jam 6 pagi ni. Ni last kredit K. Jaga anak-anak kat umah tu K. Lebih-lebih lagi Arif K”. Itulah khidmat pesanan ringkas (SMS) terakhir diterima isteri mangsa kemalangan maut di kilometer 5.5, Jalan Air Kuning-Nyalas, di sini petang kelmarin.

Dalam kejadian kira-kira 4.45 petang itu, mangsa yang juga anggota tentera, Kasim Md Nor, 32, dipercayai dalam perjalanan pulang dari Kem Syed Sirajuddin Gemas ke kediamannya di Taman Mutiara Sungai Rambai, Melaka.

Isteri mangsa, Lina Abdullah, 37, berkata, dia sememangnya sudah berasa tidak sedap hati apabila panggilan telefon dan mesej yang diberikan melalui SMS tidak berbalas dari suaminya.

“Akak cuba menghubungi suami akak sehingga petang semalam, namun hampa apabila panggilan tidak berangkat dan mesej juga tidak berbalas. Bagaimanapun, akak sempat memasak sambal ayam kegemarannya untuk menanti kepulangannya seperti biasa.

“Namun, sehingga lewat petang, suami akak masih juga belum pulang dan selepas maghrib, sebuah van tentera berhenti di hadapan rumah akak dan memaklumkan mengenai berita memeranjatkan ini,” katanya ketika ditemui Sinar Harian di perkarangan Bilik Mayat Hospital Tampin (HT), semalam.

Lina berkata, arwah sudah mula berulang-alik dari Kem Syed Sirajuddin sejak 22 Disember tahun lalu selepas mereka sekeluarga membuat keputusan untuk berpindah dan menetap di Melaka.

Menurutnya, sepanjang lebih 13 tahun berumah tangga, mereka dikurniakan tiga anak yang kini berusia tiga hingga 12 tahun dan dia berasa sangat sayu apabila mengenangkan mesej terakhir suaminya untuk menjaga anak-anak dengan baik terutamanya yang bongsu.

“Malah, malam beberapa hari sebelum kejadian juga, suami saya sempat berpesan kepada anak perempuan yang sulung untuk sentiasa menolong saya di rumah,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah, Superintendan Wooi Kooi Cheang mengesahkan kejadian berkenaan dan berdasarkan siasatan awal, mangsa yang menunggang motosikal jenis Yamaha LC dipercayai bergesel dengan sebuah kenderaan lain.

Menurutnya, sebaik tiba di selekoh, mangsa dipercayai bergesel dengan lori dan maut di lokasi kejadian kerana mengalami kecederaan parah. Mayat dihantar ke HT untuk bedah siasat.

“Bagaimanapun, siasatan masih dijalankan dan diharap orang ramai yang melihat kemalangan ini supaya tampil untuk membantu pihak polis menjalankan siasatan.

“Mereka yang mempunyai maklumat boleh menghubungi Pegawai Penyiasat, Inspektor Mohd Ridhwan Ghazali di talian 06-4411221 atau 06-4411222,” katanya.

Sinar Harian

Parti Islam Mesir harap lanjut kemenangan

19 Muharram 1433H. [MOD] -

KAHERAH: Parti Islam yang mencapai kemenangan dalam peringkat pertama pilihan raya Parlimen Mesir berharap akan melanjutkan kemenangan mereka dalam pusingan kedua pilihan raya, semalam.

Kira-kira 18.8 juta rakyat Mesir layak mengundi pada pusingan itu dalam pilihan raya yang pertama sejak kebangkitan menamatkan pemerintahan 30 tahun Hosni Mubarak tercetus Februari lalu.

Di Sekolah Ramses berdekatan Piramid purba di Giza, orang ramai berbaris untuk membuang undi dengan sesetengahnya melakukan buat kali pertama. Seorang tukang masak berusia 26 tahun, Sayyed, berkata, dia akan mengundi Parti an-Nur yang mewakili pergerakan Salafi, kumpulan fundamentalis Islam. “Ia adalah parti terbaik. Saya gembira kerana ini kali pertama saya mengundi,” katanya.

Proses mengundi bermula dari jam 8 pagi waktu tempatan walaupun beberapa sekolah hanya dibuka setengah jam kemudian. - AFP

Terkejut rakam wajah misteri

19 Muharram 1433H. [MOD] -

LANGGAR - Seorang pelanggan sebuah gerai minum di pekan Langgar secara tidak sengaja merakam gambar satu kepulan asap yang menyerupai wajah manusia beberapa hari lalu sewaktu bersantai di kedai berkenaan.

Usahawan, Zul Azri Abdul Khalil, 34, berkata, sewaktu kejadian kira-kira jam 5 petang, dia hanya mahu menguji kamera telefon bimbitnya sahaja dan mengambil gambar beberapa kali.

Menurutnya, selepas beberapa ketika dia meneliti kembali gambar yang diambil dan terkejut apabila mendapati terdapat satu kepulan asap seolah-olah menyerupai wajah manusia.

“Terdapat seolah-olah kepulan asap yang menyerupai wajah manusia semasa gambar diambil.

“Selepas itu, saya menunjukkan kepada beberapa kawan yang lain dan ternyata mereka juga turut terkejut,” katanya.

Pengalaman pertama kali merakam gambar aneh sedemikian ternyata turut menarik perhatian pelanggan-pelanggan yang berada di kedai berkenaan.

Zul Azri berkata, dia tidak menyangka bahawa dengan hanya mengambil beberapa gambar menggunakan telefon bimbitnya, dia dapat merakam gambar aneh.

Seorang lagi pelanggan kedai minum itu, Yusof Hat, 40, mengakui masih belum pernah melihat benda aneh yang dirakam secara tiba-tiba.

Menurutnya, bagaimanapun perkara demikian tidak perlu diambil serius kerana langsung tidak memberikan kesan kepada kehidupan masyarakat di kawasan sekitar.

“Serius saya katakan memang tidak pernah melihat kejadian seumpama ini, sedangkan gambar berkenaan pula dirakamkan pada waktu siang,” katanya.

Sinar Harian

Pukul adik gemar bersosial

19 Muharram 1433H. [MOD] -

KUALA TERENGGANU - Hasrat murni seorang abang menegur adik perempuannya yang difahamkan gemar bersosial dengan cara memukul mangsa bertukar menjadi mimpi ngeri setelah tindakannya itu menyebabkan dia dihadapkan ke Mahkamah Majistret, di sini, semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 1.30 tengah hari, 9 Disember lalu di rumah mereka di Kampung Batu Enam, Chendering, di sini, adik perempuannya itu telah mengambil tindakan membuat laporan polis kerana mendakwa tertuduh, Mohd Zulkarnain Ismail, 41, telah menumbuk kepalanya sehingga menyebabkan kecederaan.

Bagaimanapun, tertuduh, bapa kepada enam anak itu akhirnya menarik nafas lega apabila dia dibebaskan dengan bon jaminan berkelakuan baik selama tempoh dua tahun dengan seorang penjamin.

Keputusan itu dijatuhkan Majistret Noradila Ab Latif selepas tertuduh mengaku bersalah atas pertuduhan mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan kerana dengan sengaja menyebabkan kecederaan ke atas mangsa, Khalilah Ismail, 25.

Mengikut pertuduhan, tertuduh didakwa dengan sengaja menyebabkan kecederaan kepada adiknya di sebuah rumah di Kampung Batu Enam, Chendering, di sini, pada 9 Disember lalu kira-kira jam 1.30 tengah hari.

Terdahulu, tertuduh yang diwakili peguam Mohd Hayyatuddin Muhamad dalam rayuannya, memohon mahkamah menjatuhkan hukuman ringan ke atasnya dengan alasan niat sebenarnya adalah untuk mendidik dan bukannya untuk mencederakan adiknya itu.

“Niat tertuduh adalah sekadar mendidik mangsa kerana sudah menjadi tanggungjawabnya selepas kematian ayah dan abang sulung mereka kira-kira setahun lalu.

“Selain itu, tertuduh yang tidak memiliki pekerjaan tetap ini perlu menanggung isteri dan enam anak yang masih kecil termasuk anak bongsu yang baru berusia 42 hari,” katanya.

Pendakwaan dikendalikan Pegawai Pendakwa, Inspektor Miky Dunstan Muda.

Berdasarkan fakta kes, kejadian berlaku apabila tertuduh yang pada awalnya hanya ingin menegur serta menasihati adiknya gagal mengawal perasaan setelah mangsa cuba ‘melawan’ dan enggan menerima teguran berkenaan.

Dalam pertengkaran itu, tertuduh didakwa ada mengugut mangsa dengan mengeluarkan kata-kata “kalau kau keluar rumah aku akan pukul” dan kemudiannya tertuduh bertindak menumbuk kepala mangsa.

Susulan kejadian itu, mangsa membuat laporan polis di Balai Polis Chendering sebelum tertuduh ditahan pada keesokan harinya kira-kira jam 3 petang di rumahnya di Kampung Batu Enam, Chendering, di sini.

Sementara itu, suasana di luar mahkamah kecoh seketika apabila mangsa dan ibu tertuduh yang turut hadir ketika pertuduhan bertindak memaki hamun peguam tertuduh kerana tidak berpuas hati dengan keputusan mahkamah yang membebaskan tertuduh.

Sinar Harian

Simpan dadah dalam peti besi

19 Muharram 1433H. [MOD] -

KUANTAN- Penemuan sebuah peti besi khas dalam almari bilik tidur salah seorang daripada empat penghuni sebuah rumah di Taman Haji Ahmad di sini membongkar kegiatan mereka selepas polis mendapati peti itu digunakan sebagai tempat selamat untuk menyimpan dadah.

Hasil pemeriksaan ke atas peti besi yang agak usang itu, polis menemui lima peket plastik mengandungi 1,000 biji pil kuda (Methamphetamine) bernilai kira-kira RM17,500 (harga pasaran) dan wang tunai RM1,500 dipercayai hasil dadah.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Negeri, Superintendan Yap Thoon Khuan berkata, berikutan penemuan dadah terbabit, empat suspek berusia 21 hingga 31 tahun berasal dari Terengganu dan Pahang itu kemudiannya ditahan untuk siasatan lanjut.

Menurutnya, dalam serbuan itu, polis turut menyita sebuah kereta jenis Toyota Vios berharga kira-kira RM80,000 dan sebuah motosikal jenis Yamaha 125Z bermnilai RM4,500 yang digunakan suspek.

“Berikutan penahan dua penganggur, seorang juruteknik dan penghantar surat itu, polis percaya berjaya membanteras kegiatan pengedaran dadah jenis itu di sekitar Kuantan termasuk kepada golongan pelajar Institut pengajian tinggi di sini.

“Siasatan lanjut masih dijalankan bagaimanapun polis tidak menolak kemungkinan mereka turut menjadikan golongan pelajar sebagai sasaran memandangkan salah seorang suspek baru tamat pengajian di sebuah politeknik di sini,” katanya dalam sidang media di sini, semalam.

Thoon Khuan berkata, hasil ujian air kencing mendapati, semua suspek positif Methamphetamine.

“Kejayaan ini adalah hasil maklumat awam dan pemantauan pihak polis selama seminggu sebelum serbuan itu dilakukan kira-kira jam 12.30 tengah malam, semalam.

“Dalam serbuan yang diketuai Asisten Superitendan Azli Mohd Noor itu, polis bertindak menyerbu masuk ke dalam rumah tersebut sebelum terserempak dengan keempat suspek,” katanya.

Thoon Khuan berkata, menyedari kehadiran polis, suspek bertindak agresif dan cuba melarikan diri sehingga berlaku pergelutan bagaimanapun usaha mereka gagal apabila berjaya ditahan.

“Hasil siasatan, salah seorang suspek mendedahkan tempat peti yang mengandungi dadah itu disimpan sebelum menyerahkan kuncinya kepada polis.
“Kita percaya dadah itu dibawa masuk dari negeri jiran dan nilai runcitnya mampu mencecah sehingga RM40,000,” katanya.

Menurutnya, Semua suspek kini ditahan reman di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuantan selama seminggu bermula semalam hingga 21 Disember depan bagi membantu siasatan.
“JIka sabit kesalahan, mereka berdepan hukuman gantung sampai mati mandatori,” katanya.

Sinar Harian

Hanya 136 mangsa masih berada di empat pusat pemindahan

19 Muharram 1433H. [MOD] -

KUANTAN- Keadaan banjir di Pahang mula reda dan hampir pulih sepenuhnya apabila hanya 136 mangsa membabitkan 31 keluarga masih berada di empat pusat pemindahan di negeri ini sehingga jam 5 petang semalam berbanding 1,735 mangsa (401 keluarga) kelmarin.

Secara keseluruhannya, hanya tujuh mangsa banjir membabitkan dua keluarga masih berada di pusat pemindahan banjir Balai Raya Kampung Pahang manakala yang lain sudah pulang ke rumah-masing-masing setelah semua pusat pemindahan terlibat ditutup, semalam.

Keadaan banjir di Rompin pulih sepenuhnya apabila semua pusat pemindahan ditutup semalam.

Bagaimanapun, daerah Raub pula dilanda banjir sehingga menyebabkan 129 penduduk dari tiga buah kampung terpaksa dipindahkan ke tiga pusat pemindahan iaitu dewan Gali Hilir membabitkan 46 mangsa daripada 13 keluarga.

Di Balai Raya Ulu Gali seramai 11 mangsa daripada empat keluarga masih berada di pusat pemindahan itu sementara 72 mangsa daripada 12 keluarga berada di pusat pemindahan dewan Gali Tengah.

Sementara itu, permohonan cuti untuk semua pegawai Jabatan Hal Ehwal Khas (Jasa) Pahang dibekukan bagi membolehkan mereka membantu mangsa-mangsa banjir.

Pengarah Jasa Pahang Yusof Jamaludin berkata, pelepasan cuti oleh pegawai-pegawai jabatan berkenaan hanya akan diberi selepas keadaan banjir di negeri itu kembali pulih.

“Jasa yang mempunyai seramai 68 pegawai seluruh daerah di Pahang telah diminta membantu mangsa banjir di kawasan masing-masing.

“Manakala bagi pegawai di kawasan yang tidak terlibat dengan bencana berkenaan turut diminta bersiap sedia sekiranya perkhidmatan mereka diperlukan di kawasan yang terlibat,” katanya.

Beliau berkata, jabatan itu juga turut menyalurkan bantuan barangan basah kepada mangsa banjir di beberapa kawasan yang terlibat selain bantuan kewangan.

Selain itu katanya, atas inisiatif yang diusahakan juga JASA Pahang turut memasang skrin layar di beberapa pusat pemindahan bagi membolehkan mangsa banjir dapat mengikuti perkembangan terkini selain memberi hiburan kepada mereka menerusi tayangan video.

Yusof berkata, Jasa juga akan mengatur beberapa aktiviti yang difikirkan bersesuaian di pusat-pusat pemindahan bagi memberi keselesaan.

Sinar Harian

'Akta komputer' runsingkan pengguna sumber terbuka

19 Muharram 1433H. [MOD] -

Baru-baru ini, Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (Mosti) mengeluarkan draf Akta Lembaga Jurukomputer Profesional 2011.

Draf ini mengejutkan banyak pihak. Rata-rata mereka menyangka jika ia berjaya menjadi akta, pengamal komputer atau teknologi maklumat (IT) akan diwajibkan mendaftar diri atau entiti bersama lembaga yang akan ditubuhkan.

Tidak kurang juga yang tersalah baca draf sehingga menyangka, mereka yang tidak mempunyai 'lesen' atau 'sijil' dari lembaga ini tidak boleh melakukan kerja IT, termasuklah membaiki komputer, menjualnya atau membuat pengaturcaraan.

Sikap kementerian yang mengeluarkan hanya versi draf bahasa Inggeris sahaja memburukkan lagi salah faham. Apatah lagi yang membaca itu kurang mahir dengan bahasa itu dan dicampur pula bahasa perundangan. Sedangkan parlimen akan membekalkan dokumen rang undang-undang, aturan mesyuarat atau usul dalam dwi-bahasa.

Bola salah tafsiran ini akhirnya bergumpal dan menjadi besar.

Apa hajat MOSTI?

Akibat dari kepelbagaian pandangan berkaitan, MOSTI akhirnya membuat Hari Terbuka Lembaga Jurukomputer Malaysia (BCPM) pada 13 Disember bagi mendapatkan input dari pengamal dalam industri ini. Maka salah fahan dan kekeliruan dapat diperbetulkan sedikit sebanyak.

BCPM yang bakal ditubuhkan nanti akan mengiktiraf pihak yang mahir dalam bidang ini dan diberikan beberapa kelebihan tertentu, termasuklah kerja-kerja yang berkaitan Prasarana Maklumat Kritikal Negara (CNII) dan beberapa bidang kerja berkaitan kerajaan.

Kalau arkitek mempunyai Lembaga Arkitek Malaysia, kalau jurutera ada Lembaga Jurutera Malaysia. Kenapa tidak kita ada lembaga yang serupa bagi bidang komputer?

Saya dan rakan-rakan tiada masalah mengiktiraf cerdik pandai di Malaysia. Namun dalam draf ini, beberapa perkara agak merunsingkan kami.

Menjurus pada kronisme

Jika dirujuk pada draf, ada dua keadaan yang boleh menjerumus kepada kronisme:

Kuasa menteri untuk menggantung akta ini dari sebahagian tempat di Malaysia atau menggantung sebahagian pecahan dalam akta.
Kuasa mutlak menteri untuk melantik ahli lembaga.

Senario yang mungkin timbul, apabila wujud keadaan di mana seseorang ingin mendapatkan kerja yang berkaitan CNII namun tiada kelayakan, pelepasan boleh diberikan dengan dengan kuasa Menteri.

Pemilihan ahli lembaga juga boleh jadi berat sebelah - walaupun ada dipilih dari kalangan kerajaan dan bukan - kepada dukungan parti politik tertentu atau apa-apa dukungan yang tersasar dari matlamat asal penubuhan lembaga.

Kerja-kerja yang berkaitan dengan CNII sudah semestinya mempunyai jutaan nilai ringgit, orang perseorangan yang mendaftarkan diri sebagai profesional agak tidak mampu mendapatkannnya. Tetapi, kalau anda ada syarikat besar, ada 'kabel' kuat, senario ini tidak mustahil berlaku.

Bertambah buruk lagi kalau tender atau kerja yang dikeluarkan ini bawah MOSTI, bukan agensi kerajaan lain.

Jangan sampai kering darah

Kalau kita sudah membeli kereta, tidak semestinya kita boleh memandunya. Kena ambil lesen, keluar duit. Sudah ada lesen, kena bayar tol, cukai jalan, insurans maka bertambahlah duit yang melayang sampai sesak nafas.

Sebab itu Malaysia ada istilah cekik darah.

Di Malaysia, sudah banyak benda yang perlu diambil untuk menjadikan seseorang atau syarikat itu layak membuat kerja-kerja berkaitan komputer. Dua contoh yang paling besar adalah berdaftar dengan Kementerian Kewangan atau mendapatkan status MSC.

Itu belum campur kos untuk masuk tender, 'duit gula-gula', 'duit main golf' dan kos-kos lain.

Tetapi, dengan adanya segala macam ini. Benarkah kita mampu hasilkan negara berpendapatan tinggi, negara yang terhebat dari sudut infrastruktur IT?

Kalau anda mahir dalam bidang komputer, anda akan tergelak dengan sekuriti server milik agensi kerajaan. Nokhtah.

Saya khuatir, pelaksanaan akta ini hanya akan menjadi satu lagi alat manipulatif kerajaan untuk mencari punca pendapatan tambahan. Ini tidak sepatutnya berlaku kerana rakyat yang terbanyak akan menerima kesan ketara sampai kering darahnya!

Jejas kreativiti

Dunia komputer atau IT tak sama dengan dunia arkitek atau binaan. Bangunan mungkin boleh guna 100 tahun malah Piramid beribu-ribu tahun pun boleh tahan!

IT ini ibarat susu, esok lusa sudah basi. Dulu anda mungkin berlagak gunakan DVD. Sekarang orang dah pakai cakera keras luaranyang mencecah saiz 1.5TB. Dahulu mungkin anda rasa 1GB RAM itu banyak, tetapi sekarang 8GB pun masih belum puas.

Beberapa klausa dalam draf ini tidak membenarkan anda menjalankan aktiviti yang terkeluar dari bidang yang diluluskan, kalau anda melaksanakan kerja yang memerlukan pensijilan lembaga.
Malah anda memerlukan pengiktirafan dari badan-badan yang diluluskan kementerian sebelum boleh mendapat pensijilan bidang-bidang ini.

Ini sebenarnya agak kaku dan keras dari segi pelaksanaan hukum. Saya kurang pasti kalau pembaca pernah mendengar perisian sumber terbuka atau tidak. Namun, saya harap anda kajinya jika kurang pasti apa yang saya sebutkan.

Dalam dunia perisian, terutamanya sumber terbuka. Banyak perisian mempunyai asal yang sama tapi ditukarkan menjadi entiti yang lain. Contoh mudah adalah WebKit yang menjadi enjin pelayar Apple Safari juga menjadi Google Chrome.

Katakanlah orang itu diluluskan menggunakan Apple Safari, adakah ia tidak boleh membangunkan aplikasi web menggunakan Google Chrome walaupun terasnya adalah sama?

Atau adakah menjadi kesalahan kalau entiti itu dibenarkan membuat web menggunakan Wordpress tetapi dia ingin menggunakan Joomla? Saya tak pasti macamana MOSTI mengklasifikasikannya. Harap kementerian ini dapat menjawabnya.

Bagaimana pula kalau ia perisian baru, sangat bagus. Tetapi tiada satu pun universiti di Malaysia yang mengeluarkan ijazahnya? Adakah dia tidak boleh menggunakannya? Atau kena tunggu 3 tahun, tunggu universiti semak silibus, masuk belajar semula. Selepas habis, daftarkan semula dengan Lembaga?

Ya, kerajaan boleh mengiktiraf institusi dalam dan luar negara. Tetapi berapa lama ia akan mengambil masa?

Itu belum lagi perisian, aplikasi web atau OS yang dihasilkan anak tempatan sendiri tetapi tidak tersenarai dan tiada pun badan yang mengeluarkan sijil pengiktirafannnya lagi.

Ini sedikit sebanyak menambahkan lagi kegusaran dan merencatkan kreativiti anak-anak tempatan yang ada potensi serta bakat.

Tiada yang sempurna

Tiap-tiap perkara ada cacat-celanya. Saya tidak meminta Kementerian menghasilkan undang-undang yang sempurna tetapi biarlah ia menjadi undang-undang yang terbaik sesuai dengan keadaan dan ketikanya.

Pertama sekali, perlunya mekanisma pemeriksaan keberkesanan lembaga. Malah kalau boleh wujudkan tempoh bantahan di mana pihak bukan kementerian boleh mempertikaikan keputusan perlantikan ahli lembaga, seperti ahli parlimen atau NGO.

Keduanya, buat penjelasan terperinci mengenai sijil yang dikeluarkan lembaga dan bagaimana hubungkaitnya dengan sijil-sijil kementerian lain yang ada. Sama ada yang lain tak perlu atau tidak?

Ketiganya, janganlah diadakan bayaran yang tidak munasabah dan terdedah kepada eksploitasi.
Ini kerana banyak perkara yang melibatkan Kerajaan akan dieksploitasi pihak ketiga seperti yang berlaku Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan Pusat Pemeriksaan Kenderaan Berkomputer (Puspakom).

Keempatnya, buka lebih luas cara untuk mendapatkan 'sijil' atau 'lesen' lembaga daripadasekadar mendapatkan pengiktirafan dari institusi pendidikan. Lihat pada merit pencapaian, pengalaman dan sumbangannya dalam bidang ini.

Kami bukanlah kelab yang besar, kami pun tiada 'kabel besar' dengan kementerian. Tetapi kami amat berharap ini diambil berat oleh pihak yang terbabit kerana kami percaya Kerajaan yang baik akan sentiasa responsif kepada rakyatnya.

malaysiakini/-

15 mahasiswa dibebas, lagi himpunan Sabtu ini

19 Muharram 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 15 Dis: Gerakan Menuntut Kebebasan Akademik (BEBAS) bertekad akan meneruskan Himpunan Kebebasan Akademik di Dataran Merdeka,17 Disember ini meskipun diberi amaran keras oleh pihak polis.

(Gambar semalam, demo di KL Sentral yang diganggu polis)

Pengerusinya, Ahmad Safwan Anang berkata, mahasiswa tidak akan tunduk kepada “gertakan” polis sebaliknya akan meneruskan himpunan seperti yang dijadualkan kerana ianya sangat penting untuk menunjukkan protes mereka terhadap kekangan akademik yang semakin parah.

“Kami memang sudah diberi amaran keras oleh pihak polis semalam tapi itu tidak menjejaskan hasrat kami untuk berhimpun Sabtu ini,” kata beliau ketika dihubungi Harakahdaily hari ini.

Petang semalam, Safwan (gambar kanan) bersama 14 mahasiswa lain ditangkap sewaktu mengadakan perhimpunan flashmob mengenai himpunan Sabtu ini di KL Sentral.

Safwan yang mengetuai kira-kira 40 mahasiswa dalam protes senyap mereka dibawa ke Balai Polis Travers untuk disoal siasat.

Mengulas mengenai tangkapan itu, Safwan berkata, mereka tidak dilayan dengan baik sewaktu di balai polis termasuk dilemperkan kata-kata tidak sopan oleh pihak polis.

Selain terpaksa menunggu lama tanpa berbuat apa-apa di bilik kosong sebelum disoal siasat, peguam mereka juga tidak dibenarkan masuk.

“Kami berada di balai polis lebih kurang enam jam, jam 10.30 baru kami dibenarkan keluar.

“Kami memang tidak berpuas hati dengan layanan pihak polis. SB (polis cawangan khas) pun ada sewaktu soal siasat berjalan.

“Bila tanya kenapa kami ditahan, mereka jawab tidak tahu sedangkan kami memang tak buat apa-apa jenayah, tak bersuara, cuma mengangkat poster sahaja,” ceritanya.

Menurutnya, mereka ditahan mengikut seksyen 145 kanun keseksaan dan perlu melapor diri di Balai Polis Petaling Jaya 19 Januari depan.

Bantahan senyap semalam diadakan bagi menuntut pemansuhan Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971 (AUKU) serta autonomi akademik dijamin pihak kerajaan.

Ia rentetan kekacauan yang berlaku pada Speakers Corner di Universiti Teknologi Malaysia (UITM) Shah Alam baru-baru ini dan gangguan daripada pihak Hal Ehwal Pelajar (HEP) Universiti Malaya pada Debat AUKU yang diadakan di kempus tersebut minggu lalu.

harakahdaily/-

Pengusaha kuetiau benzoik didenda RM7,000

19 Muharram 1433H. [MOD] -

AH LEK ketika keluar dari mahkamah selepas dijatuhi hukuman denda kerana kesalahan menggunakan bahan pengawet dalam kuetiau pada kadar yang tidak dibenarkan di Melaka semalam.

MELAKA – Seorang pemilik kilang mi didenda sebanyak RM7,000 oleh Mahkamah Majistret di sini semalam setelah didapati bersalah menggunakan bahan pengawet asid benzoik pada kadar yang tidak dibenarkan dalam produk makanan keluaran syarikatnya.

Majistret Syajaratudur Abd. Rahman menjatuhkan hukuman itu terhadap Tan Ah Lek, 59, selepas tertuduh mengaku salah atas pertuduhan yang disabitkan ke atasnya.

Mengikut pertuduhan, tertuduh didakwa telah menggunakan bahan pengawet iaitu asid benzoik dengan kadar 770mg/kg dalam produk kuetiau yang dikeluarkan pihaknya.

Kadar tersebut melebihi kadar bahan pengawet yang dibenarkan ditambah dalam makanan pasta seperti yang dinyatakan dalam peraturan 20(3) dibaca bersama peraturan 63 peraturan-peraturan makanan 1985.

Kuetiau tersebut dijual di premis Blok B, SB 4 Pasar Borong Batu Berendam pukul 4 pagi 17 Februari lalu.

Bagi kesalahan itu, tertuduh disiasat di bawah Seksyen 13B(1) dibaca bersama 13B(2)(d) Akta Makanan (pindaan) 2001 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 13B(4) akta yang sama yang memperuntukkan hukuman denda maksimum RM20,000 atau penjara selama lima tahun atau kedua-duanya sekali.

KOSMO/-

PKR 'gembira' Lim Boon Chang keluar parti

19 Muharram 1433H. [MOD] -

PULAU PINANG, 15 Dis: Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat (AMK) Pulau Pinang mengalu-alukan perletakan jawatan Ketua Cabang KeAdiLan Bukit Gelugor, Lim Boon Chang untuk sertai parti lamanya, Gerakan yang kian karam dalam arus politik tanahair.

Ketuanya, Amir Ghazali ketika dihubungi menegaskan, keputusan itu tepat sekali kerana parti tidak mahu wujudnya individu yang mencari kesempatan untuk bertanding di satu-satu kerusi serta seringkali mengungut parti sekiranya permintaanya tidak diterima.

"Sebelum dipecat lebih baik beliau letak jawatan kerana sikap yang ditunjukan mula melampau. Biar dia karam di laut bersama nakhoda Gerakan yang sudah jelas melakukan penyelewengan demi penyelewengan, "ujarnya gembira.

Baginya, tidak elok parti menyimpan individu yang sering mengambil kesempatan sedemikian kerana keputusan siapa yang akan dicalonkan atau di kerusi mana dicalonkan bukan keputusan peribadi sebaliknya adalah keputusan parti.

Penghijrahan kembali beliau ke Parti Gerakan pastinya mengundang padah kepada Gerakan pimpinan mantan Ketua Menteri Pulau Pinang, Tan Sri Koh Tsu Koon yang kini tidak lagi mempunyai kekuatan semaksima dulu selepas berbagai isu dikaitkan denganya ketika bertindak sebagai Ketua Menteri beberapa penggal.

"Biarlah dia belayar bernakhodakan bekas ketuanya dulu yang terkenal dengan suka menyeleweng dan mengambil kesempatan mengaut keuntungan, " tegas beliau.

Lim Boon Chang pernah menganggotai Gerakan selama 15 tahun mengambil keputusan menganggotai PKR kira-kira tiga tahun lalu dan tengahari tadi mengambil keputusan meletakan semua jawatan dalam parti dan menyertai semula Gerakan dengan alasan PKR sudah tidak releven apabila kebanyakan suara yang hadir dari peringkat bawahan tidak diendahkan oleh pucuk pimpinan.

Harakah Daily

Lapan askar Syria terbunuh dalam serang balas

19 Muharram 1433H. [MOD] -

BEIRUT 15 Dis. - Penembak curi dipercayai pembelot menembak konvoi tentera di tengah Syria hari ini menyebabkan lapan askar terbunuh.

Tindakan tersebut dipercayai serangan membalas dendam selepas tentera memusnahkan kereta awam yang menyebabkan lima orang terbunuh, menurut kumpulan aktivis.

Ini merupakan hari kedua berturut-turut di mana serangan tentera kerajaan terhadap orang awam dibalas serta-merta oleh penyerang anti-rejim.

Konflik di Syria semakin meruncing dan mungkin mewujudkan pemberontakan akibat tentangan terhadap Presiden Bashar Assad. - Agensi

Fitnah II: Peguam bidas hujah pendakwa raya

19 Muharram 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR 15 Dis: Kes perbicaraan Fitnah II terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim memasuki pusingan terakhir apabila peguam hari ini mengemukakan hujah balas terhadap penggulungan akhir pihak pendakwaan, sebelum keputusan diumumkan.

Antara isu yang dijangka ditumpukan pasukan peguam bela Anwar hari ini ialah kredibiliti tiga saksi pakar pembelaan yang dipertikaikan ketua pendakwaan, Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden semasa penggulungannya Selasa lalu.

Pakar berkenaan ialah Dr Thomas Hoogland yang memeriksa kecederaan tulang belakang Anwar pada 2005, dan mengesahkan ketidakupayaan Anwar melakukan aksi fitnah berkenaan.

Manakala dua lagi ialah pakar DNA Dr Brian McDonald dan pakar forensik, Dr David Wells.

Isnin lalu, peguam Anwar, Karpal Singh ketika menggulung hujah turut mendesak mahkamah memanggil semula bekas Timbalan Pendakwa Raya, Farah Azlina dan pengadu,Mohd Saiful Bukhari Azlan bagi memastikan keputusan perbicaraan dilakukan dengan adil.

Menurut Karpal, hakim perlu meneliti keterangan pembelaan yang dibuat Anwar dari kandang tertuduh sebagai rujukan terhadap bukti yang dibentangkan sepanjang perbicaraan.

Karpal juga menegaskan adalah mustahil Saiful menuruti semua arahan Anwar ketika kejadian itu berlaku, dan mempunyai banyak peluang untuk melarikan diri tetapi tidak berbuat demikian.

Keadilan Daily

Umno jangan mimpi perpaduan Umno-PAS

19 Muharram 1433H. [MOD] -

Tiga kali Muktamar PAS memutuskan dan mengulangi ketegasannya bahawa tidak akan wujud gabungan atau persefahaman atau dalam istilah apapun antara PAS dan Umno.

Bahkan Keputusan Muktamar itu disusuli kenyataan demi kenyataan dari pemimpin PAS bahawa parti itu akan terus setia dengan Pakatan Rakyat, gabungan yang telah mencapai kemenangan besar dalam PRU Ke-12 2008 yang lalu.

Oleh itu segala kenyataan dari pemimpin Umno dan mereka yang sehaluan dengannya mengenai perlunya persefahaman atau gabungan PAS-Umno kononnya demin untuk perpadian ummah, hanyalah ‘cakap-cakap tepi jalan’ yang tidak mempunyai makna dan andaran apa-apa.

Cakap-cakap manis dibibir pemimpin Umno ini hanya untuk menimbulkan suatu tanggapan palsu bahawa kononnya Umno memang mahukan pepaduan Melayu/Islam demi untuk kepentingan politik umat Islam.

Apabila jelas PAS menolaknya berulang kali, lalu mereka membuat andaian dan ruduhan jahat bahawa PAS takut dengan kemarahan DAP, atau tunduk kepada pengaruh DAP yang tidak mahu Umno bergabung dengan PAS.

Dakwaan karut ini terus diulangi oleh pemimpin Umno di mana saja ada kesempatan, terutama menjelang PRU Ke-13 ini. Iaitu dengan maksud untuk menanamkan kebencian orang Melayu terhadap PAS dan seterusnya DAP bahawa PAS lebih bersedia menerima DAP dari Umno.

Mereka menjaja premis ini terumata di luar bandar, kerana mereka yakin dakwaan ini mudah diterima oleh orang Melayu kerana untuk puluhan tahun digambarkan oleh Umno/BN ini bahawa DAP adalah parti perkauman Cina dan berbahaya kepada orang Melayu jika Pakatan Rakyat berkuasa.

Secara tidak benar mereka menggambarkan bahawa DAP adalah dominan dalam Pakatan Rakyat sementara PAS hanya mengiukut kehendak PAS. Analogi palsu ini bertahun dijaja oleh Umno/BN dan ditiupkan kembali dengan hangatnya menjelang PRU Ke-13. Ini semata-mata untuk mengekalkan kuasa Umn/BN yang bergelomang dengan rasuah, penyelewengan dan pelbagai lagi.

Oleh itu penegasan berulang kali oleh pemimpin PAS bahawa parti itu tidak akan bergabung dengan Umno adalah penegasan yang sepatutnya diterima oleh orang Melayu yang sesetengahnya mungkin terpengaruh dengan propaganda Umno ini.

Oleh itu adalah wajar saya perturunkan kembali sebahagian Surat Terbukan Kepada Orang Melayu dari Datuk Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang:

“Islam didahulukan, Melayu bersamanya. Bukan Melayu didahulukan, Islam mengikutnya, kerana Islam ditegakkan Melayu selamat. Kalau Melayu ditegakkan di atas aqidah kebangsaannya, Melayu sesat, Islam terpinggir. Inilah kecuaian Umno adalah pelakon yang sama memimpin negara yang dikatakan merdeka, dengan semangat hidup Melayu, Islam selamat. Nyata bahawa Melayu tidak selamat dengan cara Umno.

Islam cara Umno tidak mampu memperkasakan Melayu, kerana Melayu didahulukan, Islam tidak memandunya kerana tidak djadikan panduan. Maka bangsa Melayu tidak mampu bersaing dengan kaum lain dalam masyarakat majmuk.

Kita wajib menerima hakikat masyarakat majmuk yang diatur oleh penjajah di tanah air kita. Setelah mereka menjajah bangsa Melayu lebih dulu yang bercampur dengan kaum pribumi berada di tanah air ini. Penjajah membawa kaum lain yang dijajah juga, untuk sama-sama diperhambakan untuk kepentingan penjajah Barat.

Bangsa Melayu dan penduduk asal yang lain terus dipinggir di kawasan luar bandar dengan keadaan terbiar dalam kemiskinan. Kaum Cina pula menjadi buruh di lombong-lombong dan sebahagiannya di bandar dan kaum India menjadi buruh di ladang-ladang. Semua kaum diperkudakan untuk kepentingan penjajah dan seterusnya diatur untuk dilagakan di antara satu sama lain, untuk terus diperintah atau menjaga kepentingan penjajah selepas merdeka.

Mengikut Islam bahawa masyarakat majmuk adalah satu adunan yang baik sekiranya dimanfaatkan dengan bijak, sekiranya wujud kedudukan yang seimbang dan saksama diantara satu sama lain. Kaum lain telah menerima hakikat bangsa Melayu yang beragama Islam adalah teras kepada negara dengan hak yang adil secara sama dengan kaum yang lain, kerana jumlah mereka lebih besar.

Tiba-tiba kedudukan orang Melayu yang beragama Islam ketinggalan jauh di belakang dari segi pendidikan, ekonomi, politik dan lain-lain. Ini menyebabkan rasa tidak puas hati terhadap kaum lain, dengan terpinggir secara nyata di Singapura, Pulau Pinang dan negeri-negeri lain di pantai Barat dan Malaysia Timur. Semua negerinegeri ini pada awalnya dipimpin oleh Umno yang bertemakan hidup Melayu mafhumnya tegaklah Islam.

Umno sebenarnya yang bermasalah.

Malangnya Umno menyalahkan pihak lain, khususnya PAS yang tidak bersama Umno sejak menentang penjajah dan cara mencapai kemerdekaan dan mengurus negara. Umno meletakkan Islam di samping atau di belakang tanpa kuasa secara warisan penjajah yang merancang untuk melemahkan umat Islam mengikut kajian para orentalis.

Akhirnya orang Melayu bukan saja terus dalam keadaan lemah, tidak mampu bersaing dengan kaum lain. Bukan sahaja ketinggalan dalam ekonomi di bumi sendiri, walaupun diberi tongkat hak istimewa Melayu dan Bumiputera, bahkan ketinggalan dalam pendidikan dan kesedaran berpolitik.

Pemimpin yang tidak boleh menjadi model Islam kepada bukan Islam dan tidak mampu memimpin kumpulannya dan bangsanya sendiri, apatah lagi negara, tetapi lebih berlagak mampu dengan mempertahan kuasa dengan apa sahaja, kerana dibejati penyakit zalim dan fasad.

Zalim mengikut takrif Islam ialah meletakkan sesuatu tidak kena pada tempatnya dalam segala bidang, seperti kehakiman, pentadbiran, ekonomi dan lain-lain aspek. Fasad pula ialah kemungkaran dalam segala aspek saperti rasuah dan segala maksiat terhadap Allah, diri sendiri dan masyarakat.

Demikianlah pandangan Dato Seri Presiden yang sangat wajar menjadi renungan mengapa PAS menolak gabungan dengan PAS dan inilah juga sebahagian hujah yang dikemukakan oleh pemimpin dan perwakilan dalam tiga Muktamar Tahunan PAS di Ipoh, Shah Alam dan Kota Bharu.

Oleh itu suara-suara yang kedengaran kembali mengenai perpaduan Umno-PAS, terutama menjelang PRU ke-13 akan datang, adalah suara yang tidak memahami hakikat sebenar jalur perjuangan PAS, atau mereka yang keliru, atau untuk kepentingan politik golongan sekular/perkauman. Pandangan ini sudah tentu bertentangan dengan Islam.

Harakah Daily

Perselisihan Karpal dan Ramasamy selesai

19 Muharram 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 15 Dis: Ekoran permohonan maaf dan penarikan balik berita oleh akhbar Tamil Makkal Osai, kesemua pemimpin DAP yang terlibat dalam isu Karpal dan Ramasamy setuju ia diselesaikan.

Penal tiga anggota yang dibentuk DAP membuat keputusan bersama Karpal Singh dan Prof P Ramasamy, DAP perlu terus bergerak ke depan dan menyelesaikan perbezaan kalau masih ada melalui saluran dalam DAP sendiri.

Demikian kenyataan yang dikeluarkan oleh tiga anggota penal yang dibentuk DAP untuk menyelesaikan masalah itu hari ini.

Ketiga-tiganya adalah Ketua anggota Parlimen DAP Lim Kit Siang, Penasihat Seumur Hidup DAP Dr Chen Man Hin dan Setiausaha Agungnya, Lim Guan Eng.

Semalam, 14 Disember, Ketua Editor Makkal Oosai M. Rajan telah mengeluarkan pembetulan dalam laporan mereka berkaitan dengan laporan 28 November mereka.

Dalam pembetulan itu, Oosai mengakui laporan 28 November mereka yang melaporkan tentang calon DAP dalam pilihanraya akan datang bukannya bersumberkan dari P Ramasamy dan melahirkan rasa sedih kerana berita itu menyebabkan berlaku pertembungan umum antara Karpal dan Ramasamy.

Dengan harapan perbezaan ini dapat diselesaikan segera, Ketua Editor Makkal OOsai itu menyanjung tinggi jasa kedua-dua pemimpin itu.

“Untuk kita, Karpal Singh dan Professor Ramasamy adalah pemimpin yang terpenting. Karpal Singh adalah pejuang dalam barisan pembangkang yang amat disanjungi di negara kita. Beliau telah melalui banyak penderitaan dan dugaan. Beliau berpegang teguh kepada prinsip parti dan berjuang sehingga masuk ke penjara.

“Seperti itu juga, pemberian jawatan Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang kepada seorang India adalah sejarah dalam politik negara kita. Pada pilihanraya lepas, Professor Ramasamy telah memenangi DUN dan Parlimen di Penang dan menjadi Timbalan Ketua Menteri. Beliau juga memberikan khidmat yang baik kepada masyarakat India Pulau Pinang dengan jawatan sebagai Timbalan Ketua Menteri tersebut,” tulis Rajan dalam kenyataan pembetulannya sebagaimana yang dipetik oleh ketiga-tiga mereka hari ini.

Sehubungan itu, ketiga-tiga pemimpin kanan DAP itu termasuk Karpal dan Ramasamy sedar harapan tinggi yang diberikan rakyat kepada mereka dalam usaha untuk membentuk lanskap baru politik dalam PRU 13 khasnya, membawa sistem dua parti dan seterusnya usaha menukar kuasa di Putrajaya.

"Mengambil kira kenyataan penjelasan Makkal Oosai dan rakyat yang mahukan perpaduan, pemimpin DAP, Karpal dan Ramasamy mengambil keputusan untuk bergerak ke depan sebagai satu pasukan yang solid dalam persiapan akhir menuju PRU 13 yang sudah tidak berapa bulan itu," kata mereka bertiga.

Mereka juga berkata, semua perbezaan akan diselesaikan melalui saluran parti untuk mempekuatkan parti.

"Hanya dengan cara itu, DAP dan Pakatan Rakyat dapat melawan dan menewaskan Umno dan Barisan Nasional dalam pilihan raya ke 13 nanti," kata mereka.

Harakah Daily

Nyaris maut angkara tembakan

19 Muharram 1433H. [MOD] -

BENTONG – Lapan sekeluarga Orang Asli yang tinggal di sebuah pondok di kebun durian berhampiran Kampung Gemeti, dekat sini, berdepan detik mencemaskan apabila dihujani tembakan bertalu-talu daripada pihak tidak dikenali.

Amat Stek, 40, berkata, dia bersama isteri, adik, dua anak serta tiga anak saudaranya tinggal di pondok itu sementara waktu untuk menjaga durian milik majikannya.

Menurutnya, kira-kira jam 9.15 malam ketika mereka semua ingin masuk tidur, dia terdengar bunyi bising di luar pondok.

“Saya cuba menjenguk di bahagian luar pondok dan mendapati seseorang sedang menghalakan senapang patah ke arah pondok serta menembak bertalu-talu. Atas dasar keselamatan, saya meminta semua ahli keluarga meniarap dan berlindung,” katanya.

Amat berkata, selepas itu, tembakan dapat didengari dari sebelah tepi pondok menyebabkan mereka semua terus berlindung.

Menurutnya, kemudian secara tiba-tiba ruang pondok diliputi asap berwarna merah hasil daripada tin yang dilemparkan pihak tidak dikenali itu.

“Kami semua melarikan diri dari pondok itu dan merentasi kebun untuk menyelamatkan diri seterusnya memaklumkan kepada majikan berhubung perkara itu,” katanya.


Majikan lapor polis

Sementara itu, majikan mangsa, Lum Kwong Chee, 53, berkata, selepas dimaklumkan pekerjanya, dia terus ke tempat kejadian sebelum ke balai polis untuk membuat laporan.

Menurutnya, selain pondok, kenderaan Ford Ranger yang diletakkan di hadapan pondok juga turut menjadi sasaran tembakan pihak tidak dikenali itu.

“Terdapat kesan tembakan di bahagian pintu dan keempat-empat cermin tingkap juga dipecahkan. Wang tunai yang terdapat di dalam kereta bernilai RM200 turut lesap,” katanya.

Kwong Chee berkata, walaupun terdapat kesan tembakan, namun tiada sebarang kemalangan jiwa berlaku.

Menurutnya, pihaknya tidak mengetahui punca kejadian dan menyerahkan kepada polis untuk menjalankan siasatan.


Polis jalankan siasatan

Manakala, Pemangku Ketua Polis Daerah Bentong, Deputi Superintendan Mohamad Mansor Mohd Nor berkata, selepas menerima laporan daripada majikan mangsa, pihaknya terus menjalankan siasatan di tempat kejadian.

Menurutnya, hasil siasatan mendapati terdapat kesan tembakan di dinding rumah dan kenderaan Ford Ranger yang diletakkan di hadapan pondok itu.

“Selain itu, polis juga menemui butir peluru dipercayai peluru penabur.

“Siasatan awal mendapati, kejadian kemungkinan berpunca daripada perasaan tidak puas hati atas pemasangan jerat babi dilakukan pekerja Orang Asli itu yang terkena individu atau kumpulan dipercayai sedang memburu.

“Siasatan dijalankan di bawah Seksyen 39 Akta Senjata Api dan suspek dalam kes ini sedang kami kenal pasti,” katanya.

Sinar Harian

Jururawat kena ragut maut

19 Muharram 1433H. [MOD] -

GEORGETOWN - Kejam perkataan paling sesuai diberikan kepada individu yang bertanggungjawab menyebabkan kematian seorang jururawat pelatih sebuah hospital swasta dekat sini, malam kelmarin.

Jurucakap polis berkata, dalam kejadian kira-kira jam 8 malam itu, mangsa, G Malathi, 24, maut dipercayai diragut sebelum terbabas berikutan gagal mengawal moto­sikalnya di Jalan Residensi, dekat sini.

“Mangsa dipercayai bergelut dengan peragut yang menyebabkan dia tidak dapat mengawal motosikalnya lalu terbabas dan melanggar pembahagi jalan. Ketika kejadian, mangsa menunggang motosikal Yamaha Lagenda berseorangan.

“Mangsa anak kedua daripada tiga beradik meninggal dunia di tempat kejadian selepas mengalami kecederaan serius,” katanya.

Menurutnya, siasatan awal mendapati, mangsa dipercayai terbabas, namun punca kemalangan masih disia­sat.

Menurutnya, dompet dan telefon bimbitnya juga gagal ditemui.

Difahamkan, mangsa yang baru setahun bekerja di sebuah hospital swasta di Jalan Macalister dekat sini mempunyai kelulusan Diploma Kejururawatan dari sebuah institut pengajian tinggi swasta di negeri ini dan berasal dari Gelugor.

Ketika ditemui, mangsa berpakaian kemeja T dan dalam keadaan terbaring, manakala motosikalnya berada berhampiran pada jarak kurang lima meter dari lokasi kejadian.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Timur Laut, Asisten Komisioner Gan Kong Meng mengesahkan kejadian itu dan siasatan mengikut Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1989.

“Mayat mangsa dihantar ke HPP untuk bedah siasat bagi mengetahui punca kematiannya,” katanya.

Sinar Harian