02 April 2009

Sebelum Bencana Datang

Oleh : abdullah82

"Dari Abu Hurairah r.a katanya,Rasulullah s.a.w bersabda,maksudnya:

"Segerakanlah berbuat amal kebajikan,sebelum datang bencana yang bagaikan malam yang gelap-gelita. Pagi-pagi seseorang masih mukmin,tetapi bila hari petang dia kafir.Atau petang hari dia mukmin,pagi hari dia kafir.Dijualnya agamanya kerana mengharapkan keuntungan dunia" (Riwayat Muslim)

Hadis di atas merupakan suatu arahan dari Rasulullah s.a.w kapada umatnya agar bersegera,atau dengan kata lain jangan bertangguh-tangguh lagi untuk berbuat amal.Berbuat amal kebajikan boleh juga difahamkan melengkapkan diri dengan iman dan taqwa yang teguh serta jitu.Juga melengkapkan diri dengan ilmu agama yang secukupnya.

Ini disebabkan kita akan menghadapi suatu fitnah atau bala ataupun ujian yang amat dasyat.Diibaratkan datangnya ujian itu ialah seperti malam yang gelap gelita yang bermaksud ujian itu akan menimpa seluruh umat Islam.Hanya orang yang kuat iman dan taqwanya sahaja mampu menghadapi ujian tersebut.

Bagi orang yang tidak mempunyai pegangan agama yang kuat serta tidak takin dengannya,kedatanga n ujian tersebut akan merosakkan imannya.Nauzubillah i min zalik.Kerapuhan iman seseorang pada waktu itu akan menyebabkan di waktu petang dia kafr sedangkan di waktu paginya dia masih mukmin.Ataupun dia boleh kafir pada waktu pagi sedangkan di waktu petang dia masih mukmin.

Di zaman mutakhir ini,banyak perkara yang boleh menyebabkan seseorang itu menjadi kafir ataupun dengan erti kata lain murtad.Contohnya, sekiranya seseorang itu bersetuju dengan pendapat yang mengatakan bahawa undang-undang Islam sudah tidak sesuai digunakan di zaman moden,maka batallah aqidahnya.Undang- undang Islam itu datangnya dari Allah,Tuhan yang bersifat dengan sifat Kamalat(Kesempurnaa n).Sudah tentu undang-undang yang diciptakan-Nya itu sempurna,tiada cacat-celanya dan sesuai sehingga ke hari kiamat.Mengatakan undang-undang Islam itu tidak sesuai,samalah dengan mengatakan bahawa Allah itu bersifat dengan sifat kekurangan.Maha Suci Allah dari sifat kekurangan.

Selain itu,umat Islam sendiri sudah berani menjual agamanya sendiri kerana inginkan habuan dunia yang sementara.Contohnya melakukan rasuah.Nabi telahpun menegaskan bahawa rasuah itu haram hukumnya.Tetapi disebabkan cintakan dunia,mereka sanggup melakukan rasuah.Inilah yang dikatakan menjual agama kerana dunia.

Atau seseorang yang inginkan pangkat dan kedudukan.Contohnya ulama' dunia.Kerana mahukan pangkat dan nama,golongan ini sanggup mengeluarkan kenyataan-kenyataan yang jelas menyeleweng dari ajaran Islam sebenar.Tetapi asalkan mendapatkan habuan dari golongan atasan,mereka sanggup lakukannya.

Oleh itu,marilah kita sama-sama mengambil tindakan seperti yang diperintahkan oleh Nabi kita Muhammad s.a.w.Segeralah meningkatkan amal kebajikan.Mudah- mudahan Allah akan menyelamatkan kita dari bahaya fitnah tersebut.

http://tanbihul- ghofilin. blogspot. com
"Peringatan Bagi Orang Yang Lalai"

Menatap wajah yang tersayang ketika tidur

Email : Tok Busu

Melihat orang yang kita sayang pada saat dia tidur.....

Renungkan/lihatlah betapa sayangnya kita pada mereka.....

Pernahkah anda menatap orang-orang yang anda sayang saat mereka sedang tidur ? Kalau belum, cubalah sekali saja menatap mereka saat sedang tidur.

Saat itu yang tampak adalah ekspresi paling wajar dan paling jujur dari seseorang.

Seorang artis yang ketika di panggung begitu cantik dan gemerlap pun akan tampak polos dan jauh berbeza jika ia sedang tidur.

Orang paling kejam di dunia pun jika ia sudah tidur tak akan tampak wajah bengisnya.

Perhatikanlah ayah anda saat beliau sedang tidur.
Sedarilah, betapa badan yang dulu kuat dan gagah itu kini semakin tua dan lemah, betapa rambut-rambut putih mulai menghiasi kepalanya, betapa kerut merut mulai terpahat di wajahnya.
Orang inilah yang tiap hari bekerja keras untuk kesejahteraan
kita, anak-anaknya. Orang inilah, rela melakukan apa saja asal perut kita kenyang dan pendidikan kita lancar.

Sekarang, beralihlah. ... Lihatlah ibu anda....
Hmm... kulitnya mulai keriput dan tangan yang dulu halus membelai- belai tubuh bayi kita itu kini kasar kerana menempuhi kehidupan yang mencabar demi kita. Orang inilah yang tiap hari
menguruskan keperluan kita. Orang inilah yang paling rajin mengingatkan dan membebeli kita semata- mata kerana rasa kasih dan sayang, dan sayangnya, itu sering kita salah ertikan.

Cubalah menatap wajah orang-orang yang kita cintai..sayangi itu...
Ayah, Ibu, Suami, Isteri, Kakak, Adik, Anak, Sahabat, Semuanya...

Rasakanlah sensasi yang timbul sesudahnya. Rasakanlah energi cinta yang mengalir perlahan-lahan saat menatap wajah mereka yang terlelap itu. Rasakanlah getaran cinta yang mengalir deras ketika mengingat betapa banyaknya pengorbanan yang telah
dilakukan orang-orang itu untuk kebahagiaan anda. Pengorbanan yang kadang-kadang tertutupi oleh salah faham kecil yang entah kenapa selalu saja nampak besar.

Secara ajaib Tuhan mengatur agar pengorbanan itu akan tampak lagi melalui wajah-wajah jujur mereka saat sedang tidur. Pengorbanan yang kadang melelahkan serta memenatkan mereka
namun enggan mereka ungkapkan. Dan ekspresi wajah ketika tidur pun membantu untuk mengungkap segalanya.

Tanpa kata, tanpa suara dia berkata... "betapa lelahnya..penatnya aku hari ini". Dan penyebab lelah dan penat itu? Untuk siapa dia berpenat lelah, Tak lain adalah untuk KITA.....

Suami yang bekerja keras mencari nafkah, isteri yang bekerja keras
mengurus dan mendidik anak, juga rumah. Kakak, adik, anak dan sahabat yang telah menemani hari-hari suka dan duka bersama kita.

Resapilah kenangan-kenangan manis dan pahit yang pernah terjadi dengan menatap wajah-wajah mereka. Rasakanlah betapa kebahagiaan dan rasa terharu seketika menerpa jika mengingat itu semua.

Bayangkanlah apa yang akan terjadi jika esok mereka "orang-orang terkasih itu" tak lagi membuka matanya, untuk selamanya ... "

dari NYA kita datang, kepada NYA kita kembali.

PAS tidak bimbang kedatangan Mahadhir .

Tun Dr Mahathir Mohamad dikatakan bersedia turun berkempen membantu calon BN Ismail Saffian, Ahad ini.Mantan perdana menteri dijadual menemui pengundi di Taman Kaya atau Taman Kota Jaya dalam DUN Changkat Jering.

PAS tidak bimbang dengan kedatangan Dr Mahathir membantu Ismail dengan alasan beliau tidak lagi berpengaruh luas, apatah lagi parti itu menikmati sokongan bukan Melayu.

Ketua Pemuda PAS Perak, Norazli Musa berkata, pengaruh tokoh itu hanya di kalangan pengundi Melayu tetapi kecil sahaja.

"Mungkin sebahagian kecil pengundi Melayu yang boleh dipengaruhi oleh Dr Mahathir," katanya, ketika diminta mengulas rancangan membawa bekas presiden Umno itu membantu kempen.

"Malah perdamaian Dr Mahathir dengan perdana menteri (Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi) hanyalah lakonan sahaja."

Menurutnya lagi, PAS hanya mahu mengekalkan kira-kira 50 peratus sokongan pengundi Melayu untuk menang dalam pilihanraya ini.

Majoriti pengundi bukan Melayu umumnya, kata Norazli lagi, menyokong Mohammad Nizar.

"Dengan sokongan pengundi bukan Melayu ini, kedatangan Dr Mahathir tidak memberi kesan," katanya.

Larangan tidak sentuh kes Altantuya, Sultan Perak hanya menguntungkan BN

Polis memberi arahan sejak kelmarin supaya dua isu di atas tidak disebut sedangkan ini menampakkan sebahagian arahan berbaur politik cumanya melalui pihak keselamatan. kebebasan bersuara nampanya hendak disekat dan tempang. Apakah negara kita tidak cukup dengan pelbagai akta dan undang-undang sehingga arahan baru dikeluarkan untuk menghalang Isu-isu penting diketengahkan kepada rakyat, cuma BN nampak tidak untug dalam isu makanya ia cuba dihalang dengan pelbagai helah.

PAS pula mahu meneruskan isu berkaitan krisis politik Perak dan pembunuhan wanita Mongolia, Altantuya Shaariibuu bersama isu-isu menyentuh kepentingan awam.Selagi ianya tidak bercanggah dengan pelbagai akta yang ada dan penceramah bertanggung jawab dengan fakta dan ucapannya saya kira itulah hakikat suatu kempen untuk menarik pengundi mengundi partinya.

Walaupun Barisan Nasional (BN) menyatakan kesediaan mereka untuk akur dengan peraturan baru polis.Namun ianya menampaakkan jawapan terdesak yang mampu diucapkan apabila pihak keselamatan gagal digunakan untuk menghalang isu yang melibatkan kepentingan awam dibangkitkan, dan BN tidak mampu menjawabnya walaupun politik lama mereka yang menyalah gunakan TV, radio dan akhbar tidak berhasil menangis fakta-fakta tepat dari penceramah Pakatan Rakyat.

Apakah salahnya bila Pakatan Rakyat terus membangkitkan isu-isu berkaitan dengan kepentingan awam termasuk krisis politik Perak dan pembunuhan wanita Mongolia, Altantuya Shaariibuu walaupun polis mengeluarkan larangan membangkitkan kedua-dua isu berkenaan dalam pilihan raya kecil kali ini.

"Kami sudah memberi arahan kepada jentera supaya terus bangkitkan isu-isu kepentingan awam dengan syarat kita tahu batasan undang-undang.

"Kita juga meminta penceramah kita supaya bertanggungjawab ke atas apa yang dicakap," kata Timbalan Pesuruhjaya PAS Perak. Asmuni Awi pada sidang media harian hari ini.

Kata Pengarah Operasi Pilihan Raya PAS Bukit Gantang ini, "bila dihalang (daripada membangkitkan isu-isu berkaitan) bermakna ada sesuatu yang tidak kena."

Asmuni berkata, pihak berkuasa mempunyai peruntukan undang-undang secukupnya seperti Akta Hasutan dan Kanun Keseksaan jika ada pihak yang membuat kenyataan-kenyataan yang tidak berasas.

"Saya yakin mereka ambil tindakan ini kerana langkah membangkitkan isu-isu ini (krisis politik dan Altantuya) menguntungkan pihak kami dan mereka (Umno dan Barisan Nasional) merasakan berhadapan dengan masalah.

Mahkamah Tinggi tolak permohonan DUN Perak

IPOH: Mahkamah Tinggi di sini hari ini menolak permohonan Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak V.Sivakumar untuk mengenepikan saman pemula yang difailkan oleh tiga anggota DUN masing-masing bagi kawasan Behrang, Changkat Jering dan Jelapang.

Hakim Datuk Balia Yusof Wahi turut menolak permohonan enam pihak termasuk tiga Exco kerajaan negeri Perak Pakatan Rakyat iaitu A.Sivanesan, Tai Sing Ng dan Chan Fook Chye serta tiga pengundi DUN berkenaan untuk bertindak sebagai pencelah dalam kes berkenaan dengan kos.

Keputusan sementara ini bukan berarti ketiga-tiga Adun bebas berkenaan iaitu Jamaluddin Mohd Radzi (Behrang), Kpt (B) Mohd Osman Jailu (Changkat Jering) dan Hee Yit Foong (Jelapang) sehingga hari ini masih kekal sebagai wakil rakyat dan kerusi bagi DUN berkenaan tidak kosong kerana perbicaraan seterusnya akan ditentukan bermula 8 April nanti.

Dalam saman pemula itu, tiga Adun berkenaan yang menamakan Sivakumar sebagai defendan memohon supaya mahkamah mengisytiharkan kerusi masing-masing tidak kosong dan mereka masih wakil rakyat yang sah setelah Sivakumar memutuskan yang mereka telah mengosongkannya.

Februari lepas, ketiga-tiga wakil rakyat itu keluar parti masing-masing, iaitu Jamaluddin dan Mohd Osman daripada PKR dan Hee daripada DAP, dan ini mendorong Sivakumar mengisytiharkan tiga kerusi itu kosong kerana mendakwa mereka telah menandatangani surat peletakan jawatan selepas menang dalam pilihan raya umum 8 Mac tahun lepas.

Beliau berkata mahkamah juga telah menetapkan Rabu depan sebagai tarikh pendengaran saman pemula berkenaan.

Bagaimanapun ia bergantung kepada sebarang penghakiman yang akan dibuat di Mahkamah Persekutuan di Putrajaya berhubung beberapa persoalan perlembagaan pada Jumaat ini.

Sebelum ini, pihak plaintif telah memohon untuk merujuk kepada Mahkamah Persekutuan berhubung tafsiran Undang-undang Tubuh Negeri Perak mengenai sama ada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) atau Speaker Dewan Undangan Negeri Perak adalah pihak yang berhak dan berkuasa untuk menentukan sesuatu kerusi DUN itu kosong atau sebaliknya.

Antara alasan yang diberikan oleh hakim untuk menolak permohonan pencelahan oleh enam pihak itu adalah kerana mereka bukan pihak diperlukan dalam kes itu, hak mereka tidak terjejas dengan penghakiman terhadap plaintif manakala bagi tiga Exco yang mendakwa masih Exco yang sah dan akan hilang hak serta elaun jika tidak mencelah pula, hakim menganggap itu hanya hak komersial sedangkan penghakiman memerlukan hak daripada segi undang-undang.

"Bagi tiga pengundi di kawasan DUN berkenaan pula mereka hanya memohon untuk kepentingan politik mereka yang mana bukan dari segi hak dan kepentingan undang-undang di dalam kes ini," katanya.

Esok, Mahkamah Tinggi Ipoh dijadual mendengar satu permohonan deklarasi mahkamah oleh Menteri Besar Perak yang merampas kuasa Datuk Dr Zambry Abdul Kadir dan enam Exconya supaya mahkamah mengisytihar tindakan Sivakumar menggantung mereka daripada menghadiri persidangan DUN sebagai tidak sah dan menyalahi Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Perak.

Pada 18 Februari lepas, Sivakumar menggantung dan melarang Zambry dan enam Exco berkenaan daripada menghadiri persidangan DUN masing-masing selama 18 bulan dan 12 bulan.

Malaysia dapat PM baru esok !

Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak akan mengiringi Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menghadap Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin .

Difahamkan pada pagi ini Perdana Menteri turut menjemput Najib untuk mengiringi beliau menghadap Agong.

Jika mendapat perkenan Tuanku, Jumaat ialah harinya Najib mengambil alih jawatan perdana menteri.


Abdullah akan menghadap Tuanku Mizan bagi memohon perkenan berhubung isu peletakan jawatannya sebagai Perdana Menteri seperti mana yang telah dipersetujui dalam pelan peralihan kuasa antara beliau dan Najib sebelum ini.

Upacara angkat sumpah Najib sebagai Perdana Menteri keenam dijangka berlangsung Jumaat ini di Balai Rong Seri, Istana Negara.

Difahamkan istiadat pengurniaan suratcara pelantikan dan istiadat mengangkat sumpah menyimpan rahsia Najib akan diadakan pada pukul 10 pagi.

2.30 petang ini hakim tentukan kes Sivakumar dan ADUN Lompat.

IPOH : Setelah melalui proses penghakiman di bilik hakim sehari suntuk kelmarin dalam kes ADUN Lompat. Dijangkakan pada hari ini hakim akan mereruskan prosuding sebutan kes dikamarnya dan kemungkinan kepuytusan akan ditentukan pada petang ini.

Sekiranya hakim membenarkan permohonan Sivakumar bersama panel peguamnya berarti akan diputuskan buang kes dan kemenangan kepada rakyat dan Kerajaan pakatan Rakyat.


Buang kes berarti bahawa hakim membenarkan bahawa keputusan Speaker adalah mutlak termasuklah dalam kes ini mengatakan dengan bukti yang ada dalam surat yang dihantar oleh 3 adun, Jelapang, Behrang dan Changkat Jering adalah sah dan tidak boleh dipertikaikan termasuklah di mahkamah.

Perlembagaan Persekutuan dan Fasal 72(1) mengatakan keputusan Speaker tidak boleh dicabar dimana-mana mahkamah.

Sebaliknya tidak mustahil hakim akan berpihak kepada 3 adun lompat dengan mengesahkan pembicaraan diteruskan dan pertikaian akan bertambah panjang dalam pembicraan seterusnya dalam mentukana kesahihan surat dan hal -hal yang berkaitan.

Jika inilah yang berkalu malang lah pada sistem kehakiman negara sekali lagi bila keputusan speaker dicabar dan dipertikai dan boleh dibicarkan dimahkamah.

"Mohon restu rakyat" Poster besar BN tidak beri kesan.

Poster Besar BN mula di pasang dimerata tempat dalam Parlimen Bukit Gantang dengan tema "Mohon Restu Rakyat". Slogan itu di letakkan di tiga keping gambar utama, Najib, Zambry dan Ismail.

Bagi saya slogan yang diletak itu tidak aan memberi kesan dan penambahan undi kepada BN. Kerana slogan yang diletakakan ini tidak cukup untuk memujuk rakyat yang tidak sabar untuk menghukum BN di Bukit Gantang.

Saya ucapkan dibeberapa tempat ceramah yang diikuti bahawa kedatangan pemimpin BN ke Bukit Gantang setelah mereka melaui proses pemilihan yang diselubungi dengan politik wang alias Jenayah Rasuah yang jijik itu.

Ribuan laporan yang hanya disiasat cuma beberapa kerat, yang tidak lebih dari "kambing hitam" bagi mengatakan bahawa Lembaga Displin sudah pun mengambil segala langkah dan tindakan untuk meghukum mereka yang terlibat.

Bukti yang jelas kita lihat apabila pertembungan pemilihan jawatan yang telah berlangsung itu adalah semacam membeli jawatan itu dengan sejumlah wang yang banyak.

Yang sedikit berbelanja, atau tidak cukup berbelanja sudah pun kalah walaupun mereka MB ataupun menteri termasuklah timbalan menteri.

Perwakilan tidak akan menilai jasa mereka menjaga rakyat tetapi perwakilan nampaknya akan melihat sejauh mana dan sebanyakmana kebajikan dalam bentuk sejumlah wang sebagai ganti untuk mengundi.

Tragedi perebutan kuasa itu berakhir sebelum mereka ke Bukit Gantang, jadi mereka datang dengan peluh yang masih tidak kering dari PWTC, iaitu peluh rasuah yang sangat maklum oleh seluruh rakyat termasuklah di bukit Gantang.

Jadi buatlah slongan Mohon Restu Rakyat sebanyak manapun saya kira tidak akan merubah pespektif pengundi bahawa kalau undi BN cuma untuk restu kemanangan semata-mata, dan disebalikan dengan habuan keduaniaan yang diharapan,walau dijanjikan atau tidak. Inilah trend lama politik UMNO dan BN termasuk dalam PRK Bukit Gantang.

Sebaliknya Restu dan Ridha Allah SWT yang sangat di fahami oleh penduduk Bukit Gantang khususnya yang beagama Islam, sebab itu saya yakin mereka tetap akan meneruskan hasratnya memangkah calon PAS, Ir. Hj. muhammaad Nizar jamaluddin.

Mahkamah dengar permohonan Nizar esok

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi (Rayuan dan Kuasa-kuasa Khas) di sini hari ini menetapkan esok bagi mendengar permohonan Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin berhubung usaha mendapatkan kebenaran mahkamah untuk memulakan prosiding mencabar perlantikan Datuk Zambry Abdul Kadir sebagai Menteri Besar Perak.

Hakim Datuk Abdul Aziz Abd Rahim berkata dalam kes permohonan semakan kehakiman itu, isu pertama yang perlu diputuskan ialah sama ada kebenaran untuk memulakan prosiding tersebut boleh diberikan kepada pihak pemohon, Mohammad Nizar.

Beliau kemudian memerintahkan peguam Mohammad Nizar, Sulaiman Abdullah, dan Peguam Kanan Persekutuan Datuk Kamaluddin Md Said, bagi pihak Peguam Negara, untuk berhujah mengenai isu itu pada pukul 2.30 petang esok.

Permohonan semakan kehakiman itu telah didengar semula di Mahkamah Tinggi setelah Mahkamah Persekutuan pada 23 Mac lalu menetapkan bahawa isu mengenai takrif Perkara 16 (6) Undang-undang tubuh Negeri Perak perlu didengar dan diputuskan oleh Mahkamah Tinggi dan perkara itu hanya boleh dirujuk kepada Mahkamah Persekutuan menerusi rayuan.

Panel lima hakim itu mengarahkan agar kes tersebut dirujuk semula ke Mahkamah Tinggi untuk didengar oleh Hakim Lau Bee Lan, selain turut mengetepikan semua perintah Mahkamah Rayuan pada 20 Mac.

Abdul Aziz, yang baru bertukar hari ini ke mahkamah itu dari Mahkamah Tinggi di Sarawak, merupakan hakim (Mahkamah Tinggi) ketiga yang mendengar kes itu, sebelum Pesuruhjaya Mohamad Ariff Md Yusof, yang telah memutuskan untuk menarik diri, dan Hakim Lau Bee Lan, yang telah mengarahkan supaya kes itu dirujuk ke Mahkamah Persekutuan.

Dalam prosiding pagi tadi, Kamaluddin memberitahu mahkamah, pihak Peguam Negara akan membantah permohonan Mohammad Nizar untuk mendapatkan kebenaran itu.

"Mahkamah Persekutuan telah meletakkan status quo dalam kes ini, oleh itu jika permohonan ini diteruskan, kami perlu membantah supaya kebenaran (untuk memulakan prosiding) tidak diberikan," katanya.

"Saya mohon satu penangguhan kerana notis bantahan belum diserahkan lagi, saya perlu masa untuk meneliti alasan (bantahan) pihak Peguam Negara," balas Sulaiman.

"Saya bercadang supaya perbicaraan kes ini dibuat selewat-lewatnya minggu depan. Kalau esok kita boleh mendengar hujahan permohonan mendapatkan kebenaran, hari Jumaat saya boleh berikan keputusan. Jika kebenaran diberikan, perbicaraan boleh dibuat minggu hadapan.

"Saya yakin Datuk Kamaluddin dan tuan Haji Sulaiman mempunyai banyak pengalaman, dan dengan dibantu rakanrakan lain, boleh menjalankan hujahan ini dalam masa satu hari (esok)," kata Abdul Aziz, yang mengarahkan supaya Kamaluddin menyerahkan hujahan bantahan bertulis mereka ke mahkamah dan satu salinan kepada pemohon hari ini.

Pada 13 Feb, Mohammad Nizar, 52, yang juga Timbalan Pesuruhjaya PAS Perak, memohon diadakan semakan kehakiman bagi mengisytihar dirinya sebagai Menteri Besar Perak yang sah dan untuk mendapatkan injunksi melarang Zambry daripada melaksanakan tugas sebagai Menteri Besar.

Beliau juga memohon mendapatkan takrif mengenai Perkara 16 (6) Undang undang Tubuh Negeri Perak sama ada jawatan Menteri Besar boleh dikosongkan jika:

i) Menteri Besar telah memberi nasihat kepada Sultan supaya membubarkan Dewan Undangan Negeri;ii) Tidak berlaku pembubaran dewan;iii) Tidak ada undi tidak percaya terhadapnya di dewan undangan negeri;iv) Tidak berlaku peletakan jawatan oleh beliau.

Mohammad Nizar juga mahu supaya Zambry membuktikan kesahihannya sebagai Menteri Besar. Mstar.

Kenyataan Media : Ketua Polis Negara perlu tumpu usaha basmi jenayah bukan berpolitik

Dewan Pemuda Pas Wilayah Persekutuan (pemudawilayah) memandang serius peningkatan kes jenayah yang melibatkan golongan pelajar yang dilaporkan oleh Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan semalam.

Utusan Malaysia melaporkan bahawa;

Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan hari ini (semalam) melahirkan kebimbangannya dengan trend penglibatan pelajar dalam kegiatan jenayah yang menunjukkan peningkatan sejak dua tahun lalu.

Beliau berkata, jenayah melibatkan golongan itu yang dianggap serius termasuklah kes bunuh, rogol, samun, merusuh, mencuri dan pecah rumah.

Katanya, ini dibuktikan apabila pada 2007, sebanyak 1,836 kes dilaporkan dengan melibatkan tangkapan seramai 3,383 pelajar.

Tambahnya, daripada jumlah itu, seramai 3,241 pelajar orang adalah mereka yang berusia 13 hingga 18 tahun.

“Bagi tahun lalu pula, angka itu terus menunjukkan peningkatan iaitu sebanyak 2,218 kes dengan melibatkan penahanan seramai 3,725 pelajar.

“Daripada jumlah itu seramai 3,629 pelajar adalah berusia 13 hingga 18 tahun,” katanya dalam perutusan sempena sambutan ulang tahun ke-39 pasukan Kor Kadet Polis di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur.

Berdasarkan fakta-fakta yang dinyatakan jelas pada kita bahawa perlunya satu usaha yang serius diperingkat pasukan Polis dan membendung gejala ini dari terus meningkat.

Pemudawilayah tidak nafikan bahawa ibu bapa, guru dan masyarakat perlu memainkan peranan. Tetapi dalam masa yang sama bila ia sudah dikategorikan sebagai perbuatan jenayah maka tindakan Polis menjadi keutamaan.

Pembanterasan jenayah seharusnya sinonim dengan tugas Polis, namun akhir-akhir ini rakyat sudah melihat seolah-olah penjenayah masakini tanpa mengira usia sudah tidak takut dengan Polis.

Kebanyakkan rakyat membuat persepsi bahawa Polis hanya mampu menerima dan mengeluarkan kertas Laporan Polis bagi tujuan makluman dan claim insurans sahaja. Tindakan susulan seperti siasatan jarang dilakukan terutamanya bagi kes yang melibatkan kerugian kurang dari RM 1000.

Selain itu kes-kes melibatkan keganasan seperti pergaduhan kumpulan samseng, rogol dan bunuh akan diambil tindakan pantas jika ianya disiarkan dalam akhbar. Jika tidak siasatan akan bertangguh-tangguh.

Pemudawilayah sendiri pernah membantu seorang mangsa kes Ah Long membuat laporan Polis. Dan pegawai yang menyiasat kes itu hanya kata, "jika Ah Long itu datang kacau, buat Laporan Polis lagi. Tapi Polis tidak boleh bertindak apa-apa selagi Ah Long tidak pukul atau mencederakan mangsa"

Mangsa telah membuat banyak Laporan Polis tetapi Polis tak buat apa dengan alasan Polis tiada kuasa untuk menyiasat Ah Long itu walaupun mangsa pernah membuat laporan yang rumahnya disimbah cat dan pagarnya dirantai.

Paling mengejutkan, setelah Pemudawilayah menyiasat sendiri kes itu, antara Ah Long yang terlibat adalah mereka yang berumur bawah 21 tahun. Dan ini sudah menunjukan bahawa trend jenayah kini sudah semakin menular kepada golongan muda dan mereka menjadi rekrut untuk kumpulan-kumpulan samseng yang giat melakukan jenayah bersama Ah Long.

Jadi sejauh manakah pihak Polis serius untuk membantu rakyat dan melindungi mereka. Jika kes sekecil itu pun Polis boleh lepas tangan, bagaimana dengan kes-kes besar seperti kes pembunuhan Altantuya yang tidak disiasat dengan bersunguh-sungguh oleh Polis walaupun banyak aduan dibuat tentang penglibatan seorang ahli Politik dalam kes itu.

Malangnya Ketua Polis Negara berpolitik pula dan mengalihkan masa kerjanya untuk memantau aktiviti politik dan pilihanraya di 3 tempat-Bukit Gantang, Bukit Selambau dan Batang Ai, yang sedang berlangsung sekarang.

Semalam Polis secara tiba-tiba mengeluarkan arahan melarang jentera Pilihanraya di 3 tempat berkenaan untuk menyebut atau bercakap tentang isu Sultan Perak dan Kes Altantuya. Tidak cukup dengan itu, aktiviti kempen juga dihadkan sehinggan jam 11 malam.

Dalam masa yang sama, beribu Polis dihantar ke sana dan menyebabkan banyak tempat kekurangan anggota untuk berkerja membanteras jenayah.

Sepanjang 10 tahun ini tidak ada apa-apa kes yang besar berlaku sepanjang sesi kempen pilihanraya melainkan kes petugas Pas yang dipukul Pemuda Umno di Ijok pada tahun 2007. Itu pun tidak diambil tindakan oleh Polis.

Mereka telah dibelasah teruk oleh kumpulan Pemuda Umno berhampiran Balai Polis hingga masuk wad, tetapi hingga kini tiada tangkapan dan dakwaan dibuat.

Jadi apa gunanya pihak Polis mencampuri urusan Politik dan Pilihanraya. Apa sebenarnya keutamaan Polis.

Pihak Polis perlu membuka semula Fail Meja mereka dan membaca kembali senarai tugas mereka. Jika mahu Polis dipandang tinggi oleh rakyat, mereka perlulah membuat senarai keutamaan tugas mereka dengan meletakkan pembanterasan jenayah sebagai tugas utama.

Pemudawilayah tidak menolak sumbangan Polis pada negara, tetapi mereka perlulah meletakan diri mereka ditempat yang betul untuk dilihat oleh rakyat, bukannya sibuk berkepit dengan orang Politik dengan harapan dapat naik pangkat atau dapat gelaran Dato' dan Tan Sri sahaja.

Jika mahu berpolitik, jadilah orang politik dan bertandinglah dalam Pilihanraya, jangan berselindung dibalik seragam yang mulia itu tetapi membiarkan diri dan organisasi dimanipulasikan oleh orang yang berkepentingan.

Herman Samsudeen
Ketua Penerangan
Dewan Pemuda Pas Wilayah Persekutuan.

Umno Perak terutama Dato’ Zamri ketika Pakatan Rakyat memerintah Perak antara orang yang lantang menuduh Dato’ Seri haji Nizar boneka kepada China DAP

Ust. Idris Hj. Ahmad

Umno Perak terutama Dato’ Zambry ketika Pakatan Rakyat memerintah Perak antara orang yang lantang menuduh Dato’ Seri haji Nizar boneka kepada China DAP kerana beri tanah kepada orang China di Perak. Modal yang sama juga sedang difitnah oleh jentera Umno/BN kepada pengundi Bukit Gantang. Fitnah kalau undi Pas/Pakatan Rakyat bermakna menggadai tanah orang melayu kepada bangsa asing.

Ini adalah jawapan kepada Dato’ Zambry dan kuncu-kuncu Umno, bahawa yang khianat tanah orang Melayu ialah pemimpin Umno, bukan Pas, bukan DAP dan bukan PKR

Fakta yang Dato’ Seri haji Nizar kemukakan sudah cukup untuk membuktikan Umno pengkhianat kepada orang Melayu bukan Pakatan Rakyat. Sebagaimana kita sudah buktikan Umno kepala bapa penderkahaka kepada Raja-Raja Melayu.

Sekarang fakta menunjukkan Umno yang khianat tanah orang melayu dan rakyat di negeri Perak.

Kerajaan PR hanya memberi tanah 102,000 lot kampung tersusun (kebanyakan Melayu) melibatkan 7,000 ekar. Manakala 47,000 lot kampung baru (kebanyakan China) dan sebilangan kecil kampung adat (orang asli). Jumlah yang diberi kepada orang China adalah 3,000 ekar sahaja. Itupun tanah yang sudah diduduki orang China lebih daripada 70 tahun lalu.

Melayu sangatkah Umno, sehingga buat bising fasal tanah 3000 ekar yang diberi kepada orang China yang memang haknya untuk dapat kerana mereka adalah rakyat di negara ini, mereka bukan China Singapura atau China Vietnam.

Kalau Umno tuduh Pakatan Rakyat boneka China dan khianat tanah orang Melayu kenapa tanah yang dipohon oleh Tuan Guru Haji Abdul Latif (Pondok Pak Teh Kroh Grik Perak) sejak 1996 telah diluluskan oleh Exco PR pada 2008 sebanyak 45 ekar. Kalau kerajaan yang dipimpin oleh Dato’ Seri Haji Nizar boneka China sudah tentulah permohonan ini tidak diluluskan. Adakah pemimpin Umno ingat Pak Teh ini China Taiwan sehingga permohonan beliau tidak diluluskan. 12 tahun Pak Teh menunggu kelulusan. Tiba-tiba kerajaan yang kononnya boneka China meluluskan permohonan tersebut walaupun tidak sampai sepuluh bulan memerintah. Manakala Umno yang mendakwa tonggak orang Melayu telah kianat kepada bangsa sendiri walaupun tanah itu untuk kegunaan pondok.

Ini fakta menunjukkan Umno penjahanam tanah orang Melayu;

22,000 ekar ( Ya! Dua Puluh Dua RIBU ekar) tanah kerajaan di gadai kepada gergasi KLK (KL Kepong) di Lekir, Manjung.

5,000 ekar di Bruas 1500 ekar kepada MCA di Bandar Baru , Kampar (UTAR)

200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana di gadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL! ) Ini tanah rizab melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar dekat Highway!

Kerajaan Umno/BN Perak gadai tanah kerajaan di beberapa lokasi komersial di tengah bandar Ipoh, Taiping, Bidor , Kinta, dan Perak kepada taukeh-taukeh jika sekiranya BN kembali berkuasa pada 9 Mac 2008 (selepas PRU-12).

9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan.

Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang duduk di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.

Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600 orang yang tinggal disitu.

26,000 hektar (dua puluh enam ribu) tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Pia Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.

300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Teregganu kepada Vincent Tan untuk projek perlancungan.

Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur) untuk projek kolam udang.

13 Jun 2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi, kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberi kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? PR atau Umno.

Akibat kebodohan pemimpin Umno menyebabkan Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim Menteri Luar menang-menang. Menang pada Umno ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia hadhari dapat pulau tenggelam timbul. Ini lah lawaknya pemimpin Umno yang jaga kedaulatan negara.

Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak 273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.

Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah terkorban untuk projek Pencala Link dekat Damansara Kuala Lumpur.

Sebanyak 840 hektar tanah rezab melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor ekonomi pantai timur)

Pengkhianatan Umno kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu dari 3juta hektar pada tahun 1957 kepada 1.7 juta hektar (1995). Bermakna 44% tanah rezab Melayu yang ditinggal oleh penjajah dengan susut kadar 1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin Umno dalam menjaga orang melayu. Kalau tidak disekat maka tahun 2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.

Daripada fakta di atas bolehlah dirumuskan Umnolah pengkhianat dan menggadai tanah orang melayu, Bukan PAS, bukan PKR dan bukan DAP. Sebenarnya slogan Umno “Hidup Melayu” perlu ditukar kepada slogan sebaliknya, iaitu “di mana Umno kuat di situ Melayu merempat”.

SEHARIAN BERKEMPEN BERSAMA HJ NIZAR

Kempen hari ketiga calon semakin rancak, menarik dan memikat pengundi. Hari ini seharian saya mengiringi calon ke beberapa buat tempat di DUN Trong termasuk Pulau Pasir Hitam. Program bermula dengan ramah mesra sambil bersarapan pagi di gerai gulai Ikan Sembilang, Kg. Kepala Bukit, bersalam-salaman dengan orang ramai di pasar, merasmikan kelab penyokong PAS di Sg. Kerang, bersalam-salaman sambil mengedar risalah di kedai-kedai kopi dan runcit di pekan Sg. Kerang, melawat perkampungan nelayan di jeti Sg.Kerang, beramah mesra dengan petugas-petugas PAS di DUN Trong, menziarahi kematian di Kg. Kelubung dengan memimpin bacaan tahlil dan makan tengahari di restoran Sg. Kerang.

Selepas berehat seketika dan solat Zohor, kami terus ke jeti Sg. Kerang untuk menaiki bot ke Pulau Pasir Hitam. Perjalanan memakan masa hanya 30 minit sahaja. Rombogan kami disambut oleh sebahagian penduduk tempatan dan juga petugas-petugas PAS yang lebih awal sampai ke situ. Bendera PAS berkibaran di pengkalan jeti Pulau Pasir Hitam, saya sempat diberitahu oleh petugas tempatan, kibaran bendera PAS tidak pernah wujud sebelum ini di kampung tersebut. Rombongan calon juga turut disambut oleh tiga orang pegawai polis yang bertugas. Setelah diberi taklimat ringkas, calon terus mengunjungi penduduk kampung yang majoriti orang Cina dari rumah ke rumah. Pendek kata setiap pengundi Cina ditemui di setiap rumah, cuma sayangnya, ketika kami sampai kebanyakan mereka belum pulang dari mencari pendapatan menangkap ikan dilautan.Sentuhan-sentuhannya calon cukup memikat hati para pengundi, para pengundi cukup tertarik dengan Hj Nizar yang boleh berkomunikasi dalam bahasa Cina. Sebelum kami meninggalkan pulau tersebut, calon diberi peluang menyampaikan sedikit ucapan kepada penduduk, ucapannya diberi tepukan gemuruh oleh penduduk kampung. Mereka memberi jaminan akan mengundi PAS 100 % pada pilihanraya kali ini.

Menurut penduduk kampung, pulau Pasir Hitam sudah wujud hampir lebih 50 tahun dulu, pulau tersebut mempunyai lebih kurang 300 pengundi, tetapi yang tinggal menetap di situ lebih kurang 200 pengundi, yang lain-lain berhijrah Taiping, Ipoh dan lain-lain. Mempunyai sebuah sekolah yang boleh menempatkan 100 murid tetapi hanya mempunyai 2 orang murid dan 4 orang guru sahaja. Tidak mempunyai kemudahan letrik dan air, tenaga letrik hanya bergantung kepada generator, manakala air hujan yang ditadah menjadi sumber untuk makan minum dan mandi manda. Begitulah nasib mereka di bawah pemerintahan BN selama 50 tahun tetapi kebajikan rakyat di Pasir Hitam diabaikan. Anak-anak muda pula semuanya berhijrah ke kota-kota kerana selain menjadi nelayan, peluang pekerjaan lain tidak ada.
http://misabah.blogspot.com/

Dapat cucu baru, tahniah kepada Calon PAS.

Dato' Seri Hj Nizar dapat cucu perempuan barunya yang pertama jam 4 petang semalam. Ketika cucunya dilahirkan, Hj Nizar sedang berkempen menemui pengundi-pengundi Cina di Pulau Pasir Hitam. Semuga dengan kurnian seorang cucu perempuan itu akan menyuntik semangat dayang juangnya yang tinggi sehingga memperolehi kemenangan dalam pilihanraya nanti.

50 TAHUN BN PERINTAH, PEKAN TERONG MASIH PEKAN KOBOI

from MUTA LIGAT .
sofiwahab@gmail.com
by SOFI WAHAB

Sudah lebih 50 tahun kerajaan BN memerintah Negeri Perak Darul Ridzuan namun tidak ada apa yang dapat dibanggakan oleh penduduk Pekan Terong dan kawasan sekitarnya. Ini kerana pekan ini masih seperti Pekan Koboi yang jauh ketinggalan jika dibandingkan kawasan lain seperti Pekan Manjung dan lain-lain. Pekan Terong merupakan sebuah pekan kecil yang terletak dalam kawasan Parlimen Bukit Gantang dan DUN Trong.

Beberapa deretan kedai papan di Pekan ini dianggarkan berumur lebih dari 30-40 tahun. Ada sesetengahnya sudah hampir roboh di mana dibahagian atas sudah tidak digunakan.

Jelas sekali kerajaan BN yang memerintah menganak tirikan Pekan ini sedangkan ianya lokasinya memang strategik iaitu menjadi laluan antara Bandar Taiping dan destinasi pelancongan iaitu Pulau Pangkor.

Mengapa ini berlaku? Jawapannya tidak lain tidak bukan ialah kerajaan BN tidak mempunyai perancangan jangka panjang dalam membangunkan pekan ini. Mereka ini tidak dapat menyediakan aktiviti ekonomi yang aktif di kawasan ini menyebabkan tidak ramai peniaga dan pelabur berminat untuk melabur di kawasan ini.

Walaupun beberapa deretan kedai baru di bina namun bangunan usang yang ada dibandar ini mencacatkan pemandangannya. Malah ianya menggambarkan ketidakperihatinan kerajaan BN.

Selain itu beberapa masalah dikenalpasti menghantui penduduk di sekitar Pekan Terong dan Kuala Terong. Antaranya banjir kilat yang masih menjadi igauan buruk mereka setiap kali hujan lebat turun.

Seorang penduduk, Zakir Yahya, 43 dari Kuala Terong kesal dengan kegagalan kerajaan negeri BN dan ADUN Terong, Datuk Rosli Hussin menyelesaikan isu sejak sekian lama.
"Walaupun ban telah dibina namun banjir kilat ini tetap berlaku, penduduk di sana menjadi trauma pada setiap kali hujan lebat turun".

"Mana janji ADUN dan kerajaan untuk mengatasi masalah ini, ban sudah di bina tetapi banjir berlaku juga" katanya kesal.

Rakan beliau Shahabudin Hashim 38 menggesa kerajaan dan ADUN supaya lebih peka kerana pada setiap kali pilihanraya mereka berjanji untuk menyelesaikan semua masalah rakyat.

"Masa kempen semua boleh buat, bila menang ini jawapannya, rakyat terus susah dan sering takut rumah mereka banjir."

"Ban yang dibina pun tidak menyelesaikan masalah, seolah-olah melepaskan batuk ditangga, bila hujan lebat rakyat susah".

Tinjauan kami Ahad lalu iaitu pada hari penamaan calon mendapati hujan lebat yang turun dari malam hingga ke awal pagi Ahad menyebabkan beberapa rumah di sepanjang jalan Pekan Terong ke Kuala Terong iaitu di sebelah kanan jalan digenangi air. Deretan kereta diletakkan di bahu jalan bagi memastikan ianya tidak ditenggelami air.

19 KEISTIMEWAAN WANITA & 6 WANITA MALANG

19 KEISTIMEWAAN WANITA

1. Doa wanita itu lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah SAW akan hal tersebut, jawab baginda , " Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia."

2. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 1000 lelaki yang soleh.

3. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah .Dan orang yang takutkan Allah SWT akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.

4. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Rasulullah SAW) di dalam syurga.

5. Barangsiapa membawa hadiah (barang makanan dari pasar ke rumah lalu diberikan kepada keluarganya) maka pahalanya seperti melakukan amalan bersedekah.Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barangsiapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.

6. Syurga itu di bawah telapak kaki ibu.

7. Barangsiapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta sikap bertanggungjawab, maka baginya adalah syurga.

8. Apabila memanggil akan dirimu dua orang ibu bapamu, maka jawablah panggilan ibumu terlebih dahulu.

9. Daripada Aisyah r.a." Barangsiapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak perempuannya lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka.

10. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutuplah pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pun pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.

11. Wanita yang taat pada suaminya, maka semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan semua beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya serta menjaga solat dan puasanya.

12. Aisyah r.a berkata, "Aku bertanya kepada Rasulullah, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita?" Jawab Rasulullah SAW "Suaminya." " Siapa pula berhak terhadap lelaki?" Jawab Rasulullah SAW, "Ibunya."

13. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa di bulan Ramadhan, memelihara kehormatannya serta kepada suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dikehendaki.

14. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah SWT memasukkan dia ke dalam syurga terlebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun).

15. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya,maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah SWT mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.

16. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah SWT mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah.

17. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

18. Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.

19. Apabila semalaman seorang ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah SWT memberinya pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah SWT.


6 JENIS WANITA MALANG

“Jangan engkau kahwini wanita yang enam, jangan yang Ananah, yang Mananah, dan yang Hananah, dan jangan engkau kahwini yang Hadaqah, yang Baraqah dan yang Syadaqah.”

Wanita Ananah:banyak mengeluh dan mengadu dan tiap saat memperalatkan sakit atau buat-buat sakit.

Wanita Mananah:suka membangkit-bangkit terhadap suami. Wanita ini sering menyatakan, “Aku membuat itu keranamu”.

Wanita Hananah: menyatakan kasih sayangnya kepada suaminya yang lain, yang dikahwininya sebelum ini atau kepada anaknya dari suami yang lain.

Wanita Hadaqah: melemparkan pandangan dan matanya pada tiap sesuatu, lalu menyatakan keinginannya untuk memiliki barang itu dan memaksa suaminya untuk membelinya.

Wanita Baraqah: ada 2 makna, pertama yang sepanjang hari mengilatkan dan menghias mukanya, kedua dia marah ketika makan dan tidak mahu makan kecuali sendirian dan diasingkannya bahagianya.

Wanita Syadaqah: banyak cakap tidak menentu lagi bising.

Dicatat oleh Imam Al-Ghazalli (email : Zamri kecik's)

ADUN Titi Serong lawat mangsa Ribut di Tanjung Piandang


Anak kecil berumur 2 bulan terselamat dalam ribut yang memusnahkan hampir semua bumbung rumah tersebut.


TANJUNG PIANDANG : Dalam kesibukan mengendalikan PRK Bukit Gantang, ADUN Titi Serong tetap meluangkan masa untuk menjengah masalah setempat. Kelmarin Drs. Khalil idham Lim telah melawat magsa ribut yang paling teruk mengalami kerosakan di Batas Taliair yang letaknya tidak berapa jauh dari pekan tanjung Piandang.

Berada bersama dengan ADUN Titi Serong melawat mangsa tersebut ialah bekas ADUN untuk kawasan itu , En.Abu Bakar Mat Ali, dan Pegawai Daerah Kerian, En.Ismail Hasan, Penolongnya En.Shamsul, Penghulu Mukin Bagan Tiang, En. Shahrul dan Ketua kampung setempat.

Pada kesempatan itu mereka nampaknya sempat berbincang langkah-langkah segera yang akan diambil bagi meringankan beban mangsa sekeluarga. Tambahan pula keadaan rumah tersebut rosak teruk dengan hampir keseluruhan bumbungnya tercabut ditipa oleh angin kencang .

Saya sempat mendengar ucapan makluman dari En. Bakar kepada ADUN Titi Serong dan Pegawai Daerah yang mengatakan dia sudah mendapatkan kelulusan dari peruntukan pihak Pejabat Menteri Besar Perak .

ADUN Titi Serong dengan berseloroh mengatakan sahkah tandatangan dari MB yang ada sekarang, lalu secara spontan telah dijawab oleh Pegawai Daerah dia akan tandatangan. Begitulah ketiga-tiga mereka yang saya anggap dalam keadaan gurauan politik dan penuh keakraban demi menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh penduduk Titi Serong.

Pada kesempatan yang sama Drs. Khalil telah menyampaikan sedikit sumbangan peribadi kepada magasa dan meluangkan masa melawat Pejabat Penghulu Tanjung piandang yang menjadi tempat perlindungan sementara untuk keluarga mangsa yang mempunyai 4 orang anak . 3 darinya masih bersekolah. WM.Keadaan rumah yang rosak teruk akan dibaiki segera dengan perbelanjaan Kerajaan Negeri Perak melalui Pejabat Daerah Kerian yang diusahakan oleh bekas ADUN Titi Serong, En. Bakar.

ADUN Titi Serong berbincang dengan pegawai Daerah kerian dan Penolongnya. Kelihatan sama tuan rumah (di hadapan Drs. Khalil/tidak bertopi)


Drs. Khalil melawat pusat penempatan sementara keluarga mangsa di Pejabat lama Penghulu Tanjung Piandang.