22 April 2009

Media asing sudah mula burukkan imej Najib, kata Mahathir

Belum pun tiga minggu Datuk Seri Mohd. Najib Tun Razak mengambil alih kepimpinan sebagai Perdana Menteri yang keenam, tetapi media Barat sudah memulakan langkah memburuk-burukkan beliau, kata Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Dr. Mahathir menambah, dari Perancis sehingga ke Britain dan Australia, rencana-rencana yang disiarkan membawa mesej yang sama dengan dipercayai maklumat disalurkan oleh rakyat tempatan.

Najib mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri pada 3 April lalu.

"Perdana Menteri yang baru dikatakan amalkan rasuah dan terlibat dalam kes bunuh.

"Penulis Australia mengatakan bahawa Malaysia adalah negara pariah," kata Dr. Mahathir sambil menambah, "saya tidak boleh percaya usaha memburuk-burukkan yang begtiu banyak berlaku pada waktu yang sama secara kebetulan."

Turut disertakan dalam usaha mengecam Perdana Menetri baru ialah dakwaan bahawa beliau akan membawa kembali konsep kepimpinan "Mahathirism".

"Dengan ini, akhbar Barat nampaknya cuba menunjukkan yang Perdana Menteri keempat (Dr. Mahathir) merupakan seorang diktator yang menangkap orang tanpa sebab, memanipulasikan kehakiman, mengawal media dan sebagainya," katanya.

Justeru kata Dr. Mahathir, beliau menyerahkan kepada rakyat Malaysia untuk menghakimi dan mendefinisikan konsep "Mahathirism".

"Mereka adalah pengundi yang Najib perlu mengambil berat. Media asing mempunyai agenda sendiri," kata beliau dalam blognya.

Rakan-rakan media Barat di Malaysia pula menyalurkan dengan berita anti-Najib, jelas beliau.

Katanya lagi, Najib boleh menjangkakan lebih banyak laporan sedemikian daripada akhbar-akhbar asing.

Pun begitu, apa yang rakyat Malaysia fikir adalah penting dan Perdana Menteri perlu membersihkan imejnya dari segi persepsi mereka. Mstar.

Most Dangerous Frog in The World


The poison dart frog of South America, scientific name Phyllobates terribilis, is arguably the most dangerous animal in the world. To a laboratory mouse the frog's skin secretions are more than 400 times as toxic as the venom of a king cobra.

What are the most dangerous frogs in Malaysia?

http://speakforperak.blogspot.com/

Tiang-tiang Demokrasi Yang Semakin Reput

Doktrin Pengasingan Kuasa. adalah satu konsep asas di dalam pemerintahan demokratik moden. Ianya mula dilahirkan oleh seorang pemikir di Perancis.

Terlebih dahulu perlu diingatkan bahawa 'Pengasingan Kuasa' bukanlah sama dengan 'Pembahagian Kuasa' walaupun keduanya mungkin ada diperuntukkan dalam perlembagaan Persekutuan dan Negeri-negeri.

Doktrin Pengasingan kuasa secara dasar bererti kuasa-kuasa pemerintahan boleh dibahagikan kepada tiga iaitu:-
1. Kuasa Perundangan/Legislatif
2. Kuasa Eksekutif
3. Kuasa Kehakiman

Perkara pokok tentang pengasingan kuasa ialah untuk menentukan supaya orang atau badan yang sama tidak dipertanggungjawabkan untuk mengubal undang-undang dan menguatkuasakannya.

Bermakna jika konsep ini diikuti sepenuhnya maka tiada siapapun dari ketiga-tiga cabang pemerintahan boleh mengambil bahagian dalam fungsi cawangan lain.

Pihak Eksekutif sepatutnya tidak boleh menjadi seorang ahli badan Perundangan (Legislatif) dan Badan Kehakiman semestinya bebas dari campurtangan pihak Eksekutif dan Legislatif. Tidak patut ada dwi fungsi. Masing-masing hanya menjaga rukun rumahtangga sendiri dan tidak mencampuri hal yang berlaku di dalam bilik orang lain.

Seperkara yang tidak dapat dipisahkan dalam membicarakan topik Doktrin Pengasingan Kuasa ialah Konsep 'Check & Balance' (Kawalan dan Imbangan). la membawa maksud bahawa ketiga-tiga cabangan pemerintahan itu mestilah berdiri sama tinggi duduk sama rendah. Tidak boleh satu pihak menguasai kehendak pihak yang lain. Ditakuti berlakunya pengaruh tak berpatutan dan menimbulkan ketidakadilan akibat pemusatan kuasa ke satu-satu cabang pemerintahan itu. Umpama orang yang hendak bina rumah jika tiang-tiang yang ada tak sama panjang atau saiznya tentu tak jadi; kalau jadipun tentu tak molek. Lebih-lebih lagi jika tiang-tiang itu dah buruk dan reput. Bak kata Loa Tzu falsafah Taoist

Demokrasi di Malaysia semakin reput. Doktrin Pengasingan Kuasa tidak dipedulikan. Pemusatan kuasa tertumpu kepada Eksekutif. Ini merupakan perkembangan yang sangat buruk dan menjejaskan struktur pemerintahan negara ini.

http://speakforperak.blogspot.com/

Hantu Altantuya menunggu siapa di Penanti?

Ahmad Lutfi Othman

Walaupun baru tidak sampai 20 hari Dato' Seri Najib Razak mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-6, namun sudah banyak petanda awal yang menunjukkan era pemerintahannya belum dapat menggamit keyakinan rakyat. Retorik perubahan yang diuar-uarkannya nampak dangkal dan bersifat kosmetik, hanya sekadar mahu mengelabui pandangan orang ramai.

Mungkin Najib menjangkakan rakyat mudah tersilau dengan beberapa pengumuman yang dilafazkan di hari pertama menadi PM, seperti membebaskan 13 tahanan ISA, menarik balik penggantungan permit penerbitan Harakah dan Suara Keadilan, selain cebisan tindakan populis mendekati golongan bawahan, seperti ditunjukkan dalam lawatan mengejut ke Jalan Petaling ("China Town"), Kampung Kerinchi (majoriti Melayu) dan Jalan Tun Sambanthan, Brickfields ("Little India").

Sampai bila dapat bertahan tanpa permaidani merah?

Akhbar harian, seperti biasa, memuja-muji kunjungan Najib yang dibuat tanpa protokol itu: "Tanpa permaidani merah dan tanpa bunga manggar, Perdana Menteri, Najib Razak membuat lawatan mengejut di sekitar ibu negara bagi bertemu dan mengetahui masalah rakyat biasa. Beliau yang memakai baju khaki lengan pendek hijau cair dan seluar khaki coklat cair meluangkan masa kira-kira dua jam di kawasan perniagaan di Jalan Petaling, kawasan perumahan kos rendah dan sederhana Vista Angkasa di Bukit Kerinchi, Bangsar serta deretan kedai di Jalan Tun Sambanthan, Brickfields."

Ternyata pancingan Najib tidak mengena walaupun "umpan dimakan ikan" apabila calon BN tewas dengan lebih teruk lagi di Bukit Gantang dan Bukit Selambau, lima hari selepas beliau menggantikan Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi - yang hanya sempat menerajui kerajaan selama lima tahun lima bulan - berbanding keputusan pilihan raya umum, Mac 2008. Rakyat sukar "disihirkan" lagi, tidak sepertimana pilihan raya umum ke-11 apabila mandat terbesar dalam sejarah diberikan kepada Abdullah yang baru enam bulan menerajui negara, juga dengan pelbagai janji dan jaminan retorik.

Meneruskan tradisi perdana menteri terdahulu, Najib turut mengemukakan slogan untuk memukau rakyat, "Satu Malaysia", pastinya sebagai percubaan untuk menarik kembali sokongan kepada Umno-BN, yang sejak Mac 2008 mengalami kemerosotan yang cukup ketara. Namun, bagi seorang profesor sains politik, segala "pembaharuan" yang cuba ditonjolkan Najib "serba tidak menjadi".

"Bagi saya konsep One Malaysia lebih teruk retoriknya, hatta berbanding dengan konsep Islam Hadhari yang diperkenalkan Abdullah Badawi. Ya, cuba saudara sebutkan dengan saya, apa yang Najib hendak tekankan dalam konsep barunya itu?

"Apa yang barunya dalam nilai-nilai One Malaysia itu, seperti ketabahan, rendah diri, kesetiaan dan sebagainya? Hal-hal seperti itu, bagi saya, tidak perlu diceritakan lagi. Najib nampaknya terperangkap dalam satu benda yang dia sendiri tak boleh buat demi kepentingan rakyat. Ini semua kerana beliau mendapat salah nasihat," tegas pensyarah muda yang petah berkata-kata itu.

"Rakyat Malaysia mahu tindakan segera menyelesaikan pelbagai masalah harian yang menyesakkan hidup. Mereka sudah jelak dengan macam-macam slogan yang akhirnya tidak membawa makna apa-apa kepada kehidupan mereka," tambahnya lagi.

Retorik kosong

Beliau turut mengkritik Najib yang pada awalnya, seperti ditunjukkan di Petaling Street, tidak mahu disambut dengan perarakan bunga manggar atau permaidani merah, tetapi dalam kunjungannya selepas itu tetap diraikan sebagai pembesar.

"Semuanya retorik kosong sahaja, daripada seorang perdana menteri baru," ujar profesor sains politik itu lagi.

Kenyataan Najib yang hanya mendedahkan rasa takutnya kepada suara rakyat terbongkar apabila beliau tidak bersetuju pilihan raya kecil diadakan, ekoran perletakan jawatan Adun Penanti, Pulau Pulau Pinang, Mohammad Fairus Khairuddin. Baginya, pilihan raya kecil tanpa didahului oleh kematian wakil rakyat hanya membuang masa, tenaga dan wang rakyat.

Ya, sejak bila pula Umno-BN prihatin dengan dana awam yang dibazirkan melalui pilihan raya kecil? Wow, sejuk hati mendengar pemimpin utamanya mula berbicara soal perbelanjaan berhemat sehingga sanggup tidak mahu turut serta dalam pilihan raya kecil demi menyelamatkan wang pembayar cukai. Bermimpikah kita? Saya teringin juga mendengar pandangan, sahabat lama saya, Dato' Seri Dr Mohd Khir Toyo mengenai isu pembaziran duit rakyat ini.

Dari segi lain, konsep Satu Malaysia menekankan "Rakyat Didahulukan, Prestasi Diutamakan". Soalnya, mengapa Najib terlalu takut untuk berdepan dengan suara rakyat apabila keadaan memaksanya bertindak begitu? Kenapa perlu direka alasan yang tidak masuk akal, yang hanya menyebabkan orang ketawa atau geli hati mendengarnya?

Harus rujuk mandat baru rakyat

Bukankah menganjurkan pilihan raya kecil itu juga satu amalan lazim demokrasi, yang apabila sampai waktunya pemimpin dan parti politik harus turun mendapat mandat semula daripada rakyat?

"Apakah Najib takut berdepan soalan rakyat yang mahu bukti apakah benar rakyat yang didahulukan?" soal profesor yang ternyata menyimpan banyak persoalan yang belum terjawab. "Jika Abdullah Badawi salah besar kerana menaikkan harga petrol dahulu, mengapa Najib tidak boleh turunkan sehingga RM1.30 seliter? Mengapa perlu berbulan-bulan untuk mengkaji kadar tol dan pemansuhan ISA? Bukankah itu semua perkara mudah yang boleh diselesaikan dalam tempoh tidak sampai dua minggu?"

Namun, yang lebih menjolok mata, masakan Najib sudah lupa, pada 29 Mei 1997, dua pilihan raya kecil terpaksa diadakan serentak bagi meletakkan Dato' Seri Abu Hassan Omar, ketika itu Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, sebagai Menteri Besar Selangor menggantikan Tan Sri Muhammad Muhd Taib.

Dengan itu Abu Hassan mengosongkan kerusi Parlimen Kuala Selangor untuk bertanding di kerusi Dun Permatang, yang juga dikosongkan Jamaluddin Adnan. Mengapa tidak timbul soal membuang masa dan tenaga, apatah lagi membazirkan dana awam?

Malah, jika diteliti laporan muka depan The Star, 18 April lalu, perbelanjaan SPR mengendalikan lima pilihan raya kecil, di Permatang Pauh, Kuala Terengganu, Bukit Gantang, Bukit Selambau dan Batang Ai, jauh lebih rendah berbanding dengan peruntukan pasukan polis (PDRM).

Pembaziran wang rakyat untuk polis

Menurut laporan akhbar berkenaa, semasa pilihan raya kecil Permatang Pauh, SPR membelanjakan RM409,000, manakala pihak polis, RM2.5 juta; di Kuala Terengganu, SPR (RM580,000), polis (RM11.5 juta); di Bukit Gantang, SPR (RM600,000), polis (RM7 juta); di Bukit Selambau, SPR (RM400,000), polis (RM5 juta); dan Batang Ai, SPR (RM400,000), polis (RM5 juta). Jumlah kesekuruhan, SPR membelanjakan RM2.4 juta, sementara pihak polis, RM31 juta.

Bagaimanapun, sidang Parlimen pada 18 Februari lalu dimaklumkan oleh Timbalan Menteri Dalam Negeri, Dato' Chor Chee Heung bahawa polis telah membelanjakan sebanyak RM15.53 juta di Kuala Terengganu, iaitu RM4 juta lebih tinggi daripada anggaran kos dalam jadual di atas.

Ramai pemimpin Pakatan Rakyat mengkritik kehadiran begitu ramai anggota polis, sehingga ada yang menganggarkan jumlahnya melebih 10,000 orang, seolah-olah Kuala Terengganu menjadi zon perang. Di mana saja anda akan bertemu polis dan khemah putih tempat penginapan mereka jelas menarik perhatian masyarakat setempat.

Belanja polis jauh lebih besar

Di Parlimen juga, Chor memaklumkan bahawa perbelanjaan pasukan polis untuk mengawasi pilihan raya kecil Permatang Pauh hanya kurang sedikit daripada Kuala Terengganu. Ini bermakna kos di Permatang Pauh juga sekitar RM15 juta, jauh lebih besar daripada anggaran seperti ditunjukkan dalam jadual.

(Kalau benar kita memerlukan pengawasan daripada pihak polis seramai itu, mungkin kos sebesar itu boleh diterima. Tetapi, semua orang tahu, rakyat kita bukan perusuh atau penjenayah, yang meletakkan undang-undang dalam tangan mereka. Kita tidak memerlukan kawalan ketat sebegitu rupa. Banyak pihak melihat kehadiran pasukan keselamatan itu adalah satu strategi BN (tidak pasti sama ada pendekatan itu akhirnya memakan diri BN sendiri) untuk mencapai kemenangan).

Perbelanjaan itu belum termasuk yang dihanguskan jentera kempen BN, yang bukan sahaja menggunakan peruntukan parti, malah membazirkan bukan sahaja wang rakyat tetapi juga kemudahan dan jentera kerajaan.

Bayangkan berapa ramai menteri yang turun berkempen menggunakan dana awam? Ada kementerian yang mengadakan hari bertemu pelanggan di kawasan pilihan raya, yang langsung tidak ada kena mengena, selain untuk turut berkempen memenangkan BN. RTM yang membuat liputan langsung, misalnya semasa Tun Dr Mahathir Mohamad turun ke Bukit Gantang, tentunya menghabiskan wang yang bukannya sedikit.

Saya pernah mendedahkan ratusan ribu ringgit wang universiti digunakan untuk perbelanjaan pemantau pilihan raya oleh urusetia Hal Ehwal Pelajar (HEP) bagi mengesan mahasiswa yang berkempen untuk pembangkang, antaranya di Machap, Melaka dan Ijok, Selangor.

Had perbelanjaan kempen tidak pernah dipatuhi

Walaupun undang-undang pilihan raya membataskan perbelanjaan kempen setakat RM200,000 untuk pilihan raya kawasan Parlimen dan RM100,000 untuk Adun, tetapi dipercayai jentera BN membelanjakan jauh lebih besar daripada itu. Lim Kit Siang menganggarkan untuk kempen di Batang Ai sahaja - kawasan yang dijangka BN menang mudah - parti itu membelanjakan kira-kira RM70 juta.

Saya tidak mahu anda terperanjat atau "terkejut beruk" jika kita menjumlahkan semua perbelanjaan BN untuk lima pilihan raya kecil itu. Wang rasuah politik itu sebenarnya datang daripada dana awam juga, yang diperolehi melalui salahguna kuasa dan amalan tumbuk rusuk.

Ringkas cerita, kalaupun Najib takut berdepan kempen di Penanti, iaitu salah satu Dun di bawah Permatang Pauh, kita cadangkan carilah daleh lain, alasam yang boleh diterima akal sedikit.

"Mungkin Najib takut dikejar hantu Altantuya kot? Yalah, Penanti adalah kubu Anwar, takkan Najib nak mengulangi sumpahnya lagi sepertimana yang dibuat semasa kempen pilihan raya kecil Permatang Pauh dulu," soal pensyarah sains politik tadi.

Mendengar saya ketawa di hujung talian, beliau menegaskan, "Lutfi, isu Altantuya bukan soal remeh, Najib betul-betul risau ....

(Tulisan asal dari edisi Harakahdaily 22 April 2009).

salah siapa kah ini ?


salah siapa kah ini, Renung-renung kan lah.... (soalan no 2).

Zamri Kecik's.

Mengenang 757 Tahun Rumi: GURU SPIRITUAL PELOPOR PERDAMAIAN DUNIA

Liza Wahyuninto
http://celaledinwah yu.blogspot. com/

Sudah hampir 6 abad atau tepatnya 576 tahun lalu, tanggal 16 Desember 1251, sosok yang mendirikan aliran Maulawiyah ini meninggalkan dunia dengan segala kefanaannya. Namun nama dan karya-karyanya selalu menjadi pembicaraan yang tidak pernah ada habisnya. Kekaguman akan puisi maupun gazalnya, menempatkan dirinya sejajar pada deretan nama-nama tokoh satra terkenal di dunia.

Maulana Jalaluddin Rumi, begitulah namanya. Putra dari Bahauddin Walad yang diramalkan oleh Fariduddin al-Attar kelak akan menjadi sang guru siritual bagi dunia di masa depan. Dan tidak salah ramalan sang penulis karya “Musyawarah Burung” tersebut, Rumi hingga kini masih digandrungi baik karya-karyanya maupun pemikirannya.

Sejak kecil Rumi sudah akrab dengan peperangan, dan begitu merindukan perdamaian dan kemerdekaan. Invansi besar-besaran yang dilakukan oleh bangsa Mongol pada wilayah Asia bagian selatan menuntut Rumi kecil dan keluarga berpindah-pindah hingga akhirnya menetap di dataran Konya, Turki. Kehadiran Rumi dan keluarga di Konya disambut hangat oleh masyarakat, sampai akhirnya sepeninggal ayahnya, ia diangkat oleh raja menjadi guru spiritual.

Ajaran Rumi begitu mudah diterima oleh masyarakat, hal ini juga tidak mengherankan karena sedari kecil Rumi memang sudah akrab dan berada di lingkungan para sufi (darwis). Akan tetapi, faktor pendukung kenapa Rumi begitu mudah ajarannya diterima oleh masyarakat yaitu dikarenakan pada masa itu peperangan terjadi di mana-mana hingga membuat kejiwaan manusia pada zamannya mengalami sebuah ketakutan yang luar biasa. Rumi kemudian mengenalkan ajarannya lewat tarian sama’ untuk mencapai suatu ekstase. Ekstase inilah yang kemudian menjadi sorotan utama masyarakat hingga melupakan ketakutan-ketakutan yang menimpa mereka. Meskipun ada faktor lain, namun yang begitu faktor inilah yang lebih mencolok.

Rumi, Karya dan Perdamian Dunia


Sebagaimana tokoh-tokoh sufi lainnya, Rumi begitu mencintai keteraturan dan perdamaian. Perluasan wilayah yang dilakukan oleh bangsa Mongol secara kejam, mengetuk hati Rumi untuk menuangkan beberapa pemikirannya mengenai perdamaian. Dalam karya-karyanya, Rumi tidak hanya berpuisi dalam hal ini, beberapa gazal-gazal yang diciptakannya juga menceritakan kekejaman bangsa Mongol. Bagi Rumi, karya-karyanya ini merupakan kritik terhadap Mongol. Dalam sejarah hidupnya, Rumi hanya tercatat sekali mengangkat senjata untuk melawan Mongol sebelum kemudian ia diangkat menjadi penasehat oleh raja Mongol.

Masa kecil Rumi sesungguhnya mengalami beberapa kali terjadi pertempuran yang penuh kekerasan. Selama awal abad tiga velas, kota-kota utama di bagian Timur Khurasan acapkali terjebak dalam pergantian kekuasaan yang kejam d antara anggota-anggota suku Ghurid, Khawarezmian, dan Qarakhanid. Rumi menggambarkan ketentraman sosial yang bersifat kebinatangan di bawah Khawarazmsyah. Dalam Diwan-I ia berkata, “Kata adalah anak panah, lidah adalah busur orang-orang Khawarazmsyah” . Keadaan yang suram ini kemudian diperburuk menjadi kehancuran total ketika bangsa Mongol mulai mengadakan penyerangan secara serius ke berbagai wilayah sekitar 1220.

Kehidupan Rumi di tengah peperangan dan penindasan ikut pula mempengaruhi karya-karyanya. Tidak jarang dalam karya-karyanya ia mengungkapkan ketidak sepakatannya dalam hal penindasam terhadap kaum lemah. Karya-karya Rumi yang terangkum dalam Matsnawi merupakan pemikiran cemerlangnya mengenai kehidupan manusia. Di dalam karyanya tersebut, ia bercerita sosial politik, kebudayaan, spiritual, pendidikan dan lain-lain. Karena luasnya pemikiran Rumi dalam karya-karyanya, bangsa Persia menyebutkan, ”jika ada kitab suci setelah al-Qur’an, maka kitab itu adalah Matsnawi”.

Sebagai guru spiritual yang menggantikan posisi ayahnya, Rumi begitu dekat dengan kerajaan. Tidak jarang raja meminta nasehat atau pertimbangannya dalam menentukan kebijakan yang diambil. Namun, meskipun demikian tidak membuat Rumi lupa daratan, ia sama sekali tidak tertarik pada jabatan. Rumi memang berbeda dengan al-Ghazali, ia (baca : Rumi) lebih dekat dengan harta dan ia menggunakannya untuk kegiatan spiritualnya, sedangkan al-Ghazali begitu menghindari harta karena takut akan kesyubhatannya. Perbedaan yang mencolok ini tidak berpengaruh pada ketokohannya, karena keduanya bergerak pada bidangnya masing-masing.

Ajaran Rumi mengenalkan tarian sama’ atau whirling darwisy (tarian darwis berputar) untuk mencapai ekstasenya. tarian inilah yang aliran yang diciptakan oleh Rumi dengan aliran tasawuf yang lain. lewat tarian sama’, Rumi memasukkan inti sari dari ajarannya, yaitu penyatuan diri dengan Tuhan.

Karya-karya Rumi pada era modern hingga hari ini masih menarik untuk dikaji oleh masyarakat dunia. Sebut saja Iqbal, Animarie Schimel, R. A. Nicholshon dan Wiliam C. Chitick, merekalah yang termasuk tokoh-tokoh yang mengenalkan Rumi pada dunia hingga masuk ke Indonesia lewat Kuswaidi Syafi’i, D. Zawawi Imron, Acep Zam Zam Noor, Emha Ainun Nadjib dan Mustofa Bisri. Ketertarikan mereka mengkaji Rumi kemudian mempengaruhi karya-karya mereka, hingga tidak jarang kita mendengar Kuswaidi Syafi’i dan penyair lainnya merupakan penyair sufistik.

Terlepas dari sebutan penyair sufistik, sebetulnya yang membuat ketertarikan mereka (baca : Kuswaidi Syafi’i dan kawan-kawan) akan Rumi dan karya-karyanya adalah ditemukan kedamaian, penyadaran diri, serta totalitas dalam menyerahkan diri sehingga perdamian begitu lekat dalam angan-angan mereka.

Akankah Rumi Terlahir Kembali?Lalu, siapakah Rumi masa depan? Rumi masa depan yaitu mereka yang mampu menciptakan perdamaian di dunia. Bisa jadi bila di Eropa, M. Iqbal, J. Arberry, R.A. Nicholshon dan Animarie Schimel adalah pembaharunya. Dan di Indonesia, Rumi modern adalah Kuswaidi Syafi’i, Emha Ainun Nadjib, D. Zawawi Imron, Acep Zam Zam Noor, Mustofa Bisri, Hasyim Wahid dan Zainal Arifin Thoha (alm). Karena merekalah yang aktif dan terus mengamalkan pemikiran Rumi meskipun tidak masuk menjadi pengikut aliran yang didirikannya (Maulawiyah) .

Rumi masa depan juga bisa diartikan orang-orang yang mengusung perdamaian dan menolak adanya peperangan dan diskriminasi. Semangat zaman Rumi yang mengusung perdamaian adalah segalanya, dan melalui cinta dapat menuju pada ekstase spiritual perlu untuk kembali dimunculkan. Akan tetapi, hal yang terpenting adalah mencoba untuk membaca dan memaknai pemikiran Rumi yang tertuang dalam karya-karyanya. Karena disadari atau tidak, masih banyak hal-hal yang belum diungkap di balik kekuatan karya-karya Rumi.

Akhirnya, ”melahirkan” Rumi adalah dengan cara melakukan pembacaan dan pengkajian terhadap karya-karya monumentalnya. Karena bagi Rumi, ia akan terus hidup selamanya dan akan terus ber-reinkarnasi. Sebagaimana dalam ungkapannya, Aku terus dan terus tumbuh seperti rumput/Aku telah alami tujuh ratus dan tujuh puluh bentuk/Aku mati dari mineral dan menjadi sayur-sayuran/ Dan dari sayuran Aku mati dan menjadi binatang/Aku mati dari kebinatangan menjadi manusia/Maka mengapa takut hilang melalui kematian?/Kelak aku akan mati/Membawa sayap dan bulu seperti malaikat/Kemudian melambung lebih tinggi dari malaikat –/Apa yang tidak dapat kau bayangkan/Aku akan menjadi itu.

(Penilis ialah Direktur Pusat Pengkajian Jalaluddin Rumi Malang)

Majlis Konvokesyen PUO dicemari Pesta Hiburan

mohd hafez sabri

Majlis konvokesyen yang diadakan setiap tahun di semua Institusi Pengajian Tinggi Awam dan Swasta merupakan satu ikon kepada kecemerlangan para graduan dalam bidang pengajian masing-masing. Seluruh ahli keluarga dan sahabat handai membanjiri persekitaran kampus untuk sama-sama meraikan kejayaan mereka. Keadaan di persekitaran kampus juga sesak dengan gerai-gerai konvo yang disediakan oleh pihak pengurusan dengan menjual pelbagai jenis makanan dan barangan.

Sebagai sebuah gerakan mahasiswa yang bertanggungjawab terhadap keadaan dan perkembangan mahasiswa Perak, saya selaku Presiden BERSATU Perak bersama rakan-rakan pimpinan mahasiswa Perak tidak melepaskan peluang mengunjungi gerai- gerai konvo di sekitar politeknik Ungku Omar. Namun kami merasakan suasana konvokesyen Politeknik Ungku Omar Ipoh Perak kali ini sungguh berbeza jika dibandingkan dengan sebelum ini

Dari pemerhatian saya majlis konvokesyen Politeknik Ungku Omar Ipoh Perak, kali ini tidak ubah seakan pesta hiburan. Dari jauh sudah kelihatan sebuah pentas hiburan yang dilengkapi dengan peralatan muzik kotemperori bersebelahan dengan Jabatan Kejuruteraan Awam dan Mekanikal. Saya sempat bertanya beberapa orang pelajar di sekeliling, yang seakan asyik melihat persembahan nyanyian dan tarian di atas pentas tersebut. Mereka menyatakan, pentas tersebut digunakan setiap malam sepanjang konvokesyen untuk tujuan persembahan hiburan oleh artis- artis yang dijemput khas seperti Azizi Akademi Fantasia dan ramai lagi, sememangnya perkara ini telah mencemarkan suasana keilmuan kampus tersebut serta merendahkan martabat mahasiswa.

Saya berasa amat kesal dengan apa yang berlaku kerana keadaan ini telah mencemarkan imej politeknik sebagai pusat keintelektualan yang disegani dan dikenali ramai pada pandangan kaca mata pengunjung, ibu bapa dan masyarakat sekeliling. Aktiviti seperti ini lah yang sebenarnya menyumbang kepada faktor kebejatan masalah sosial di kalangan pelajar politeknik. Mahukah kita malihat golongan intelek yang menjadi asset Negara pada hari ini, dirosakkan oleh tangan kita sendiri? Hiburan seperti ini sebenarnya tidak sesuai diadakan jika dibandingkan dengan matlamat sambutan konvokesyen itu sendiri.

Selain itu, bunyi muzik yang keterlaluan sebenarnya bukan sahaja mengganggu proses pembelajaran yang sedang dijalankan seperti biasa pada waktu siang malah pastinya menghilangkan konsterasi pelajar- pelajar yang sedang mengulangkaji pelajaran di asrama (KAMSIS) pada sebelah malam. Tambahan pula sekarang adalah tempoh pelajar-pelajar disibukkan dengan pelbagai ujian dan tugasan akademik masing-masing. Lebih mengecewakan lagi, apabila pihak Masjid Sultan Azlan yang terletak di hadapan politeknik memperdengarkan bacaan al-Quran Karim menjelang waktu zohor, bunyi muzik di politeknik tidak dihentikan. Saya sungguh hairan bagaimana keadaan ini boleh berlaku tanpa kawalan dari pihak pengurusan politeknik . Di manakah sensetiviti kita sebagai umat Islam dan golongan intelek yang tidak langsung menghormati waktu solat?

Saya mewakili seluruh mahasiswa Perak yang berada di bawah Gabungan Mahasiswa BERSATU Perak, menyarankan agar pihak pengurusan dan pentadbiran Politekinik Ungku Omar Ipoh Perak,menyediakan program- program berbentuk ilmiah bersesuaian dengan visi dan misi politeknik seperti pertandingan rekacipta dan inovasi, pameran teknologi, forum bicara ilmu dan sebagainya yang mampu meningkatkan daya saing dan kreativiti para pelajar sebagai inisiatif untuk melatih mereka menggunakan kemampuan dan idea sendiri dalam mencipta peluang pekerjaan memandangkan masalah kadar pengangguran semakin meningkat hari ini. Saya menyeru kepada seluruh mahasiswa, persiapkanlah diri kita dengan pelbagai ilmu dan kemahiran untuk menghadapi cabaran yang menunggu di hadapan. Jadilah mahasiswa yang benar-benar berkualiti bukan seperti tin kosong yang tidak ada nilai kepada masyarakat.

Saya turut berasa bangga dengan kejayaan Politeknik Ungku Omar yang sudah 40 tahun usinya telah melahirkan ramai graduan cemerlang sehingga ke peringkat antarabangsa. Namun, untuk mengekalkan prestasi ini, pihak pengurusan politeknik perlu lebih teliti dan memperhalusi aspek penganjuran program- program dalam majlis konvokesyen seperti ini agar nilai keintelektualan Institusi Pengajian Tinggi ini terus subur dan menjadi lambang kebanggaan serta contoh kepada dunia akademik hari ini ke arah mercu kecemerlangan.

(Mohd Hafez bin Sabri ialah Presiden Gabungan Mahasiswa BERSATU Perak)

Toyota Camry yang diguna Exco Pakatan Rakyat Perak dilelong

IPOH: Kerajaan negeri Perak akan melelong 16 buah kereta Toyota Camry 2.4 yang sebelum ini digunakan sebagai kenderaan rasmi exco Pakatan Rakyat ketika menerajui pentadbiran kerajaan negeri.

Menurut kenyataan tender terbuka yang dihantar ke bahagian iklan sebuah akhbar berbahasa Melayu di sini hari ini, lelongan kereta itu akan berlangsung di tempat letak kereta Bangunan Perak Darul Ridzuan di sini mulai 9.30 pagi hingga 4 petang pada 4 hingga 18 Mei ini.

Kenyataan tender yang dikeluarkan pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak itu menyatakan kenderaan berkenaan boleh dibeli secara pukal atau seunit dengan harga rizab RM148,000 sebuah.

Kereta itu adalah yang menggunakan nombor pendaftaran AGS10, AFD11, AFD22, AFD33, AFD55, AFD66, AFD77, AFD88, AFD99, AFD333, AFD999, AFF33, AFF88, AFF99, AGS828 dan AEU606 yang kesemuanya didaftarkan pada 9 Jan tahun ini.

Kenyataan tender itu turut menyebut, semua kenderaan itu adalah baru yang digunakan antara satu hingga dua bulan, perbatuan rendah dan masih dalam tempoh jaminan tiga tahun oleh syarikat pengeluar.

Selain itu ia turut menyebut kenderaan berkenaan juga mempunyai nombor pendaftaran orang kenamaan, cermin 'tinted' yang bernilai RM2,000 serta bebas daripada sebarang kejadian kemalangan.

Bagaimanapun, difahamkan kereta rasmi yang bernombor pendaftaran AGS10 yang digunakan oleh YAB Menteri Besar Pakatan Rakyat, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin tidak akan dilelong kerana beliau dikatakan telah membuat tempahan membeli kereta tersebut.

Dokumen tender boleh didapati pada waktu pejabat mulai 4 Mei hingga 18 Mei ini di Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Bahagian Pengurusan, Aras 3, Bangunan Perak Darul Ridzuan dengan harga RM20 senaskah.

Mereka yang ingin membeli kenderaan berkenaan perlu menghantar kembali surat tawaran tender itu sebelum pukul 12 tengah hari pada 18 Mei ini. Mstar.

Waran tangkap Mohamad Sabu, 9 aktivis dibatalkan

Mohd Sabri Said

SUNGAI BAKAP, 21 April : - Kes Naib Presiden PAS, Haji Mohamad Sabu dan sembilan aktivis lain kerana menghalang penjawat awam menjalankan tugas dihari penahanya di Plaza Tol Bukit Tambun pada 9 Disember 2007 lalu ditunda lagi pada tarikh 28, 29 dan 30 September 2009.

Semalam Mahkamah Masjestrit Jawi memutuskan mengeluarkan waran tangkap ke atas kesemua mereka kerana tidak hadir ke mahkamah kerana kesilapan taknikal.

Sembilan lagi yang dituduh melakukan kesalahan tersebut ialah Fauzi Saharat, Mohd Saleh, Mohd Lazim Osman, Abdul Rahim Mohd Arif, Zairul Azrun Zainol Abidin, Mohd Subri Mohd Said, Abdul Razak Ramli, Mohd Biyamin Ishak dan Zamirul Aini Abdul Malek. Harakhadaily.

Benarkah Speaker Perak bohong ?

Mulai semalam (20 April) mulalah episod baru dalam pertikaian mengenai sidang DUN Perak yang direncanakan pada 7 Mei akan datang apabila serangan oleh pihak tertentu yang tidak didedahkan identitinya dengan mendakwa Speaker DUN Perak, V. Sivakumar bebohong tidak tahu mengenai tarikh sidang yang telah ditentukan itu.

Saya rasa bertanggung jawab untuk menjelaskan kedudukan sebenarnya bagi membuktikan bahawa Sivakumar memang tidak tahu menahu mengenai tarikh sidang yang telah ditetapkan tanpa berbincang dan memaklumkan kepadanya terlebih dulu.

Sehari sebelum surat panggilan sidang dihantar ( Khamis/16 April ) kepada semua ADUN saya telah dimaklumkan oleh pihak tertentu bahawa perkenan telah diperolihi dari Sultan Perak dan pemanggil itu memaklumkan kepada saya tarikh yang diperkenan ialah 7Mei.

Saya tidak terkejut dengan makluman itu disebabkan beberapa hari sebelum itu saya sudah dimaklumkan mengenai permohonan dari MB Kudeta dari pihak Istana bagi mendapatkan tarikh sidang. Sebab itu apa bila ditanya oleh wartawan harakah dalam temubual seperti yang disiarkan dalam edisi terkini, saya dengan yakin mengatakan sidang akan diadakan sebelum 13 Mei.

Selepas menerima panggilan tersebut saya terus menghubungi Speaker dan memaklumkan tarikh telah ditentukan oleh MB kudeta dan mendapat perkenan pihak Istana dan beliau sangat terkejut kerana beliau tidak tahu menahu mengenainya. Saya semacam menenangkan beliau dan berharap dia tetap dipanggil untuk proses memanggil semua adun kerana surat panggilan mesti dikeluarkan atas nama Setiausaha DUN setelah mendapat arahan Speaker.

Pagi Jumaat (17 April) saya menerima panggilan dari pejabat Bahagian Majlis yang diketuai oleh Hj. Abdullah Antong Sabri bertanyakan bagaimana hendak menyampaikan surat panggilan kepada ADUN dengan kadar segera. Kebetulan saya berada di Kawasan DUN Titi Serong dan telah memberi komitmen berkhutbah di Masjid Tebuk Haji Musa dalam DUN Titi Serong.

Dari perbincangan itu saya faham surat mesti sampai kepada kami pada hari berkenaan juga. Akhirnya saya bersetuju untuk dihantar sekali ke pejabat ADUN Selingsing di Bagan Serai.

Keesokannya saya mendapat maklumat bahawa surat untuk ADUN DAP semuanya dikirim ke Pejabat DAP yang letaknya tidak berapa jauh dari pejabat SUK.

Kerana perbincangan dalam talipon atas dasar untuk memastikan kami ADUN Pakatan Rakyat boleh menerima surat yang dihantar itu saya tidak pun bertanya adakah speaker telah di maklumkan.

Ternyata hak speaker untuk menentukan dan mengarahkan surat panggilan sidang dinafikan, surat yang kami terima adalah bukan datangnya dari arahan Speaker. Saya mempertahankan dia perlu datang dari arahan Speaker bukan atas semangat Pakatan Rakyat, tetapi atas nama institusi Speaker yang mesti dihormati tetapi telah dicabuli.

Surat panggilan beredar diwaktu pagi jumaat 17 April, sebelah petang sesudah jumaat baru Speaker dimaklumkan dengan rasmi, apa sudah jadi ? Surat panggilan kanduri telah dicetak dan diedar, ayah pengantin terkejut besar dia tidak diajak berbincang.

Persoalannya sekarang saya mendapati BN terlalu ghairah untuk bersidang setelah Mahkamah Perwekutuan memutus kan bahawa hukuman menggantung Zambry selama 18 bulan dan 6 Exconya selama 12 bulan kononnya tidak sah. Sebelumnya mahkamah yang sama menyatakan SPR yang berhak menentukan kekosongan DUN Behrang, Jelapang dan Changkat Jering.

Mereka merasakan korum untuk BN sudah cukup, sedangkan mereka tidak mendapat kepastian dan perintah mahkamah supaya Speaker tidak dapat menghalang mereka masuk dewan, atau mereka akan dihalau keluar dari dewan dan macam-macam lagi kuasa Speaker yang sebenarnya tidak boleh dicabar di mana-mana mahkamah seperti yang diperuntukkan dalam Perlembagan Persekutuan perkara 72.

Terkejut besar bila Speaker membalas balik bola tanggung yang di hantar oleh Zambry, simpati kepada pakatan Rakyat dan Speaker makin bertambah, lalu tidak ada jawapan yang paling sesuai dengan mengatakan Speaker bohong.

Pembangkang gagal bawa usul undi tidak percaya terhadap Ketua Menteri Melaka

MELAKA: Pembangkang gagal dalam percubaan membawa usul undi tidak percaya ke atas Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam di Dewan Undangan Negeri (DUN) hari ini.

Usul itu ditolak oleh Speaker Dewan, Datuk Othman Muhamad pagi tadi.

Semalam, Ketua Pembangkang di DUN, Goh Leong San (DAP-Kesidang) memfailkan notis berkenaan untuk memanggil satu DUN tergempar bagi membincangkan usul berkenaan Mohd Ali.

Ketua Menteri Melaka itu didakwa kurang berintegriti sambil pembangkang mendakwa mereka sudah hilang kepercayaan ke atasnya.

Bagaimanapun, Othman berkata beliau menolak usul berkenaan kerana tidak memenuhi tiga kriteria utama untuk dibahaskan.

Walaupun usul berkenaan menyentuh isu yang khusus tetapi tidak memenuhi dua kriteria yang lain iaitu tidak perlu disegerakan dan bukan menyentuh kepentingan publik memandangkan ia telah pun diselesaikan oleh Umno.

Mohd. Ali telah dilucutkan kelayakan untuk bertanding jawatan Timbalan Presiden Umno kira-kira seminggu sebelum pemilihan hujung bulan lalu. mstar.

No 2: Husam, Azizan calon popular di Kedah

Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa dan Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak disebut-sebut antara tokoh popular yang bakal mendapat pencalonan terbanyak dari PAS kawasan di Kedah bagi jawatan timbalan presiden.

Bagaimanapun, Azizan yang juga pesuruhjaya PAS Kedah, berkemungkinan menolak pencalonan tersebut kerana mahu menumpukan perhatian kepada pentadbiran kerajaan negeri dan PAS negeri.

Seorang pemimpin akar umbi PAS memberitahu Malaysiakini, penyandang jawatan itu sekarang, Nasharuddin Md Isa tidak lagi popular di negeri itu kerana didakwa "tidak banyak membantu presiden" menjalankan tugasnya.

Setiausaha PAS kawasan Alor Setar, Adnan Saad berkata, tindakan Nasharuddin yang cenderung mengadakan kerjasama dengan Umno atau 'pro-muqabalah' dilihat menimbulkan perasaan tidak selesa di peringkat akar umbi di negeri itu.

Sehubungan itu, tambah beliau, Husam sebagai tokoh dari kem alternatif dilihat semakin mendapat sokongan.

Persidangan tahun ini diramal menyaksikan pertembungan lebih sengit dua aliran utama parti itu - pro-muzakarah dengan pro-Pakatan (atau "kumpulan Erdogan") - yang mengundang perdebatan hangat sejak muktamar di Ipoh, tahun lalu.

PAS akan mengadakan pemilihan dan muktamar ke-55 awal Jun ini di Stadium Malawati, Shah Alam. Mesyuarat peringkat kawasan dan tiga sayap utama - Dewan Pemuda, Muslimat dan Ulama - bermula awal bulan dan akan berakhir hujung bulan depan.

Mahfuz dicalon naib

Mengulas lanjut pencalonan bagi jawatan timbalan presiden, Adnan berkata, Azizan pula dilihat tidak tergolong dalam mana-mana kem.

Menurut beliau lagi, Mohamad Sabu pula dijangka dicalon mengekalkan jawatan naib presiden sebagai "jalan tengah" bagi mendamaikan kedua kumpulan berkenaan.

Untuk jawatan naib presiden pula, Ketua Penerangan PAS pusat, Datuk Mahfuz Omar; Pesuruhjaya PAS Pahang, Tuan Ibrahim Tuan Man dan Menteri Besar Pakatan Perak, Datuk Seri Mohd Nizar Jamaluddin dijangka dicalonkan.

Adnan berkata, pencalonan Mahfuz dilihat agak menarik kerana dikatakan kepimpinannya diterima kedua-dua pihak - sama ada kumpulan pro-muqabalah ataupun kumpulan Erdogan.

"Beliau dijangka mendapat sokongan besar," tambahnya.

Menurut pemerhatiannya, Adnan berkata, PAS Jerlun dan Padang Terap dipercayai penyokong kuat Husam manakala di Kuala Kedah pula, masih 50-50. Alor Star pula dijangka mencalonkan Mohamad Sabu.

'Mahu wakil Kedah'

Difahamkan, semua PAS kawasan di Kedah akan mencalonkan Datuk Seri Abdul Hadi Awang untuk mengekalkan jawatan presiden.

Sementara itu, Setiausaha PAS Kedah, Muhamad Yusof Husin ketika dihubungi Malaysiakini yakin Abdul Hadi akan mendapat pencalonan 100 peratus dari Kedah.

Beliau yang ahli Dewan Negara itu menegaskan bahawa PAS Kedah "tidak ada masalah" dengan kepimpinan sedia ada.

"Mereka cuma mahukan seorang wakil Kedah dalam kepimpinan peringkat tertinggi PAS pusat," katanya, sambil mengakui Mahfuz merupakan calon pilihan hampir keseluruhan kawasan di Kedah untuk bertanding jawatan naib presiden..

Setakat ini, hanya tiga daripada 15 PAS kawasan di Kedah - Sungai Petani, Baling dan Kuala Kedah -- yang telah mengadakan menyuarat agung masing-masing.

Ketiga-tiga kawasan tersebut bagaimanapun tidak membuat sebarang pencalonan untuk jawatan tertinggi parti, sebaliknya menyerahkan kepada jawatankuasa masing-masing bagi membuat keputusan. Malaysiakini.

Semua jawatan utama PAS Kota Bharu menang tanpa bertanding

KOTA BHARU, 21 April: PAS kawasan Kota Bharu menunjukkan jalan terbaik apabila kesemua sembilan pemegang jawatan utamanya tidak dipertandingkan dalam mesyuarat agung mereka baru-baru ini.

Sembilan jawatan itu adalah Yang Dipertua, timbalan YDP, naib YDP, Ketua Urusan Ulamak, Ketua Pemuda, naib Ketua Pemuda, Ketua Muslimat dan naib Ketua Muslimat PAS kawasan itu.

PAS kawasan itu juga memecahkan tradisi sekali apabila menjemput Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim yang bukan pemimpin PAS merasmikan mesyuarat agung mereka.

"Ini adalah lambang setia kawan kita apabila berkawan dengan lain-lain parti, kita tidak ada niat serong dan kita melihat pemimpin parti komponen juga adalah pemimpin kita," kata YDP PAS kawasan itu, Datuk Wan Abdul Rahim Wan Abdullah kepada Siasah.

Sebelum ini, katanya, PAS kawasan pimpinan beliau juga pernah memecah tradisi apabila menjemput pemimpin Muslimat Pusat (Dr Lo' Lo' Mohd Ghazali) untuk merasmikan mesyuarat agung mereka.

Selain merasmikan mesyuarat, Khalid juga bersama Dr P Ramasamy, Timbalan Ketua Menteri II Pulau Pinang memberikan ceramah bersama dengan MB Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat pada malamnya.

"Ini lambang perpaduan dalam PR iaitu gabungan tiga negeri, Kelantan, Selangor dan Pulau Pinang," kata Wan Rahim lagi. Siasahdaily.

Terima kasih dengan sumbangan mangsa ribut.

Saya berterima kasih dengan sumbangan pengunjung blog ini kepada magsa ribut yang beritanya disiarkan dalam blog ini. Hanya Allah jua yang mampu membalas jasa baik penyumbang yang budiman .

Adapun jumlah sumbangan yang diterima ialah :

1. Akaun Maybank - RM 880.00 (RM lapan ratus lapan puluh)
2. Akaun Bank Islam - RM 200.00 (RM dua ratus)
Jumlah - RM 1080.00

Perbelanjaan bantuan kepada mangsa seperti berikut :

1. Sumbangan dalam bentuk wang tunai - RM 1300
2. Sumbangan dalam bentuk makanan - RM 1047 .85
Jumlah - RM 2347.85