14 Februari 2014

Jambatan kedua P Pinang dijangka dibuka 1 Mac

14 Rabiul Akhir 1435. [MOD] -

Jambatan Kedua Pulau Pinang bernilai RM4.5 bilion dijangka dibuka kepada umum 1 Mac ini.
    
"Kami diberitahu jangkaannya jambatan akan dibuka pada 1 Mac," kata Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng kepada pemberita di George Town hari ini, apabila ditanya mengenai tarikh jambatan itu akan beroperasi.
    
Apabila beroperasi kelak, jambatan yang merupakan projek kerajaan persekutuan itu akan mengurangkan kesesakan trafik di atas Jambatan Pulau Pinang sebanyak 25 peratus dan bakal mengendalikan 100,000 kenderaan setiap hari.

TYT Sarawak: Mohon Raja-Raja Melayu tidak lantik Taib

14 Rabiul Akhir 1435. [MOD] -
KUALA LUMPUR: Jawatankuasa Pemuda PAS Anak Sarawak memohon Raja-Raja Melayu untuk memperkenankan permohonan agar mempertimbangkan untuk tidak melantik Pehin Sri Abdul Taib Mahmud sebagai Yang di-Pertua Negeri Sarawak sehingga dibersihkan dari segala tuduhan rasuah dan salah guna kuasa seperti yang telah pihak patik kemukakan.

Demikian dinyatakan Pengerusinya, Abang Ahmad Kerdee Abang Masagus dalam Memorandum  Berkenaan Perlantikan Yang Di-Pertua Negeri Sarawak yang diserahkan kepada Raja-Raja Melayu melalui Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja, pagi tadi. Turut hadir ialah Ketua Pemuda PAS Malaysia, Suhaizan Kaiat.

Berikut kandungan memorandum berkenaan.

Penyakit-penyakit lisan (3)

14 Rabiul Akhir 1435. [MOD] -

Mengadu domba (An-Naminah)

Naminah adalah menyampaikan perkataan suatu kaum kepada kaum yang lain untuk menimbulkan kerosakan antara mereka. Sesungguhnya Allah telah mencela orang yang memiliki sifat ini, dan melarang mendengarkan perkataan, Allah berfirman:

“Dan jangan engkau ikuti setiap orang yang banyak bersumpah lagi hina. Yang banyak mencela, yang suka menyebar fitnah. Yang sangat enggan berbuat baik, yang melampaui batas lagi banyak dosa.” (Al-Qalam : 10-12)

Firman-Nya (yang suka menyebar fitnah) maksudnya dia mengadu domba antara manusia, menghasut dan memfitnah antara mereka, sebagaimana di sebutkan di dalam tafsir  Ibnu katsir

Namimah termasuk dosa besar, dalam Ash-shahihain dari ibnu Abbas disebutkan:

Walau 10 orang bantah PBS tetap menggugat - SGMM

14 Rabiul Akhir 1435. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Suara Guru Masyarakat Malaysia (SGMM) berpandangan walaupun hanya sepuluh orang sahaja yang hadir pada 'Himpunan 222: Mansuh PBS' nanti ia merupakan satu kejayaan yang mampu menggugat Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).

Himpunan 222: Mansuh PBS itu akan diadakan di hadapan pekarangan bangunan Kementerian Pendidikan Malaysia, Putrajaya bermula jam 2.20 petang.

Himpunan aman itu dijangkakan dihadiri oleh 200 peserta yang menyatakan bantahan terhadap pelaksanaan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS).

Hukum Adun: SPR perlu rujuk kes Kelantan, Perak

14 Rabiul Akhir 1435. [MOD] -
KOTA BHARU: Pada awal 1990-an Dewan Undangan Negeri Kelantan pernah meluluskan pindaan bagi membolehkan pilihan raya diadakan semula apabila wakil rakyat melompat parti.

Ketika itu Adun Semangat 46 di Sungai Pinang dan Limbongan menyertai Umno. Berikutan pindaan tersebut pilihan raya kecil diadakan.

Pilihan raya tersebut memberi kemenangan kepada calon Angkatan Perpaduan Ummah, iaitu Semangat 46. Namun Umno membawa kes tersebut ke mahkamah. Dan mahkamah mengisytiharkan pilihan raya tersebut tidak sah dan mengembalikan kerusi tersebut kepada penyandang.

Naib Presiden PAS, Datuk Ibrahim Tuan Man berkata, peletakan jawatan sebagai wakil rakyat lebih bermaruah berbanding melompat parti kerana  ia menghina mandat diberi rakyat.