20 Jun 2021

Desak PM buka Parlimen berpotensi jadikan politik negara tak stabil, kata PN Melaka

 

Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Melaka, Mohd Rafiq Naizamohideen, berkata pemimpin politik perlu menjunjung titah Yang di-Pertuan Agong sebelum ini supaya semua pihak menghentikan pergolakan dan segala usaha yang boleh menggugat kestabilan politik negara.

PETALING JAYA: Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Melaka, Mohd Rafiq Naizamohideen, menegur tindakan beberapa ahli politik yang secara berterusan mendesak kerajaan dan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin mengadakan persidangan Parlimen.

Angkasawan Mulakan Kehidupan di Stesen AngkasaTiga orang angkasawan China, iaitu Nie Haisheng, Liu Boming dan Tang Hongbo, selaku penghuni kumpulan pertama stesen angkasa lepas, memulakan kehidupan mereka di modul teras Tianhe buat tempoh tiga bulan.

HAMNAH DEEP SEA WATER

Masjid Phoenix, HangzhouMasjid Phoenix (Fenghuang), yang nama awalnya Masjid Zhenjiao juga dikenali sebagai Masjid Sembahyang. Masjid ini terletak di persimpangan jalan antara Jalan Tengah Zhongshan dan Jalan Besar Tasik Barat di bandar Hangzhou. Ia diberikan nama sedemikian kerana kompleks pembinaan awal masjid ini berbentuk burung phoenix.

Jawatankuasa dibentuk teliti persidangan Parlimen: PM


KUALA LUMPUR - Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata sebuah jawatankuasa yang dianggotai wakil kerajaan dan pembangkang telah dibentuk untuk meneliti aspek-aspek penting sebelum persidangan Parlimen diadakan.

Beliau memberikan komitmen bahawa keputusan pembukaan persidangan Parlimen akan diputuskan oleh kedua-dua pihak kerajaan dan pembangkang di dalam jawatankuasa berkenaan.

26 JUN : PIDATO SOLIDARITI UMMAH BANTAH SUHAKAM ISU KAJIAN MENGIKTIRAF THIRD GENDERUMMAH LANCAR PROGRAM
SOLIDARITI UMMAH BANTAH
SUHAKAM ISU KAJIAN KEARAH
MENGIKTIRAF 'THIRD GENDER'
Gerakan Pembela Ummah (UMMAH) akan mengerakkan dan melancarkan Program Ummah Bantah Suhakam berkaitan Isu Kajian Kearah Mengiktiraf 'Third Gender' sebagaimana yang diiklankan mencari penyelidik di FB Suhakam pada 16 Jun 2021.

20 JUN, 9.00 MALAM, WEBINAR CABARAN & REALITI MENANGANI PENDEMIK COVID-19WEBINAR ISU SEMASA UMMAH:

Webinar isu semasa ini akan membincangkan mengenai isu kesihatan negara, isu perlembagaan, isu politik semasa, isu dan rintihan rakyat sepanjang negara sedang berperang dengan pandemik Covid-19.

Dijemput kepada seluruh rakyat Malaysia menonton dan melontar soalan kepada ahli panel.

Anda mungkin ada masalah obesiti jika berdepan 5 tanda ini, bahaya jika tak ubah gaya hidup

Terdapat pelbagai tanda obesiti yang boleh dikenal pasti.

KEGEMUKAN atau obesiti merupakan masalah di mana seseorang mengalami masalah lebihan berat badan yang meningkatkan pelbagai risiko penyakit.

Obesiti sering kali menjadi penyebab kepada penyakit kronik yang serius seperti jantung, angin ahmar dan diabetes.

KPM buka pengambilan khas 18,702 guru gred DG41


Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) bakal membuat pengambilan khas secara one-off melibatkan sejumlah 18,702 guru bagi gred DG41 yang turut dibuka kepada graduan bukan bidang pendidikan bagi mengatasi isu kekurangan guru di negara ini.

Persidangan Parlimen: Boleh atau tidak? Bila? Siapa tentukan tarikh?

Seri Paduka zahir pandangan Parlimen perlu bersidang secepat mungkin bagi membolehkan ahli Dewan Rakyat membahaskan ordinan darurat dan pelan pemulihan. - Foto NSTP

Oleh  Prof Dr. Shamrahayu A.Aziz

PENGISYTIHARAN darurat oleh Yang di-Pertuan Agong pada 11 Januari lalu memberikan banyak pengalaman bagi Malaysia. Pelbagai perkara baharu berkaitan sistem dan urusan pentadbiran negara muncul dalam beberapa dimensi.

Apatah lagi, darurat atas sebab pandemik COVID-19 ini diisytiharkan dalam keadaan situasi politik negara yang mempunyai beraneka ragam kerenah.

Lebih 500,000 mohon tunai haji

Kerajaan Arab Saudi hanya membenarkan 60,000 warganya dan warga asing yang menetap di negara itu untuk menunaikan haji musim ini

MAKKAH: Kementerian Haji dan Umrah Arab Saudi menerima lebih 500,000 permohonan mengerjakan haji daripada penduduk negara itu sejak pendaftaran dibuka 3 Jun lalu.

Kementerian itu turut memaklumkan permohonan dibuka sehingga Rabu depan dan senarai mereka yang layak akan diumumkan 25 Jun ini.

Tradisi Minum Teh Di China


Budaya teh Cina mengacu pada cara teh diproduksi di Cina. Budaya teh Cina ini berbeda dalam cara produksi, rasa dan waktu konsumsi di negara-negara Eropa seperti Inggris dan negara Asia lainnya seperti Jepang, dan teh dikonsumsi secara teratur dari waktu ke waktu. Selain menjadi minuman populer pada acara-acara resmi, teh juga digunakan sebagai minuman dan obat tradisional.

Sakit hati kucing berak merata-rata... apa kata lakukan 4 perkara ini

Kucing biasanya akan meninggalkan 'tanda' menerusi najisnya.

PASTI ada yang terpaksa berhadapan dengan kucing liar yang sering membuang air besar di halaman rumah sehingga menyebabkan bau busuk.

Lebih malang apabila si bulus akan kembali ke tempat sama dan meninggalkan 'tanda' meskipun najis sebelum ini sudah dibersihkan.

Pasport vaksin dilaksana selepas ramai dapat suntikan

Arab Saudi sudah melaksanakan pasport vaksin untuk orang Islam yang ingin memasuki negara itu

Pasport vaksin dipertimbang untuk dilaksanakan bagi membenarkan rakyat merentas negara, negeri dan daerah selepas lebih ramai penduduk mendapat suntikan.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, berkata kaedah masih terlalu awal untuk dilaksanakan memandangkan jumlah rakyat yang divaksinasi belum mencapai 10 peratus.

Selamat Hari BapaSelamat Hari Bapa kepada semua insan yang bergelar bapa. Belajarlah dari Luqman, seorang bapa yang diabadikan namanya dalam Al-Quran dalam memberi nasihat dan tunjuk ajar kepada anak-anak untuk menelusuri liku-liku kehidupan.